Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Καταγγελίες για υπερτιμολόγηση στο σχολικό χαρτί


Νέο σκάνδαλο αποκαλύπτεται εις βάρος του υπουργείου Παιδείας και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, μετά τις υπερκοστολογημένες... "κουρτίνες" που για τις οποίες το επιτελείο του εν λόγω υπουργείου αποδείχτηκε ότι ξόδεψε ουκ ολίγα εκατομμύρια ευρώ.
Όπως πρώτο αποκάλυψε δημοσίευμα της εφ   ημερίδας "Παρόν της Κυριακής" και επικαλείται εκ νέου άρθρο του 97ου τεύχους (25/8/11) του περιοδικού "Επίκαιρα", στη σχολική αυλή της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου έχουν ήδη ξοδεφτεί πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά χάρτου και την τύπωση σχολικών εγχειριδίων, ενώ την ίδια στιγμή οργιάζουν οι φήμες για άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο, με σημαντικές ελλείψεις σε βιβλία... Είναι αλήθεια λοιπόν ότι τα χρήματα αυτά αξιοποιήθηκαν σωστά και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον;
Τα "Επίκαιρα" αποκαλύπτουν ότι η υπόθεση προμήθειας χάρτου με απευθείας ανάθεση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ΣΤ' Κλιμάκιο του Ε' Τμήματος Διακοπών του Ελγεκτικού Συνεδρίου, το οποίο έχει χρόνο μέχρι την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εκδώσει την απόφασή του για τις υπεροκοστολογήσεις που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Ωστόσο, όποια και να είναι η απόφαση, ο χρόνος που υπολείπεται για την έναρξη των μαθημάτων μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου είναι ελάχιστος και κρίνεται αμφίβολο για το κατά πόσο θα μπορέσουν να τυπωθούν και να διανεμηθούν ακόμα και τα βασικά βιβλία.
Παράλληλα, υπεράνθρωπες ήταν οι προσπάθειες, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα του περιοδικού, προκειμένου να ενημερωθούν για το ποιά είναι η στάση του υπουργείου για το εν λόγω θέμα. Μετά τις πολλές παραπομπές, το υπουργείο τελικώς αποφάσισε ότι η αρμόδια για να μιλήσει για το που πήγαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ είναι η κυρία Σοφία Χαροκόπου, πρόεδρος του ΟΕΔΒ.
Η ίδια δεν θέλησε να απαντήσει επίσης στη σειρά ερωτήσεων των δημοσιογράφων του περιοδικού και αρκέστηκε να απαντήσει "καλώς ελήφθη" η απόφαση για τα ουκ ολίγα... εκατομμύρια ευρώ.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η τιμή των 10 εκατ. ευρώ είναι η υψηλότερη της αγοράς και για ποιο λόγο δεν ζητήθηκαν εκπτώσεις από τους προμηθευτές... και ακόμα για το αν έγινε η απαραίτητη έρευνα αγοράς πριν την αγορά χάρτου, η κ. Χαροκόπου απάντησε ότι "η τιμή χάρτου διεθνώς έχει ανοδική πορεία και ότι η αντίστοιχη περσινή δαπάνη έφτασε τα 15 εκατ. ευρώ".
Όσον αφορά τη διπλάσια ποσότητα από τις πραγματικές ανάγκες που προμηθεύτηκε φέτος το υπουργείο Παιδείας, η ίδια σημείωσε ότι "πάντα χρειάζεται ένα απόθεμα ασφαλείας". Η πρόεδρος του ΟΑΔΒ πρόσθεσε μάλιστα ότι η επιτροπή δέχτηκε τις απαραίτητες προσφορές μειοδοτών και ότι ήρθε στις απαραίτητες διαπραγματεύσεις ως προς το κόστος αγοράς.
Και τα σενάρια φουντώνουν, ενώ στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας αναμένονται τα σχετικά πορίσματα...

news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...