Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

"Πήρε πίσω" ο Γιώργος το δημοψήφισμα-Oλη η εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο

Σε ανάλυση των δεδομένων προχώρησε ο Πρωθυπουργός κύριος Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του έκτατου υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης, ο οποίος φαίνεται ότι αφήνει πλέον περιθώριο για την μη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ανεξάρτητα από το πιο θα ήταν το ερώτημα στο δημοψήφισμα η μόνη λύση για να αποφύγει τις εκλογές θα ήταν ένα δημοψήφισμα. Ο κύριος Παπανδρέου απάντησε στους βουλευτές που ζητούν επιτακτικά κυβέρνηση συνεργασίας λέγοντας πως αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μέχρι σήμερα και πρόσθεσε πως επιδιώκει συναίνεση και σύζευξη.


Επιπλέον χαιρέτισε την στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Αντώνη Σαμαρά ο οποίος αποφάσισε να στηρίξει την δανειακή σύμβαση και συμπλήρωσε πως συζητούν με τον κύριο Σαμαρά προκειμένου να βρουν κοινό τόπο για το κοινό εθνικό συμφέρον.


Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κύριος Δημήτρης Ρέππας και ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού κύριος Νίκος Αθανασάκης θα μεταβούν στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού όπου θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ κύριο Αντώνη Σαμαρά.



Ονοματολογία

Όλα αυτά όταν το όνομα του σημερινού διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου, ακούγεται ήδη ότι είναι από τα πρόσωπα που θεωρείται πιθανό να τοποθετηθούν στη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού - έπειτα από πιθανή συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για συγκυβέρνηση- μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.
 
Για κάποιους ο κ. Προβόπουλος θεωρείται ως ο επικρατέστερος, όμως ακούγεται επίσης και το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου, τέως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας.
 
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης διευκρίνισε ότι στην πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο κ. Αντώνης Σαμαράς εννοεί να δημιουργηθεί ένα κυβερνητικό σχήμα που δεν θα απαρτίζεται από πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
 
Το σημερινό ραντεβού Παπανδρέου - Παπούλια δεν επιβεβαιώνεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οπως έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες στο protothema.gr, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ζητήσει να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η πληροφορία για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Παπούλια, την οποία ανακοίνωσε ο κ. Δημήτρης Ρέππας ήταν αφορμή να εκδηλωθεί μια μίνι σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και συνεργάτη του πρωθυπουργού. Κι αυτό διότι το στέλεχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ο κ. παπανδρέου δεν θα συναντηθεί σήμερα με τον κ. Παπούλια δέχθηκε έντονες επιπλήξεις από τον κ. Ρέππα.
 
Στο μεταξύ στις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοινώθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου, αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου θα εκφωνήσει ομιλία από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με την ιδιότητά του ως πρωθυπουργού.
 
Με έμμεσο τρόπο, δηλαδή, το Μέγαρο μαξίμου προαναγγέλει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού, τουλάχιστον μέχρι να μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής.
 
Στο μεταξύ, στη Βουλή ακούγονται πιθανά ονόματα πολιτικών προσώπων που θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας κυβέρνησης συνεργασίας ακούγονται και στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γιάννη Αντύπα, στα πηγαδάκια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ λέγεται ότι το πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ως μεταβατικός πρωθυπουργός είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης.
 
Μέχρι στιγμής, όπως είναι προφανές, ουδείς μπορεί να βεβαιώσει αν η πρόταση του κ. Παπανδρέου για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και η δημόσια δήλωση του κ. Αντώνη Σαμαρά για την ανάγκη σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας σημαίνει ότι οι δύο αρχηγοί έχουν συμφωνήσει να σχημαίσουν κυβερνηση συνασπισμού.


Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


"Καθυστερήσαμε λίγο, γιατί θέλαμε να ακούσουμε τι θα πει και η Αντιπολίτευση. Θα μιλήσω και γι' αυτά, αλλά νομίζω ότι μάλλον αποτελεί δικαίωση των αποφάσεών μας. Μεγάλη η απόφαση της Αντιπολίτευσης να στηρίξει το πακέτο.
Πρώτα απ' όλα, αγαπητοί συνάδελφοι, κάθε φορά που βρισκόμαστε, λέμε πόσο δραματική είναι η στιγμή - και είναι πολύ δραματική, και σήμερα.
Ας δούμε τι διακυβεύεται.
Άκουσα ότι υπήρξε έκπληξη χθες από τις δηλώσεις των εταίρων μας. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε έκπληξη, πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί είχαμε την οποιαδήποτε έκπληξη. Έκπληξη μου έκανε εμένα το γεγονός, ότι υπήρξε έκπληξη.
Σε ανύποπτο χρόνο και εγώ και πολλοί άλλοι, είχαμε πει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ. Όχι ότι το θέτουμε εμείς, αλλά έχει τεθεί επί τάπητος εκ των πραγμάτων. Και όσοι δεν το κατανοούσαν, όταν το λέγαμε, μας αποκαλούσαν «εκβιαστές», ότι θέτουμε ανύπαρκτα διλήμματα.
Χθες, απλώς ήρθε η επιβεβαίωση όσων λέγαμε. Τίποτα περισσότερο. Και ποιο είναι το διακύβευμα; Αυτή τη στιγμή, είναι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και, αν θέλετε, όλες οι αποφάσεις που έχουμε πάρει την εποχή αυτή, μετά από τη μεγάλη εκτροπή της χώρας μας στα ελλείμματα και το χρέος του 2009.
Ο μόνος τρόπος για να μείνουμε στο ευρώ, βεβαίως με διαπραγματεύσεις, βεβαίως με διαβουλεύσεις, και εσωτερικές και εξωτερικές, είναι η πιστή εφαρμογή συγκεκριμένων αποφάσεων. Και εμείς πήραμε αποφάσεις προχθές, ευεργετικές για τη χώρα. Ευεργετικές. Θα μιλήσω και γι' αυτές.
Τις μέρες αυτές, που αναφερθήκαμε στο δημοψήφισμα και έγινε μια παγκόσμια δημόσια συζήτηση, υπήρξε κι ένα άλλο ευεργετικό στοιχείο: πήραμε ένα δείγμα, ένα μικρό δείγμα, μια μικρή γεύση, του τι σημαίνει το γεγονός ότι σώσαμε τη χώρα. Και τι θα σήμαινε, εάν δεν είχαμε σώσει τη χώρα. Αλλά ήταν μικρή η γεύση, δεν ήταν μεγάλη. Να το κατανοήσουμε αυτό και πρέπει να το κατανοήσει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Ότι, αυτά που λέμε, τα λέμε με ειλικρίνεια. Μπορεί να μην τα είπαμε με τον στόμφο, πιθανώς, που κάποιοι ίσως θα ήθελαν, αλλά τα είπαμε με ειλικρίνεια.
Είδαμε, επίσης, τις διεθνείς επιπτώσεις των αποφάσεών μας, και έναντι της Ελλάδας, και στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, πώς θα γίνει η πιστή εφαρμογή; Νομίζω ότι όλοι μας προβληματιστήκαμε, όλο αυτό τον καιρό, για τις δυσκολίες, αλλά η 28η Οκτωβρίου και τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν εκείνη την ημέρα στην Ελλάδα, ήταν το αποκορύφωμα, που μας έκανε περίγελους στην Ευρωζώνη και διεθνώς, και υπήρξε η αίσθηση της παντελούς έλλειψης σοβαρότητας και κατανόησης, από ομάδες που έδρασαν βλαπτικά -παρ' ότι μπορεί να κράταγαν ελληνικές σημαίες- για τα συμφέροντα της χώρας.
Και βεβαίως, ήταν αδιανόητο και για τους εταίρους μας -μου το εξέφρασαν και χθες, τους κατανοώ- μετά από αυτή την τόσο σκληρή και τόσο καλή για την Ελλάδα διαπραγμάτευση, η αντίδραση από ορισμένους στη χώρα μας να εκφράζει ακριβώς το αντίθετο.
Δεν λέω για τις μικρές ομάδες γιατί, στο κάτω – κάτω, μικρές ομάδες μπορεί να υπάρχουν σε κάθε χώρα, οι οποίες μπορεί να έχουν τις ακραίες θέσεις τους και να λειτουργούν λίγο ή πολύ ανεύθυνα, αλλά μιλάμε και για τα κόμματα. Όλα τα κόμματα, να αντιδρούν και να καταδικάζουν την Κυβέρνηση - δεν ξέρω με ποια επίθετα! Και έχω πει πάρα πολλές φορές ότι είχαμε την ανάγκη ευρύτερης στήριξης.
                        Αισθανθήκαμε συνεχώς την πίεση της κοινής γνώμης, για να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα που, ιστορικά, δεν έχουν γίνει στη χώρα μας και, πολιτικά, είναι πάρα πολύ δύσκολα, τα οποία, όμως, εντέλει, είναι ευεργετικά, με τις όποιες διαφωνίες στο ένα ή στο άλλο θέμα μπορεί να έχει κάποιος, αλλά ως γενική κατεύθυνση είναι ευεργετικά.
                        Το δημοψήφισμα. Πρώτα απ’ όλα, θεωρώ ότι το δημοψήφισμα είναι η αποφασιστική και καθοριστική απάντηση σε όλα τα σενάρια και εντός και εκτός Ελλάδας, είτε για την ανωμαλία, είτε για την έξοδο από το ευρώ. Απάντηση σε όλα αυτά. Κι εγώ θέλω να ξέρετε, και είναι πίστη μου βαθιά, ότι εμπιστεύομαι τη σοφία και την ωριμότητα του Ελληνικού λαού, πολύ περισσότερο από το σημερινό πολιτικό σύστημα - ό,τι εννοούμε με αυτό το πολιτικό σύστημα.
                        Δεν κατηγορώ γενικά το πολιτικό σύστημα. Αυτό το οποίο ξέρουμε είναι ένα κατεστημένο πολιτικό σύστημα, που υπάρχει. Σε αντιδιαστολή, δεν αναφέρομαι ρομαντικά, στους πολίτες. Πιστεύω βαθιά στη Δημοκρατία και αυτό, βεβαίως, δεν θα αλλάξει ποτέ, ως δική μου αρχή. Είναι θέμα αρχής για εμένα και θεωρώ ότι αυτή είναι μια αρχή, βαθιά ριζωμένη στην παράταξή μας, με βαθιές πολιτικές και πολιτιστικές ρίζες στο χώρο μας.
