Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

«Οι Έλληνες μας έδειξαν πώς να διαδηλώνουμε ενάντια σε ένα αποτυχημένο σύστημα»


«Δεν μου αρέσει η βία. Δεν πιστεύω ότι κερδίζουμε κάτι από το να καίγονται τράπεζες και να σπάνε βιτρίνες. Και, όμως, ένιωσα ένα κύμα χαράς όταν είδα την αντίδραση στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας» αναφέρει αρθρογράφος του Guardian αναφερόμενος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας που έγιναν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

«Εάν δε γινόταν η εξέγερση θα ένιωθα ότι πλέω σε έναν ωκεανό απελπισίας» συνεχίζει ο αρθρογράφος.

«Η βιαιότητα της αντίδρασης στην Ελλάδα είναι μια κραυγή που ακούγεται σε ολόκληρο τον κόσμο» γράφει ο Guardian. Όπως υποστηρίζει το άρθρο οι Έλληνες «έδωσαν μαθήματα» για το πώς πρέπει να διαδηλώνουν οι λαοί ενάντια σε «ένα αποτυχημένο σύστημα».

«Είμαστε όλοι Έλληνες» καταλήγει το άρθρο και καλεί όλους τους λαούς της Ευρώπης να διαδηλώσουν υποστηρίζοντας την επανάσταση των Ελλήνων.


24h.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Άρον - άρον, κατάθεση και ψήφιση του νόμου με τα μέτρα


Διαβουλεύσεις και έντονη κινητικότητα παρατηρείται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής και του υπ. Οικονομικών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πραγματικός αγώνας δρόμου προκειμένου να κατατεθεί ακόμη και απόψε ή, το αργότερο αύριο, το πολυνομοσχέδιο - γίγας που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση και τη συμφωνία για το κούρεμα του χρέους, καθώς η τελευταία πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης την Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup. Την ίδια ώρα, όπως αποφασίστηκε το Σάββατο θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις.

H προσπάθεια εστιάζεται στο να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης .Οι εφαρμοστικοί νόμοι αρχικά, όπως είχε διαρρεύσει, θα κατετίθοντο στην Βουλή μετά από δεκαπέντε μέρες από την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙ. Εντούτοις οι πιέσεις από τις χώρες της ζώνης του Ευρώ και συγκεκριμένα από την ομάδα των χωρών με πιστοληπτική αξιολόγηση 3Α για περισσότερες εγγυήσεις – ακόμα και πολιτικές – επέδρασαν στην απόφαση του οικονομικού επιτελείου.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι ο εφαρμοστικός νόμος θα ακολουθήσει την διαδικασία του «κατεπείγοντος», δηλαδή το Σάββατο θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την Κυριακή η το, αργότερο, μέχρι τη Δευτέρα το πρωί θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Το δεύτερο σενάριο θέλει το νομοσχέδιο να έρχεται ως «πράξη νομοθετικού περιεχομένου». Αυτό σημαίνει ότι είναι άμεσα εφαρμόσιμο, χωρίς να ψηφιστεί από την Ολομέλεια (η κυβέρνηση υποχρεούται να το φέρει προς κύρωση από την ολομέλεια εντός 40 ημερών).

Τέλος, ορισμένοι αναφέρουν ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα πάει στο Eurogroup  μόνο με την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε κάθε περίπτωση , την Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στην βελγική πρωτεύουσα και θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους συναδέλφους τους εφαρμοστικούς νόμους.

Επιπλέον μετά τις πιέσεις από τις χώρες που διατηρούν τα 3Α στην Ευρώπη και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, ήρθε σήμερα μια δήλωση υποστήριξης της Ελλάδας από τον Γάλλο πρωθυπουργό κ. Φρανσουά Φιγιόν, κάτι που επιβεβαιώνει την αίσθηση που υπάρχει σε κυβερνητικά στελέχη πως τις τελευταίες ημέρες παράλληλα με το μπλοκ των «δύσπιστων» εταίρων, αναπτύσσεται μπλοκ «υποστηρικτών» της χώρας μας, εν όψει του Eurogroup .

