Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Η τιμωρία της αμαρτωλής Ελλάδας από την κόρη πάστορα


Σε μία ιδιαίτερη προσέγγιση της κρίσης του ευρώ προχώρησε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, αναφερόμενη στον παράγοντα που παραγνωρίζουν ειδικοί και πολιτικοί. Τον Θεό, τη θρησκεία και τον λουθηρανικό προτεσταντισμό.
Επισημαίνοντας πως η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, είναι κόρη πάστορα, ο αρθρογράφος σημειώνει πως διαπνέεται από την έννοια της αμαρτίας, όπως και πολλοί συμπατριώτες της κάτι που έχει συνέπειες στην αναζήτηση λύσεων για τη σωτηρία της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.
Εκτιμά ότι αν οι πλούσιοι, δηλαδή η βόρεια Ευρώπη, συνεχίσουν να εγγυώνται τα χρέη των φτωχών, δηλαδή της νότιας Ευρώπης, οι τελευταίοι θα ενθαρρύνονταν να χρεώνονται όλο και περισσότερο. Σημειώνεται έτσι ότι ορθώς το Βερολίνο δεν θέλει να αποτελεί η Ευρωζώνη έναν μηχανισμό παραγωγής χρέους.
Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται στη Γερμανία, όπως σημειώνει ο Αλέν Φρασόν στη Le Monde, διακρίνεται με σαφήνεια από μια επιθυμία τιμωρίας, μια διαλεκτική της αμαρτίας και της εξιλέωσης.
Σε μια τραπεζική νομισματική ένωση, όπως είναι η Ευρωζώνη, το Κακό είναι το χρέος, αποτέλεσμα μιας φολκλορικής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών. Το χρέος δυσφημίζει το νόμισμα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη σε όλη την Ευρωζώνη. Πρέπει να υπάρξουν λοιπόν κυρώσεις, κυρώσεις σοβαρές, ώστε ο αμαρτωλός να σωφρονιστεί. Και οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται μέσα από τα επιτόκια.
"Θα ήταν μοιραίο να διαγραφεί εντελώς η σωφρονιστική επίδραση των αυξανόμενων επιτοκίων", ανέφερε τον περασμένο μήνα στο Βερολίνο ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν. "Όταν τα κράτη αρχίζουν να υποχρεώνονται να πληρώνουν όλο και πιο ακριβά ένα δάνειο για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε η χρέωση γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστική γι’αυτούς", συμπλήρωσε.
Το πρώτο στάδιο της τιμωρίας είναι η υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Ακολουθεί η άνοδος των επιτοκίων. Αν η χώρα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, το τίμημα που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν τα κρατικά της ομόλογα φτάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ο αμαρτωλός τίθεται υπό εποπτεία, όπως έγινε με την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία.
Αν πάλι η χώρα είναι λίγο καλύτερος μαθητής, βρίσκει μεν επενδυτές, αλλά σε κόστος ευθέως ανάλογο με το χρέος της. Η Ισπανία και η Ιταλία καλούνται έτσι να πληρώσουν επιτόκιο άνω του 6% για τα ομόλογά τους. Οι χώρες αυτές εισέρχονται σε ένα φαύλο κύκλο, που καταλήγει στην αμφισβήτηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Για να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή του χρέους τους πρέπει να δανειστούν, αλλά το κόστος του δανεισμού επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το χρέος τους.
Ο Γενς Βάιντμαν δεν κρύβει την ικανοποίησή του. "Η ορθή δημοσιονομική πολιτική πρέπει να ανταμείβεται με το κόστος δανεισμού και η λανθασμένη πολιτική πρέπει να τιμωρείται με το ίδιο μέσο". Κανείς δεν πρέπει να διαταράσσει αυτή τη γυμναστική των επιτοκίων. Επιβραβεύει το Καλό και τιμωρεί το Κακό.
Το Βερολίνο με άλλα λόγια αρνείται να χρησιμοποιήσει το όπλο που έχει αποτελέσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία -τη "χρηματοποίηση" του χρέους- τόσο για ηθικούς λόγους όσο και λόγω των τραυμάτων που άφησε στη Γερμανία ο προπολεμικός πληθωρισμός.
Μια κεντρική τράπεζα, κατέχοντας τον μηχανισμό τυπώματος χρήματος, μπορεί να αγοράζει ευθέως και χωρίς περιορισμούς τα ομόλογα που εκδίδει μια χώρα σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Μπορεί επίσης να επηρεάζει τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται μια χώρα και να τα επαναφέρει σε ανεκτά επίπεδα. Η πρακτική αυτή, όμως, είναι για τον διοικητή της "Buba" διπλά καταδικαστέα.
Πρώτον, προκαλεί πληθωρισμό. Δεύτερον, ενθαρρύνει τον δανεισμό, αφού μετριάζει την τιμωρία, δηλαδή την αύξηση των επιτοκίων. Κατά την άποψη του Βερολίνου, ένα είναι το φάρμακο για την κρίση του ευρώ: η δημοσιονομική λιτότητα.
Η διαδικασία θα είναι μακρά, αλλά όχι τραγική, λέει ο Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos. "Τα επιτόκια είναι πιο υψηλά σε ορισμένες χώρες, χωρίς αυτό να είναι πραγματικά αφόρητο".
Για τη Γερμανία, η Ιταλία -τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης- μπορεί θαυμάσια να επιβιώσει με ένα επιτόκιο της τάξης του 6%. Το ίδιο συμβαίνει με τη Γαλλία, η οποία την εποχή του φράγκου αποπλήρωνε το χρέος της δύο φορές ακριβότερα. "Η ιδέα ότι πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο τα προβλήματα γίνονται άλυτα είναι απλουστευτική", υποστηρίζει ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ.
Δεν πρέπει λοιπόν να υποχρεωθεί η ΕΚΤ να κάνει αυτό που της απαγορεύει το καταστατικό της, να χρηματοποιήσει το χρέος. Οι λόγοι όμως δεν είναι οικονομικοί. Είναι πολιτικοί και ηθικοί. Η ανανέωση του γερμανικού πατριωτισμού περνά από τον εγκωμιασμό του κράτους δικαίου, από τον "πατριωτισμό του Συντάγματος", από τον σεβασμό του νόμου.
"Δεν θα ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση εμπιστοσύνης παραβιάζοντας τον νόμο", συνεχίζει ο Βάιντμαν. "Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα κοινό νόμισμα, είναι και ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Στην αναζήτηση μιας λύσης δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι καταπατάμε αυτές τις αξίες".
Αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος που το Βερολίνο αρνείται έναν πιο ενεργό ρόλο της ΕΚΤ και μια μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, καταλήγει ο Γάλλος αρθρογράφος, και ας επισημαίνουν πολλοί γείτονες της Γερμανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλοί οικονομολόγοι ότι η συνταγή της λιτότητας θα οδηγήσει σε μια τρομακτική ύφεση.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στήνονται κάλπες μετά το Πάσχα