                        Παρά την εξαλλοσύνη των διαφόρων συστημάτων, μόλις μιλήσαμε για το δημοψήφισμα, ο πολίτης άκουσε, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο ότι τον υπολογίζουμε, αλλά και ότι του δίνουμε το λόγο, ότι τον εμπιστευόμαστε. Πιστεύουμε στην ευθυκρισία του, εφόσον βεβαίως έχει σωστή πληροφόρηση.
                        Σε ό,τι αφορά τους εταίρους μας, αναγνωρίζουν το δικαίωμά μας για δημοψήφισμα. Προφανώς, όπως είπα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα ήθελαν να είναι όλα ήρεμα, απλά και καλά χωρίς δημοψηφίσματα.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Δεν μας έθεσαν ποιο ερώτημα θα βάλουμε εμείς. Αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Μας εξήγησαν πώς αυτοί θα ερμηνεύσουν την απάντηση του όποιου ερωτήματος.
                        Βεβαίως, δεν θα μπορούσαμε ποτέ εμείς να βάλουμε ως θέμα - το είπε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος νωρίτερα - το θέμα της θέσης μας στο ευρώ. Είναι αυτονόητο το θέμα της συμμετοχής μας στο ευρώ - νομίζω ότι θα ήταν μάλλον αστείο. Όμως, εάν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, το θέμα του ευρώ εκ των πραγμάτων είναι επί τάπητος. Εμείς, θα βάζαμε ως ερώτημα ακριβώς τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ένα ευεργετικό πακέτο, με πολλά θετικά και, βεβαίως, με τις υποχρεώσεις που το συνοδεύουν.
                        Αυτό το πακέτο είπαμε εμείς, και χθες, ότι θα βάλουμε ως βασικό διακύβευμα στο δημοψήφισμα, το οποίο βεβαίως, μας εγγυάται τη συμμετοχή μας στο ευρώ. Η απόρριψη αυτού του πακέτου θα σήμαινε για τους εταίρους, ουσιαστικά, την αρχή της εξόδου μας από το ευρώ. Και όπως ειπώθηκε από κάποιον μέσα στη συνάντηση: «άμα φύγετε από το ευρώ» – δεν σημαίνει ότι θα φύγουμε για πάντα – «θα φύγετε για δέκα χρόνια και μετά να το ξανασυζητήσουμε».     
                        Το τελικό αποτέλεσμα της απόρριψης του πακέτου της 26ης Οκτωβρίου, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκλογών, είτε μέσω Βουλής, είτε μέσω αδυναμίας εφαρμογής, είναι το ίδιο: σημαίνει έξοδο από το ευρώ.
                        Η μη εφαρμογή σημαίνει απλά «έξω από το ευρώ» - και αυτό να το καταλάβουμε και να το περάσουμε σε όλους. Και νομίζω ότι, τώρα πια, πολλοί περισσότεροι το καταλαβαίνουν. Δεν ήταν το δημοψήφισμα, όπως προσπάθησαν κάποιοι να πουν, που φταίει για την ανωμαλία, ήταν η αδυναμία να εφαρμοστεί το πακέτο.
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, επειδή υπήρξαν συζητήσεις για επαναδιαπραγμάτευση κ.λπ., νομίζω ότι ήταν, επίσης, πάρα πολύ καθαρή η απάντηση των εταίρων μας χθες. Πάρα πολύ καθαρή. Εμείς διαπραγματευθήκαμε. Τι θα πει «επαναδιαπραγμάτευση»; Διαπραγμάτευση κάναμε συνεχώς.
Πόσο πιο μεγάλη επαναδιαπραγμάτευση να κάναμε; Πέστε μου, υπάρχει άλλο τέτοιο πακέτο στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών της χώρας μας; Εγώ θυμάμαι που πανηγυρίζαμε, επειδή παίρναμε 20 δις για τα ΚΠΣ!
Πρώτον, 100 δις είναι η μείωση - αν όλα πάνε καλά - του χρέους. Ένα πρώτο τεράστιο πακέτο, πρωτοφανές στην ιστορία του κόσμου, του πλανήτη. Ένα δεύτερο πακέτο, 240 δις ευρώ άθροισμα, πέραν της διαγραφής του χρέους. Κοινοτικά κονδύλια, με νέους όρους, κεφαλαιοποίηση Τραπεζών, κινητοποίηση, όχι δική μας, αλλά των εταίρων μας, για επενδύσεις στη χώρα - εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.
Ήταν αποκαλυπτική η συζήτηση, τις τελευταίες μέρες, εντός της Ελλάδας. Για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, δεν μπορούσε κανένας μεγαλόσχημος να κρυφτεί. Και όσοι μας κατηγορούσαν ως «ενδοτικούς», τώρα μας εκλιπαρούσαν να ψηφίσουμε, για να δείξουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες!
Τώρα ποιοι φοβούνται το λαό; Ακόμα και αυτοί που, παλαιότερα, ζητούσαν δημοψήφισμα, δεν τόλμησαν τώρα να μιλήσουν για δημοψήφισμα. Εμείς, πάντως, δεν φοβόμαστε το λαό.
Εγώ, βέβαια, κατανοώ το συνειδησιακό βάρος στελεχών μας για την έκβαση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος. Ακόμα και αυτή η μικρή αμφιβολία, σημαίνει ότι θα αδυνάτιζε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ποιες είναι, όμως, οι εναλλακτικές επιλογές;
Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας: μέχρι σήμερα, Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ήμασταν εμείς, μαζί μας κανένας άλλος. Εμείς είμαστε Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δύο χρόνια, εμείς είμαστε, δεν υπήρχε άλλος. Αλλά αντέχουμε; Ρωτάω.
Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα αντέχει; Προπηλακισμούς, ύβρεις - το μπορούμε; Μπορούμε, το Σταυρό αυτό, να τον κουβαλήσουμε, ενώ μας πετάνε πέτρες; Όχι, απλά να μας κάνουν κριτική, αλλά εκεί που κουβαλάμε το Σταυρό, να μας πετάνε και πέτρες από πάνω.
