Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ο... φτωχός Βορράς εναντίον του «πλούσιου» Νότου


Αφορμή για αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και σχόλια στο γερμανικό Τύπο έχει προκαλέσει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την κατανομή του πλούτου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία εμφανίζονται οι πολίτες των χωρών του Νότου να διαθέτουν μεγαλύτερη περιουσία από τους Γερμανούς.

Στο περιοδικό «Focus», σε άρθρο με τίτλο «Προσοχή, Γερμανία - τόσο πλούσιοι είναι στ' αλήθεια οι Νοτιοευρωπαίοι», επισημαίνεται ότι οι εικόνες που μεταφέρονται στη Γερμανία από τις υπερχρεωμένες χώρες είναι αυτές της φτώχειας, της δυστυχίας και της απελπισίας, ενώ γίνεται αναφορά στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα και την Ισπανία.

«Τα στοιχεία της ΕΚΤ είναι καθαρή εκρηκτική ύλη για την ούτως ή άλλως τεταμένη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη. Ειδικά στη Γερμανία, ο αποτροπιασμός είναι μεγάλος και τίθεται επιτακτικά το ερώτημα γιατί να πρέπει οι Γερμανοί να ευθύνονται για τα χρέη του Νότου, την ώρα που οι άνθρωποι εκεί έχουν πολύ μεγαλύτερη περιουσία», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Καταλήγει δε, στο συμπέρασμα ότι μπορεί ο ισχυρισμός ότι οι Νοτιοευρωπαίοι είναι πολύ πιο πλούσιοι από τους Βορειοευρωπαίους να μην μπορεί να υποστηριχθεί, αλλά είναι σαφές ότι στις χτυπημένες από την κρίση χώρες του Νότου «υπάρχει ακόμη αξιοσημείωτος πλούτος σε σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού». Η απαίτηση, άρα, για μεγαλύτερη συμμετοχή των πλούσιων Ισπανών, Ελλήνων και Ιταλών στο κόστος αντιμετώπισης της κρίσης «είναι απολύτως δικαιολογημένη», σημειώνεται, καθώς πολλοί έγιναν τόσο πλούσιοι «επειδή επωφελήθηκαν από τη μαύρη οικονομία και τη χαλαρή φορολόγηση και με αυτόν τον τρόπο έβλαψαν τις χώρες τους, επομένως είναι συνυπεύθυνοι για την σημερινή κρίση».

Η εφημερίδα «Die Zeit», σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Πλούσιοι Κύπριοι, φτωχοί Γερμανοί», τονίζει ότι οι πολίτες της Γερμανίας δεν είναι τόσο πλούσιοι, όσο λέγεται, και χαρακτηρίζει «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι η ΕΚΤ δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνας μετά την απόφαση για την διάσωση της Κύπρου, ενώ κατηγορεί τους Γερμανούς πολιτικούς ότι δεν λένε την αλήθεια στους πολίτες.

Στην εφημερίδα «Die Welt», ωστόσο, ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος είναι «Πώς η ΕΚΤ καταχώρισε τους Γερμανούς στους φτωχούς», ενώ γίνεται λόγος για πολλά σημεία στα οποία η μελέτη «πάσχει», με αποτέλεσμα να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα σχετικώς με το ποιος είναι φτωχός και ποιος πλούσιος.

«Η Γερμανία είναι λοιπόν η φτωχότερη χώρα της ευρωζώνης. Δεν θα έπρεπε με ένα τέτοιο εύρημα να θορυβηθούμε; Και, αν όχι οι πολιτικοί, τότε έστω οι οικονομολόγοι;», επισημαίνει η εφημερίδα και αναφέρει επί μέρους παραμέτρους τις οποίες δεν λαμβάνει υπόψη της η μελέτη, όπως τον πλούτο των Γερμανών στο εξωτερικό. «Πρέπει να εξηγηθούν πολλά, πριν γράψουμε για το "ψέμα της φτώχειας" και αρχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε για την εξάντληση των Γερμανών εξαιτίας των - αχ! - τόσο πλούσιων Νοτιοευρωπαίων», καταλήγει το δημοσίευμα.



newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σε στρατόπεδο – φυλακή οι κρατούμενοι για χρέη στο Δημόσιο


Ήδη αναζητείται ένα στρατόπεδο εντός των ορίων της Αττικής ώστε σε αυτό να στεγαστούν οι κρατούμενοι οφειλέτες του Δημοσίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης αναζητείται τρόπος οι συνθήκες κράτησης για όσους έχουν μικρές ποινές να είναι πιο ανθρώπινες
Η είδηση προέκυψε από τη Βουλή και την απάντηση του υφυπουργού Κώστα Καραγκούνη, ότι αναζητείται στρατόπεδο στην Αττική για την κάλυψη αναγκών κράτησης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Λαγού, για το θέμα της «μετατροπής στρατοπέδων σε κέντρα κράτησης για τους οφειλέτες», ο υφυπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι πρέπει να βρεθούν νέοι χώροι στα αγροτικά καταστήματα κράτησης για αυτούς με ποινές μέχρι δύο έτη και για οικονομικά εγκλήματα, ώστε να είναι περισσότερο ανθρώπινες οι συνθήκες κράτησης.

