Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Τουρισμός με το… «Βουλή travel»!




Μπορεί ο κόσμος να γκρεμίζεται γύρω τους, να συνωστίζεται στις πλατείες επί ώρες ολόκληρες για μια σακούλα πορτοκάλια και η αλγεινή αυτή εικόνα να κάνει το γύρο του κόσμου. Μπορεί να στέκεται υπομονετικά στα συσσίτια για ένα πιάτο φαΐ, όμως οι βουλευτές εκεί, σταθερά, συνεχίζουν να ζουν στο δικό τους κόσμο…

Σήμερα βρήκαν άλλο λόγο, πιο …ουσιαστικό για να ανησυχούν. Διαμαρτύρονται για το ποιος θα τοποθετηθεί στην καλύτερη Ομάδα Φιλίας, αυτή δηλαδή που αυτομάτως θα τους δώσει το δικαίωμα να ταξιδέψουν με όλα τα έξοδα πληρωμένα μέχρι και σε ζηλευτούς εξωτικούς προορισμούς. Στη Βραζιλία, στο Μπαλί της Ινδονησίας, στη Κούβα, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στη Γαλλία και όπου αλλού τους δοθεί η ευκαιρία. Αρκεί βέβαια να διαθέτουν και το κατάλληλο «δόντι», που θα τους εξασφαλίσει μέσω των ταξιδιωτικών αποστολών μια βουτιά στη Copacabana ή μια βόλτα στην Sans Elysse, ανάλογα πάντα και με τις προτιμήσεις τους.  
 
Οι παραπάνω αποκαλύψεις προέκυψαν από μια τυχαία συζήτηση ενός βουλευτή, του κ. Μιχαήλ Ταμήλου της Ν.Δ και ενός κοινοβουλευτικού συντάκτη στο καφενείο της Βουλής την περασμένη βδομάδα.
 
Το αντικείμενο της συζήτησης τους αφορούσε την συνάντηση όλων των βουλευτών με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν για τα ταξίδια των Ομάδων Φιλίας και την εκδήλωση ενδιαφέροντος που είχαν δείξει από τον Αύγουστο 2012 για  να δηλώσουν συμμετοχή. 

Ο κ. Ταμήλος φαίνεται πως είχε επιλέξει κάποιον ελκυστικό προορισμό, όμως το προεδρείο της Βουλής που έκανε τις τοποθετήσεις, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, τον «έριξε» με αποτέλεσμα να γίνει μέλος των Ομάδων Φιλίας που θα ταξιδέψουν σε όχι και τόσο αγαπητούς προορισμούς. Τον τοποθέτησαν στη λίστα μα τους βουλευτές που θα τα ταξιδέψουν Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία.

Τι λέει ο Ταμήλος 

«Εγώ δεν έχω καμιά στεναχώρια, ούτε και με πείραξε πολύ» εξηγεί  ο κ. Ταμήλος, προσθέτοντας «απλά σε μια συζήτηση που είχα με κοινοβουλευτικό συντάκτη, με ρώτησε που με έχουν τοποθετήσει και όταν του είπα Αζερμπαίτζάν και Αρμενία, μου απάντησε, “Καλά ρε  εκεί σε έβαλαν;  Δεν έχεις μέσον όπως κάνουν και κάποιοι άλλοι για να ταξιδέψουν σε  καλύτερη χώρα;”».
  
Επισήμως οι συναντήσεις των Ομάδων Φιλίας έχουν ως σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας με τα Κοινοβούλια άλλων χωρών, την προβολή των θέσεων της Ελλάδας σε σημαντικά διεθνή ζητήματα, την προώθηση των εθνικών θεμάτων και την ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας. Ανεπίσημα, επρόκειτο για ένα χαλαρό ταξιδάκι που κανένας βουλευτής δεν θέλει να αποφύγει. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να απολαύσουν και να ξεναγηθούν τις ομορφιές μιας ξένης χώρας χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ, παρά μόνο όσα χρειαστούν για τα προσωπικά τους έξοδα.
«Εμείς είχαμε ειδοποιηθεί από τον Αύγουστο να δηλώσουμε σε ποιες χώρες θέλαμε να πάμε» συνεχίζει, ο βουλευτής της Ν.Δ.
 
