Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Αναστολή 12.792 συντάξεων του ΟΓΑ που δεν απογράφηκαν

Αναστέλεται από την 1η Φεβρουαρίου η καταβολή της σύνταξης των συνταξιούχων του ΟΓΑ, που δεν απογράφηκαν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του ΟΓΑ, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων, διαπιστώθηκε ότι 12.792 συνταξιούχοι δεν έχουν απογραφεί.

Ο Οργανισμός θα προχωρήσει στον έλεγχο των περιπτώσεων αυτών και, όπου διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά, θα αναζητηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τους δικαιούχους ή τους συνδικαιούχους των λογαριασμών που πιστώνονταν οι συντάξεις, αλλά και τυχόν ποινικές ευθύνες.

Για τον λόγο αυτόν, η Διοίκηση του Οργανισμού καλεί όσους έχουν εισπράξει ποσά συντάξεων τα οποία δεν δικαιούνταν, να προσέλθουν αυτοβούλως και άμεσα στον ΟΓΑ (Κεντρική Υπηρεσία ή Υποκαταστήματα) για την τακτοποίηση της οφειλής τους.

Ακόμη, στο πλαίσιο της διεξαγωγής ελέγχου των αποτελεσμάτων της απογραφής, ο ΟΓΑ θα διερευνήσει την εγκυρότητα των εξουσιοδοτήσεων και των πληρεξουσίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή των συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι που δεν απογράφηκαν θα έχουν την δυνατότητα απογραφής μόνο στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ από 15.01.2012 αιτιολογώντας τους λόγους της μη έγκαιρης απογραφής τους.

Σε κάθε περίπτωση η καταβολή της σύνταξής τους θα ανασταλεί και θα επαναχορηγηθεί μετά από τον απαιτούμενο έλεγχο.

O ΟΓΑ ενημερώνει, επίσης, ότι από 1.1.2013 για τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, νέων και παλαιών δικαιούχων, ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4093/2012, που προβλέπουν τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και θα διενεργηθεί επανέλεγχος από τον ΟΓΑ με βάση τις νέες διατάξεις.



epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Ελλάδα στις 15 "προβληματικές" περιοχές του πλανήτη το 2012


Σε «προβληματικές» περιοχές του πλανήτη (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), οι οποίες απασχόλησαν την επικαιρότητα κατά το προηγούμενο έτος, αναφέρεται πολυσέλιδο ρεπορτάζ του Γούλφγκανγκ Ντέπνερ (Wolfgang Depner) για το τριμηνιαίο περιοδικό «Διπλωματικός και Διεθνής Καναδάς» (Diplomat and International Canada) (τεύχος Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013), με τίτλο «Τα καυτά σημεία του κόσμου» («The world's Hot Spots»).

Το ρεπορτάζ αριθμεί 15 από αυτές τις περιοχές, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 14η θέση, λόγω των προκλήσεων που αντιμετώπισε στον τομέα της Οικονομίας.

Στο άρθρο επισημαίνεται, ότι με αφορμή την ελληνική κρίση, η ΕΕ θα πιεστεί περισσότερο, είτε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ομοσπονδοποίησης, είτε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των φυγόκεντρων τάσεων.

Υπογραμμίζεται, ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα οι πολίτες της «κατάπιαν τη μία μετά την άλλη αναξιοπρέπεια, και η καθεστηκυία πολιτική τάξη μαζί με μία ευρύτερη κουλτούρα διαφθοράς και φοροδιαφυγής, είναι, εν πολλοίς, υπεύθυνοι για την κατάσταση του ελληνικού κράτους».

Τονίζεται, δε, ότι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι υπέστησαν τη λιτότητα, όπως αυτή έχει διαπιστωθεί από τη διεθνή κοινότητα, χρειάζονται κάποιες εξηγήσεις αλλά και κατανόηση. Ο αρθρογράφος σημειώνει πως αν δεν υπάρξει κατανόηση προς τον ελληνικό λαό θα ενισχυθούν πολιτικές επιλογές, οι οποίες είναι ακραίες, κάνοντας αναφορά στην αύξηση των φασιστικών μορφωμάτων στη χώρα.



e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανοιγμα 6.000 τραπεζικών λογαριασμών ζητά το ΣΔΟΕ


Το άνοιγμα 6.000 τραπεζικών λογαριασμών στα πλαίσια ερευνών για φοροδιαφυγή, διαφθορά, παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έχει ζητήσει το ΣΔΟΕ.