Ο κ. Φρανσουά Φιγιόν μιλώντας σήμερα Παρασκευή στο ραδιόφωνο RTL είπε: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην υπάρξει χρεωκοπία στην Ελλάδα, που θα είναι δραματική για τους Έλληνες και δραματική για τους Ευρωπαίους». Συμπλήρωσε, δε, ο Γάλλος πρωθυπουργός ότι μετά την ψήφιση από την ελληνική Βουλή του Μνημονίου ΙΙ «οι Ευρωπαίοι πρέπει να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτή είναι η θέση που υπερασπίζεται η Γαλλία».

Ήδη από χτες επικρατεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία στο Eurogroup σχετικά με τη διαδικασία του κουρέματος και του PSI, ενώ ανάλογη είναι η αίσθηση που προκύπτει από τις τελευταίες επαφές του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μόντι και άλλους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


protothema.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συλλέκτες πίσω από την κλοπή του θησαυρού της Ολυμπίας


Παραγγελιά συλλεκτών του εξωτερικού φέρεται να ήταν το κυριολεκτικό "πλιάτσικο" στο μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δύο κουκουλοφόροι δράστες ήταν πιθανότατα αλλοδαποί και έψαχναν δύο συγκεκριμένα εκθέματα: το χρυσό στεφάνι και μια συλλογή γραμματοσήμων.
Οι Αρχές ευελπιστούν ότι θα καταλήξουν πιο άμεσα σε γόνιμα συμπεράσματα, με τη βοήθεια των εικόνων από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.
Η προκλητική ληστεία το πρωί της Παρασκευής στο μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έκανε σε λίγα λεπτά το γύρο του κόσμου, ενώ οι δράστες φαίνεται ότι ήταν πολύ καλά διαβασμένοι, όσον αφορά στην ελλιπή φύλαξη του μουσείου και της μη οπλοφορίας της υπαλλήλου στη φύλαξη.
Ακόμα πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, ούτε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έχει κάνει γνωστό αν θα αποδεχτεί ή όχι την παραίτηση Γερουλάνου.
Με επίσημη ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι Αρχαιολόγων χαρακτηρίζουν ως περίεργη την κλοπή καθώς τα 68 κλεμμένα αντικείμενα είναι καταγεγραμμένα και φωτογραφημένα και είναι δύσκολο να διακινηθούν στην "μαύρη αγορά".
Οι υπάλληλοι πάντως από το Νοέμβριο του 2011 είχαν απευθύνει δραματική προειδοποίηση για τους κινδύνους που δημιουργούνταν από τις διαρκείς αποχωρήσεις υπαλλήλων και την έλλειψη προσωπικού.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στα δελτία Τύπου που εξέδωσε την τελευταία διετία αναφέρθηκε πολλές φορές στην απουσία κονδυλίων για την φύλαξη των μουσείων, την ώρα που το υπουργείο διοργάνωνε εκδηλώσεις στο εξωτερικό ή στήριζε ιδιωτικά μουσεία.


Οι Αρχές είχαν θορυβηθεί από την κλοπή του Πικάσο
Πιθανότατα, η κλοπή του Πικάσο, στις αρχές του χρόνου από την Εθνική Πινακοθήκη, άνοιξε στους αρχαιοκάπηλους και συλλέκτες το δρόμο για τις κλοπές κειμηλίων και αντικειμένων ιστορικής σημασίας, αφού είδαν ότι τα μέτρα ασφαλείας στα ελληνικά μουσεία, είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
Το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του μουσείου έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας, προκειμένου να αποκωδικοποιηθούν οι κινήσεις των δύο δραστών, ενώ έχει ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να εντοπιστούν περίεργες τηλεφωνικές συνομιλίες μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά την κινηματογραφική εισβολή.
Επίσης, έχουν στηθεί μπλόκα σε όλους τους δρόμους στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και διενεργούνται έλεγχοι, όμως δεν γνωρίζουν με τι είδους όχημα ή οχήματα διέφυγαν οι κουκουλοφόροι με τις στολές παραλλαγής.

 
news247.gr

 

 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συνέλαβαν Γερμανούς που διαμαρτύρονταν υπέρ της Ελλάδας !


