Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

200 εκατομμύρια δολάρια λύτρα σε Σομαλούς πειρατές.

«Η πειρατεία και οι ένοπλες ληστείες στη θάλασσα, ειδικότερα στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, συνιστούν σοβαρότατο πρόβλημα για την εμπορική ναυτιλία».

«Η Επιτροπή έχει πλήρη γνώση της διάστασης του σοβαρού αυτού προβλήματος και εδώ και μερικά χρόνια εργάζεται για να κινητοποιήσει κάθε δυνατό μέσο ώστε να εξασφαλιστούν ελεύθερες και ασφαλείς θαλάσσιες οδοί για το εμπόριο, καθώς επίσης και ασφαλείς και εγγυημένες συνθήκες εργασίας για τους ναυτικούς», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ashton, σε απάντησή της σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κκ. Γιώργος Κουμουτσάκος και Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει από την Επιτροπή να τους ενημερώσει για τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της μεγάλης απειλής και πρόκλησης που συνιστά η διεθνής πειρατεία, καθώς και για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης «Atalanta» και το ενδεχόμενο αναβάθμισής της. Αφορμή της ερώτησης ήταν τα εξής στοιχεία :

- Η δραματική αύξηση των πειρατικών επιθέσεων, που  το τελευταίο έτος σε συνδυασμό με την αλλαγή της τακτικής των πειρατών έχει επιδεινώσει μια ήδη πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

-  Η πολύ σημαντική ανθρωπιστική διάσταση. Έως τις 31 Μαρτίου  αυτού του έτους, 596 ναυτικοί από 28 πλοία κρατούνταν όμηροι από Σομαλούς πειρατές.

- Τα λύτρα. Σύμφωνα με τις στατιστικές της EUNAVFOR, το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί ως λύτρα για την ελευθέρωση 94 σκαφών, από το έτος 2007 έως σήμερα φθάνει περίπου τα 200 εκατ. δολάρια. 

Στην απάντησή της, η Ύπατη Εκπρόσωπος κα Ashton αναφέρει ότι η επιχείρηση «Atalanta» έχει αποδειχτεί αποτελεσματική και ότι το επίπεδο δυνάμεων που παρέχουν τα κράτη-μέλη είναι επαρκές για την εκτέλεση της εντολής της. Ταυτόχρονα, επισημαίνει, όμως, ότι η λύση του προβλήματος παραμένει στη στεριά και ότι τα ίδια τα πλοία έχουν ευθύνη να μειώσουν την ευπάθεια σε επιθέσεις εφαρμόζοντας τις Βέλτιστες Πρακτικές Διαχείρισης.

Μέτρα καταπολέμησης της πειρατείας: Οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνουν:
• Παροχή αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σομαλία καθώς και έργα στο πλαίσιο του μέσου σταθερότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν συμβάλει στην εξάπλωση της πειρατείας (215,4 εκατ. ευρώ για αναπτυξιακή βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης για την περίοδο 2008 έως 2013, 45 εκατ. ευρώ το 2009 και 35 εκατ. ευρώ το 2010 για ανθρωπιστική βοήθεια).

• Ανάπτυξη με το ναυτιλιακό κλάδο βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης για να αποτραπεί η πειρατεία στον Κόλπο του Άντεν και στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας. Τον Μάρτιο του 2010, η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση που απευθύνεται στα κράτη μέλη για να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας και την πρόληψη πράξεων πειρατείας και ένοπλων επιθέσεων κατά των πλοίων. Σχετικά με αυτή τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αντιπρόεδρος κα Ashton επισημαίνει ότι «πολλά πλοία εξακολουθούν να μην τηρούν τις (υποδειχθείσες) βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης».

• Παροχή των δορυφορικών στιγμάτων όλων των σκαφών με σημαία κρατών μελών της ΕΕ στη ναυτική επιχείρηση «Atalanta» μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

• Η Επιτροπή στηρίζει ενεργά τις δραστηριότητες του ΙΜΟ για την πάταξη της πειρατείας, δεδομένου ότι τελικά πρέπει να αναληφθεί δράση σε διεθνές επίπεδο και «χαιρετίζει την προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικά με αυτή τη μάστιγα που πλήττει την εμπορική ναυτιλία».

Αξιολόγηση της επιχείρησης «Atalanta»:  Η κα Ashton σημειώνει ότι «Παρά τη δραματική αύξηση των πειρατικών επιθέσεων κατά το περασμένο έτος, χάρη στη δράση της EUNAVFOR και άλλων αντιπειρατικών φορέων δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχη αύξηση ως προς τον αριθμό επιτυχών πειρατικών ενεργειών, και ο συνολικός αριθμός πειρατικών σκαφών το 2009 και το 2010 παρέμεινε σταθερός (46 και 47)». Και προσθέτει ότι «οι αντιπειρατικοί φορείς στην περιοχή επιδιώκουν τέτοια επίπεδα συνέργιας ώστε να ενδυναμωθούν οι αμοιβαίες επιδόσεις τους κατά των ομάδων πειρατικής δράσης. Σε πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ προβλέπεται μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων παραγόντων επί αμοιβαίας βάσεως και εφόσον αυτή η κοινοποίηση σε επίπεδο θεάτρου επιχειρήσεων είναι αναγκαία για επιχειρησιακούς λόγους».

Σε δήλωσή τους για την απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων κας Ashton, οι κκ. Τσουκαλάς και Κουμουτσάκος δήλωσαν σχετικά:
«Παρά τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών πληρωμάτων που συμμετέχουν στην επιχείρηση Atalanta, αλλά και των ναυτικών δυνάμεων άλλων χωρών, η καταπολέμηση της σύγχρονης πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό παραμένει μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Η πειρατεία στην περιοχή αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο, κάτι που φαίνεται και από τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ομήρων ναυτικών που αυτή τη στιγμή κρατούν στα χέρια τους οι πειρατές.

Η πειρατεία είναι μια εξαιρετικά επικερδής δραστηριότητα για τους κατοίκους της Σομαλίας, μιας χώρας χωρίς λειτουργικό κράτος τα τελευταία 20 χρόνια. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, οι πειρατές χρησιμοποιούν όλο και πιο μεγάλα σκάφη, έχουν επεκτείνει τη δράση τους μέχρι και 2500 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σομαλίας και καταφεύγουν σε όλο και πιο βίαιες μεθόδους για την κατάληψη όλο και πιο μεγάλων πλοίων.

