Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Καταδικασμένη σε χρεοκοπία η Ελλάδα


Η εφημερίδα υποστηρίζει πως οι εγγυήσεις που ζητούν οι Φινλανδοί είναι μία ακόμα ένδειξη του ότι η ελληνική διάσωση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και πως το νέο δάνειο σχεδιάστηκε για να βοηθηθούν οι ευρωπαικές τράπεζες.
Το δημοσίευμα έρχεται σε μια περίοδο που το ελληνικό χρηματιστήριο καταρρέει, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν βουτιά από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.
Το άρθρο υποστηρίζει ότι το δεύτερο ελληνικό πακέτο στήριξης των 109 δισ. ευρώ ήταν καταδικασμένο εν τη γενέσει του. Η διαμάχη μεταξύ της Φινλανδίας και άλλων κρατών - μελών της ευρωζώνης ως προς τη συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων με την Αθήνα, είναι απλώς μία ακόμη ένδειξη.
Σημειώνει ότι "το πακέτο ήταν εξαρχής καταδικασμένο λόγω της περιορισμένης συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, ενώ παράλληλα η Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της επίτευξης των δημοσιονομικών της στόχων. Ακόμη και εάν λυθεί το θέμα με τη Φινλανδία, το πακέτο στήριξης δεν θα αποτρέψει την ελληνική χρεοκοπία. Ήδη η απόδοση των διετών ελληνικών ομολόγων ανέρχεται στο 46%".
"Το πακέτο σχεδιάστηκε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες"
Το πακέτο στήριξης έχει ένα βασικό ελάττωμα: σχεδιάστηκε περισσότερο για να βοηθηθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στη διατήρηση του μύθου ότι οι τοποθετήσεις τους στην Ελλάδα είναι ασφαλείς, παρά για να δοθεί βοήθεια στην Αθήνα. Ακόμα και οι τραπεζίτες, όμως, αντιλαμβάνονται ότι ο πυρήνας δεν μπορεί να αντέξει και μειώνουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα.
Η διαμάχη για την παροχή εγγυήσεων μπορεί να επιταχύνει αυτήν την τάση, φέρνοντας στο φως τα αδύναμα σημεία του πακέτου, κυρίως λόγω της συμφωνίας ότι οι νέοι τίτλοι δεν έχουν προτεραιότητα έναντι των παλαιών.
Κανείς δεν πίστευε ότι οι ελληνικές αρχές θα έμπαιναν σε μία πιθανώς καταστροφική μονομερή συμφωνία, βάσει της οποίας θα δώσουν στη Φινλανδία εγγυήσεις για το 20% της αξίας της συμμετοχής του Ελσίνκι στο πακέτο στήριξης. Ενώ μάλιστα δεν υπάρχει κάποια άμεση κι επείγουσα ανάγκη επικύρωσης του πακέτου -δεδομένου ότι η Αθήνα έχει επαρκή χρηματοδότηση βάσει του πρώτου πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2011-, η διαμάχη είναι μία ακόμη απόδειξη του πόσο δύσκολο είναι τελικά για τους αξιωματούχους να χειριστούν πολιτικά την κρίση.
Το δεύτερο πακέτο στήριξης είναι σπατάλη πόρων. Η Citigroup Global Markets εκτιμά πως η Ελλάδα θα πρέπει να διαγράψει τουλάχιστον δύο τρίτα του χρέους της (εκτός εκείνου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) πιθανότατα την περίοδο 2013 - 2014, ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σε επίπεδα συμβατά με τον μέσο όρο του 80% της ευρωζώνης. Οι τελευταίες λίγες ημέρες φέρνουν αυτό το ενδεχόμενο ακόμη πιο κοντά.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου το νέο ωράριο στο Δημόσιο


Απογραφή από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την εφαρμογή του νέου ωραρίου στο Δημόσιο ζήτησε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας.

