Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ψηλά τη σημαία οι Έλληνες φοιτητές σε διαγωνισμό οικονομίας


Μολονότι διανύουμε πολύ δύσκολες εποχές και οι φοιτητές που θέλουν να ξεχωρίσουν παραμένουν χωρίς βοήθεια από την πολιτεία, εντούτοις οι Ελληνες μηχανολόγοι διέπρεξαν γιοα μία ακόμη φορά σε διεθνές επίπεδο. Στο 28ο Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, που διεξήχθη από τις 17 έως τις 19 Μαΐου στους δρόμους του Ρότερνταμ, δύο ελληνικά Πανεπιστήμια και ένα ΤΕΙ, ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους, ανάμεσα σε 217 ομάδες με πάνω από 3.000 φοιτητές από 23 χώρες της Ευρώπης.

Στόχος όλων ήταν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν οχήματα με σκοπό να καλύψουν τη μεγαλύτερη απόσταση με όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και χαμηλότερες εκπομπές!

Οσον αφορά στην στην ελληνική αποστολή, η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο Κρήτης και από το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά!

Συγκεκριμένα:

- Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την ομάδα Προμηθέας της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) κατάφερε, σπάζοντας το περσινό ρεκόρ τους, να διανύσει 390 χλμ./kwh που ισοδυναμεί με το εντυπωσιακό 2.706 χλμ./λίτρο καυσίμου, με το πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα Πυρφόρος στην κατηγορία Battery Electric Prototype. Η ομάδα συμμετείχε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ η επίδοση αυτή τους χάρισε την 11η θέση στην κατηγορία τους και βέβαια το πανελλήνιο ρεκόρ οικονομίας καυσίμου.

Η εμπειρία των προηγουμένων τριών ετών, η τεχνογνωσία και οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί εξ? ολοκλήρου στο εργαστήριο ηλεκτρικών μηχανών της σχολής, ενσωματώθηκαν φέτος από την ομάδα σε ένα βελτιωμένο τρίτροχο όχημα τροφοδοτούμενο από μπαταρίες υψηλής απόδοσης, ανταμείβοντας την προσπάθειά τους.

Αξίζει να μνημονεύσουμε τους χορηγούς, διότι χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαν πόροι για τη συμμετοχή: ΟΠΑΠ, Attica Bank, Ginis ταξίδια, EΛ.ΙΝ.Η.Ο και Cybernetics.

- Το Πολυτεχνείο Κρήτης, κατάφερε επίδοση 34 χλμ./KWh που αντιστοιχεί σε περίπου 328 χλμ./λίτρο, και κατέκτησε την 4η θέση στην κατηγορία του. Η ομάδα συμμετείχε για πέμπτη χρονιά στη κατηγορία μεγάλων οχημάτων Urban Concept, φέτος με το καινοτόμα εξελιγμένο όχημα πόλης ΕR12, το οποίο διαθέτει κυψέλες υδρογόνου και κινείται με ηλεκτρικό κινητήρα. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει καταφέρει να κερδίσει το βραβείο Ασφάλειας οχημάτων (ADAC Safety Award) στις δυο προηγούμενες διοργανώσεις.

Ορισμένα τεχνικά προβλήματα και η πρόκληση της νέας πίστας ,στέρησαν από την ομάδα μια καλύτερη επίδοση στην οποία στόχευε. Ωστόσο, οι σημαντικές βελτιώσεις σχετικά με το βάρος, την αεροδυναμική και τον κινητήρα του νέου οχήματος επέτρεψαν στο Πολυτεχνείο της Κρήτης να σκαρφαλώσει από την 8η θέση που κατείχε πέρυσι, στην 4η θέση της κατηγορίας της.

Χορηγοί της ομάδας ήταν οι: ΤΤ, ΑΝΕΚ LINES, Aegean Airlines, EADS 3 SIGMA, Simple City, ΚΤΕΟ Γλαύκου, ΚΤΕΟ Κρήτης, Μιχαηλάκης Sport και FIBERMAX COMPOSITES.

- Η ομάδα QUATTRO ECO MECHANICS που εκπροσώπησε το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά και που συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά, διαγωνίστηκε με το όχημα Dominator στην κατηγορία Battery Electric Prototype διανύοντας 90 χλμ./KWh ή αλλιώς, 624,6 χλμ./λίτρο.

Η ομάδα, με στόχο σε πρώτη φάση την εμπειρία συμμετοχής, ολοκλήρωσε την κατασκευή του οχήματος με τη βοήθεια προηγμένων μεθόδων μοντελοποίησης CAD/CAE εντός 35 ημερών και με ελάχιστο προϋπολογισμό. Σε μηχανολογικό επίπεδο δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα συστήματα μείωσης τριβών, ελαχιστοποίησης του βάρους και αυτόματων ρυθμίσεων του σασί. Η ομάδα αποκόμισε πολύ θετικές εντυπώσεις από τη συμμετοχή και προσβλέπει στην επόμενη χρονιά, με πολλές νέες ιδέες βελτιστοποίησης του οχήματος και μεγάλη συμμετοχή από πλευράς φοιτητών που έχουν δείξει ενδιαφέρον. Ελάττωμα στην πλακέτα ελέγχου τάσης κινητήρα δεν επέτρεψε στην ομάδα να τερματίσει και να ενταχθεί στα επίσημα αποτελέσματα του αγώνα.