Την ίδια στιγμή ερευνώνται από το ΣΔΟΕ 9.620 υποθέσεις που αφορούν φοροδιαφυγή, αδικαιολόγητες δαπάνες ΟΤΑ, παράνομη διαχείριση δημοσίου χρήματος, διαφορές φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων ή εξαγωγής χρηματικών κεφαλαίων και διοικητικές συνδρομές. Στο πλαίσιο αυτό έχουν διαταχθεί περισσότερες από 1.039 εισαγγελικές παραγγελίες.

Το ΣΔΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα αποτελέσματα των εκτεταμένων ελέγχων στην αγορά, τους χειμερινούς προορισμούς, τα κέντρα διασκέδασης, καφετέριες και εστιατόρια, που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και του νέου έτους.

Ελεγχοι ΣΔΟΕ στην αγορά και σε χειμερινούς προορισμούς

Πρόκειται για 3.262 ελέγχους οι οποίοι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, συνέβαλαν ώστε να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το ποσοστό της παραβατικότητας.

Στους ελέγχους των επιχειρήσεων εστίασης, διασκέδασης και χειμερινών σπορ, διαπιστώθηκε ότι 354 επιχειρήσεις δεν εξέδωσαν αποδείξεις προς τους πελάτες τους και γι' αυτό καταλογίσθηκαν 1.516 παραβάσεις.

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

- Στο πλαίσιο των ελέγχων για φοροδιαφυγή, η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, αποκάλυψε ότι δύο φαρμακεία στην Αθήνα λειτουργούσαν ως κέντρα έκδοσης εικονικών τιμολογίων ή συγκάλυψης εκνόμων πράξεων που ζημίωναν τα ασφαλιστικά ταμεία με έκδοση ανακριβών στοιχείων προκειμένου να διευκολυνθεί η εικονική συνταγογράφηση με πανάκριβα φάρμακα, χωρίς αυτά να φθάνουν στους ασθενείς αλλά το δημόσιο να πληρώνει. Το ύψος των προστίμων που καταλογίσθηκαν ανέρχονται στα 2.500.000 ευρώ.

- Οι εκπρόσωποι δύο επιχειρήσεων εστίασης στη Θεσσαλονίκη, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο γιατί δεν είχαν εκδώσει σε κανέναν πελάτη τους απόδειξη.

- Ελέγχονται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας και ΣΔΟΕ Πελοποννήσου πέντε σημαντικές υποθέσεις αγροτών στην περιοχή Θηβών και Ζαχάρως Ηλείας, γιατί εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 5.000.000 ευρώ και έλαβαν πλαστά τιμολόγια ύψους 900.000 ευρώ.

- Στην Κρεμαστή Ρόδου, η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Ν. Αιγαίου, καταλόγισε πρόστιμα 2.340.000 ευρώ για λαθρεμπόριο ποτών.

- Στην Αττική, τρεις επιχειρήσεις εμπορίας χρωμάτων και τεχνικών έργων έλαβαν 250 πλαστά τιμολόγια ύψους 2.200.000 ευρώ. Τρεις άλλες επιχειρήσεις επισκευής πλοίων, μία εμπορίας οικοδομικών υλικών και μία ηλεκτρικών έργων εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 20.000.000 ευρώ.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βρέθηκε θησαυρός σε κρύπτη στο δημαρχείο Πειραιά


Έπιπλα και σπάνια αντικείμενα, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ανήκαν στον μεγάλο δωρητή του Πειραιά, Κρίτωνα Δηλαβέρη και τα οποία είχαν περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου, ανακαλύφθηκαν τυχαία σε μια «κρύπτη» στο 8ο όροφο του δημαρχείου της πόλης. Τα αντικείμενα, ήδη καταγραφήκαν και φωτογραφήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία.Ο Κρίτων Δηλαβέρης που γεννήθηκε στον Πειραιά το 1894 και πέθανε το 1972, ήταν βιομήχανος-πολιτευτής και δώρισε όλη την περιουσία του στον δήμο. Εξελέγη βουλευτής Πειραιά τα χρόνια 1935, 1936, 1946, ενώ είχε παντρευτεί την Αθηνά, αδελφή της ηθοποιού Κατίνας Παξινού.