«Με πρωτοβουλία και απόφαση του προεδρείου της Βουλής τοποθετηθήκαμε σε διάφορες χώρες. Μας έδωσαν μια λίστα που περιλαμβάνει όλους τους προορισμούς και ο κάθε βουλευτής έπρεπε να δηλώσει σε ποια Ομάδα Φιλίας θα ήθελε να συμμετάσχει. Την τελική επιλογή την έκανε το προεδρείο της Βουλής. Δεν θυμάμαι την αρχική επιλογή μου όμως Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία στις οποίες με τοποθέτησαν σίγουρα δεν είχα δηλώσει ενδιαφέρον και για αυτό είμαι σίγουρος. Βλέπετε, στις καλές εκπροσωπήσεις υπάρχουν πολλοί βουλευτές που ενδιαφέρονται, οπότε είναι εύκολο να  καταλάβετε πως λειτουργεί το σύστημα. Αν μπείτε στο site της Βουλής, θα δείτε ορισμένους πολύ ελκυστικούς προορισμούς όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αργεντινή, η  Κίνα η  Ρωσία και θα δείτε επίσης ποιοι και πόσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή».  
 
Πάντως ο κ. Ταμήλος, δηλώνει ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να ταξιδέψει σε μια από τις δυο χώρες που τοποθετήθηκε ως μέλος Ομάδας Φιλίας, θα το κάνει και δεν θα φέρει αντίρρηση. «Αν γίνει αποστολή και υπάρχει λόγος να πάμε, θα πάω μαζί τους», καταλήγει.   

Πότε θα ξεκινήσουν τα ταξίδια 

Μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποιο ταξίδι των Ομάδων Φιλίας και αυτό όχι γιατί το προεδρείο της Βουλής σκέφτεται τα έξοδα λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά γιατί πολύ απλά δεν έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός των αποστολών. Αναμένεται πρώτα να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για επίσκεψη στη χώρα από Ομάδα Φιλίας κάποιου άλλου Κοινοβουλίου ώστε να οριστικοποιηθεί και το ταξίδι της ελληνικής αποστολής.

«Αυτά τα ταξίδια θα αποφασιστούν με γνώμονα ποιοι θα μας έρθουν απ’έξω και ποιους θα στείλουμε εμείς μετά», εξηγεί ,  στέλεχος του προεδρείου της Βουλής. 
 
Το 2012 δεν πραγματοποιήθηκαν αποστολές λόγω των εκλογών, ενώ το 2011 έγιναν ελάχιστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των ταξιδιών που προγραμματίζονται κάθε χρόνο δεν ξεπερνούν τα τέσσερα. Ωστόσο όλα τα έξοδα καλύπτονται από την Ελληνική Βουλή.
 
«Τα έξοδα των αποστολών μας στο εξωτερικό  καλύπτονται από τη Βουλή. Όταν δεχόμαστε αποστολές άλλων Κοινοβουλίων, για το μόνο που είμαστε υποχρεωμένοι είναι να τους βγάλουμε για ένα φαγητό και μια ξενάγηση»  αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Μακρυπίδης ο οποίος υπήρξε πρόεδρος επιτροπής σε Ομάδας Φιλίας με προορισμό την Ινδονησία.  

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που δείχνουν οι βουλευτές προκειμένου να συμμετάσχουν στις Ομάδες Φιλίας και στα δωρεάν ταξίδια που συνεπάγονται, είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος σε παραπάνω από μια Ομάδα. Ως αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται το φαινόμενο, ένας βουλευτής να περιλαμβάνεται σε πέντε Ομάδες Φιλίας και διαφορετικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. 

Μέλος του προεδρείο της Βουλής ωστόσο υποστηρίζει ότι, «Είτε είναι 80 γραμμένοι σε μια λίστα, είτε είναι 5 γραμμένοι δεν ταξιδεύουν περισσότερα από από 7-8 άτομα σε κάθε αποστολή ( Συμμετάσχει ένας από κάθε κόμμα). Σημειώνουν δε ότι αν πρόκειται για υπερατλαντικό ταξίδι που το κόστος αυξάνεται ακόμα περισσότερο, τότε τα μέλη της αποστολής θα είναι ακόμα λιγότερα.  

Όσον αφορά το θέμα της επιλογής των μελών των Ομάδων Φιλίας που έθιξε και ο κ. Ταμήλος, ο οποίος υποστήριξε ότι υπεύθυνο είναι το προεδρείο της Βουλής, τα μέλη του έχουν αντίθετη άποψη. Η επιλογή γίνεται μέσω του προεδρείου της επιτροπής. Σε κάθε επιτροπή υπάρχει τακτικό προεδρείο. Σε συνεννόηση με τα κόμματα και με τους βουλευτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Θεωρητικά μπορεί ένας βουλευτής να συμμετάσχει σε περισσότερες από μια επιτροπές, όπως και γίνεται, όμως το αρμόδιο τμήμα της Βουλής που χειρίζεται το θέμα των αποστολών είναι κατηγορηματικό, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχει σε παραπάνω από ένα ταξίδι. Οι δηλώσεις προθυμίας μπορεί να είναι πολλές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ταξιδέψουν όλοι ή κάποιος θα πάει σε δυο αντί σε ένα ταξίδι.