Συναισθάνομαι και κατανοώ τις δυσκολίες όλων των Βουλευτών. Και αν νομίζετε ότι μπορούμε, χωρίς λύσεις είτε δημοψηφισμάτων, είτε ευρύτερων συναινέσεων, τότε να πάμε μόνοι μας.
Αλλά εγώ έχω την αίσθηση ότι αυτές οι δύο λύσεις υπήρχαν. Βεβαίως, υπήρχε και η λύση των εκλογών, ή υπάρχει η λύση των εκλογών. Αλλά η λύση των εκλογών, σήμερα, αυτή τη στιγμή, σημαίνει πολύ πιο μεγάλο κίνδυνο χρεοκοπίας και, βεβαίως, έξοδο από το ευρώ.
Ένα δημοψήφισμα, τουλάχιστον, έχει πολλές πιθανότητες να στείλει ένα πάρα πολύ θετικό μήνυμα. Εγώ δεν θα ήθελα κάποια στιγμή να έχω τη συνείδησή μου βαριά και να μετανιώσω για το ότι δεν πήγαμε σε δημοψήφισμα και βρεθήκαμε εκτός ευρώ, επειδή δεν αποφάνθηκε ο Ελληνικός λαός κι επειδή απλώς δεν μπορέσαμε εμείς να εφαρμόσουμε τις ευεργετικές αποφάσεις, λόγω αντιδράσεων κάποιων ομάδων.
Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους εταίρους μας, δεν τους ενδιαφέρει ποιος φταίει. Φταίει η Ελλάδα. Δεν είναι ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Παπανδρέου, ούτε η τάδε ομάδα, ούτε τίποτε άλλο.
Αυτοί θέλουν να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας και εγγυώνται την εφαρμογή των συμφωνιών που είναι για το καλό της χώρας. Με τις όποιες διαφωνίες ή συμφωνίες επί των ιδεολογικών ζητημάτων ή άλλων, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι θέλουν την επιτυχία της χώρας.
Άρα, είχαμε ένα δίλημμα: ή πραγματική συναίνεση ή δημοψήφισμα. Όπως είπα και χθες, βγαίνοντας από τη συνάντηση, αν υπήρχε η συναίνεση, δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα. Και μέσα στη συνάντηση, βεβαίως, το είπα κατά κόρον. Τους είπα, «αν η Αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, δεν χρειάζεται δημοψήφισμα». Όπως είπα, επίσης, ότι οι εκλογές θα ήταν μια τρίτη, αλλά βλαπτική λύση.
Άκουσα, θα ακούσατε κι εσείς, τις δηλώσεις Σαμαρά. Εγώ νομίζω ότι πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία τη δανειακή σύμβαση. Αυτό, νομίζω, είναι μεγάλο επίτευγμα. Δεν μπαίνω σε αντιπολιτευτικές κορώνες, μπορούμε μεταξύ μας να πούμε πέντε πράγματα, διότι ήταν πολλές οι αντιπολιτευτικές κορώνες - τι χαλάσαμε, τι φτιάξαμε, πού πήγαμε, πού φέραμε τη χώρα κ.λ.π.
Το βασικό γεγονός είναι ότι ψηφίζει η Νέα Δημοκρατία τη νέα δανειακή σύμβαση. Και εγώ θα έλεγα, ενόψει και των διαπραγματεύσεων που έχουμε, να ξαναζητήσουμε να είναι συν-διαπραγματευτές στην προσπάθεια αυτή.
Τώρα, βέβαια, έβαλαν διάφορους όρους - μεταβατική Κυβέρνηση, εκλογές και τα λοιπά. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε μαζί τους, δεν είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει «a priori» να υιοθετήσουμε, αλλά ούτε και να το απορρίψουμε. Διότι όλα αυτά είναι πολύ γενικές κουβέντες και αρκετά αντιφατικές.
Τι σημαίνει «μεταβατική Κυβέρνηση»; Τι σημαίνει «πάμε σε εκλογές, αλλά αυτή η Βουλή θα ψηφίσει το πακέτο»; Πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές, αν θα γίνουν εκλογές, και εκλογές για ποιο λόγο; Θα τα δούμε όλα αυτά. Εδώ είπαμε να ψηφίσουμε, για να μην σύρουμε τη χώρα, ούτε σε δημοψήφισμα, ούτε σε εκλογές.
Εν πάση περιπτώσει, εγώ τουλάχιστον χαίρομαι, έστω κι αν δεν πάμε σε δημοψήφισμα, που δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, χαίρομαι που όλη αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον, έφερε πολλούς σε μια τάξη λογικής.
Όμως, το πραγματικό πρόβλημα υπάρχει, παραμένει, δεν έχουμε φύγει από τη δίνη. Ακόμα κι αν πάμε σε οποιαδήποτε διαδικασία συνεργασίας, πρέπει να καταλάβουμε ότι το πραγματικό πρόβλημα παραμένει. Η συνεννόηση, από τη δική μας πλευρά, θα γίνει με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον.
Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, στην εφαρμογή ενός ευεργετικού για την Ελλάδα προγράμματος. Είναι πολιτικό το θέμα, όχι διαδικαστικό. Είναι βαθιά πολιτικό.
Σε αυτή τη βάση, προτείνω να αναθέσουμε στον Δημήτρη Ρέππα και τον Νίκο Αθανασάκη, να συζητήσουν με τα αντίστοιχα στελέχη από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, θα μιλήσω κι εγώ με τον κ. Σαμαρά, για να δούμε τα επόμενα βήματα, πάνω στη βάση της ευρύτερης συναίνεσης. Και βεβαίως, όλοι θα μιλήσουμε, δεν υπάρχει θέμα, θα συζητήσουμε και θα διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας.
Νομίζω, πάντως, ότι σήμερα είναι πραγματικά μία – ελπίζω - ιστορική στιγμή, τα κόμματα να μπορούν πια να συνεννοηθούν σε κάποια θέματα μεγάλης σημασίας και να μην έχουμε αντιπαραθέσεις.
Τώρα, τι σημαίνει αυτό για εμάς, μένει να το δούμε. Αλλά νομίζω ότι όλοι μας, πάνω απ’ όλα, είμαστε στην υπηρεσία του τόπου."