Πρόσφατα, σε δημοπρασία από το δήμο Πειραιά στο Βεάκειο Θέατρο, πουλήθηκε το αυτοκίνητό του μάρκας Mercedes 300 SL Roadster, μοντέλο του 1960 σε Γερμανό επιχειρηματία έναντι του ποσού των 400.000 ευρώ και τα χρήματα διατέθηκαν για την ανάπλαση του πάρκου Δηλαβέρη.

«Θα αναδείξουμε, όπως αναδεικνύουμε όλους τους μικρούς και μεγάλους "θησαυρούς" της πόλης μας. Το οφείλουμε στην μνήμη του μεγάλου μας δωρητή, το οφείλουμε στην ιστορική συνέχεια της πόλης μας» τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, μόλις πληροφορήθηκε την ύπαρξη της «κρύπτης», στην οποία ήταν τα έπιπλα και τα αντικείμενα.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Φλερτάρει» με το ΔΝΤ η Αίγυπτος


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πραγματοποίησε «παραγωγικές» συνομιλίες με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την οικονομική της στρατηγική, δήλωσε τη Δευτέρα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Ταμείου, μετά από επίσκεψη στη χώρα.


Η Αίγυπτος επιδιώκει ένα δάνειο 4,8 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ για να βοηθηθεί η στήριξη του προϋπολογισμού και της συνολικής νομισματικής πολιτικής.

«Έχω στην κατοχή μου παραγωγικές συζητήσεις με τον πρόεδρο Μόρσι, τον πρωθυπουργό Καντίλ, και το οικονομικό επιτελείο της Αιγύπτου για τις οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που τώρα αντιμετωπίζει η αιγυπτιακή οικονομία», ανέφερε ο Μασούντ Αχμέντ, διευθυντής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μια τεχνική ομάδα θα επισκεφθεί την Αίγυπτο τις επόμενες εβδομάδες για να συζητήσουν το πιθανό δάνειο από το ΔΝΤ.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι το δάνειο από το ΔΝΤ είναι κρίσιμο για την ισλαμική κυβέρνηση και την αξιοπιστία της, απέναντι στις διεθνείς αγορές. Η αιγυπτιακή λίρα χτύπησε μια σειρά από χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα εξ αιτίας της πολιτικής αναταραχής που καταστρέφει τα εξωτερικά αποθεματικά της χώρας.




newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κύτταρα εργαστηρίου εξολοθρεύουν τον καρκίνο


Για πρώτη φορά επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο κύτταρα ικανά να κατατροπώσουν τον καρκίνο. Ειδικοί του Ερευνητικού Κέντρου RIKEN για τις Αλλεργίες και την Ανοσολογία του Πανεπιστημίου του Τόκιο στην Ιαπωνία «γέννησαν» στο εργαστήριο φονικά Τ- κύτταρα τα οποία στοχεύουν και επιτίθενται αποκλειστικώς στα καρκινικά κύτταρα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για έγχυση τέτοιων κυττάρων σε άτομα με καρκίνο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Τα φονικά Τ-κύτταρα υπάρχουν σε μικρούς αριθμούς εντός του οργανισμού. Οι επιστήμονες τώρα ελπίζουν ότι η δημιουργία τους σε τεράστιους αριθμούς στο εργαστήριο και στη συνέχεια η έγχυσή τους εντός του ανθρώπινου οργανισμού θα προσφέρει σημαντική «ώθηση» στο ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντάς το να πολεμήσει επιτυχώς τον καρκίνο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η παραγωγή φονικών Τ-λεμφοκυττάρων στο εργαστήριο με χρήση συμβατικών μεθόδων δεν είναι επαρκής σε ό,τι αφορά την εξολόθρευση του καρκίνου κυρίως επειδή τα κύτταρα αυτά έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη χρήση τους ως θεραπείας για τον καρκίνο.

