Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Σε επτά ρίχτερ αντέχει το «Κοζλοντούι»

Σε επτά ρίχτερ αντέχει το «Κοζλοντούι»

Επανήλθε στο προσκήνιο η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία και τις έντονες διεθνείς ανησυχίες για τις απρόβλεπτες εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό της χώρας Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάνκο Γιάνεφ, εκπρόσωπο της Βουλγαρίας στον διεθνή οργανισμό Ατομικής Ενέργειας με έδρα τη Βιέννη, είναι μικρή η πιθανότητα τυχόν διαρροή ραδιενέργειας, από τον σταθμό Φουκουσίμα, να φτάσει μέχρι τη Βουλγαρία, εξαιτίας της μεγάλης απόστασης αλλά και του τοπικού χαρακτήρα της ραδιενεργής μόλυνσης στην περιοχή του σταθμού.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή κανένας δεν έχει πλήρη, ακριβή και σαφή εικόνα για τις εξελίξεις στην περιοχή των δύο αντιδραστήρων, ούτε για την τελική έκβαση της ψύξης των αντιδραστήρων με θαλασσινό νερό, αλλά και ούτε για τις περαιτέρω εξελίξεις, τόνισε ο Βούλγαρος ειδικός σε εκπομπή της δημόσιας ραδιοφωνίας ΒΝΡ. 

Στη συζήτηση πάντως αρμοδίων δημόσιων στελεχών, πολιτικών παραγόντων και εμπειρογνώμων, αναφέρθηκε ότι ο πυρηνικός σταθμός «Κοζλοντούι» έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με προδιαγραφές, οι οποίες εξασφαλίζουν αντοχή σε σεισμική δόνηση μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημόσιας Αρχής Πυρηνικής Ρύθμισης, Σεργκέι Τσότσεφ, ούτε ο σταθμός «Κοζλοντούι», ούτε η θέση στην οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί ο νέος πυρηνικός σταθμός «Μπέλενε», δεν βρίσκονται σε δυνητικό επίκεντρο σεισμικών δονήσεων. 

Τόσο στο «Κοζλοντούι», όσο και στη θέση του «Μπέλενε» έχουν γίνει στα τελευταία είκοσι χρόνια πολυάριθμοι διεθνείς έλεγχοι, που έχουν επιβεβαιώσει τον υψηλό βαθμό της σεισμικής αντοχής τους, συμπλήρωσε ο κ. Γιάνκο Γιάνεφ.

Η ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» αναφέρει ότι στον βουλγαρικό σταθμό υπάρχουν τρία ανεξάρτητα συστήματα ασφάλειας με ανεξάρτητες πηγές ηλεκτροδότησης, καθένα από τα οποία μπορεί να θέσει τους αντιδραστήρες σε ακίνδυνη «ψυχρή» κατάσταση.

Παράλληλα, για τον εκσυγχρονισμό του «Κοζλοντούι», πριν πέντε χρόνια, κατασκευάστηκε και τέταρτο εργοστάσιο με πετρελαιοκίνητες γεννήτριες, το οποίο είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα υπόλοιπα τρία, ενώ υπάρχουν λεπτομερείς διαδικασίες διαχείρισης παρόμοιων εξελίξεων.



Πηγή newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συμφωνία Facebook - Warner Bros



Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που σύναψε το κοινωνικό δικτύο με μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο και τα περισσότερα από 500 εκατομμύρια μέλη του διεθνώς θα μπορούν πλέον να παρακολουθούν αρκετά από τα φιλμ που θα διατίθενται σταδιακά σε αυτό



Πρόκειται για μια πειραματική κίνηση, σύμφωνα με τη  Warner, θυγατρική της Time Warner Inc, και εκτιμάται ότι η συμφωνία δημιουργεί μια πολλά υποσχόμενη πηγή νέων εσόδων για το κοινωνικό δίκτυο.
To Facebook, το οποίο μέχρι στιγμής βγάζει τα περισσότερα χρήματά του (σε ποσοστό πάνω από 90%) μέσω online διαφημίσεων, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο και το Ρόιτερ με την συμφωνία που σύναψε, θα παίρνει το 30% των εσόδων.
Οι χρήστες του θα μπορούν να πληρώνουν για να δουν την ταινία, χρησιμοποιώντας το “Facebook Credits”, ένα ψηφιακό νόμισμα που μέχρι τώρα χρησιμοποιείται σε πάνω από 400 παιγνίδια (games) και άλλες εφαρμογές του δικτύου.
Αρχικά η υπηρεσία παροχής πλήρων κινηματογραφικών ταινιών (streaming) θα είναι διαθέσιμη μόνο για μέλη του Facebook στις ΗΠΑ.
Η κίνηση αυτή του Facebook δημιουργεί πλέον ανταγωνισμό σε προϋπάρχουσες επιχειρήσεις ενοικίασης online βιντεοταινιών και τηλεοπτικών σειρών όπως η Netflix, ενώ ανάλογες online υπηρεσίες προσφέρουν η Apple μέσω του iTunes, η Amazon, το Hulu, το YouTube κ.α.
Η ενοικίαση θα κοστίζει 30 Facebook Credits ή 3 δολάρια και θα επιτρέπει την παρακολούθηση της ταινίας απεριόριστες φορές για 48 ώρες.
Η πρώτη ταινία που θα είναι διαθέσιμη στην σελίδα της Warner στο Facebook, θα είναι ο «Σκοτεινός Ιππότης» του Κρίστοφερ Νόλαν,  ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι τίτλοι στο άμεσο μέλλον.
Οι χρήστες του Facebook θα μπορούν να σχολιάζουν τις ταινίες και να συνεχίζουν να επικοινωνούν με τους φίλους τους, την ώρα που βλέπουν την ταινία.
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Πουλήστε για να σώσετε μισθούς και συντάξεις»