Χορηγοί της ομάδας ήταν οι: Msc in Advanced Industrial & Manufacturing Systems, Ilion Εnergy, Centro Solar, Σελαχας ΑΒΕΕ, Bizzare Stickers, Omega Executive Movers, A-Code Advertising, Recycling S. Pirpiris, Doxakis Paintings, Lygnos Machinery, www.gocar.gr και Driving Academy.


Τα συνολικά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Μαραθωνίου Shell 2012

Ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell ολοκληρώθηκε το Σάββατο 19 Μαΐου μετρώντας τρία νέα ρεκόρ, νικητές από δέκα χώρες και έχοντας για πρώτη φορά ανοίξει τις πόρτες του τόσο μαζικά προς το κοινό με περίπου 40.000 επισκέπτες.

Παρά την ιδιαίτερη πρόκληση που είχαν να αντιμετωπίσουν φέτος οι ομάδες λόγω του αστικού δρόμου, σημειώθηκαν δύο νέα ρεκόρ στην κατηγορία Urban Concept και ένα στην κατηγορία Prototype.

Urban Concept:
- Η ομάδα Electrical Solution από τη Γαλλία σχεδίασε και κατασκεύασε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ικανό να ταξιδέψει την εξαιρετική απόσταση των 262,6 χλμ./kWh.
- Η ομάδα DTU Roadrunners από τη Δανία κατέρριψε το ρεκόρ που ούτως ή άλλως κατείχε στην υποκατηγορία Ethanol, οδηγώντας 611,1 χλμ./λίτρο.

Prototype:?
- Η ομάδα MAC Eco Team από την Ολλανδία κατάφερε να σημειώσει την καταπληκτική επίδοση των 416,3 χλμ./λίτρο με το GTL όχημά τους, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 138 χλμ./λίτρο, που οι ίδιοι κατείχαν από πέρυσι.

Συνολικά τα αποτελέσματα:

Ομάδα Κατηγορία Prototype Νικητής Αποτέλεσμα

201 Fuel Cell Prize POLYTECH NANTES (FRA) 540.9 χλμ./kWh
314 Battery Electric Prize Hochschule Lausitz (GER) 732.3 χλμ./kWh
402 Solar Prize Phillip-Matth (GER) 769.7 χλμ./kWh
206 Petrol (gasoline) Prize La Joliverie (FRA) 2832.8 χλμ./λίτρο
8 Diesel Prize IUT Valenciennes (FRA) 1481.1 χλμ./λίτρο
2 Alternative Gasoline Prize INSA (FRA) 2388.8 χλμ../λίτρο
83 Alternative Diesel Prize ROC ter Aa (NL) 416.3 χλμ./λίτρο

Ομάδα Κατηγορία Urban Concept Νικητής Αποτέλεσμα

618 Fuel Cell Prize Universiteit Twente (NL) 74.7 χλμ./kWh
702 Battery Electric Prize Lycees des Metiers(FRA) 262.6 χλμ./kWh
801 Solar Prize Phillip-Matth (GER) 156.8 χλμ./kWh
502 Petrol (gasoline) Prize Lycee Louis Delage (FRA) 395.7 χλμ./λίτρο
532 Diesel Prize Universitat Polit (SPA) 241.6 χλμ./λίτρο
501 Alternative Gasoline Prize DTU (DEN) 611.1 χλμ./λίτρο
519 Alternative Diesel Prize ITIP ?L.Bucci? (ITA) 244.9 χλμ./λίτρο

Shell Eco-marathon Europe 2012 Off-Track Awards

Ομάδα Νικητής
602 Eco-Design Award Aston University Team (UK)
534 Safety Award UrbanConcept Lulea University of Technology (SWE)
86 Safety Award Prototype SKAP 1 (POL)
206 Technical Innovation Award Zero C (ITA)
720 Design Award EcoEmotion (GER)
67 Best Team Spirit Award EMIteam (MOR)
520 Communication Award Team H2politO (ITA)
70 Perseverance in the Face of Adversity Green-H (MOR)


Το 2013 οι ομάδες θα συναντηθούν ξανά στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

www.sportfm.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ολάντ: "Πείτε στους Έλληνες να μου έχουν εμπιστοσύνη"


