Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Πιέσεις «εντός» και «εκτός» Ελλάδος για να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο



Το ρόλο παιδαγωγού εντός του κυβερνώντος κόμματος ανέλαβαν ξένες πρεσβείες αλλά και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, σύμφωνα με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και τις ΗΠΑ θεωρείται «μη αποδεκτό» το ενδεχόμενο να υπάρξει καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου στη Βουλή, γι΄αυτό έχουν «ανάψει» στη κυριολεξία τα τηλέφωνα των βουλευτών που θεωρούνται επίφοβοι.
Χρησιμοποιώντας άκρως διπλωματική γλώσσα, πρέσβεις αλλά και γενικοί γραμματείς, αναλύουν στους βουλευτές πως είναι-κατ’ αυτούς-η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και πως μια κατάρρευση της Ελλάδος θα προκαλούσε χάος στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Ενας από τους Βουλευτές με τον οποίο ήρθαν σε επαφή οι ξένοι διπλωμάτες, μιλώντας μας, εξέφρασε την πλήρη δυσαρέσκειά του για την «ωμή παρέμβαση» όπως χαρακτήρισε, τη νουθεσία των ξένων στο να στηρίξει το μεσοπρόθεσμο, λέγοντας πως: «θα αποφασίσω την τελευταία στιγμή. Προσπάθησαν να μας πιέσουν αλλά θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα αν συνεχίσουν».
«Παράπονα» όμως από τους βουλευτές δεν υπάρχουν μόνο για «ξένες παρεμβάσεις», αλλά και για «εσωτερικές». Πολλοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε τομείς της οικονομίας, ασκούν πιέσεις σε βουλευτές της λεγόμενης «κόκκινης ομάδας» του ΠΑΣΟΚ ώστε να διασφαλίσουν πως θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και δεν θα υπάρξει κίνδυνος για την ελληνική οικονομία.
Μάλιστα οι πιέσεις αυτές αναμένονται να είναι πιο αποτελεσματικές μιας και είναι κοινό μυστικό πως οι περισσότεροι βουλευτές ουσιαστικά υποστηρίζονται από επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας με ότι αυτό συνεπάγεται με τις γνωστές σχέσεις εξάρτησης.
Πέρα όμως από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πηγές εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κρούσεις έχουν γίνει και σε βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι όμως, ενημέρωσαν άμεσα τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, που ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από τους στενούς συνεργάτες να εξετάσουν την κατάσταση και να ερευνήσουν τυχόν διαρροές ή άγνωστες επαφές εκ μέρους βουλευτών της Ν.Δ. που «καλοβλέπουν» το Μνημόνιο.
Όμως πέρα από οποιοδήποτε σενάριο ή πληροφορίες, είναι ηλίου φαεινότερο πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ψηφιστεί στη Βουλή, ακόμα κι αν υπάρξουν «παρών» στην πλευρά του κυβερνώντος κόμματος.
Γι΄αυτό το λόγο και όλα τα κόμματα της Βουλής, εστιάζονται στην οργάνωση της επόμενης ημέρας η οποία προβλέπεται πως θα είναι ιδιαίτερα σκληρή όχι για τους έλληνες πολίτες και σκληρότερη για το κυβερνών κόμμα και τις πολιτικές ισορροπίες.

newscode.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προκλητικό δημοσίευμα για τη «Μάχη της Κρήτης» από γερμανική εφημερίδα