Η προστασία της διεθνούς ναυτιλίας στις ζωτικές ναυτικές διόδους του Ινδικού Ωκεανού είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και φυσικά, για αυτονόητους λόγους και η Ελλάδα, οφείλουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την εγγύηση της διεθνούς νομιμότητας και την προστασία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, τόσο με την αυξημένη παρουσία τους στη θάλασσα, όσο και με την ενίσχυση ενός ευνομούμενου, λειτουργικού κράτους στη Σομαλία».



onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στην Αθήνα η Χίλαρι Κλίντον

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη και οι υποστηρικτικές ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης προς τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για οικονομική σταθερότητα, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει στην Αθήνα η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυρία Χίλαρι Κλίντον. 
 
Η αμερικανίδα υπουργός θα είναι στην Αθήνα στις 17 Ιουλίου για διήμερη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδη. Προηγουμένως θα βρίσκεται στην Τουρκία όπου θα συμμετάσχει στην Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη. Είναι η πρώτη επίσκεψη της κυρίας Κλίντον στην Αθήνα με αυτή της την ιδιότητα. 

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η κυρία Κλίντον θα έχει συναντήσεις και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και στην ατζέντα των συνομιλιών θα τεθούν, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή, όλα τα θέματα: οικονομική κρίση, επενδύσεις, Κυπριακό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, Βαλκάνια, αλλά και διεθνή ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στη Λιβύη και άλλα. Από την Αθήνα η κυρία Κλίντον θα αναχωρήσει την επομένη, 18 Ιουλίου.



tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στη Λάρισα - Τέραστιο κύκλωμα νονών


Εκτεταμένη επιχείρηση για την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρισα.


Το κύκλωμα αποτελειται από 3 οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν σε εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, μαστροπεία, πλαστογραφία και άλλα αδικήματα. 

Mέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 46 άτομα ενώ αναζητούνται ακόμη 150 σε μία δικογραφία η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον 210 ονόματα.

Στην επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στη Λάρισα, η αστυνομία συνεργάστηκε με την ΕΥΠ, ενώ κατά τους τελευταίους 4 μήνες έχουν καταγραφεί περισσότερες από 12.000 συνομιλίες ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης.

Έχουν κατασχεθή μέχρι στιγμής 45 αυτοκίνητα, πολλά όπλα και μαχαίρια καθώς και μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι Έλληνες ενώ συμμετείχαν και δύο αλλοδαπές γυναίκες. Η δράση τους ξεκίνησε από την Λάρισα αλλά έχει επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα 4 ηγετικά μέλη είναι ήδη στις φυλακές της Λάριας, του Κορυδαλού και της Πάτρας, σύμφωνα με την  Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας. 

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκαν η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν τις τρεις εγκληματικές οργανώσεις, διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση, όπως αποτυπώνονται στο σκαρίφημα, ο τρόπος και η μέθοδος δράσης τους ("modus operandi"), καθώς επίσης και οι μεταξύ τους διασυνδέσεις και συνεργασίες.

Επιπλέον στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζεται ο τρόπος νομιμοποίησης των εσόδων των εγκληματικών οργανώσεων από τις παράνομες δραστηριότητες τους.

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα ξεκινήσει η ανάκριση των κρατουμένων.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έπιασαν στη Θεσσαλονίκη Κούρδους ύποπτους για τρομοκρατία

Μια πληροφορία ότι ένα ζευγάρι Τούρκων υπηκόων κουρδικής καταγωγής κυκλοφορεί οπλισμένο στη βόρεια Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα να οργανωθεί από την αρμόδια Αντιτρομοκρατική ολόκληρη επιχείρηση.

Ετσι, συνελήφθησαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Βορείου Ελλάδος δύο άτομα τουρκικής υπηκοότητας, ένας 50χρονος και μία 42χρονη, γιατί σε έρευνα που έγινε, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, σε δύο οικίες στην Τριανδρία και την Ανω Πόλη όπου διέμεναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλαστά διαβατήρια και έγγραφα αλλοδαπών αρχών.

Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα, σε βάρος της 42χρονης αλλοδαπής εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γερμανικές αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατική δραστηριότητα. Φέρεται να είχε συμμετοχή στο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο (DHKP-C) που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Κούρδων.

Επίσης στις δύο οικίες βρέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορητοί σκληροί δίσκοι, φορητά μέσα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB), κάρτες μνήμης υπολογιστών και άλλα αντικείμενα τα οποία κατασχέθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση. Ωστόσο, συνεχίζονται οι έρευνες, καθώς δεν βρέθηκε οπλισμός.

Είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα
Ο 50χρονός είχε έρθει τον Μάρτιο του 2004 λαθραία στη χώρα μας από τον Εβρο και τον Νοέμβριο του 2005 κατέθεσε αίτηση για πολιτικό άσυλο. Ετσι, εκκρεμούσε σε δεύτερο βαθμό η εξέταση αιτήματός του για πολιτικό άσυλο, καθώς το σχετικό αίτημά του είχε απορριφθεί σε πρώτο βαθμό. Η γυναίκα ήρθε αργότερα στην Ελλάδα και δεν κατέθεσε ποτέ αίτημα για πολιτικό άσυλο.

Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν το πρωί του Σαββάτου στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Νέο κόμμα με αρχηγό τον Καραμανλή"


Τον Κώστα Καραμανλή θυμήθηκε ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος σε μια περίοδο που η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με μήνυμά του στο Facebook τόνισε ότι ο τέως πρωθυπουργός πρέπει να ξαναμαζέψει την παράταξη.
"Πρέπει να ξαναμαζέψει όλη την παράταξη σε ένα κόμμα που δεν ξέρω πως θα λέγεται αλλά θα είναι η μεγάλη κεντροδεξιά", έγραψε στο διαδίκτυο, άποψη που επανέλαβε και σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real Fm.
Ο πρώην υπουργός είπε ότι ο χώρος της κεντροδεξιάς πρέπει να επανασυνδεθεί και αυτός είναι ο βασικός πυρήνας της θέσης του.
"Αδιέξοδο στην κεντροδεξιά"
Για τον Κώστα Καραμανλή είπε ότι παρέλαβε την παράταξη σχεδόν διαλυμένη μετά την ηγεσία Έβερτ, ότι κατάφερε με πολύ κόπο να τη φέρει σε λογαριασμό και να δράσει ως συνδετικός κρίκος. Επίσης χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό, ηγέτη που έχει και θετικά και αρνητικά.
"Όταν βλέπει κανείς πίσω, μπορεί να δει και θετικά και αρνητικά, αλλά δεν σημαίνει ότι μηδενίζεται η προσωπικότητα ανθρώπων", ανέφερε και εκτίμησε ότι σήμερα "πάμε σε αδιέξοδο σκηνικό στο χώρο της κεντροδεξιάς".
"Δεν είπα να φύγει ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε ότι είναι άχρηστος", συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του εκφράζοντας την άποψη ότι η πολιτική του προέδρου της ΝΔ έχει μεγάλες δόσεις λαϊκισμού και αμφιθυμίας.
Επιπλέον είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποτύχει και στην κεντροδεξιά υπάρχει πολυδιάσπαση και "αδυναμία να εμπνεύσει με την πολιτική της ως εναλλακτικός πολιτικός χώρος".
Εξήγησε, πάντως, πως το σκηνικό του πολιτικού χώρου μέσα στις εκλογές δεν μπορεί να αλλάξει και εκτίμησε πως υπάρχουν πολλά σχήματα στη Βουλή που δεν θα βγουν όλα στις εκλογές.
Θύμισε ακόμα ότι η ΝΔ έχασε τις εκλογές από τον Κώστα Σημίτη, παρότι ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις, καθώς και ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε από τον Κώστα Καραμανλή παρότι έδειχνε να είναι καλύτερος δημοκοπικά.
Τέλος ο Γιώργος Βουλγαράκης έκανε λόγο για ευμετάβλητο σκηνικό και αδυναμία του υπάρχοντος πολιτικούς προσωπικού να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Ξεσκονίζουν» 14.700 οφειλέτες

Στο "στόχαστρο" του υπουργείου Οικονομικών τίθενται 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου, με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ.



Προτεραιότητα του υπουργείου είναι πλέον η δραστική εκκαθάριση του ζητήματος των ληξιπροθέσμων οφειλών που έχουν ανέλθει σε 41,1 δισ. ευρώ συνολικά. Παράλληλα, αρχίζει ταχεία διαδικασία φορολογικού ελέγχου για τους φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις), που δεν εντάχθηκαν στην τελευταία περαίωση και έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή υψηλό κύκλο εργασιών.

Οι αποφάσεις αυτές, ελήφθησα,σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν και μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα εισαχθούν στη Βουλή πριν από το νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, ως αναγκαία προγεφυρώματα από το υφιστάμενο προς το νέο σύστημα.
Τα μέτρα αυτά θα είναι σε συνδυασμό με τις διατάξεις που ήδη θεσπίστηκαν με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στον οποίο περιλαμβάνεται η κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η ενίσχυση του ρόλου των τεκμηρίων διαβίωσης και το ελάχιστο τέλος άσκησης επιτηδεύματος και ελευθέρου επαγγέλματος. Επίσης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν αμέσως οι διατάξεις για το "φορολογικό πιστοποιητικό" που χορηγούν οι ορκωτοί ελεγκτές και τα λογιστικά γραφεία.

Ειδικά για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές (με στοιχεία Ιουνίου 2011) από άμεσους και έμμεσους φόρους και από μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, στο ποσό των 41,1 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες των ποσών αυτών, είναι περίπου 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους 900.000 οφειλέτες, οι 892.000 οφείλουν ποσά έως 150.000 ευρώ, και από αυτούς οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις έως 3.000 ευρώ. Όλοι οι οφειλέτες (892.000 άτομα) που οφείλουν ποσά έως 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δις. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δις. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χρωστάτε στην Εφορία ; Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα !

Νέα ευκαιρία και πιο μικρές δόσεις θα προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών για να πληρώσουν όσοι έχουν χρέη στο δημόσιο.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που είχε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με τους εφόρους, και υπό την πίεση των ελλειμμάτων, ο κ. Παντελής Οικονόμου, τους αποκάλυψε ότι ετοιμάζει και θα παρουσιάσει ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη.

 Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα προσφέρονται έως και 48 δόσεις, ενώ η προκαταβολή και το ποσό καταβολής θα είναι μικρότερο, ενώ οι καταβολές θα γίνονται ενδεχομένως ανά μήνα αντί για τρίμηνο.

 Από το 2009 ως σήμερα, από το «θησαυρό» των ληξιπρόθεσμων των 30 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει μόνο 1,2 δισ. Ωστόσο τα ανείσπρακτα χρέη δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν σε σχεδόν 40 δισ. ευρώ, εξαιτίας της απροθυμίας και της αδυναμίας πληρωμής των δυσβάσταχτων φόρων.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

''Η αρχαία Ολυμπία καταστράφηκε από τσουνάμι'' !

Kαθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάιντς της Γερμανίας δρ Αντρέας Βετ, ο οποίος έχει διενεργήσει γεωμορφολογικές και γεωαρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή της Ολυμπίας ισχυρίζεται τώρα, ότι η καταστροφή της δεν ήρθε από σεισμό, όπως πιστεύαμε αλλά από τσουνάμι και ίσως όχι ένα αλλά πολλά... 
Σύμφωνα με τον Βετ το τσουνάμι έγινε τον 6ο μ. Χ. αιώνα, πλημμύρισε την κοιλάδα του Αλφειού και στη συνέχεια «ανέβηκε» στην Ολυμπία παρά το γεγονός, ότι βρίσκεται 33 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σημαντικό όμως είναι, ότι στην αρχαιότητα η Ολυμπία απείχε 14 χιλιόμετρα - ίσως και λιγότερα - από τη θάλασσα και όχι 22 που είναι σήμερα.

