Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ανοικτά όλο το 24ωρο τα καταστήματα στην Ιταλία

Ανοικτά όλο το 24ωρο τα καταστήματα στην Ιταλία

Όσοι ιδιοκτήτες των ιταλικών εμπορικών καταστημάτων το επιθυμούν, από σήμερα μπορούν να κρατούν ανεβασμένα τα ρολά τους, καθ' όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Πρόκειται για ένα από τα κύρια μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι και το οποίο μπήκε σε ισχύ με την έλευση του 2012.

Τα πρώτα καταστήματα που έκαναν γνωστό ότι σκοπεύουν να επωφεληθούν του νέου μέτρου βρίσκονται στην Ρώμη και στη Νάπολη όπου η αρχή έγινε ήδη με κάποια καφέ μπαρ που πρόκειται να προσφέρουν καφέ εσπρέσσο και καπουτσίνο, όχι μόνο μέχρι τις δυο το πρωί, όπως προέβλεπε έως τώρα ο σχετικός νόμος, αλλά χωρίς, πλέον, κανένα περιορισμό ωραρίου.

Οι έμποροι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την χρησιμότητα του μέτρου: μιλώντας στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πολλοί ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων βλέπουν θετικά την απελευθέρωση του ωραρίου, θεωρώντας ότι μπορεί να αποδειχθεί ένα χρήσιμο μέτρο για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης.

Δεν λείπουν, όμως και οι κάτοχοι οικογενειακών επιχειρήσεων και καταστημάτων οι οποίοι τονίζουν ότι «όποιος δεν μπορεί, την δύσκολη αυτή εποχή, να προσλάβει επιπλέον προσωπικό, θα βρεθεί, οπωσδήποτε, σε δεινή θέση λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού».

Στο Τορίνο, η δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη για τις εμπορικές δραστηριότητες, Τζουλιάνα Τεντέσκο εκφράζει το φόβο ότι «ο νέος νόμος μπορεί να ευνοήσει μόνο τα σούπερ -μαρκετ και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, σε βάρος των μικρών καταστημάτων ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέα προβλήματα σε ότι αφορά την ασφάλεια, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες».

Στο Μιλάνο, επίσης, ο δήμος και η περιφέρεια σκοπεύουν να εκμεταλλευθούν και τους τρεις μήνες περιθώριο για τεχνική και οργανωτική προσαρμογή στο μέτρο, που προσφέρει ο νόμος.

Ο επικεφαλής της εμπορικής ένωσης Confesercenti, ο Μάρκο Βεντούρι, προβλέπει ότι «με την απεριόριστη απελευθέρωση του ωραρίου πρόκειται να κλείσουν, συνολικά, πάνω από 26.000 καταστήματα σε όλη την χώρα, κυρίως του τομέα των τροφίμων, της ένδυσης και των υποδημάτων».

Στο μεταξύ, από σήμερα, ξεκίνησε η περίοδος των εκπτώσεων. Η πρώτη πόλη που θέλησε να κατεβάσει τις τιμές, για να κερδίσει, ενδεχομένως, όσα έχασε από τις υποτονικές πωλήσεις των εορτών, είναι το Παλέρμο της Σικελίας και ακολούθησε η Ποτέντσα, και αυτή στην Κάτω Ιταλία. Στις 5 Ιανουαρίου, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων η Ρώμη,το Μιλάνο, η Φλωρεντία και η Βενετία.

Όπως τονίζει, όμως, ο ιταλικός Τύπος, και σε ότι αφορά τις εκπτώσεις η μείωση του συνολικού τζίρου μπορεί να αγγίξει το 30%.

Σχετικά, τέλος, με την απασχόληση, σε πανεθνικό επίπεδο, οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο ανησυχητικές: μέσα στο 2012 κινδυνεύουν να χαθούν ως και 300.000 θέσεις εργασίας, 40.000 εκ των οποίων, τους αμέσως επόμενους μήνες.

Πηγή newsbeast
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δέκα χρονών έγινε το ευρώ

Δέκα χρονών έγινε το ευρώ


Σεμνοί λόγω οικονομικής κρίσης οι εορτασμοί

Με τη βαθιά κρίση να πλήττει την ευρωζώνη γιόρτασε σήμερα τα δέκατα γενέθλια του το ευρώ που κυκλοφόρησε την 1η Ιανουαρίου του 2002.

