Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Ο Ερντογάν επιστρέφει ελληνικές περιουσίες


"Ιστορική απόφαση για τις μειονότητες" είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας "Sabah" που με πρωτοσέλιδο της δημοσίευμα, αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε μέσα από προεδρικό διάταγμα να επιστρέψει και να καταγράψει στο κτηματολόγιο τα ακίνητα όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων, τα οποία τα είχαν δηλώσει το 1936.
Ένα διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο, ώστε να περάσουν σε ελληνικά χέρια χιλιάδες ακίνητα και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις για όσα έχουν κατασχεθεί από το τουρκικό κράτος.
Κοινώς, αυτή η απόφαση, αν εφαρμοστεί, σημαίνει πως στα ελληνικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη θα επιστραφούν χιλιάδες ακίνητα και τα νεκροταφεία, τα οποία είχαν κατασχεθεί.
Επίσης, για όσα ακίνητα ιδρυμάτων ήταν καταγεγραμμένα στα ονόματα ιδιωτών και έχουν κατασχεθεί θα καταβληθεί αποζημίωση από το ίδιο το τουρκικό κράτος.
Θα είναι μια μεγάλη δικαίωση των αγώνων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των ιδρυμάτων που είχαν απωλέσει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους μετά το 1936. 
Το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας των μειονοτικών ιδρυμάτων προέκυψε μετά το 1936, όπου η τουρκική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις ενορίες και τα μειονοτικά ιδρύματα να υποβάλουν αναλυτικές δηλώσεις με τα ακίνητα που κατείχαν.
Η Διεύθυνση Μειονοτικών Ιδρυμάτων θεώρησε ως τελικές και αμετάκλητες τις δηλώσεις αυτές και δεκαετίες αργότερα, με αυθαίρετες αποφάσεις, αφαίρεσε από τα ιδρύματα την κυριότητα όλων των ακινήτων που είτε από παράλειψη δεν δηλώθηκαν, είτε αποκτήθηκαν, μέσω δωρεάς, αγοράς και διαθήκης.
Για την επιστροφή των ακινήτων θα πρέπει τα μειονοτικά ιδρύματα να υποβάλλουν αιτήσεις εντός 12 μηνών.
Την ανακοίνωση θα κάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δείπνο "ιφτάρ" που θα παραθέσει το βράδυ της Κυριακής, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σε 162 εκπροσώπους μειονοτικών ιδρυμάτων.
"Η απόφαση αυτή είναι μια δικαίωση των μη μουσουλμάνων συμπολιτών μας, για τα δικαιώματα τους που είχαν χάσει", δήλωσε η δικηγόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Κεζμπάν Χατεμί.
Τι σημαίνει η τροποποίηση του νόμου
Σύμφωνα με την τροποποίηση του νόμου περί βακουφίων θα επιστραφούν στα ελληνικά κοινοτικά ευαγή ιδρύματα:
Πρώτον, οι ακίνητες περιουσίες για τις οποίες δεν αναφέρεται ο κάτοχος του τίτλου ιδιοκτησίας
Δεύτερον, τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στο τουρκικό Θησαυροφυλάκιο, στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, στους δήμους και στις νομαρχίες με τρόπους πέραν της απαλλοτρίωσης, της πώλησης και της ανταλλαγής και
