Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Αίμα και τρόμος στη Λιβύη


Φουντώνουν οι φήμες για αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι, από τη Λιβύη. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έχει στοιχεία που δείχνουν ότι ο ηγέτης της Λιβύης εγκατέλειψε τη χώρα και βρίσκεται εν πτήσει προς τη Βενεζουέλα, ωστόσο το Καράκας διέψευσε την πληροφορία.
Την ίδια ώρα στρατιωτικό αεροσκάφος έβαλε με αληθινά πυρά εναντίον του πλήθους των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Τρίπολη, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο μαρτυρίες από την περιοχή.
"Αυτό που ζούμε σήμερα είναι αδιανότητο. Πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί", είπε ο Άντελ Μοχάμεντ Σάλεχ.



Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν ο βομβαρδισμός συνεχίζεται, απάντησε: "Συνεχίζεται, συνεχίζεται. Όποιος κινείται, ακόμη και αν βρίσκεται μέσα σε αυτοκίνητο, θα τον χτυπήσουν".
Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία από ανεξάρτητες πηγές.



Ένας Λίβυος, ο Σούλα αλ-Μπαλαάζι, που δήλωσε ότι είναι ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, μίλησε τηλεφωνικά στο κανάλι και υποστήριξε ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν "ορισμένες τοποθεσίες στην Τρίπολη".
Ο Λίβυος υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Μοχάμεντ Αμπούντ Αλ Τζελέιλ παραιτήθηκε τη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας "για την υπέρμετρη χρήση βίας εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών", τονίζει στην ιστοσελίδα της η ιδιωτική εφημερίδα Κουρίνα.
Όπως αναφέρεται στο ηλεκτρονικό της άρθρο, η εφημερίδα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό. Προς ώρας δεν υπάρχει άμεση επίσημη αντίδραση στην είδηση.

Όπως προσθέτει η ίδια εφημερίδα στην ιστοσελίδα της, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στην πόλη Ρας Λάνουφ, τοποθεσία ενός συμπλέγματος διϋλιστηρίων και πετροχημικών εργοστασίων.
Επικαλούμενη μαρτυρίες εργαζομένων από την περιοχή, η Κουρίνα μεταδίδει πως ειδικές επιτροπές αγώνα των εργαζομένων και κάτοικοι της περιοχής έχουν οργανώσει ασπίδα προστασίας γύρω από τις εγκαταστάσεις για να αποτραπούν καταστροφές.

Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερς, αστυνομικό τμήμα στα προάστια της Τρίπολης πυρπολήθηκε και φλέγονται αρκετά οχήματα μπροστά από το κτήριο.
Το αστυνομικό τμήμα βρίσκεται στο Σουκ Αλ Τζάμα, στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας. Δεν υπάρχουν μαρτυρίες για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ή για συγκρούσεις στην περιοχή, τονίζει ο ίδιος.
Παράλληλα, η αστυνομία της Λιβύης εγκατέλειψε την πόλη Ζαουίγια, 60 χλμ δυτικά της Τρίπολης, η οποία έκτοτε έχει βυθισθεί στο χάος, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Τυνήσιοι που, φεύγοντας από τη λιβυκή πόλη, έφθασαν στην τυνησιακή μεθοριακή πόλη Μπεν Γκερντάν.

"Σημειώνονται συγκρούσεις επί δύο ημέρες μεταξύ φιλο- και αντι-κανταφικών και η αστυνομία εγκατέλειψε την πόλη από το απόγευμα της Κυριακής. Από χθες όλα τα καταστήματα είναι κλειστά, μία κατοικία του Καντάφι πυρπολήθηκε. Κάτοικοι έκλεψαν αστυνομικά αυτοκίνητα, σημειώνονται λεηλασίες στους δρόμους", τόνισε εμφατικά ο 30χρονος Ομάρ Νταουάντι, του οποίου οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και από άλλους.