Η λίστα για τη Βραζιλία:


Η λίστα για τη Γαλλία:

Η λίστα για το Αζερμπαϊτζάν:
Πηγή Πρώτο θέμα
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πόση σύνταξη παίρνουν οι πρώην πρωθυπουργοί και βουλευτές


Στη δημοσιότητα έδωσε τα στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών

Η συνολική μείωση της σύνταξης των βουλευτών υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 60%, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο διευκρίνισε σήμερα πως οι βουλευτικές συντάξεις έχουν μειωθεί από το έτος 2010 μέχρι σήμερα με βάση όσα ισχύουν και για όλες τις άλλες συντάξεις του Δημοσίου.

Ειδικότερα, οι μειώσεις κατά 5%, 10%, 15% και 20% (ανάλογα με το ποσό της σύνταξης ή το άθροισμα των συντάξεων) έχουν ήδη εφαρμοσθεί και για τις Βουλευτικές συντάξεις, από 01.02.2013, όπως και για όλες τις συντάξεις του Δημοσίου.

Όπως διευκρινίζεται, δεν έχουν εφαρμοσθεί και θα εφαρμοσθούν από 01.04.2013 (πληρωμή 31.03.2013), αναδρομικά από 01.01.2013, οι μειώσεις των Βουλευτικών συντάξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 4093/2012, κατά 20% εφόσον λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το μηχανογραφικό αρχείο δεν είναι ενημερωμένο για το εάν ο οποιοσδήποτε συνταξιούχος του Δημοσίου, και φυσικά και ο Βουλευτής, λαμβάνει και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα.

Άλλωστε για το λόγο αυτό δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα, για κανένα συνταξιούχο είτε του Δημοσίου είτε άλλου ασφαλιστικού φορέα, οι σχετικές διατάξεις του ν. 3865/2010 και του ν. 4051/2012, με βάση τις οποίες οι προβλεπόμενες από αυτές μειώσεις θα υπολογίζονταν επί του αθροίσματος των συντάξεων (περισσότερες από μία) που τυχόν λαμβάνει ο συνταξιούχος.

Ενδεικτικά:
 
Σύνταξη Πρωθυπουργού (καθαρά ποσά)

Δεκέμβριος 2009                    Φεβρουάριος 2013                 Ποσοστό μείωσης

4.679,48 ευρώ                                2.561,26 ευρώ                          54,73%                                      
         

Σύνταξη Βουλευτή (πλήρης - καθαρά ποσά)

Δεκέμβριος 2009                    Φεβρουάριος 2013                 Ποσοστό μείωσης

3.866,16 ευρώ                                1.975,96 ευρώ                               51,11%

Η ενημέρωση αυτή υπάρχει ήδη, από το τέλος Ιανουαρίου, με βάση το αρχείο της ΗΔΙΚΑ, στο οποίο είναι πλέον καταγεγραμμένα τα ανωτέρω στοιχεία. Η ανωτέρω μείωση αποφασίσθηκε προκειμένου να περικοπούν οι βουλευτικές συντάξεις όπως και οι συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί, μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων, στρατιωτικοί κλπ), οι οποίες και μειώθηκαν εξαιτίας των περικοπών στα μισθολόγια αυτά.

Για το λόγο αυτό, ο υπολογισμός της μείωσης στις βουλευτικές συντάξεις (κατά 20% ή 30% κατά περίπτωση) θα γίνει πριν από την παρακράτηση των εισφορών και των μειώσεων που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις, αφού κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο έγινε η μείωση και των συντάξεων που υπολογίζονται βάσει των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή προηγήθηκε η μείωση από την περικοπή των ειδικών μισθολογίων και επί του μειωμένου αυτού ποσού σύνταξης υπολογίστηκαν όλες οι άλλες μειώσει.

Μετά τη διενέργεια και της ανωτέρω ειδικής μείωσης, η συνολική μείωση της σύνταξης των βουλευτών υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 60%.

Τέλος, το υπουργείο σημειώνει πως από την 1η Ιανουαρίου 2013 ότι ισχύει για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και αφορά στην περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) εφόσον ο συνταξιούχος εργάζεται ή την αναστολή καταβολής της, έχει εφαρμογή και για τους συνταξιούχους βουλευτές.

Δηλαδή εάν ο συνταξιούχος βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος (π.χ. μέλος ΔΕΠ) εκλεγεί Βουλευτής, προκειμένου ο χρόνος θητείας του ως βουλευτής να είναι συντάξιμος και να λάβει βουλευτική σύνταξη, θα πρέπει να ανασταλεί η σύνταξη που λαμβάνει από το Δημόσιο ως μέλος ΔΕΠ.