Οκτώ άτομα προσήχθησαν απο την Αστυνομία σήμερα το μεσημέρι, ενώ συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω απο τη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας, στη συμβολή των οδών βασ. Σοφίας και Καραολή Δημητρίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί προχώρησαν στις προσαγωγές γιατί μία γυναίκα πέταξε εναντίον της πρεσβείας ένα αυγό!

Τη συγκέντρωση έξω απο την πρεσβεία πραγματοποίησαν Γερμανοί της ομάδας «Σβάμπινγκραντ Μπάλλετ», οι οποιοι ήθελαν να παραδώσουν ψήφισμα προς τους Γερμανους πολιτικούς, με το οποίο συμπερίστανται στους Έλληνες και κατηγορούν τη γερμανική κυβέρνηση για τη στάση της στο ελληνικό πρόβλημα.

Στο ψήφισμά τους τα μέλη της ομαδας επισημαίνουν οτι η Ελλάδα «θα γίνει προτεκτοράτο των τεχνοκρατών, με τη γερμανική κυβέρνηση ως τοποτηρητή».

Προσαχθέντες είναι επτά Γερμανοί και ένας Έλληνας ομογενής απο τη Γερμανία.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή οι προσαγωγές έγιναν για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν αδικήματα για τα οποία η γερμανική πρεσβεία επιθυμούσε την ποινική δίωξη των συγκεντρωθέντων, αλλά λίγο αργότερα αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.


epikaira.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέο Αντιμνημονιακό κόμμα από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη - ΠΑΤΡΙ.Δ.Α


Συνεχίζεται η μεγάλη διάσπαση στη Ν.Δ.
Στις 29 Φεβρουαρίου ανακοινώνει την ίδρυση του κόμματός του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που θα ονομάζεται "Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης".

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης βλέποντας το αδιέξοδο που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και την Ν.Δ. να βρίσκεται υπο διάλυση....
προχωράει στο σχηματισμό νέου κόμματος, το οποίο όπως δήλωσε ο ίδιος θα λέγεται ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.
Αν πάρει πάντως τα ποσοστά που έπαιρνε τόσα χρόνια σαν Νομάρχης Θεσσαλονίκης τότε έχει μεγάλη τύχη για Βουλή.

Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε και την ανακοίνωση του νέου κόμματος του Πάνου Καμμένου που σύμφωνα με τις κρυφές δημοσκοπήσεις μπαίνει άνετα στη Βουλή πλησιάζοντας μάλιστα διψήφια ποσοστά!

Λέτε οι δύο τους να συνεργαστούν;;
Αναμένουμε εξελίξεις


tro-ma-ktiko.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βάζει λουκέτο η Σούπερ Λίγκα !


Την απόφαση να αναστείλει το πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας για την επόμενη (23η) αγωνιστική πήρε η Σούπερ Λίγκα στη συνεδρίαση του ΔΣ το μεσημέρι της Παρασκευής.

Πρόκειται για μέσο αντίδρασης της διοργανώτριας αρχής για την κωλυσιεργία του ΟΠΑΠ σε ό,τι αφορά στο θέμα της συμφωνίας για τη χορηγία, αλλά και παράλληλα για το αθλητικό νομοσχέδιο που θεωρούν ότι παραβαίνει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. H ανακοίνωση του ΔΣ της Σούπερ Λίγκας αναφέρει πως η απόφαση για προειδοποιητική αναστολή έρχεται ως απάντηση:

«Α) στις ύβρεις και τη συκοφάντηση που υποστήκαμε από μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου,
Β) στη θέσπιση της αντικειμενικής ευθύνης, με την οποία ποινικοποιείται η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο,
Γ) στη διασύνδεση της ανταποδοτικής χορηγίας της ΟΠΑΠ Α.Ε. με πολιτικές σκοπιμότητες,
Δ) στη φορολογική αντιμετώπιση και συνεχή επιβάρυνση των ΠΑΕ».

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, ο οργανισμός προσφέρει 14 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια (5,5 για τον πρώτο και 8,5 για το δεύτερο χρόνο), ποσό που δεν ικανοποιεί τον συνεταιρισμό, ενώ υπάρχουν ενστάσεις για τους όρους που περιλαμβάνει η πρόταση του ΟΠΑΠ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυστηρές ρήτρες βίας.

