Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ρύθμιση - ανάσα για χιλιάδες στεγαστικά δάνεια


Υπουργική απόφαση με την οποία θα μειώνεται «δραστικά» το ποσοστό που μηνιαίως παρακρατείται από το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων έναντι οφειλών τους για στεγαστικά δάνεια, προανήγγειλε o Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ευνοεί ανάλογες ρυθμίσεις και μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών του ιδιωτικού τομέα.
«Εχουμε ψηφίσει διάταξη που προβλέπει ότι μειώνονται οι δόσεις γι' όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους άλλους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και επίκειται η έκδοση της απόφασής μου, με την οποία θα μειωθεί δραστικά η παρακράτηση από το μηνιαίο μισθό, ο οποίος μειώθηκε λόγω του ενιαίου μισθολογίου και η παρακράτηση θα μειωθεί στο μισό. Αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού θα είναι 3/10 του μισθού.
Και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος», είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μιλούσε στη Βουλή για το PSI.
Αφησε επίσης να διαφανεί ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να ωθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε διευθετήσεις και με τους δανειολήπτες του ιδιωτικού τομέα:
«Έχω πει κατ' επανάληψη για όσους με παρακολουθούν ότι για όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες που οφείλουν δόσεις στεγαστικών δανείων σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και όλα τα ελληνικά τραπεζικά Ιδρύματα έχουμε συμφωνήσει ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων, ώστε όλα τα δάνεια να είναι ενήμερα, γιατί και οι τράπεζες θέλουν να έχουν τα δάνειά τους ενήμερα και γι' αυτό τα διακανονίζουν και τα επαναδιακανονίζουν, ώστε τα δάνεια να μη θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, να μην έρχονται στο κόκκινο, γιατί αυτό υποβαθμίζει το χαρτοφυλάκιο της ίδιας της τράπεζας. Και η ίδια η τράπεζα έχει συμφέρον να μην υποβαθμίζεται το χαρτοφυλάκιό της».
Προανήγγειλε, τέλος, ενδυνάμωση του ρόλου του ΥΠΟΙΚ στην εποπτεία τέτοιων ρυθμίσεων:
«Εχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά. Παρακολουθούμε στο Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κάθε βδομάδα την πορεία των διακανονισμών, ώστε να εξυπηρετούνται στην πράξη οι περισσότεροι απ' αυτούς που έχουν πρόβλημα. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα, αυτό, εφόσον το πληροφορούμαστε επεμβαίνουμε ώστε να μην αφήσουμε καμία κατηγορία αρρύθμιστη. Οι τράπεζες έχουν –επαναλαμβάνω- κάθε λόγο να ακολουθούν αυτήν την πρακτική».


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το PSI


Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Το νομοσχέδιο, επί του οποίου δεν ζητήθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ - και για τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Νίκος Τσούκαλης. Επικριτική υπήρξε και η ομιλία του ανεξάρτητου βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, καθώς την έντονη αντίθεσή τους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εξέφρασαν τα κόμματα της Aριστεράς, διά των Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ) και Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ και ο ΛΑΟΣ διά του Αλέκου Χρυσανθακόπουλου κατήγγειλε ότι με την ακολουθούμενη διαδικασία φιμώνονται οι βουλευτές.

«Δεν αντιλαμβάνομαι την επιμονή σας στην άρνηση του κατεπείγοντος» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας ότι όσοι δεν δέχονται την διαδικασία του κατεπείγοντος δεν αντιλαμβάνονται ή δεν έχουν συνείδηση σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κάλεσε επίσης όσους διαφωνούν να πουν ανοιχτά ότι δεν θέλουν η χώρα να απαλλαγεί από 130 δισ. ευρώ και 50 μονάδες χρέους.

«Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον λαό και να τον εκβιάζετε. Λέτε ψέματα ότι θα γλιτώσει 130 δισ. ευρώ. Πείτε τι θα κερδίσει ο εργαζόμενος; Οι τράπεζες και τα μονοπώλια θα κερδίσουν» ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που χέρι - χέρι με την τρόικα έχει μετατρέψει τη Βουλή σε πρωτοκολλητή αποφάσεων» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

«Η πίεση που ασκείται δημιουργεί ανωμαλία. Η αίθουσα δεν γεμίζει γιατί οι βουλευτές δεν έχουν το λόγο» σχολίασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

«Είναι θέμα εθνικού καθήκοντος να ολοκληρώσουμε σήμερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι λαϊκισμός τα υπόλοιπα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Για τους κατόχους ομολόγων

Να αποσαφηνιστούν οι συνέπειες του κουρέματος του χρέους για τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα του δημοσίου και για τις εταιρίες που έλαβαν ομόλογα έναντι οφειλών του κράτους ζήτησαν με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το PSI οι βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης (ΠΑΣΟΚ) και Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ).

Εξάλλου, η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των μικροομολογιούχων από το κούρεμα του χρέους. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με τη σφραγίδα της ΤτΕ για την επιμήκυνση των δανείων.

Οι εισηγήσεις των κομμάτων

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος ανέφερε ότι η αναγκαιότητα υπερψήφισης του νομοσχεδίου για το PSI είναι ιστορική. «Το νομοσχέδιο δεν λύνει όλα τα προβλήματα του δημοσίου χρέους, αλλά είναι μια ατμομηχανή, για να ξεπεράσει τα μεγάλα εμπόδια από το τεράστιο χρέος που εμείς οι τελευταίοι κληρονομήσαμε. Πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπαδήμου για χάρη των επόμενων γενεών, για να βγάλουμε τη χώρα απ' τα αδιέξοδά της. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι - όχι ότι οι αντίθετες φωνές δεν κάνουν καλό στην Ελλάδα και την Δημοκρατία - αλλά θα πρέπει να προσέξουμε όλοι το συμφέρον της Ελλάδας και του έθνους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απευκταία περίπτωση, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να φτάσουμε εδώ» ανέφερε στην εισήγησή του ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη ΝΔ. «Μόλις στις 3 Μαΐου πέρυσι μας εξηγούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου γιατί δεν έπρεπε να γίνει με τίποτα αναδιάρθρωση. Την ψηφίζουμε τώρα, καθώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο λόγω της τακτικής Παπανδρέου».

Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε πως η Νέα Δημοκρατία «δεν φέρει καμία ευθύνη για το πώς φτάσαμε μέχρι την αναδιάρθρωση» και ως εκ τούτου η τελευταία «δεν θα φορτωθεί σ' αυτήν την κυβέρνηση. Εκλογές θα γίνουν το συντομότερο δυνατόν, γιατί εκλογές είναι θέμα δημοκρατίας για τον τόπο» σημείωσε.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταφέρθηκε εναντίον της «κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και των απολογητών της» τονίζοντας: «Δανείζεστε 130 δισ. για τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και λέτε στον λαό πως του κάνετε και χάρη, τη στιγμή που οι επιπτώσεις είναι διαχρονικές: Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μείωση μισθών και μείωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων».

Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Παύλος Μαρκάκης δήλωσε πως δεν εμπιστεύεται τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς «ζητούν να μας σώσουν εκείνοι που μας έφεραν ως εδώ».

«Το κούρεμα του χρέους, είναι το τυρί σε μια φάκα δεκαετούς βαθειάς λιτότητας και μόνιμης Επιτροπείας» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος αξίωσε από την κυβέρνηση, αντί για περικοπές ύψους 300 εκ. ευρώ από τις συντάξεις, να προωθήσει το πάγωμα της παραγγελίας των δύο υποβρυχίων από την Γερμανία, ύψους 1 δισ. ενώ κατήγγειλε και τις παραχωρήσεις προς τις τράπεζες, «ενώ τα κλειδιά θα τα κρατάνε οι μεγαλομέτοχοι, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη».