«Πουλήστε για να σώσετε μισθούς και συντάξεις»


Μετά την Άνγκελα Μέρκελ, και ο Όλι Ρεν συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση την άμεση ανακοίνωση ενός μεγάλου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και πώλησης δημόσιας γης. Ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος σε θέματα Οικονομίας, λέει ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στο μνημόνιο Νο4. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Όλι Ρεν εκτιμά ότι το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι δέκα φορές οι περικοπές μισθών και συντάξεων του 2010. Επιπλέον, ο επίτροπος θεωρεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να πουληθούν δεν προσφέρουν κανένα έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό. 

Σε ερώτηση για το αν είναι εφικτή η συγκέντρωση των 50 δισεκατομμυρίων μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι το πρόγραμμα είναι «φιλόδοξο αλλά εφικτό» και αποκάλυψε ότι η Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να καταρτίσει έναν κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων. 

Ο Όλι Ρεν πιστεύει ότι η ιδιωτικοποιήσεις θα βελτιώσουν την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές. Ο ίδιος λέει: «το μήνυμα προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ότι, πέρα από τις περικοπές του ελλείμματος, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα με τα οποία θα μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ. Επίσης, η ιδιωτικοποίηση θα φέρει ξένα κεφάλαια και θα συμβάλει στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού». 

Κλείνοντας, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αν και «υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν».



Πηγή newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα σκίτσα της ντροπής. Πώς παρουσιάζει την Ελλάδα ο ευρωπαϊκός Τύπος

Τα σκίτσα της ντροπής






Βορά στις διαθέσεις των ευρωπαίων σκιτσογράφων έχει γίνει η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Φαίνεται πως το θράσος των σκιτσογράφων έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τα όρια, καθώς δεν διστάζουν να παρουσιάσουν την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως… γουρούνια που τρώνε τα λεφτά της Ευρώπης, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται να... φιλά το πόδι της Άνγκελα Μέρκελ.




















Πηγή newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τέτοιες προσωπικότητες γίνονται όλο και πιο σπάνιες στην εποχή μας



Τέτοιες προσωπικότητες γίνονται όλο και πιο σπάνιες στην εποχή μας



Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο συνθέτης Μανώλης Ρασούλης σε ηλικία 66 ετών. Τα αίτια του θανάτου του στιχουργού παραμένουν άγνωστα, ενώ ο άτυχος συνθέτης εικάζεται ότι ήταν νεκρός εδώ και 4 μέρες.

Από κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης, για την απώλεια του Μανώλη Ρασούλη, δήλωσε: «Ο Μανώλης Ρασούλης θα μείνει στην ελληνική μουσική ιστορία για τους στίχους του και για τις σημαντικές του συνεργασίες με μεγάλους συνθέτες του καιρού μας. Θα τον θυμούνται όλοι όσοι τραγούδησαν το έργο του και γλέντησαν με αυτό. Ανήσυχο πνεύμα ο ίδιος δεν ήταν μόνο στιχουργός αλλά και συνθέτης, τραγουδιστής και συγγραφέας. Ασυμβίβαστος στις ιδέες του, συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Πολύπλευρες προσωπικότητες, όπως η δική του, γίνονται όλο και πιο σπάνιες στην εποχή μας».

Ο Συνασπισμός για την απώλεια του Μανώλη Ρασούλη εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η είδηση της απώλειας του Μανώλη Ρασούλη μας γεμίζει με βαθιά θλίψη. Ο Μανώλης, οπαδός του διαλεκτικού υλισμού αλλά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, πέρα από τις ατέλειωτες ώρες που μας συντρόφεψε με τα τραγούδια και τους στίχους του, κατόρθωνε να μας διεγείρει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή. Πέρα από την ξεχωριστή θέση μέσα στις καρδιές μας, είναι βέβαιο πως με το πλούσιο έργο του θα καταλάβει και μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας του τόπου μας. Σε αυτούς που τον αγάπησαν, στους δικούς του ανθρώπους εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Η Δημοκρατική Αριστερά εξέφρασε τα συλλυπητήριά της με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Μανώλη Ρασούλη. Ο Ρασούλης περνά στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και τραγουδοποιούς της γενιάς του, βαθύτατα αντικομφορμιστής και ανατρεπτικός, με ένα πηγαίο προσωπικό χιούμορ, που χαρακτήριζε και το καλλιτεχνικό του έργο. Μαζί του, περνούν στην ιστορία και τα δεκάδες σημαντικά τραγούδια που έγραψε, τραγούδια που «ελπίδες γέννησαν»... Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του».