Τρίτον τα νεκροταφεία και οι διάφορες πηγές, η διαχείριση των οποίων έχει περιέλθει στους δήμους.
Και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για ακίνητα που είχαν δηλώσει τα μειονοτικά ευαγή ιδρύματα στη δήλωση που είχαν κάνει αυτά το 1936. Με τη νέα του μορφή ο νόμος αναφέρει ότι τα ενδιαφερόμενα βακούφια θα πρέπει να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις εντός δώδεκα μηνών, οι οποίες θα ικανοποιηθούν αφού αξιολογηθούν εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.
Τέταρτη αλλαγή που επέρχεται είναι η πρόβλεψη καταβολής αποζημίωσης για τις ακίνητες περιουσίες των μειονοτικών κοινοτικών ευαγών ιδρυμάτων, οι οποίες έχουν περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο και στη συνέχεια έχουν μεταπωληθεί σε τρίτους. Η αποζημίωση θα υπολογιστεί εκ μέρους του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, με βάση την τρέχουσα τιμή των ακινήτων αυτών και θα καταβληθεί εκ μέρους της Θησαυροφυλακίου ή τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων.
Ως προς τους τίτλους ιδιοκτησίας όπου δεν αναφέρεται ο κάτοχος, υπάρχει σημαντικός αριθμός ακινήτων που ανήκουν στα μειονοτικά βακούφια, αλλά κατά την εγγραφή τους στο κτηματολόγιο, στο παρελθόν, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί ο κάτοχος του τίτλου.
Οι υποθέσεις των μειονοτικών βακουφικών ακινήτων με αδιευκρίνιστο κάτοχο τίτλου κυριότητας, των νεκροταφείων και των ακινήτων που το τουρκικό δημόσιο έχει μεταπωλήσει σε τρίτους, ήταν τρία προβλήματα που δεν είχαν λυθεί με το νόμο περί βακουφίων που είχε ψηφιστεί στις 20 Φεβρουαρίου 2008. Από το 2002 έως το 2008 ο εν λόγω νόμος άλλαξε τρεις φορές λύνοντας κάθε φορά κάποια από τα προβλήματα των μειονοτικών βακουφίων, αλλά παρέμεναν κάθε φορά σημαντικά προβλήματα.
Αυτό που δεν ρυθμίζεται με τη νέα τροποποίηση και παραμένει πρόβλημα, είναι η υπόθεση των λεγόμενων "κατειλημμένων βακουφίων", δηλαδή των ιδρυμάτων που έχουν περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο με την περιουσία, αλλά και τη διοίκησή τους. Μεταξύ των μειονοτικών κατειλημμένων βακουφίων, υπάρχουν 24 που ανήκαν στην ελληνική μειονότητα.
Η κίνηση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης έγινε την παραμονή του δείπνου που παραθέτουν το βράδυ της Κυριακής οι μη μουσουλμανικές μειονότητες προς τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για το λεγόμενο "ιφτάρ", το δείπνο των μουσουλμάνων, κατά την περίοδο του Ραμαζανίου. Σήμερα είναι η προτελευταία μέρα της νηστείας, ενώ στις 30 Αυγούστου ξενικά η θρησκευτική γιορτή του Ραμαζανίου.
Κατά το δείπνο αναμενόταν έτσι κι αλλιώς να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τα προβλήματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 28 Αυγούστου