Όπως εξήγησε ο δρ Καβαμότο, «καταφέραμε να δημιουργήσουμε μεγάλες καλλιέργειες εξειδικευμένων ενάντια σε μια μορφή καρκίνου Τ κυττάρων δημιουργώντας αρχικώς κύτταρα iPS και διαφοροποιώντας τα ξανά σε λειτουργικά Τ κύτταρα. Το επόμενο βήμα είναι να ερευνήσουμε εάν αυτά τα Τ κύτταρα μπορούν να σκοτώσουν επιλεκτικά τα κύτταρα των όγκων αφήνοντας ανέπαφα άλλα κύτταρα του σώματος. Εάν αποδειχθεί ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε τα συγκεκριμένα κύτταρα θα μπορούν να εγχέονται απευθείας στον οργανισμό των ασθενών ως θεραπεία. Ευελπιστούμε ότι μια τέτοια θεραπεία θα είναι διαθέσιμη στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον».



tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δεν θα κόβουν απόδειξη οι μικροκαταστηματάρχες!


«Λευκή πετσέτα» πετά το υπουργείο Οικονομικών στο κυνήγι της «μικρής» φοροδιαφυγής αφού, με διάταξη του νέου ΚΒΣ (ή «Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης», όπως μετονομάζεται), απαλλάσσει από φορολογικές υποχρεώσεις και ελέγχους όσους δηλώνουν χαμηλούς τζίρους και ουσιαστικά ομολογεί ότι δεν μπορεί να τους ελέγξει!

Η ερμηνευτική εγκύκλιος που υπέγραψε την Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απαλλάσσει πλήρως από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τις 10.000 ευρώ.

Εξαιρούνται πάντως από την απαλλαγή αυτή όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, όσοι πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό άνω του 60% από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών και σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, όσοι εξάγουν τα αγαθά τους ανεξαρτήτως ποσοστού, αλλά και οι εκμεταλλευτές χώρων διαμονής η φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίων, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρων στάθμευσης, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Καθιερώνεται το Ηλεκτρονικό τιμολόγιο, που εκδίδεται και λαμβάνεται σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική μορφή και περιλαμβάνει τις πληροφορίες που προβλέπονται για τα έντυπα (χάρτινα) τιμολόγια. Διευκρινίζεται ότι τα τιμολόγια που δημιουργούνται σε ηλεκτρονική μορφή (π.χ. μέσω λογιστικού λογισμικού ή μέσω λογισμικού επεξεργασίας κειμένου), τα οποία αποστέλλονται και λαμβάνονται σε έντυπη μορφή δεν είναι ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Από την άλλη πλευρά, τα τιμολόγια που δημιουργούνται σε έντυπη μορφή, σαρώνονται, αποστέλλονται και λαμβάνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θεωρούνται ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Μη υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών: εξαιρούνται από την υποχρέωση απεικόνισης συναλλαγών τα φυσικά πρόσωπα (με εξαίρεση αυτούς που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα κατονομαζόμενο στην παράγραφο 1 του 48 του ν. 2238/1994, όπως γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί κ.λπ.) εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες αθροιστικά προϋποθέσεις:

Η ευκαιριακή άσκηση παρεπόμενης δραστηριότητας, πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, δηλαδή η δραστηριότητα που ασκείται όχι κατά σύστημα και αποδεικνύεται από πραγματικά γεγονότα, τα οποία κρίνονται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ.

Τέτοια πραγματικά γεγονότα αποτελούν ιδίως η συνέχεια ή μη της άσκησης της δραστηριότητας αυτής, η ύπαρξη ιδιαίτερης επαγγελματικής εγκατάστασης, η ύπαρξη ιδιαίτερου εξοπλισμού και μηχανικών μέσων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών και γενικότερα εάν η παροχή των υπηρεσιών αυτών έχει τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης επιχείρησης.

Ο αντισυμβαλλόμενος προς στον οποίο παρέχεται η υπηρεσία ή πωλούνται τα αγαθά πρέπει να είναι πρόσωπο που έχει υποχρέωση να εκδίδει στοιχείο  για τις πράξεις αυτές, δηλαδή πρόσωπο υπόχρεο του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Στοιχείων (Κ.Φ.Α.Σ).

