Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Δωρεάν διάθεση ποδηλάτων από τον Ιούλιο




Τέλος Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης ποδηλάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Υγείας Χρήστου Αηδόνη. Παρόμοιο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και σε ακόμη τρεις περιοχές της χώρας.
Πρόκειται για μία από τις πρώτες δράσεις του υπουργείου με σκοπό τη μείωση της παχυσαρκίας στο γενικό πληθυσμό.
Στην Αθήνα θα διατεθούν 75 ποδήλατα και τρεις σταθμοί τοποθέτησης (Ακρόπολη, Θησείο, Μητρόπολη), από όπου θα μπορεί ο καθένας να παραλάβει και να χρησιμοποιήσει για κάποιες ώρες ένα ποδήλατο. Ακολούθως, θα έχει και την υποχρέωση να το επανατοποθετήσει, διαφορετικά θα υπάρχει χρέωση.
«Σε έρευνα που κάναμε φάνηκε πως το 71% των Ελλήνων θα προτιμούσε να χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως βασικό μέσο μετακίνησης», τόνισε ο κ. Αηδόνης.
Τη διαχείριση και συντήρηση των ποδηλάτων θα έχει ο Δήμος Αθηναίων.
Ενεργειακά ποδήλατα στη Θεσσαλονίκη
Στη συμπρωτεύουσα σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 20 στατικά ποδήλατα στο Λευκό Πύργο, τα οποία εκτός του ότι θα διατίθενται για εκγύμναση, παράλληλα θα παράγουν και ενέργεια.
«Ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει πόσες θερμίδες έχει καταναλώσει και πόση ενέργεια έχει παράξει, καθώς τα ποδήλατα θα είναι συνδεδεμένα κολώνες της ΔΕΗ που θα συλλέγουν την ενέργεια», είπε ο κ. Αηδόνης.
Ποδήλατα αναμένεται να διατεθούν δωρεάν στη Σαμοθράκη και στον Αρχάγγελο Πέλλας.
Πηγή ta nea
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Ο Θεός είχε και σύζυγο!»



Η Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου στα γυρίσµατα της σειράς του BBC  «Τα θαµµένα µυστικά της Βίβλου», στη Μέση Ανατολή.   Για τις ανάγκες της επιστηµονικής τεκµηρίωσης του ντοκιµαντέρ  επισκέφθηκε σηµαντικούς χώρους αρχαιολογικών ανασκαφών

Αγνωστα στοιχεία για το ταίρι του Πλάστη και τα χρόνια που γεννιόταν ο χριστιανισµός φέρνει στο φως ντοκιµαντέρ του BBC, που παρουσιάζει η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Θρησκειολογίας Φραντσέσκα Σταυροπούλου
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η διαρροή του περιεχοµένου της σειράς εκποµπών «Τα θαµµένα µυστικά της Βίβλου» («The Bible’s Buried Secrets») που θα µεταδίδεται από σήµερα στο BBC2 σε ώρα υψηλής τηλεθέασης – 21.00 ώρα Αγγλίας.

«Ο Θεός είχε σύζυγο και οι µεσήλικοι γενειοφόροι µελετητές των αρχαίων θρησκευτικών κειµένων συκοφάντησαν άδικα την Εύα για τηνπτώση του ανθρώπου» υποστηρίζεται, µε βάση στοιχεία, που παραθέτει στις εκποµπές η λέκτωρ Θρησκειολογίας στο Πανεπιστήµιο του Εξιτερ στην Οξφόρδη Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου. Αποψη που αναµένεται να σοκάρει τους θρησκευόµενους.

Ανάµεσα σε άλλα η δρ Σταυρακοπούλου υποστηρίζει ότι δεν ήταν η Εύα η πρώτη γυναίκα στον κόσµο, διότι «η ιστορία του Κήπου της Εδέµ δεν ανήκει στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς ∆ιαθήκης. Μην ξεχνάτε ότι οι βιβλικοί συγγραφείς είναι άνδρες και ο κόσµος µας είναι ανδροκρατούµενος» τονίζει, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θεωρούνταν ιδιοκτησία. Οπως σηµειώνει, η ιδέα ότι ο Θεός είχε µια γυναίκα βασίζεται σε βιβλικά κείµενα που αναφέρονται στην Ασερά.