Αντίδραση προκαλεί δημοσίευμα της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung σύμφωνα με το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ,  στη «Μάχη της Κρήτης» δεν έλαβαν μέρος κρητικοί αλλά κυρίως γερμανοί και βρετανοί.
Το θέμα παρουσιάζει η deutch velle world, ενώ σε άρθρο της ασκεί κριτική στο κείμενο της γερμανικής εφημερίδας.
Όπως αναφέρεται, η γνωστή γερμανική εφημερίδα,  αφιέρωσε μια ολόκληρη σελίδα της στην «Επιχείρηση Ερμής», όπως λεγόταν επίσημα η μάχη της Κρήτης.
Ο δημοσιογράφος Siegfried Thielbeer αναφέρεται διεξοδικότατα στο χρονικό της επιχείρησης, καταδεικνύει άλλη μια φορά το ότι μόνο μεγάλη επιτυχία δεν υπήρξε η κατάληψη της Κρήτης και επισημαίνει ακριβοδίκαια τις παραλείψεις και τα σφάλματα τόσο των γερμανικών δυνάμεων, όσο και της άμυνας του νησιού που είχαν αναλάβει κυρίως Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί.
 Και όμως, παρά την επιδεικτική αμεροληψία του, το άρθρο αυτό υποπίπτει σε μια εκκωφαντική παράλειψη. Δεν αναφέρεται καθόλου στους Έλληνες υπερασπιστές της Κρήτης, σαν η όλη επιχείρηση να είχε διεξαχθεί μεταξύ γερμανικών και βρετανικών δυνάμεων επί ουδέτερου και ανώνυμου εδάφους. Μόνο μια φράση σε όλο το εκτενές κείμενο: «Στην Κρήτη βρίσκονταν 30000 στρατιώτες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Εκτός απ’ αυτούς και περίπου 10000 Έλληνες, οι περισσότεροι με ελαφρύ οπλισμό».
Ούτε λέξη για την απεγνωσμένη αντίσταση των αμάχων, που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την απόβαση, έστω και αν η δική τους δράση δεν προβλεπόταν από το πολεμικό δίκαιο, αλλά έχει εγγραφεί παρ’ όλα αυτά και στη γερμανική ιστοριογραφία σαν απροσδόκητη αντίσταση που βρήκε εντελώς απροετοίμαστους τους κατακτητές.Ίσως να αφήσουμε, λέει το δημοσίευμα της deutch velle  να διορθώσει τον κ. Thielbeer ένας άλλος Γερμανός δημοσιογράφος, ο Eberhard Rondholz που σε παλιότερο άρθρο του για τη μάχη της Κρήτης κατέληγε ως εξής:
 «Έστω και με καθυστέρηση οι Γερμανοί ανακάλυψαν τους λίγους συμπατριώτες τους αντιστασιακούς…που αποπειράθηκαν μάταια να ρίξουν το χιτλερικό καθεστώς και κλήθηκαν εκ των υστέρων να αποκαταστήσουν τη χαμένη υπόληψη των Γερμανών…Τέτοια τιμή δεν επιφυλάχθηκε ακόμα στους αντάρτες της Κρήτης που θυσιάζοντας τη ζωή τους επιτάχυναν την πτώση του φασισμού. Νομίζω πως ήρθε η ώρα για τη Γερμανία να ανακαλύψει επί τέλους κι αυτούς τους άγνωστους ήρωες.»

flashnews.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 26 Ιουνίου




Γεγονότα

1409: Ο κρητικός ιερωμένος Πέτρος Φιλάργης ανακηρύσσεται Πάπας με το όνομα Αλέξανδρος Ε', κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σχίσματος της Καθολικής Εκκλησίας. Σήμερα θεωρείται Αντιπάπας.

1498: Οι Κινέζοι εφευρίσκουν την οδοντόβουρτσα.

1896: Ο πρώτος κινηματογράφος ανοίγει στις ΗΠΑ. Το εισιτήριο κοστίζει 10 δολάρια.

1913: Ο Ελληνικός Στρατός, έπειτα από διήμερο σκληρό αγώνα, εκδιώκει τους Bουλγάρους από την οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλες) και κατέρχεται στην κοιλάδα της Στρώμνιτσας. To Ναυτικό απελευθερώνει την Καβάλα (Β' Βαλκανικός Πόλεμος).

1932: Έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά εναντίον της Εταιρίας «Power» για την ανατίμηση του ρεύματος.

1945: 50 κράτη υπογράφουν στο Σαν Φρανσίσκο τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Γεννήσεις
1902: Γουίλιαμ Λίαρ, σχεδιαστής αεροπλάνων και ιδρυτής της εταιρίας «Λίαρ Τζετ». [θαν. 14/5/1978]

1924: Κώστας Αξελός, έλληνας φιλόσοφος.

1933: Κλάουντιο Αμπάντο, ιταλός διευθυντής ορχήστρας.