Η επιβεβαίωση της τήρησης του νέου ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων του Δημοσίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τη σχετική Εγκύκλιο, η οποία απεστάλη στα υπουργεία, στις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, στις Ανεξάρτητες Αρχές, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στους ΟΤΑ α΄ και β΄ Βαθμού (Δήμοι και Περιφέρειες) και στα λοιπά ΝΠΔΔ.
Οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από τις Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού είναι:
1.Εαν εφαρμόζεται το νέο ωράριο εργασίας από όλους τους υπαλλήλους
2.Εαν όλοι οι υπάλληλοι έχουν δηλώσει στις υπηρεσίες τους το ωράριο που επιθυμούν
3.Πόσοι υπάλληλοι επέλεξαν το κάθε ένα από τα προτεινόμενα ωράρια (ώρα έναρξης 7:00 ή 7:30 ή 8:00 ή 9:00 π.μ).
Η απογραφή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου το Υπουργείο να έχει συνολική και αναλυτική εικόνα για το νέο ωράριο, καθώς και στατιστικά στοιχεία για τις επιλογές των υπαλλήλων.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Καταγγελίες για υπερτιμολόγηση στο σχολικό χαρτί


Νέο σκάνδαλο αποκαλύπτεται εις βάρος του υπουργείου Παιδείας και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, μετά τις υπερκοστολογημένες... "κουρτίνες" που για τις οποίες το επιτελείο του εν λόγω υπουργείου αποδείχτηκε ότι ξόδεψε ουκ ολίγα εκατομμύρια ευρώ.
Όπως πρώτο αποκάλυψε δημοσίευμα της εφ   ημερίδας "Παρόν της Κυριακής" και επικαλείται εκ νέου άρθρο του 97ου τεύχους (25/8/11) του περιοδικού "Επίκαιρα", στη σχολική αυλή της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου έχουν ήδη ξοδεφτεί πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά χάρτου και την τύπωση σχολικών εγχειριδίων, ενώ την ίδια στιγμή οργιάζουν οι φήμες για άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο, με σημαντικές ελλείψεις σε βιβλία... Είναι αλήθεια λοιπόν ότι τα χρήματα αυτά αξιοποιήθηκαν σωστά και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον;
Τα "Επίκαιρα" αποκαλύπτουν ότι η υπόθεση προμήθειας χάρτου με απευθείας ανάθεση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ΣΤ' Κλιμάκιο του Ε' Τμήματος Διακοπών του Ελγεκτικού Συνεδρίου, το οποίο έχει χρόνο μέχρι την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εκδώσει την απόφασή του για τις υπεροκοστολογήσεις που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Ωστόσο, όποια και να είναι η απόφαση, ο χρόνος που υπολείπεται για την έναρξη των μαθημάτων μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου είναι ελάχιστος και κρίνεται αμφίβολο για το κατά πόσο θα μπορέσουν να τυπωθούν και να διανεμηθούν ακόμα και τα βασικά βιβλία.
Παράλληλα, υπεράνθρωπες ήταν οι προσπάθειες, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα του περιοδικού, προκειμένου να ενημερωθούν για το ποιά είναι η στάση του υπουργείου για το εν λόγω θέμα. Μετά τις πολλές παραπομπές, το υπουργείο τελικώς αποφάσισε ότι η αρμόδια για να μιλήσει για το που πήγαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ είναι η κυρία Σοφία Χαροκόπου, πρόεδρος του ΟΕΔΒ.
Η ίδια δεν θέλησε να απαντήσει επίσης στη σειρά ερωτήσεων των δημοσιογράφων του περιοδικού και αρκέστηκε να απαντήσει "καλώς ελήφθη" η απόφαση για τα ουκ ολίγα... εκατομμύρια ευρώ.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η τιμή των 10 εκατ. ευρώ είναι η υψηλότερη της αγοράς και για ποιο λόγο δεν ζητήθηκαν εκπτώσεις από τους προμηθευτές... και ακόμα για το αν έγινε η απαραίτητη έρευνα αγοράς πριν την αγορά χάρτου, η κ. Χαροκόπου απάντησε ότι "η τιμή χάρτου διεθνώς έχει ανοδική πορεία και ότι η αντίστοιχη περσινή δαπάνη έφτασε τα 15 εκατ. ευρώ".
Όσον αφορά τη διπλάσια ποσότητα από τις πραγματικές ανάγκες που προμηθεύτηκε φέτος το υπουργείο Παιδείας, η ίδια σημείωσε ότι "πάντα χρειάζεται ένα απόθεμα ασφαλείας". Η πρόεδρος του ΟΑΔΒ πρόσθεσε μάλιστα ότι η επιτροπή δέχτηκε τις απαραίτητες προσφορές μειοδοτών και ότι ήρθε στις απαραίτητες διαπραγματεύσεις ως προς το κόστος αγοράς.
Και τα σενάρια φουντώνουν, ενώ στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας αναμένονται τα σχετικά πορίσματα...