Ασερά, κατά τηνπανεπιστηµιακό, ήταν το όνοµα µιας θεάς της γονιµότητας σε εδάφη που ανήκουν σήµερα στη Συρίακαι ήταν κατά το θείο έτερο ήµισυ του Θεού. Για αυτό επικαλείται αρχαία κείµενα από τα οποία προκύπτει ότι οι αρχαίοι ισραηλίτες τη λάτρευαν ως ζευγάρι µαζί µε τον Ιεχωβά (τοόνοµα του Θεούστην εβραϊκή Βίβλο). «Εποµένως πολλοίπιστεύουν ότι θεωρούνται ωςη σύζυγος του Θεού».

Η ελληνικής καταγωγής θρησκειολόγος δηλώνει άθεη µεν αλλά µε ένανευρύ σεβασµό όχι µόνο στις αρχαίες θρησκείες αλλά και στις σύγχρονες. «Μελετώντας τη Βίβλο, βλέπω αυτό που κάνω ως ακαδηµαϊκός. Και ως ακαδηµαϊκός νοµίζω πως η πίστη πρέπεινα µένει έξω από πόρτα» δήλωσε.

∆εν έχει πρόβληµα για τα «πυρά» που δέχεται ως άθεη. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι είναι δύσκολο να καταλάβουν γιατί ένας άθεος θα µπορούσε ενδεχοµένως να ενδιαφέρεται για την Αγία Γραφή, και νοµίζω ότι αυτό προκαλεί τεράστιο κακό σε µια µοναδική συλλογή από αρχαία κείµενα. Η Αγία Γραφή είναι ένα έργο που έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δυτική κουλτούρα και για τον λόγο αυτό είναι σηµαντικό να γίνονται εκποµπές σαν αυτές».

Για το BBC, τον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισµό, η σειρά ντοκιµαντέρ «Τα θαµµένα µυστικά της Βίβλου» που θα ολοκληρωθεί σε τρία επεισόδια είναι µια δουλειά επιστηµονικής τεκµηρίωσης. «Η µελετήτρια εβραϊκών κειµένων Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου διερευνά πώς πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις αλλάζουν τον τρόπο µε τον οποίο ερµηνεύονται ιστορίες της Βίβλου και πώς αυτές υπαγορεύουν µία εκ νέου αξιολόγηση στην κατανόηση της κληρονοµιάς του ιουδαϊσµού, του χριστιανισµού, του ισλαµισµού σε Ανατολή και ∆ύση».

Στα επεισόδια τηςσειράς η δρΣταυρακοπούλου ταξιδεύει σε όλη τη Μέση Ανατολή και επισκέπτεται σηµαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές, ερευνώντας την ιστορία του Κήπου της Εδέµ, την εµφάνιση της λατρείας ενός Θεού και το ιστορικό πλαίσιο για τον βασιλιά ∆αβίδ.

Επισκέπτεται επίσηςτην Κιρµπέτ Κεϊγιάφα, µια οχυρωµένη πόληστην Ιουδαία από την εποχή του βασιλιά ∆αβίδ και την αρχαία πόλη τηςΟυγκαρίτ στη Συρία, η οποία θεωρείται ωςη πιο σηµαντική βιβλική αρχαιολογική ανακάλυψη του περασµένου αιώνα.

«∆ιαφωνώ µε τους µελετητές που ισχυρίζονται ότι η Αγία Γραφήείναι αξιόπιστη ιστορική πηγή για την κατανόηση τουπαρελθόντος», λέει η δρ Σταυρακοπούλου

Εζησε ο βασιλιάς ∆αβίδ;

