Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ουρές στο πρώτο ΑΤΜ γάλακτος στην Αθήνα


Ουρές σχηματίζονται καθημερινά μπροστά από το πρώτο ΑΤΜ γάλακτος στην Αθήνα που λειτουργεί ήδη στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τροίας.  

Το μηχάνημα έχει τοποθετηθεί από το Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων Βοιωτίας ΠΙΕΣγάλα με τιμή του γάλακτος στο  1 ευρώ/λίτρο ή 0,90 ευρώ με προπληρωμένη κάρτα με την οποία απολαμβάνει κανείς έκπτωση.  

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα επιλογής συσκευασίας, δηλαδή γυάλινο ή πλαστικό μπουκάλι, όπου θα αποθηκευτεί το πλήρες (3,7% λιπαρά) ή ελαφρύ (1,7% λιπαρά) γάλα. Λόγω της επιτυχίας της πρωτοβουλίας οι παραγωγοί ετοιμάζονται μάλιστα να στήσουν κι δύο ακόμη ΑΤΜ σε άλλα σημεία της Αθήνας.  

Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα ΑΤΜ ξεκίνησαν από τη Λάρισα ΘΕΣγάλα-Πιές, και μάλιστα το ΑΤΜ της Αθήνας υπήρξε σημείο τριβής λόγω της ονομασίας της εταιρείας του και του παρεμφερούς ονόματος και λογότυπου.  

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η ΘΕΣγάλα-Πιες έσπευσε, με ανακοίνωσή της, να αποσαφηνίσει αρχικώς ότι ουδεμία σχέση έχει με την εταιρεία ΠΙΕΣγάλα, που προμηθεύει το αυτόματο μηχάνημα της Αθήνας και στη συνέχεια να την κατηγορήσει για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού.



lifo.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νυχτερινή όραση με ένα κολλύριο !


Ο Gabriel Licina είχε μια μοναδική εμπειρία πριν από μερικές εβδομάδες, αφού για μερικές ώρες απέκτησε τόσο δυνατή όραση, ώστε μπορούσε να διακρίνει σχήματα και κινήσεις στο βαθύ σκοτάδι 200% καλύτερα από ό,τι οι απλοί άνθρωποι με καλή όραση. Αυτό επιτεύχθει όταν η επιστημονική ομάδα από τον οργανισμό Science for the Masses του έβαλε ένα ειδικό κολλύριο στα μάτια. Επρόκειτο για ένα διάλυμα της ουσίας «χλωρίνη e6″ (ή αλλιώς Ce6), η οποία είναι μια χημική ένωση που βρίσκεται κυρίως στα ψάρια των πολύ βαθέων υδάτων και μερικές φορές χρησιμοποιείται ως φωτοευαισθητοποιητής σε θεραπείες για τον καρκίνο που είναι υποβοηθούμενες με λέιζερ. Η ευαισθησία της Ce6 στο φως έχει επιβεβαιωθεί ότι συμβάλλει στην βελτίωση της όρασης σε άτομα που έχουν σοβαρό πρόβλημα.

perierga.gr - Νυχτερινή όραση με ένα κολλύριο!

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχαν γίνει πειράματα σε ανθρώπους που είχαν ήδη πολύ καλή όραση. Οι ερευνητές έβαλαν στα μάτια του Gabriel ένα διάλυμα από φυσικό ορό και από μικρή ποσότητα Ce6.

