Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

"Εμπρός δια της λόγχης". Ένα ταξίδι στην Ιστορία.

 
Ένα ιστορικό βιβλίο  κυκλοφόρησε  αυτές  τις  μέρες , και,  με αφορμή τα  100 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης . Πρόκειται για το Ιστορικό μυθιστόρημα "Εμπρός δια της λόγχης" , του καλού φίλου Φώτη  Σαραντόπουλου.
Η απάντηση του , στην ερώτηση γιατί  έγραψε ένα τέτοιο βιβλίο, λειτουργεί και  σαν φωτογραφική περίληψη των σελίδων του . «…ήθελα να τιμήσω τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, τα 100 χρόνια από το ξεκίνημα αυτής της υπέροχης εξόρμησης που διπλασίασε την Ελλάδα, ολοκληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό τα όνειρα των επαναστατών του 1821.…επειδή έχουν πάψει να βγαίνουν τέτοια βιβλία. Επειδή έννοιες όπως Έθνος, Πατρίδα, Ηρωισμός, Πατριωτισμός κοντεύουν να καταντήσουν «κακές» στις μέρες μας.»
Ανατρέχοντας στις σελίδες του, το ταξίδι στο παρελθόν ζωντανεύει και οι πρωταγωνιστές (υπαρκτά πρόσωπα στην πλειοψηφία τους) πολεμούν, αντέχουν, ονειρεύονται, ελπίζουν, αλλά κυρίως, διδάσκουν.
«…ποτέ δεν είχα νοιώσει τόση χαρά και τόση υπερηφάνεια …πώς να στο πω … ποτέ δεν είχα νοιώσει … ούτε ένοιωσα ποτέ μου από τότε … τόσο γεμάτος … τέτοια πληρότητα …» είναι μερικά από τα συναισθήματα που περιγράφονται στις γραμμές του ιστορικού μυθιστορήματος, και που σίγουρα θα γεννηθούν  και στις καρδιές σας  μόλις ταξιδέψετε μέσα από αυτές πίσω στο χρόνο.
Ο   Φώτης ο Σαραντόπουλος, Καλαματιανός στην καταγωγή,  δεν είναι συγγραφέας ούτε δημοσιογράφος ούτε πολιτικός. Χημικός είναι και επιχειρηματίας, αλλά και λάτρης της Ιστορίας και της Ελλάδας.
Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο του και ελπίζει να σας αρέσει, γιατί θα ήθελε να γράψει και άλλα, καλύπτοντας όλη τη νεώτερη Ελληνική Ιστορία.
Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Φώτη Σαραντόπουλου, η οποία συμπίπτει με τις παραμονές της έναρξης του Α’ Βαλκανικού Πολέμου ακριβώς 100 χρόνια πριν, θα γίνει την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012, στις 11.30 π.μ, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις του βιβλίου σε όλες τις πόλεις που απελευθερώθηκαν στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο - Επεισόδια και τραυματίες στο Σύνταγμα