Πρέπει να σημειωθεί πως η σύνταξη βουλευτή ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του επανεκλέγεται, αναστέλλεται, ενώ έχει προβλεφθεί η κατάργηση του δικαιώματος βουλευτικής σύνταξης για όσους εκλεγούν από τούδε και στο εξής.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παραιτείται ο Πάπας Βενέδικτος


Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου. Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Ansa και επιβεβαίωσε το Βατικανό.

Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Πάπα, κατά την διάρκεια συμβουλίου για την αγιοποίηση μαρτύρων του Οτράντο, κατά το οποίο επικαλέστηκε την προχωρημένη του ηλικία, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις του δεν του επιτρέπουν πλέον να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του και έχοντας όπως είπε, πλήρη επίγνωση της βαρύτητας της απόφασής του να αποσυρθεί, ζήτησε από το κονκλάβιο να ορίσει τον διάδοχό του.

«Κεραυνό εν αιθρία» χαρακτήρισε ο καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο την απόφαση του Ποντίφικα.
Είναι η πρώτη φορά που παραιτείται Πάπας από το 1415.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Πάπα:

Αγαπητοί Αδελφοί,

Σας έχω συγκαλέσει σε αυτό το εκκλησιαστικό συμβούλιο, όχι μόνο για τις τρεις αγιοποιήσεις, αλλά και να σας γνωστοποιήσω μια απόφαση μεγάλης σημασίας για τη ζωή της Εκκλησίας. Αφού εξέτασα επανειλημμένως τη συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, έχω καταλήξει στο βέβαιο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω της προχωρημένης ηλικίας, δεν είναι πλέον αρκετές για την σωστή άσκηση των καθηκόντων μου.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό το λειτούργημα, εξαιτίας της πνευματικής του φύσης, πρέπει να υπηρετείται όχι μόνο με λόγια και πράξεις, αλλά επίσης με προσευχή και πόνο. Ωστόσο, στο σημερινό κόσμο, ο οποίος υφίσταται τόσες πολλές γρήγορες αλλαγές και ταράζεται από ερωτήματα μεγάλης συνάφειας για τη ζωή της πίστης, προκειμένου να υπηρετεί κανείς τον Άγιο Πέτρο και να κηρύττει το Ευαγγέλιο, απαιτείται πνευματική και φυσική δύναμη, δύναμη που τους λίγους τελευταίους μήνες έχει επιδεινωθεί σε μένα σε τέτοια έκταση που πρέπει να αναγνωρίσω την ανικανότητά μου να εκπληρώσω επαρκώς το λειτούργημα που μου έχει ανατεθεί. δύναμη του μυαλού και του σώματος είναι απαραίτητες, δύναμη η οποία κατά τους τελευταίους μήνες, έχει επιδεινωθεί σε μένα στο βαθμό που είχα να αναγνωρίσει ανικανότητά μου να εκπληρώσει επαρκώς το υπουργείο ανέθεσε σε μένα.

O Πάπας υποβασταζόμενος σε πρόσφατη (8 Φεβρουαρίου) δημόσια εμφάνισή του

Για το λόγο αυτό, και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σοβαρότητα της πράξης αυτής, με πλήρη ελευθερία δηλώνω ότι παραιτούμαι από το αξίωμα του Επισκόπου της Ρώμης, του διαδόχου του Αγίου Πέτρου, που μου ανατέθηκε από τους καρδιναλίους στις 19 Απριλίου 2005, με τέτοιο τρόπο, ώστε από τις 28 Φεβρουαρίου 2013, στις 20:00, η ​​έδρα της Ρώμης, η έδρα του Αγίου Πέτρου, θα είναι κενές και ένα κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Ποντίφικα θα πρέπει να συγκληθεί από εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα.

Αγαπητοί Αδελφοί, σας ευχαριστώ θερμά για όλη την αγάπη και την εργασία με την οποία με στηρίξατε στο έργο μου και ζητώ συγχώρεση για όλα τα ελαττώματα μου. Και τώρα, ας εμπιστευτούμε την Ιερή Εκκλησία σ την φροντίδα του Ανωτάτου Ποινέμα μας, του Κυρίου Ιησού Χριστού και να ικετεύσουμε την Παναγία, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τους Καρδιναλίους Πατέρες με την μητρική μέριμνα της, στην εκλογή νέου Προκαθημένου. Όσον αφορά τον εαυτό μου, θα ήθελα επίσης να υπηρετήσω με αφοσίωση τον Ιερό Ναό του Θεού στο μέλλον μέσα από μια ζωή αφιερωμένη στην προσευχή.

