Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Σε επτά ρίχτερ αντέχει το «Κοζλοντούι»

Σε επτά ρίχτερ αντέχει το «Κοζλοντούι»

Επανήλθε στο προσκήνιο η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία και τις έντονες διεθνείς ανησυχίες για τις απρόβλεπτες εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό της χώρας Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάνκο Γιάνεφ, εκπρόσωπο της Βουλγαρίας στον διεθνή οργανισμό Ατομικής Ενέργειας με έδρα τη Βιέννη, είναι μικρή η πιθανότητα τυχόν διαρροή ραδιενέργειας, από τον σταθμό Φουκουσίμα, να φτάσει μέχρι τη Βουλγαρία, εξαιτίας της μεγάλης απόστασης αλλά και του τοπικού χαρακτήρα της ραδιενεργής μόλυνσης στην περιοχή του σταθμού.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή κανένας δεν έχει πλήρη, ακριβή και σαφή εικόνα για τις εξελίξεις στην περιοχή των δύο αντιδραστήρων, ούτε για την τελική έκβαση της ψύξης των αντιδραστήρων με θαλασσινό νερό, αλλά και ούτε για τις περαιτέρω εξελίξεις, τόνισε ο Βούλγαρος ειδικός σε εκπομπή της δημόσιας ραδιοφωνίας ΒΝΡ. 

Στη συζήτηση πάντως αρμοδίων δημόσιων στελεχών, πολιτικών παραγόντων και εμπειρογνώμων, αναφέρθηκε ότι ο πυρηνικός σταθμός «Κοζλοντούι» έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με προδιαγραφές, οι οποίες εξασφαλίζουν αντοχή σε σεισμική δόνηση μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημόσιας Αρχής Πυρηνικής Ρύθμισης, Σεργκέι Τσότσεφ, ούτε ο σταθμός «Κοζλοντούι», ούτε η θέση στην οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί ο νέος πυρηνικός σταθμός «Μπέλενε», δεν βρίσκονται σε δυνητικό επίκεντρο σεισμικών δονήσεων. 

Τόσο στο «Κοζλοντούι», όσο και στη θέση του «Μπέλενε» έχουν γίνει στα τελευταία είκοσι χρόνια πολυάριθμοι διεθνείς έλεγχοι, που έχουν επιβεβαιώσει τον υψηλό βαθμό της σεισμικής αντοχής τους, συμπλήρωσε ο κ. Γιάνκο Γιάνεφ.

Η ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» αναφέρει ότι στον βουλγαρικό σταθμό υπάρχουν τρία ανεξάρτητα συστήματα ασφάλειας με ανεξάρτητες πηγές ηλεκτροδότησης, καθένα από τα οποία μπορεί να θέσει τους αντιδραστήρες σε ακίνδυνη «ψυχρή» κατάσταση.

Παράλληλα, για τον εκσυγχρονισμό του «Κοζλοντούι», πριν πέντε χρόνια, κατασκευάστηκε και τέταρτο εργοστάσιο με πετρελαιοκίνητες γεννήτριες, το οποίο είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα υπόλοιπα τρία, ενώ υπάρχουν λεπτομερείς διαδικασίες διαχείρισης παρόμοιων εξελίξεων.



Πηγή newsbeast.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...