Πηγή newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παγκόσμια αγωνία: Συναγερμός και για τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία!


 

To εσωτερικό του αντιδραστήρα Νο 4

'Εκλεισε και το Τοκάϊ Νο 2! - Συναγερμός και για τον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα
- Ιάπωνας πρωθυπουργος: "Η κατάσταση στο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα παραμένει σοβαρή!"
- Ταξιδιωτικές οδηγίες από ΗΠΑ και Γαλλία
 

Αυξάνεται η αγωνία για την παγκόσμια κοινότητα με τα πυρηνικά εργοστάσια να κλείνουν ή να διακόπτουν την λειτουργία τους σε ορισμένα σημεία απόρροια του καταστροδικού σεισμού των 9 ρίχτερ και του φονικού τσουνάμι.

Οπως ανακοινώθηκε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ιαπωνίας, η αντλία του συστήματος ψύξης σταμάτησε στο πυρηνικό εργοστάσιο Τοκάι Νο. 2 που βρίσκεται στην επαρχία Ιμπαράκι.
'Οπως μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, το συγκεκριμένο εργοστάσιο απέχει 120 χιλιόμετρα βορείως του Τόκιο και το 1999 είχε σημειωθεί εκεί πυρηνικό δυστύχημα.
Το πρακτορείο επικαλείται ως πηγή της πληροφορίας του την πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής.

Νωρίτερα είχαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία. Πρόκειται για το εργοστάσιο Οναγκάουα, γύρω από το οποίο τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν υπερβεί κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Το εργοστάσιο βρίσκεται στην ΒΑ επαρχία Μιγιάγκι.

"Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tohoku κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρώτου βαθμού (το πιο χαμηλό επίπεδο) το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία με έδρα τη Βιένη.
Οι τρεις αντιδραστήρες του Οναγκάβα "είναι υπό έλεγχο", σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, προσθέτει η ΙΑΕΑ.
Σύμφωνα με τους ιαπωνικούς κανονισμούς "ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την καταγραφή επιπέδων ραδιενέργειας που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια στη ζώνη κοντά στον πυρηνικό σταθμό", εξήγησε η ΙΑΕΑ.
"Οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να καθορίσουν την πηγή της ραδιενέργειας", επεσήμανε η υπηρεσία.

Νωρίτερα, ειδικοί ανακοίνωσαν πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο.
Είχαν όμως πει ότι θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα.

Τρεις αντιδραστήρες με πρόβλημα στο Φουκουσίμα

H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) προετοιμάζεται να γεμίσει με θαλασσινό νερό και τον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (ή Φουκουσίμα 1), όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο την εταιρεία. Το σύστημα ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο έχει υποστεί ζημιές μετά το σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Η TEPCO, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, γεμίζει ήδη με θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες 1 και 3 του εργοστασίου Φουκουσίμα 1 με στόχο να τους ψύξει και να μειώσει την πίεση που ασκείται μέσα στη μονάδα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3. Όπως έγινε γνωστό οι προσπάθειες ψύξης με θαλασσινό νερό αντιμετωπίζουν πρόβλημα και, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που ενημερώνει για το θέμα "δεν ξέρουμε τί ακριβώς συμβαίνει με τον αντιδραστήρα".

Τα συνεργεία του εργοστασίου δίνουν μάχη με το χρόνο. Όπως έγινε γνωστό, είναι πιθανό να έχει ξεκινήσει η διαδικασία τήξης στους πυρήνες δύο αντιδραστήρων -1 και 3- στο πυρηνικό κέντρο Φουκουσίμα Νο1 στη ΒΑ Ιαπωνία. Και στους δύο αντιδραστήρες τα συστήματα ψύξης δεν λειτουργούν πια.

Καθησυχάζει ο ιαπώνας πρωθυπουργός

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Κάν προειδοποίησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, στο οποίο χθες σημειώθηκε έκρηξη, παραμένει κρίσιμη, όμως επεσήμανε ότι η πυρηνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει ομοιότητες με το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.

"Εχει εκλυθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλα ποσοστά", δήλωσε ο Καν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. "Αυτό είναι σημαντικά διαφορετικό από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ζημιάς", υπογράμμισε ο Καν.



 
Άνθρωπος που έχει μολυνθεί με ραδιενέργεια μεταφέρεται
Άνθρωπος που έχει μολυνθεί με ραδιενέργεια μεταφέρεται


Προσωπικό του σταθμού επί το έργο
Προσωπικό του σταθμού επί το έργο

Νωρίς το πρωί η ηλεκτρική εταιρεία Tepco ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πως έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης και στον αντιδραστήρα 3, καθιστώντας τον τον έκτο που σταματά αφότου συνέβη η σεισμική δόνηση.

Νεκροί και τραυματίες από την έκρηξη

Στο μεταξύ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλοι ένδεκα τραυματίστηκαν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Επικαλούμενη "τις ιαπωνικές αρχές", χωρίς άλλες διευκρινίσεις, η IAEA ανέφερε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλη τέσσερις τραυματίστηκαν σε ατύχημα στο Φουκουσίμα-Νταΐνι, ενώ επτά τεχνικοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 1 στο Φουκουσίμα-Νταΐτσι.