Τα αποτέλεσμα των ερευνών του μάλιστα θα παρουσιάσει ο ίδιος σε διεθνές συνέδριο, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Κόρινθο σχετικά με τις ενεργές τεκτονικές πλάκες, τους σεισμούς και τη γεωλογία, την αρχαιολογία και τη μηχανική.
Ο δρ Βετ ως μέλος του Γεωγραφικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου «Johannes Gutenberg» του Μάιντς πραγματοποιεί έρευνα για τα «παλαιοτσουνάμι» των τελευταίων 11.000 ετών στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου εδώ και χρόνια. Και προκειμένου να καταλήξει σ΄αυτό το συμπέρασμα σχετικά με την καταστροφή της αρχαίας Ολυμπίας έκανε σειρά αναλύσεων στο υπέδαφός της (ιζηματολογικές, γεωχημικές, γεωμορφολογικές και γεωαρχαιολογικές) σύμφωνα με τις οποίες: Η σύνθεση των ιζημάτων της περιοχής δεν αντιστοιχεί στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του ποταμού Κλαδέου, ο οποίος ευθυνόταν, όπως πιστεύαμε ως σήμερα, για τις πλημμύρες στο ιερό της Ολυμπίας.
Επιπλέον η μελέτη σε κοχύλια και σε κελύφη διαφόρων μικροοργανισμών που βρέθηκαν στην περιοχή αυτή σχετίζονται με την θάλασσα. Αλλά και η σύνθεση των αποθέσεων γύρω από την Ολυμπία ταυτίζεται, κατά τον ίδιο πάντα, με εκείνη των αποθέσεων από «παλαιοτσουνάμι» στην κοιλάδα του Αλφειού. Διότι το τσουνάμι που κατέστρεψε την Ολυμπία - πάντα κατά τον δρα Βετ, δεν ήταν το μοναδικό στην περιοχή αλλά ένα από τα πολλά των τελευταίων 7.000 ετών.
Δεν θα μπορούσε όμως να ήταν ένας ισχυρός σεισμός η αιτία; Ο δρ Αντρέας Βετ το αποκλείει! Γιατί σ΄αυτή την περίπτωση η πτώση των σπονδύλων του ναού του Διός θα έπρεπε να έχει γίνει με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που βλέπουμε σήμερα, όπως πιστεύει ο ίδιος. Οι σπόνδυλοι δηλαδή θα έπρεπε να βρίσκονται είναι ο ένας επάνω στον άλλο, και όχι ο ένας δίπλα στον άλλο σε αλληλουχία, σαν «επιπλέουν» πάνω στο έδαφος.
Σύμφωνα ωστόσο με ο, τι γνωρίζαμε ως σήμερα η αιτία της οριστικής καταστροφής του ιερού ήταν δύο μεγάλοι σεισμοί, που έγιναν το 522 και το 551 μ. Χ. (εδώ υπάρχει σύμπτωση με τον 6ο αιώνα, που αναφέρει ο Βετ) και είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των οικοδομημάτων, μεταξύ των οποίων και του ναού του Δία.

Η συνέχεια της θεωρίας θέλει το χώρο να καλύπτεται από τους πλημμυρισμένους ποταμούς Αλφειό και Κλαδέο αλλά και από τις κατολισθήσεις του Κρονίου λόφου. Ο τόπος όλος, μαζί και τα ερείπια, καλύφθηκε τότε από επίχωση, που έφθανε τα επτά μέτρα. Αυτά ως τις πρώτες ανασκαφές, που έγιναν το 1829 από τη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στην Πελοπόννησο, με επικεφαλής το στρατηγό Μεζόν, που αποκάλυψε τμήματα του ναού, πολλά από τα οποία μάλιστα μεταφέρθηκαν στο Λούβρο.
Ποια είναι όμως, η άποψη των ελλήνων επιστημόνων για την νέα θεωρία; Ο ομ. καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Μαριολάκος με τον οποίο επικοινώνησε το «Βήμα» κρατά επί του παρόντος, και ώσπου να πληροφορηθεί όλα τα στοιχεία της μελέτης, στάση αναμονής. «Εχουν γίνει τσουνάμι στο Ιόνιο εξ αιτίας μεγάλων σεισμών στη θάλασσα, στα νότια της Πελοποννήσου μάλιστα στην Ελαφόνησο συγκεκριμένα, έχω παρατηρήσει ίχνη από τέτοιο φαινόμενο, αλλά για την Ολυμπία που βρίσκεται τόσο βαθιά στην ξηρά, διατηρώ επιφυλάξεις», λέει.
Οσο για το επιχείρημα, που διατυπώνει ο γερμανός καθηγητής - με τον οποίο άλλωστε γνωρίζεται προσωπικά - για τον τρόπο πτώσης των σπόνδυλων του ναού, πιστεύει ότι αν υπήρξε τσουνάμι, θα έπρεπε να έχουν πέσει με διαφορετική φορά.
Ας σημειωθεί ότι ο δρ Αντρέας Βετ έχει πραγματοποιήσει επίσης έρευνες και δημοσιεύσεις για την περιοχή του Δέλτα του ποταμού Αχελώου και του λιμανιού των Οινιάδων (2005) αλλά και για τις επιπτώσεις από τσουνάμι στην ακτογραμμή της Λευκάδας (2006).

newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 8 Ιουλίου

1497: Ο πορτογάλος Βάσκο Ντα Γκάμα ξεκινά να ανακαλύψει την Ινδία. Θα γίνει ο πρώτος εξερευνητής που θα τα καταφέρει δια θαλάσσης.

1765: Μια διαφήμιση πληροφορεί το αγγλικό κοινό ότι η οικογένεια Μότσαρτ βρίσκεται στο Λονδίνο και θα δίνει συναυλίες καθημερινά από τις 12 έως τις 3 μετά το μεσημέρι στην ταβέρνα Swan and Harp.

1822: Πέθανε ο Πέρσι Σέλεϊ, άγγλος ρομαντικός ποιητής. («Προμηθέας Λυόμενος»)

1831:Γεννήθηκε ο Τζον Πέμπερτον, αμερικανός φαρμακοποιός, που ανακάλυψε την Coca-Cola. 

1838: Γεννήθηκε ο Φερδινάνδος φον Ζέπελιν, γερμανός κόμης και κατασκευαστής του ομώνυμου αερόπλοιου.

1889: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Wall Street Journal.