Γεγονότα

1907: Ο 19χρονος Τζιμ Κέισι με 100 δολάρια δανεικά δημιουργεί μία μικρή εταιρεία ταχυμεταφορών. Η εταιρεία θα μετεξελιχθεί στον γίγαντα United Parcel Service (UPS).

1922: Παραιτείται η κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη. Νέα κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου.

1949: Αρχίζει η σύμπτυξη των ανταρτικών δυνάμεων και η υποχώρησή τους προς την Αλβανία.

1995: Ένας όλμος προερχόμενος από την πλευρά των σερβοβοσνίων πέφτει στην αγορά του Σαράγεβο και σκοτώνει 38 ανθρώπους. Ήταν η αφορμή για τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον των Σερβοβοσνίων.

1999: Η Μιρέλα Μανιάνι Τζελίλη κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό με 67.09, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σεβίλλης.

2001: Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ανακοινώνει ότι 3.000.000 πολίτες ψήφισαν υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, στο άτυπο δημοψήφισμα που διενήργησε η Εκκλησία της Ελλάδος.

Γεννήσεις
1749: Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκέτε (Φάουστ), γνωστός στην Ελλάδα ως Ιωάννης Γείθιος, φιλόσοφος και συγγραφέας.

1912: Αλίκη Διπλαράκου, καλλονή του μεσοπολέμου και η πρώτη Ελληνίδα που αναδείχθηκε «Μις Ευρώπη».

1941: Μαριάνα Κουράκου, ηθοποιός.

Θάνατοι

430: Αυγουστίνος, επίσκοπος Ιππώνος και Άγιος της Χριστιανικής Εκκλησίας, από τους σημαντικότερους θεολόγους του Χριστιανισμού.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Amityville Horror: H πραγματική ιστορία


Οι περισσότεροι έχετε ακούσει ή δει την ταινία τρόμου Amityville Horror. Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα ή έτσι τουλάχιστον πίστευαν έως και το θάνατό τους, ο George και η Kathy Lutz, που είπαν την ιστορία τους στο συγγραφέα του βιβλίου.
Το 1975 το ζευγάρι μετακόμισε στο σπίτι στο Amityville της Νέας Υόρκης. Στο σπίτι είχε προηγηθεί μία οικογενειακή τραγωδία όταν ο γιος του προηγούμενου ιδιοκτήτη πυροβόλησε και σκότωσε τα 6 μέλη της οικογένειάς του, όπως τον διέταζαν οι φωνές που άκουγε, όπως είπε αργότερα.Και τα 6 θύματα βρέθηκαν στα κρεβάτια τους μπρούμυτα , χωρίς να υπάρχουν σημάδια πάλης ή αντίδρασης.
Ο δολοφόνος Ronald DeFeo βρίσκεται φυλακισμένος στη Νέα Υόρκη και θα παραμείνει έως το θάνατό του.
Μόλις 28 μέρες έμειναν στο σπίτι ο George και η Kathy Lutz και στο διάστημα αυτό είχαν τρομακτικές εμπειρίες που τους ανάγκασαν να το εγκαταλείψουν.
Το σπίτι στον αριθμό 112 της Ocean Avenue έμεινε κλειστό 13 μήνες μετά τη σφαγή και το Δεκέμβριο του 1975, ο George και η Kathleen Lutz το αγόρασαν έναντι 80 χιλιάδων δολαρίων και μετακόμισαν εκεί στις 19 Δεκεμβρίου του 1975.
Το σπίτι ήταν σε ολλανδικό αποικιακό στιλ, είχε 6 κρεβατοκάμαρες, σοφίτα, πισίνα. Το ζευγάρι είχε παντρευτεί τον Ιούλιο του 1975. Η Kathy είχε τρία παιδιά από τον προηγούμενο γάμο της. Τον Daniel, 9 ετών, τον Christopher, 7 ετών ,και την 5χρονη Melissa (ή Missy). Μαζί τους είχαν κι ένα λαμπραντόρ, τον Harry.
Μετά από μία σειρά γεγονότων, στις 14 Ιανουαρίου, φεύγουν άρον -άρον από το σπίτι παίρνοντας μαζί τους μόνο τα απαραίτητα.
Παράξενες μυρωδιές, δυνατοί ήχοι, επιθέσεις και περίεργοι θόρυβοι ήταν μόνο μερικά από τα τρομακτικά που βίωσαν στο σπίτι. Κι όλοι είχαν δει κόκκινα μάτια να τους παρακολουθούν. Η Kathy ανακάλυψε ένα μυστικό δωμάτιο που ήταν βαμμένο κόκκινο και στο οποίο ο σκύλος της οικογένειας αρνήθηκε να πλησιάσει. Aκόμα και ο ιερέας που κάλεσαν, έγινε μάρτυρας περίεργων φαινομένων, τα οποία αργότερα καταγράφηκαν σε κάμερα.
Προσωρινά εγκαταστάθηκαν στο σπίτι της μητέρας της Kathy, ωστόσο όπως ισχυρίζονται τα φαινόμενα τους ακολούθησαν….
Λίγο αργότερα γνωρίζουν μέσω ενός εκδότη τον Jay Anson, συγγραφέα του βιβλίου The Amityville Horror. Αν και το ζευγάρι δε συνεργάστηκε άμεσα με τον Anson, του παρείχε ηχογραφημένο υλικό διάρκειας 45 ωρών που χρησιμοποίησε ως βάση της ιστορίας. Εκτιμάται ότι το βιβλίο πούλησε περίπου 10 εκατομμύρια αντίτυπα.
Πάντως οι επόμενοι δύο ιδιοκτήτες του σπιτιού υποστηρίζουν πως δεν είχαν κάποια ανάλογη εμπειρία.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Λεφτά από την… Ελβετία