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το μεγάλο κόλπο

ΕΞΙ νεαροί Ρώσοι, τρία αγόρια και τρία κορίτσια, πέτυχαν το «κόλπο γκρόσο», στο πολυτελές νάιτ κλαμπ «Billionaire» στην Κόστα Σμεράλντα της Σαρδηνίας, ιδιοκτησίας του πρώην μάνατζερ της Φόρμουλα 1, Φλάβιο Μπριατόρε.
Η παρέα των έξι, αφού πρώτα έκλεισε μία υπερπολυτελή θαλαμηγό 70 μέτρων, με το όνομα «Κισμέτ», στη συνέχεια έκανε τηλεφωνική κράτηση στο κλαμπ, δίνοντας το όνομα της θαλαμηγού. Εκεί παρήγγειλαν 86 μπουκάλια σαμπάνιας των 1.000 ευρώ το καθένα, ήπιαν τα μισά, τα υπόλοιπα τα έχυσαν κι όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού (περίπου 90.000 ευρώ), εξαφανίστηκαν. Εντρομος, ο διευθυντής του κλαμπ ειδοποίησε αστυνομία και λιμενικό. Τελικά το «Κισμέτ» εντοπίστηκε στ' ανοιxτά της Κορσικής, όπου συνελήφθησαν ο καπετάνιος και το πλήρωμα, αλλά, προς μεγάλη έκπληξη όλων, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες δεν είχαν καμία σχέση με τους Ρώσους και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απαραίτητες συγγνώμες. Οσον αφορά τους έξι, εξακολουθούν να παραμένουν άφαντοι.


enet.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 26 Αυγούστου

Σαν σήμερα στις 26 Αυγούστου του 1920 δίδεται το δικαίωμα ψήφου στις Αμερικανίδες με τη 19η τροπολογία, που ενσωματώνεται στο Αμερικάνικο Σύνταγμα, .

1940: Η RAF βομβαρδίζει το Βερολίνο σε αντίποινα των αεροπορικών επιθέσεων της ναζιστικής Γερμανίας στο Λονδίνο.

1949: Η 9η Μεραρχία Πεζικού υπερκεράζει τη γραμμή άμυνας των ανταρτών, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και εισχωρεί στο μετόπισθεν κατά μήκος των αλβανικών συνόρων.

1959: Η British Motor Corpration παρουσιάζει το αυτοκίνητο Mini Cooper, που σχεδίασε ο ελληνικής καταγωγής βρετανός Άλεκ Ισιγκόνις.

1978: Ο καρδινάλιος Αλμπίνο Λουτσιάνι εκλέγεται Πάπας με το όνομα Ιωάννης-Παύλος Α'. Θα παραμείνει στο «τιμόνι» του Βατικανού μόνο 33 μέρες, καθώς θα πεθάνει από καρδιακή προσβολή στης 28 Σεπτεμβρίου.

2004:
 Η εθνική της υδατοσφαίρισης γυναικών κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Γεννήσεις


1910: Άγκνες Γκόντσα Μπογιατζίου, αλβανικής καταγωγής καθολική μοναχή, που ως Μητέρα Τερέζα άφησε εποχή για το φιλανθρωπικό έργο της στην Ινδία.

1943: Δάκης, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Βρασίδα Χαραλαπίδη, ποπ τραγουδιστής.

1980: Μακόλεϊ Κάλκιν, αμερικανός ηθοποιός.

