Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Φοίνικας - Το μυθικό πουλί των Ελλήνων και ο κύκλος του


Ιερό μυθικό πουλί...

Η Φιλική Εταιρεία χρησιμοποίησε τον Φοίνικα ως σύμβολο του Ελληνικού κράτους που ξαναγεννιέται από τη στάχτη του.
Ο Α. Υψηλάντης στη σημαία του Ιερού Λόγου και ο Καποδίστριας τον καθιέρωσε επίσημο έμβλημα του κράτους και το απεικόνισε πάνω στα νομίσματα και τις σφραγίδες.
Από τον Ησίοδο τον -8ο αιώνα, έχουμε την αρχαιότερη αναφορά για τον Φοίνικα, που τον ταυτίζει με τον ήλιο και τον Θεό Απόλλωνα.

Κατά τον Ηρόδοτο είχε το μέγεθος του αετού και πούπουλα χρυσοκόκκινα (βιβλ. 2,73). Κάθε 500 χρόνια ερχόταν από την Αραβία στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου, μεταφέροντας το νεκρό πατέρα του, τον οποίο τύλιγε σε σχήμα αβγού μέσα σε σμύρνα και τον έθαβε στο ιερό του Ήλιου. Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος, λέει: «Δεν έχω δει ποτέ αυτό το πουλί παρά μόνο σε εικόνες. Μέρη του φτερώματός του έχουν το χρυσό χρώμα και άλλα βαθυκόκκινο και μοιάζει στο περίγραμμα και τις διαστάσεις με αετό.


Το πουλί αυτό μοιάζει με μεγάλο αετό ή με ερωδιό με χρυσό και κόκκινο φτέρωμα αν και ο κινέζικος έχει πέντε χρώματα. Του δίνουν πολλές ηλικίες, 500 , 540 , 1000 , 1461 , 12.994 χρόνια. Αυτός είναι ο Φοίνικας που γνωρίζουμε, το πουλί που αναγεννάτε μέσα από τις στάχτες του». Ο Φοίνικας δεν ζει με φρούτα ή λουλούδια, αλλά με μία υγρή κολλώδη ουσία, όπως το ρετσίνι, που ευωδιάζει λιβάνι. Μύρα η κομμιοφόρος.

Κατά τον Πλίνιο ένας μόνο Φοίνικας υπάρχει σ` ολόκληρο τον κόσμο. Όταν γερνά, κατασκευάζει φωλιά με κλαδιά αρωματικών φυτών, τη γεμίζει με αρώματα και πεθαίνει καιόμενος μέσα σ` αυτή. Από τη στάχτη του ξαναγεννιέται και μεταφέρει τα λείψανα της προηγούμενης υπάρξεώς του μαζί και της φωλιάς του στην πόλη του Ήλιου για ταφή.

                              
Ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος γράφει ότι: «Ο Φοίνικας ζούσε 1.460 έτη και οι ενδείξεις της επιστροφής του δίνονταν από τις κινήσεις των αστέρων». Ο Πλατωνικός Φιλόσοφος Κέλσιος, στο έργο του «Αληθής Λόγος», μας λέει: Ένα πουλί της Αραβίας, ο Φοίνικας, κουβαλά στην Αίγυπτο τον νεκρό πατέρα του τυλιγμένο σε σμύρνα (βαλσαμόδεντρο) και τον αποθέτει στο τέμενος του ήλιου.



Ο Οβίδιος μας λέει, ο Φοίνικας έρχεται από την Ασσυρία, αλλά αυτό το πουλί εμφανίζεται σε πολλά μέρη του κόσμου. Όλα αυτά τα πουλιά έχουν ταυτιστεί με τον ήλιο και μοιάζουν πολύ στο πουλί που περιγράφει ο Οβίδιος. Ο Οβίδιος στο έργο του «Μεταμορφώσεις» γράφει τα εξής για τον Φοίνικα: «Ο Φοίνικας, όπως τον ονομάζουν οι Έλληνες, είναι ένα μυθικό πουλί, που αναγεννάτε από την τέφρα του.
                                       

Είναι ένα ιερό πουλί που έρχεται πάντα από την ανατολή και φέρνει τον πατέρα του βαλσαμωμένο μέσα σε μια σφαίρα γεμάτη μύρο και πηγαίνει και την αφήνει μέσα στον ναό του Ηλίου της Ηλιούπολης. Εκεί χτίζει και την φωλιά του στην πέτρα του ηλίου, και από εκεί χανόταν μέσα στις φλόγες όταν ήθελε να φύγει. Οι Αιγύπτιοι ονόμαζαν το πουλί αυτό «Μπενού» και το ταύτιζαν με τον θεό Ατούμ, θεό της δημιουργίας, κατόπιν με τον Ρα και τέλος με τον Όσιρι. Τα κείμενα των πυραμίδων τοποθετούν το γεγονός της δημιουργίας και των Ζεπ Τεπί (θεοί) στην Ηλιούπολη, στον «Ναό του Φοίνικα».