Λεφτά από την  … Ελβετία προσδοκά πως θα έχει λαμβάνειν η ελληνική κυβέρνηση, ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς!

Λεφτά με … ουρά, με τους ιθύνοντες του οικονομικού  επιτελείου να υπολογίζουν το τελικό ποσό μεταξύ 15 και 30 δις ευρώ (!), λεφτά  που θα προκύψουν από την τελική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών και των ελβετικών αρχών αναφορικά με το ύψος της φορολογίας που θα επιβληθεί - από την Ελβετία - στους τόκους των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες!

Όπως γράφουν οι Financial Times, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών ουσιαστικά έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, στο οποίο προβλέπεται η επιβολή ενός συντελεστή φορολόγησης 10% ή και 20% στις υπάρχουσες καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία. Το ύψος των συγκεκριμένων καταθέσεων ανέρχεται, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στα 150 δις ευρώ.

Κάτι που σημαίνει πως στο πλαίσιο της συμφωνίας που εξετάζεται, το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να προσδοκά σε έσοδα από φόρους «εισαγωγής από Ελβετία» (Σ.Σ: το ελβετικό Δημόσιο θα επιβάλλει φόρους στις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες της χώρας και στη συνέχεια θα αποδίδει το ποσό στην ελληνική κυβέρνηση) ύψους 15-30 δις ευρώ.

Οι πληροφορίες θέλουν την τελική συμφωνία να υπογράφεται ως τα τέλη της χρονιάς και σε κάθε περίπτωση οι λεπτομέρειες της θα βασίζονται στις συμφωνίες που έχει ήδη συνάψει η Ελβετία με Βρετανία και Γερμανία.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Λίστα με μεγαλοοφειλέτες


Μέτωπο με φοροφυγάδες και φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό ανοίγει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να εκπέμψει μηνύματα σε κοινωνία και Βρυξέλλες και να τρέξει τις Εφορίες.