Συγκεχυμένη η εικόνα για τον αριθμό των μολυσμένων

Μέχρι και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι τοπικές αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί εννέα άτομα. Υπολογίζεται ότι ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει από 70 έως και 160.

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τις περιοχές σε ακτίνα 20 χμ από το Φουκουσίμα. Οι αρχές έχουν καλέσει τον κόσμο να μένουν στα σπίτια τους και έχει μοιράσει ιώδιο που θεωρείται ότι προστατεύει από τη ραδιενέργεια.


Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έρευνα επιβεβαιώνει τον Πλάτωνα για την χαμένη Ατλαντίδα !

Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται οτι εντόπισαν τη θέση της χαμένης πόλης Ατλαντίδα, την οποία είχε καταπιεί τσουνάμι, πριν από χιλιάδες χρόνια. Αν όντως τα ευρήματα είναι η Ατλαντίδα τότε ο Πλάτωνας είχε δίκιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Ατλαντίδα για την οποία έχει κανει αναφορά ο Πλάτωνας, ήταν τελικά εκεί που σήμερα βρίσκεται ο μεγαλύτερος βαλτότοπος της Ευρώπης, στη νότια Ισπανία.

“Αυτή είναι η δύναμη των τσουνάμι” δήλωσε ο αρχαιολόγος Ρ. Φρόιντ στο Reuters. “Παρόλο που είναι δύσκολο να το συλλάβουμε το κύμα αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και 60 μίλια μέσα στη στεριά. Αυτό έγινε και εδώ” αναφέρει ο ερευνητής του πανεπιστημίου του Χάρτφονρτ, ο οποίος με την ομάδα του ψάχνει εδώ και χρόνια την πραγματική θέση της Ατλαντίδας.

Για τις έρευνες, η ομάδα χρησιμοποίησε δορυφορικές φωτογραφίες που θεωρούν ότι μπορεί να δείχνουν την βυθισμένη πόλη και την εντοπίζουν βόρεια του Κάδιθ στην Ισπανία. Συγκεκριμένα ισχυρίζονται ότι η Ατλαντίδα βρίσκεται θαμμένη στον πυθμένα του βάλτου της Δόνα Άνα.

Για την εξερεύνηση της περιοχής, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ραντάρ, ψηφιακούς χάρτες και υποβρύχιο εξοπλισμό. Ο Φροιντ έχει βρει επίσης στην περιοχή πόλεις - “μνημεία”, δηλαδή πόλεις που θεωρεί οτι πρόσφυγες από την Ατλαντίδα έχτισαν σε ανάμνηση της κατεστραμμένης πατρίδας τους.

Σημειώνεται ότι ο έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας έγραψε για την Ατλαντίδα πριν από 2.600 χρόνια. Την περιέγραψε ως ένα νησί μπροστά πριν τις “Στήλες του Ηρακλέους”, το όνομα με το οποιό ήταν γνωστά τα Στενά του Γιβραλτάρ στον αρχαίο κοόσμο.

Ο “μύθος της Ατλαντίδας” έιναι μία από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες που έχουν απασχολήσει την επιστήμη της αρχαιολογίας. Η μόνη αναφορά για την πόλη μας δίνεται από τον Πλάτωνα ο οποίος αναφέρει ότι η πόλη “σε μία μόνο ημέρα και νύχτα... εξαφανίστηκε μέσα στα βάθη της θάλασσας”. Ο Πλάτωνας είχε πει επίσης ότι η Ατλαντίδα βρίσκεται απέναντι από την πόλη της "Γκαντάρα", το αρχαίο όνομα του σημερινού Κάδιθ.

Τα ευρήματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο National Geographic Channel στην εκπομή “Αναζητώντας την Ατλαντίδα”.

Το ντοκιμανταίρ “ταξιδέυει” στην Τουρκία καθώς επίσης και σε Κρήτη και Σαντορίνη πριν καταλήξει στη νοτια Ισπανία, πέρα από το Γιβραλτάρ. Εδώ έχουμε εικόνα από υποβρύχιες έρευνες που μας δείχνουν σχηματισμούς φτιαγμένους από ανθρώπινο χέρι, που χρονολογούνται στον Αιώνα του Χαλκού.

Εκεί, στο Δέλτα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, οι επιστήμονες μας δείχνουν τα απομεινάρια μίας πόλης χτισμένης σε βαθμίδες.

Το πιο συναρπαστικό σημείο του ντοκιμανταίρ είναι όταν η κάμερα δειχνει το πιο ενδιαφέρον εύρημα που έχει να κάνει με την Ατλαντίδα: Πάνω σε πέτρα είναι χαραγμένη η μορφή ενός πολεμιστή που “φυλάει” την είσοδο της πόλης

newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα καρτούν ζωντανεύουν στην Ταινιοθήκη

Τα καρτούν ζωντανεύουν στην Ταινιοθήκη

 Εκατόν σαράντα έξι ταινίες κινουμένων σχεδίων της νέας γενιάς καλλιτεχνών και σπουδαστών έχουν επιλεγεί για να προβληθούν στο πλαίσιο του 6ου ANIMFEST, του διεθνούς φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων της Αθήνας. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από τις 17 ως τις 23 Μαρτίου 2011.