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Φοίνικας, αυτό το εξαίσιο πουλί, εμφανίζεται σαν από θαύμα πάντα από τον ανατολικό ορίζοντα κατά την διάρκεια παγιωμένων σημείων του ουρανού, για να αναγγείλει την αρχή μιας νέας κοσμικής εποχής. Επέστρεφε στην Ηλιούπολη αναγεννημένος κάθε 1.460 χρόνια, όταν έκλεινε ο Σωθικός (Σειριακός) κύκλος, ο οποίος και ονομαζόταν «Ιδανικό Νέο Έτος» και συνέπιπτε με την ηλιακή αύξηση του Σειρίου.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι ερευνητές της αρχαίας αιγυπτιακής θρησκείας αναφέρουν ότι τα μυστήρια της Αιγύπτου ή «Μυστήρια του Όσιρι» θεσπίστηκαν από τον Ερμή τον Τρισμέγιστο, που ήταν2 παιδαγωγός του Όσιρι. Σχεδόν όλες οι πληροφορίες για τα αιγυπτιακά Μυστήρια προέρχονται από τον Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο. Έδρα των αιγυπτιακών μυστηρίων ήταν η πόλη Άβυδος, με τον μεγαλοπρεπή ναό του θεού «Ήλιου – Ρα». Όμως τα πιο μεγάλα και τα πιο ιερά μυστήρια της αιγυπτιακής θρησκείας ήταν τα «Μυστήρια του Φοίνικα» στην Ηλιούπολη.
                                              

Ο Φοίνικας ήταν ένα ιερό πουλί γνωστό σαν «Πνεύμα του Αναστημένου Όσιρι», το οποίο, σύμφωνα με τις θρησκευτικές δοξασίες της Αιγύπτου, ζούσε στον αστερισμό του Σειρίου. Ήταν το θεϊκό σύμβολο του Όσιρι και δήλωνε την αναγέννηση, η οποία άρχιζε από το «Μέγαρο του Φοίνικα» της Ηλιούπολης, όπως αναφέρουν τα κείμενα της πυραμίδας Τεξτς. Ο Γερμανός φιλόλογος Αδόλφος Έρμαν αναφέρει τα εδάφια των ταφικών μνημείων στα οποία είναι γραμμένα τα εξής: «Η ψυχή του Όσιρι κατοικεί στο πουλί Μπενού (Φοίνικας)». Ο ίδιος ο Όσιρις λέει: «Είμαι ο μεγάλος Φοίνικας που είναι το Ένα. Είμαι ο Όσιρις που έρχομαι από τον Σείριο. Είμαι ο επιβλέπων των πάντων»
                                        
Ο Πλούταρχος εξηγεί, ότι όλα τα ονόματα των Αιγυπτίων Θεών είναι Ελληνικά, και τα μετέφεραν στην Αίγυπτο, από την Ελλάδα οι εκάστοτε μεταναστεύσαντες Έλληνες. Επί πλέον (ο Πλούταρχος) ως ιερέας του Απόλλωνος στους Δελφούς, μας φανερώνει ότι η θεά Αθηνά και η Ίσις, είναι το ίδιο πρόσωπο, η ίδια θεότης με διαφορετικό όνομα. Καθώς και ο θεός Ώρος ταυτίζεται υπό των Ελλήνων με τον Απόλλωνα. Δηλαδή οι (αρχαίοι) Αιγύπτιοι και οι Έλληνες είχαν τους ίδιους Θεούς με διαφορετικά ονόματα και αυτό μας υποδεικνύει κοινή καταγωγή μεταξύ τους.

                                        
Ο Πλούταρχος στο έργο του «Περί Ίσιδος και Οσίριδος» μας δηλώνει ότι η θεά Ίσις συμβολίζει το άστρο του Κυνός Σείριον ή Σώθιν «Εγώ ειμί η εν τω άστρω τω Κυνί επιτέλλουσα, κατακολουθών τω Ωρίωνι τω αστερισμώ του Οσίριδος» (Δαμάσκιος παρά Hopner). «Υπό των Ελλήνων (συνεχίζει ο Πλούταρχος) Κύων καλείται η ψυχή της Ίσιδος, Σώθις δε υπό των Αιγυπτίων, Ωρίων δε, η ψυχή του Ώρου, η δε ψυχή του Τυφώνος, Άρκτος. Οι δε ψυχές τους λάμπουν ως άστρα στον ουρανό. Επί πλέον αναφέρει «τον Θεό Όσιρι, ως στρατηγό και πλοίαρχο του Κανώβου, το οποίον πλοίο, ονομάζουν οι Έλληνες ΑΡΓΩ».