Στη συνέχεια του έδωσαν να βάλει δύο μαύρους φακούς επαφής για να περιορίσουν την ποσότητα φωτός που θα πέρναγε στον βυθό του ματιού εξαιτίας του κολλυρίου και του έδωσαν να φοράει και μαύρα γυαλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αφότου η Ce6 έδρασε για 2 ώρες στα μάτια του Gabriel, ακολούθησε το εξής πείραμα: τη νύχτα, σε μια δασική έκταση χωρίς φωτισμό, ο Gabriel και άλλα 4 άτομα με πολύ καλή όραση και χωρίς άλλα βοηθήματα δοκίμασαν να διακρίνουν όσες περισσότερες ανθρώπινες φιγούρες είχαν τοποθετηθεί από τους ερευνητές σε απόσταση στα δέντρα. Ο Gabriel είχε 100% επιτυχία ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες μόλις 30-35%. Ο ίδιος είπε ότι δεν ένιωσε κανένα πόνο και πως η μόνη διαφορά ήταν ότι το μαύρο του σκοταδιού έμοιαζε να είχε «ξεθωριάσει» και μπορούσε να αντιληφθεί καλύτερα τις σκιές ακόμα και τη νύχτα. Τρεις εβδομάδες μετά το πείραμα, δεν καταγράφηκε κανένα πρόβλημα στην όραση και τα μάτια του Gabriel.



onmed.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι μέτρα κρύβει το πακέτο Βαρουφάκη


Πώς και από ποιους η κυβέρνηση θα μαζέψει τα 6,1 δισ.

Με 25 προτάσεις επιχειρεί να ξεκλειδώσει τα χρήματα από τους εταίρους η κυβέρνηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη να στέλνει την κοστολογημένη λίστα των μεταρρυθμίσεων με κάθε λεπτομέρεια από χθες το πρωί.

Αλλαγές στη φορολογία, στα ηλεκτρονικά συστηματά παρακολούθησης ελευθέρων επαγγελματιών, αύξηση τιμών εισιτηρίων σε μουσεία, είναι μερικά από τα μέτρα που προβλέπονται, ενώ η Αθήνα δεσμεύεται να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,1% .
Ανάμεσα στα 25 εισπρακτικά μέτρα, απόδοσης 6,1 δισ. ευρώ που παραθέτει η λίστα Βαρουφάκη, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

1) αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με καθιέρωση νέας κλίμακας φορολόγησης, με αφορολόγητο όριο και συντελεστές φόρου αυξημένους για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα. Παράλληλα θα χάνουν τις φοροαπαλλαγές που δικαιούνταν από τον φόρο εισοδήματος οι φορολογούμενοι που κατέχουν μεγάλης αξίας κινητά περιουσιακά στοιχεία.

2. Σχεδιάζεται ηλεκτρονική εφαρμογή που θα ελέγχει τα σημεία πώλησης στην αγορά (πχ κομμωτήρια) και θα καταγράφει κάθε εισερχόμενο πελάτη, στέλνοντας on line ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο στις διωκτικές αρχές που θα μπορούν να κάνουν έφοδο για να διαπιστώνουν αν κόβονται οι αντίστοιχες αποδείξεις.

3) θα αυξηθούν οι συντελεστές του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τις πισίνες, από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, για επιπλέον έσοδα 20 εκατ. ευρώ.

4) περαίωση και εξωδικαστικός συμβιβασμός για 64.000 φορολογούμενους που ως το 2013 έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να ακυρώσουν πρόστιμα της εφορίας, αλλά οι δικάσιμες δεν έχουν ξεκινήσει. Θα τους προσφερθούν εκπτώσεις 33% έως και 50% για να κλείσουν τις υποθέσεις χωρίς συνέχιση των ένδικων ενεργειών, με έσοδα 100 ως 200 εκατ. ευρώ.

5) Η κυβέρνηση θα κάνει χρήση μέρους των 90 εκατ. ευρώ του προγράμματος εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Siemens για να αναπτύξει ειδικό λογισμικό καταπολέμησης της κλοπής ΦΠΑ από συναλλαγές στο ίντερνετ. Θα επιδιωχθεί η χρήση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ. Το σύστημα αυτό, θα παρακολουθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ, την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων και θα ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για κάθε συναλλαγή τη στιγμή της πραγματοποίησής της. Υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα 350-420 εκατ. ευρώ.