Οι επίσημοι εορτασμοί παραμένουν σεμνοί. Οι νομισματικοί κύκλοι περιμένουν το επετειακό νόμισμα των δύο ευρώ, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 17 χώρες της ευρωζώνης από αύριο Δευτέρα.

Στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέβασε στον ιστότοπό της ένα σύντομο βίντεο με το οποίο υπενθυμίζει τα πλεονεκτήματα του ευρώ. «Στη διάρκεια της δεκαετίας που πέρασε το ενιαίο νόμισμα έχει γίνει σύμβολο της ολοκλήρωσης και της συνεργασίας» στην Ευρώπη, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο η Ευρώπη και ο κόσμος, οι πολίτες της ευρωζώνης μπορούν να είναι ήσυχοι ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει πιστή στο καθήκον της να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε.

Ο απολογισμός των δέκα αυτών ετών πάντως αμαυρώνεται από την οικονομική κρίση. Οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης τις τελευταίες ημέρες στα πρωτοχρονιάτικά μηνύματά τους επέλεξαν να ζητήσουν από τους πολίτες να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ώστε να τερματιστεί αυτή η «πρωτόγνωρη», όπως την χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κρίση.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του γεν στο τέλος του 2011 βρέθηκε στο πιο χαμηλό της σημείο εδώ και δέκα χρόνια, ενώ έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 16 μήνες.
Πηγή newsbeast
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ΙΚΑ ανακάλυψε το Internet! - Ουρές τέλος για μια σειρά από βεβαιώσεις


Από 10 Ιανουαρίου χιλιάδες άνθρωποι θα πάψουν για ένα... χαρτί να ταλαιπωρούνται και να χάνουν μεροκάματα.






Το ΙΚΑ βάζει μπρος την online χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, με παράλληλη δυνατότητα επιβεβαίωσης της εγκυρότητάς τους μέσω διαδικτύου.

Από την ίδια ημερομηνία καταργείται, η χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, μέσω fax, και η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του ΟΠΣ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, χρησιμοποιώντας τη νέα υπηρεσία που τίθεται σε εφαρμογή.

Εναλλακτικά οι συναλλασσόμενοι είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται:

-Μέσω των υπηρεσιών εσόδων των Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων του Ιδρύματος.

-Μέσω διαδικτύου από πιστοποιημένους φορείς (Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζικά Ιδρύματα, Συμβολαιογράφοι κ.λπ.) και απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ..

Με τη νέα υπηρεσία, παρέχεται δυνατότητα σε πιστοποιημένους φορείς του Δημοσίου και απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να λαμβάνουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω διαδικτύου με χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής, από το δικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ( http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ), ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη:

-σε όσους φορείς ή πρόσωπα (δημόσιες υπηρεσίες, ΚΕΠ τράπεζες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Επιμελητήρια, Συμβολαιογράφους κ.λπ.) έχουν πιστοποιηθεί ή θα πιστοποιηθούν στο μέλλον, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετούν τόσο τους απογεγραμμένους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων & οικοδομοτεχνικών έργων, όσο και τους αναπόγραφους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων. Οι μη απογεγραμμένοι εργοδότες οικοδομικών έργων θα εξυπηρετούνται μόνο στα κατά τόπους αρμόδια υποκαταστήματα/ παραρτήματα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ -σε απογεγραμμένους στο Μητρώο Εργοδοτών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εργοδότες (κοινών επιχειρήσεων & οικοδομοτεχνικών έργων), που διαθέτουν ενεργούς κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος για την υποβολή ΑΠΔ.

Η έκδοση των βεβαιώσεων γίνεται μέσω του λογισμικού του Ο.Π.Σ. Ι.Κ.Α- Ε.Τ.Α.Μ.:

-αυτόματα από το σύστημα χωρίς καμία παρέμβαση του χρήστη,

-με προεκτυπωμένη την υπογραφή και σφραγίδα του εκάστοτε Διευθυντή της Δ/νσης Εφαρμογών της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ.,

-χωρίς να απαιτείται πλέον η έγκριση και υπογραφή τους από το Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο Εσόδων, πλην των βεβαιώσεων για είσπραξη λογαριασμού δημοσίου έργου.

Τα είδη Ασφαλιστικής Ενημερότητας που εκδίδονται είναι, για κοινές επιχειρήσεις:

-βεβαίωση μη οφειλής - ασφαλιστικής ενημερότητας,

-βεβαίωση για θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων,

-βεβαίωση οφειλής,

-Υπηρεσιακό Σημείωμα για επιστροφή εισφορών/πληρωμή προμηθευτών Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ.,

-Υπηρεσιακό Σημείωμα για άλλη χρήση.