Μικρή παράταση στη διακυβέρνηση Παπαδήμου φαίνεται ότι δίνει το PSI, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Τα Νέα", απαραίτητη προϋπόθεση για να εκπνεύσει η θητεία της νέας κυβέρνησης είναι να έχει υλοποιηθεί πλήρως η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων (PSI).
Η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει πιθανότατα στα τέλη Μαρτίου, ενώ ήδη Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης έχουν συμφωνήσει.
Ο πρωθυπουργός άλλωστε είναι πεπεισμένος ότι η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή των εκλογών έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Εξάλλου, οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι οι εκλογές τον Ιανουάριο θα ισοδυναμούσαν με χρεοκοπία.
Στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων, ο Λουκάς Παπαδήμος συναντάται με τον Γιώργο Παπανδρέου το μεσημέρι της Τρίτης, με την οποία κλείνει ο κύκλος των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Πηγές που επικαλείται η ίδια εφημερίδα επισημαίνουν ότι το πρώτο σκέλος των διαπραγματεύσεων για το PSI θα έχει ολοκληρωθεί περί τις 15 Φεβρουαρίου.
Όμως, οι διαδικασίες που αφορούν στην εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών θα συνεχιστούν, καθώς -όπως παρατηρούν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές- "αμέσως μετά θα αρχίσουν οι προσκλήσεις προς τους επενδυτές".
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να μείνει ανοικτό το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, ώστε να κυρωθούν οι σχετικές συμβάσεις.
Ο κ. Παπαδήμος φέρεται να έχει εξηγήσει στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του ότι οι απαιτούμενες ενέργειες, αλλά και οι τεχνικές δυσκολίες που αφορούν το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων οδηγούν εκ των πραγμάτων σε παράταση του βίου της κυβέρνησης.
Κατά την ίδια εφημερίδα, δεν αποκλείεται να αποσαφηνίσει ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος το σχεδιασμό του με δημόσια παρέμβαση εντός Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παράτασης του βίου τη κυβέρνησης, ακόμα και μέχρι το τέλος του 2012, ζητώντας παράλληλα μικρότερο και ευέλικτο σχήμα.
Σύμφωνα με "Τα Νέα", η παράταση του βίου της κυβέρνησης κλείδωσε ουσιαστικά στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή ο Λουκάς Παπαδήμος και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μητροπολίτης έγραψε ποίημα για την προφυλάκιση του Εφραίμ !