6) ο ειδικός φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων θα εισπραχθεί μέσα στο 2015 και όχι το 2016. Επιπλέον, θα εξεταστεί και επέκταση του φόρου στις διαφημίσεις που προβάλλονται από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, για έσοδα 50-70 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον προτείνονται μέτρα και μεταρρυθμίσεις όπως:

7) επιβολή αυστηρότερων ποινικών κυρώσεων σε όσους διαπράττουν φοροδιαφυγή με δόλο, ανεξαρτήτως του εάν συμβιβάζονται ή όχι με το Δημόσιο

8) καθιέρωση αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος διαχωρισμού πληρωμών, ώστε όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και οι περισσότερες συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής να διενεργούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Με το σύστημα αυτό η απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο θα γίνεται αυτόματα, με την πραγματοποίηση της συναλλαγής, με διαχωρισμό του ποσού σε αυτό που προορίζεται για το Δημόσιο και σ’ αυτό που προορίζεται για την πωλήτρια επιχείρηση!

9) καθιέρωση κληρώσεων στις οποίες θα συμμετέχουν οι αριθμοί των αποδείξεων που θα μαζεύουν οι φορολογούμενοι (λοτταρίες) για έσοδα 200-600 εκατ. ευρώ.

10) επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και σε τραπεζικές θυρίδες

11) επιβράβευση και μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους

12) αύξηση της τιμής των εισιτηρίων για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους από τον Ιούνιο του 2015

Eπιπλέον:

13) 725 έως 875 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους ελέγχους στα εμβάσματα, στη λίστα «Λαγκάρντ» και στις offshore εταιρίες.

14) 350 έως 380 εκατ. ευρώ από τον διεθνή διαγωνισμό για την εκχώρηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών.

15) 300 έως 400 εκατ. ευρώ από τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τα
ληξιπρόθεσμα χρέη

16) 225 έως 235 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού

17) 125 έως 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα.

18) 40 έως 60 εκατ. ευρώ από την ισχυροποίηση της νομοθεσίας για τις ενδοομιλικές συναλλαγές

19) 50 έως 70 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου ( δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές κλ.).

20) 20 έως 30 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες

21) 180 εκατ. ευρώ από το νέο πλαίσιο κρατικών προμηθειών

21) 200 έως 210 εκατ. από την συμμόρφωση της δημόσιας διοίκησης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

22) 300 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

23) 50 εκατ. ευρώ από τη νέα νομοθεσία για τα χρέη των Ταμείων

24) 150 έως 300 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση του κρατικού ελέγχου

25) 10 εκατ. ευρώ από τις συγχωνεύσεις Ταμείων




parapolitika.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα πρακτικά της Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών


Η αντιπαράθεση που σημειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, μεταξύ της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη, με αφορμή την είσοδο στο προαύλιο της Βουλής ομάδας αντιεξουσιαστών, κατεγράφη στα πρακτικά της Επιτροπής.

Αρχικά ο Βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης ζήτησε επιτακτικά τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, θέλω να μου δώσετε τον λόγο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα σας δώσω τον λόγο. Ζητάμε τον λόγο και περιμένουμε να μας τον δώσουν. Επειδή αγωνιάτε πολύ, θα σας δώσω τον λόγο, κύριε Κυριαζίδη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Πριν αρχίσει η διαδικασία θα σας παρακαλέσω...