Μέχρι να γίνει αυτό, όπως είπε ο υφυπουργός, αναζητείται στρατόπεδο εντός της Αττικής ώστε, με την κατάλληλη διαμόρφωση, να μπορεί να φιλοξενήσει κρατούμενους σε ανθρώπινες συνθήκες.

Είχε προηγηθεί ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λαγός, ο οποίος ζήτησε να απομακρυνθούν από τη χώρα όλοι οι αλλοδαποί κρατούμενοι.

Ο κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι το ποσοστό των αλλοδαπών κρατουμένων φθάνει το 67% και έκανε γνωστό ότι θα ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση με την Αλβανία, ώστε οι κρατούμενοι Αλβανοί υπήκοοι για σοβαρά εγκλήματα να είναι δυνατό να εκτίσουν τις ποινές τους στη χώρα τους.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέο σύστημα ελέγχου των διαγνωστικών εξετάσεων


Συστηματική παρακολούθηση των κανόνων για τη συνταγογράφηση, την εκτέλεση και την εκκαθάριση των διαγνωστικών εξετάσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, (ΕΟΠΥΥ), αλλά και τη μείωση των παρατυπιών που έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική «αιμορραγία» του ΕΟΠΥΥ, επιφέρει το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το νέο σύστημα παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, προαναγγέλλοντας παράλληλα, ότι σύντομα, ανάλογο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου θα εφαρμοστεί και για τα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ για όποιον πάροχο υπηρεσιών υγείας παραβαίνει τους κανόνες, θα προβλέπονται «εξοντωτικές ποινές», σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Με το νέο σύστημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τη διαδρομή του παραπεμπτικού, πού βρίσκεται και σε τι εξετάσεις υποβάλλεται ο ασθενής, ενώ μέχρι σήμερα «βλέπαμε μόνο τιμολόγια και ένα παραπεμπτικό μπορεί να είχε διπλοεκτελεστεί», είπε ο υπουργός.

Επίσης, με τη διασύνδεση των συστημάτων e-ΔΑΠΥ με το e-Prescription, (συνταγογράφησης και παραπεμπτικών) δίνεται πλέον η δυνατότητα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της εκκαθάρισης των δαπανών παρακλινικών εξετάσεων. Έως σήμερα, το σύστημα των Ασφαλιστικών Ταμείων δεν είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί αυτήν τη διαδικασία και πολύ περισσότερο δεν είχε τη δυνατότητα να έχει αξιόπιστο έλεγχο της εκκαθάρισης των υποβληθέντων παραστατικών.

«Γνωρίζουν όλοι οι πάροχοι, ότι από τη Δεύτερα θα παρακολουθείται βήμα προς βήμα όλη η πορεία από τη συνταγογράφηση και δημιουργία του παραπεμπτικού για μια διαγνωστική εξέταση ή για μια θεραπεία, μέχρι τη στιγμή που υποβάλλεται το παραστατικό ή το τιμολόγιο στον ΕΟΠΥΥ για να πληρωθεί αυτή η πράξη», δήλωσε ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας, ότι η προσπάθεια εξορθολογισμού, νοικοκυρέματος και βελτιστοποίησης του ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται.

«Ο Οργανισμός αναπτύσσεται ταχύτατα σε έναν από τους πιο σύγχρονους Οργανισμούς Υγείας στην Ευρώπη με σύγχρονα εργαλεία αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες πληροφορικής και μηχανογράφησης και βεβαίως πλέον το μόνο θέμα είναι να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ύφεσης από την πλευρά της αντανάκλασης αυτής στα έσοδά του», κατέληξε ο κ. Σαλμάς.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η παγκόσμια συγκίνηση και οι επιταχυντές του φόβου


Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, τους πρώτους που έγιναν μετά την ανατροπή των παγκόσμιων δεδομένων ασφάλειας, λόγω του ιστορικού γεγονότος της 11ης Σεπτεμβρίου του ‘01, είχαν μελετηθεί και σχεδιασθεί πάνω από 10 σενάρια τρομοκρατικής προσβολής στην κλασσική μαραθώνια διαδρομή.Ευτυχώς, το μόνο που συνέβη ήταν η παρενόχληση ενός εκ των προπορευόμενων από γνωστό ακτιβιστή της φάρσας, που ανέδειξε την τρομερή διάσταση μιας ενδεχόμενης ασύμμετρης επίθεσης. Η αλλαγή στην κατάταξη των πρωτοπόρων και ένα μικρό στίγμα στην λήξη των αγώνων ήταν η μόνες συνέπειες.