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βλέπουν πρωθυπουργό τον Παπαδήμο


Ο Λουκάς Παπαδήμος φέρεται ως το πρόσωπο που συγκέντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Αυτό μετέδωσαν Reuters και BBC, καθώς ο Έλληνας οικονομολόγος έχει την εκτίμηση και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και των αγορών.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια επίσημη πρόταση, αλλά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προτείνει κυβέρνηση τεχνοκρατών χωρίς πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Παπαδήμος είναι πολύ πιθανό να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας και να αναλάβει να οδηγήσει στην κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης και στις πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με το BBC, ο Παπανδρέου θα προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο.
Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει προτείνει επίσης τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη
Το βιογραφικό του κ. Παπαδήμου
Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ'όπου αποφοίτησε το 1970 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογία - Μηχανολογία (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1977) στα οικονομικά.
Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ.
Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 - 1993).
Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002.
Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010. Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995) κ.α.
Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 - 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι προβλέπει το Σύνταγμα αν πέσει η κυβέρνηση


Στην περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε αναπτύσσονται οι εξής συνταγματικές δυνατότητες:
α) αν παραιτηθεί η κυβέρνηση ή αποσύρει η Βουλή την εμπιστοσύνη της σε αυτή (κατά τοάρθρο 84 περί ψήφου εμπιστοσύνης), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει αυτήν από τα καθήκοντά της και ακολουθεί την διαδικασία των διερευνητικών εντολών (άρθρο 38 παρ. 1).
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο σε πλειοψηφία εδρών κόμμα της Βουλής και εάν αυτή δεν τελεσφορήσει, στο τρίτο (άρθρο 37).
Εάν υπάρχει κάποιο θέμα ίσου αριθμού εδρών ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο ή το τρίτο και το τέταρτο κόμμα, το maximum των εντολών είναι τέσσερις, σύμφωνα με την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 37. Εάν δεν προκύψει κυβέρνηση, ο ΠτΔ καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων με σκοπό τη δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης, υπό την προεδρία ενός από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, προκειμένου να οδηγήσει σε εκλογές.
γ) αν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει πρωθυπουργό αυτόν που θα προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος πρωθυπουργός, εφόσον αυτό το κόμμα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, δηλ. 151 βουλευτές (άρθρο 38 παρ. 2).
Εδώ πρέπει να γίνει η εξής επισήμανση: το Σύνταγμα αναγνωρίζει ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να διαθέτει 151 βουλευτές, αλλά και να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Εάν όμως το κόμμα αυτό δεν διαθέτει πια 151 βουλευτές, τότε ο ΠτΔ δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα διορισμού.
Άλλο λοιπόν η "ανεξαρτητοποίηση" βουλευτή από την κοινοβουλευτική ομάδα κι άλλο η παραμονή στην κοινοβουλευτική ομάδα με απόσυρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Επίσης σε αυτήν την περίπτωση υποστηρίζεται ότι μπορεί να υπάρξει εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός.
Εάν δεν υπάρχει κόμμα με απόλυτη πλειοψηφία εδρών, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρόσωπο που θα υποδείξει το κόμμα που διαθέτει την σχετική πλειοψηφία των εδρών (κι εδώ εισέρχονται οι ερμηνείες για την ανάθεση σε εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό, λύση που δεν προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα). Εάν δεν τελεσφορήσει, ακολουθείται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το δίλημμα Σαμαρά: Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή άμεσα εκλογές;

Πυρετός εσωτερικών διαβουλεύσεων  στην Νέα Δημοκρατία  η οποία εκ των πραγμάτων γίνεται πρωταγωνιστής των δραματικών πολιτικών εξελίξεων. Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους στενούς του συνεργάτες και τα στελέχη του κόμματος. Το  πρώτο ζήτημα που τίθεται επιτακτικά αυτή την ώρα για την αξιωματική αντιπολίτευση αν θα συμφωνήσει  σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης ή θα επιδιώξει να πάει απευθείας σε πρόωρες εκλογές. Και οι δύο απόψεις  έχουν ισχυρά πλεονεκτήματα  και μειονεκτήματα.

      Όσοι  υποστηρίζουν την στήριξη της  κυβέρνησης εθνικής θεωρούν ότι  επιβάλλεται  από την κρισιμότητα της κατάστασης και ότι μέχρι τις εθνικές εκλογές θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Πιστεύουν επίσης πώς μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα διαχειριστεί καλύτερα το θέμα της δανειακής σύμβασης, ενώ  μόνη της η ΝΔ (μετά οι εκλογές) θα έχει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα αφού μέχρι τώρα  υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει.