Τη θέλησή τους για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξέφρασαν, από κοινού, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ύστερα από την προπαρασκευαστική διμερή συνάντησή τους πριν μεταβούν στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει γι΄ αυτόν άλλο σενάριο από την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ζήτησε από τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να μεσολαβήσουν ώστε να ακουσθεί η φωνή τους στην Ελλάδα και να πεισθούν ότι "μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη για τη δική του στάση υπέρ της Ελλάδας".
"Θα κάνω ό,τι μπορώ", είπε, "από τη θέση μου για να πείσω τους Έλληνες να επιλέξουν την παραμονή τους στην ευρωζώνη, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις τους. Θα κάνω επίσης τα πάντα για να πείσω τους Ευρωπαίους που θα μπορούσαν να έχουν αμφιβολίες για την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη", είπε Ο Γάλλος πρόεδρος.
"Δεν είναι ένα σημαντικό ζήτημα μόνο για τους Έλληνες, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ευρωζώνη, για την Ευρώπη και για τις συνθήκες ανάπτυξης στον κόσμο. Ίσως φαίνεται δυσανάλογο, παρ' όλ' αυτά εάν έχουμε μια νέα κρίση στην Ελλάδα που μπορεί να προκληθεί από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα επηρεαστεί αναγκαστικά η ανάπτυξη στην Ευρώπη και επομένως στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν θέλω να υπερεκτιμήσω το γεγονός δεν θέλω όμως ούτε να το υποτιμήσω", συμπλήρωσε.
Ολάντ: Δεν γνωρίζω τα περί σχεδίων εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Ο Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν έχει καμία πληροφορία για σχέδια προετοιμασίας στην ευρωζώνη στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας: "Η απάντησή μου είναι “όχι”, δεν έχω καμία πληροφορία επ' αυτού, αλλά και δεν επιδιώκω να έχω, γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε την εντύπωση ότι προετοιμάζομαι για μια τέτοια κατάληξη και αυτό το αρνούμαι", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, τους ζήτησε να μεταδώσουν ως μήνυμα στους Έλληνες την εμπιστοσύνη που θα πρέπει να έχουν στη στάση που θα κρατήσει.
"Με τη δική σας μεσολάβηση, ας γνωρίσουν οι Έλληνες ότι θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη για τη δική μου συμπεριφορά σε σχέση με την Ελλάδα. Παράλληλα όμως έχουμε τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τις δεσμεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ούτε για τις προθέσεις της Ευρώπης, αλλά ούτε και για τις προθέσεις της Ελλάδας. Θα πρέπει να είμαστε μαζί και δεν έχω να προετοιμάσω κάποιο άλλο σενάριο πέρα από αυτό", κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παίρνοντας το λόγο και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε: "Αυτό που εγώ θέλω είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Είναι το καλύτερο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και αυτό εύχομαι".


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι ελληνικές παραλίες από τις πιο καθαρές στην Ευρώπη


Πολύ καλά νέα για τις ευρωπαϊκές παραλίες επιφυλάσσει σήμερα έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Περιβάλλον (ΑΕΕ), με τις ελληνικές θάλασσες να βρίσκονται μεταξύ των πιο καθαρών στην Ευρώπη.
"Καλή είδηση για τους παραθεριστές φέτος στις παραλίες της Ευρώπης: το 92,1% των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληροί τώρα τα ελάχιστα κριτήρια ποιότητας", σχολιάζει η ΑΕΕ σε ανακοίνωσή της που συνοδεύει την ετήσια έκθεσή της για τις παραλίες στην Ευρώπη, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
"Η Κύπρος, η Κροατία, η Μάλτα και η Ελλάδα είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα (στους ελέγχους που έγιναν) στις παραλίες τους, καθώς σε όλες αυτές τις χώρες το 90% των παραλιών πληροί τα πιο αυστηρά κριτήρια καθαρότητας (εξαιρετική ποιότητα)", αναφέρει στην έκθεσή της η ΑΕΕ, η οποία ταξινόμησε τις παραλίες σε τρεις κατηγορίες: σε αυτές που πληρούν τα πιο αυστηρά κριτήρια καθαρότητας, σε αυτές που πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια καθαρότητας και στις μη ικανοποιητικές.
"Η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν στο 80% των παραλιών τους νερά εξαιρετικής ποιότητας", προσθέτει επίσης η ΑΕΕ.


epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Ελλάδα θα διευθετήσει τις οικ. υποχρεώσεις της προς το CERN


Η τρέχουσα δυσμενής οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα μας, καθιστά δύσκολη την απρόσκοπτη καταβολή των ετήσιων οικονομικών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Γι' αυτό τον λόγο, μετά από συνεννόηση των δύο πλευρών, προωθείται η αναδιάρθρωση (reprofiling) της υψηλής ετήσιας εισφοράς της χώρας προς τον διεθνή επιστημονικό οργανισμό.

Το θέμα συζητήθηκε στην Αθήνα κατά τη χθεσινή δεύτερη συνάντηση μεταξύ του γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Κωνσταντίνου Κοκκινοπλίτη με τον γενικό διευθυντή του CERN, τον Γερμανό φυσικό Ρολφ-Ντίτερ Χόγιερ. Είχε προηγηθεί προ καιρού η πρώτη επίσκεψη του κ. Κοκκινοπλίτη στην έδρα του Κέντρου, όπου τέθηκε και το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας μας. Από πλευράς των επικεφαλής του CERΝ εξαρχής υπήρξε εποικοδομητική διάθεση και αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του ελληνικού προβλήματος, χωρίς πάντως να παραγνωρίζουν ότι και άλλες χώρες του Οργανισμού έχουν αυξημένες οικονομικές εκκρεμότητες.