Για οικοδομοτεχνικά έργα:

-βεβαίωση για μεταβίβαση κτίσματος,

-βεβαίωση για συμμετοχή σε δημοπρασίες,

-βεβαίωση για είσπραξη λογαριασμού δημοσίου έργου,

-Υπηρεσιακό Σημείωμα για επιστροφή εισφορών/πληρωμή προμηθευτών Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ..

Τα Κ.Ε.Π. θα χρησιμοποιούν τη νέα υπηρεσία, όπως και οι λοιποί πιστοποιημένοι φορείς, οι δε βεβαιώσεις που θα εκδίδονται από αυτά θα χρησιμοποιούνται, όπως και οι χορηγούμενες στα Υποκαταστήματα/Παραρτήματα I.K.A.-Ε.Τ.Α.Μ..

Για την πιστοποίηση των φορέων, θα τηρούνται οι οδηγίες του υπ' αριθμ. 095/104/11.11.2011 Γεν. Εγγράφου της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής, ενώ για τους απογεγραμμένους εργοδότες δεν απαιτείται διαδικασία πιστοποίησης, αφού αρκεί η εγγραφή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος για την υποβολή ΑΠΔ.

Σε όσες περιπτώσεις, με βάση τα τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία από το μηχανογραφικό σύστημα, διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα εκδίδεται η αιτούμενη βεβαίωση.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα εκδίδεται "Eνημερωτικό Σημείωμα", με το οποίο ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται για την αδυναμία ικανοποίησης του αιτήματος του και, ταυτόχρονα, θα παραπέμπεται στο αρμόδιο υποκατάστημα/παράρτημα IKA -ΕΤΑΜ.

Το υποκατάστημα/παράρτημα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα πρέπει να καταχωρήσει για το συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο νέο αίτημα και να ακολουθήσει τη διαδικασία που περιγράφεται στο εγχειρίδιο διαδικασιών.

Η εγκυρότητα των βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, που εκδίδονται μέσω της νέας υπηρεσίας, είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί μέσω του δικτυακού τόπου του Ιδρύματος ( http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές_Υπηρεσίες ), ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες.

Οι βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας, που εκδίδονται μέσω διαδικτύου από τους πιστοποιημένους φορείς (υπηρεσίες ή πρόσωπα), ισχύουν αποκλειστικά για τη συναλλαγή που ζητήθηκαν, χωρίς να απαιτείται επικύρωσή τους.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε διόρθωσή τους, η αναπαραγωγή τους σε φωτοαντίγραφα ή η θεώρησή τους από οποιονδήποτε.

Οι εργοδότες, που λαμβάνουν μέσω διαδικτύου βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν περισσότερα του ενός αντίγραφα, χωρίς να απαιτείται θεώρησή τους, δεδομένου ότι υφίσταται δυνατότητα ελέγχου της εγκυρότητάς τους.

Για τυχόν χρήση των βεβαιώσεων στο εξωτερικό, θα τηρούνται, ως προς την επικύρωσή τους, οι οδηγίες του υπ' αριθμ. Ε99/6/21.10.2011 Γενικού Εγγράφου της Δ/νσης Οργάνωσης & Απλούστευσης Διαδικασιών.

Εάν κατά την επεξεργασία αιτήματος για χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (κοινών επιχειρήσεων ή οικοδομοτεχνικών έργων) εντοπισθούν μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες δεν έχουν βεβαιωθεί με τη σύνταξη Πράξης Επιβολής Εισφορών (ΠΕΕ), παρέχεται η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων (σχετ. Εγκ. 45/2011) και εφόσον ο ενδιαφερόμενος εργοδότης το επιθυμεί, να καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά (με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη) στα Υποκαταστήματα/ Παραρτήματα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ώστε η σχετική πληροφορία να είναι άμεσα διαθέσιμη, για τη διενέργεια, στη συνέχεια, των απαιτούμενων μηχανογραφικών ελέγχων και την έκδοση της ζητούμενης βεβαίωσης.




newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Θέλουμε να γίνουμε Έλληνες"