Ο αστερισμός Της Αργούς, δεν απέχει μακριά από τους αστερισμούς του Ωρίωνος και του Κυνός, από τους οποίους ο πρώτος εθεωρείτο ως ο ιερός αστερισμός του Ώρου και ο δεύτερος της Ίσιδος». Ο Όσιρις, εξομοιώθηκε με πολλές θεότητες του Ελληνικού πάνθεου, κυρίως δε με τον Διόνυσο και τον Άδη. Όντας αρχικά θεός της φύσης, ενσάρκωση του πνεύματος της βλάστησης, που πεθαίνει κατά το θερισμό και αναγεννάται όταν φυτρώνει ο σπόρος, ο Όσιρις λατρεύθηκε σε ολόκληρη την αρχαία Αίγυπτο ως θεός των νεκρών. Ο Όσιρις μαζί με τον Σέραπη χαρακτηρίζονταν Άζωνοι θεοί.

Σύμφωνα με πανάρχαιες παραδόσεις όλων των ιστορικών λαών του πλανήτη, οι Θεοί μας, τα ουράνια όντα, επιστρέφουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 13.000 χρόνια στην αρχή ή στο τέλος ή και στο μέσον του ζωδιακού κύκλου, που διαρκεί 25.920 χρόνια. Σύμφωνα με μαρτυρίες αρχαίων ιστορικών, που αναφέρονται στο «Ημερολόγιο της Πέτρας» που υπήρχε στην επικάλυψη της μεγάλης πυραμίδας, προκύπτει ότι ο νέος «Κύκλος του Φοίνικα» συμπίπτει με το κλείσιμο της ζωδιακής τροχιάς της Γης, στις 21-12-2012 του ισχύοντος σήμερα ημερολογίου.

periergaa.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα σχέδια του ελληνικού «Αλκατράζ»


Φρουροί με πολεμικά όπλα των 7,62 ΜΜ, διπλή ζώνη φύλαξης και έλεγχοι σε όλα τα διερχόμενα αυτοκίνητα, αλεξίσφαιρες σκοπιές, μόνιμη παρουσία των ΕΚΑΜ, νέος σκληρός κώδικας φυλακής και σύστημα απενεργοποίησης κινητών, είναι μόνο μερικά από τα στάνταρντ που θα έχει το «ελληνικό Αλκατράζ» ή το «Αουσβιτς των σκληρών» όπως αποκαλείται στη γλώσσα των παρανόμων.

Βαρυποινίτες, δολοφόνοι, μαφιόζοι θα είναι οι αποκλειστικοί «φιλοξενούμενοι» που εξορίζονται στην «άκρη του κόσμου» καταδικασμένοι να περιμένουν το τέλος της ποινής τους.

Τις πιο πολλές πιθανότητες να μετατραπούν σε απόρθητο φρούριο συγκεντρώνουν οι Φυλακές Μαλανδρίνου, οι οποίες είναι κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από μπετόν και ατσάλι, απλώνονται σε μια έκταση 14.600 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτουν ήδη πολλά από τα υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας: από κάμερες παρακολούθησης μέχρι ηλεκτρονικές θωρακισμένες πόρτες και φυσικά ειδικά υπερυψωμένες σκοπιές όπου ανιχνεύονται οι περίεργες κινήσεις από χιλιόμετρα μακριά.

Πιθανότητες έχουν και τα σωφρονιστικά καταστήματα των Τρικάλων και των Γρεβενών να μετατραπούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, καθώς έχουν κατασκευαστεί προσφάτως με επίσης αυστηρές προδιαγραφές. «Ούτε ο Κλιντ Ιστγουντ δεν θα μπορούσε να δραπετεύσει από δω», λένε με νόημα οι εμπνευστές του μεγαλόπνοου σχεδίου, θέλοντας να πουν ότι ακόμα και ο γνωστός ηθοποιός που κατάφερε -στην ταινία που βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά- να αποδράσει από το νησί-φυλακή, δεν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο από το χερσαίο Αλκατράζ. Ο μόνος τρόπος για να πετάξει κάποιος στην ελευθερία, λένε, είναι να πάρει... άδεια και να εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές των κατασκευαστών, η «φυλακή των σκληρών» θα είναι διαμορφωμένη και ενισχυμένη από ειδικό μπετόν και ατσάλι έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η διάνοιξη υπόγειων και επίγειων τούνελ. Η εξωτερική μάντρα θα αντέχει ακόμη και την πρόσκρουση με… τανκ, ενώ οι υπερυψωμένες σκοπιές που απλώνονται κάθε λίγα μέτρα έχουν τέλεια ορατότητα τόσο προς τον εξωτερικό όσο και προς τον εσωτερικό χώρο της φυλακής και φυσικά θα είναι από αλεξίσφαιρα τζάμια προκειμένου να αντέχουν στις σφαίρες των καλάσνικοφ.
 