Από το Βατικανό, 10 Φεβ 2013
Πάπας Βενέδικτος 16ος



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πληγή για την Αθήνα, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο


«Σαράκι» που τρώει τα σωθικά της πόλης είναι τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω συνοικίες. Μέσα από παράθυρα, τοίχους, ακόμη και στέγες που χάσκουν, οι επόπτες Υγείας τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να πραγματοποιούν αυτοψίες, μετρώντας τις ανοιχτές πληγές-ανθυγιεινές εστίες, που ολοένα αυξάνονται και μεταδίδουν την «ασθένεια» σε άλλοτε σφύζοντα από υγεία μέλη του αστικού ιστού.

Στις καταγραφές που γίνονται αναλυτικά από το 2008, ο μοναδικός δείκτης που δείχνει σχετική βελτίωση σε ορισμένες περιοχές αφορά στην παράνομη διανομή αλλοδαπών, την ίδια στιγμή που το σύνολο των εγκαταλελειμμένων πολλαπλασιάζεται. Η Ομόνοια, περιοχή στην οποία επικεντρώθηκαν τόσο οι αναφορές για το Κέντρο που πεθαίνει όσο και «επιχειρήσεις εξυγίανσης» όπως ο «Ξένιος Ζευς», τα παρατημένα ακίνητα αυξήθηκαν από 120 (2008) σε 127 το 2012, ενώ εκείνα που στεγάζουν αλλοδαπούς μειώθηκαν από 44 σε 20. Στη μικρή περιοχή του Ψυρρή, τα παρατημένα ακίνητα σχεδόν τριπλασιάστηκαν από 19 σε 48, ενώ εκείνα με τους αλλοδαπούς παρέμειναν σταθερά 11. Σταθερή σε 6 ακίνητα έμεινε η διαμονή αλλοδαπών και στην περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου την ίδια περίοδο που τα εγκαταλελειμμένα σχεδόν διπλασιάστηκαν από 33 σε 61.

Ενδιαφέρον εμφανίζει η εξέλιξη των καταγραφών σε περιοχές που έως το 2008 ήταν σχεδόν εκτός χάρτη ανάλογων προβλημάτων. Στον Αγιο Παντελεήμονα, δηλαδή το τμήμα του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος κάτω από την Πατησίων, τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα αυξήθηκαν στο διάστημα 2008-2012 κατά σχεδόν 1.000% από 4 σε 43, ενώ η διαμονή αλλοδαπών, που ήταν μηδενική, εντοπίζεται σε 3 χώρους. Στο 4ο Διαμέρισμα (Κολωνός-Σεπόλια), τα παρατημένα ακίνητα ήταν μηδέν το 2008 για να γίνουν 43 το 2012, ενώ στα 16 από αυτά εντοπίζεται διαμονή αλλοδαπών. Στο 5ο Διαμέρισμα, που καλύπτει την περιοχή των Πατησίων ανάμεσα σε Αγ. Παντελεήμονα και Προμπονά, κατεγράφη το 2008 ένα (1) εγκαταλελειμμένο ακίνητο έναντι 22 το 2012, ενώ σε 5 από αυτά μένουν αλλοδαποί.

Πρόσφατα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, που από το 2007 μιλά για 1.200 εγκαταλελειμμένα ακίνητα, τόνισε ότι τα 500 από αυτά αποτελούν υγειονομικές βόμβες για την Αθήνα, εκφράζοντας την επιθυμία του να βρεθεί τρόπος, αν είναι δυνατόν, να κατεδαφισθούν. Εως τώρα πάντως, οι μοναδικές διοικητικές πράξεις που μοιάζει να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, έστω μετακίνησης του προβλήματος, είναι οι αστυνομικές επιχειρήσεις τύπου «σκούπα». Στην ίδια περίοδο, κάθε άλλη κρατική παρέμβαση με πολεοδομικό σχεδιασμό και οργανωμένες αναπλάσεις είναι άφαντη, ενώ η αγορά τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας ευκαιρίες που γεννιούνται εκεί ακριβώς όπου η εγκατάλειψη, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, διώχνει με ακόμη μεγαλύτερη ορμή τους κατοίκους και ρίχνει στα τάρταρα τις τιμές των ακινήτων.


e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μειώσεις έως 30% φέρνει το τέλος 42 κλαδικών συμβάσεων


Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης μισθολογικής μείωσης βρίσκονται 500.000 εργαζόμενοι, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη παύουν να ισχύουν 42 κλαδικές συμβάσεις.