Με το χθεσινό τελεσίγραφο όμως των Μέρκελ –Σαρκοζί τα δεδομένα αλλάζουν και η ψήφιση του συνιστά απαραίτητο βήμα στην πορεία  προς την διάσωση της χώρας. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει  συγκεκριμένη  διάρκεια  και καθορισμένο ρόλο  και φυσικά ο πρωθυπουργός θα πρέπει αν είναι πρόσωπο ευρείας πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής.

      Όσοι  υποστηρίζουν το σενάριο των άμεσων εκλογών τονίζουν ότι είναι  η ώρα «να βγει μπροστά ο Σαμαράς αναλαμβάνοντας το βάρος των πρωτοβουλιών σε μια κρίσιμη εθνική συγκυρία».Όσον  αφορά το ακανθώδες ζήτημα της δανειακής σύμβασης πιστεύουν ότι η ΝΔ μπορεί πλέον να το ψηφίσει, επειδή είναι υποχρεωμένη να το κάνει χωρίς να αποτελεί επιλογή της και ο λαός θα κατανοήσει  αυτή τη διαφορά. Είναι μάλιστα δεδομένο ότι η ΝΔ θα το πει καθαρά πριν τις εκλογές για να μην θεωρεί  ότι παραπλάνησε την κοινή γνώμη.

      Τελικές αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες  και βέβαια θα εξαρτηθούν από τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και κυρίως τις αποφάσεις στο κυβερνών κόμμα. Στο τραπέζι  των συζητήσεων έχουν πέσει και ονόματα «υποψήφιων» πρωθυπουργών με πρώτα –πρώτα  τον νυν και τον πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ.κ. Γιώργου Προβόπουλου και Λουκά Παπαδήμου, όπως και πολλά άλλα ονόματα.

      Πάντως  για λόγους τακτικής  η ΝΔ θα αρχίζει να ξεδιπλώνει τις πρωτοβουλίες της με  γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Θα ζητήσει κατ΄ αρχήν να πάρει πίσω η κυβέρνηση το θέμα του δημοψηφίσματος, θα υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και το ευρώ και θα θέσει ως προτεραιότητα  την εκταμίευση της έκτης δόσης  η οποία βεβαίως περνά μέσα από την  ψήφιση της δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε στις 27 Οκτωβρίου


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανατροπή πολιτικού σκηνικού


Οι υπουργοί σπεύδουν στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Μεταξύ αυτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης. Παράλληλα δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαφώνησε ανοιχτά με τις επιλογές του πρωθυπουργού

Ενώ όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση βαδίζει στην πτώση και το ΠΑΣΟΚ στη σύγκρουση έχουν ενεργοποιηθεί τα ενδιάμεσα στελέχη του Κινήματος, ώστε να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ όσων λένε όχι στο δημοψήφισμα και του απομονωμένου πλέον πρωθυπουργού. Προτείνουν:

Ο Γιώργος Παπανδρέου να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η ΚΟ να εκλέξει πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος να ζητήσει από τα κόμματα, πρώτον, να ψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση, και, δεύτερον, να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Με αυτό το κεκτημένο να ζητήσει από τους εταίρους μας να μας καταβάλουν κανονικά στις 15 Νοεμβρίου την έκτη δόση.

Οι εκλογές θα γίνουν είτε άμεσα, είτε σε εύλογο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την απάντηση της Ένωσης. Ήδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προετοιμάσει το έδαφος στο Βόλγαγκ Σόιμπλε. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αποδεχθεί το σενάριο που του προτείνεται, τότε είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν οι ανεξαρτητοποιήσεις, η κυβέρνηση να πέσει εντός της ημέρας και το ΠΑΣΟΚ να διασπαστεί

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παγκόσμιος Διασυρμός της Ελλάδας


Το σκληρό τελεσίγραφο που έθεσαν Γερμανία και Γαλλία στον Γ. Παπανδρέου παίζει στις πρώτες ειδήσεις σε όλα τα media του κόσμου σήμερα από Ευρώπη και ΗΠΑ μέχρι Αυστραλία και Κίνα.

Όλοι οι ηγέτες και  τα ΜΜΕ  του κόσμου λοιδορούν, κατηγορούν και καταγγέλλουν ότι βάζουμε σε κίνδυνο το ευρώ και την παγκόσμια οικονομία με κινήσεις ασυναρτησίας με αποτέλεσμα η χώρα μας να διασύρεται σε πρωτοφανή βαθμό και ένταση.

Οι FT εστιάζουν στο γεγονός ότι η Ευρώπη σταματάει τη βοήθεια προς την Ελλάδα μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη χώρα μας και απαιτεί πλέον καθαρή απάντηση, ενώ η γαλλική Figaro αναφερόμενη στον έλληνα πρωθυπουργό μιλάει για έναν καπετάνιο χωρίς χάρισμα

Ο Guardian αναφέρει ότι ο Παπανδρέου μοιάζει να μην έχει μετανιώσει και υπογραμμίζει πως ενώ ήταν ένας πολιτικός με ευγένεια που πάντα συμπαθούσαν οι ξένοι ηγέτες, κατάφερε με μία κίνηση να τους σοκάρει και να αντιστρέψει το κλίμα.

Ένα πολύ σκληρό άρθρο φιλοξενεί ο αυστραλιανός τύπος και συγκεκριμένα η εφημερίδα The Australian. Ο τίτλος είναι «Ο Παπανδρέου αναμένεται να σφίξει τη ζώνη, μόνο που δεν φοράει πια παντελόνι!». Αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει μείνει πλέον μόνος και φιλοξενεί δηλώσεις πολιτών της Ελλάδας με υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του Γ. Παπανδρέου. Τονίζει δε ότι πλέον ό,τι και να γίνει η αστάθεια στην Ελλάδα δύσκολα θα φύγει. 