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για κάποιον λόγο αγωνιάτε να μου αφαιρέσετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Είστε η πρώτη διδάξασα επ’ αυτού και δεν το επιχειρούμε εμείς ούτε ο ίδιος. Παρακαλώ να μου δώσετε τον λόγο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κυριαζίδη, μιλάτε εκτός μικροφώνου. Σας είπα ότι θα σας δώσω τον λόγο…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Εκτός και αν εδώ αρχίζετε και διακόπτετε τις δικές μας αναφορές. Μιλώ με την Πρόεδρο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν έχουμε ιδιωτική συζήτηση, κύριε Κυριαζίδη. Κοινοβουλευτικά δεν ζητούμε τον λόγο με τσαμπουκά, αλλά με ευπρέπεια. Καθίστε στην θέση σας. Σας είπα ότι θα σας δώσω τον λόγο. Στην επιτροπή μιλούμε καθήμενοι. Κάθισε στην θέση σας, για να λάβετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Θα ήθελα τον λόγο πριν από την διαδικασία.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Προ ημερησίας διατάξεως. Θα σας δώσω το λόγο. Καθίστε κάτω, ηρεμήστε και θα σας δώσω τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Εγώ δεν έχω εκλέξει προεδρείο. Έχει εκλεγεί σε αυτή την επιτροπή προεδρείο; Ποιος είναι πρόεδρος της επιτροπής εδώ; Νομίζω ότι η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου έχει την δυνατότητα να υπερασπίζεται τον εαυτό της, αν χρειάζεται.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν αισθάνομαι κατηγορούμενη. Σας παρακαλώ, καθίστε στην θέση σας και θα σας δώσω αμέσως τον λόγο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Προ ημερησίας διατάξεως. καθιστέ κάτω, ηρεμήστε και θα σας δώσω τον λόγο. Τον λόγο έχει ο κ. Κυριαζίδης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναστατώθηκε. Είναι πρωτόγνωρο στα κοινοβουλευτικά χρονικά να υπάρξει αυτή η διάταξη, για να μην πω η κατάλυση του ναού της δημοκρατίας. Οι βουλευτές βρέθηκαν σε ομηρία. Περιμένουμε, ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, να μας υπερασπιστείτε και να μας διασφαλίσετε, εκτός εάν κάτι άλλο συμβαίνει. Θα παρακαλούσα, εν προκειμένω, να έχουμε και θέσεις, διότι οι βουλευτές επί ένα τέταρτο και παραπάνω ήταν σε ομηρία. Προσωπικά ο ίδιος πήγα να εξέλθω της κεντρικής εξόδου και δεν ήταν δυνατόν, διότι πληροφορήθηκα ότι υπήρχε κατάληψη της Βουλής. Μου φάνηκε πρωταπριλιάτικο αστείο. Πράγματι, ήταν κλειστές οι πόρτες και δεν επιτρεπόταν η έξοδος των βουλευτών και περιμένουμε την θέση σας επ’ αυτού, την οποία, όπως πληροφορούμαι, αναρωτηθήκατε και εσείς αν προκάλεσε αναστάτωση μια διαμαρτυρία. Θέλω να μου πείτε την άποψή σας και πόσο μπορεί αυτό να γίνει ανεκτό από πλευράς των βουλευτών, αλλά και της Προέδρου του Κοινοβουλίου. Δεν είναι δυνατόν, εκτός εάν έχουμε μια άλλη μορφή δημοκρατίας, να μας την πείτε, κυρία Πρόεδρε, για να δούμε τις αντοχές μας και τις ανοχές μας επ’ αυτού.

Η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε στον Βουλευτή της ΝΔ ότι «δεν υπήρχε κανένας λόγος αναστάτωσης. Αυτά μπορούσατε να τα πείτε και θα σας απαντήσω. Εγώ πιστεύω, ότι ο καθένας που θέλει κάτι να πει, πρέπει να μπορεί να το πει. Δεν θα σας φιμώσω». Όμως ακολούθησε νέος γύρος έντασης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) Εννοείτε ότι μπορούμε να έρθουμε στο γραφείο σας να κάνουμε μια διαμαρτυρία, δεν θα σας αναστατώσουμε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κυριαζίδη, θέλετε να σας απαντήσω ή θέλετε να ξαναμιλήσετε; Να σας ξαναδώσω το λόγο.