Η μετενέργειά τους έχει χρόνο ζωής τριών μηνών. Σε περίπτωση που σε αυτό το διάστημα δεν υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση, οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Έθνος, αποκτούν την ευχέρεια να περικόψουν μέχρι και 30% τις αποδοχές του προσωπικού.

Μάλιστα ακόμα και αν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εργασίας, αυτή δεν δεσμεύει υποχρεωτικά όλες τις επιχειρήσεις, καθώς εφαρμόζεται μόνο στα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης.

Επομένως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα μπορούν με ατομικές συμβάσεις να ρίξουν τους μισθούς ακόμα στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, δηλαδή στα 586 ευρώ.

Με τη λήξη των 42 κλαδικών συμβάσεων, κινδυνεύουν να βρεθούν στον "αέρα" οι εργαζόμενοι σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι τράπεζες.

Σε ισχύ παραμένουν πλέον ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις, όπως για παράδειγμα των εργαζομένων στο εμπόριο που θα λήξει στα τέλη Ιουλίου.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Να πως θα γίνει η διάσωση της Κύπρου


Οι Financial Times αποκαλύπτουν εμπιστευτικό έγγραφο, που θα παρουσιαστεί στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με το οποίο θα επιβληθούν ζημιές σε μη ασφαλισμένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, όπως επίσης και σε επενδυτές στα κρατικά ομόλογα της χώρας.

Στο τραπέζι λύση «φωτιά» για Κύπρο

''Μια ριζοσπαστική νέα επιλογή για την διάσωση της Κύπρου, η οποία θα επιβάλει ζημιές σε μη ασφαλισμένες καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, όπως επίσης και σε επενδυτές στα κρατικά ομόλογα της χώρας, καταγράφει εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο ετοιμάστηκε ενόψει της σημερινής συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Η πρόταση για «bail in» (σ.σ. επιβολή ζημιών για τη διάσωση) σε επενδυτές και καταθέτες και δραστική μείωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, είναι μια από τις τρεις επιλογές που προχωρούν ως εναλλακτικές μιας πλήρους διάσωσης. Οι υπουργοί προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο διάσωσης μέχρι το Μάρτιο, μετά τις προεδρικές εκλογές στο νησί αργότερα αυτό το μήνα.

Το νέο σχέδιο δεν έχει εγκριθεί από τους συγγραφείς του στην Κομισιόν ή από κάποιο επιμέρους κράτος-μέλος της ευρωζώνης. Το έγγραφο προειδοποιεί ότι «τα ρίσκα που απορρέουν από αυτή την επιλογή είναι σημαντικά» περιλαμβάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης στις χρηματοοικονομικές αγορές της ευρωζώνης και πρώιμης κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού τομέα.

Η ριζοσπαστική πρόταση έχει στόχο να παράξει μια ποιο βιώσιμη λύση για το χρέος της χώρας, μειώνοντας το μέγεθος της διάσωσης της Κύπρου κατά τα 2/3 (από τα 16,7 δισ. ευρώ σε μόλις 5,5 δισ.) εμπλέκοντας περισσότερο ξένους καταθέτες και κατόχους ομολόγων.

Θα περιορίσει το χρέος της Κύπρου σε μόλις 77% του ΑΕΠ, έναντι 140% του ΑΕΠ με το υφιστάμενο σχέδιο πλήρους διάσωσης.

Επιβάλλοντας ζημιές στους μη ασφαλισμένους καταθέτες θα εμπλέξει περισσότερους ξένους επενδυτές, κυρίως από τη Ρωσία, κάποιοι εκ των οποίων έχουν χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως φορολογικό παράδεισο τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα είναι μια απάντηση στην κριτική, ειδικά από το Βερολίνο, όπου πολιτικοί ζητούν περισσότερο αποφασιστική δράση για να σταματήσει το νησί να χρησιμοποιείται ως πλυντήριο χρήματος και φοροδιαφυγής.

Ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν δει το έγγραφο σημειώνουν ότι το να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες και αναδιάρθρωση κρατικού χρέους παραμένει απίθανο. Υπογραμμίζοντας την «αποτρεπτική» γλώσσα στο έγγραφο, υποστήριξαν ότι η επιβολή ζημιών σους καταθέτες δεν εξετάστηκε σε προηγούμενες διασώσεις εξαιτίας του προβληματισμού ότι θα προκαλούσε bank run σε άλλες «εύθραυστες» οικονομικά χώρες.

Το έγγραφο ωστόσο καθιστά σαφές ότι και οι δυο επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, παρά την δημόσια επιμονή των ηγετών της Ευρώπης ότι η Ελλάδα ήταν «μοναδική περίπτωση» και θα είναι η μοναδική χώρα που θα υπάρξει default στο κρατικό χρέος.