Ο χαρακτηρισμός του πιο πάνω προσώπου ως μη υπόχρεου για τις εν λόγω ευκαιριακές πράξεις δεν συναρτάται από το ύψος της αμοιβής του ή από την αξία των πωλούμενων αγαθών.

Επίσης, πρόσωπα μη υπόχρεα εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ. είναι:

α) Ο αγρότης του ειδικού καθεστώτος των διατάξεων των άρθρων 41 και 42 του Φ.Π.Α. και το εισόδημά του από την άσκηση της δραστηριότητάς του αυτής προσδιορίζεται στη Φορολογία Εισοδήματος με αντικειμενικό τρόπο.

Έτσι υπόχρεοι εφαρμογής είναι ο αγρότης:

αα) του κανονικού καθεστώτος συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προαιρετικά επέλεξαν το καθεστώς αυτό

αβ) αυτός που πωλεί τα αγαθά του στη λαϊκή αγορά και μόνο για την πώληση αυτή

β) ο συγγραφέας και ο εισηγητής δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος ή συνταξιούχος, εφόσον βέβαια δεν είναι υπόχρεος εφαρμογής του Κ.Φ.Α.Σ. για άλλη δραστηριότητα.

Απαλλασσόμενοι από την τήρηση βιβλίων: Απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής μόνο τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

Εξαιρούνται από την απαλλαγή αυτή:

Ο ασκών ελευθέριο επάγγελμα.

Αυτός που πραγματοποιεί ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό άνω του 60% από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών, σε πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α.

Αυτός που εξάγει τα αγαθά του, ανεξαρτήτως ποσοστού.

Τα πρόσωπα της παραγράφου 23 του άρθ.4 του Κ.Φ.Α.Σ (εκμεταλλευτής χώρου διαμονής η φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρου αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρου στάθμευσης, γιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων).

Ο υπόχρεος (δηλαδή ο επιτηδευματίας) που με βάση διατάξεις του προϊσχύοντος Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τηρούσε πρόσθετο βιβλίο. Τέτοια πρόσωπα είναι ο εκπαιδευτής οδηγών αυτοκινήτων, ο επισκευαστής ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών, ο εκμεταλλευτής αποθηκευτικού χώρου, ο ασκών παραϊατρικό επάγγελμα κ.λπ.

Ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση.

Ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή μη.

Ένταξη στην τήρηση διπλογραφικών βιβλίων (όπως μετονομάζονται τα βιβλία Γ' κατηγορίας): περιορίζονται σημαντικά οι κατηγορίες των υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών που εντάσσονται υποχρεωτικά από την έναρξη των εργασιών τους στην τήρηση διπλογραφικών βιβλίων (Γ' κατηγορίας).

Πλέον στην τήρηση βιβλίων Γ' κατηγορίας εντάσσονται υποχρεωτικά από την έναρξη των εργασιών τους και ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων τους μόνο οι ανώνυμες και περιορισμένης ευθύνης εταιρίες, καθώς και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες.

Έτσι από 1/1/2013 παύουν να έχουν ειδική ένταξη σε τήρηση βιβλίων Γ κατηγορίας και εντάσσονται πλέον σε κατηγορία τήρησης βιβλίων με βάσει τα ακαθάριστα έσοδά τους (για τη Γ' κατηγορία άνω του 1.500.000 ευρώ):

α) τα πρόσωπα των περιπτώσεων β', γ' και δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ασχολούνται με την ανέγερση και πώληση οικοδομών ή την κατασκευή δημόσιων ή ιδιωτικών έργων, καθώς και οι κοινοπραξίες που έχουν το ίδιο αντικείμενο εργασιών, στις οποίες συμμετέχει ένα τουλάχιστον από τα παραπάνω πρόσωπα του άρθρου 101 του ν. 2238/1994, ή Α.Ε. ή Ε.Π.Ε.

β) οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, οι κοινωνίες αστικού δικαίου και οι αστικές εταιρείες που ασχολούνται με την ανέγερση και πώληση οικοδομών.

γ) οι κοινοπραξίες στις οποίες εισφέρεται η κατασκευή τμήματος ή ολόκληρου δημόσιου ή ιδιωτικού τεχνικού έργου από τις κοινοπραξίες.