1910: Δολοφονική απόπειρα σημειώνεται εναντίον του διευθυντή της εφημερίδας «Ακρόπολις», Βλάση Γαβριηλίδη, ο οποίος διεξήγαγε συστηματικό και έντονο αγώνα για την εκκαθάριση του Πανεπιστημίου από ανίκανους καθηγητές.

1912: Χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς κερδίζει ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης με επίδοση 3:37.

1961: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, διακεκριμένος καθηγητής μαιευτικής, κατοχικός πρωθυπουργός.

1965: Ξεκινά η ρήξη του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου με τα ανάκτορα και αποτελεί την αρχή της ανώμαλης κοινοβουλευτικής περιόδου, που ονομάστηκε «Αποστασία» και οδήγησε στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967.

1970: Γεννήθηκε ο Μπεκ (Χάνσεν), αμερικανός μουσικός και συνθέτης της ανεξάρτητης ροκ σκηνής. («Midnite Vultures»)

1994: Πέθανε ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, ηγέτης της Βόρειας Κορέας από το 1948. 

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η κρίση φέρνει... το τσιγαρόσημο

Παράθυρο στη γενική απαγόρευση του καπνίσματος ανοίγει το Υπουργείο Υγείας, αφού, έπειτα από πολύμηνες διαμάχες με τους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, η συνήθεια πολλών Ελλήνων θα επιτρέπεται και διά νόμου στα «ξενυχτάδικα», αλλά με την επιβολή ενός ειδικού ετήσιου φόρου στους καταστηματάρχες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «τσιγαρόσημο» θα αφορά σε νυχτερινά καταστήματα και καζίνο με εμβαδόν άνω των 300 τ.μ. και θα καταβάλλεται σε ετήσια βάση από τους επιχειρηματίες στις κατά τόπους εφορίες.

Όπως περιγράφεται στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, οι καταστηματάρχες θα υποχρεούνται να κατασκευάζουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους, για τους οποίους θα καταβάλλεται ετήσιο τέλος 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. 
Ωστόσο, την ίδια ώρα, παραμένει σε εκκρεμότητα η κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας σχετικά με τον καθορισμό των όρων αλλά και των προϋποθέσεων για τη λειτουργία αυτών των χώρων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση ελπίζει ότι από την επιβολή του «τσιγαροσήμου» ο κρατικός κορβανάς θα ενισχύεται κάθε χρόνο κατά 40 εκατ. ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, εάν αναλογιστεί κανείς την παρούσα εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας ο αριθμός των καζίνο αλλά και των νυχτερινών κέντρων αγγίζει τις 3.000.
Νόμος που μένει στα χαρτιά
Την ίδια ώρα, κι ενώ η γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και σε δημόσιους χώρους βρίσκεται σε πλήρη ισχύ, δεν φαίνεται ότι συμβαίνει το ίδιο και για τα μαγαζιά της νύχτας.
Αυτό, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι αρκετά από τα κέντρα αυτά δεν διαθέτουν άδειες λειτουργίας, προξενεί ιδιαίτερο προβληματισμό στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αφού εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί το «τσιγαρόσημο» να καταστεί «κενό γράμμα».
Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα του καπνίσματος γίνεται μεν για καθαρά φοροεισπρακτικούς λόγους, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος, με τη νέα αυτή εξαίρεση, να «σπάσει» η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος.
Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα καταστήματα
Μία εξίσου σημαντική παράμετρος έχει να κάνει και με το τι μέλλει γενέσθαι εφεξής με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως οι καφετέριες και τα εστιατόρια.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα στις αρχές Οκτωβρίου του 2010, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) αψήφησε την απαγόρευση, επαναφέροντας τα σταχτοδοχεία, καθώς είχε εκφραστεί η εκτίμηση ότι από τις 3 Σεπτεμβρίου του 2010, οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε πτώση από 20% έως 30%.
Μάλιστα, στις 13 Ιανουαρίου του 2011, η Π.Ο.Ε.Σ.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εξέφραζε την κάθετη διαφωνία της για την εφαρμογή του νόμου. Συγκεκριμένα, σ' αυτήν η Ομοσπονδία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Απορρίπτουμε εκ των προτέρων τυχόν ρυθμίσεις που θα καταργήσουν την απαγόρευση του καπνίσματος κατ' όνομα, αλλά θα θέσουν ανεφάρμοστους όρους και ανέφικτες προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων μας ως χώρων καπνιζόντων, με σκοπό να καταλήξουμε και στο ίδιο αποτέλεσμα από άλλο δρόμο».
Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, την ίδια ακριβώς ημέρα, σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πρόθεση να μετατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο από προστατευτικό για την Υγεία σε εισπρακτικό, είχε πει ότι «το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η δημόσια υγεία»...

zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

''Γιατί η Ελλάδα είναι τέτοιο τρελοκομείο; Πόσο ανίδεη και ανεύθυνη έχει γίνει η ελληνική κυβέρνηση''

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Steve Forbes και αρχισυντάκτης στο Forbes.com κάτω από αυτό τον τίτλο εξηγεί γιατί η χώρα μας είναι χρεοκοπημένη αντί να είναι η Ελβετία των Βαλκανίων.

Το αρχικό του σχόλιο είναι:''Δεδομένης της πλούσιας εμπορικής κληρονομιάς της στη Μεσόγειο, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία των Βαλκανίων. Οι Έλληνες μετανάστες και οι απόγονοί τους έχουν καταγράψει μεγάλες επιχειρηματικές επιτυχίες στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στον Καναδά και αλλού. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, οικονομικά και πολιτικά''.
 