Θάνατοι

363: Ιουλιανός, ο επονομαζόμενος και Παραβάτης, αυτοκράτωρ του Βυζαντίου, που προσπάθησε να επαναφέρει την αρχαία θρησκεία. [γεν. 332]

1956: Κλίφορντ Μπράουν, αμερικανός μουσικός, από τους σημαντικότερους τρομπετίστες της τζαζ. [γεν. 30/10/1930]

1957: Μάλκολμ Λόουρι, άγγλος ποιητής και μυθιστοριογράφος. («Κάτω από το Ηφαίστειο») [γεν. 28/7/1909]



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ελένη Ράικου-Πόπη Παπανδρέου: Οι Ράμπο με τις γόβες


«ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Είναι κάτι πολύ... σοβαρότερο» . Ο πάλαι ποτέ προπονητής της Λίβερπουλ, Μπιλ Σάνκλι, είχε θέσει πολύ νωρίς το ζήτημα στη σωστή του βάση. Η μπάλα είναι η θεά και γύρω της όλα κινούνται: δόξα και λόξα, πάθη και λάθη, χρυσάφι. Αυτό το τελευταίο έφερε και συμφέροντα, κυκλώματα, υπόκοσμο στα ελληνικά γήπεδα. Γνώριζαν πολλοί, δύσκολα όμως μιλούσαν επισήμως. Αντίθετα από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι φαίνεται ότι απολάμβαναν την εξουσία τους και μιλούσαν ακατάπαυστα. Η παρούσα υπόθεση μοιάζει να είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια από πλευράς δικαστικών και διωκτικών αρχών να μπει ένα τέλος στον χρόνιο βραχνά του παρασκηνίου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι προηγούμενες είχαν κατά τα φαινόμενα προσκρούσει στο βάρος των ονομάτων που φέρονταν να εμπλέκονται. «Το Βήμα» αποκαλύπτει άγνωστες πλευρές από την διερεύνηση της υπόθεσης, τα πρόσωπα-«κλειδιά», το πώς λειτουργεί το παρασκήνιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι. Οπως αποδεικνύεται, μπορεί το ποδόσφαιρο να θεωρείται ανδρικό άθλημα, όμως δύο γυναίκες ήταν εκείνες που έβαλαν τελικά τη... γόβα-στιλέτο τους στο απόστημά του. Δύο γυναίκες εισαγγελείς που κατάφεραν να ταρακουνήσουν έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε μέσα στην παρανομία.

Ηταν μια ζεστή ημέρα του Σεπτεμβρίου του 2010 (μάλιστα το ημερολόγιο έγραφε 23 του μήνα), πριν από εννέα μήνες, όταν η πρoϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Ελένη Ράικου κάλεσε την αντεισαγγελέα κυρία Πόπη Παπανδρέου για να της αναθέσει μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Η προϊσταμένη είχε δεχθεί μια συγκλονιστική καταγγελία από πρόσωπο σχετικό με το ποδόσφαιρο... Ο άνδρας που την επισκέφθηκε, παρ΄ ότι δεν συχνάζει σε ανακριτικά γραφεία, της μίλησε για στημένα παιχνίδια, για μεγαλοπαράγοντες που επηρέαζαν διαιτητές, για στοιχήματα εκατομμυρίων ευρώ που οι ίδιοι έπαιζαν και οι ίδιοι χειραγωγούσαν- ακόμη και εναντίον της ομάδας την οποία διοικούσαν. Εκανε λόγο επίσης για εμπλοκή ποινικών, κυκλώματα μπράβων- πράγματα που ακούγονταν απίθανα, φανταστικά. Αλλά έπρεπε να διερευνηθούν.