Με γνώμονα την υψηλή αισθητική, την τεχνική αρτιότητα και τη σεναριακή πληρότητά τους, οι ταινίες χωρίζονται σε τρία τμήματα: Διεθνές Τμήμα (88 ταινίες), στο Σπουδαστικό Τμήμα (36 ταινίες) και στο Ελληνικό Τμήμα (22 ταινίες)
Επίσης, περισσότερες από πενήντα ταινίες θα προβληθούν στα μη διαγωνιστικά προγράμματα: Πανόραμα ταινιών από διάφορες χώρες, Συλλογή ταινιών κινούμενων σχεδίων παραγωγής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Επιλογή βραβευμένων ταινιών στο 6ο China International Cartoon and Animation Festival 2010.

Συμμετέχουσες χώρες με ταινίες θα είναι οι Κίνα, Δανία, Ισραήλ, Κροατία, Ρωσία, Γαλλία, Πολωνία, Ταϊβάν, Φινλανδία, Ιορδανία, Βρετανία, Νότιος Αφρική, Βραζιλία, Ιαπωνία, Ιράν, Χιλή, Γερμανία, Ολλανδία, Γεωργία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Αυστραλία, Εσθονία, Ισπανία, Ελβετία, Καναδάς, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιταλία, Ρουμανία, Γκάνα, Βουλγαρία, Τσεχία, Πορτογαλία, Κύπρος, ΗΠΑ, Σερβία, Ιρλανδία και Τουρκία.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί  η ημερίδα «Οπτικοακουστικά Μέσα και Εκπαίδευση / Η οπτικοποίηση της αφήγησης: Από τον Τριβιζά στο Logicomix». Πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες προσεγγίζουν το θέμα μέσα από τα γνωστικά αντικείμενά τους. Ανάμεσά τους οι Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου Αλέκος Παπαδάτος, σκηνοθέτης-κομίστας, Δημήτρης Πατρίκιος, σκηνοθέτης και η Μαρία Κομνηνού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχουν επίσης κληθεί να λάβουν μέρος τόσο ο Απόστολος Δοξιάδης, σκηνοθέτης-συγγραφέας και δημιουργός του LOGICOMIX, όσο και οΕυγένιος Τριβιζάς, καθηγητής εγκληματολογίας στο Reαding University και συγγραφέας δημοφιλέστατων παιδικών βιβλίων.

Τα έπαθλα του φεστιβάλ animation της Αθήνας είναι ειδικά σχεδιασμένα από τη γλύπτρια και καθηγήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, κυρία Αφροδίτη Λίτη. 





Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ψάχνει υπουργούς εκτός Βουλής ο Πρωθυπουργός

Ψάχνει υπουργούς εκτός Βουλής ο Πρωθυπουργός

Υπουργούς και εκτός ΠΑΣΟΚ αναζητά ο Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει ενός ριζικού ανασχηματισμού που έχει «κλειδώσει» για αμέσως μετά την 25η Μαρτίου εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις και αποφευχθούν – τελικά – οι πρόωρες εκλογές. 
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Real News» ειλημμένη είναι πλέον η απόφαση του πρωθυπουργού για αντικατάσταση του «τσάρου» της οικονομίας, με τον νυν υπουργό Ανάπτυξης, Μ.Χρυσοχοΐδη να αποτελεί το φαβορί για να διαδεχθεί τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα μετατεθεί σε άλλο υπουργείο. Ο υπουργός «χρεώνεται» ήδη τη διαπραγμάτευση για το μνημόνιο και την αναθεώρησή του, το μίγμα και τον προσανατολισμό της πολιτικής, την εντύπωση ότι η τρόικα είναι η πραγματική κυβέρνηση της χώρας, αλλά κυρίως την αναποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, που οδήγησε κατά καιρούς στη λήψη οριζόντιων μέτρων. 

Εναλλακτική λύση για το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται ο νυν υπουργός Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι ο μόνος υπουργός που θα αναλάβει το θώκο που ο ίδιος επιθυμεί. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται η συγκρότηση υπερυπουργείου Οικονομίας με τρεις υπουργούς Ανάπτυξης, ενώ ως φαβορί για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εμφανίζεται ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. 
Ο Πρωθπυουργός ψάχνει για νέους υπουργούς και στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο επιθυμώντας να δώσει στοιχεία ανάκαμψης και την εντύπωση διεύρυνσης της επιρροής του κόμματός του, ενώ αποτελεί μειονέκτημα η σχεδόν βέβαιη αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας στο διορισμό μη πολιτικών προσώπων σε κυβερνητικές θέσεις.
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει διάφορα διλήμματα. Το πρώτο είναι εάν θα αντικαταστήσει τον Θεόδωρο Πάγκαλο, το δεύτερο είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει τον υπουργείο επικρατείας, το τρίτο είναι η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και το τέταρτο αφορά στους βουλευτές που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για να αναλάβουν υπουργικές θέσεις. 