Μέσω διαδικτύου Ευρωπαίοι πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την στήριξή τους προς την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης, ξεκίνησαν το "Κίνημα της Νάντης" και καταθέτουν αιτήσεις στις κατά τόπους πρεσβείες της Ελλάδας για να αποκτήσουν και την ελληνική υπηκοότητα.
Στην ιστοσελίδα jesuisgrec.blogspot.com, δημοσιεύεται το κείμενο που έχει ονομαστεί "Η έκκληση της Νάντης" (από την ομώνυμη πόλη της Γαλλίας ξεκίνησε η πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα) με το σλόγκαν "Έίμαι και εγώ Έλληνας".
Οι αιτήσεις καθημερινά αυξάνονται παραδέχονται οι αρμόδιοι, ενώ η φιλελληνική τάση διογκώνεται, αντίθετα με άλλα κινήματα.
"Πράγματι υπάρχει αυτό το φαινόμενο να ζητείται διπλή υπηκοότητα εις ένδειξη συμπαράστασης μέσω ενός κειμένου που έχει ουμανιστικά χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 180 συνολικά αιτήματα στα προξενεία μας", αναφέρει στην εφημερίδα "Το Έθνος της Κυριακής"ο κ. Ευθύμιος Αραβαντινός, εκπρόσωπος Τύπου στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.
"Τα περισσότερα ηλεκτρονικά μηνύματα έφτασαν την περίοδο των Κανών και δηλώνουν την αλληλεγγύη τους, όμως μηνύματα εξακολουθούν να έρχονται.
"Είδα το κείμενο στο ίντερνετ, το υπέγραψα και το έστειλα σε φίλους. Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα, η φιλοσοφία της και ο χαμογελαστός λαός της. Έχω άλλωστε πολλούς φίλους Έλληνες", λέει στο "Έθνος της Κυριακής" η συγγραφέας Κατρίν Ντεπισί, η οποία πριν από τρία χρόνια απέκτησε σπίτι στην Κρήτη κοντά στην Αλμυρίδα του Αποκόρωνα.
Αν και επίκεντρο της φιλελληνικής κίνησης είναι η Γαλλία, ανάλογα αιτήματα προωθούνται και σε άλλες χώρες, όπως στην Ολλανδία.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της πρεσβείας στη Χάγη, υπήρξαν ήδη αιτήματα ανθρώπων που "αισθάνονται Έλληνες στην καρδιά" και καθημερινά οι αιτήσεις παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Αναλυτικά το κείμενο της συμπαράστασης
"Είμαστε εξαγριωμένοι από την ταπείνωση στην οποία υπόκειται ο ελληνικός λαός. Αγανακτισμένοι από τη δειλία και την έλλειψη οράματος των δυτικών κυβερνήσεων ενάντια στη δικτατορία των χρηματαγορών και εξαγριωμένοι από την ταπείνωση στην οποία υπόκειται σήμερα ο ελληνικός λαός, κατηγορούμενος αδιάντροπα για ασωτία και απάτη, συλλογικά υποδεικνυόμενος ως ένοχος χωρίς να μπορέσει να αυτοϋπερασπιστεί, καταδικασμένος σε μία ατελείωτη λιτότητα και στη μετάνοια με όρους που θυμίζουν τον λόγο του στρατάρχη Πετέν το 1940 για την ηθική τάξη.
Δεν ξεχνάμε ότι αυτοί που σήμερα θυσιάζουν την Ελλάδα στον βωμό της κερδοσκοπίας, κάνοντας πως ελπίζουν ότι ο οικονομικός φασισμός θα ικανοποιηθεί με αυτήν τη μικρή χώρα και ότι οι ίδιοι θα γλιτώσουν.
Είναι αυτοί οι ίδιοι που εγκατέλειψαν την Τσεχοσλοβακία στον Αδόλφο Χίτλερ στο Μόναχο το 1938, ελπίζοντας πως θα του αρκούσε αυτή η καινούργια λεία που του προσέφεραν, αφού είχαν πριν παρατήσει τη δημοκρατική Ισπανία.
Δεν αντέχουμε πια να βλέπουμε τους νεόπλουτους (1% του πληθυσμού παγκοσμίως) να θριαμβεύουν, αγνοώντας το αληθινό ηθικό χρέος που η Ανθρωπότητα οφείλει στο ελληνικό έθνος, διότι έδωσε στη Ευρώπη τον πρώτο σπόρο μιας άμεσης δημοκρατίας βασισμένης ακριβώς στην κατάργηση των χρεών και στη χειραφέτηση των πολιτών από τη δουλεία τους, πριν από 2.500 χρόνια".