Η αντεισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, 34 ετών και με εμπειρία μόλις τριών χρόνων στο εισαγγελικό σώμα (μπήκε το 2008), δεν δίστασε στιγμή. Κυρίως όταν διάβασε και δημοσιεύματα για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Ακόμη δεν είχαν φθάσει στην Εισαγγελία τα στοιχεία της UΕFΑ για τα στημένα παιχνίδια, ένας κρίσιμος κρίκος για την πορεία της έρευνας... Η κυρία Ράικου δεν δίστασε να αναθέσει μια υπόθεση, που «φώναζε» από μακριά ότι παρέπεμπε σε οργανωμένο έγκλημα, σε μια νεαρή εισαγγελέα. Η κυρία Παπανδρέου πάλι, δεν φοβήθηκε, ούτε από το άγνωστο αντικείμενο ούτε και από πιθανόν μεγάλα ονόματα που θα συναντούσε στον δρόμο της. Δύο γυναίκες λοιπόν «ξήλωσαν» σε εννέα μήνες τρεις εγκληματικές οργανώσεις που φέρεται ότι δρούσαν στον χώρο του ποδοσφαίρου, αν και το αποτέλεσμα προήλθε από συλλογική δουλειά. Συνεργάστηκαν μαζί τους τα μέλη του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, ένα τμήμα που αδικώντας ίσως τους άνδρες εισαγγελείς, ιδιαίτερα έμπειρους, επειδή διαθέτει πολλές γυναίκες στις τάξεις του, αποκαλείται από δικηγόρους «τμήμα γόβα-στιλέτο».
Η επίμονη προϊσταμένη
Δεν συχνάζει στα γήπεδα και έχει βρεθεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα ως αντεισαγγελέας εν υπηρεσία. Ομολογεί ότι δεν είχε δει ποτέ στη ζωή της το δελτίο του Πάμε Στοίχημα προ της έναρξης της έρευνας και δηλώνει αδαής περί τα ποδοσφαιρικά. Η Ελένη Ράικου, 49 ετών σήμερα, μπήκε στο εισαγγελικό σώμα το 1993, είναι παντρεμένη με στρατιωτικό γιατρό και μητέρα δύο παιδιών. Οταν τον Απρίλιο του 2010 εξελέγη προϊσταμένη της μεγαλύτερης Εισαγγελίας της χώρας «έσπασε» ένα κατεστημένο. Ηταν η πρώτη γυναίκα που εμπιστεύθηκαν, κυρίως άνδρες, εισαγγελείς για τη θέση. Γνωστή από τον χειρισμό μεγάλων υποθέσεων, όπως της Κωνσταντίνας Κούνεβα, των επιχορηγήσεων στο υπουργείο Πολιτισμού (υπόθεση Ζαχόπουλου ), ή και περιπτώσεις οργανωμένου εγκλήματος. Παραμονές της εκλογής της εκμυστηρευόταν το όνειρό της, αν εκλεγόταν, να δημιουργήσει Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, αφού οι υποθέσεις αυτές είχαν γιγαντωθεί. «Εργατική,επίμονη,αναλυτική και - γιατί όχι; - φιλόδοξη, με επιθυμία να προσφέρει» τη σκιαγραφεί συνταξιούχος ανώτατος δικαστής. Ιδρυσε άμεσα το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος και ξεκίνησε προκαταρκτικές έρευνες που έκαναν αίσθηση: των προμηθειών υποβρυχίων και ελικοπτέρων, την προκαταρκτική για δικογραφίες της Siemens κ.ά. Αρχισε να συγκεντρώνει αποκόμματα για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο.
Ανώνυμη «βοήθεια»
Τα στοιχεία που έφθασαν από την UΕFΑ ήταν μία ακόμη βοήθεια. Η τρίτη βοήθεια για την έρευνα ήλθε απρόσμενα: τον Ιανουάριο του 2011 και ενώ είχαν αρχίσει να εξετάζονται μάρτυρες, ανώνυμη καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Παλαιού Φαλήρου έδωσε νέα ώθηση. Οι συναντήσεις Ράικου με εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, χειμωνιάτικα απογεύματα αλλά και Σαββατοκύριακα, έγιναν πιο συχνές... Αποφασίστηκε από κοινού να ζητηθεί η συνεργασία της ΕΥΠ. Η ανώνυμη καταγγελία έκανε λόγο για στήσιμο παιχνιδιών ακόμη και τηλεφωνικά. Γι΄ αυτό με βουλεύματα (διαρκούν μόνο δύο μήνες) έγινε μέσω ΕΥΠ νόμιμη υποκλοπή των συνομιλιών προσώπων που κατήγγειλε ο άγνωστος. Τις δεκάδες συνομιλίες επεξεργάζονταν αστυνομικοί της ΕΥΠ και εισαγγελείς χωρίς να παρεμβάλλονται τρίτοι. Ισως γι΄ αυτό δεν διέρρευσε τίποτε.
ΕΒΑΛΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΣΚΕΠΑΣΕΙ
Η κυρία Πόπη Παπανδρέου,μόλις 34 ετών,κατάγεται από τις Συκιές Αρτας.Τελείωσε το γυμνάσιο στα Πατήσια και ήταν αριστούχος στη Νομική Αθηνών.Εχει επισκεφθεί το πολύ 20 φορές γήπεδο για ποδοσφαιρικό αγώνα και, φυσικά,δεν έχει στοιχηματίσει ποτέ στη ζωή της.Ως τουλάχιστον την έναρξη της έρευνας,όταν έβαλε...στοίχημα ότι θα τη φέρει σε πέρας.Παρ΄ ότι είναι η συντάκτρια του πολύκροτου πορίσματος για τα στημένα παιχνίδια, κάνει λόγο για ομαδική δουλειά όλων των συναδέλφων της.Εγινε για πρώτη φορά γνωστή με την υπόθεση των υποβρυχίων,την οποία χειρίζεται ακόμη μαζί με την αντεισαγγελέα Κυβέλου.