Μεγάλη σε όγκο ήταν η σημερινή συγκέντρωση που διοργάνωσαν στο κέντρο της Αθήνας τα συνδικάτα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ενάντια στις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις. Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων υπολογίζουν ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές. Πάντως το Σύνταγμα απειλήθηκε να μετατραπεί για μία ώρα σε πεδίο μάχης από κουκουλοφόρους οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ μεταξύ άλλων και με χρήση χημικών και τα επεισόδια δεν πήραν έκταση. Άγνωστοι έβαλαν φωτιά και σε ένα δέντρο στον Εθνικό Κήπο. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 100 προσαγωγές, 20 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί.
Στις συγκεντρώσεις παρευρέθηκαν, εκτός από την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και η η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Ορόσημο μεγάλης κοινωνικής αντεπίθεσης χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή συγκέντρωση, με όριο, όπως είπε, την τελική νίκη απέναντι την τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού.
Αφού δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα στοιχειώδη και όσα οι ίδιοι υποσχέθηκαν εξαπατώντας τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο λόγος δεν μπορεί παρά να είναι στην κοινωνία, διότι ο λαός δεν αντέχει άλλο αυτή την άδικη, μονόπλευρη εξόντωση που επιβάλλεται εδώ και 2,5 χρόνια.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο, υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έδωσε το παρών στη σημερινή συγκέντρωση.
Παρούσα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε: «Για να υπάρχουν αποτελέσματα στους αγώνες χρειάζεται ένα καινούριο ξεκίνημα στη συσπείρωση δυνάμεων, στα ριζοσπαστικά αιτήματα, στις ανεβασμένες μορφές πάλης. Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, μια Ελλάδα όπου ο λαός κάνει κουμάντο μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική ευημερία και να αποτρέψει τα χειρότερα. Αν δεν το πιστέψει αυτό ο λαός τότε το πάνω χέρι θα το έχουν τα κόμματα εξουσίας, οι πλουτοκράτες και οι διάφοροι διαχειριστές που τον κοροϊδεύουν ασύστολα».
«Οι προβλέψεις των Μνημονίων απέτυχαν παταγωδώς, τα αποτελέσματά τους είναι τραγικά για την πραγματική οικονομία και εγκληματικά για την κοινωνία» τονίζει σε μήνυμά του ο γγ της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.
Επισημαίνει ότι «οι μειώσεις μισθών και συντάξεων στραγγαλίζουν την αγορά βάζοντας λουκέτο σε περισσότερες από 480.000 επιχειρήσεις, ενώ επιτείνουν την ύφεση η οποία "τρέχει" με ρυθμούς χωρών που βρίσκονται σε πόλεμο».
Τέλος,ο πρόσφατα διαγραφείς από τη ΝΔ, γραμματέας της ΓΣΣΕ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της, αλλά «αντί για πολιτικούς ηγέτες έχει πολιτικούς νάνους πρόθυμους να ικανοποιήσουν κάθε παράλογη απαίτηση της τρόικα και των δανειστών».
Πως άρχισαν τα επεισόδια
Όσον αφορά στα επεισόδια, άρχισαν όταν οι κουκουλοφόροι, που δεν είχαν καμία συμμετοχή στις προηγηθείσες πορείες, άρχισαν να πετάνε βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρατεταγμένες στην οδό Βασιλέως Γεωργίου.
Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει το μπλοκ των κουκουλοφόρων και ακολούθησε κυνηγητό και οδομαχίες για περίπου μία ώρα.
Στις τρεις το μεσημέρι οι δυνάμεις των ΜΑΤ καταδιώκουν κουκουλοφόρους που προκαλούσαν επεισόδια από την πλατεία Συντάγματος και η ένταση μεταφέρθηκε στον Άγνωστο Στρατιώτη, όπου, μετά από επέμβαση των αστυνομικών, οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων, υποχώρησαν προς τα Προπύλαια.
Προληπτικές προσαγωγές
Στις 11.30 στην περιοχή Γαρδένια του Ζωγράφου προκλήθηκε ένταση όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για προληπτικό έλεγχο ομάδα διαδηλωτών που κρίθηκε ως προερχόμενη από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ακολούθησε κυνηγητό και περιορισμένης έκτασης επεισόδια.
Η Αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 100 προσαγωγές και σε 20 συλλήψεις σε δρόμους γύρω από το κέντρο της πόλης και σε συνοικίες. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί.



ethnos.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ντροπή!Έκαψαν το Χαμόγελο του Παιδιού - Έβαλαν φωτιά στον Εθνικό Κήπο!


Πόσο μένος μπορεί να έχει κανείς και εναντίον ποιών; Δυο ερωτήματα που κάθε φορά που γίνεται μια μεγαλειώδης πορεία θα μένουν αναπάντητα. Και υπάρχουν και άλλα ερωτήματα, όπως ποιοί είναι αυτοί που δημιουργούν το χάος μετά από μια ειρηνική διαδήλωση;Όπως και να χει, δεν μπορεί κάποιοι τύποι με κουκούλες να βάζουν φωτιά στο κιόσκι που είχε το Χαμόγελο του Παιδιού πάνω στην πλατεία Συντάγματος! Δεν έχει λογική! Όπως και δεν γίνεται να βάζουν κάποιοι φωτιά στον Εθνικό Κήπο, ο οποίος σημειωτέον είναι κλειστός από τις 10 το πρωί!
Βάνδαλοι εμπρηστές, κακοποιά στοιχεία που πίσω από την κουκούλα δεν κρύβουν τίποτε άλλο παρά κάποιους που μόνο σε διατεταγμένη υπηρεσία μπορεί να είναι!


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έκθεση-σοκ

 

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν και η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί κατά 3,2% του ΑΕΠ έως το 2030 αν η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, αναφέρει έκθεση που διεξήχθη για λογαριασμό των κυβερνήσεων 20 χωρών και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Καθώς αυξάνεται η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως, εξαιτίας των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι επιπτώσεις για τον πλανήτη -όπως το λιώσιμο των πάγων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ξηρασία και η άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων- θα θέσουν σε κίνδυνο πληθυσμούς και νοικοκυριά, αναφέρει η έκθεση που διεξήχθη από την ανθρωπιστική οργάνωση DARA.