Θάνατοι

1975: Χαϊλέ Σελασιέ, αυτοκράτορας της Αιθιοπίας.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αναβαθμίστηκε η εφαρμογή του Taxisnet για την προσωρινή δήλωση απόδοσης φόρου


Σε λειτουργία έχει τεθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η αναβαθμισμένη υπηρεσία προσωρινής δήλωσης απόδοσης φόρου.
Περιλαμβάνει τις εξής υπηρεσίες:
• Εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις: μισθοί μελών διοικητικού συμβουλίου ΑΕ και εταίρων ΕΠΕ που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, παρακράτηση φόρου για προμήθειες μεσιτείες, αμοιβές σε μη επιτηδευματίες, παρακράτηση φόρου για αμοιβές που καταβάλλουν δημόσιες υπηρεσίες,  παρακράτηση φόρου για αμοιβές διαμεσολάβησης πωλήσεων αμοιβαίων κεφαλαίων και παρακράτηση φόρου στα κέρδη που εισπράττει φορολογούμενος, κάτοικος Ελλάδας, από αλλοδαπή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.
• Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες
• Εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα: παρακράτηση φόρου από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος και προκαταβολή φόρου επί των ποσών αναφοράς των εργολαβικών και μερισμάτων των δικηγόρων.
• Λοιπά Εισοδήματα: παρακράτηση φόρου σε αμοιβές  τρίτων όταν εκδίδεται απόδειξη επαγγελματικής  δαπάνης, παρακράτηση φόρου από εκμεταλλευτή ΤΑΧΙ και παρακράτηση φόρου και τελών χαρτοσήμου σε εισοδήματα.

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στη φόρα χιλιάδες αμερικανικά έγγραφα


Δεκάδες χιλιάδες ως τώρα αδημοσίευτα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, μερικά από τα οποία εξακολουθούν να είναι διαβαθμισμένα θα δημοσιοποιήσει σήμερα ο ιστότοπος Wikileaks

"Μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουμε δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 100.000 τηλεγραφήματα πρεσβειών των ΗΠΑ απ' όλο τον κόσμο", αναφέρεται σε μήνυμα στο λογαριασμό του WikiLeaks στο Twitter. Ο λογαριασμός του ιστότοπου στο Twitter πιστεύεται πως ελέγχεται από τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον αμφιλεγόμενο γεννημένο στην Αυστραλία ιδρυτή και επικεφαλής του WikiLeaks.
Τα τηλεγραφήματα που ανακοίνωσε πως δημοσιοποιεί ο WikiLeaks φαίνεται πως προέρχονται από τα περισσότερα από 250.000 τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχουν διαρρεύσει στον ιστότοπο. Ο WikiLeaks άρχισε να τα δημοσιοποιεί πέρυσι σε μικρότερες δόσεις.
Αρκετοί ειδησεογραφικοί οργανισμοι σ' όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένου του πρακτορείου Ρόιτερς, έχουν στη διάθεσή τους εδώ και μήνες όλα τα τηλεγραφήματα. Όμως, ως επί το πλείστον, τα μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιούν τηλεγραφήματα μόνον όταν δημοσιεύουν συγκεκριμένες ειδήσεις ή έρευνες βασισμένες σ' αυτά.
Αργά χθες το απόγευμα (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ), ο ιστότοπος WikiLeaks ανακοίνωσε πως δημοσιοποίησε 97.115 από τα 251.287 τηλεγραφήματα που έχει στην κατοχή του. Δεν διευκρίνισε γιατί έδωσε στη δημοσιότητα τόσα πολλά μεμιάς.
Ένα πρόσωπο που έχει επαφή με τον εσωτερικό κύκλο του Ασάνζ είπε στο Ρόιτερς πως πίσω από τη μαζική δημοσιοποίηση των ντοκουμέντων υπάρχει η απογοήτευση μεταξύ των ακτιβιστών του WikiLeaks ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τη δημοσίευση θεμάτων βασισμένων στο υλικό αυτό.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι υπουργοί

Η παραίτηση του  Χάρη Παμπούκη από το υπουργείο Ανάπτυξης, όχι μόνο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην κυβέρνηση, αλλά προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, κυρίως στην ψυχολογία των υπουργών και υφυπουργών. Η αίσθηση που επικρατεί στα υπουργικά γραφεία είναι ότι «ξηλώνεται το πουλόβερ» και πως ακόμη και «παπανδρεϊκοί» υπουργοί, που βλέπουν να έρχεται το αδιέξοδο, φροντίζουν να «κατέβουν έγκαιρα από το τρένο».

