Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Την επαναλειτουργία της Χάλκης ανακοίνωσε ο Ερντογάν


Την απόφαση της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μετέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου για θέματα πυρηνικής ασφάλειας που ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, στη Σεούλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας του ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι συνεχάρη τον κ. Ερντογάν «για τις προσπάθειες που ο ίδιος έχει κάνει στο εσωτερικό της Τουρκίας για να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες», προσθέτοντας ότι χάρηκε που άκουσε για την απόφασή του να ξανανοίξει η Σχολή της Χάλκης.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι, κατά τα τελευταία χρόνια, η σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύεται σε κάθε επίπεδο» σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν «εξαιρετικό εταίρο» και «εξαιρετικό φίλο».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν όπως ήταν φυσικό και το θέμα της Συρίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Τ.Ερντογάν για την απόφαση να φιλοξενήσει η χώρα του, τις επόμενες ημέρες, τη συνάντηση «Φίλοι της Συρίας», στην οποία θα συμμετάσχει η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν και την κατάσταση σχετικά με την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι «η ελπίδα μας είναι ότι μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό μέλλον για την Κύπρο σύντομα».
Ανέφερε, επίσης, ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τουρκία ον ερχόμενο Ιούνιο.

Η Ἱερὰ Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Χάλκης πριν κλειστεί από τις τούρκικες αρχές το 1971 ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Η σχολή βρισκόταν στη Χάλκη, ένα από τα Πριγκηπονήσια.

Η σχολή στεγαζόταν στη Μονή της Αγίας Τριάδας, η οποία ιδρύθηκε από τον Πατριάρχη Φώτιο Α΄ της Κωνσταντινούπολης (858-861 και 878-886). Το 1844, ο Πατριάρχης Γερμανός Δ΄ δημιούργησε στις εγκαταστάσεις της μονής θεολογική σχολή, η οποία εγκαινιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1844. Όλα τα κτήρια εκτός από ένα παρεκκλήσι καταστράφηκαν σε έναν σεισμό τον Ιούνιο του 1894, αλλά επισκευάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και η σχολή εγκαινιάστηκε πάλι τον Οκτώβριο του 1896.

Το 1971 η σχολή έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το 1998 η επιτροπή ιδιοκτητών της σχολής διατάχθηκε να διαλυθεί, αλλά διεθνής κριτική έπεισε την Άγκυρα να ακυρώσει τη διαταγή.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το τελειωτικό χτύπημα στους συνταξιούχους


Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012 μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις σύμφωνα με επείγον έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
Με το έγγραφο, παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νόμου 4051/2012 "Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης του Ν. 4046/2012" που ισχύει από τις 29 Φεβρουαρίου.
Η παρακράτηση θα ξεκινήσει με την καταβολή της σύνταξης του Μαΐου και θα ολοκληρωθεί τμηματικά, σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, προβλέπεται ποσοστιαία μείωση, από 1-1-2012, στα ποσά των μηνιαίων επικουρικών συντάξεων που καταβάλλονται από:
α) το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ),
β) τους Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ),
γ) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους Τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ»,
δ) το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ),
ε) τους Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και
στ) τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ.
Οι συντάξεις που καταβάλλονται από τους παραπάνω φορείς επικουρικής ασφάλισης μειώνονται από 1.1.2012 ως εξής:
- Οι συντάξεις έως 250 ευρώ κατά ποσοστό 10% στο συνολικό ποσό.
- Οι συντάξεις από 250,01 ευρώ έως 300 ευρώ κατά ποσοστό 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 225 ευρώ.
- Οι συντάξεις από 300,01 ευρώ και άνω κατά ποσοστό 20% στο συνολικό ποσό.
Από τις νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, εξαιρούνται:
- Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 και του άρθρου 30 του ν. 2084/1992.
- Τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων, καθώς και οι ορφανικές οικογένειες αυτών.
-Οι αιμορροφιλικοί, οι μεταμοσχευόμενοι από συμπαγή όργανα, οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία που λαμβάνουν σύνταξη με βάση τον ν. 612/1977, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα και πάσχουν από μυασθένεια, ακρωτηριασμό, φωκομέλεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, οι συνταξιούχοι γονείς, αδέρφια και σύζυγοι αναπήρων, καθώς και τα συνταξιούχα ορφανά και από τους δύο γονείς παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, αυτισμό ή πολλαπλές βαριές αναπηρίες.
-Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν βάσει των διατάξεων του άρθρου 5 του ν.3232/2004, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν σύμφωνα με άλλες διατάξεις, καθώς και οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, των οποίων αποδεδειγμένα η αναπηρία, όπως αυτή προσδιορίζεται στο ν. 612/1977 και στο άρθρο 42 του ν. 1140/1981, όπως αυτοί έχουν συμπληρωθεί, τροποποιηθεί και ισχύουν, επήλθε μετά τη συνταξιοδότηση τους.
Τι θα ισχύει για όσους λαμβάνουν πάνω από μια σύνταξη
Σε περίπτωση καταβολής ασφάλισης στο ίδιο πρόσωπο περισσότερων από μίας συντάξεων, οι μειώσεις υπολογίζονται σε κάθε σύνταξη χωριστά.
Στις περιπτώσεις συντάξεων λόγω θανάτου, όπου δικαιούχοι είναι περισσότεροι του ενός, για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης που υπόκειται σε μείωση λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό της σύνταξης που έχει μεταβιβασθεί και το ποσό της μείωσης επιμερίζεται κατά τα ποσοστά των δικαιοδόχων.
Τέλος, και σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι από 1.1.2012 στο 50% του συνολικού ποσού της μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, επέρχεται μείωση κατά 12% στο τμήμα του ανωτέρω ποσού (50% της συνολικής σύνταξης) που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αυξήσεις «φωτιά» στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν πολλά νοικοκυριά, καθώς τα εκκαθαριστικά της ΔΕΗ που ήδη έχουν αρχίσει να αποστέλλονται, βάζουν «Φωτιά» στον οικονομικό προϋπολογισμό.