Εφόσον δεν αλλάξει κάτι, οδεύουμε ολοταχώς σε παύση του πρωταθλήματος το επόμενο Σαββατοκύριακο (25-26 Φεβρουαρίου), δηλαδή το διήμερο που προηγείται της Καθαράς Δευτέρας. Η συγκεκριμένη αγωνιστική περιλάμβανε τους εξής αγώνες:

Σάββατο

Αστέρας ΤρίποληςΕργοτέλης 17:15
Skoda Ξάνθη-Παναιτωλικός 19:30
Άρης-ΑΕΚ 19:30

Κυριακή

Λεβαδειακός-Κέρκυρα 15:00
Πανιώνιος-Ατρόμητος Αθηνών 15:00
Δόξα Δράμας-ΠΑΣ Γιάννινα 17:15
ΟΦΗ-Ολυμπιακός 17:15
Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 19:30


sport-fm.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βουλή: 16.000 κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα στην Αττική Οδό


Συνολικά 16.000 παραβάσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας βεβαιώθηκαν το 2011 κατά μήκος της Αττικής οδού.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, από τις 16.000 παραβάσεις οι 14.256 διαπιστώθηκαν από ηλεκτρονικές συσκευές και οι 1.744 από αστυνομικούς. Κατά τον Ιανουάριο του τρέχοντος βεβαιώθηκαν 1.000 παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας, οι 999 από ηλεκτρονικές συσκευές και μία από αστυνομικό.


naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι προγραμμάτων stage- Επιστρέφουν στις εργασίες τους

Υπέρ των εργαζομένων με συμβάσεις μαθητείας (stage) είναι η απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, κρίνοντας ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και γι' αυτό οι συμβάσεις τους πρέπει να μετατραπούν σε εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.


Σύμφωνα με το Έθνος, το δικαστήριο έκανε δεκτό και το αίτημα αναδρομικής καταβολής των νόμιμων αποδοχών που έπρεπε να εισπράττουν αυτό το διάστημα, ενώ κήρυξε την απόφασή του προσωρινά εκτελεστή, επιτρέποντας έτσι την άμεση επιστροφή στις εργασίες τους και την άμεση είσπραξη των οφειλομένων.


Οι εργαζόμενοι είχαν συμβάσεις μαθητείας του ΟΑΕΔ παρέχοντας τις υπηρεσίες τους ανασφάλιστοι και με μηνιαίες αποδοχές περίπου 500 ευρώ στις εφορίες, με την υποχρέωση υπογραφής διαδοχικών συμβάσεων που τιτλοφορούνταν ως «συμφωνητικά εργασίας» δήθεν για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.


epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πώς η Μέρκελ έγινε η σιδηρά κυρία της Ευρώπης


Μία μικρή κομμουνίστρια έφτασε να εκφράζει το σκληρότερο πρόσωπο του καπιταλισμού

«Κανείς δεν την αγαπάει, κανείς δεν τη λατρεύει, αλλά όλοι τη σέβονται», αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Στοκ, βιογράφος της Ανγκέλα Δωροθέα Μέρκελ, για τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Και αυτή κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να επιβεβαιώσει τους σχολιασμούς του βιογράφου της και τα αιχμηρά σχόλια των συναδέλφων της, οι οποίοι της καταλογίζουν ότι ασχολείται και με την πραγματική λεπτομέρεια με σχολαστικότητα, ότι αλλάζει συνέχεια γνώμη, ότι είναι κρυψίνους, δεν επηρεάζεται από συναισθηματισμούς, και έχει εμμονή με την εξουσία.

Πώς όμως κατάφερε το στέλεχος της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (FDJ), επίσημη νεολαία του σοσιαλιστικού κόμματος της ανατολικής Γερμανίας, να γίνει η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου;

Για να κατανοήσουμε την πολιτική σκέψη της Ανγκέλα Μέρκελ και τους ελιγμούς της, αξίζει να ρίξουμε μία προσεχτική ματιά στον πρότερο προσωπικό και πολιτικό της βίο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο. Κόρη του λουθηρανού πάστορα Χορστ Κάσνερ και της δασκάλας Χέρλιντ Κάσνερ. Τρία χρόνια μετά τη γέννηση της, η οικογένεια μετακόμισε στο Τεμπλίν, 80 χιλιόμετρα βόρεια του ανατολικού Βερολίνου, καθώς ο πατέρας της ανέλαβε θέση σε εκκλησία της ανατολικής Γερμανίας.