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο νέος ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί από μηδενική βάση και ότι κανείς υπουργός δεν θεωρείται αναντικατάστατος, εκτός από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος διαχειρίζεται με επιτυχία ένα υπουργείο που είναι κρίσιμο για την επιτυχία των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης.



Πηγή newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 13 Μαρτίου

Σαν σήμερα

1489: Αρχίζει η περίοδος της Βενετοκρατίας στην Κύπρο, που θα λήξει το 1571 με την κατάληψη της Μεγαλονήσου από τους Οθωμανούς.

1848: Εξέγερση των κατοίκων της Βιέννης τρέπει σε φυγή τον έως τότε πανίσχυρο υπουργό Εξωτερικών Μέτερνιχ, που διαφεύγει στην Αγγλία.

1922: Η Άγκυρα απορρίπτει το σχέδιο της ανακωχής, προτού η Ελλάδα εκκενώσει τη Σμύρνη και τη Θράκη.

1935: Πρωτοεισάγονται στη Μ. Βρετανία οι εξετάσεις για τη χορήγηση άδειας οδήγησης Ι.Χ. αυτοκινήτου.

1976: Η Ευρώπη «δημιουργεί» το πρώτο (λογιστικό) νόμισμά της. Ονομάζεται ECU (Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα), δεν κυκλοφορεί στη φυσική μορφή του, αλλά αποτελεί τον πρόδρομο του Ευρώ.

1992: Ο Εγκέλαδος χτυπά την Ανατολική Τουρκία με 6,2 Ρίχτερ, προκαλώντας το θάνατο 570 ανθρώπων.

Γεννήσεις

1849: Περικλής Πανταζής, ζωγράφος, ένας από τους πρώτους έλληνες ιμπρεσιονιστές, που καταξιώθηκε κυρίως στο Βέλγιο. [θαν. 25/1/1884]

1913: Λάμπρος Κωνσταντάρας, ηθοποιός. [θαν. 28/6/1985]

1943: Αντρέ Τεσινέ, γάλλος σκηνοθέτης.


Θάνατοι

1965: Θεοφάν Στίλιαν Νόλι, γνωστότερος ως Φαν Νόλι, αλβανός, επίσκοπος και πολιτικός, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του αλβανικού κράτους. [γεν. 6/1/1882]

1975: Ίβο Άντριτς, γιουγκοσλάβος συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1961. [γεν. 9/10/1892]

1996: Κριστόφ Κισλόβσκι, πολωνός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Μπλε, άσπρη και κόκκινη ταινία») [γεν. 27/6/1941]

Πηγή: sansimera
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Νταβούτογλου προκαλεί με τη μειονότητα

Ο Νταβούτογλου προκαλεί με τη μειονότητα

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών περπατάει στον κεντρικό δρόμο του Εχίνου, ως την πλατεία όπου θα βγάλει λόγο. «Είμαστε περήφανοι για σένα» του φωνάζουν στα τουρκικά. Ο κόσμος πλημμυρίζει όλο το χωριό, κρέμεται από τα μπαλκόνια που κοντεύουν να πέσουν από το βάρος, είναι τριπλάσιος από όσους μαζεύτηκαν για τον πρωθυπουργόΓ.Παπανδρέου που επισκέφθηκε την περιοχή δύο εβδομάδες νωρίτερα.

«Είστε πολίτες της Ελλάδας. Δεν αντιπαρατίθεστε με τους Ελληνες αλλά αλληλοσυμπληρώνεστε» τους λέει ο κ. Νταβούτογλου στην ομιλία του που μεταδίδεται από τα μεγάφωνα. Τους προτρέπει να διατηρήσουν τη γλώσσα, τη θρησκεία, την ταυτότητα και την ενότητά τους και ευχαριστεί «τις γυναίκες που βοηθούν τα παιδιά να μην ξεχάσουν τα τουρκικά».

Στον Εχίνο έχουν κατέβει από όλα τα γύρω χωριά, τουρκόφωνα και πομακικά.«Μουσουλμανική τουρκική» αποκαλεί τη μειονότητα ο κ. Νταβούτογλου στις ομιλίες που εκφωνεί κατά τη διήμερη περιοδεία του- απλώς «αδέρφια μου» τους είχε αποκαλέσει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή επτά χρόνια νωρίτερα.

Την ώρα που η ηγεσία του Εχίνου τραπεζώνει τον κ. Νταβούτογλου και την αποστολή του, μέλη της μειονότητας απαριθμούν στο «Βήμα» τα προβλήματα τους: την ανεργίαπολλοί φεύγουν μετανάστες στη Γερμανία- και την εκπαίδευση αναφέρουν μιλώντας σπαστά ελληνικά. Παραπονιούνται για το χαμηλό επίπεδο της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην οποία φοιτούν οι δάσκαλοι των μειονοτικών σχολείων και για την ανεπαρκή ύλη που περιέχεται στα σχολικά βιβλία.

«Τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν καλά ούτε τα τουρκικά ούτε τα ελληνικά» λένε. «Αγόρασα μόνη μου τα βιβλία που διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία για να τα μελετήσουν τα παιδιάμου » λέει η Αϊσά η οποία έχει τα μαλλιά της καλυμμένα με μαντίλα όπως η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών. «Ο γιος μου σπουδάζει στην Αθήνα, στο ΟικονομικόΠανεπιστήμιο» συμπληρώνει με καμάρι η διπλανή της. Αλλη λέει ότι το παιδί της φοιτά στην έκτη Δημοτικού και θα το αφήσει να επιλέξει μόνο του αν θα συνεχίσει σε μειονοτικό ή ελληνικό γυμνάσιο. Αλλοι παραπονιούνται ότι τα γυμνάσια της Ξάνθης δεν τους δέχονται επειδή δεν είναι κάτοικοι της πόλης, ότι τα λεωφορεία που μεταφέρουν τα παιδιά στα σχολεία της πρωτεύουσας του νομού δεν έχουν αρκετές θέσεις...

«Τη 13χρονη κόρη και τον 12χρονο γιο μουτα στέλνω εσωτερικά σε σχολείο στην Αδριανούπολη» στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, συνεχίζει η Αϊσά.«Πληρώνω από 5.000 ευρώ τον χρόνο για το καθένα. Αγωνίζομαι να τα βρω. Ο άντρας μου είναι άνεργος ένα χρόνο, εγώ έχω μαγαζί. Φέρνω ρούχα από την Τουρκία» . Μια άλλη μπαίνει στη συζήτηση: «Αν υπήρχαν δουλειές,θα δουλεύαμε κι εμείς οι γυναίκες» λέει. Ο Εχίνος είναι περιποιημένο χωριό, έχει σπίτια διώροφα και τριώροφα, ο δρόμος που οδηγεί εκεί από την Ξάνθη έχει επισκευαστεί και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. «Κοίτα πόσο καλοφωτισμένο είναι πλέον το χωριό το βράδυ» τονίζει ένας από τους κατοίκους.

Η ώρα είναι περασμένες 10. Ο κ. Νταβούτογλου επισκέπτεται το σπίτι του γηραιότερου ζευγαριού του Εχίνου, πλησιάζουν τα 100. Στην ερώτηση αν αισθάνονται «περισσότερο Τούρκοι ή Ελληνες ή και τα δύο» μερικοί από τους μειονοτικούς αρνούνται να απαντήσουν, άλλοι λένε Τούρκοι. «Αισθάνομαι Τουρκάλα. Οποιον και αν ρωτήσετε εδώ αυτό θα σας πει» λέει μια γυναίκα.

Ο κ. Νταβούτογλου προσπάθησε να τα χωρέσει όλα σε δύο ημέρες. Ξεκίνησε από το χωριό Αρριανά, μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, από όπου κατάγεται ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία, είδε τον περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη στην Κομοτηνή και μετά παρακάθησε σε γεύμα από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας που συγκεντρώνει όλα τα εξέχοντα μέλη της. Προσκύνησε στο Εσκί (παλαιό) Τζαμί της πόλης- που είναι γεμάτη αφίσες, στα ελληνικά και στα τουρκικά, της πρώτης ταινίας που γύρισε μειονοτικός σκηνοθέτης-, είδε τον ψευδομουφτή Κομοτηνής, μίλησε στον σύλλογο Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής («Η ταμπέλα είναι ξηλωμένη από το 1983» λέει μέλος της δείχνοντας το σημάδι στον τοίχο), επισκέφθηκε το προξενείο.

Μετά τον Εχίνο, μίλησε στην Τουρκική Ενωση Ξάνθης και τα μεσάνυχτα (!) συναντήθηκε με τον ψευδομουφτή της πόλης προτού διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο «Ιμαρέτ» στην Καβάλα.Την Πέμπτη αναχώρησε για Θεσσαλονίκη όπου επισκέφθηκε τον πρόξενο, το σπίτι του Κεμάλ, το απέναντι καφενείο για να ευχαριστήσει τον έλληνα ιδιοκτήτη που βοήθησε στην κατάσβεση περσινής πυρκαϊάς στο προξενείο και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Ο κ. Νταβούτογλου συνοδευόταν από τη σύζυγό του. «Δεν συνοδεύω τον άντρα μου συχνά στα ταξίδια του γιατί εργάζομαι ως γυναικολόγος σε νοσοκομείο της Αγκυρας» είπε στην υπογράφουσα κατά τη βόλτα στην Καβάλα. «Ομως ήθελα να δω την Αθήνα γιατί δεν την είχα επισκεφθεί ποτέ».

«Εσωτερικό θέμα της Ελλάδας οι μουφτήδες»

Πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του ήταν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Θράκη. Επαναλάμβανε συνεχώς ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέρχονται περίοδο φιλίας, επαίνεσε δεκάδες φορές τον κ. Παπανδρέου και προέτρεψε επανειλημμένως τα μέλη της μειονότητας να ενταχθούν στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδας. Σε δύο περιπτώσεις άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία έχει κάνει κινήσεις καλής θέλησης και τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας.«Είχα μια συγκινητική συνάντηση με Ελληνες της Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα.