Αρχισε να εξετάζει τους πρώτους μάρτυρες τον Οκτώβριο του 2010.Οταν ήρθη το απόρρητο των συνομιλιών για μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου εξεπλάγη με το πώς εκφράζονταν και με το περιεχόμενο των συνομιλιών. Δόθηκε αρκετές φορές παράταση του διαστήματος παρακολούθησης,ως τα τέλη Μαΐου 2011. Η επεξεργασία του υλικού κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό,δεν διέρρευσε τίποτε,αφού η κυρία Παπανδρέου γνώριζε ότι αυτό θα οδηγούσε σε «ναυάγιο». Και οι δύο εισαγγελείς αρνούνται να φωτογραφηθούν.Θεω- ρούν ότι έκαναν μόνο τη δουλειά τους με τη βοήθεια των συναδέλφων τους. 



tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Καρλ Ντοντ: Ο άνθρωπος-κλειδί στα στημένα




«Τα στημένα παιχνίδια αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο στον κόσμο του ποδοσφαίρου». Τάδε έφη, Μισέλ Πλατινί.



Η ανησυχία του Πλατινί

Ο πρόεδρος της UEFA, εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της γενιάς του δεν έκρυψε σε ανύποπτο χρόνο την ανησυχία του για τη διάσταση που έχουν πάρει προσυνεννοημένα παιχνίδια. «Εάν ξέρεις ποιος θα κερδίσει, τότε δεν υπάρχει λόγος να παίζεις. Το να εξαγοράζει κάποιος διαιτητές και ποδοσφαριστές είναι αυτό που με προβληματίζει περισσότερο».

Το παλμαρέ του Ντοντ και η εμπειρία με Ευρωπαίους μπουκ

Ο ειδικός σύμβουλος του Γάλλου αξιωματούχου σε θέματα στοιχηματισμού είναι ο Βέλγος Καρλ Ντοντ που εργάστηκε στο παρελθόν με γνωστούς μπουκμέϊκερς σε Αγγλία, Ιταλία και Ασία.

Διαθέτει άριστες γνώσεις του αντικειμένου, γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας στοιχηματικών εταιρειών, τις τάσεις της αγοράς ενώ και φημίζεται για τις διασυνδέσεις του με ανθρώπους του χώρου.

«Ο πάπας της στοιχηματικής ανάλυσης» και το υπερσύγχρονο σύστημα

Ο «πάπας της στοιχηματικής ανάλυσης» όπως τον αποκαλούν, ηγείται ενός γκρουπ από 6 έως 10 ειδικών που συστάθηκε προκειμένου να παταχθεί η στοιχηματική διαφθορά. Μάλιστα, παρακολουθούν ασυνήθιστα μεγάλα πονταρίσματα, αλλά και ύποπτες συναλλαγές μέσω ενός υπερσύγχρονου Συστήματος Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης.

Σύμφωνα με την UEFA η συγκεκριμένη υπηρεσία καταγράφει αναμετρήσεις όχι μόνο του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά 29.000 αγώνων από τις δύο πρώτες κατηγορίες και αναμετρήσεις για το Κύπελλο σε κάθε ομοσπονδία της Ευρώπης! Από την Αγγλία μέχρι τους Νήσους Φερόε.