Οι πληροφορίες λένε ότι κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές συντάσσουν λίστα με μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που δεν πτοούνται από τα ειδοποιητήρια της Εφορίας και τις απειλές για κατασχέσεις και με υποθέσεις προκλητικής απόκρυψης εισοδημάτων και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατάλογος θα περιλαμβάνει και ονόματα προσώπων που μετά το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι τα ποσά των καταθέσεών τους σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
"Υπάρχει πολιτική βούληση για δημοσιοποίηση ονομάτων και στοιχείων οφειλετών και φοροφυγάδων, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να ξεπεραστεί ο σκόπελος που λέγεται Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων" έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Εξαλλοι
Το καυτό όμως πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με τη "στάση ελέγχων και εισπράξεων" από τις εφορίες και μάλιστα τις μεγαλύτερες. Είναι κυριολεκτικά έξαλλοι με την απογοητευτική απόδοση των εφοριών, που αντί να ανεβαίνει η παραγωγικότητά τους, ώστε να ανασάνουν τα δημόσια ταμεία, πέφτει περισσότερο.
Λίστα με μεγαλοοφειλέτες
"Καμπάνες"
Θα ζητηθούν εξηγήσεις και θα επιβληθούν κυρώσεις στο προσωπικό και κυρίως στους επικεφαλής, λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτουν ότι δεν στέκει η δικαιολογία που προβάλλουν ορισμένοι ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους αλλά το πρόβλημα είναι οι φορολογούμενοι που δεν ανταποκρίνονται. Αλλωστε αυτή ακριβώς είναι η δουλειά τους: να ξετρυπώνουν τους φοροφυγάδες.
Πρόβα ιδιωτών
Ο λήθαργος των εφοριών επιταχύνει τις διαδικασίες για την είσοδο ιδιωτών στον φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό, αρχής γενομένης από τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι ιδιώτες θα αμείβονται για τις υπηρεσίες τους με ποσοστά επί των εισπραχθέντων εσόδων.
Διαγωνισμός
Δρομολογείται το νέο πλαίσιο δράσης για το χτύπημα της γενικευμένης φοροδιαφυγής και τη συμμόρφωση των φορολογουμένων όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους, με τη σύσταση επιτροπής για την προκήρυξη ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου και η τελική αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Στο ύψος της
Η ακρίβεια στο ύψος της. Το κόστος για το οικογενειακό καλάθι του μέσου νοικοκυριού τον Ιούλιο, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ, αυξήθηκε κατά 53 ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Διαμορφώθηκε στα 2.275 ευρώ, έναντι 2.222 ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση 8% στον τομέα της στέγασης, ενώ κατά 4% αυξήθηκαν τα τρόφιμα και οι μεταφορές.
Δεύτερη ευκαιρία
Προσκλήσεις σε παραβάτες αποστέλλουν οι εφορίες ενημερώνοντάς τους ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους χωρίς πρόστιμα. Πρόκειται για όσους δεν υπέβαλαν στο παρελθόν παντός τύπου φορολογικές δηλώσεις ή οι δηλώσεις τους ήταν ανακριβείς. Μπορούν λοιπόν τώρα να υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, καταβάλλοντας μόνο πρόσθετο φόρο 3% έως 10%, ανάλογα με τον χρόνο γέννησης της φορολογικής τους υποχρέωσης.
  • "Εστυψαν το μυαλό τους" οι υπηρεσιακοί παράγοντες να κατεβάσει ιδέες για αντισταθμιστικά μέτρα στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά δεν βρήκαν κάτι που να έχει άμεση και ισοδύναμη απόδοση, να μην προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις και να είναι δίκαιο. Ετσι προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας ο κλάδος της εστίασης, με κάποιες εξαιρέσεις, οδεύει προς ΦΠΑ 23%.
  • Μετά τη Γερμανία και η Μ. Βρετα­νία εισέρχεται με την άδεια της Ελβετίας στο "τραπεζικό άντρο" για φορολογικούς λόγους. Η συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προβλέπει ότι η Ελβετία θα επιβάλει φόρο παρακράτησης στους λογαριασμούς που διατηρούν στη χώρα Βρετανοί πολίτες. Το υπουργείο Οικονομικών της Μ. Βρετανίας εκτιμά πως με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα διασφαλίσει "δισεκατομμύρια στερλίνες σε απλήρωτους φόρους" από το 2013. Σε πρώτη φάση οι ελβετικές τράπεζες θα προκαταβάλουν το ποσό των 500 εκατ. ελβετικών φράγκων.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ
Από νέο κόσκινο οι φοροαπαλλαγές
Εν μέσω σεναρίων για περικοπές ή ακόμα και κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον "διατύπωση" σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, για τη συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα καταγράψει τις φορολογικές δαπάνες και θα προσδιορίσει το κόστος για το Δημόσιο. Κι αυτό γιατί αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στις φοροαπαλλαγές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, έργο της ομάδας εργασίας, που αποτελείται από 14 στελέχη και υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, "είναι η ενημέρωση του τόμου των φορολογικών δαπανών με μεταβολές της φορολογικής νομοθεσίας που θεσπίστηκαν ή πρόκειται να θεσπιστούν μέχρι 30/9/2011 και η ποσοτικοποίηση του κόστους-απώλειας για το Δημόσιο σε ετήσια βάση για όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες φορολογικών δαπανών".

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...