efraim_24-12-2011


Στη χώρα που ανθεί η «φαιδρά πορτοκαλέα» όπως έλεγε ο Αθηναίος, λογοτέχνης, διπλωμάτης και πολιτικός, Άγγελος Βλάχος (1838-1920),  όλα μπορεί να συμβούν.
Ακόμη και να γραφτούν ποιήματα διαμαρτυρίας (!) για την προφυλάκιση του ιθύνοντα νου στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ηγούμενου Εφραίμ.
Εμπνευστής του πρώτου ποιήματος ο μητροπολίτης Προικονήσου Ιωσήφ ο οποίος, σημειωτέον, ήταν συμφοιτητής του Εφραίμ.
Διαβάστε και απολαύστε:

Βροντή στον Άθωνα
Φωτιά στο Βατοπαίδι
Αστροπελέκι στην Ελλάδα.

Χριστός γεννάται
Εφραίμ δεσμείται
Η Εκκλησία οδυνάται.

Παγωμένα Χριστούγεννα
Αλυσόδετα ράσα
Ματωμένα χέρια δυσμενών.

Βροντή στον Άθωνα
Φωτιά στο Βατοπαίδι
Αστροπελέκι στην Ελλάδα.

Θλιμμένη η Μητρόθεος λεχώ,
Αγριεμμένη του Προδρόμου η ματιά,
Υψωμένη αυστηρά η δεξιά του Βρέφους.

Κατάψυχρο το Σπήλαιο
Κρουσταλλιασμένη η Φάτνη
Δεμένη η γλώσσα των Ποιμένων.

Βροντή στον Άθωνα
Φωτιά στο Βατοπαίδι
Αστροπελέκι στην Ελλάδα.

Κατάπληκτοι οι Άγγελοι
Θαμπό το Αστέρι
Σε δεινή απορία οι Μάγοι.

Αποσβολωμένος ο Μνήστωρ
Δέσμιος Εφραίμ ο του Ιωσήφ
Θρήνος στα περίχωρα της Ιουδαίας.

Βροντή στον Άθωνα
Φωτιά στο Βατοπαίδι
Αστροπελέκι στην Ελλάδα.

Απαραμύθητη η Παραμυθία
Κατάμονη η Βηματάρισσα
Εγκάθειρκτος ξανά Μάξιμος ο Γραικός.

Δόξα εν υψίστοις Θεώ τω ανεχομένω
Επί γης ειρήνη, καλού - κακού,
Εν ανθρώποις ευδοκία δυσδιάκριτη....