Η έκθεση του Ντοντ στο ελληνικό πόρισμα

Ο Ντοντ συνέβαλε τα μέγιστα για την εξέλιξη της υπόθεσης που κλυδωνίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο πόρισμα που έχει συντάξει η εισαγγελέας κ. Πόπη Παπανδρέου επικαλείται και τις μαρτυρίες του Βέλγου παράγοντα της UEFA.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Σύμφωνα δε με τα όσα κατέθεσε ενόρκως ο ειδικός στοιχημάτων της UEFA, Dhont KARL ASTERE H, παρατηρείται συστηματική χειραγώγηση στα ελληνικά παιχνίδια βάσει δεδομένων στοιχηματισμού από Ευρωπαϊκές και Ασιατικές Εταιρείες στοιχημάτων, όταν δεν στην οικεία αναφορά της UEFA σημειώνεται ότι ένας αγώνας είναι «διεφθαρμένος», ακόμη κι αν χαρακτηρίζεται ως «ελαφρώς ύποπτος», αυτό είναι 100% ακριβές, χωρίς να υπάρχει ποσοστό σφάλματος, ενόψει του ότι οι ειδικοί της UEFA καταλήγουν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα μετά από παρακολούθηση χιλιάδων ελληνικών ποδοσφαιρικών αγώνων».

Η μυστική συνάντηση στο «Ελ. Βενιζέλος»

Η εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα, Πόπη Παπανδρέου, στις 21 Φεβρουαρίου του 2011, μετέβη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Εκεί υποδέχθηκε τέσσερις υψηλούς καλεσμένους. Είχαν αφιχθεί από το Μόναχο.

Ηταν ο Άλασντεϊρ Μπελ, υπηρεσιακός επικεφαλής του Πειθαρχικού Τμήματος της UEFA, ο Γκρέιαμ Πίκερ, συντονιστής πληροφοριών του τμήματος, ο Καρλ Ντοντ, και ο Γκέρχαρντ Καπλ, γενικός επιθεωρητής επί πειθαρχικών θεμάτων. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν εκείνου που είχε αναλάβει τις έρευνες για το περιβόητο ματς του Πανιωνίου με τη Ντιναμό Τυφλίδος.

Η πικρή αλήθεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Οι φάκελοι που παραδόθηκαν στην κ. Παπανδρέου άνοιξαν ουσιαστικά την κερκόπορτα της διαφθοράς ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ντοντ μάλιστα φέρεται να είπε πως πρόκειται για: «τα περισσότερα ύποπτα ματς από οποιαδήποτε άλλη χώρα».

«Πως γίνεται το στήσιμο»

Ο Ντοντ εξήγησε τους τρόπους με το οποίους στήνονται παιχνίδια περιγράφοντας ένα σύνηθες σκηνικό με τη συμμετοχή διεφθαρμένων ποδοσφαιριστών, διαιτητών και παραγόντων που δελεάζονται από το εύκολο κέρδος αγνοώντας τις συνέπειες των πράξεων τους.

Συχνά η κουβέντα ξεκινά από μία ελκυστική προσφορά για απόκτηση ποδοσφαιριστή και οδηγή στο αίτημα για μία «μικρή χάρη» προκειμένου κάποια από τα ποσά που θα δαπανηθούν για τη μεταγραφή να επιστρέψουν στο σύλλογο.

Εάν συνεργασία δεν ευοδωθεί, τότε οι συζητήσεις ενδεχομένως να οδηγήσουν σε απειλές και εκβιασμούς.

«Υψηλά πόσά από εγκληματικές οργανώσεις»

Το μήνυμα του Ντοντ στους ειδικούς συμβούλους της UEFA ηχεί πιο σκοτεινό.

«Είναι αρκετά λογικό στα προημιτελικά του Τσάμπιος Λιγκ να πονταριστούν για δύο κορυφαίες ομάδες, ποσά που αγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ».

Όταν όμως ο τζίρος έφτασε το 1,3 δισ. ευρώ για υποδεέστερες διοργανώσεις, ο Βέλγος αξιωματούχος ήταν σαφής.