Εχοντας την ένδειξη «strictly confidential» και έχοντας διανεμηθεί σε αξιωματούχους της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα, το έγγραφο αναφέρει ότι η ριζοσπαστική εκδοχή του σχεδίου –περιλαμβανομένου κουρέματος χρέους κατά 50%- θα μειώσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, ο οποίος τώρα είναι οκτώ φορές μεγαλύτερος της οικονομίας της χώρας, κατά περίπου το 1/3 ως το 2015.

Αλλά οι συγγραφείς του προειδοποιούν ότι τόσο δραστικές κινήσεις θα επαναφέρουν τη μετάδοση στις χρηματοοικονομικές αγορές της ευρωζώνης και καταθέτουν δυο περισσότερο «προσεκτικές» επιλογές.

Ένα περισσότερο μετριοπαθές «bail-in» το οποίο εμπλέκει κατόχους μειωμένης εξασφάλισης ομολόγων (junior debt holders) αλλά όχι καταθέτες, το οποίο έχει στόχο να μειωθεί το μέγεθος του τραπεζικού τομέα στο μισό σε μια δεκαετία. Προβλέπει αύξηση της φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων στο 12,5% (από 10% σήμερα) και αύξηση του παρακρατούμενου φόρου για το εισόδημα από κεφάλαια στο 28%. Περιλαμβάνει επίσης επέκταση των λήξεων στο δάνειο 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε το νησί από την Ρωσία.

Μια τρίτη επιλογή θα επιτρέψει στην Κύπρο να πουλήσει τις μετοχές που θα αποκτήσει στις ασθενείς τράπεζες της στον ESM, όταν ο μηχανισμός αποκτήσει το δικαίωμα να προσφέρει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η διάσωση της Κύπρου, αν και μικρή συγκρινόμενη με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, έχει αποδειχθεί απρόσμενα δύσκολη καθώς το μεγέθους της έναντι του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας θα αυξήσει το χρέος σε επίπεδα τα οποία θεωρούνται μη βιώσιμα τόσο για το ΔΝΤ όσο και για την γερμανική κυβέρνηση.

Το έγγραφο αναφέρει ότι χωρίς καμία «ελάφρυνση» η διάσωση θα φτάσει τα 16,7 δισ. ευρώ και θα ανεβάσει το κρατικό χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2015, στο τέλος του τριετούς προγράμματος. Θα είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται οι υπουργοί πρέπει να αποφασίσουν ποιο θα είναι το κατάλληλο επίπεδο χρέους ως προς το ΑΕΠ για την Κύπρο. Ορισμένοι μιλούν για το 100% του ΑΕΠ στο τέλος του προγράμματος το 2015, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα είναι αρκετό να διαμορφωθεί σε αυτό το επίπεδο το 2020''.



Euro2day
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανυποχώρητοι οι αγρότες – Μπλόκα σε όλη τη χώρα


Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι παραγωγοί – Ζητούν συνάντηση με τον Α. Σαμαρά


Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση κυβέρνησης και αγροτών μετά την απόφαση να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Έπειτα από την κοινή σύσκεψη που έγινε την Κυριακή στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισας, οι παραγωγοί αποφάσισαν να παραμείνουν στα μπλόκα προχωρώντας μάλιστα σε ωριαίες διακοπές της κυκλοφορίας στους δρόμους -από τις 14:00 έως τις 15:00.

Παράλληλα, οι αγρότες ζήτησαν να έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τους πολιτικούς αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων της Βουλής.

Οι παραγωγοί απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους αγρότες να κατέβουν στα μπλόκα, ενώ ταυτόχρονα ζητούν και από άλλους φορείς να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Τα μπλόκα

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη οι αγρότες στήνουν μπλόκα και δηλώνοντας αποφασισμένοι να κόψουν την Ελλάδα στα δύο.

Οι παραγωγοί έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα :

Έβρο – Ροδόπη: Έξω από το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες και στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης.

Ημαθία: Στην κομβική διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος  Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης και Σερρών - Προμαχώνα,

Σέρρες: Στον  κόμβο των Κερδυλλίων, παραπλεύρως της εθνικής οδού Σερρών- Καβάλας, και έξω από το Ροδολίβος του Δήμου  Αμφιπόλεως.

Θεσσαλία: Πρόκειται για το μεγαλύτερο μπλόκο σε όλη τη χώρα. Αγρότες από Λάρισα, Καρδίτσα, Παλαμά, Βόλο, ακόμα και από Τρίκαλα, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας. Χθες μάλιστα διέκοψαν πεζοί τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση με δυνάμεις της αστυνομίας οι οποία απώθησαν τους αγρότες κάνοντας χρήση χημικών.