Όσα από τα πρόσωπα αυτά ακολουθούν διαχειριστική περίοδο που λήγει μετά την 1/1/2013 (π.χ. 30/6/2013) θα συνεχίσουν να τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας μέχρι τη λήξη της διαχειριστικής τους περιόδου και από 1/7/2013 θα ενταχθούν σε τήρηση βιβλίων με βάσει τα ακαθάριστα έσοδα της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου (π.χ. 1/7/2012 έως 30/6/2013).

Ένταξη στην τήρηση απλογραφικών βιβλίων (δηλαδή Β' κατηγορίας βιβλία).

α) ο πράκτορας εφημερίδων και περιοδικών.

β) ο πρατηριούχος χονδρικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων.

γ) ο εκμεταλλευτής πλοίου δεύτερης κατηγορίας του ν. 27/1975.

δ) ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου.

ε) ο πωλητής πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) θέρμανσης.

στ) ο νέος υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών, κατά την έναρξη των εργασιών του.

Τονίζεται ότι ο εν λόγω υπόχρεος εντάσσεται σε απλογραφικά βιβλία μόνο κατά την έναρξη των εργασιών του και στη συνέχεια εντάσσεται σε κατηγορία τήρησης βιβλίων με βάση το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων του της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.

Όρια ένταξης σε κατηγορία βιβλίων: με τις διατάξεις του νέου Κώδικα ορίζονται τα γενικά όρια των ακαθαρίστων εσόδων για την ένταξη σε τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων, ως εξής:

Απλογραφικά βιβλία (Β' κατηγορίας) μέχρι και 1.500.000 ευρώ

Διπλογραφικά βιβλία (Γ' κατηγορίας) πάνω από 1.500.000 ευρώ

Χρόνος ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων: Από 1/1/2013 τα ημερολόγια ενημερώνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα και όχι πέραν από την προθεσμία υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α. και τα καθολικά (γενικό και αναλυτικά) μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α.

-          Θεώρηση και σήμανση φορολογικών στοιχείων: Τα τιμολόγια  καθώς και τα στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου (π.χ. εκκαθαρίσεις,  φορτωτικές,  κ.λπ.), ανεξαρτήτως της χειρόγραφης ή μηχανογραφικής έκδοσής τους, εκδίδονται αθεώρητα και χωρίς σήμανση από μηχανισμό Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. του ν.1809/1988 (ΦΕΚ Α'222).

Ωστόσο, οι αποδείξεις λιανικής για την πώληση ή την παροχή υπηρεσιών  εκδίδονται υποχρεωτικά με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών ή μηχανογραφικά με τη χρήση Η/Υ και με σήμανση από φορολογικό μηχανισμό Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.

-          Όριο χρηματικών συναλλαγών: με άλλες διατάξεις, τίθεται όριο για τις συναλλαγές μεταξύ υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών αξίας 3.000 ευρώ και άνω, η εξόφληση των οποίων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή με επιταγή έκδοσης του λήπτη του στοιχείου.

Το όριο αξίας των συναλλαγών για αγορές αγροτικών προϊόντων που εξοφλούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή του αγοραστή αναπροσαρμόζεται από το ποσό των 1.000 ευρώ στο ποσό των 3.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι, με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου επιτρέπεται ο συμψηφισμός αμοιβαίων ανταπαιτήσεων μεταξύ των αντισυμβαλλομένων, ανεξαρτήτως ύψους της αξίας της συναλλαγής και της σχέσης μεταξύ των αντισυμβαλλομένων. Διευκρινίζεται επίσης ότι, επιτρέπονται οι συμψηφισμοί που θα γίνονται από 1/1/2013 και εφεξής, για τις αμοιβαίες ανταπαιτήσεις μεταξύ των αντισυμβαλλομένων που προκύπτουν από φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί πριν την 1 /1 /2013.

Τέλος, προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών συστήνεται Ομάδα Εργασίας, προκειμένου να επεξεργασθεί και να υποβάλει μέχρι 30/6/2013 τις προτάσεις της για περαιτέρω απλοποίηση και βελτίωση των προβλεπομένων από τον νέο Κώδικα διατάξεων και αντίστοιχες τροποποιήσεις που απαιτούνται στην εμπορική και λογιστική νομοθεσία.



patrisnews.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...