Η έκθεση υπολόγισε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται πέντε εκατομμύρια θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την πείνα και τις ασθένειες ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των οικονομιών που βασίζονται στο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να ανέλθει στα έξι εκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2030, αν συνεχίσει να ισχύει το σημερινό μοντέλο χρήσης των φυσικών καυσίμων.

Ποσοστό υψηλότερο του 90% από τους θανάτους αυτούς θα καταγραφούν στις αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει η έκθεση η οποία υπολόγισε τις επιδράσεις στον άνθρωπο και στην οικονομία της κλιματικής αλλαγής σε 184 χώρες το 2010 και το 2030.

Η έκθεση διεξήχθη ύστερα από πρωτοβουλία του Climate Vulnerable Forum, μιας οργάνωσης στην οποία ανήκουν 20 αναπτυσσόμενες χώρες που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν μειώσει την παγκόσμια παραγωγή κατά 1,6% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος ή σχεδόν κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και οι απώλειες μπορεί να διπλασιαστούν και να φθάσουν στο 3,2% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος μέχρι το 2030, αν δεν αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ξεπερνώντας το 10% του πριν από το 2100.

Πηγή:  ΑΠΕ - ΑΜΠΕ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πόσα χάνει ο καταναλωτής από τις πειραγμένες αντλίες στη βενζίνη


Ο ΣΕΠΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν αναμονή της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στο 1,5 ευρώ το λίτρο, αναμένοντας μείωση άνω του 50% στη ζήτηση κατά τη χειμερινή περίοδο.
Οι εκπρόσωποι του συνδέσμου των εταιρειών επεσήμαναν ακόμη, σε ενημερωτική εκδήλωση ότι οι καταναλωτές πληρώνουν κατά μέσο όρο "καπέλο" 12 λεπτά ανά λίτρο στη βενζίνη εξαιτίας των "πειραγμένων" αντλιών που παραδίδουν λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνουν οι οδηγοί, καθώς το 30% του όγκου των καυσίμων που διακινείται στην αγορά διοχετεύεται από τέτοιες αντλίες.
Σε ό,τι αφορά τους όγκους κατανάλωσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), Γ. Ψυχογιός, και ο αντιπρόεδρος, Γ. Αληγιζάκης, ανέφεραν ότι η πτώση σωρευτικά από το 2009 υπερβαίνει το 30%, ενώ το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 φθάνει στο 15%. Ήδη έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν πάνω από 2000 πρατήρια καυσίμων.
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να οδηγήσει σε νέα μείωση του όγκου πωλήσεων, καθώς πολλοί καταναλωτές εγκαταλείπουν τις κεντρικές θερμάνσεις και στρέφονται σε άλλες πηγές θέρμανσης.
Οι εταιρείες εμπορίας τάχθηκαν υπέρ της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, προκειμένου να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο που κυμαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, μεταξύ 250 και 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο πετρέλαιο κίνησης και 50 - 100 εκατομμύρια στις βενζίνες.
Πρόσθετη επιβάρυνση προκύπτει από τις "πειραγμένες" αντλίες που χρεώνουν τους καταναλωτές για 3,5% - 7 % επιπλέον ποσότητα από αυτήν που παραδίδεται πραγματικά.
Λύση στο πρόβλημα των ελλειμματικών παραδόσεων αλλά σε μεγάλο βαθμό και του λαθρεμπορίου θα δώσει η εγκατάσταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων, με την οποία συμφωνούν όλοι οι φορείς του κλάδου.
Οι εταιρίες ζητούν, επίσης, να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα ενεργοποιηθεί ο νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που ψηφίστηκε πέρυσι και αφορούν μεταξύ άλλων την εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα, ιχνηθέτηση των καυσίμων με ραδιοϊσότοπα ή μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες, κ.ά.
Ο ΣΕΕΠΕ τάσσεται, επίσης, υπέρ των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών, ανεξάρτητο φορέα τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας, διαφάνεια στην τιμολόγηση των διυλιστηρίων και τιμωρία των εναρμονισμένων πρακτικών.
Για τις τιμές, τέλος, ο ΣΕΕΠΕ επισημαίνει ότι για να μειωθούν θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι, καθώς τα περιθώρια κέρδους εταιρειών και πρατηριούχων ακόμη και αν μηδενισθούν ο καταναλωτής δεν θα κερδίσει πάνω από 8 λεπτά ανά λίτρο.



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...