Η 13η Αυγούστου του 1961 ήταν μία ημερομηνία που σημάδεψε όχι μόνο τη Γερμανία και τη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και τη ζωή της 7χρονης τότε Μέρκελ. Εκείνη την καλοκαιρινή ημέρα υψώθηκε το Τείχος, που χώρισε στα δύο το Βερολίνο και δίχασε την Ευρώπη και τον κόσμο για σχεδόν 3 δεκαετίες. Την ημέρα εκείνη, η μητέρα της κάθισε σε μία εκκλησία και έκλαιγε, ενώ ο πατέρας της ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος, καθώς είχε υιοθετήσει το μανιφέστο του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Ο πατέρας της έμελε να επηρεάσει ποικιλοτρόπως τη ζωή και την προσωπικότητα της Ανγκέλα Μέρκελ. Ήταν ιδιαίτερα ψυχρός και πιεστικός μαζί της και το μόνο που ήθελε από την κόρη του ήταν να ξεχωρίζει στο σχολείο και στους κόλπους της νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος. Ίσως δύο παράγοντες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πολιτικής σκέψης και στη συμπεριφορά της Γερμανίδας καγκελαρίου: α) η ανατροφή σε ένα αυστηρό και περιορισμένο περιβάλλον, και β) η καλή επιστημονική της κατάρτιση με ανώτατες σπουδές στη Φυσική και στη Χημεία.

Σε μικρή ηλικία δούλεψε σε ντίσκο, ως σερβιτόρα, και στα 23 της παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της Ούλριχ Μέρκελ. Ο συγκεκριμένος γάμος δεν διήρκησε πολύ και το 1982 το ζευγάρι χώρισε.

«Μπορεί να ακουστεί χαζό, αλλά δεν μπήκα σε εκείνο το γάμο με τη δέουσα σοβαρότητα», είχε δηλώσει η ίδια η Μέρκελ, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις της για την προσωπική της ζωή. Αμέσως μετά την έκδοση του διαζυγίου, η Μέρκελ γνωρίζει τον χημικό Γιοακίμ Σάουερ, που έμελε να γίνει ο δεύτερος σύζυγος της. Το ζευγάρι μετακομίζει στο Βερολίνο και συγκατοικεί, αλλά δεν προχωράει σε γάμο μέχρι το 1998.

Το ζευγάρι δεν σκόπευε να προχωρήσει σε γάμο, αλλά αυτός επιβλήθηκε από τους «βαρόνους» του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Η επικεφαλής του CDU και υποψήφια για καγκελάριος της Γερμανίας, δεν επιτρεπόταν να συγκατοικεί με κάποιον χωρίς «στεφάνι».

Δεν το επέτρεπαν τα ήθη της συντηρητικής γερμανικής κοινωνίας, και αυτό θα ήταν εμπόδιο για τη μάχη της καγκελαρίας. Όσον αφορά το σύζυγο της, τον Σάουερ, προτιμάει την ασφάλεια του εργαστηρίου του και αποφεύγει όπως «ο διάολος το λιβάνι» τα φώτα της δημοσιότητας και τις δημόσιες εμφανίσεις. Του είναι τόσο αφόρητες και βαρετές οι δημόσιες εμφανίσεις με την καγκελάριο, που έφτασε καθυστερημένος ακόμη και σε ένα επίσημο γεύμα στο Λευκό Οίκο.

Η πολιτική δράση και ανέλιξη της Ανγκέλα Μέρκελ μοιάζει με θεατρική παράσταση ή παιδικό παραμύθι. Θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να πει ότι η πολιτικός Μέρκελ είναι «το ασχημόπαπο που έγινε Κύκνος». Το Δεκέμβριο του 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Μέρκελ προσχώρησε στη Δημοκρατική Επαγρύπνηση (DA), το αδελφό ανατολικό κόμμα του δυτικογερμανικού CDU.