Βοιωτία: Οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση του Ορχομενού.

Στους δρόμους βγαίνουν από σήμερα και οι αγρότες της Κρήτης.  Οι παραγωγοί του νησιού  αποφάσισαν τριήμερο κινητοποιήσεων, ενώ υπάρχουν και φωνές που εισηγούνται άνοδο των τρακτέρ τον Πειραιά.



newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κάθοδος Ρώσων τουριστών και επενδυτών στα ξενοδοχεία


Κάθοδος Ρώσων τουριστών και επενδυτών στην ελληνική τουριστική αγορά. Φέτος πάνω από ένα εκατομμύριο θα επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Την ίδια στιγμή Ρώσοι επιχειρηματίες αγοράζουν το ένα ξενοδοχείο μετά το άλλο.

Το ενδιαφέρον τους στρέφεται κυρίως σε αυτά που βρίσκονται στη λίστα των πέντε αστέρων.

Στη δυναμική της ρωσικής τουριστικής αγοράς αναφέρθηκαν χθες Eλληνες και Ρώσοι ομιλητές στο Ελληνο-Ρωσικό Τουριστικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι Ρώσοι τουρίστες θα ήταν πολύ περισσότεροι αν η χώρα μας δεν ήταν στη «ζώνη» Σένγκεν.

O αντιπρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού της Ρωσίας Γιούρι Μπαρζίκιμ, μιλώντας στο Ελληνορωσικό Συνέδριο, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει περισσότερους Ρώσους τουρίστες. Ο ίδιος επεσήμανε και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην έκδοση τουριστικής βίζας, ζητώντας περισσότερες βίζες και πολλαπλών εισόδων.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος θεωρεί επιβεβλημένη την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της χώρας μας για τους συμπατριώτες του που θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα. Πάντως, ο κ. Μπαρζίκιμ «άνοιξε» το θέμα των τιμών των καταλυμάτων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας είπε ότι η διαδικασία έκδοσης της βίζας γίνεται σε 48 ώρες. Τόνισε ότι ήδη το προξενείο στη Ρωσία μέσω των 60 ιδιωτικών visa centers έχει παρουσία σε 16 πόλεις. Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως χορηγούνται πλέον βίζες πολλαπλών εισόδων διάρκειας έως 5 έτη.

Χρονιά ανάκαμψης

Την αισιοδοξία της για τη φετινή τουριστική περίοδο εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Το 2013 θα είναι χρονιά ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού και θα συμβάλει στην ενίσχυση των εισοδημάτων και την αύξηση της απασχόλησης. Η υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι
όποιος αγοράζει κατοικία στην Ελλάδα θα εξασφαλίζει και άδεια παραμονής.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης ανέφερε ότι ο μέσος όρος της δαπάνης του Ρώσου επισκέπτη ήταν 1.085 ευρώ τη χρονιά που πέρασε. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην έβδομη θέση των πιο δημοφιλών προορισμών των Ρώσων τουριστών.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάος υποστήριξε ότι πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις αγορές της Αγγλίας και της Γερμανίας και τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί μία νέα προοπτική με την αγορά της Ρωσίας. Ο κ. Τσακίρης επεσήμανε ότι πρέπει η ελληνική πλευρά να αναζητήσει την οριστική λύση στο πρόβλημα της βίζας Σένγκεν για τους Ρώσους τουρίστες.

Στο Αιγαίο

Ρωσικός όμιλος αγοράζει «παλάτια»

Ρώσοι επιχειρηματίες κάνουν «απόβαση» στο Αιγαίο αγοράζοντας το ένα ξενοδοχείο μετά το άλλο. Ο όμιλος ρωσικών συμφερόντων Cronwell Hotels and Resorts λειτουργεί συνολικά 15 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα τρία είναι στην Ελλάδα. Πρόσφατα απέκτησε το Platamon Palace Beach Hotel and Spa 5 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 192 δωματίων στην Πιερία.

Ο όμιλος Cronwell τα τρία τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει δραστηριότητα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Το ανακαινισμένο Rahoni Cronwell Park Hotel στη Νέα Σκιώνη Κασσάνδρας έχει μετατραπεί σε πεντάστερο ξενοδοχείο, προσφέροντας όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες.

Επίσης, ο ομογενής Ιβάν Σαββίδης άπω τη Ρωσία και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ εκμίσθωσε για 12 μήνες το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς. Η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα της Βουλιαγμένης αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον Ρώσων επιχειρηματιών, σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς.

Να σημειωθεί ότι οι τελικές προσφορές θα κατατεθούν έως τις 17 Μαρτίου του 2013. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...