Η απάντηση πιθανώς θα ήταν : Οι καλόγεροι
του Κωστή Παλαμά
Είμαστ’ οι άνεργοι και οι άχαροι,
και της ζωής είμαστ’ εμείς οι καταλαλητάδες,
για να πατάμε και να σβήνουμε είμαστε
τα ωραία και τ’ αληθινά, τ’ άνθια και τις λαμπάδες.
Τον ήλιο και τα ηλιόχαρα οχτρευόμαστε,
και τις αγάπες της καρδιάς και του παιδιού τα γέλια,
με νεκροσάβανο σκεπάζουμε
το Λόγο τον τετράψυχο στα γαληνά Βαγγέλια.
Είμαστ’ ο κούφιος ήχος ο παράταιρος
στων κεραυνών το ταίριασμα και στων κελαϊδημάτων,
χαλάσματα και σκιάχτρα κάνουμε
τους θείους ναούς και τα λευκά κορμιά των αγαλμάτων.
Μα να ο ραγιάς τα σύντριψε τα σίδερα,
«Ζωή!» ο Τεχνίτης έκραξε, Σοφέ, αλαλάζεις «Νίκη!»
φύγαμε τότε και τρυπώσαμε
μέσ’ στων ερήμων τις μονιές και γίναμεν οι λύκοι.
Και τώρα κάθε που απαντήσουμε
την Υπατία την άτρομην Ιδέα την αστρομάτα,
τη σφάζουμε, τη χιλιοκομματιάζουμε,
και – ω λύσσα! – τα κομμάτια της τα ρίχνουμε στη στράτα.

Πηγή tsantiri
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Καμπάνες» 5 δισ. ευρώ από το ΣΔΟΕ !

«Λεφτά υπάρχουν»... μόνο από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης. Ειδικά για το 2011, αν και χρονιά μεγάλης κρίσης στην αγορά, το ΣΔΟΕ επέβαλε συνολικά πρόστιμα που άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θεωρείται βέβαιο πως θα εισπραχθούν τουλάχιστον τα 2,5 δισ. 

Μέσα στο 2011 δόθηκε εντολή για να ελεγχθούν συνολικά πάνω από 4.850 φορολογούμενοι κα ελέχθηκαν περισσότερες από 65.000 φορολογικές υποθέσεις (ΦΠΑ, εισόδημα, ΚΒΣ, παρακρατούμενοι φόροι κλπ). Από αυτές, το ΣΔΟΕ αποκάλυψε 28.500 κρούσματα φοροδιαφυγής, για τα οποία βεβαιώθηκαν πρόστιμα και διατάχθηκε τακτικός έλεγχος στα βιβλία των παραβατών.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι θα επιτευχθεί τελικά ο ετήσιος στόχος που είχε θέσει η ηγεσία του ΣΔΟΕ, αφού μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο είχαν επιβληθεί πρόστιμα 4,2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή βεβαιώθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2010.

Από τα 5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία υπολογίζετα να μπουν τελικά τουλάχιστον τα 2,5-3 δισ. αφού, όπως εξηγούν στελέχη του ΣΔΟΕ, ακόμα και αν όλοι οι παραβάτες προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια, θα αναγκαστούν να πληρώσουν τουλάχιστον το 50% του προστίμου, όπως απαιτεί ο νόμος, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες προσφυγής στα φορολογικά δικαστήρια.

Βαριά πρόστιμα

Ο πέλεκυς του ΣΔΟΕ όμως έπεσε ιδιαίτερα βαρύς στους παραβάτες, αφού για κάθε 1 ευρώ που απέκρυψαν, «έφαγαν» σχεδόν 9 ευρώ σε πρόστιμα! Μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο οι έρευνες του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν αδήλωτη φορολογητέα ύλη ύψους 447 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα και οι ποινές που επιβλήθηκαν όμως άγγιξαν τα 3,7 δισ. ευρώ.

Αγαπημένο σπορ των παραβατών -σύμφωνα με τους ελέγχους- αναδεικνύεται η πρόσπαθεια απόκρυψης ΦΠΑ, που ξεπεράσε τα 110 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 340 εκατ. ευρώ αφορούν σε μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων και αδήλωτο εισόδημα.