«Υπήρξε η αυτοκρατορία του βασιλιά ∆αβίδ;». Αυτός είναι ο τίτλος του πρώτου επεισοδίου από τα συνολικά τρία της σειράς ντοκιµαντέρ «Τα θαµµένα µυστικά της Βίβλου». Η Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου βάδισε στα ίχνη του βιβλικού βασιλιά αναζητώντας απαντήσεις. Εθνικός ήρωας και ίνδαλµα για τον λαό της Ιουδαίας, θεόσταλτος βασιλιάς για τους χριστιανούς, ο ∆αβίδ είναι ευρύτερα γνωστός ως το µικροκαµωµένο αγόρι που τόλµησε να τα βάλει, σε µια άνιση µονοµαχία, µε τον φιλισταίο γίγαντα Γολιάθ, κατατροπώνοντάς τον. Ως βασιλιάς ένωσε τις φυλές του Ισραήλ. Αλλά πράγµατι κυβέρνησε το απέραντο βασίλειο των Ισραηλιτών; Υπήρξε εν τέλει; 















Πηγή ta nea
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Άρχισαν τα θερμά επεισόδια στις μπάρες

Με νέες κινητοποιήσεις εναντίον των τσουχτερών διοδίων  οργανώνουν την άμυνά τους οι επιτροπές  αγώνα σε όλη τη χώρα, ανοίγοντας ξανά τις μπάρες στις 27 Μαρτίου.

Το κίνημα «Δεν Πληρώνω» συνεχίζει να αγνοεί τις παραινέσεις της πολιτείας για υπακοή στους νόμους, τη στιγμή μάλιστα που από τις 3 Μαρτίου έχει τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση που προβλέπει παράβαση του ΚΟΚ την μην καταβολή διοδίου.

Ακόμη και οδηγίες  κυκλοφορούν στο Ίντερνετ για  το πώς οι οδηγοί μπορούν να υπερπηδήσουν την τροπολογία Ρέππα, προτρέποντάς τους  είτε να σηκώνουν τις μπάρες εφόσον δεν υπάρχουν αστυνομικοί στους σταθμούς για να ασκήσουν έλεγχο, είτε να ζητούν απόδειξη επί πιστώσει ή ακόμη και να υπογράφουν έγγραφο αδυναμίας πληρωμής!

Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες θερμό επεισόδιο σημειώθηκε στην Αττική Οδό όταν υπάλληλος της εταιρείας αρνήθηκε να κόψει πιστωτικό υπόλοιπο σε διερχόμενους οδηγούς που δεν πλήρωναν. Οι μπάρες παρέμειναν κατεβασμένες, κλήθηκε η αστυνομία Παπάγου στη μία περίπτωση και Ασπροπύργου στην άλλη και στους οδηγούς όχι μόνο επιβλήθηκε κλήση 200 ευρώ και αφαίρεση άδειας και πινακίδων αλλά οδηγήθηκαν και στον τμήμα για παρακώλυση συγκοινωνίας, όπου επιβλήθηκαν εκατέρωθεν μηνύσεις.

Στελέχη του  αυτοκινητοδρόμου υποστηρίζουν ότι  οι εντολές από το αρχηγείο της  Ελληνικής Αστυνομίας είναι ξεκάθαρες  και ότι από εδώ και στο  εξής αυτοί που δεν θα πληρώνουν, παραβιάζουν τον ΚΟΚ επομένως θα τους επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις.

Μουδιασμένη η Αστυνομία για το νέο ? ?φρούτο?

Μέχρι στιγμής, πάντως, και με δεδομένο ότι ο νόμος είναι πολύ «φρέσκος», ελάχιστες κλήσεις έχουν κοπεί, κάνοντας μέλη του κινήματος να υποστηρίζουν ότι χωρίς της συνδρομή της αστυνομίας θα μείνει ανεφάρμοστος.

Μολονότι στελέχη των παραχωρησιούχων αλλά και της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι ο νόμος έχει περιορίσει κατά πολύ τις «τζάμπα» διελεύσεις, τα όργανα της τροχαίας δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμα για το νέο «καπέλο» που τους έχει φορέσει η πολιτεία.

Στη Βορειοανατολική Αττική λέγεται ότι η τροχαία των Αφιδνών έχει γίνει ?έξαλλη? για τις ευθύνες που τις επέρριψε πρόσφατα η κοινοπραξία της Νέας Οδού για την αδράνεια τις μέρες του χιονιά, και δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα «ζεστή» να συνεργαστεί με την εταιρεία.     