Ηλεκτρονικά μάτια, αυτόματες πόρτες και jammer

Σύμφωνα με το απόρρητο σχέδιο για τη νέα φυλακή υψίστης ασφαλείας που επεξεργάζονται μαζί τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, μελετάται και η δημιουργία ανεξάρτητων και αυτόνομων κτιρίων-πτερύγων. Με τον τρόπο αυτό, οι κρατούμενοι της Α’ ακτίνας δεν θα έρχονται ποτέ σε επαφή με τους συγκρατούμενούς τους από τη Β’, τη Γ’ ή τις υπόλοιπες ακτίνες, αφού η κάθε πτέρυγα θα διαθέτει ακόμη και το δικό της μίνι προαύλιο. Οι διάδρομοι θα είναι μικροί σε πλάτος και ψηλοί, έτσι ώστε το μάτι του τροφίμου να μπερδεύεται και να μην μπορεί να υπολογίσει αποστάσεις, αφού ουσιαστικά θα χάνει την αίσθηση του χώρου. Η χωρητικότητα της νέας φυλακής υπολογίζεται στους 400 με 500 κρατουμένους, ενώ θα δημιουργηθούν και περίπου 20 ειδικά κελιά, το λεγόμενο «πειθαρχείο» (κάτι σαν την απομόνωση), όπου εκεί θα οδηγούνται όσοι έχουν υποπέσει σε παραπτώματα.

Στο «ελληνικό Αλκατράζ» μελετάται το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν κλειδαριές και κλειδιά και όλα να ελέγχονται από το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα. Επίσης, περιμετρικά των φυλακών, σε διαδρόμους και εξωτερικούς χώρους, θα υπάρχουν περίπου 200 ηλεκτρονικά μάτια, όμοια με αυτά που έχουν γεμίσει οι δρόμοι της Αθήνας. Ο αρχιφύλακας και ο υπαρχιφύλακας θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από το control room να ελέγχουν με μοχλούς και κουμπιά τις κάμερες ασφαλείας, να ανοιγοκλείνουν πόρτες και να ζουμάρουν ακόμη και σε πρόσωπα. Παράλληλα θα υπάρχουν υπερσύγχρονα συστήματα για την ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών, jammer (ειδικό σύστημα φραγής κινητών), ενώ το σύνολο των εξωτερικών χώρων και προαυλίων θα είναι καλυμμένα με ειδικό πλέγμα για την αποφυγή αποδράσεων με ελικόπτερο.

Με όπλα και εκπαίδευση από την Αστυνομία

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αλλά κυρίως τα άτομα που θα υπηρετούν στην εξωτερική φύλαξη, θα εκπαιδευτούν από την Ελληνική Αστυνομία ενώ θα φορούν πάντοτε αλεξίσφαιρα γιλέκα και θα φέρουν βαρύ οπλισμό που θα είαι όμοιος με αυτόν του στρατού. Επειτα από απαίτηση της ΕΛ.ΑΣ., θα υπάρχει άμεση επικοινωνία για οποιοδήποτε περίεργο σκηνικό, οι συχνές έφοδοι στα κελιά θα γίνονται αποκλειστικά με την παρουσία ανδρών των ΕΚΑΜ, ενώ γι’ αυτούς που παίρνουν άδεια, θα ενημερώνεται η Ασφάλεια προκειμένου να έχουν γνώση τι «παίζεται» μέσα και έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σισμανόγλειο: "Εξαφανίστηκαν" 750 κιλά κρέατος


Συστηματικές κλοπές τροφίμων και κυρίως κρέατος από τις αποθήκες ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, που ζυγίζονται σε τόνους προϊόντων, ανακάλυψαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, μέσα σε διάστημα μόλις ενός μηνός (28.10.2012 έως 28.11.2012) εξαφανίστηκαν από τα ράφια του Σισμανογλείου νοσοκομείου συνολικά 750 κιλά κρέατος και μεγάλες ποσότητες τυριών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μεγάλες ποσότητες που έκαναν φτερά από τις αποθήκες έγιναν αντιληπτές επειδή πια τα κονδύλια για τη σίτιση είναι περιορισμένα, όπως και οι αγορές, και οι ελλείψεις δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Όπως μαρτυρά πόρισμα του νοσοκομείου, η διοίκηση του νοσοκομείου μετά τη διαπίστωση διέταξε

Ένορκη Διοικητική Εξέταση, εξετάζοντας συνολικά 6 υπαλλήλους του νοσηλευτικού ιδρύματος, καθώς έφεραν την ευθύνη της διακίνησης των τροφίμων.

Ωστόσο από τον πρώτο έλεγχο δεν βρέθηκε με σαφήνεια ποιος ακριβώς επωφελήθηκε από την κλοπή, γι' αυτό και από χθες, Δευτέρα, ξεκίνησε νέος, πιο λεπτομερής έλεγχος. Εξετάζεται ακόμη και η εμπλοκή προσώπων εκτός Σισμανογλείου, αφού δεν αποκλείεται τα τρόφιμα με διάφορους μεσάζοντες να μεταπωλούνταν σε επιχειρήσεις ή σε άλλες πηγές.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα εξεταστούν όλα τα προηγούμενα χρόνια για να βρεθεί εάν υπήρχαν υπάλληλοι που μπορεί να έκαναν «πάρτι» με τρόφιμα τα οποία ανήκαν στο Σισμανόγλειο.

Με βάση πάντως τις πρώτες ενδείξεις, οι επιτήδειοι φαίνεται να έβγαζαν το πολυπόθητο υλικό απευθείας από τις αποθήκες με οχήματα, καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι «συνορεύουν» με το γκαράζ και είναι εύκολο να διαφύγει κάποιος.