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Guardian: "Στο Eurogroup κάπνισαν κάτι πολύ δυνατό"


Η αισιοδοξία για τη συμφωνία του Eurogroup, κράτησε λίγες ώρες, καθώς πληθαίνουν οι φωνές σε ολόκληρη την Ευρώπη, που υποστηρίζουν ότι απλώς δόθηκε παράταση στο ελληνικό πρόβλημα.
Από την υποβάθμιση από τον οίκο Fitch μέχρι τις αντιδράσεις Γερμανών βουλευτών και τον σκεπτικισμό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κατάσταση θυμίζει και πάλι, ό,τι ακολουθεί μετά από κάθε ανάλογη συμφωνία: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα σκληρά μέτρα και το νέο πακέτο βοήθειας.
Μεταξύ, των αντιδράσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση, ξεχωρίζει η θέση του Guardian, που υποστηρίζει ότι οι υπουργοί του Eurogroup, πρέπει να.... κάπνισαν κάτι πολύ δυνατό (!) για να φτάσουν σε αυτή την απόφαση.
Ο αρθρογράφος Larry Eliot, σημειώνει ότι η νέα συμφωνία απλά αναβάλει τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το νέο πρόγραμμα θα προκαλέσει βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία.
"Μοιάζει τόσο απλό. Το θαύμα που πρέπει να γίνει στο Αιγαίο, είναι να σταματήσει αμέσως η ύφεση και να ακολουθήσουν χρόνια ανάπτυξης από το 2014. Να δεχθούν οι Έλληνες τους εξευτελιστικούς όρους και να εγκριθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας. Τέλος, θα πρέπει hedge funds, ιδιώτες και τράπεζες να δεχθούν το κούρεμα 53% στα ομόλογα που κατέχουν" τονίζει και προσθέτει:
"Αυτό θεωρητικά είναι πιθανό, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που κάπνιζαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, πρέπει να ήταν πολύ δυνατό".
Σύμφωνα με τον Guardian, ακόμα και αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, το χρέος θα φτάσει το 120% του ΑΕΠ το 2020, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται το χρέος της Ιταλίας σήμερα.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, είναι οι αρνητικές οικονομικές προοπτικές, μέσω της καταστροφής της ζήτησης και της κατανάλωσης, που προκαλούν οι πολιτικές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Ο αρθρογράφος καταλήγει λέγοντας, ότι μετά το "κούρεμα", η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς κανένας δεν θα θέλει να της δανείσει χρήματα, μετά από όσα έχουν συμβεί.
"Με λίγα λόγια, αυτό δεν είναι το τέλος της ελληνικής περιπέτειας. Η οικονομική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, όπως και η δυναμική του χρέους και σύντομα θα αρχίσει η κουβέντα για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Αυτό όμως δεν θα έρθει. Την επόμενη φορά οι εταίροι θα δείξουν στην Ελλάδα την έξοδο" καταλήγει ο Guardian.


news247.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αναδρομικό «ψαλίδι» στους μισθούς 50.000 υπαλλήλων


Δραματική μείωση στους μισθούς τους θα δουν από τον επόμενο μήνα περίπου 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου, εκτός των μειώσεων στις αποδοχές τους κατά 25%, θα πρέπει να αποδώσουν αναδρομικά σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις και τα επιπλέον χρήματα που λάμβαναν από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι και την ημέρα που κατατάχθηκαν στο νέο βαθμολόγιο.

Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος σε ΟΤΑ με 28 χρόνια προϋπηρεσία είχε μηνιαίες μεικτές αποδοχές 1.777 ευρώ με το παλαιό μισθολόγιο.
Με το νέο μισθολόγιο θα λαμβάνει 1.509 ευρώ (μεικτές αποδοχές). Εάν ενταχθεί στο νέο μισθολόγιο από τον Μάρτιο τότε θα χάσει 268 ευρώ από την εφαρμογή των νέων αποδοχών, ενώ θα πρέπει να αποδώσει και 1.072 ευρώ (268 ευρώ για 4 μήνες) που έλαβε επιπλέον από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο. Οι μεικτές αποδοχές που θα λάβει τους μήνες από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο θα είναι 1.115 ευρώ μεικτά (-357 ευρώ κάθε μήνα).