Το γεγονός  μάλιστα ότι ο νόμος προβλέπει  ότι το πρόστιμο διαπιστώνεται αυτοπροσώπως από την τροχαία και όχι  και κατόπιν ελέγχου, αφού δηλαδή περάσει ο οδηγός τα διόδια όπως προέβλεπε το σχέδιο νόμου, προϋποθέτει  ότι σε κάθε σταθμό θα πρέπει να υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις που θα παρεμβαίνουν και θα κόβουν κλήσεις.

Αυτό, όπως λένε, μέλη του κινήματος είναι πρακτικά αδύνατο για μια αστυνομία αποδεκατισμένη που εμφανίζεται ανήμπορη να διαχειριστεί τα νέα της «εισπρακτικά» καθήκοντα

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το αμερικάνικο όνειρο

Ένα καταπληκτικό τριαντάλεπτο καρτούν που μας δείχνει με αρκετά διασκεδαστικό τρόπο την απάτη πίσω από το τραπεζικό σύστημα.
Δείτε οπωσδήποτε το τέλος της ταινίας (στο δεύτερο μέρος), όπου τίμησαν δεόντως εμάς τους Έλληνες, αν και με έναν αρκετά αμερικάνικο τρόπο.
Απολαύστε


PART1---http://www.youtube.com/watch?v=X5DYw1HZXH0&feature=player_detailpage

PART2---http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=O2OtMO13Iy4
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία - Στο Τόκιο κατευθύνεται το νέφος - Εκρήξεις σε αντιδραστήρες




Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος. Οι εκρήξεις στους αντιδραστήρες διαδέχονται ο ένας τον άλλον, ενώ πολλά είναι τα ερωτήματα για το αν είναι πλήρης η ενημέρωση που παρέχουν οι ιαπωνικές αρχές. Οι κάτοικοι ανησυχούν και μέσω τους διαδικτύου ακούνται πλέον φωνές πανικού για ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco ανακοίνωσε ότι κατασβέσθηκε η φωτιά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4 , ενώ η πίεση στον αντιδραστήρα Νο. 2 μειώθηκε μετά την έκρηξη.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι η φωτιά οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καυσίμου και ότι ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν "απευθείας" στην ατμόσφαιρα.

Οι ιαπωνικές αρχές πληροφόρησαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό φθάνει μέχρι τα 400 μιλισιβέρτ.

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IAEA.

Η IAEA ενημερώθηκε από τις ιαπωνικές αρχές για την έκρηξη στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο. 2, η οποία σημειώθηκε στις 06.20 (τοπική ώρα).
 
Ήταν η τρίτη κατά σειρά έκρηξη, μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που εξαφάνισε από τον χάρτη ολόκληρες περιοχές. Το Σάββατο, αλλά και χθες, Δευτέρα, σημειώθηκαν εκρήξεις στους αντιδραστήρες 1 και 3.

Από την έκρηξη καταστράφηκε το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα Νο.2, με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού. Λίγες ώρες πριν τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
 
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, την ώρα που ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδεχόταν ότι, "τώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία".
 
 
Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, αλλά όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Καν, δεν υπάρχει πρόθεση άμεσα να επεκταθεί. Πάντως ζητήθηκε από τους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή να κλειστούν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φοράνε ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ο Iάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, έστειλε σήμερα γραπτό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων στη χώρα καλώντας τους να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση της ενέργειας.

Την ίδια ώρα, ιάπωνες επιστήμονες συναντώνται σήμερα στο Τόκιο για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις μετά την έκρηξη στη Φουκουσίμα.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό ισχύει από σήμερα και απαγόρευση πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο των περιοχών που έχουν εντοπιστεί υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν προχωρήσει στην ακύρωση όλων των πτήσεων τους προς την Ιαπώνια. Η αεροπορική εταιρία Air China ματαίωσε τις πτήσεις της από το Πεκίνο και τη Σανγκάη προς το Τόκιο για σήμερα το μεσημέρι και το απόγευμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας.
Η εταιρία δεν εξήγησε τους λόγους της ματαίωσης.
Οι άνεμοι ακολουθούν πορεία νότιο-δυτική, πράγμα που συμπεριλαμβάνει στην ακτίνα πιθανής προσβολής μέσα στις επόμενες ώρες και την πρωτεύουσα Τόκιο. Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας υπολογίζει ότι κινούνται με ταχύτητα 2-3 μέτρων το δευτερόλεπτο, αν και προβλέπεται να εξασθενήσουν αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
 

"Χαμηλά" επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στο Τόκιο

"Χαμηλά" επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την κυβέρνηση.