Η κλοπή όμως σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας δεν φαίνεται να σταματά εδώ. Καθώς από τον έλεγχο βρέθηκε ότι οι «ποντικοί» δεν έκλεβαν μόνο κρέας, αλλά είχαν εφεύρει και έναν τρόπο να υπερχρεώνουν το νοσοκομείο με προϊόντα τα οποία στη συνέχεια αφαιρούσαν: εξέδιδαν δηλαδή υπερτιμολογημένα έγγραφα, ώστε να μπορεί να καλυφθεί η διαφορά από τη μεγάλη έλλειψη τροφίμων.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν μάρτυρες στο πόρισμα: "Από παρακολούθηση τιμολογίων και δελτίων αποστολής παρατηρήθηκε ότι η αξιακή τους εικόνα ήταν για ένα μήνα και όχι για 15 ημέρες".



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οστά Νεάντερταλ βρέθηκαν στη Μάνη


Οστά και εργαλεία από Νεάντερταλ ανακάλυψε ομάδα Ελλήνων και ξένων ερευνητών στο σπήλαιο «Καλαμάκια» στη δυτική ακτή της Μάνης. Στην ανασκαφή εντοπίστηκαν δέκα δόντια κι ένα τμήμα κρανίου που προέρχονται από τουλάχιστον οκτώ ενήλικα άτομα και παιδιά.

Η ανακάλυψη έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση των επιστημόνων για την ισχυρή παρουσία των Νεάντερταλ, συγγενών του ανθρώπου, στη Μάνη κατά την Ύστερη Πλειστόκαινο εποχή, καθώς στο γειτονικό σπήλαιο Λακωνίς έχει ήδη ανακαλυφθεί ένα δόντι από Νεάντερταλ.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης εξέλιξης «Journal of Human Evolution», έγινε με επικεφαλής την παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη του γερμανικού πανεπιστημίου «Έμπερχαρντ Καρλς» του Τίμπιγκεν, ενώ στην έρευνα συμμετείχαν ο Ανδρέας Δάρλας και η Ελένη Ψαθή από τις Εφορείες Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας της Βόρειας και της Νότιας Ελλάδας αντίστοιχα, καθώς και άλλοι Γερμανοί και Αμερικανοί ερευνητές.

Το μεσο-παλαιολιθικό σπήλαιο Καλαμάκια, που φθάνει σε βάθος 20 μέτρων, ανασκάφηκε για πρώτη φορά την περίοδο 1993-2006 από μια διεπιστημονική ομάδα ελλήνων και γάλλων ερευνητών της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού. Τα ευρήματα (λίθινα εργαλεία, πλούσια πανίδα και ανθρώπινα οστά) στη συγκεκριμένη τοποθεσία χρονολογούνται προ 39.000 έως 100.000 ετών περίπου και βρίσκονται σε διάφορα γεωλογικά στρώματα, που αντιστοιχούν σε διαφορετικές εποχές.

Μεταξύ άλλων, ανακαλύφθηκαν δέκα δόντια κι ένα τμήμα κρανίου, που προέρχονται από τουλάχιστον οκτώ ενήλικα άτομα και παιδιά, που θεωρούνται Νεάντερταλ με βάση την μορφολογία των οστών, καθώς και με βάση τα ίχνη της τροφής πάνω σε αυτά, που παραπέμπουν σε διατροφή παρόμοια με εκείνη των Νεάντερταλ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στη Μάνη οι Νεάντερταλ και οι πρόγονοι του συγχρόνου ανθρώπου (Homo sapiens) είχαν την ευκαιρία να διασταυρώσουν τους δρόμους τους και πιθανώς να αλληλεπιδράσουν.

Οι Νεάντερταλ εισήλθαν στο έδαφος της Ευρώπης πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν τους προγόνους μας και έζησαν στη «γηραιά ήπειρο» έως πριν από 35.000 χρόνια τουλάχιστον (σε μερικά απομονωμένα μέρη, όπως η Ιβηρική χερσόνησος ίσως και έως πιο πρόσφατα).

«Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πιο πιθανή διαδρομή εξάπλωσης στην Ευρώπη των πρώτων συγχρόνων ανθρώπων και των πιο πρώιμων ανθρωπιδών από την Αφρική μέσω της εγγύς Ανατολής», δήλωσε η Κατερίνα Χαρβάτη, σύμφωνα με το Live Science. «Επίσης βρίσκεται στην καρδιά μιας από τις τρεις Μεσογειακές χερσονήσους της Ευρώπης, που λειτούργησαν ως καταφύγια για ζωικά και φυτικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων πληθυσμών, στη διάρκεια της εποχής των παγετώνων, δηλαδή υπήρξαν περιοχές όπου τα είδη και οι πληθυσμοί κατάφεραν να επιβιώσουν στη διάρκεια των χειρότερων περιόδων επιδείνωσης του κλίματος», πρόσθεσε.