(Πολλοί βουλευτές ομιλούν εκτός μικροφώνου)

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κυριαζίδη, σας παρακαλώ, κλείστε το μικρόφωνο σας να σας απαντήσω και θα σας ξαναδώσω το λόγο, όσες φορές χρειαστεί. Παρακαλώ, να μην διαστρέφετε αυτά που λέω, διότι αυτό, το οποίο σας είπα, είναι ότι δεν χρειαζόταν με τόση ένταση να επιμένετε να σας δοθεί ο λόγος, διότι θα σας έδινα το λόγο, θα σας ξαναδώσω το λόγο. Δεν χρειάζεται να ανεβάζουμε τους τόνους για πράγματα που είναι αυτονόητα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, περίμενα από σας να πάρετε μια θέση για το γεγονός αυτό. Εάν το θεωρείτε πολύ απλό, ότι σήμερα καταλήφθηκε ο ναός της Δημοκρατίας με τον τρόπο αυτό και για σας δεν συμβαίνει τίποτα, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Καταλαβαίνετε τι λέμε; Μάλλον θέλετε να το ξεπεράσετε.

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Παρακαλώ, να σταματήσετε τώρα για να ακούσετε, γιατί είστε ανενημέρωτος, ενώ οφείλατε να έχετε ενημερωθεί.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Έχω ενημερωθεί, κυρία Πρόεδρε. Ρωτάτε δημόσια, «είστε αναστατωμένοι από μια διαμαρτυρία;». Έτσι απλά την εκλαμβάνετε και την αντιλαμβάνεστε τη διαμαρτυρία αυτού του είδους; Έτσι το βλέπετε;

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτός ο τρόπος λέγεται φασισμός, πρέπει να σας πω. Όταν εμποδίζεις με αυτό τον τρόπο να μιλήσει κάποιος…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ο δικός σας; Δηλαδή, στο όνομα της Προέδρου του Κοινοβουλίου, όλα να τα λειάνετε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) Κύριε Κυριαζίδη, μπορούμε να φωνάξουμε και εμείς. Αυτό που κάνετε δεν είναι ούτε λογικό, ούτε βοηθάει. Είπατε την άποψή σας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κύριε συνάδελφε, εάν θεωρείς τόσο απλό το σημερινό ζήτημα και το ξεπερνάς, εξ απαλών ονύχων, είναι δικό σου πρόβλημα, αλλά για εμένα είναι άλλο το πρόβλημα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) Αυτό είναι ακατανόητο. Τι δείχνεις;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Εάν είναι ακατανόητη η κατάληψη της Βουλής σήμερα, αυτό είναι δικό σας ζήτημα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) Δεν είπε κανείς αυτό.

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εάν συνεχίσετε να το κάνετε αυτό, θα θεωρήσω ότι θέλετε, σκοπίμως, να δημιουργήσετε ανασφάλεια στο Κοινοβούλιο…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Περιμένω.

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εάν, με ξαναδιακόψετε, όμως, θα λάβω μέτρα, διότι εμποδίζετε να απαντηθούν τα ερωτήματα και επιμένετε στην παραπληροφόρηση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, εδώ είστε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, δεν είστε κοινοβουλευτικός εισαγγελέας. Τον κοινοβουλευτικό εισαγγελέα, τον κάνατε μια άλλη εποχή. Τώρα είστε Πρόεδρος όλων μας. Το καταλάβατε; Την προηγούμενη περίοδο, ως βουλευτής, είχατε τη δυνατότητα να κάνετε τον κοινοβουλευτικό εισαγγελέα, τώρα δεν είμαστε σε Ιερά Εξέταση, οφείλετε να μας ακούτε και να μας προστατεύετε όλους.

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κυριαζίδη, κάνατε τρεις ερωτήσεις, θέλετε απαντήσεις;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Περιμένω.

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κλείστε το μικρόφωνό σας. Ως προς την πρώτη ερώτηση, όταν είπα ότι οφείλετε να είστε ενημερωμένος, δεν εννοούσα ότι οφείλετε να έχετε διαβάσει παραπολιτικά σχόλια. Εννοούσα ότι οφείλατε να έχετε διαβάσει το επίσημο…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) Παραπολιτικά σχόλια;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ας αφήσουμε την Πρόεδρο να απαντήσει.



naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έτσι θα λειτουργήσει η νέα ΕΡΤ


Απαλλάσσονται από το ανταποδοτικό τέλος οι κάτοχοι μετρητών  για όσο διάστημα καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια αξίας μέχρι και δέκα ευρώ μηνιαίως

Το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή.