    Στην ατμόσφαιρα ανιχνεύτηκε ιώδιο και καίσιο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν αυτό συνδέεται με το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά.

    Επίσης το πρακτορείο αναφέρει, επικαλούμενο την τοπική κυβέρνηση, ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.

    Ο άνεμος στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση, περιλαμβάνοντας έτσι και την περιοχή του Τόκιο, αλλά αργότερα μέσα στην ημέρα θα στραφεί προς τα δυτικά, δήλωσε αξιωματούχος.

 Ο άνεμος κινείται με ταχύτητα περίπου δύο με τρία μέτρα ανά δευτερόλεπτο, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος εργάζεται στην Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην περιφέρεια της Φουκουσίμα.
Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 15 Μαρτίου





44 π.Χ: Δολοφονείται από μία ομάδα ρωμαίων συγκλητικών ο Ιούλιος Καίσαρας.

1311: Επί φραγκοκρατίας, ιδρύεται το Καταλανικό Κράτος των Αθηνών. Θα διαρκέσει έως το 1337.

1884: Γεννήθηκε ο Άγγελος Σικελιανός, ποιητής. [θαν. 19/6/1951]

1892: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ.

1905: Οι επαναστάτες στην Κρήτη κηρύσσουν την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

1926: Ο δικτάτωρ Θεόδωρος Πάγκαλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς αντίπαλο.

1943: Αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός με Έλληνες Εβραίους με προορισμό το Άουσβιτς. Συνολικά πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μόνο 2.000 τελικά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά το τέλος του πολέμου.

1943: Γεννήθηκε ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, καναδός σκηνοθέτης. («Νεκρή Ζώνη», «Crash», «Spider»)

1944: Γεννήθηκε ο Σλάι Στόουν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Σιλβέστερ Στιούαρντ, αμερικανός μουσικός, από τις κορυφαίες προσωπικότητες της μαύρης μουσικής.

1951: Πέθανε ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος, έλληνας αστρονόμος με καριέρα στην Νότιο Αφρική. Ένας κρατήρας της Σελήνης φέρει το όνομά του (Paraskevopoulos crater). [γεν. 20/6/1889]

1975: Πέθανε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, έλληνας μεγιστάνας. [γεν. 15/1/1906]

2006: Πέθανε ο Γεώργιος Ράλλης, πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας. [γεν. 26/12/1918]

Πηγή sansimera
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παιδική κακοποίηση...

Παιδική κακοποίηση...

Κακοποίηση είναι μία βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια που δημιουργεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο, απειλή, αίσθημα δυσαρέσκειας, δυσφορίας, αποστροφής ή ενοχής και έχει αρνητική επίδραση στο άτομο που τη δέχεται.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες μορφές κακοποίησης;
• Η σωματική κακοποίηση,
• Η σεξουαλική κακοποίηση,
• Η συναισθηματική κακοποίηση,
• Η παραμέληση και η έκθεση σε κίνδυνο,
• Η εκμετάλλευση.

Τι συνιστά σωματική κακοποίηση;
• Το να χτυπά κάποιος ένα παιδί δυνατά, να το τσιμπά, να του τραβά τα μαλλιά, να το χαστουκίζει, να το δαγκώνει, να το καίει πχ με τσιγάρο.
• Η χρήση αντικειμένων για να πονέσει το παιδί, π.χ. ξύλο με ζώνη, κουτάλα, ραβδί.
• Χρήση ακατάλληλων μεθόδων πειθαρχίας για την ηλικία του παιδιού π.χ. να ταρακουνά κάποιος ένα βρέφος ή να το πετά δυνατά σε μία επιφάνεια, ακόμη και στην κούνια του.