Μετά και τη δεύτερη συνάντηση, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, προωθείται η χρονική μετάθεση της καταβολής του 40% έως 50% της ετήσιας συνδρομής της Ελλάδας για τα έτη 2012 και 2013 (περίπου 6 εκατ. ευρώ για κάθε έτος). Η καταβολή θα γίνει μετά το 2014 και ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες που θα αντιμετωπίζει μελλοντικά η Ελλάδα. Το ζήτημα θα επανεξετασθεί τότε και δεν αποκλείεται να ζητηθεί πλέον από τη χώρα μας η διαγραφή του χρέους, κάτι όμως για το οποίο θα χρειαστεί να συμφωνήσει το συμβούλιο του CERN, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες- μέλη.

Ο Κ. Κοκκινοπλίτης θα αποστείλει τη σχετική επίσημη επιστολή στον κ. Χόγιερ εντός της εβδομάδας με την οποία θα ζητείται, σε πρώτη φάση, η χρονική μετάθεση ενός μέρους της ετήσιας συνδρομής, κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται συμφωνία από τις άλλες χώρες. Μία λύση που εξετάζεται στο πλαίσιο των εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης, ώστε να διασφαλισθεί η καταβολή των οφειλομένων εισφορών από το 2014 και μετά, είναι η πληρωμή τους μέσω διοχέτευσης κοινοτικών πόρων του επόμενου ΕΣΠΑ και αφού προηγουμένως συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (προς το παρόν δεν επιτρέπεται να γίνει κάτι τέτοιο από το τρέχον ΕΣΠΑ 2007- 2013).

Με την ευκαιρία των συζητήσεων για τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας και με δεδομένη την απόφασή της χώρας για παραμονή της στον διακρατικό οργανισμό, επανεξετάζεται γενικότερα η θέση της στο CERN, με αφορμή και το γεγονός ότι πιθανότατα έως το τέλος του 2012 αναμένεται να γίνουν μέλη επίσης η Τουρκία και η Κύπρος. Μεταξύ άλλων, προωθείται η ιδέα να αποτελέσει η Ελλάδα κέντρο των δραστηριοτήτων του CERN στη Νοτιανατολική Ευρώπη (Southeastern Hub) και να λειτουργήσει ως «θερμοκοιτίδα» καινοτομικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τον διεθνή οργανισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει και καταγραφή των ελληνικών εταιριών που έχουν σχετικό ενδιαφέρον για επαφή με το CERN.

H Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του CERN, το οποίο, με έδρα τη Γενεύη και επίκεντρο τον μεγαλύτερο επιταχυντή του κόσμου, μήκους 27 χιλιομέτρων, ο οποίος έχει κατασκευαστεί κάτω από τα γαλλο- ελβετικά σύνορα, διεξάγει πρωτοποριακή έρευνα για τα θεμελιώδη ερωτήματα της Φυσικής και για τη δομή της ύλης στο σύμπαν. Ανέκαθεν η ελληνική επιστημονική συμμετοχή στο όλο εγχείρημα υπήρξε ισχυρή και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην διαταραχθεί η διεθνής θέση της χώρας και η συμμετοχή των ελληνικών ερευνητικών ομάδων στα πειράματα του CERN που βρίσκονται σε εξέλιξη.


e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επιστολή Κατσέλη σε ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους για συστράτευση


Την «επιτακτική» ανάγκη για «συνεννόηση και συστράτευση όλων των γνήσια προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να μπορέσουν να μετουσιώσουν σε πολιτική πράξη την απαίτηση της κοινωνίας για προοδευτική διακυβέρνηση», τονίζει η πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκα Κατσέλη, σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων.

Παράλληλα, τους καλεί σε συνάντηση «χωρίς χρονοτριβή» και «με τη βάσιμη ελπίδα ότι θα ευοδωθεί αυτή η πρωτοβουλία και θα υπάρξει συνεννόηση, προγραμματική σύγκλιση και, γιατί όχι, κοινή δράση».

Στην επιστολή, η κ. Κατσέλη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η "Κοινωνική Συμφωνία", από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, υποστήριξε ένα τρίπτυχο βασικών επιδιώξεων:

α) Ανατροπή της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας του Μνημονίου που οδηγεί την οικονομία σε βαθιά ύφεση, την ανεργία στα ύψη και την κοινωνία σε εξαθλίωση.

β) Πρόταξη ενός ρεαλιστικού, προοδευτικού Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας που μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης με τους εταίρους μας, και

γ) Συγκρότηση μιας ισχυρής συμπαράταξης όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα στηρίζεται και θα κινητοποιεί μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία.


naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Θεσσαλονίκη ξαναχτίζει τον Λευκό Πύργο και πάει κατευθείαν για... Γκίνες!


Eνας δεύτερος Λευκός Πύργος θα «ξεφυτρώσει» στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 31 Μαΐου, όχι όμως σαν τον ήδη υπάρχον, αφού ο... νέος θα είναι κατασκευασμένος από χάρτινα νούφαρα με τη μέθοδο οριγκάμι. Στόχος; Το ρεκόρ Γκίνες!