«Μέχρι πρόσφατα, πολύ λίγα πράγματα ήσαν γνωστά για την απώτερη προϊστορία στην Ελλάδα, κυρίως επειδή η αρχαιολογική έρευνα στη χώρα έχει εστιαστεί στην κλασική και σε άλλες πιο πρόσφατες περιόδους», όπως επεσήμανε η ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγος.

Όπως έδειξε η έρευνα, ακόμα και στο απόγειο των παγετώνων, στο σπήλαιο Καλαμάκια στη Μάνη επικρατούσε ένα ήπιο κλίμα, που επέτρεπε τη διαβίωση πολλών ζώων (ελάφια, αγριόχοιροι, λαγοί, ελέφαντες, νυφίτσες, αλεπούδες, λύκοι, λεοπαρδάλεις, αρκούδες, γεράκια, οχιές, χελώνες, βάτραχοι κ.α.). Τα εργαλεία που βρέθηκαν, περιλαμβάνουν ξέστρα από πυρόλιθο, χαλαζία και κοχύλια, ενώ τα λίθινα εργαλεία έχουν σχήμα τυπικό των τεχνουργημάτων των Νεάντερταλ.

Τα 14 οστά που ανακαλύφθηκαν, περιλαμβάνουν τμήματα ποδιών με ίχνη από δαγκώματα πάνω τους, ενώ τα δόντια, που μοιάζουν έντονα να προέρχονται από Νεάντερταλ, φέρουν πάνω τους σημάδια, τα οποία δείχνουν ότι οι παλαιολιθικοί εκείνοι κάτοικοι του σπηλαίου ήσαν τόσο κρεατοφάγοι όσο και φυτοφάγοι.

Η Κατερίνα Χαρβάτη και οι συνεργάτες της σχεδιάζουν νέες έρευνες σε άλλα μέρη της Ελλάδας για να ρίξουν περισσότερο φως στη συνύπαρξη Νεάντερταλ και συγχρόνων ανθρώπων. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της ότι «θα υπάρξουν συναρπαστικές ανακαλύψεις στα επόμενα χρόνια».



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πώς βρέθηκαν οι Ολλανδικές τουλίπες στα χέρια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς!


Αν νομίζατε μέχρι τώρα ότι για να απολαύσετε τις υπέροχες τουλίπες πρέπει να ταξιδέψετε μέχρι την Ολλανδία, απλά αναθεωρήστε...

Η τουλίπα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει «μόδα» και στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου η Μητροπολιτική Δημαρχία Κωνσταντινουπόλεως ξοδεύει μεγάλα ποσά για να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη για περίπου ένα μήνα σε έναν παραδεισένιο κήπο με τουλίπες. Τι συμβολίζουν όμως οι τουλίπες και τι σχέση έχει αυτό το όμορφο λουλούδι της Ολλανδίας με την Κωνσταντινούπολη;

Η τουλίπα η οποία συμβολίζει την ευγένεια, την καλοσύνη, και την αγάπη έγινε δημοφιλής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία επί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Σύντομα άρχισε να στολίζει τους αυτοκρατορικούς κήπους. Με τον καιρό το όμορφο αυτό λουλούδι έγινε σύμβολο της Υψηλής Πύλης. Κατά τον 18ο αιώνα υπάρχει τεράστια αύξηση στη καλλιέργεια της τουλίπας καθώς το λουλούδι αυτό χρησιμοποιείται σαν διακοσμητικό μοτίβο σε πολλά μέρη. Αυτή η περίοδος έμεινε γνωστή στην Οθωμανική ιστορία ως Περίοδος της Τουλίπας (Lale Devri).

Φέτος η Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια του Διεθνές Φεστιβάλ Τουλίπας για έκτη συνεχή χρονιά στολίζεται με τουλίπες. Συνολικά έχουν φυτευτεί 4.364.000 τουλίπες στους κήπους, στις πλατείες και στα άλση της Πόλης! Τα εγκαίνια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 15 Απριλίου από τον Δημάρχο Καντίρ Τόπμπας.

Για όσους προγραμματίζουν να επισκεφτούν την Κωνσταντινούπολη αυτή την περίοδο θα ήταν ιδανική μια βόλτα στο Άλσος του Έμιργκιαν όπου υπάρχουν οι περισσότερες τουλίπες.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Oι 15 μνηστήρες για τον «Αστέρα»


«Ψήφο εμπιστοσύνης στις διαδικασίες της αποκρατικοποίησης» χαρακτήρισε το ενδιαφέρον από 15 επενδυτικά σχήματα για το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστέρα» ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Επενδυτές από Αμερική, Ευρώπη, ανάμεσά τους και Ελληνες εφοπλιστές, καθώς και από την Ασία (αραβικά κεφάλαια και Τούρκοι επενδυτές) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσουν το χρυσό φιλέτο των ελληνικών ξενοδοχείων που είναι ο «Αστέρας» της Βουλιαγμένης.