Τι είναι η σεξουαλική κακοποίηση;
Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενηλίκου με ένα παιδί με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου, ο οποίος έχει πάντα την αποκλειστική ευθύνη γιατί τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να συγκατατεθούν σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.

Τι είναι η συναισθηματική κακοποίηση;
Είναι ο τύπος της συμπεριφοράς, λεκτικής ή πρακτικής που θέτει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σε κίνδυνο. Παραδείγματα συναισθηματικής κακοποίησης αποτελούν:
• Οι φωνές και οι κραυγές.
• Οι χαρακτηρισμοί «είσαι ηλίθιος», «είσαι κακό παιδί», «είσαι άχρηστος/η».
• Η σύγκριση των παιδιών με άλλα παιδιά, εις βάρος του «δεν αξίζεις τίποτε», «ο ξάδελφος σου πάει καλύτερα από σένα» κλπ.
• Η έλλειψη στοργής, αγάπης και τρυφερών εκδηλώσεων.
• Η δημιουργία ενοχών «θα με κάνεις να πεθάνω», «εσύ φταις για όλα».
• Η ταπείνωση του παιδιού «είσαι για πέταμα», «τι ήθελα και έκανα ένα παιδί σαν και σένα» κλπ.
• Οι απειλές εγκατάλειψης ή βίας «θα φύγω και θα σε παρατήσω», «θα σε κλείσω σε ίδρυμα», «θα σου σπάσω τα κόκαλα» κλπ.
• Οι ακραίες μορφές τιμωρίας πχ στέρηση φαγητού, νερού, κλείδωμα σε σκοτεινούς χώρους, δέσιμο κλπ.

Εκμετάλλευση
Εκμετάλλευση θεωρείται η με κάθε τρόπο χρησιμοποίηση του παιδιού για να αποκομίσει οφέλη ο ενήλικας που το χρησιμοποιεί. Δείγματα εκμετάλλευσης αποτελούν:
• Η έκθεση του ανηλίκου με στόχο την επαιτεία από πλευράς ενήλικα.
• Η ώθηση του ανηλίκου σε επαιτεία.
• Η ώθηση του ανηλίκου στην πορνεία καθ’ οιονδήποτε τρόπο πχ φωτογράφηση, μαγνητοσκόπηση, σεξουαλική επαφή.

Παραμέληση
Παραμέληση αποτελεί η στέρηση του παιδιού από τις βασικές και απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλούς και υγιούς ανάπτυξής του όπως το καθαρό και υγιεινό σπιτικό, η τροφή και η ένδυση, η ιατρική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Δείγματα παραμέλησης είναι τα ακόλουθα:
• Μη επαρκής σίτιση, στέγαση ή ένδυση.
• Ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης.
• Εγκατάλειψη του παιδιού.
• Ανεπαρκής φροντίδα του παιδιού και έκθεσή του σε κίνδυνο πχ όταν κάποιος αφήνει το παιδί να παίζει μόνο του ή να μένει μόνο του.
• Ανεπαρκής ιατρική φροντίδα πχ έλλειψη εμβολιασμού, ιατρικής παρακολούθησης και φαρμάκων.
• Μη εγγραφή του παιδιού σε σχολείο και αδιαφορία για την παρακολούθηση της φοίτησής του.

Πηγή: theywantyourhelp.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ΔΝΤ αποδέσμευσε 4,1 δισ ευρώ για την τέτσρτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα



Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε αργά σήμερα ότι αποδέσμευσε την τέταρτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα που ανέρχεται σε ποσό ύψους 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί ανέρχονται σε 14,6 δισεκατομμύρα ευρώ ενώ το προβλεπόμενο συνολικό ποσό που θα καταβληθεί στην Ελλάδα θα φτάσει περίπου τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το δάνειο αυτό υπέρ της Ελλάδας , που είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ από το ΔΝΤ, συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 στο πλαίσιο της διεθνούς βοήθειας προς την χώρα.

Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...