Όλα τα σχέδια εκείνης της εποχής, βασικά είχαν ως γνώμονα τον ασύμμετρο χαρακτήρα των επιθέσεων, δηλαδή την έκθεση έως θανάτου, των δραστών που θα επιχειρούσαν το όποιο χτύπημα.

Με τα χρόνια χωρίς να έχει περιοριστεί ο χαρακτήρας αυτών των επιθέσεων, εμφανίζεται η εξίσου φριχτή εκδοχή των ατομικών χτυπημάτων από δράστες που κάνουν μαζική στόχευση.

Ο χαρακτηρισμός των δραστών αυτού του τύπου των τρομοκρατικών επιθέσεων ως «μοναχικών λύκων», εμφανίστηκε προς διετίας με την ατομική πολεμική επιχείρηση του Νορβηγού Μπρέιβικ κατά συμμετεχόντων σε πολιτικές εκδηλώσεις. Για τις υπηρεσίες ασφαλείας, αυτές οι επιθέσεις θεωρούνται δύσκολά αποτρέψιμες, όπως και οι ασύμμετρες, δεδομένου του αβυσσαλέου βάθους του ατομικού κινήτρου.

Ο αιματοβαμμένος μαραθώνιος της Βοστώνης θα περάσει στην ιστορία ως ένα από τα φρικτότερα συμβάντα τρομοκρατικής προσβολής σε μαζική αθλητική εκδήλωση, ηθικού κινήτρου για τους περισσότερους συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως από την εμπορευματοποίηση της.

Άλλωστε, αυτό συμβαίνει με τις περισσότερες εκδηλώσεις στον σύγχρονο κόσμο καθώς και οι μεγαλύτεροι Μαραθώνιοι, από τους οποίους έξι στην Αμερικανική Ήπειρο και από αυτούς οι τέσσερεις στις ΗΠΑ, λειτουργούν και ως μηχανές παραγωγής χρήματος.

Ακόμη, οι βόμβες στη Βοστώνη λειτουργούν ήδη ως επιταχυντές ενός νέου κύματος φόβου που ταξιδεύει διηπειρωτικά και αναγορεύει σε θεότητες τους μηχανισμούς ασφαλείας , πίσω από τις εκατοντάδες δραματικές ατομικές ιστορίες των θυμάτων και των οικογενειών τους, που υφαίνουν ένα πέπλο παγκόσμιας συγκίνησης. Μια συγκίνηση από την οποία, βεβαίως σπανίως κοινωνούμε, όταν παρεμφερή συμβάντα ραγίζουν τις ανθρώπινες καρδιές μακριά από την λαμπερή, αλλά τώρα βαρυπενθούσα Βοστώνη.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Die Zeit: «Οι Γερμανοί ποτέ δεν περνούσαν καλύτερα»


Στα γερμανικά οφέλη από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Die Zeit με τίτλο «Οι κρυφοί κερδισμένοι της κρίσης».

«Λέγεται ότι η Γερμανία πληρώνει για τους άλλους, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι κάπως πιο πολύπλοκη», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη μείωση του κόστους δανεισμού στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης που πλήττει τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και εξηγεί ότι «η Γερμανία έλκει ως ένας τεράστιος μαγνήτης κεφάλαια από όλο τον κόσμο».

«Η Γερμανία είναι για τους επενδυτές μία από τις λίγες περιοχές, όπου οι αποταμιεύσεις είναι ασφαλείς. Και αυτό το κεφάλαιο γεμίζει τα κρατικά ταμεία, αναθερμαίνει την οικονομία και δίνει τη δυνατότητα στους Γερμανούς να αγοράζουν ακίνητα. Την ώρα που η νότια Ευρώπη βυθίζεται στην κρίση, οι Γερμανοί ποτέ δεν περνούσαν καλύτερα όσο σήμερα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ.




Πηγή: Deutsche Welle
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πρώτη η Ολλανδία στην κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού


Ευρωπαϊκή πρωτιά στην προέλευση του παιδικού πορνογραφικού υλικού κατείχε, το 2012, η Ολλανδία (62%).

Ακολουθούν η Ρωσία με 23%, η Γερμανία με 7%, η Γαλλία με 2%, η Τσεχία, η Λετονία, η Ρουμανία με 1%, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης προέρχεται το 3%. Στην Ασία, την πρώτη θέση κατείχε το Βιετνάμ με 24%. Στην αμερικανική ήπειρο, οι περισσότερες ιστοσελίδες που διακινούν παρόμοιο υλικό εδρεύουν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Σύμφωνα με έκθεση του Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου (ΙΝΗΟΡΕ), το 2012 καταγράφηκε εντυπωσιακή πρόοδος στον χρόνο που απαιτείται για να αφαιρεθούν εικόνες και βίντεο σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών από το Διαδίκτυο.