Εντυπωσιάστηκα από το πόσο καλά μιλούν τα τουρκικά και τους έδωσα ένα σημαντικό μήνυμα:είστε η τουρκική διασπορά»είπε μιλώντας χαλαρά, χωρίς γραβάτα, προς έλληνες δημοσιογράφους έξω από το ανακαινισμένο σπίτι του Μεχμέτ Αλί Πασά στην Καβάλα κατά την επίσκεψή του σε οθωμανικά μνημεία της πόλης. Και πρόσθεσε:«Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο ισχύει και για εκείνους που μετανάστευσαν από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Πρέπει να υπάρξουν περισσότερες επαφές μαζί τους».

Σε ερώτηση για το θέμα των μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης (η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους «ψευδομουφτήδες» που έχει εκλέξει η μειονότητα ενώ οι μειονοτικοί δεν αναγνωρίζουν τους μουφτήδες που έχει διορίσει το ελληνικό κράτος), ο κ. Νταβούτογλου απάντησε:«Πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Ελλάδας. Ομως πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πλευρά της θρησκευτικής ελευθερίας. Εμείς διευκολύνουμε την εκλογή οικουμενικού πατριάρχη δίνοντας την τουρκική υπηκοότητα στους μητροπολίτες που την αιτήθηκαν και επιτρέψαμε να τελεστεί λειτουργία στην Παναγία Σουμελά επειδή πιστεύουμε στη θρησκευτική ελευθερία».

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ραδιενεργός εφιάλτης – Μάχη με το χρόνο μετά την κατάρρευση των συστημάτων ψύξης δύο αντιδραστήρων




- Δραματικές ώρες για την Ιαπωνία και για ολόκληρο τον κόσμο
- Έχουν καταστραφεί τα συστήματα ψύξης δύο αντιδραστήρων στο εργοστάσιο Φουκουσίμα
- Επισήμως εννέα άτομα έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια -200.000 έχουν φύγει από τις εστίες τους
- Νέα έκλυση ραδιενεργού ατμού σήμερα ώστε να γίνει αποσυμπίεση









Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3.

Όπως έγινε γνωστό, είναι πιθανό να έχει ξεκινήσει η διαδικασία τήξης στους πυρήνες δύο αντιδραστήρων -1 και 3- στο πυρηνικό κέντρο Φουκουσίμα Νο1 στη ΒΑ Ιαπωνία. Και στους δύο αντιδραστήρες τα συστήματα ψύξης δεν λειτουργούν πια.

«Πιστεύουμε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει συμβεί μία τήξη πυρήνος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο. «Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε το τι γίνεται στον πυρήνα του αντιδραστήρα, αλλά εμείς παίρνουμε μέτρα έχοντας ως σημείο εκκίνησης την υπόθεση αυτή», πρόσθεσε.

Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδας μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας, ενημέρωσε ο Εντάνο.


Άνθρωπος που έχει μολυνθεί με ραδιενέργεια μεταφέρεται Άνθρωπος που έχει μολυνθεί με ραδιενέργεια μεταφέρεται

Προσωπικό του σταθμού επί το έργοΠροσωπικό του σταθμού επί το έργο

Οι τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση των 8,9 Ρίχτερ την Παρασκευή. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η στάθμη του νερού για την ψύξη έχει κατέλθει σε μεγάλο βαθμό, ώστε οι ραδιενεργές ράβδοι του πυρήνα βρίσκονται εκτεθειμένες έως και 3 μ.

Νωρίς το πρωί η ηλεκτρική εταιρεία Tepco ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πως έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης και στον αντιδραστήρα 3, καθιστώντας τον τόν έκτο που σταματά αφότου συνέβη η σεισμική δόνηση. Σήμερα, οι τεχνικοί θα επιχειρήσουν να απελευθερώσουν άλλη μία δόση ραδιενεργού ατμού από τον δεύτερο αντιδραστήρα στην ατμόσφαιρα, τόνισε ο Εντάνο.

Ψυχρό νερό έχει διοχετευθεί στο σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα 3, τόνισε ο Εντάνο και προς ώρας τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρά και υπό έλεγχο».

Νεκροί και τραυματίες από την έκρηξη

Στο μεταξύ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλοι ένδεκα τραυματίστηκαν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.Επικαλούμενη "τις ιαπωνικές αρχές", χωρίς άλλες διευκρινίσεις, η IAEA ανέφερε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλη τέσσερις τραυματίστηκαν σε ατύχημα στο Φουκουσίμα-Νταΐνι, ενώ επτά τεχνικοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 1 στο Φουκουσίμα-Νταΐτσι.

Συγκεχυμένη η εικόνα για τον αριθμό των μολυσμένων

Μέχρι και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι τοπικές αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί εννέα άτομα. Υπολογίζεται ότι ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει από 70 έως και 160.

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τις περιοχές σε ακτίνα 20 χμ από το Φουκουσίμα. Οι αρχές έχουν καλέσει τον κόσμο να μένουν στα σπίτια τους και έχει μοιράσει ιώδιο που θεωρείται ότι προστατεύει από τη ραδιενέργεια.

400 φορές πάνω!

Ειδικοί στην βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο. Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku τόνισε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώο. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.

Θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα, όπου δύο πυρηνικά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό 8,9 Ρίχτερ και όπου οι τεχνικοί πασχίζουν να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων.






Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...