Σε αυτό, μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα επαναλειτουργίας όλων των καναλιών (ΕΤ1,ΝΕΤ,ΕΤ3,) των ραδιοφωνικών σταθμών καθώς και η επανέκδοση του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους: το σύνολο των εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ, πλην των οριστικά συνταξιοδοτηθέντων είναι 2.305 άτομα. Εξ αυτών, απασχολούνται στη ΔΤ 652 άτομα, ενώ άλλοι 94 απασχολούνται στη ΝΕΡΙΤ. Άρα μας μένουν για επαναπρόσληψη περί τα 1.550 άτομα. Δεν γίνεται λόγος για τους συμβασιούχους του 2013 και τους «αλληλέγγυους» του ertopen.

Έτσι με μέσο ατομικό μισθολογικό κόστος τα 24.000 ευρώ, το συνολικό μισθολογικό κόστος της νέας ΕΡΤ ανέρχεται στα περίπου 60.000.000 ευρώ ετησίως, το οποίο καλύπτεται πλήρως από το ανταποδοτικό τέλος χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο άμεσος έλεγχος της ΕΡΤ ΑΕ ​ανήκει στο κράτος με επιβολή κυρώσεων από το ΕΣΡ. Ως προς το εκπεμπόμενο πρόγραμμα και την τήρηση των γενικών αρχών του παρεχομένου περιεχομένου, ο έλεγχος ασκείται από το ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο δημοσιεύει ετησίως σχετική έκθεση.

O εποπτεύων Υπουργός διατηρεί οργανωτικές και ελεγκτικές εξουσίες, χωρίς να θίγονται οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ, υποκείμενος σε κάθε περίπτωση σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Τα πέντε από τα επτά μέλη του ΔΣ διορίζονται μέσω της διαδικασίας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με απλή πλειοψηφία. ‘Αρα παραμένει ο κυβερνητικός έλεγχος. Γίνεται πάντως νύξη ότι πρέπει να τροποποιηθεί μελλοντικά η διαδικασία, για να εκλέγονται τα μέλη του ΔΣ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία. Εν ευθέτω χρόνω…

Προβλέπεται η σύναψη Συμφωνίας Αρχών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΡΤ ΑΕ, κατόπιν διαβούλευσης με το ΕΣΡ και τους εργαζόμενους. Με τη Συμφωνία Αρχών προβλέπονται οι όροι διασφάλισης του πλουραλισμού και της πολυφωνίας στην ενημέρωση, η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και οι κανόνες διαφάνειας των οικονομικών πόρων.

Δίνεται η δυνατότητα αναμετάδοσης από την ΕΡΤ ΑΕ, στις συχνότητες που της εκχωρούνται, διεθνών προγραμμάτων άλλων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Απαλλάσσονται από το ανταποδοτικό τέλος οι κάτοχοι μετρητών («κλειστά» σπίτια δηλαδή) για όσο διάστημα καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια αξίας μέχρι και δέκα ευρώ μηνιαίως.

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου Υπουργού Επικρατείας ρυθμίζεται η περίπτωση της εξαίρεσης από την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους για όσους καταναλωτές ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια θα αποφασισθούν με ΚΥΑ.

Το ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ, με πενταετή θητεία η οποία μπορεί να ανανεώνεται μία φορά. Δύο από τα παραπάνω μέλη εκπροσωπούν τους εργαζόμενους της εταιρείας, εκ των οποίων το ένα έχει τη δημοσιογραφική ιδιότητα. Εκλέγονται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία από τους εργαζόμενους. Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ επιλέγονται μετά από δημόσια πρόσκληση του Υπουργού Επικρατείας και αντίστοιχη εισήγηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή η οποία και διατυπώνει άποψη.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης το χαρτοφυλάκιο του Προστασίας του Πολίτη


Υπό μελέτη βρίσκεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο ένταξης του χαρτοφυλακίου του Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των υπουργών Ν.Παρασκευόπουλου και Γιάννη Πανούση στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε συγκεκριμένα:

 η θεσμική προετοιμασία για την ένταξη του χαρτοφυλακίου της Προστασίας του Πολίτη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με κεντρική στόχευση την προστασία των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δημόσιας τάξης
η συγκρότηση μόνιμης ειδικής επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο της αστυνόμευσης.
Σύφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών με πρώτες την αναμόρφωση του σωφρονιστικού κώδικα και του ποινικού κώδικα.