Ενώ στο παρελθόν αποδείξεις αυτών των φρικιαστικών εγκλημάτων μπορεί να παρέμεναν στο Διαδίκτυο για πολλούς μήνες και μερικές φορές για χρόνια, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σήμερα, το περιεχόμενο προβλέπεται να «κατεβαίνει» από το Διαδίκτυο μέσα σε λίγες ημέρες και, μερικές φορές, μόνο σε λίγες ώρες.

Στον Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου ανήκουν 37 Ανοικτές Γραμμές, σε 43 χώρες. Στην Ελλάδα, η SafeLine αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο στο δίκτυο αυτό, από το 2005. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον INHOPE να οικοδομήσει μια παγκόσμια εικόνα της κατανομής του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) και να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος.

Το 2012, ο INHOPE επεξεργάστηκε 1.059.758 καταγγελίες, με 150 αναλυτές ανά τον κόσμο, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου. Από τις καταγγελίες αυτές, το 40% προήλθαν από την ΕΕ, 42% από τις ΗΠΑ και 18%, από τον υπόλοιπο κόσμο.



newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανακαλύφθηκε ο πιο αρχέγονος και μακρινός γαλαξίας


Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αστρονόμοι εντόπισαν τον πιο μακρινό και αρχαίο γαλαξία που έχει ποτέ βρεθεί να είναι τόσο παραγωγικός στη δημιουργία νέων άστρων.

Πρόκειται για ένα πραγματικό αστρικό «εργοστάσιο», που αν και έχει μέγεθος μόλις το ένα εικοστό του δικού μας γαλαξία, παράγει περίπου 3.000 νέα άστρα σαν τον Ήλιο μας κάθε χρόνο, έναντι μόλις ενός άστρου που δημιουργεί ο δικός μας γαλαξίας ετησίως.

Όμως, το παράδοξο -το οποίο απειλεί να ανατρέψει την κυρίαρχη σήμερα θεωρία δημιουργίας των γαλαξιών- είναι ότι ο εν λόγω γαλαξίας, με την ονομασία HFLS 3, που είναι 2.000 φορές πιο λαμπρός από τον δικό μας, ήταν κιόλας τόσο παραγωγικός πριν από περίπου 12,8 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή μόλις 880 εκατ.
χρόνια μετά τη δημιουργία του σύμπαντος με την «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ).

Ένας τέτοιος γαλαξίας - νήπιο δύσκολα θα μπορούσε να έχει ωριμάσει σε σημείο που να δημιουργεί τόσα άστρα με αυτό το ρυθμό.

«Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις είναι το πόσο εξελιγμένος είναι αυτός ο γαλαξίας», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Ντομινίκ Ρίτσερς, καθηγητής αστρονομίας του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Space.com. Με βάση την κυρίαρχη θεωρία για το σχηματισμό των γαλαξιών, τέτοιοι «σούπερ-γόνιμοι» γαλαξίες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τόσο νωρίς μετά το «Μπιγκ Μπανγκ». Οι πρώιμοι γαλαξίες υποτίθεται πως πρέπει να ήσαν σχετικά μικροί και πολύ λιγότερο αποτελεσματικοί στη δημιουργία άστρων, ενώ οι μεγαλύτεροι και πιο δημιουργικοί γαλαξίες -θεωρητικά τουλάχιστον- θα πρέπει να σχηματίστηκαν αρκετά αργότερα.

Αρκετοί τέτοιοι υπερπαραγωγικοί γαλαξίες υπάρχουν σήμερα δημιουργώντας συνεχώς νέα άστρα από τα τεράστια νέφη σκόνης και αερίων στο εσωτερικό τους. Όμως ο HFLS 3 -που ανακαλύφθηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χέρσελ» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με τη βοήθεια 12 ακόμα τροχιακών και επίγειων τηλεσκοπίων- παρά τη νεαρή ηλικία του, τους ξεπερνά κατά 15 έως 20 φορές στον αριθμό των άστρων που παράγει κάθε χρόνο.

Με αυτό το ρυθμό, οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", εκτιμούν ότι μέσα σε μόνο 36 εκατ., χρόνια ο γαλαξίας HFLS 3 (που έχει περίπου 140 δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες με τη μορφή άστρων και πρώτων αστρικών υλών) θα έχει εξαντλήσει τα αποθέματα αερίων του. Έτσι, τελικά θα εισέλθει σε μια ήρεμη φάση, παράγοντας πλέον λιγοστά άστρα κάθε χρόνο, εωσότου απορροφήσει νέα αέρια ως πρώτη ύλη, π.χ. μετά από συγχώνευση με κάποιο άλλο γαλαξία.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...