Ως αποστολή είχε την επανένωση των γερμανικών κρατών και την εγκατάσταση της ελεύθερης οικονομίας στην ανατολική Γερμανία. Η Μέρκελ γίνεται εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και αναλαμβάνει δράση. Μετά την επανένωση το DA προσχωρεί στο CDU και η θέση της Μέρκελ χάνεται. Η ίδια σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της. Το 1990 καταθέτει αίτηση για μία θέση στο γραφείο Τύπου της καγκελαρίας, αλλά αυτή απορρίφθηκε.

Ο λόγος της απόρριψης της ήταν ότι είχε υπέρταση και κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε να αντέξει στην πίεση, που έχει η συγκεκριμένη θέση. Που να ήξεραν, όμως, ότι το αγχωμένο κοριτσάκι από την ανατολική Γερμανία δεν το βάζει κάτω εύκολα και μετά από 15 χρόνια θα διέσχιζε την ίδια πόρτα, αλλά ως η πρώτη γυναίκα καγκελάριος αυτή τη φορά;

Αυτή την αποφασιστικότητα, το πείσμα της, και τους ελιγμούς της, είναι χαρακτηριστικά που τα γνώρισε καλά ο πολιτικός της μέντορας, ο μακροβιότερος Γερμανός καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ. «Το κοριτσάκι μου» όπως συνήθιζε χαρακτηριστικά να την αποκαλεί ο Χέλμουτ Κολ, ο οποίος την ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή και της ανέθεσε γρήγορα υψηλά καθήκοντα.

Οι σχέσεις των δύο ήταν κάτι περισσότερο από άριστες, μέχρι τη στιγμή που «το κοριτσάκι» του Κολ ζήτησε δημοσίως την απομάκρυνση του από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, λόγω του σκανδάλου με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις του CDU.

Υπό την κυβέρνηση Κολ, η Μέρκελ το 1991 γίνεται υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων και Νεολαίας. Από τη θέση αυτή φεύγει το 1994, όταν της ανατέθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος, θέση που διατήρησε μέχρι το 1998. Τον Απρίλιο του 1995, η τότε υπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε τη συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να γίνει η πρώτη μεταφορά φορτίου πυρηνικών αποβλήτων σε υπόγειες αποθήκες της πόλης Γκορλέμπεν. Το γεγονός προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στη Γερμανία και ειδικά στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας, αλλά η Μέρκελ με τη συνδρομή 7.000 αστυνομικών προχώρησε άμεσα στην υλοποίηση του σχεδιασμού της.

Στις εκλογές του 1998 το CDU καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα, ποσοστό μόλις 32,5%, στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εκλέγεται καγκελάριος.

Οι χριστιανοδημοκράτες πέφτουν σε βαθιά κρίση, η οποία κλιμακώνεται με την αποκάλυψη του σκανδάλου των «μαύρων λογαριασμών» του CDU. Στην αποκάλυψη του σκανδάλου η Ανγκέλα Μέρκελ, που εν τω μεταξύ με απόφαση του τότε προέδρου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε γίνει γραμματέας του κόμματος (Νοέμβριος 1998), βγήκε μπροστά και ζήτησε την απομάκρυνση του πολιτικού της μέντορα, Χέλμουτ Κολ, από τη θέση του επίτιμου προέδρου της παράταξης.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 1999 η Μέρκελ δημοσίευσε άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), χωρίς να ενημερώσει πρώτα τον πρόεδρο Σόιμπλε, όπου απαίτησε την απομάκρυνση του Κολ. Η δημόσια αυτή αποστασιοποίηση από «το κορίτσι του Κολ», ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τον βετεράνο Γερμανό πολιτικό.

Ταυτόχρονα, στο ίδιο άρθρο η Μέρκελ παρουσιάζει τον εαυτό της ως μέλος του προεδρείου, που ήταν αποφασισμένη όσο κανείς άλλος να τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα το «σύστημα Κολ». Μέσω αυτής της παρέμβασης δεν τελείωσε μόνο τον πολιτικό της μέντορα, αλλά ανέδειξε και την αδυναμία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αναλάβει δράση με αποφασιστικότητα.