Στον «πάτο» οι μισθοί λόγω δανείων

Καθίζηση των μισθών τους θα δουν όσοι υπάλληλοι έχουν χρεωθεί με δάνεια σε τράπεζες, καθώς με τις νέες μειώσεις στον εφαρμοστικό νόμο και τις αναδρομικές περικοπές, ο μισθός του ενδεχόμενος σε κάποιες περιπτώσει να μειωθεί ακόμα και κατά 50%.

Σε αντίστοιχη κατάσταση θα περιέλθουν και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, οι οποίοι αμείβονταν με το παλαιό μισθολόγιο μέχρι πρότινος, αφού εκκρεμούσε η απόφαση με την οποία θα καθορίζονταν οι απολαβές τους.

Στη νέα δανειακή σύμβαση αναφέρεται ρητώς ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα όλες οι διατάξεις που προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του Δημοσίου.

Παράλληλα, στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται ότι το τρέχον έτος δεν θα αποδοθούν μισθολογικές ωριμάνσεις, ενώ τον Ιούνιο θα γίνει μελέτη προκειμένου να διαγνωστεί εάν το νέο βαθμολόγιο «ανεβάζει» το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο.

Κινδυνεύουν να μην πληρωθούν δύο μήνες

Να μείνουν απλήρωτοι τους επόμενους 1 ή και 2 μήνες, κινδυνεύουν περισσότεροι από 64.000 υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στους οποίους περιλαμβάνονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι συμβασιούχοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι αποδοχές των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ευθυγραμμίζονται με το νέο μισθολόγιο αλλά αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου του 2011.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα παρακρατηθούν οι επιπλέον αμοιβές που λάμβαναν οι συμβασιούχοι με το παλαιό μισθολόγιο από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ αναμένεται να ζητηθούν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» τα ποσά που έλαβαν από τον Νοέμβριο ακόμα και οι υπάλληλοι που έληξαν οι συμβάσεις τους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.


Μείωση μισθών σε Δημάρχους, Περιφερειάρχες

Μείωση στους μισθούς όλων ανεξαιρέτως των αιρετών της Α/βάθμιας και της Β/βάθμιας Αυτοδιοίκησης, των γενικών γραμματέων περιφερειών και δήμων αλλά και των ειδικών συμβούλων των αιρετών μέχρι και 10% περιλαμβάνει ο εφαρμοστικός του νέου μνημονίου .

Επίσης προβλέπονται κατάργηση των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε συνεδριάσεις συμβουλίων και επιτροπών για τους αιρετούς που κατέχουν θέσεις στη διοικητική ιεραρχία, αλλά και μείωση των αμειβομένων αντιδημάρχων κατά 35%.

Θεσμοθετείται επίσης ο άμισθος αντιδήμαρχος ή αντιπεριφερειάρχης

Συγκεκριμένα οι αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες λαμβάνουν το 75% της αντιμισθίας των δημάρχων και των περιφερειαρχών, ενώ οι πρόεδροι των συμβουλίων και των νομικών προσώπων λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας των επικεφαλής αιρετών στους ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού.

Παράλληλα, ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει τη μείωση των αμειβόμενων αντιδημάρχων κατά 35% από τις αρχές του 2013. Συγκεκριμένα όσοι δήμοι κάτω των 200.000 κατοίκων διαθέτουν 2 αντιδημάρχους, μόνο ο ένας θα αμείβεται, εάν έχουν 4, τότε θα λαμβάνουν αντιμισθία οι 2 κ.ο.κ. (έως 6 θα αμείβονται οι 4, έως 8 οι 5, έως 9 οι 6, από 10-12 θα αμείβονται οι 7, και από 13 και πάνω θα παίρνουν αντιμισθία οι 8).