Το συγκρότημα των 3 ξενοδοχείων («Αρίων», «Ναυσικά» και «Αφροδίτη», που δεν λειτουργεί) και των 58 μπάνγκαλοου εκτείνεται σε έκταση 306 στρεμμάτων στο Μικρό Καβούρι της Βουλιαγμένης.

Ο διεθνής διαγωνισμός πραγματοποιείται από κοινού από το ΤΑΙΠΕΔ και την Εθνική Τράπεζα και θα γίνει σε δύο φάσεις.

Στο πρώτο στάδιο για να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο εκμετάλλευσης περιλαμβάνει εκτός από το ξενοδοχειακό συγκρότημα τη Μαρίνα Βουλιαγμένης, που πέρασε πρόσφατα στην «Αστήρ Παλλάς», καθώς και παραλία με ακτογραμμή 2.100 μέτρων και την παραλία του «Αστέρα» (με 1.600 μέτρα ακτογραμμή). Και ακόμα όμορο ακίνητο του ΕΟΤ, εντός του οποίου βρίσκεται το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αφροδίτη».

Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα είτε να διατηρήσει τα υφιστάμενα κτίρια (μπάνγκαλοου) είτε να τα κατεδαφίσει προκειμένου να κατασκευάσει παραθεριστικές κατοικίες. Στην περίπτωση που κατεδαφιστούν οι σημερινές εγκαταστάσεις, στη θέση των μπάνγκαλοου μπορούν να κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 5.300 τ.μ. Αν κατεδαφιστεί και το συγκρότημα Arion Resort and Spa, τότε μπορούν να κατασκευαστούν κατοικίες συνολικής επιφάνειας 8.600 τ.μ.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τα ονόματα των υποψήφιων επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Τα ονόματα θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα και αφού πρώτα αξιολογηθεί ο κάθε επενδυτής ξεχωριστά για το κατά πόσο πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται από τους όρους του διαγωνισμού.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οι τουρκικοί όμιλοι Dogus (συνεργάζεται ήδη με τη Lamda Development στη μαρίνα Φλοίσβου και επιδιώκει την απόκτηση κι άλλων τουριστικών λιμένων) και Koc (έχει αναλάβει με τη Folli Follie τη διαχείριση της μαρίνας Μυτιλήνης).

Οι εταιρείες

Στους υποψήφιους επενδυτές περιλαμβάνεται η εταιρεία επενδύσεων σε τουριστικά ακίνητα Dolphin Capital Investments (DCI) του Μ. Καμπουρίδη μαζί με την αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Third Point, η οποία ελέγχει περί το 20% της DCI. Και ακόμα η London & Regional Properties, η οποία διεκδικεί επίσης το Ελληνικό και το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο.

Ανάμεσα στους Ελληνες που φέρονται να εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι οι εφοπλιστές Γ. Προκοπίου καθώς και η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου που ελέγχει το Costa Navarino.
- Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα -στην οποία ανήκει το ξενοδοχειακό συγκρότημα- σημειώνει ότι την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 έληξε η προθεσμία για την υποβολή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που αφορά στην ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ.

Η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνουν ότι εκδηλώθηκε σημαντικό επίπεδο ενδιαφέροντος από διάφορους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. Οσοι επενδυτές πληρούν τα κριτήρια για τη συμμετοχή στη β' φάση της διαδικασίας θα ενημερωθούν το συντομότερο από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ.

ΟΙ 6 ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ» ΓΙΑ ΤΟ «ΧΡΥΣΟ ΦΙΛΕΤΟ»

Dogus

Ο όμιλος Dogus, ο οποίος έχει ιδρυθεί το 1951, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμμετοχών στην Τουρκία. Δραστηριοποιείται σε μια ευρεία κλίμακα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους τομείς του τουρισμού και υπηρεσιών και ανάπτυξης ακινήτων, παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αυτοκινήτων, κατασκευών, ΜΜΕ και ενέργειας. Ο όμιλος Dogus αποτελείται συνολικά από 150 εταιρείες, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό του ξεπερνάει τους 30.000 εργαζομένους. Στην Ελλάδα συνεργάζεται ήδη με τη Lamda Development του ομίλου Λάτση στη Μαρίνα Φλοίσβου και επιδιώκει την απόκτηση και άλλων τουριστικών λιμένων.

Koc

Ο όμιλος Koc ελέγχεται από την οικογένεια Κοτς, την πλουσιότερη στην Τουρκία, με περιουσία ύψους 10 δισ. δολαρίων περίπου. Δραστηριοποιείται σε 30 χώρες με τζίρο που άγγιξε πέρυσι τα 50 δισ. δολάρια και καθαρά κέρδη 1,27 δισ., δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους μεταξύ των οποίων είναι οι τράπεζες, η βαριά βιομηχανία, τα καταναλωτικά είδη, οι κατασκευές, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια και ο τουρισμός. Περιλαμβάνει 113 εταιρείες με 90.000 εργαζομένους. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο όμιλος Koc ανέλαβε ήδη μέσω κοινής εταιρείας με τη Folli Follie τη διαχείριση της μαρίνας Μυτιλήνης.