Στις ΗΠΑ τα σχόλια είναι πιο ήπια: Η Wall Street Journal αναφέρεται στον Γ. Παπανδρέου ως έναν πολιτικό με κλίση σε παιχνίδια εξουσίας υψηλού ρίσκου.

Οι New York Times έχουν ως τίτλο «Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού» ωστόσο ρίχνουν περισσότερο τις ευθύνες σε Μέρκελ, Σαρκοζί αναφέροντας ότι «η Ευρώπη έπρεπε να προσέξει περισσότερο τις αντιδράσεις των Ελλήνων και λιγότερο τις αντιδράσεις των τραπεζιτών. Αντί να τιμωρήσουν έπρεπε να σκεφτούν τις επιπτώσεις και όχι να καταδικάσουν την Ελλάδα για πάντα στην ύφεση».

Η Washington post υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχασαν  πλέον την υπομονή τους με τη χώρα μας και περιγράφουν τη χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου, Μέρκελ, Σαρκοζί ως δύσκολη.

Το CNN εστιάζει στην αισιοδοξία του Γ. Παπανδρέου για την έκβαση του δημοψηφίσματος.

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προετοιμασίες για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ


"H Ευρωζώνη επεξεργάζεται τρόπους για να διασφαλίσει ότι τα μέλη της δεν θα ζημιωθούν σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη", δήλωσε νωρίτερα στην τηλεόραση ZDF ο ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
"Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα είναι μία καταστροφή για τους ανθρώπους στη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ευρωζώνη. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι γι' αυτή την περίπτωση", τόνισε απαντώντας στο ερώτημα αν θα θιγούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Βεβαίως ο κ. Γιούνκερ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ελλάδα να παραμείνει μεν στην ευρωζώνη, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει με οποιοδήποτε κόστος.
Λαγκάρντ: Ή αφήνετε τα δημοψηφίσματα ή ξεχάστε την 6η δόση
Έξαλλη με τις κυβερνητικές αποφάσεις είναι και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία φαίνεται να έθεσε τρεις επιλογές: "Είτε ματαίωση του δημοψηφίσματος, είτε αναβολή επ΄ αόριστον, είτε άμεση διεξαγωγή του. Βεβαίως, στην περίπτωση που γίνει τελικά το δημοψήφισμα δεν πρέπει να τεθεί σε αυτό ερώτηση για την δανειακή συμφωνία".

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαρκοζί: "Δεν παίρνετε ευρώ από την 6η δόση"


Τα προβλήματα τώρα αρχίζουν αφού ο Γάλλος πρόεδρος ζητάει να παγώσουν 8 δισ. ευρώ από το τρέχον πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα
Οκτώ δισ ευρώ, από το τρέχον πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, "παγώνει", σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
 
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο τηλεγράφημα, η δήλωση Σαρκοζί απο τις Κάννες, θεωρείται επακόλουθο της απόφασης του Ελληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της υπερψήφισής της από το υπουργικό συμβούλιο να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τα νέα μέτρα οικονομικής βοήθειας της ΕΕ.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, με πνεύμα σαφούς σύμπνοιας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, είπε ότι "βρισκόμαστε σε μεγάλη αστάθεια. Θέλουμε οι Έλληνες φίλοι μας να είναι μαζί μας, αλλά υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ, το οποίο κανείς δεν πρέπει να παραβεί". Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ακόμη ότι "δεν ζητήσαμε τίποτε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Θέλουμε όμως να γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματα του γερμανού , του γάλλου, του ευρωπαίου πολίτη".
 
Τονίζοντας πως δεν έχουμε να δώσουμε καμία συμβουλή "'έχουμε αμέριστη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως χρειαζόμαστε σταθερότητα και αλληλεγγύη"
 
Τέλος, ο Νικολά Σαρκοζί σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επανάσταση των λαών εναντίον του γαλλογερμανικού διευθυντηρίου, είπε πως "δεν υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής ηγεσίας, αλλά ελλειμματικής ηγεσίας".
 

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΕΚΤΗ ΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αναμένοντας, δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ούτε ένα επιπλέον ευρώ στην Αθήνα. Η κυβέρνηση αναμένει την τελευταία δόση του σχεδίου που είχε αποφασιστεί το 2010, ύψους 8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τα κράτη της Ε.Ε. υπό τη μορφή βοήθειας και διμερών δανείων. Η εκταμίευσή του κρίνεται αμφίβολη : Οι μη Ευρωπαίοι εταίροι του ΔΝΤ αντιτίθενται, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να βοηθήσουν μία χώρα που αρνείται να αναλάβει δεσμεύσεις. Η καταβολή αυτών των 8 δισ. ευρώ είχε σαν όρο την υιοθέτηση νέων μέτρων, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου βοήθειας των 130 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, καταλήγει η Μοντ.

newsit.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Όχι" Βενιζέλου σε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στο ευρώ


Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις αποστάσεις που κρατά ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος σχετικά με το δημοψήφισμα.
Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μόλις επέστρεψε στην Αθήνα από τις Κάννες στις 4.45 σήμερα το πρωί, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος".
"Η χώρα πρέπει να νιώσει ασφαλής και σταθερή κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να είναι πράγματι ασφαλής και σταθερή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό προέκυψε καθαρά χθες το βράδυ από τη συζήτηση στις Κάννες".
"Αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης".
"Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση, πριν το τέλος του έτους, του νέου προγράμματος στήριξης που δίνει στην Ελλάδα επιπλέον 130 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους μας κατά περίπου 100 δισ. Η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών είναι εθνικό πρόταγμα"
"Βγήκα από το νοσοκομείο και πήγα στις Κάννες γιατί θεωρώ ότι αυτό ήταν εθνικό καθήκον. Έχοντας την άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη και διεθνώς, οφείλω να πω στον ελληνικό λαό την πλήρη και απλή αλήθεια: Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα, πρέπει υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης, να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τώρα, το ταχύτερο δυνατό".
"Προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκούν όμως οι κινήσεις της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη".
"Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου".