Τα πιο βαριά πρόστιμα που επιβλήθηκαν -με βάση τα στοιχεία Νοεμβρίου- ήταν:

- 2,6 δισ. ευρώ για παραβάσεις των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (πλαστά και εικονικά τιμολόγια, μη έκδοση παραστατικών, παράλειψη καταχώρησης πελατών και συναλλαγών, υπερτιμολογήσεις-υποτιμολογήσεις κλπ.

- 637 εκατ. ευρώ για μη απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων.




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο μυστικός πόλεμος και οι φωτιές για “αντίποινα” που έβαζαν οι Τούρκοι στην Ελλάδα


Από τη μια η Τανσού Τσιλέρ δήλωνε ότι θαυμάζει τον Ανδρέα Παπανδρέου και από την άλλη έκαιγε την Ελλάδα






Κάποιοι πάγωσαν με τις αποκαλύψεις, σχεδόν δυο δεκαετίες μετά, από τον πρώην πρωθυπουργό Μ. Γιλμάζ, άλλοι είπαν πως αυτή είναι η επιβεβαίωση του μυστικού πολέμου της περιόδου εκείνης.

Ο Α. Παπανδρέου ασθενής, η χώρα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, άλλαζε ηγεσία, κάποιοι λένε ότι οι αποκαλύψεις του Μ. Γιλμάζ μοιάζουν να επιβεβαιώνουν την υπόγεια επίθεση που είχε εξαπολύσει το καθεστώς της Άγκυρας για μήνες και τελικά κορυφώθηκε στα Ίμια.

Τι είπε ο Μ. Γιλμάζ; 

“Μέρος από τα μυστικά κονδύλια της γειτονικής χώρας είχαν διατεθεί, μεταξύ άλλων, και για πυρκαϊές στα ελληνικά δάση”

Ως και ο Τούρκος δημοσιογράφος της εφημερίδας Birgun φάνηκε να αιφνιδιάζεται, δεν ρώτησε παρακάτω, όμως ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε μόνος του.

Χρήματα από τα μυστικά κονδύλια των Τούρκων είχαν δοθεί και για την απόπειρα πραξικοπήματος με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Αλίεφ στο Αζερμπαϊτζάν, τα ελληνικά δάση δεν ήταν τα μόνα.

Αυτή η συνέντευξη μετά από άλλα δημοσιεύματα που έδιναν ακόμη και ονόματα πρακτόρων της ΜΙΤ που αναλάμβαναν την τοποθέτηση βομβών σε νησιά του Αιγαίου με μεγάλη τουριστική κίνηση, έρχονται για πολλούς να επιβεβαιώσουν τη φήμη ότι κάποια γεγονότα δεν ήταν τυχαία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας χαρακτήρισε μάλιστα “αντίποινα” τις πράξεις αυτές. Πολλοί θυμήθηκαν έτσι τις αντιδράσεις των Τούρκων για τη στάση πολλών Ελλήνων πολιτικών που διατηρούσαν σχέσεις με τους αντάρτες του PKK και έκαναν ακόμη και ταξίδια για να συναντήσουν τον Αμπτουλάχ Οτσαλάν. Οι Τούρκοι τότε μιλούσαν ακόμη και για εκπαίδευση ανταρτών στην Ελλάδα.

Ωστόσο ο Μ. Γιλμάζ δήλωσε άγνοια για τις λεπτομέρειες: “όλοι οι πρωθυπουργοί, στο τέλος της θητείας τους, ενημερώνουν τον νέο πρωθυπουργό σχετικά με το που και πως χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά, και οι προηγούμενοι από εμένα με είχαν ενημερώσει. Έτσι έκαναν ο Ερμπακάν, ο Ετσεβίτ και ο Ντεμιρέλ. Μόνο η κυρία Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για την περίοδο της. Μάλιστα είχε πει πως “Αν το συνεχίσετε θα διαλύσω τον συνασπισμό”. Και εγώ είπα “ας τελειώσει”. Αυτό ήταν το τέλος”. 
Παρ' όλα αυτά οι δηλώσεις άναψαν και νέες “φωτιές” η ελληνική πλευρά σήμερα και επίσημα θα ζητήσει εξηγήσεις.




newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Βλέπω στην Ελλάδα όσα έζησα στην Αργεντινή"


Αίσθηση déjà vu προκάλεσε η Ελλάδα του 2011 στον πολυβραβευμένο δημοσιογράφο και συγγραφέα Πέδρο Μπρίγκερ που έζησε την "κόλαση" της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή του 2001.
Ο Αργεντινός βρέθηκε για τις ανάγκες ρεπορτάζ στην Ελλάδα και περιέγραψε την εμπειρία του από την οικονομική κρίση στον "Τύπο της Κυριακής", συμβουλεύοντας τους Έλληνες να μελετήσουν το παράδειγμά τους.
Οι εικόνες που αντίκρισε, όπως σημείωσε, του θύμισαν την Αργεντινή του 2001, τονίζοντας ότι βλέπει ομοιότητες ομοιότητες όχι μόνο στα μέτρα που επιβάλλονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και που είναι τα ίδια με αυτά που επέβαλαν στους ίδιους.
Αυτό που παρατήρησε ήταν ότι η πολιτική τάξη στην Ελλάδασυμπεριφέρεται με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτόν της Αργεντινής,σημειώνοντας πως η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει υποστεί ένα μεγάλο χτύπημα και θυμίζοντας πως στην Αργεντινή το 2001 είχαν τους νεόπτωχους.
"Πέρασα από τον σταθμό του Μετρό στην Πανεπιστημίου και είδα μια εικόνα που με συγκλόνισε. Από τη μία τα υπέροχα κτίρια του Πανεπιστημίου και της Βιβλιοθήκης, από την άλλη μια ομάδα μεταναστών να πουλάει μικροπράγματα, αγωνιώντας μην έρθει η αστυνομία, και παραδίπλα μια ομάδα ναρκομανών που "χτύπαγαν ενέσεις" σε κοινή θέα.
Από την άλλη πλευρά βρίσκονταν γιατροί του κόσμου που μοίραζαν φαγητό σε φτωχούς. Αυτές είναι χαρακτηριστικές εικόνες παρακμής, αποδόμησης της κοινωνίας", ανέφερε.
Συγκλονίστηκε από την ιστορία που του διηγήθηκε δημοσιογράφος για μία μητέρα που άφησε το παιδί της στον παιδικό σταθμό και δεν γύρισε να το πάρει γιατί δεν μπορούσε να το ζήσει. "Τρομερό! Αυτό μου θύμισε πολύ την Αργεντινή του 2001. Διάβασα, επίσης, την είδηση για τα συσσίτια στο σχολεία. Το ίδιο συνέβη και σε εμάς και ακόμη έχουμε συσσίτια σε κάποια σχολεία", σημείωσε.
Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει στην Αργεντινή μία αίσθηση αλληλεγγύης για την Ελλάδα, ανέφερε ότι δεν φτάνουν εκεί πολλές λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει στη χώρα μας.
"Η Αργεντινή υπήρξε το μεγάλο εργαστήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Νότιο Αμερική. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, το μεγάλο εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ευρώπη", παρατήρησε.
Όσο για τι θα συμβούλευε τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ο  Πέδρο Μπρίγκερ επισήμανε ότι κανείς δεν γνωρίζει τη λύση.
"Θα σας έλεγα μόνο να οργανωθείτε. Να βρείτε εναλλακτικές λύσεις για τα πάντα. Δικές σας λύσεις. Και να μελετήσετε το παράδειγμα της Αργεντινής, γιατί μπορείτε να πάρετε καλές ιδέες και να τις εφαρμόσετε με το δικό σας τρόπο. Το 2001 η Αργεντινή ήταν μία κόλαση. Στη γειτονιά μου ήταν όλοι άνεργοι. Σήμερα όλοι έχουν δουλειά και ζούνε καλά", κατέληξε.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...