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για το Μέγαρο Μαξίμου


Τον έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές εξακολουθεί να ψάχνει η Ελληνική πλευρά, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως γεγονότα, όπως το χθεσινό στη Βουλή, βγάζουν την κυβέρνηση από τον βασικό της στόχο, προκαλώντας ένα ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα.

Κανείς δεν φανταζόταν στο Μέγαρο Μαξίμου πως οι χθεσινές αλλεπάλληλες προγραμματισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού, θα γίνονταν στη σκιά ενός περιστατικού, που το λιγότερο ατυχές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Και όλα αυτά με μια καινούργια κόντρα μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου και κυβέρνησης να υποβόσκει, αν και από την Ηρώδου Αττικού επιχείρησαν να ρίξουν αμέσως τους τόνους.

Το προαύλιο της Βουλής μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα μετατράπηκε σε χώρο διαδήλωσης, με την πρόεδρο της Βουλής να θέλει να υποβαθμίσει το γεγονός εστιάζοντας στην υπερβολή, που όπως υποστήριξε, παρουσιάστηκε το θέμα από μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και τον

Κυβερνητικό εκπρόσωπο, να μη δίνει καμία συνέχεια, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως η χθεσινή "μετακόμιση" του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης γίνεται για καθαρά λειτουργικούς λόγους απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα σενάρια περί "κακής χημείας" των κ. Βούτση και Πανούση.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι ώρες είναι κρίσιμες στο διαπραγματευτικό επίπεδο. Μπορεί και χθες η Ελληνική πλευρά να εμφανιζόταν αισιόδοξη με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος να εκτιμούσε πως "όλα καλά θα πάνε", ακόμα και με την εκταμίευση μέρους της δόσης πριν το Πάσχα, όμως το πλαίσιο εξακολουθεί να είναι ασφυκτικό.

Αυτό που προκάλεσε θόρυβο ήταν η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, πως σε περίπτωση μη συμφωνίας η χώρα δεν θα πληρώσει τη δόση του Απριλίου στο ΔΝΤ. Μπορεί η επίσημη γραμμη της κυβέρνησης να δόθηκε από τον Γαβριήλ Σακελκαρίδη, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου ενέτασαν αυτές τις δηλώσεις στο πλαίσιο της πολιτικής πίεσης και διαπραγμάτευσης που ασκεί η κυβέρνηση.

Οι κόκκινες γραμμές, πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να υπάρχουν και να αποτελούν τη βάση των συζητήσεων σε όλα τα επίπεδα.

Χαρακτηριστικό της βούλησης της Ελληνικής πλευράς να υπάρξει συμφωνία είναι η νέα λίστα μέτρων που κατατέθηκε από τον Γιάννη Βαρουφάκη, με σκοπό να καθησυχάσει τους δανειστές ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Η νέα λίστα κάνει λόγο για φορολογικά μέτρα τα οποία αν αποδώσουν θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,1% του ΑΕΠ και 6 δισ. ευρώ για αυτή τη χρονιά.

Η πλευρά των δανειστών, πάντως δεν φαίνεται να βρήκε μεγάλες διαφορές με την προηγούμενη λίστα και εξακολουθεί να εμφανίζεται επιφυλακτική, ενώ και η ΕΚΤ συνεχίζει το μαρτύριο της σταγόνας ως προς την παροχή της  ρευστότητας με την αύξηση του πλαφόν για τον ELA μόλις κατά 700 εκ. ευρώ.