Η εικόνα του συμβόλου της Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθεί σε 400 τ.μ., με 40.000 χάρτινα νούφαρα, την Πέμπτη 31 Μαΐου, από τις 11 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα.

Οπως εξήγησε η αρμόδια αντιδήμαρχος, Μαρία Πασχαλίδου «στόχος μας είναι να περάσουν από την πλατεία Αριστοτέλους 40.000 άνθρωποι και να τοποθετήσουν το δικό τους νούφαρο- οριγκάμι, ώστε να σχηματιστεί η εικόνα του Λευκού Πύργου. Θέλουμε να μπούμε στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες, με τη συμμετοχή των δημοτών».

Το ρεκόρ αυτή τη στιγμή το κατέχει το Χονγκ Κονγκ με εικόνα που σχηματίστηκε σε 320τμ.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος, όσοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, μπορούν να συνδράμουν οικονομικά το έργο της «Κιβωτού του Κόσμου». Πρόκειται για έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης.

Η τεχνική του οριγκάμι ξεκίνησε στην Ιαπωνία το 794 μ.Χ., εξελίσσεται μέχρι σήμερα και, μάλιστα, διδάσκεται ως μάθημα στα σχολεία. Είναι μία εικαστική τέχνη, αλλά ταυτόχρονα και τρόπος.


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ΣΔΟΕ «ξετινάζει» 500 πολιτικούς και αιρετούς άρχοντες


Τη σημαία της κάθαρσης σηκώνει το ΣΔΟΕ που έχει βάλει στο στόχαστρο το «πόθεν έσχες» περίπου 500 προσώπων από τον χώρο του δημόσιου βίου με μεγάλη περιουσία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πρώην υπουργοί, βουλευτές, αιρετοί άρχοντες αλλά και διατελέσαντες ως επικεφαλής κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων.

Η έρευνα περιλαμβάνει και έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στα συμβόλαια αγοραπωλησιών, στα σκάφη αναψυχής και στις δραστηριότητες εταιριών όπου μετέχουν σαν μέλη οι ελεγχόμενοι ή και συγγενικά τους πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις κινήσεις αυτές ενημέρωσε προχθές τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών καθ. Γιώργο Ζανιά ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Διώτης.

Οι έλεγχοι αυτές «τρέχουν» παράλληλα με τις διαταχθείσες από τον οικονομικό εισαγγελέα έρευνες του ΣΔΟΕ για υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη (Ζήμενς, υποβρύχια κλπ), προκειμένου να αποκαλυφθεί τυχόν εμπλοκή και πολιτικών προσώπων.

«Δεν είναι μόνο ο Άκης» αναφέρουν με νόημα ανώτατα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, υπονοώντας πως οι έρευνες θα συνεχιστούν προς πάσα κατεύθυνση και όχι μόνο σε έναν πολιτικό χώρο, έστω και αν τα πρόσωπα αυτά δεν σχετίζονται με καταγγελίες ή μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς ή φοροδιαφυγής που έχουν ήδη αποκαλυφθεί.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παγώνουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων μέχρι τις εκλογές


Επιβεβαιώνεται ακόμα η συνεργασία και το ενδιαφέρον που υπάρχει και από τον δήμο Αθηναίων για την μετεγκατάσταση του ΥΠΕΚΑ στο ιστορικό κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ.

Παγώνουν μέχρι τις εκλογές οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα περιβάλλοντος και προστασίας των ελληνικών θαλασσών δείχνει η ηγεσία του, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί ως υπηρεσιακός υπουργός, ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία, τη διατήρηση, τη διαφύλαξη και τη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος σε όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα δοθεί σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια κληρονομιά της χώρας συμπεριλαμβανομένων των υποθαλάσσιων και των παράκτιων περιοχών.

Παράλληλα, όπως τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, το ΥΠΕΚΑ είναι υποχρεωμένο να παγώσει τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων, μέχρι τη διενέργεια των εκλογών, αρμοδιότητα για την οποία είναι συνυπεύθυνοι και άλλοι φορείς, ενώ παράλληλα προωθούνται συγκεκριμένα προεδρικά διατάγματα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα οποία ωστόσο χρειάζονται έγκριση από τον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Βασική προτεραιότητα του υπηρεσιακού υπουργού, ο οποίος ασχολείται περισσότερο από 40 χρόνια με το δίκαιο της θάλασσας, είναι η προστασία τόσο της υποθαλάσσιας όσο και της παράκτιας κληρονομιάς της χώρας, καθώς η Ελλάδα είναι η 9η χώρα σε επίπεδο μήκους ακτών, ενώ υπογραμμίστηκε το δικαίωμα σε εύκολα προσβάσιμες παραλίες στον οποιονδήποτε.

Επιβεβαιώνεται ακόμα η συνεργασία και το ενδιαφέρον που υπάρχει και από τον δήμο Αθηναίων για την μετεγκατάσταση του ΥΠΕΚΑ στο ιστορικό κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ, τόσο για τη βελτίωση των υπηρεσιών και για την εξοικονόμηση πόρων, όσο και για την απογκετοποίηση του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΕΚΑ πρόθεση και επιθυμία του υπηρεσιακού υπουργού είναι να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα μετά το τέλος της θητείας του, ενώ έως τότε ανοιχτές θα είναι οι πόρτες του υπουργείου για οποιονδήποτε ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος.