Στις 18 Ιανουαρίου του 2000 ο Χέλμουτ Κολ παραιτήθηκε από το αξίωμα του επίτιμου προέδρου, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου του 2000 παραιτήθηκε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την ηγεσία του κόμματος, παραδεχόμενος ότι και αυτός είχε λάβει παράνομη δωρεά για το κόμμα από έμπορο όπλων.

Το «κοριτσάκι» από την ανατολική Γερμανία είχε με μία κίνηση ρουά ματ καθαρίσει ταυτόχρονα και τους δύο ισχυρούς άντρες του CDU, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη δική της ανέλιξη στην ηγεσία του κόμματος. Στις 10 Απριλίου του 2000 στο συνέδριο του Έσσεν, η Μέρκελ εκλέγεται πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και 5 χρόνια αργότερα γίνεται η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στη Γερμανία.

Όταν δε κλήθηκε να σχολιάσει την αποστασιοποίηση της από τον Κολ, έδωσε μία λακωνική και αφοπλιστική απάντηση, ενδεικτική των προθέσεων της και της δίψας της για εξουσία. «Εμείς οι Ανατολικογερμανοί μάθαμε να συμβιβαζόμαστε με τους εξουσιαστές, δίχως όμως να δημιουργούμε απόλυτες δεσμεύσεις», τόνισε η κα Μέρκελ.

Λίγο έως πολύ, αυτή είναι η πορεία της σιδηράς κυρίας της Ευρώπης, που κάνει το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, να φαντάζει πολιτικός νάνος μπροστά της. Αποφασιστική, ανυποχώρητη, κρυψίνους, ριψοκίνδυνη, που δεν διστάζει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση, προκειμένου να επιτύχει το σκοπό της. Αυτή είναι η ιστορία μίας πρώην κομμουνίστριας που κέρδισε επάξια τον τίτλο της ισχυρότερης γυναίκας στον πλανήτη, υιοθετώντας την μακιαβελική προσέγγιση στην πολιτική της σκέψη.

Και επειδή όπως λέει ο Νικολό Μακιαβέλι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», η σωτηρία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης θα κριθεί από το κατά πόσο αυτή βολεύει τον σκοπό της Ανγκέλα Μέρκελ. Δηλαδή, να επανεκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά καγκελάριος και να ενισχύσει την υστεροφημία της.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανακοίνωσαν την προσχώρησή τους στη ΝΔ οι Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης


Την προσχώρηση στη ΝΔ και την παραίτησή τους από τις βουλευτικές τους έδρες, ανακοίνωσαν οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, μετά τη συνάντησή τους με τον Αντ. Σαμαρά.

Στις κρίσιμες στιγμές για την χώρα και στην «ανάγκη» να υπάρξει ένα μεγάλο σταθερό κόμμα αναφέρθηκαν οι κ.κ. Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την συνάντηση που είχαν με τον Αντώνη Σαμαρά για την προσχώρησή τους στη ΝΔ.

«Οι επόμενες εκλογές θα κρίνουν αν η Ελλάδα θα μείνει μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα χρειάζεται μία στιβαρή ηγεσία που θα δώσει ξανά ελπίδα στον τόπο. Η μόνο οργανωμένη παράταξη είναι η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά που εκφράζει την ελπίδα να μην γίνει η Ελλάδα Συρία», δήλωσε ο Αδ. Γεωργιάδης.

Ο Μάκης Βορίδης, από την πλευρά του, υπογράμμισε: «Αυτές τις στιγμές που είναι εξαιρετικά κρίσιμες αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι μία αξιόπιστη μεγάλη πατριωτική φιλελεύθερη παράταξη που όχι μόνο θα μπορεί, από τη μία να σταθεί με αξιοπιστία απέναντι στους δανειστές και από την άλλη να εγγυηθεί στους πολίτες ότι η Ανάπτυξη θα έλθει. Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε δύσκολες αποφάσεις, αισθάνομαι ότι έπρεπε να σταθώ δίπλα του».