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

1.000 ευρώ στο κεφάλι κάθε Έλληνα

«Ταπί  και ψύχραιμους» θα βρει το 2012 όλους τους μισθοσυντήρητους, μικρομεσαίους και επαγγελματίες που θα διαπιστώσουν πως όποια προσπάθεια και αν καταβάλουν για να αυξήσουν το εναπομείναν εισόδημά τους, αυτό θα συνεχίσει να μειώνεται –σχεδόν «δια νόμου» μάλιστα! Ακόμα και η... υπερωριακή απασχόληση -που περίπου απαγορεύεται πλέον στο δημόσιο- θα «τιμωρείται» με φόρο 20%, πριν καν βάλει τα λεφτά στην τσέπη του ο εργαζόμενος... 

Συνολικά στο2012 αναμένονται  επιπλέον επιβαρύνσεις 5,3 δισ. από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, τις  περικοπές στις φοροαπαλλαγές, την  έκτακτη εισφορά και τα τέλη επιτηδεύματος, την κατάργηση της έκπτωσης λόγω αποδείξεων και την φοροκαταιγίδα σε ακίνητα και ΙΧ. Μαζί με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και το ψαλίδισμα των κρατικών επιχορηγήσεων το «μάρμαρο» για μικρομεσαίους και μισθοσυντήρητους φτάνει στα 10,4 δισ. ευρώ επιπλέον βάρη, σε σχέση με φέτος.  

Αναλογούν δηλαδή περίπου 1.000 ευρώ σε κάθε κάτοικο αυτής της χώρας, αλλά ο «φόρος αίματος» θα είναι πολύ μεγαλύτερος για τη μεσαία τάξη και για οικογένειες όπου εργάζονται και οι δύο σύζυγοι στο δημόσιο. 

Έτος  «σφίξτε και άλλο το ζωνάρι»

Για το 2012 προμηνύονται μεγάλες περικοπές (ύψους 5,1 δισ. ευρώ) που βάζουν «μαχαίρι» στο εισόδημα χιλιάδων νοικοκυριών, εργαζομένων, συνταξιούχων και επιχειρήσεων που εξαρτώνται οικονομικά από το δημόσιο.  

Για όλους αυτούς προβλέπονται όπως: 

-         Περικοπές μισθών και επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων:1,6 δισ.

-         Περικοπές επιχορηγήσεων  στα Ταμεία:  3 δισ. ευρώ  

-         «Ψαλίδι» προνοιακών επιδομάτων: 500 εκατ. ευρώ. 

Ακόμα και αν η  κυβέρνηση δεν πέσει έξω στους  στόχους και τις προβλέψεις της  αυτούς, για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. σε συνθήκες ύφεσης 2,8% και με ανεργία 17,1%  η κυβέρνηση στέλνει ένα μακρύ «λογαριασμό» σε μισθωτούς μισθοσυντήρητους και μικρομεσαίους, που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον:  

Μισθωτοί  και συνταξιούχοι 


-         2,41 δισ.ευρώ εξαιτίας του διπλασιασμού των τεκμηρίων διαβίωσης, της μείωσης τουαφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, της κατάργησης της έκπτωσης φόρου λόγωαποδείξεων και από νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές. Από τον πρώτο μισθό τηςχρονιάς οι μισθοσυντήρητοι θα υποστούν διπλή παρακράτηση: και παρακράτηση φόρουεισοδήματος με αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ αντί 12.000 πέρυσι (περίπου 70 ευρώ λιγότεραστην τσέπη) και επιπλέον παρακράτηση «έναντι» της έκτακτης εισφοράς! Ειδικά στιςυπερωρίες, που δεν αντιμετωπίζονται όπως οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές, θα «κόβεταιμαχαίρι» ποσοστό 20%, που θα συμψηφιστεί με την εκκαθάριση φόρων στο β΄εξάμηνοτου 2013!

Ακόμα και νεοπροσλαμβανόμενος  με βασικό μισθό 751  ευρώ σήμερα, που τον Ιανουάριο του 2011 έπαιρνε αφορολόγητα 620 ευρώ, θα λαμβάνει πλέον στην τσέπημόλις 600! Αν είναι έγγαμος θα παίρνει 657 ευρώ καθαρά και αν έχει προϋπηρεσία 10ετών θα φτάνει τελικώς τα 800! 

