Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

«Ρώσος» δια χειρός Πούτιν ο Ντεπαρτιέ

Ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ συναντήθηκε χθες βράδυ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και παρέλαβε το νέο ρωσικό διαβατήριό του, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, διορθώνοντας την προηγούμενη ειδήσή του πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα.


Η «σύντομη αυτή συνάντηση» πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην κατοικία του προέδρου στο θέρετρο Σότσι, στις όχθες του Ευξείνου Πόντου, επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως ο Γάλλος ηθοποιός παρέλαβε το διαβατήριο της νέας του πατρίδας, την οποία επέλεξε προκειμένου να αποφύγει την υψηλή φορολόγηση στη γενέτειρά του.

Ερωτηθείς εάν ο Ντεπαρντιέ παρέλαβε το διαβατήριο από τα χέρια του ίδιου του Πούτιν, ο Πεσκόφ απάντησε λακωνικά όχι, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο Ρώσος πρόεδρος χορήγησε την ρωσική υπηκοότητα στον Ντεπαρντιέ, όταν ο Γάλλος ηθοποιός ανακοίνωσε πως αποφάσισε να φύγει από τη Γαλλία και να παραδώσει το γαλλικό του διαβατήριο λόγω της σκοπούμενης αύξησης της φορολογίας των πλουσίων από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
«Ρώσος» δια χειρός Πούτιν ο Ντεπαρτιέ
Την ίδια στιγμή, και ενώ ο Πρόεδρος Ολάντ αντιμετωπίζει νέα περίπτωση εκδικητικής μετανάστευσης ύστερα από τις δηλώσεις της Μπριζίτ Μπαρντό, η Γαλλία σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους 'φορολογικούς μετανάστες' της στην Ελβετία, εκδίδοντας μία νέα εγκύκλιο την επαύριο των Χριστουγέννων, που προαναγγέλλει σοβαρές συνέπειες για τους Γάλλους που έχουν εγκατασταθεί στη γείτονα, σύτμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Le Temps.
Η Μπριζίτ Μπαρντό πολλά χρόνια πριν, όταν οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες δεν είχαν ακόμη αποκτήσει πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή της.(Ministere de la Culture / Midiatheque du Patrimoine, Dist. RMN / Sam Lιv


Σύμφωνα με το κείμενο της εγκυκλίου, που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών, η Γαλλία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει πλέον τα ευεργετήματα της σύμβασης για διπλό φορολογικό καθεστώς προς τους Γάλλους που έχουν εγκατασταθεί στην Ελβετία, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα αλμυρό πρόστιμο. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η πρακτική τούτη ίσχυε ήδη από 40ετίας «βάσει συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας».

Ουσιαστικά η άτυπη ανοχή που επεδείκνυαν οι φορολογικές αρχές από το 1972 καταργούνται από 1ης Ιανουαρίου 2013.

Το μέτρο αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όσους έχουν 'μετακομίσει φορολογικά' κι εντούτοις συνεχίζουν να διατηρούν επαγγελματικές δραστηριότητες στη Γαλλία, ή εξακολουθούν να έχουν έσοδα από μερίσματα στη χώρα, χωρίς όμως να καταβάλουν φόρους διότι θεωρούνται ως φορολογικά υποκείμενα στην Ελβετία.

Προκειμένου να χαίρουν των ευεργετημάτων αυτών, τα φυσικά πρόσωπα αυτά αποδέχονταν να πληρώνουν τους φόρους τους στην Ελβετία, υπό τη μορφή προστίμου με μία προσαύξηση 30%. Σε αντάλλαγμα, η ελβετική εφορία τους απήλλασσε από την υποχρέωση δήλωσης φορολογικής έδρας, επιτρέποντάς τους να επωφελούνται από το διπλό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τη συμφωνία που είχε συνάψει με τη Γαλλία το 1966.

Βάσει αυτής, οι Γάλλοι υπήκοοι θεωρούνταν ότι κατοικούσαν στην Ελβετία κι ως εκ τούτου κατέβαλλαν μικρότερους φόρους στην πατρίδα τους. Συνεπώς κατέβαλλαν φόρο μόλις 15% επί της πηγής στη Γαλλία για τα μερίσματά τους, αντί για 30% στην περίπτωση που δεν έχαιραν αυτού του διπλού καθεστώτος.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο ειδικός στα φορολογικά Ελβετός δικηγόρος Φιλίπ Κενέλ υποστηρίζει πως εάν το Παρίσι αποφασίσει να εξαιρέσει τους εν λόγω Γάλλους φορολογουμένους στην Ελβετία, «το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο από το προσδοκώμενο», καθώς οι 'φορολογικοί μετανάστες' θα «κόψουν κάθε δεσμό με την πατρίδα τους προκειμένου να προστατευθούν».

Το 2011 η Ελβετία αριθμούσε 5.445 ξένους πολυεκατομμυριούχους κατοίκους, που ευεργετούνταν από το καθεστώς του διπλού φορολογικού καθεστώτος, μεταξύ των οποίων οι 2.000 είναι Γάλλοι.




ethnos.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...