Αύριο η ηγεσία του υπουργείου έχει προγραμματίσει συνάντηση με εκπροσώπους περιβαλλοντικών ΜΚΟ, στο έργο των οποίων πρόκειται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, καθώς στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεννόησης και συμπόρευσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«H επόμενη μεταγραφή της ΝΔ θα είναι ο Π. Τομσεν»


Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm 97.8 και σχολιάζοντας τις προσχωρήσεις στελεχών από άλλα κόμματα της κεντροδεξιάς είπε χαρακτηριστικά:

«Η ΝΔ μοιάζει με τον Πύργο της Βαβέλ. Η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά, προσχώρησε στην Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη υπό το άγρυπνο βλέμμα των Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη της ακροδεξιάς τρόικας».

Επίσης χαρακτήρισε ποδοσφαιρικού τύπου τις μεταγραφές και σημείωσε «Η επόμενη μεταγραφή θα είναι ο Π. Τόμσεν στην Β΄Περιφέρεια του Λονδίνου».


real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Reuters: Συζητούν ελληνική έξοδο με bonus αποχώρησης 50 δισ.


Μυστική τηλεδιάσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο μη μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που η Ελλάδα τελικά αποφασίσει να εγκαταλείψει την κοινή νομισματική ζώνη, αποκαλύπτει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Η συμφωνία, αναφέρει το τηλεγράφημα, επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Eurogroup Working Group) που ξεκίνησε στη 1.00 η ώρα το μεσημέρι της Δευτέρας και διήρκεσε μία ώρα.

Πέραν της επιβεβαίωσης που υποστηρίζει ότι παρείχαν προς το Reuters οι δύο αξιωμαρτούχοι, το διεθνές πρακτορείο ισχυρίζεται ότι εις γνώση του έχει περιέλθει και ένα «υπόμνημα» συνταχθέν από έναν εκπρόσωπο κράτους - μέλους, το οποίο και περιείχε τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να εξετάσουν οι χώρες της ευρωζώνης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας.

Το έγγραφο παρουσίαζε αναλυτικά το πιθανό κόστος -από μια έξοδο της Ελλάδας- για κάθε μέλος της ευρωζώνης και σημείωνε ότι αν φθάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επιδιωχθεί ένα «συναινετικό» διαζύγιο. Σημείωνε επίσης ότι αν αποφασίσει η Ελλάδα να φύγει, θα πρέπει να της δοθεί στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ ώστε να μπορέσει να το πράξει.

Η Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Eurogroup Working Group) αποτελείται από αξιωματούχους που προετοιμάζουν τις συνόδους των υπουργών οικονομικών καθώς και από μέλη του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF).
Αναφέρει επίσης ότι εάν η χώρα μας αποφασίσει να φύγει τότε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ μπορούν να προσφέρουν επιπλέον 50 δισ. στην Ελλάδα για να διευκολύνει το δρόμο της.
Bundesbank: Διαχειρίσιμες οι προοπτικές εξόδου

Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, θεωρώντας ότι η απειλή μη εφαρμογής του Μνημονίου θέτει εν κινδύνω κάθε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αντέξει τις συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου, ενώ οι συνέπειες που θα προέκυπταν για την ευρωζώνη θα ήταν «σημαντικές αλλά διαχειρίσιμες», αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή της η Bundesbank.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα προειδοποιεί επίσης κατά του ενδεχομένου χαλάρωσης των προϋπόθεσεων που έχουν τεθεί στην Ελλάδα για τη συνέχιση της βοήθειας. Μια αποδόμηση των υφιστάμενων συμφωνιών θα έπληττε την εμπιστοσύνη σε όλες τις ευρωπαϊκές συμφωνίες και θα αποδυνάμωνε αισθητά το κίνητρο για εθνικές μεταρρυθμίσεις.

Η Bundesbank προσθέτει ότι το σύστημα των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης έχει ήδη αναλάβει σημαντικά ρίσκα, παρέχοντας στην Ελλάδα μεγάλη ρευστότητα.
«Ενόψει της υφιστάμενης κατάστασης, δεν θα έπρεπε να αυξήσει τα ρίσκα αυτά», σημειώνει η τράπεζα. Αντιθέτως τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα δίδεται η όποια περαιτέρω βοήθεια και να υπολογίσουν και τους σχετικούς με αυτή τη βοήθεια κινδύνους.

Σχετικό δημοσίευμα και στην Zeit

H γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφέρει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.
Η εφημερίδα αναφέρει πως επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γεργκ Άσμουσεν, o Γερμανός διευθυντής της ΕΚΤ, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας. Προσθέτει ότι και η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Μπούντεσμπανκ, έχει δημιουργήσει ανάλογη ομάδα.