Δυο πράγματα ζήτησαν επιτακτικά οι θεσμοί στο Euroworking Group:
Την επιτάχυνση της διαδικασίας συλλογής στοιχείων, αλλά και τη μεγαλύτερη εξειδίκευση των δημοσιονομικών, με το Μέγαρο Μαξίμου να εργάζεται ήδη προς αυτό το στόχο.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τέλος στο εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία


Υλοποιήθηκε και επισήμως από το κυβερνητικό επιτελείο, η προαναγγελθείσα αναγγελία για την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ με την υπογραφή των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Δ.Μάρδα, Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του υπουργού Εργασίας, Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Όπως αναφέρεται, «καταργούμε την αριθμ. Υ3Α/ΓΠ/οικ. 7829/Φ.15/1991 (ΦΕΚ 514/Β΄) κοινή υπουργική απόφαση «Καθορισμός αμοιβής εξέταστρων εξωτερικών ιατρείων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων» στο σύνολό της, όπως ισχύει και την παράγραφο 1 της αριθμ. Υ3α/ΓΠ.οικ. 88618/11.09.2002 (ΦΕΚ 1223/Β') κοινής υπουργικής απόφασης Καθορισμός αμοιβής στα Κέντρα Υγείας για τις παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες, όπως αυτή ισχύει. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα είχε ατονήσει το μέτρο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και το ΦΕΚ φαίνεται ότι απλώς επισημοποίησε την απόφαση.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα πάνω κάτω στη φορολογία φυσικών προσώπων - Τι αλλάζει


Για μια ενιαία κλίμακα φορολόγησης βάσει της οποίας θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα κάνει λόγο το 26σέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στο Euroworking Group.

Η κλίμακα αυτή ναι μεν θα προβλέπει αφορολόγητο –το ύψος του δεν προσδιορίζεται- ωστόσο θα χρησιμοποιείται για τη φορολόγηση του συνόλου των εισοδημάτων από όπου και αν προέρχονται.

Μοναδική εξαίρεση που συζητείται είναι τα εισοδήματα από περιουσιακά στοιχεία υψηλής κινητικότητας όπως είναι οι καταθέσεις, τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια. Συγκεκριμένη αναφορά, γίνεται και στην επικείμενη αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το επίπεδο του 42% που βρίσκεται σήμερα.            

Είναι σαφές ότι με αυτές τις ανακοινώσεις –αλλά και με τη δέσμευση ότι θα καταργηθούν φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές- κάποιοι θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από το γεγονός ότι η νέα κλίμακα θα επιφέρει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξεως των 300 εκατ ευρώ.

Ενιαία φορολογική κλίμακα σημαίνει ότι τα εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα, από μερίσματα ή από ακίνητα δεν θα φορολογούνται αυτοτελώς όπως σήμερα αλλά με βάση την κλίμακα.

Δηλαδή, τα εισοδήματα θα προστίθενται ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους. Έτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με λίγα εισοδήματα θα κερδίσουν καθώς αντί να πληρώνουν φόρο με 26% από το πρώτο ευρώ όπως ισχύει σήμερα, θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα οπότε είναι πολύ πιθανό να μην πληρώνουν τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για τους μικροεισοδηματίες οι οποίοι φορολογούνται με συντελεστή 10% ή 33% ανάλογα με  το αν το εισόδημα από ακίνητα ξεπερνά το επίπεδο των 12.000 ευρώ ή όχι.

Αλίμονο στους έχοντες υψηλά εισοδήματα από διαφορετικές πηγές. Αυτοί, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμη και διπλάσιο ή και τετραπλάσιο φορολογικό συντελεστή. Έτσι, μερίσματα θα μπορούν να φορολογηθούν με 45% ή και 50% αντί για 10% που ισχύει σήμερα, εισοδήματα από ακίνητα επίσης με 45% αντί για 10% ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μπορεί μέρος του εισοδήματός τους να φορολογείται με τον υψηλότερο συντελεστή αντί για το 26%.



topontiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...