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Αποφασίστε αν θέλετε να μείνετε στο ευρώ»


Αν υπάρξει δημοψήφισμα στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και το ερώτημα θα πρέπει να είναι «ναι ή όχι» στην Ευρωζώνη, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στις κοινές της δηλώσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες.
Οι τόνοι που χρησιμοποίησαν και οι δύο ηγέτες ήταν αυστηροί, καθώς διεμήνυσαν πως οι Ελληνες θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, το οποίο μάλιστα, όπως σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, «δεν θα εγκαλείψουμε» όποια και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μάλιστα, τόσο ο κ. Σαρκοζί όσο και η κ. Μέρκελ διεμήνυσαν πως η καταβολή της έκτης δόσης στην Ελλάδα θα γίνει μόνο αν η χώρα μας κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.
Η κ. Μέρκελ συγκεκριμένα σημείωσε πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι ορθές και πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα και επισήμανε πως πως η απόφαση του κ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος αλλάζει το περίγραμμα μέσα στο οποίο κινούμαστε. Στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό μείναμε με την εντύπωση πως θα γίνει δημοψήφισμα, συνέχισε, τονίζοντας πως «θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ ... αλλά αν η ο ελληνικός λαός πει δεν το θέλουμε θα το σεβαστούμε, όμως δεν θα εγκαταλείψουμε το ευρώ».
Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, ο οποίος τόνισε πως ο ελληνικός λαός είναι ανεξάρτητος, επισημαίνοντας όμως πως υπάρχουν κανόνες για τις 17 χώρες της Ευρωζώνης και «δεν μπορούμε να δεχθούμε παραβίαση των κανονων αυτών από καμία χώρα».
«Κάνουμε το παν για να καταστήσουμε δυνατό το ευρώ» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως «οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι».
Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Σαρκοζί έδειξε ξεκάθαρα τη δυσφορία του για την έλλειψη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, αντιπαραβάλλοντας μάλιστα τη στάση της αντιπολίτευσης στην Ισπανία.
Κ. Λαγκάρντ: Μετά το δημοψήφισμα οι αποφάσεις για την 6η δόση
Με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνέδεσε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τη συνέχιση του δανεισμού της Ελλάδας.
«Οταν ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα και αρθούν όλες οι αβεβαιότητες θα κάνω την εισήγησή μου στο διοικητικό συμβούλιο για την έκτη δόση του δανείου στήριξης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ουάσινγκτον, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στις Κάννες.
Πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ εκφράζει την ικανοποίησή της για τις διευκρινίσεις του Ελληνα πρωθυπουργού σχετικά με το δημοψήφισμα. «Χαιρετίζω την δήλωση του πρωθυπουργού ότι το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι συμφωνίες της 27ης Οκτωβρίου», σημειώνει η κ. Λαγκάρντ.
Γ. Παπανδρέου: Ο ελληνικός λαός μπορεί να λάβει τη σωστή απόφαση
Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί, δηλώσεις έκανε και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους τις απόφασής του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ήταν αρκετοί αυτοί που αμφισβήτησαν τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και γι' αυτό έκρινε πως ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει.
«Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης ... έχουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις ... Είναι σημαντικό θα δείξουμε στον κόσμο πως μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και αυτό είναι σημαντικό για τη μελλοντική συμμετοχή μας στην ευρωζώνη» συνέχισε.
Επί του διαδικαστικού, έκανε γνωστό πως ενημέρωσε τους εταίρους της Ελλάδας πως το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει το ταχυτερο δυνατό, πιθανόν τις 4 Δεκεμβρίου.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως «ο ελληνικός λαός είναι ικανός να λάβει τη σωστή απόφαση», ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε πως «πρέπει να έχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση γιατί το πρόγραμμα που καλούμαστε να εφαρμοσουμε είναι δύσκολο». Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα απλώς που πρέπει να εφαρμόσουμε αλλά για το αν θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη».
Σε ερώτηση για την αναβολή της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανειακής βοήθειας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς «αν όλα πάνε καλά, και πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά με το δημοψήφισμα, θα καταβληθεί λίγο προτού χρειαστεί να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις».
Ερωτηθείς αν η κυβέρνησή του θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή από την ελληνική Βουλή απάντησε: «Το ελπίζω, αλλά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη δημοκρατιή διαδικασία».
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, νωρίτερα το βράδυ ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ Αγγελος Τόλκας δήλωσε πως το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Πρωθυπουργός θα αφορά το νέο σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας και όχι το εάν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη. Όμως, άλλη κυβερνητική πηγή την οποία επικαλούνταν το Reuters σημείωσε πως το αντικείμενο του δημοψηφίσματος και ο χρόνος διεξαγωγής του θα αποφασιστούν μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Κάννες.

naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...