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Και το ΣΔΟΕ ψάχνει τον εκατομμυριούχο βουλευτή


Και το ΣΔΟΕ μπαίνει στο «παιχνίδι» της αναζήτησης του εκατομμυριούχου βουλευτή καθώς ο ειδικός του γραμματέας Ιωάννης Διώτης διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για να διαπιστωθεί αν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ που έστειλε στο εξωτερικό δικαιολογείται από τα δηλωμένα του εισοδήματα.

Ο κ. Διώτης παρήγγειλε εξονυχιστικό έλεγχο στις φορολογικές δηλώσεις του ή της βουλευτού αλλά και στις δηλώσεις πόθεν έσχες προκειμένου, με βάση το πόρισμα να κριθεί αν θα ζητηθεί από τη Βουλή άδεια για δίωξη με βάση το νόμο για το ξέπλυμα χρήματος.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Πάρε και εσύ έναν Έλληνα στη δουλειά σου"


Την ώρα που η ανεργία χτυπά την πόρτα ολοένα και περισσότερων νέων στη χώρα μας και αρκετοί μεταναστεύουν στο εξωτερικό για την εύρεση εργασίας, αλλά και την ίδια στιγμή που τα μέτρα λιτότητας έχουν εξωθήσει δεκάδες συμπολίτες μας στα όρια της φτώχειας, πλήθος ομογενών από όλες τις γωνιές του κόσμου συσπειρώθηκαν σε ένα κοινό στόχο.
Με το σύνθημα "Προσέλαβε και εσύ έναν Έλληνα" δημιούργησαν μία πρωτότυπη ιστοσελίδα, με στόχο να βοηθήσουν άνεργους Έλληνες να βρουν δουλειά ή να ενισχύσουν το εισόδημά τους, προσφέροντας υπηρεσίες ακόμα και εξ' αποστάσεως.
Πρόκειται για μία εναλλακτική πρωτοβουλία στο ίντερνετ που προέκυψε από την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης των απανταχού Ελλήνων.
Η εκστρατεία μετράει ήδη δεκάδες συμμετέχοντες. Αν και το κίνημα ξεκίνησε από την Αμερική, σύντομα εξαπλώθηκε σε επιχειρηματικούς κύκλους όλου του κόσμου και πλέον όσοι καταθέτουν το βιογραφικό τους μέσω διαδικτύου, έχουν τη δυνατότητα επιλογής εργασίας από μία μεγάλη λίστα επαγγελματικών κλάδων.
Το "Hire a Greek" που μπορεί κανείς να αναζητήσει μέσω του ομογενειακού greekreporter έχει ήδη απορροφήσει εκατοντάδες βιογραφικά Ελλήνων που επιθυμούν να εργαστούν σε κάποια χώρα του εξωτερικού σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.
Η διαδικτυακή πρωτοβουλία δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε περιορισμούς. Εργαζόμενοι και άνεργοι όλων των ηλικιών και εργασιακών προϋπηρεσιών μπορούν να καταθέσουν την αίτηση τους online και να αναζητήσουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον, σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Έρχεται" εξεταστική για την ΕΛΣΤΑΤ


Με σχετική άνεση υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ καθώς 168 βουλευτές ψήφησαν «υπέρ», 76 «κατά» και 12 δήλωσαν «παρών». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο η επιτροπή θα αποτελείται από 19 μέλη και ως πρώτη προθεσμία υποβολής του πορίσματος έχουν την 23η Μαρτίου.