Πάντως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαψεύδεται κάθε τέτοιος σχεδιασμός. Ενδεικτική είναι η δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Άντερς Λίπστοκ: «Δεν συζητήσαμε ποτέ επισήμως μια έξοδο. Ίσως να υπήρξαν κάποιες ανεπσίσημες συζητήσεις μελών του συμβουλίου εκτός του συμβουλίου» δήλωσε ο Λίπστοκ στο πρακτορείο Bloomberg.
Η ώρα των ελληνικών εκλογών είναι και ώρα ευρώ
Αναπόφευκτη θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ-αν επικρατήσουν στις εκλογές κόμματα που τάσσονται κατά του μνημονίου- ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), ενός εκ των τριών κομμάτων του κεντροδεξιού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ.

Η ώρα των εκλογών είναι συνάμα η ώρα του ευρώ, λέει στην εφημερίδα Bild ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επισημαίνοντας: «Αν οι κομμουνιστές ή άλλοι ριζοσπαστικοί κερδίσουν τις εκλογές, τότε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι αναπόφευκτη».
«Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να συναινέσει αν η ελληνική ριζοσπαστική αριστερά τηρήσει αυτά που εξαγγέλλει ότι θα παύσει μονομερώς την αποπληρωμή του χρέους και σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε ο Ντόμπριντ, εξηγώντας ότι οι αυστηρές περικοπές, η φορολόγηση και άλλες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα με αντάλλαγμα δάνειο 130 δισ. ευρώ δεν είναι διαπραγματεύσιμα.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποινικές διώξεις σε 15 «νονούς»


Ποινική δίωξη για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική εκβίαση, κακουργηματική τοκογλυφία, κακουργηματική εμπορία ναρκωτικών, κατοχή όπλων και πυρομαχικών και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα άσκησε σήμερα ο εισαγγελέας εναντίον των 15 ατόμων που συνελήφθησαν χθες με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε δύο ομάδες «νονών» νυκτερινών κέντρων διασκέδασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι δύο ομάδες, μέλη των οποίων αναζητούνται, εκβίαζαν συνολικά 70 καταστηματάρχες στους Αμπελόκηπους, τη Ραφήνα, τα Μελίσσια, το Γκάζι, το Χαλάνδρι, την Κηφισιά, την Κυψέλη, το Γαλάτσι, το Μπουρνάζι, τον Αλιμο κ.ά.

Φέρονται να εισέπρατταν από 100 έως και 1.000 ευρώ εβδομαδιαίως από καταστηματάρχες για παροχή «προστασίας», ενώ αναλάμβαναν, έπειτα από εντολές δανειστών, και εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες που δεν κατάφερναν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη τους προμηθεύονταν και διακινούσαν όπλα και ναρκωτικά, ενώ φαίνεται να εμπλέκονται και σε υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών.

Η δικογραφία για τη δράση των εκβιαστών ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν οι συλληφθέντες.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Bloomberg: Επιστροφή στη δραχμή σε 46 ώρες


Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να έχει ένα πολύ μικρό χρονικό περιθώριο για να διαχειριστεί μία έξοδο από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Πόσο μικρό περιθώριο;
Ούτε δύο 24ωρα.

Οι πρώτες κρίσιμες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν από την στιγμή που θα κλείσει η Νέα Υόρκη και οι αγορές στις ΗΠΑ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέχρι την στιγμή που στην Ασία και τον Ειρηνικό θα ανοίξουν ξανά οι μεγάλες αγορές το πρωί της Δευτέρας. Μιλάμε λοιπόν, για Σαββατοκύριακο "φωτιά" μέσα στο οποίο θα "τρέξουν" πολλές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που πρέπει να κάνει την ελληνική ηγεσία να ετοιμάζεται για πιθανή αποχώρηση της από το ενιαίο νόμισμα.
Ουσιαστικά, από το κλείσιμο της Wall Street στη Νέα Υόρκη μέχρι το άνοιγμα του χρηματιστηρίου του Ουέλιγκτον στην Νέα Ζηλανδία, ο χρόνος που παρέχεται δεν φτάνει ούτε καν τα δύο 24ωρα.
Το πρακτορείο έκανε σχετική έρευνα ρωτώντας 21 οικονομολόγους, αναλυτές και ακαδημαϊκούς για το πώς φαντάζονται μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και συνέθεσε τις προτάσεις τους σε ένα κεντρικό σενάριο.

Σύμφωνα με αυτό, το κρίσιμο Σαββατοκύριακο η πολιτική ηγεσία θα πρέπει ταυτόχρονα:
Να διαχειριστεί την ένταση στους δρόμους και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, να αντιμετωπίσει μία πιθανή εσωτερική χρεοκοπία, να σχεδιάσει ταχύτατα το νέο νόμισμα και την μετάβαση σε αυτό, να ανακεφαλαιοποιήσει εκ νέου τις τράπεζες, να σταθεροποιήσει την ροή κεφαλαίου στην αγορά και να βρει έναν τρόπο να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, μετά την διακοπή της "τροφοδοσίας" από τους δανειστές.