Ο επιχειρηματίας με παγκόσμια εμβέλεια γράφει πόσο τον εξόργισαν με την αδιαφορία τους οι Έλληνες πολιτικοί:''πρόσφατα συμμετείχα στο συνέδριο "Greek Power Summit 2011 - Helping Greece Rebuild", το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Σας παραθέτω ένα μικρό περιστατικό που τονίζει το πόσο ανίδεη και ανεύθυνη έχει γίνει η ελληνική κυβέρνηση.
Το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων στο συνέδριο ήταν επιχειρήσεις και στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου που ήταν είτε Έλληνες μετανάστες είτε ελληνικής καταγωγής.
Πήγαν στην Αθήνα για να μελετήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες και να προσφέρουν προτάσεις για το πώς να αναβιώσει η ελληνική οικονομία.
Αυτά τα στελέχη διαχειρίζονται επιχειρηματικά και οικονομικά assets ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση συμπεριφερόταν σαν να μην ήταν κάτι τέτοιο.Σίγουρα, η κατάσταση ήταν αμφιλεγόμενη, ωστόσο θα πίστευε κανείς ότι κάποιοι από τους κορυφαίους υπουργούς -ή τουλάχιστον υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων- θα έβρισκαν λίγα λεπτά για να έρθουν σε επαφή με αυτά τα σημαντικά στελέχη και επιχειρηματίες.Ούτε κατά διάνοια.Κανένας από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του πρωθυπουργού δεν πέρασε ούτε για να μας πει ένα "γεια".Το ίδιο και από το υπουργείο Οικονομικών.Και οι ηγέτες της υποτιθέμενης συντηρητικής αντιπολίτευσης; Εξαφανισμένοι'.
 
Μάλιστα στο συνέδριο παρευρέθηκε ο Krzysztof "Chris" Walenczak, ο Πολωνός υφυπουργός Οικονομικών και ο άνθρωπος που υπήρξε επικεφαλής του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της χώρας για τα τελευταία δύο χρόνια.
Αυτός και η ομάδα του έχουν εντυπωσιάσει παρατηρητές από όλον τον κόσμο.
Ο Chris μοιράστηκε μαζί μας εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές για το πώς η Πολωνία κατάφερε να πουλήσει επιτυχώς 500 επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν σχέδια για πώληση άλλων 300 σχετικά σύντομα.
Όμως, ούτε ένας άνθρωπος από την ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν εκεί για να μάθει κάτι από τις εμπειρίες των Πολωνών σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις τέτοιου μεγέθους.
Μετά την παρουσίασή του ο Walenczak ρώτησε θυμωμένος: "Γιατί δεν υπάρχει κανείς εδώ από την κυβέρνηση;".
Και αυτό, εν ολίγοις, είναι γιατί η Ελλάδα διαλύεται''.
 
Απτόητος ο Steve Forbes γράφει για την υπέρμετρη φορολόγηση στη χώρα μας που θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της αλά Λατινική Αμερική και που επιτέλους η κυβέρνηση θα πρέπει να καταγράψει και να αξιοποιήσει την τεράστια κρατική περιουσία.
 
''Οι Έλληνες κατηγορούνται -και δικαίως- ότι δεν πληρώνουν φόρους. Άλλες χώρες της περιοχής πλήττονται από το ίδιο πρόβλημα. Η λύση τους; Αχρήστευσαν τους παλιούς φορολογικούς κώδικες και τους αντικατέστησαν με έναν απλό και εύκολο να επιβληθεί ενιαίο φορολογικό συντελεστή. Όμως, ενώ στην Ελλάδα ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής πλησιάζει το 50%, στη γειτονική Βουλγαρία είναι 10%, στην Αλβανία 10% και στη Ρουμανία 16%. Έτσι, αυτές οι χώρες αναπτύσσονται, ενώ η Ελλάδα συρρικώνεται.
 
Επίσης, θα πρέπει όλοι να πάψουν να υποκρίνονται ότι το χρέος της Ελλάδας δεν χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί. Υπάρχει προηγούμενο, ιδιαίτερα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αν γίνει σωστά, δεν θα οδηγήσει σε κατάρρευση του εμπορικού τραπεζικού συστήματος.
 
Η Ελλάδα χρειάζεται εσωτερικές αλλαγές. Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, για παράδειγμα, είναι πρωτόγονα. Οι ειδικοί εκτιμούν πω η κυβέρνηση έχει στην κατοχή της ακίνητα αξίας περίπου 500 δισ. δολαρίων, ωστόσο δεν υπάρχουν αποτελεσματικές διαδικασίες για την καταγραφή αυτής της περιουσίας. Και το να βρει κανείς τι ανήκει σε ποιον μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη διαδικασία. Δεν χρειάζεται όμως πολύ μυαλό: λύστε το θέμα με την ιδιοκτησία και η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει αμέτρητα δισεκατομμύρια από ενοικιάσεις ή πωλήσεις σε developers.
 
Συμπέρασμα: Η λιτότητα από μόνη της δεν είναι αποτελεσματική, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά. Οι περικοπές πρέπει να συνοδεύονται από φορολογική μεταρρύθμιση, θετικές δομικές αλλαγές που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και από αναδιάρθρωση των χρεών. Η ανεπαρκής ηγεσία της Ελλάδας μπορεί να αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, όμως η ελληνική ασθένεια επηρεάζει ξεκάθαρα όλους τους ηγέτες των ανεπτυγμένων χωρών σήμερα''.

newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για τα αναδρομικά των βουλευτών»


Τι έγινε στη συνάντηση Πετσάλνικου-Παπαδημούλη

Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει δήλωση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου πως εάν η βουλή ζητήσει για λόγους δημοσίου συμφέροντος τη δημοσιοποίηση των ονομάτων βουλευτών που ζήτησαν αναδρομικά, μπορεί η δημοσιοποίηση αυτή να γίνει; 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο εκείνος του ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των πρώην βουλευτών που ζητούν σημαντική και προκλητική αναδρομική αύξηση των συντάξεων, διότι δεν έχει την σχετική αναδρομική αρμοδιότητα.

Όταν ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε τη δήλωση του κ. Καραβοκύρη, ο κ. Πετσάλνικος απάντησε πως επικοινώνησε προσωπικά με τον κ. Καραβοκύρη ο οποίος του ανέφερε ότι δεν έχει κάνει ποτέ τέτοια δήλωση.

«Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ποτέ εξ’ όσων είναι δημοσίως γνωστά, δεν διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα ούτε αντέδρασε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, παρ’ ότι τον ενημέρωσα και σχετικά για την πρωτοβουλία μου και την επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής», λέει ο κ. Παπαδημούλης και καταλήγει: «Από τα παραπάνω δυστυχώς γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για διαφάνεια και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών σ’ ένα ζήτημα που σκανδαλίζει δικαίως την ελληνική κοινωνία. Όσο για την κορυφή της δικαστικής εξουσίας, που στην Ελλάδα δυστυχώς διορίζεται από την εκτελεστική εξουσία, παρατηρούνται φαινόμενα "είπα-ξείπα" και πρακτικές δυο μέτρων και δύο σταθμών, άλλα για τους ισχυρούς κι άλλα για τους ανίσχυρους».
newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φωτιά στις δόσεις των δανείων


Νέες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς χιλιάδων νοικοκυριών θα έχει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει στη αύξηση του βασικού επιτοκίου κύριων αναχρηματοδοτικών πράξεων κατά 25 μονάδες βάσης, στο επίπεδο του 1,50%.
Εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους. Συνέπεια των αυξήσεων αυτών καθώς και των αυξήσεων του επιτοκίου euribor, είναι οι αυξήσεις των δόσεων δανείων των εμπορικών τραπεζών προς τα νοικοκυριά που έχουν συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο που συνδέεται με το επιτόκιο της ΕΚΤ.
Για παράδειγμα για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με επιτόκιο ΕΚΤ συν 2% και διάρκεια 15 έτη μέχρι σήμερα είχε δόση 696 ευρώ και θα ανέλθει στα 710 ευρώ.
Για το ίδιο ποσό δανείου με διάρκεια 20 έτη, η δόση από τα 561 θα φθάσει τα 575 ευρώ περίπου το μήνα. Με 25 χρόνια διάρκεια, η δόση από τα 480 θα ανέλθει στα 495 ευρώ περίπου.
Εάν ακολουθήσει, όπως εκτιμάται, μια ακόμη τουλάχιστον άνοδος κατά 0,25% ακόμη, θα αυξήσει τη δόση για την 15ετία, στα 721 ευρώ, για την 20ετία στα 586 ευρώ και για τα 25 έτη διάρκειας του δανείου στα 510 ευρώ περίπου
Οι αυξήσεις επιτοκίων καθώς και οι επιβαρύνσεις που έχει ο οικογενειακός προϋπολογισμός λόγω της οικονομικής κρίσης εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.
Αύξηση στα "κόκκινα" δάνεια
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος θα συνεχιστούν και το 2011 οι ανοδικές τάσεις των δανείων σε καθυστέρηση.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η σημαντική επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, λόγω του αντίξοου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, συνοδεύτηκε από σημαντική άνοδο του λόγου των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο δανείων, από 7,7% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009 σε 10,4% τον Δεκέμβριο του 2010, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγω για συνέχιση της ανοδικής τάσης και το 2011.
Πιο συγκεκριμένα ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων στην στεγαστική πίστη αυξήθηκε από 7,4% το 2009 σε 10% το 2010. Στην καταναλωτική πίστη ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση και ανήλθε σε 20,5% το 2010 από 13,4% το 2009. Στην επιχειρηματική πίστη παρουσιάστηκε αύξηση από 6,7% σε 8,7%.
Δάνεια με το σταγονόμετρο
Οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, σε συνδυασμό με την αυστηριοποιήση των κριτηρίων έγκρισης δανείων από πλευράς τραπεζών, έχει ως συνέπεια και την περαιτέρω μείωση της πιστωτικής επέκτασης τον Μάιο.
Ειδικότερα οι χορηγήσεις των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα το συνολικό τους χρέος προς αυτές να διαμορφωθεί στο τέλος Μαΐου στα 253,2 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 1,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης εμφάνισε μείωση κατά 0,5%.
Αναλυτικότερα, το χρέος των επιχειρήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα διαμορφώθηκε στο τέλος Μαΐου σε 120,9 δισ. ευρώ καταγράφοντας οριακή αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Το χρέος των νοικοκυριών υποχώρησε στο πεντάμηνο στα 116,2 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης τον Μάιο ήταν αρνητική αγγίζοντας τα 433 εκατ. ευρώ.
Την μεγαλύτερη υποχώρηση εμφανίζουν τα καταναλωτικά δάνεια καθώς το συνολικό τους υπόλοιπο (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι πιστωτικές κάρτες) υποχώρησε το Μάιο στα 33,8 δισ. ευρώ εμφανίζοντας μείωση κατά 5,1% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική, ύψους 228 εκατ. ευρώ.
Στα στεγαστικά δάνεια η μείωση τους σε σχέση με πέρυσι ανήλθε σε 1,75% με το συνολικό τους υπόλοιπο να φθάνει τα 79,8 δισ. ευρώ. Τέλος τα δάνεια σε ελεύθερους επαγγελματίες διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαΐου στα 16 δισ. ευρώ εμφανίζοντας μείωση κατά 3,2% σε σχέση με πέρυσι.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ίδιο σπίτι έχει χτυπηθεί 6 φορές από μετεωρίτη !