Οι αυξήσεις κλιμακωτά θα φτάσουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το 30%.

Πίσω από αυτές τις αυξήσεις βρίσκονται οι υψηλές κλιμακωτές χρεώσεις που επέβαλε φέτος η ΔΕΗ στις περίφημες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν και στη χρέωση της κιλοβατώρας.

Αν και οι αρχικές δηλώσεις ανέφεραν ότι η αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα φτάνει στο 12,2%, κανείς δεν εξήγησε πως οι αυξήσεις μπορούν να είναι πολύ μεγαλύτερες καθώς η χρέωση είναι κλιμακωτή.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα μέσο νοικοκυριό με μια κατανάλωση 1.600 κιλοβατώρες, πέρυσι. Εφέτος αν η ίδια οικογένεια για να κάνει οικονομία στο πετρέλαιο που αυξήθηκε τουλάχιστον 40 λεπτά το λίτρο αποφάσισε να ανάψει το air condition και «έκαψε» 401 κιλοβατώρες παραπάνω, δηλαδή ξεπέρασε έστω και κατά μία κιλοβατώρα την κλίμακα, “έκαψε και την τσέπη της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η επιβάρυνση για την οικιακή κατανάλωση για τις 1.601 ως τις 2.000 κιλοβατώρες να αυξήθηκε 10,8, αύξηση που μεταφράζεται σε 14,5 ευρώ παραπάνω στον λογαριασμό, όμως για την κατανάλωση από 2.001 κιλοβατώρες η αύξηση είναι στα 186 ευρώ, δηλαδή σε σχέση με πέρυσι ως και 50 ευρώ πάνω για μια οικογένεια που κατανάλωνε ρεύμα ως 1.600 κιλοβατώρες και πλήρωνε το πολύ 114 ευρώ για το ρεύμα.

Παράλληλα όμως πήραν φωτιά και οι λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Έτσι για μια οικογένεια που «κράτησε» τις κιλοβατώρες ως τις 2.000 η αύξηση είναι στο 15,7, όμως αν ξεπέρασε το όριο των 2.000 κιλοβατώρων μπήκε στην κλίμακα από 2001 ως 3000 κιλοβατώρες και έτσι η αύξηση φτάνει το 39,87%.

Με λίγα λόγια, έστω ότι ένα νοικοκυριό πλήρωνε πέρυσι 127 ευρώ το τετράμηνο για ρεύμα, εφέτος ξεκινάει από ένα ποσό κατά 12 ευρώ μεγαλύτερο για την ίδια κατανάλωση, ενώ πάει στα επιπλέον 21 ευρώ αν αλλάξει κλίμακα και ταυτόχρονα πρέπει να υπολογίσει μια αύξηση 11 ευρώ από τις υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας αν μείνει στην ίδια κατανάλωση ή επιπλέον 23 ευρώ το τετράμηνο αν αλλάξει κλίμακα.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αποσύρεται η διάταξη φορολόγησης των ημιυπαίθριων


Την απόσυρση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία επιβαρύνονται φορολογικά, όσοι ανταποκρίθηκαν στο "κάλεσμα" της κυβέρνησης και τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους χώρους, θα εισηγηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε, πως προτίθεται να εισηγηθεί την απόσυρση της διάταξης, για λόγους "αξιοπιστίας του κράτους, καθώς είχε ανακοινωθεί, ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο".
"Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα και το κράτος εμφανίζεται ως αναξιόπιστο παρότι είναι σωστή η ρύθμιση", είπε χαρακτηριστικά.
Την πρότασή του, ο κ. Οικονόμου θα καταθέσει στην αυριανή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ανάπτυξης και Οικονομικών της Βουλής όπου θα συζητηθεί το σχετικό νομοσχέδιο
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, σοφίτες, πατάρια και υπόγεια τα οποία νομιμοποιήθηκαν με το νόμο περί αυθαιρέτων θα μετρούν στα τεκμήρια διαβίωσης και ως βοηθητικοί χώροι με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των υπογείων, των παταριών και των σοφιτών, των οποίων η αλλαγή χρήσης νομιμοποιήθηκε με το ν.4014/2011, ορίζεται σε ποσό ίδιο με αυτό που ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους κύριας κατοικίας.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...