Χειρότερο από την απώλεια ενός έμπιστου προσώπου, είναι για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η εντύπωση ότι η κυβέρνησή του πνέει τα λοίσθια και είναι αμφίβολο εάν θα αντέξει να βγάλει το φθινόπωρο.

Ήδη στις κυβερνητικές κουίντες επανέρχονται τα σενάρια περί πρόωρης κάλπης, παρά τη σαφή σύσταση του Μεγάρου Μαξίμου προς τους υπουργούς να μην συζητούν καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς ο κ. Παπανδρέου είναι κάθετα αντίθετος με τις πρόωρες εκλογές.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η εμφανής κατάρρευση πυλώνων της οικονομίας, σε συνδυασμό με το εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έχουν σημάνει μεν συναγερμό στο επιτελείο της κυβέρνησης, είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν λύσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, πριν αυτή λάβει διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Εξ ου και πολλοί αναμένουν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι ο κ. Παπανδρέου ελέγχει ακόμη το παιχνίδι.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εντοπίστηκε σημείο του εγκεφάλου μας που “προβλέπει” το άμεσο μέλλον!


Ένας μηχανισμός του ανθρώπινου εγκεφάλου ο οποίος μας επιτρέπει να προβλέπουμε το άμεσο μέλλον, εντοπίστηκε από αμερικανούς επιστήμονες ! Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής τον Τζέφρι Ζακς, μελέτησαν των εγκέφαλο εθελοντών, με την βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας, την ώρα που παρακολουθούσαν βίντεο με συνηθισμένες καθημερινές σκηνές - όπως π.χ. το πλύσιμο των πιάτων.
Μία από τις αποκαλύψεις τους, ήταν ότι λίγο πριν την αλλαγή της κάθε σκηνής, καταγράφηκε ιδιαίτερα υψηλή δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που αποτελεί το σύστημα ντοπαμίνης τουμεσεγκεφάλου.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το συγκεκριμένο σημείο κρύβεται πίσω τόσο την πρόβλεψη γεγονότων, τα οποία θα συμβούν στο άμεσο χρονικό διάστημα, όσο και τη διαδικασία της προετοιμασία των αντιδράσεων μας.
Δεκάδες ερωτήματα για αυτό που αποκαλούμε "μεταφυσικό" και "ανεξήγητο"
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Πρώτα από όλα τι ακριβώς εννοούν οι ερευνητές με τη φράση "άμεσο μέλλον". Μπορεί η "πρόβλεψη" να ξεπεράσει τα λίγα λεπτά της ώρας; Αν ναι, μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Και από τι εξαρτάται ο χρόνος τον οποίο μπορεί να "προβλέψει" ο κάθε άνθρωπος;
Μήπως τελικά το συναίσθημα που περιγράφουν πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι "αισθάνθηκαν" τι θα συμβεί πριν από κάποιο γεγονός, οφείλεται σε αυτό ακριβώς το τμήμα του εγκεφάλου μας; Και αν είναι έτσι, μήπως πολλά από αυτά που ονομάζουμε "μεταφυσικά" και "ανεξήγητα" είναι απλώς λειτουργίες του ανθρώπινου μυαλού που δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να αποκωδικοποιήσουμε;
Για την ώρα, οι ερευνητές αρκούνται στην διαπίστωση ότι τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στο μέλλον, για την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον ή άλλων νόσων που οδηγούν σε γνωστικές δυσλειτουργίες και τονίζουν πως θα χρειαστούν πολλές ακόμα έρευνες για το θέμα!
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...