Υπερ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς και οι πρόσφατα διαγραφέντες βουλευτές από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Κατά της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι κ.κ. Σπύρος Χαλβατζής και Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος απείχαν. Επίσης, από την αίθουσα της ολομέλειας απουσίαζαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Μεταξύ αυτών  που απουσίαζαν είναι οι  Κώστας Καραμανλής, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Θεόδωρος Πάγκαλος και Βάσω Παπανδρέου.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου – ο οποίος θα είναι ένας από τους ερευνώμενους από την υπο σύσταση επιτροπή – επιχείρησε να πείσει για την ορθότητα των επιλογών του  με ομιλία  1.750 λέξεων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι « ήρθε ένα φάκελος από τη δικαιοσύνη και οι καταγγελίες – όσο έωλες και να είναι – πρέπει να διερευνηθούν. Γιατί δεν μπορεί κάποιοι άνθρωποι να λοιδορούνται επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Να κατηγορούνται ότι «φούσκωσαν το έλλειμμα» όταν απλώς το αποτύπωσαν. Να επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια.Και κανείς εδώ μέσα δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί  να διερευνηθεί το θέμα. Τώρα. Άμεσα» και πρόσθεσε πως «Κανένας δεν μπορεί να παίζει κομματικά παιχνίδια με αυτά τα πράγματα.Πρέπει να γίνει τώρα γιατί με ευρεία πλειοψηφία (τα 2/3 της Βουλής) ενέκρινε η Βουλή πριν λίγες ημέρες το νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής…Η εξεταστική πρέπει να γίνει τώρα γιατί η χώρα έχει μπροστά της εκλογές. Και δεν μπορούμε να πάμε στους πολίτες χωρίς να έχουμε λύσει τα βασικά».

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου «βρέθηκε μπροστά στην εξής κατάσταση: σε μια εκτίμηση ελλείμματος 6% που είχε σταλεί με τη σφραγίδα του Ελληνικού κράτους προς τις Ευρωπαϊκές αρχές, σε μια δημόσια εκτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας μερικές μέρες μόνο μετά τις εκλογές για ένα έλλειμμα που θα ξεπερνούσε με βάση τη δυναμική των πρώτων δέκα μηνών του έτους το 12%, στην ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες για σειρά δαπανών που δεν είχαν αποτυπωθεί όπως θα έπρεπε σε επίσημες στατιστικές, σε βροχή αιτημάτων για υπερβάσεις δισεκατομμυρίων ευρώ: για τις συντάξεις του τελευταίου τριμήνου του έτους, υπερβάσεις πιστώσεων όπως των νοσοκομείων – που δεν είχαν αποτυπωθεί, σε μια Eurostat, μία Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ένα Συμβούλιο, να έχουν χάσει πλήρως την υπομονή τους απέναντι σε ένα Ελληνικό κράτος που αδυνατούσε να τηρήσει συνεπή στατιστικά και να τηρήσει δεσμεύσεις».

Για το θέμα μίλησε και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, αν και τόνισε ότι γενικά είναι αντίθετος με τις εξεταστικές επιτροπές, επισήμανε πως «γεννήθηκε πολιτικό θέμα στην πιο ακατάλληλη στιγμή, που δεν αντιμετωπίστηκε με δόκιμο τρόπο και αναγκάζει εμάς του ΠΑΣΟΚ να θέσουμε ζήτημα τιμής για τον Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου» και κάλεσε τους βουλευτές  «… με νηφαλιότητα να ρίξουμε μια ματιά στην οικονομική  πορεία του τόπου και να καταλήξουμε ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει νόημα να εξετάζεται πλέον».

Επιπροσθέτως, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανώλης Στρατάκης, ανέφερε πως «Τώρα είναι η στιγμή να ρίξει η Βουλή φως στην υπόθεση και να βάλει έτσι ένα πετραδάκι για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος ειδικά την κρίσιμη αυτή ώρα για την χώρα».

Αντιθέτως, ο εισηγητής της ΝΔ, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, εξήγησε ότι «η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει τον πολιτικό καιροσκοπισμό που χαρακτηρίζει την αποχωρούσα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση είναι άκαιρη» και σημείωσε ότι «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 2009 επιδόθηκε στην κατασυκοφάντηση της χώρας και μετά στην διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος». Επιπροσθέτως επισήμανε ότι «Η πλήρης διερεύνηση επιβάλλεται να γίνει όταν το σκάφος θα πλέει σε πιο ασφαλή ύδατα. Οι πολιτικές ευθύνες δεν παραγράφεται δεν θα παρασυρθούμε σε παιχνίδια…» .


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...