Δήλωση έκανε και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κ. Κώστας Τασούλας, ο οποίος ανέφερε ότι «σε αυτές τις οριακές στιγμές για τον τόπο υπάρχει ελπίδα, είναι η ΝΔ η μόνη φιλελεύθερη αστική και λαϊκή παράταξη που εξασφαλίζει όχι μόνο την παραμονή στην ΕΕ αλλά και την ανοδική πορεία της χώρας. Σε ερώτηση για το αν πρέπει να επιστρέψουν οι 21 διαγραμμένοι απάντησε ότι «όλος ο ελληνικός λαός πρέπει να πλαισιώσει τη ΝΔ».

Παραίτηση από τις βουλευτικές τους έδρες

Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της προσχώρησής τους στη ΝΔ, οι κκ. Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης υπέβαλαν στον Πρόεδρο της Βουλής, την παραίτησή τους από το βουλευτικό αξίωμα.

Οι βουλευτές αντικαθίστανται από τους Χρήστο Καλαποθαράκο και Μανούσο Ντουκάκη, επιλαχόντες βουλευτές του ΛΑΟΣ στο υπόλοιπο Αττικής και την Β' Αθηνών, αντίστοιχα.

Μετά τις δηλώσεις προσχώρησης των κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη στη Νέα Δημοκρατία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, προέβη στο ακόλουθο σχόλιο:

«O καριερισμός, ο νεοφιλελευθερισμός και η μεγαλοαστική έπαρση, οδηγούν τους δυο στο ναό της ενδοτικότητας της Νέας Δημοκρατίας».

kathimerini.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πρώτο θέμα στα διεθνή Μέσα η ληστεία στο Μουσείο Ολυμπίας


Το γύρω του κόσμου κάνει για άλλη μια φόρα η Ελλάδα. Αυτή τη φόρα τα διεθνή μέσα αναφέρονται στην οικονομική κρίση αλλά στην πρωτοφανή ληστεία στο  Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία.
Παράλληλα τα  ξένα ΜΜΕ αναφέρονται, επίσης, στην παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου.
Από την πλευρά του το BBC εκτός  από την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού αναφέρει, "Ένοπλοι ληστές έκλεψαν δεκάδες αντικείμενα από μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία -τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων" αναφέρει το BBC, λέγοντας ότι το μουσείο είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.
 
"Ληστές εισέβαλαν σε μουσείο στην Ολυμπία, τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων, έδεσαν και φίμωσαν τη φύλακα, κλέβοντας αντικείμενα" αναφέρει το CNN, επικαλούμενο την αστυνομία. Το αμερικανικό δίκτυο κάνει και αυτό αναφορά στην παραίτηση του κ. Γερουλάνου.
Τo δημοσίευμα συνοδευόταν και από φωτογραφία με τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 που έφτασαν μέχρι και τον αρχαιολογικό χώρο.
"Η αστυνομία και οι υπεύθυνοι του μουσείου δεν έχουν αυτή την ώρα εικόνα για τα αντικείμενα που εκλάπησαν από τις σπασμένες προθήκες αλλά οι τοπικές αρχές εκτιμούν πως πρόκειται για περίπου εξήντα αρχαιότητες", γράφει τοAssociated Press.
"Ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτησή του, όταν ένοπλοι ληστές έκλεψαν περισσότερα από 60 αρχαία αντικείμενα σε μουσείο στην Ολυμπία, σύμφωνα με αξιωματούχους" αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
"Οι ελληνικές Αρχές δηλώνουν ότι μεγάλη ένοπλη ληστεία σημειώθηκε στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας" αναφέρει η Washington Post.
Η βρετανική Daily Telegraph,  αναφέρει " Οι Ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι ένοπλοι  ληστείες  έχουν κλέψει  δεκάδες εκθέματα από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας,  γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων στη νότια Ελλάδα"
Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Υπουργός Πολιτισμού παραιτήθηκε μετά από μια δεύτερη ληστεία σε μουσείο της χώρας.

 
Τηλεγραφική ήταν η δημοσίευση της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro η οποία ανέφερε πως η κλοπή των 68 αγαλματιδίων εξώθησε σε παραίτηση τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...