Κι όλα αυτά, μέσα σε 46 ώρες, καθώς πέραν από κινδυνολογίες, ο συντάκτης φροντίζει να θέσει και χρονικά περιθώρια στην υπηρεσιακή ελληνική κυβέρνηση.
Το μέγεθος και το πολιτικό κόστος των παραπάνω εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε πτώση οποιαδήποτε κυβέρνηση, σε μία χώρα που ήδη δύο φορές από το 2010 "διασώθηκε" από την χρεοκοπία.

Να σημειωθεί πως το εν λόγω δημοσίευμα, αναφέρει πως το σενάριο ενισχύεται εν πολλοίς από την πολιτική αστάθεια που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, και από τις αμφιβολίες που υπάρχουν σχετικά με το αν μια πιθανή αριστερή κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση. Αναφορά γίνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου που δεν ανέδειξε ξεκάθαρο νικητή, και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ εν όψη νέων εκλογών, με τρεις τουλάχιστον μεγάλες δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν στην πρώτη θέση.

Καθησυχάζει η UBS

Στο παραπάνω σενάριο, να προστεθεί ότι η τράπεζα UBS, αναφέρει από τη δική της πλευρά, δύο πιθανά σενάρια:
Το πρώτο αφορά μια αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου συνοδευόμενη από νέα αναδιάρθρωση του χρέους και το άλλο αφορά τη στάση πληρωμών. Όπως τονίζει πάντως το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα, ακόμα και το δεύτερο σενάριο δεν θέτει αναγκαστικά την Ελλάδα εκτός ευρώ.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Μήνυμα» από Κομισιόν για τις ελληνικές δεσμεύσεις


Ετοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του εκπροσώπου της, Ολιβιέ Μπαγί, τονίζοντας ωστόσο ότι αναμένει από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως προκύπτουν από το δεύτερο πρόγραμμα.

Ο κ. Μπαγί ανέφερε ότι η Κομισιόν σέβεται την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, κάτι που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΒΒC για την Ελλάδα: Δεν της δίνουν το νεογέννητο παιδί της αν δεν πληρώσει!






Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC για τα ελληνικά νοσοκομεία. Δεν δίνουν τα νεογέννητα παιδιά στις μητέρες τους επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα νοσήλια. 











Κι όμως τα όσα θα διαβάσετε συμβαίνουν στην Ελλάδα. Το ρεπορτάζ ανήκει στο BBC. Όπως αναφέρει αρκετοί Έλληνες δεν έχουν πλέον ασφαλιστική κάλυψη γιατί είναι άνεργοι ή απασχολούνται με μαύρη εργασία.

Έτσι όταν αναγκάζονται να πάνε στα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν αφού καλύπτονται από ασφάλιση. Και αν δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Σε νοσοκομείο της Αθήνας μπήκε πριν λίγο καιρό η Άννα (δεν είναι το πραγματικό της όνομα), για να γεννήσει. Η γέννα έγινε με καισαρική και όλα πήγαν καλά. Όταν η Άννα πήγε να πάρει το νεογέννητο παιδί της για να πάει στο σπίτι της ζήτησαν 1.200 ευρώ. Όμως η ίδια δεν είχε να πληρώσει τόσα λεφτά και έδωσε όσα είχε. Όμως της ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να πάρει το παιδί της αν δεν πληρώσει όλο το ποσό.


Η γιατρός Κατερίνα Στυψανέλη είπε ότι στο παρελθόν αρκετοί διευθυντές δεν ζητούσαν χρήματα όταν ήξεραν πως οι γονείς δεν είχαν τα λεφτά για να πληρώσουν. “Έκαναν τα στραβά μάτια γιατί γνώριζαν ότι οι γονείς ήταν από φτωχή οικογένεια. Όμως τώρα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό γιατί δέχονται πιέσεις από το υπουργείο για να αυξήσουν τα έσοδα. Δεν φταίει το νοσοκομείο αλλά οι κυβερνήσεις γιατί αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζουν. Αυτή υποτίθεται πως είναι η δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους”.

Η Άννα μένει σε ένα χαμόσπιτο στην Λούτσα και η οικονομική της κατάσταση είναι πολύ χαμηλή. Δεν είναι η πρώτη που αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς το περιστατικό αυτό έγινε και σε άλλες μητέρες.

“Κάποιος πρέπει επιτέλους να κάνει κάτι. Δεν γίνεται αλλιώς. Οι μητέρες πρέπει να γεννήσουν αλλά αν δεν έχουν λεφτά τι θα κάνουν; Θα γεννήσουν στον δρόμο; Δεν γίνεται. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για ασθενείς σε άλλους τομείς εκτός της γυναικολογικής”, τονίζει η γιατρός.

“Μου το είχαν ξανακάνει πριν από 20 μήνες όταν γέννησα το πρώτο μου παιδί. Δεν με άφηναν να το πάρω αν δεν πληρώσω”, είπε η Άννα

Τελικά κατάφερε να πάρει το παιδί με την βοήθεια της γιατρού Στυψανέλη. Επικοινώνησε με τον διοικητή του νοσοκομείου και έδωσε τελικά την άδεια να πάρει το παιδί όμως θα πληρώνει με δόσεις τα όσα χρωστάει. 

Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...