"Υπάρχουν πυροβολισμοί, βιαιοπραγίες, πυρπολημένα κτήρια. Δεν υπάρχει αστυνομία, έχει εγκαταλείψει την πόλη από χθες το πρωί. Στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν πορείες υποστηρικτών του Καντάφι", τονίζει από την πλευρά του ένας 27χρονος μάρτυρας.
Προσγειώθηκαν στη Μάλτα
Δυο πολεμικά αεροσκάφη της Λιβύης, με δύο χειριστές το καθένα και δύο πολιτικά ελικόπτερα που μεταφέρουν συνολικά επτά άτομα, έφθασαν σήμερα το απόγευμα αιφνιδιαστικά στο διεθνές αεροδρόμιο στη Μάλτα.
Τα δύο αεροσκάφη αναχώρησαν από τη στρατιωτική βάση στη Βεγγάζη, η οποία έχει καταληφθεί από διαδηλωτές, σύμφωνα με τους τέσσερις επιβαίνοντες. Οι πιλότοι της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας ζήτησαν να ανεφοδιαστούν σε καύσιμα.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις αρχές της Μάλτας, τα δύο ελικόπτερα είχαν λάβει άδεια προσγείωσης στη Βαλέτα, αλλά δεν είχαν άδεια εξόδου από τον εναέριο χώρο της Λιβύης. Οι επτά επιβαίνοντες σε αυτά δήλωσαν ότι είναι Γάλλοι, αλλά μόνον ένας εξ αυτών είχε διαβατήριο. Εργάζονταν, είπαν, σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη Βεγγάζη και ζήτησαν την προστασία των αρχών της Μάλτας.
Όλοι κρατούνται στο αεροδρόμιο.
Παραιτήθηκαν τρεις υπάλληλοι της λιβυκής πρεσβείας στη Στοκχόλμη.
Τρεις μη διπλωματικοί υπάλληλοι της πρεσβείας της Λιβύης στο Στοκχόλμη ανακοίνωσαν σήμερα με επιστολή τους ότι παραιτούνται από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις βιαιότητες στη χώρα τους.
"Εμείς οι υπογράφοντες, υπάλληλοι της λιβυκής πρεσβείας στη Στοκχόλμη, καταδικάζουμε τη γενοκτονία εναντίον πολιτών στη Λιβύη", γράφουν οι Σάγιεντ Τζαλάμπι, Χαμίντ Κάσεμ και Αμπντελαλί Μαχφούφ σε επιστολή που έστειλαν στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.
"Θεωρούμε την κατάσταση απαράδεκτη: δεν θέλουμε να μείνουμε παθητικοί θεατές όταν βλέπουμε ανθρώπους να υψώνουν το ανάστημά τους ενάντια στον τύραννο παρά τον κίνδυνο την αιματοχυσίας. Για αυτό παραιτούμαστε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και καλούμε τους υπόλοιπους να υψώσουν τη φωνή τους", προστίθεται στο κείμενο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους διπλωματικούς υπαλλήλους  να εγκαταλείψουν την Λιβύη.                        
Οι ΗΠΑ συμβούλευσαν τους διπλωματικούς υπαλλήλους που δεν ανήκουν στο προσωπικό ασφαλείας να εγκαταλείψουν την Λιβύη, λόγω των βιαιοτήτων που σημειώνονται στην χώρα.
"Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε τους υπαλλήλους που δεν ανήκουν στο προσωπικό ασφαλείας και όλα τα μέλη των οικογενειών της πρεσβείας να εγκαταλείψουν την Λιβύη" ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε και η οποία προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να σημειωθούν βιαιότητες και λεηλασίες.
"Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας συνεχίζονται σε ολόκληρη τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της Τρίπολης. Διαδηλώσεις, βιαιότητες και λεηλασίες μπορούν να σημειωθούν κατά τις επόμενες ημέρες" προειδοποιεί το κείμενο.
Οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στη χώρα καλούνται να είναι "εξαιρετικά προσεχτικοί", αναφέρεται στην ταξιδιωτική οδηγία.
Σε ετοιμότητα τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας
Η επιχείρηση επαναπατρισμού θα πραγματοποιηθεί με μέσα που θα διαθέσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130) και κατόπιν της συνεννόησης που απαιτείται για την περίπτωση αυτή με τις λιβυκές αρχές.
"Προς το σκοπό αυτό", αναφέρει με ανακοίνωσή του το , υπουργείο Εξωτερικών"η πρεσβεία της Ελλάδος στην Τρίπολη βρίσκεται σε συνεχή επαφή, τόσο με τους εκπροσώπους των ομογενειακών κοινοτήτων, στη Βεγγάζη και την Τρίπολη, όσο και με τις εταιρίες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη και απασχολούν προσωπικό σε διάφορα μέρη της χώρας, κάποια εξ αυτών απομακρυσμένα από τα μείζονα αστικά κέντρα".
Λίγο νωρίτερα, ο κ Ζέπος, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ανέφερε ότι, αν και η εικόνα που έχουμε είναι συγκεχυμένη, στη Βεγγάζη η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από την Τρίπολη και τόνισε ότι η ελληνική πολιτεία έχει λάβει όλα τα μέτρα, εφόσον χρειαστεί για να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας.

Πηγή news247.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...