Ο Radivoke Lajic, ένας 50χρονος άνδρας από τη Βοσνία, υποστηρίζει ότι το σπίτι του έχει γίνειστόχος εξωγήινων οι οποίοι του πετούν...μετεωρίτες!
Σύμφωνα με το Telegraph.co.uk, η κατοικία του στο χωριό Gornji Lajici, κοντά στην πόλη Prijedor στη βόρεια Βοσνία, έχει χτυπηθεί έξι φορές από κομμάτια μετεωριτών, κάτι που ο ίδιος αποδίδει σε εξωγήινους!
«Είναι σαφές ότι δέχομαι επίθεση από τους εξωγήινους. Δεν γνωρίζω τι έχω κάνει και τους έχω ενοχλήσει, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει άλλη λογική εξήγηση για αυτό που μου συμβαίνει», λέει ο Radivoke.
«Έτσι κι αλλιώς η πιθανότητα να χτυπηθεί ένα σπίτι από έναν μετεωρίτη είναι πολύ μικρή. Το γεγονός ότι στο δικό μου έχει συμβεί έξι φορές, είναι κάτι που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί», προσθέτει.
Η πρώτη φορά που ένα κομμάτι μετεωρίτη χτύπησε το σπίτι του 50χρονου, ήταν το Νοέμβριο του 2007. Όπως έχει παρατηρήσει μάλιστα ο ίδιος, όλες τις φορές που συνέβη αυτό, έβρεχε. Τα κομμάτια των βράχων που έχουν πέσει στην κατοικία του, έχουν εξεταστεί από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, από όπου υπάρχει η επιβεβαίωση ότι πράγματι πρόκειται για μετεωρίτες!
«Είμαι σίγουρος ότι έχω στοχοποιηθεί από τους εξωγήινους. Παίζουν παιχνίδια μαζί μου. Δεν ξέρω γιατί το κάνουν αυτό. Κάθε φορά που βρέχει, δεν μπορώ να κοιμηθώ γιατί ανησυχώ για το επόμενο χτύπημα», λέει ο ίδιος. Μάλιστα ομολογεί ότι αναγκάστηκε να ενισχύσει τη στέγη του με χάλυβα με το φόβο μίας μελλοντικής πτώσης και εξηγεί ότι για να μπορέσει να καλύψει το κόστος πούλησε έναν από τους μετεωρίτες σε ένα πανεπιστήμιο στην Ολλανδία.
Παρά την αναστάτωσή του όμως, παραδέχεται ότι η ζωή του έχει αλλάξει προς το καλύτερο μετά από τις έξι μυστηριώδεις πτώσεις: «Oι μετεωρίτες αυτοί έχουν φέρει και ευτυχία στην οικογένειά μου. Έχουμε γνωρίσει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για το γεγονός αυτό και μας επισκέπτονται ή επικοινωνούν μαζί μας. Για το λόγο αυτό σκέφτομαι να δημιουργήσω ένα μικρό μουσείο στο πίσω μέρος της αυλής του σπιτιού παρουσιάζοντας στους επισκέπτες τους μετεωρίτες και το χρονικό των επιθέσεων!», δηλώνει.
Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους , ερευνούν τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά και εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν μαγνητικά πεδία γύρω από το σπίτι του άνδρα, προκειμένου να καταφέρουν να εξηγήσουν τις συχνές πτώσεις μετεωριτών στην ίδια περιοχή.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Βγάζουν" 5 στρέμματα ... 200 τόνους κηπευτικών;

Η Κρήτη διεκδικεί για αποζημιώσεις λόγω της φημολογίας από το E.Coli 40 εκ. ευρώ, ενώ για όλη την Ελλάδα προορίζονται ... 46 εκ. ευρώ!

Δύσπιστοι εμφανίζονται οι κοινοτικοί ελεγκτές που βρίσκονται στην Κρήτη προκειμένου να προχωρήσουν σε ελέγχους των δηλώσεων των παραγωγών σε ότι αφορά τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της φημολογίας από το E.Coli.
 
Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης υπό την αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου, οι έλεγχοι ξεκίνησαν στη Μεσσαρά, την Άρβη, και την Ψαρή Φοράδα, ενώ θα συνεχιστούν σήμερα στην Ιεράπετρα.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν, είναι οι δηλώσεις των Κρητικών παραγωγών οι οποίοι ζητούν ως αποζημιώσεις, συνολικά 40 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, για όλη την Ελλάδα, προβλέπονται 46 εκ. ευρώ, γεγονός που προκάλεσε τη διενέργεια ελέγχων, καθώς υπάρχουν υποψίες για ... παραφουσκωμένες δηλώσεις!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αγρότη με έκταση 5 στρεμμάτων, ο οποίος δήλωσε παραγωγή 200 τόνων! Σε κλίμα δυσπιστίας οι κοινοτικοί ελεγκτές θα εξακριβώσουν την αλήθεια με βάση της δηλώσεις των περασμένων ετών.

cretalive.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έβαλαν...στοίχημα ότι θα πουλάμε περιουσία 1,1 δισ. το μήνα


«Στοίχημα» αρκετά επίφοβο για να το χάσει βάζει η Κυβέρνηση στις αποκρατικοποιήσεις: Την ίδια ώρα όμως έχει καθορίσει με εξαιρετική ακρίβεια τα ποσά που θα πέφτουν κάθε τρίμηνο σε έναν ειδικό «κουμπαρά» για τις τράπεζες.


Όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο -στο οποίο συμφώνησαν και θα βάλουν την υπογραφή τους κυβέρνηση και Τρόικα για να έρθει από Σεπτέμβριο το νέο δάνειο- το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει αρκετά ψηλά τον πήχη στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, κινδυνεύοντας όμως έτσι να μην τον ..φτάσει, δεδομένων των συνθηκών.
Στο νέο Μνημόνιο, αναφέρεται ότι ως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα πρέπει να βγάλει στο σφυρί κρατική περιουσία και να εισπράξει από αποκρατικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ συνολικά. 
Εξ αυτών τα 1,7 δισ. θα έχουν εισπραχθεί έως το Σεπτέμβριο και άλλα 3,3 δισ. στο δ΄τρίμηνο. 
Από τον Οκτώβριο δηλαδή και μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να εισπράττει 1,1 δισ. κάθε 30 μέρες, ολοκληρώνοντας από μία ομοβροντία αποκρατικοποιήσεων κάθε μήνα. 
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «αυτά δεν γίνονταν ούτε τους καλούς καιρούς, που το χρηματιστήριο και η ψυχολογία της αγοράς ήταν στα ύψη, όχι εν μέσω ύφεσης και τις αξίες υπό κατάρρευση, όπως τώρα συμβαίνει»… 
Την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση αναλαμβάνει να «τρέχει» με ρυθμούς fast-track το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να μεταφέρει, κάθε τρίμηνο από τώρα και μετά, κονδύλια 1 δισ. ευρώ, σε ειδικό κυβερνητικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για τις ανάγκες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος. 
Μέχρι τέλος του χρόνου θα πρέπει να καταβάλει στο Ταμείο (ΤΧΣ) συνολικά 2 δισ. ευρώ. Από το λογαριασμό τα λεφτά θα μεταφέρονται τακτικά προς το ΤΧΣ, για να διασφαλιστεί ότι το τελευταίο διατηρεί ταμειακό υπόλοιπο ύψους 1.500 εκατ. ευρώ, εφόσον η αξιολόγηση του προγράμματος για το κεφάλαιο των τραπεζών δείξει ότι οι πόροι αυτοί είναι απαραίτητοι. 
Η αποδέσμευση των κεφαλαίων αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας από το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώνεται κάθε εβδομάδα, την πρώτη μάλιστα εργάσιμη μέρα, να παραδίδει αναλυτική έκθεση για τον ισολογισμό του Ταμείου, με επεξηγήσεις για τις κινήσεις και τις αλλαγές στους λογαριασμούς. 



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...