«Αυτά τα απίστευτα υψηλά ποσά προέρχονται από εγκληματικές οργανώσεις που έχουν την κατάλληλα ευκαιρία για να ξεπλύνουν χρήμα».

Η αγορά της Ασίας

Ο Ντοντ τονίζει, πως ενώ αρκετοί Ευρωπαίοι ποντάρουν σε ποδοσφαρικές αναμετρήσεις περισσότερο για διασκέδαση, στην Ασία συμβαίνει καθαρά για κέρδος.

Στη συγκεκριμένη αγορά οι μυημένοι δεν ποντάρουν σε ποια ομάδα θα κερδίσει ή θα χάσει, αλλά στο ακριβές σκορ ημιχρόνου, στα γκολ που θα επιτευχθούν και άλλα ειδικά στοιχήματα τα οποία παρουσιάζουν υψηλό βαθμό δυσκολίας εάν φυσικά δεν υπάρχουν πληροφορίες εκ των έσω.

Η UEFA σε συνεργασία με τη Europol συνέταξε έναν ογκοδέστατο φάκελο με ματς που βρίσκονται υπό έρευνα. Το να τιμωρήσεις μία ομάδα, όπως συνέβη με την Πομπέντα από τα Σκόπια για το στημένο παιχνίδι με την Πιούνικ το 2004 είναι το μόνο εύκολο για την ποδοσφαιρική ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Το ζήτημα είναι να το αποδεικνύεις και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση ο Ντοντ κάνει τη διαφορά.

Το 2006 η Ιταλία κατέκτησε το Μουντιάλ με βασικό γκολκίπερ τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν παρότι λίγους μήνες νωρίτερα είχε κατηγορηθεί για μεγάλα στοιχηματικά πονταρίσματα

Το μεγάλο σκάνδαλο στο Βέλγιο και ο Κινέζος

Εκείνη την εποχή, Ο Βέλγος εργαζόταν σε βρετανική στοιχηματική εταιρία. Οι μαρτυρίες του διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση εγκληματικών συνδέσμων αλλά και στη δια βίου τιμωρία από το ποδόσφαιρο για τον πρόεδρο μίας βελγικής ομάδας, τον προπονητή αλλά και ποδοσφαιριστών που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλο με 17 στημένα ματς στο πρωτάθλημα Βελγίου.

Ο Κινέζος επιχειρηματίας Ζεγιούν Γιε, τον οποίο ο Ντοντ αποκαλούσε «αχυράνθρωπο» συνελήφθη. Είχε απλώσει τα πλοκάμια του στην ασιατική αγορά δημιουργώντας ένα ευρύ δίκτυο παράνομου στοιχηματισμού σε περιοχές όπως το Μακάο, το Χονγκ Κονγκ, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Εμπλοκή και της Ελλάδας

Η ομοσπονδία της Κίνας πριν από λίγα χρόνια έστειλε στη φυλακή διαιτητές, ενώ αφάνισε συλλόγους.

Οι δεσμοί του παράνομου στοιχηματισμού ωστόσο έκαναν την εμφάνιση τους σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα χωρών όπως οι Ελλάδα, Βέλγιο, Φινλανδία. Ελβετία με τα τεράστια πονταρίσματα ωστόσο να κατατίθενται στην Κίνα.

Η αφέλεια των Ιταλών και η απορία του Ντοντ

Ο Ντοντ εργαζόταν στην ιταλική SNAI (σ.σ.:πρόκειται για την κρατική εταιρεία στοιχήματος) όταν ποδοσφαιριστές της Πιστοϊέζε και της Αταλάντα (Serie B) πόνταραν ασυνήθιστα ποντά στον συγκεκριμένο αγώνα.

«Συνελήφθησαν» από τις κάμερες όταν πήγαν για να εισπράξουν τα κέρδη τους από το πρακτορείο στο οποίο είχαν ποντάρει! «Ακόμη δεν καταλαβαίνω γιατί το έκαναν» αναφέρει απορημένος ο Ντοντ.

* Στη φωτογραφία o Καρλ Ντοντ μιλάει στους Έλληνες διεθνείς της εθνικής Νέων για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές σε απόπειρες δωροδοκίας.

sport24.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...