Dolphin Capital Investments

Η εταιρεία επενδύσεων σε τουριστικά ακίνητα Dolphin Capital Investments (DCI) του Μίλτου Καμπουρίδη (φωτογραφία) και του κυπριακής καταγωγής Π. Χαραλαμπίδη, δραστηριοποιείται στον τομέα των τουριστικών θερέτρων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Αμερικής. Ελέγχει οικοδομήσιμες εκτάσεις 63 εκατ. τετραγωνικών μέτρων και 59 χιλιομέτρων ακτών, ενώ ελέγχει το 49,8% της Aristo Developers, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών ξενοδοχειακών ακινήτων στη Ν.Α. Ευρώπη έχοντας υπό έλεγχο περίπου 60 μικρές κατοικίες για διακοπές σε Κύπρο και Ελλάδα.

Αχιλλεας Κωνσταντακόπουλος

Ο γιος του αείμνηστου Καπετάν Νικόλα, ηγείται σήμερα της ΤΕΜΕΣ, φορέα ανάπτυξης και λειτουργίας του Costa Navarino, ενώ είναι και πρόεδρος της ΚΟΣΤΑΤΕΡΑ, εταιρείας επενδύσεων, συμμετοχών και ανάπτυξης ακινήτων. Συμμετέχει επίσης ως μέλος του δ.σ. στην Aegean Airlines, την Autohellas (Hertz), την Cybarco, την Εμπορική Τράπεζα και την Αμαθους Ελλάς. Θυμίζουμε ότι το Costa Navarino είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος τουριστικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα.

Γιώργος Προκοπίου

Ο εφοπλιστής ελέγχει την Dynacom Tankers Management και θεωρείται ένας από τους 10 πιο ισχυρούς Ελληνες επιχειρηματίες. Διαθέτει έναν πολύ μεγάλο στόλο δεξαμενοπλοίων καθώς επίσης και περισσότερα από 10 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (μέσω της Dynagas). Εκτιμάται ότι διαχειρίζεται περισσότερους από 11 εκατ. τόνους μεταφορικής δυναμικότητας στις αγορές αργού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Qatar Holding

Ο καταρινός όμιλος, ο οποίος ελέγχεται από τον σεΐχη Αλ Θάνι (φωτογραφία), φέρεται να βρίσκεται κοντά στην απόκτηση ενός εκ των πιο ιστορικών ξενοδοχείων στην Κέρκυρα, του Miramare. Σε πρόσφατες συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποι του ομίλου επανέλαβαν την πρόθεσή τους για επενδύσεις στη χώρα μας ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου. Ενδιαφέρον έχει η Qatar Holding και για το Ελληνικό. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στους τομείς των MME, της ενέργειας, των τραπεζών, του real estate, της αυτοκινητοβιομηχανίας, του εμπορίου και του αθλητισμού.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ατζελίνα Τζολί: Ως άλλη «Μητέρα - Τερέζα» χρηματοδοτεί σχολεία σε φτωχές χώρες


Η αμερικανίδα ηθοποιός Ατζελίνα Τζολί, άνοιξε ένα ακόμη σχολείο θηλέων στο Αφγανιστάν και σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει περισσότερα, από τα έσοδα δημοπρασίας σειράς κοσμημάτων, αναφέρει η εξειδικευμένη στις διασημότητες, ιστοσελίδα E! News.

Η Τζολί που είναι πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χρηματοδότησε το μοναδικό σχολείο θηλέων σε μια περιοχή έξω από την Καμπούλ, που έχει υψηλό ποσοστό προσφυγικού πληθυσμού, αναφέρει το E! News. Το σχολείο εκπαιδεύει περίπου 200 με 300 κορίτσια. Η Τζολί χρηματοδότησε επίσης ένα ακόμη σχολείο θηλέων στο ανατολικό Αφγανιστάν το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το 2010, σύμφωνα με την UNCHR.

Η ιστοσελίδα Ε! αναφέρει ότι η ηθοποιός σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει και άλλα σχολεία από την πώληση σειρά κοσμημάτων, έργα του σχεδιαστή Ρόμπερτ Πρόκοπ. Είναι ο σχεδιαστής που δημιούργησε το δαχτυλίδι αρραβώνων που έδωσε στην ηθοποιό ο σύντροφός της Μπραντ Πιτ, τον Απρίλιο του 2012.

Η Τζολί δεν είναι η μοναδική διασημότητα που χρηματοδοτεί τη λειτουργία σχολείων σε μακρινές περιοχές. Η Οπρα και η Μαντόνα έχουν χρηματοδοτήσει παρόμοιες πρωτοβουλίες στη Νότια Αφρική και το Μαλάουι τα τελευταία έξι χρόνια.

Το έργο της Μαντόνα προκάλεσε διαμάχη για κακοδιαχείριση και για το κόστος κατασκευής , ενώ ένα μέλος του προσωπικού του σχολείου που χρηματοδότησε η Όπρα συνελήφθη με την κατηγορία της επίθεσης και της κακοποίησης των μαθητών.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...