Ιδιοκτήτες  ακινήτων 

-         θα πληρώσουν τετραπλάσιους φόρους (2,9 δισ. ευρώ έναντι 700 εκατ. ευρώ φέτος) από το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων. 

-           στο στόχαστρο θα μπουν σύμφωνα με πληροφορίες και τα εκτός σχεδίου και τα αγροτεμάχια. 

-           αυξημένους φόρους θα πληρώσουν πολλοί μετά την αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις μεταβιβάσεις και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.  

-            πλέον προβλέπονται πολύ αυστηρότερα τεκμήρια (ακίνητα, πισίνες κλπ) που συναθροίζονται και συνεπάγονται μεγαλύτερους φόρους εισοδήματος.  

Νοικοκυριά 

-          Θα πληρώσουν 269 εκατ. ευρώ από την εξίσωση του συντελεστή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο(diesel) θέρμανσης με εκείνο του πετρελαίου (diesel) κίνησης, από τον Οκτώβριο του 2012.

-         30 εκατ.ευρώ για τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης και στα ΙΧ αυτοκίνητα, λόγω τερματισμού στο καθεστώς της απόσυρσης.

-         39 εκατ.ευρώ από αυξήσεις σε φόρους κατανάλωσης, πολυτελείας, τέλη κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.

-           αυξήσεις ετοιάζονται πάλι στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε τσιγάρα και καπνό.

-           διευρύνεται η είσπραξη της ειδικήςεισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης από τα φυσικά πρόσωπα για τα εισοδήματα του2011, σε μισθωτούς και συνταξιούχους.  

Επιχειρήσεις - επαγγελματίες  


-       οι περισσότεροιεπαγγελματίες θα πληρώσουν σχεδόν διπλάσιο τέλος επιτηδεύματος (500 ευρώ αντίγια 300 ευρώ) που έχει επιβληθεί το 2011.  

-        συνεχίζεται η είσπραξη της ειδικής εισφοράςαλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας.  

-        επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσειςμε μεγάλη κερδοφορία για τη χρήση του έτους 2010.  

-       θα υπαχθούν σε ρύθμιση κατά χιλιάδες για να πληρώσουν και τα παλαιά τους χρέη τους απόφόρους, με κατώτατο πλαφόν τα 300 ευρώ το μήνα για έως 60 δόσεις.




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έρχονται τα πρώτα πεφταστέρια του 2012!

Έρχονται τα πρώτα πεφταστέρια του 2012!


Αύριο το βράδυ θα πέσουν οι Τεταρτίδες

Ορατή θα είναι για τους παρατηρητές αύριο το βράδυ η βροχή των Τεταρτίδων, των πρώτων διάττοντων αστέρων του 2012. Οι Τεταρτίδες διαρκούν από την 1η έως τη 12η Ιανουαρίου και φθάνουν στη μέγιστη συχνότητα πτώσης μετεώρων στις 3-4 Ιανουαρίου.

Η συγκεκριμένη βροχή μετεώρων βαφτίστηκε το 1795 από το γάλλο αστρονόμο Ζερόμ Λαλάντ από τον αστερισμό Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς (ήταν αρχαίο αστρονομικό εργαλείο), που σήμερα πια δεν υπάρχει. 

Οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμα σίγουροι ποιος ήταν ο διερχόμενος από τη «γειτονιά» της Γης κομήτης, που άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων, τα οποία μετατρέπονται σε πεφταστέρια, κάθε φορά που ο πλανήτης μας διασταυρώνεται με την τροχιά τους. Είναι πιθανό να πρόκειται για ένα κομήτη (2003 ΕΗ1), που παρατήρησαν πρώτοι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι το 1490.

Όπως συμβαίνει και με τις άλλες βροχές διαττόντων, τα αστέρια κινούνται πολύ γρήγορα, καθώς εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται, γι' αυτό η παρατήρηση είναι προτιμότερη με γυμνά μάτια, παρά με τηλεσκόπια ή κιάλια. 

Στην περίπτωση των Τεταρτιδών, που έχουν σύντομη διάρκεια στη φάση της αποκορύφωσής τους (περίπου δύο ώρες) οι παρατηρητές δεν χρειάζεται να κοιτούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του ουρανού, αλλά απλώς πάνω από τον ορίζοντα. Η συχνότητα μπορεί να φθάσει τα 80 έως 100 αστέρια ανά ώρα με ταχύτητα περίπου 40 έως 42 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.


Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...