Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η θέρμανση φέτος θα μας... κάψει


Μεταξύ 98 λεπτών και 1 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 43% υψηλότερα από πέρυσι, θα κυμανθεί η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο ξεκίνημα της διανομής του, στις 15 Οκτωβρίου, εκτιμούν οι πρατηριούχοι.

Η αντίστοιχη μέση τιμή την πρώτη ημέρα διανομής το 2010 ήταν 65 ως 70 λεπτά, υπενθύμισε η Ομοσπονδία τους την Τρίτη.
Υπεύθυνη για την αλματώδη αύξηση τιμών ήταν -πέρα των διεθνών τάσεων- η αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο οποίος από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο που ήταν πέρυσι διαμορφώνεται εφέτος στα 60 ευρώ, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί τους σε σχετική συνέντευξη Τύπου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας σε περίπτωση εξίσωσης των φόρων η τιμή του θέρμανσης θα φθάσει στο 1,4 ευρώ το λίτρο.
"Ναι" στην εξίσωση αλλά με επίδομα στους φτωχούς
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Χ.Μαυράκης, τάχθηκε υπέρ της εξίσωσης του ΕΦΚ στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, ώστε να αντιμετωπιστεί η νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων, έσπευσε ωστόσο να τονίζει ότι το μέτρο θα είναι αποτελεσματικό μόνο με παράλληλη καταβολή επιδόματος θέρμανσης τουλάχιστον στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
"Δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουμε σε εποχές που ο κόσμος θα κρυώνει ή θα απειλείται η δημόσια υγεία λόγω χαμηλών θερμοκρασιών", ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ.
Ηδη από την περυσινή χρονιά έχει γίνει αντιληπτό ότι πολλά νοικοκυριά περιόρισαν στο ελάχιστο τη χρήση του καυστήρα, άλλοι κλείδωσαν τελείως την κεντρική θέρμανση, ενώ εκατοντάδες πρατηριούχοι ακόμη περιμένουν τα χρωστούμενα για παραδόσεις πετρελαίου του προηγούμενου Χειμώνα.
Η εικόνα αυτή έχει αντίστοιχες επιπτώσεις και στις επιχειρήσεις του κλάδου. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι τα πρατήρια έχουν χάσει πάνω από το μισό τους τζίρο, ενώ πάνω από 1.100 έχουν βάλει λουκέτο ή υπολειτουργούν. Ακόμη και στις τουριστικές περιοχές, μετά την ανάσα της θερινής περιόδου, η κρίση επιστρέφει δριμύτερη, τονίζουν.
Μόνιμα μέτρα... μείωσης κρατικών εσόδων
Από την άλλη πλευρά, η υψηλότερη φορολόγηση δεν έφερε κέρδη στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που παρέθεσαν, το πρώτο επτάμηνο φέτος το Δημόσιο εισέπραξε 2,64 δισ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, έναντι 3,2 δισ. το ίδιο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου πέρυσι, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ λιγότερα εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης.
Σχολιάζοντας τις φήμες για νέα αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη, οι πρατηριούχοι σχολίασαν με νόημα ότι "αν επαληθευθεί αυτό, τότε η κυβέρνηση θα επιλέξει ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, αλλά για τη μείωση και όχι για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου".
Πολλά τα προβλήματα
Η ΠΟΠΕΚ επανέφερε το ερώτημα πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις από τον προσεχή Οκτώβριο θα χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης για τη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης καθώς υπάρχουν προφανή προβλήματα εφαρμογής, π.χ. σε πολυκατοικίες όπου συστεγάζονται διαμερίσματα με γραφεία και καταστήματα.
Για το θέμα της νοθείας, η διοίκηση της ΠΟΠΕΚ ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες για έξαρση των εισαγωγών βιοαιθανόλης από Βουλγαρία και Ιταλία, με την οποία νοθεύεται η βενζίνη. Η βιοαιθανόλη είναι βιοκαύσιμο και αναμειγνύεται με τη βενζίνη (όπως το βιοντήζελ αναμειγνύεται με το πετρέλαιο) αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτραπεί η χρήση της στην Ελλάδα.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου

1831: Πέθανε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο από τους Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη.

1917: Πέθανε ο Εντγκάρ Ντεγκά, γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος.

1932: Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Ιερισσό της Χαλκιδικής. Ολόκληρα χωριά καταστρέφονται, 161 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται.

1940: Η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η αυτοκρατορική Ιαπωνία υπογράφουν σύμφωνο συμμαχίας, που έμεινε στην ιστορία ως «Άξων».

1941: Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).

1972: Γεννήθηκε η Γκουίνεθ Πάλτροου, βραβευμένη με Όσκαρ αμερικανίδα ηθοποιός.

1984: Πέθανε ο Χρόνης Εξαρχάκος, κωμικός της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

1989: Η Βουλή παραπέμπει στο Ανώτατο Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά τους Ανδρέα Παπανδρέου, Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Γιώργο Πέτσο και Δημήτρη Τσοβόλα.

2004: Νταλίκα συγκρούεται με λεωφορείο του ΚΤΕΛ στο 173o χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, με αποτέλεσμα 7 μαθητές του Λυκείου Φαρκαδόνας να σκοτωθούν και 23 να τραυματιστούν.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανίκανοι να σκεφτούν – Κόβουν τις φοροαπαλλαγές και θεριεύουν τη φοροδιαφυγή!


Η λέξη πανικός είναι ίσως λίγη για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.






Μπροστά (ίσως) στον κίνδυνο στάσης χρηματοδότησης από την τρόικα τα μόνα μέτρα που παίρνει ή προτίθεται να πάρει είναι εισπρακτικά και μόνο από τους συνήθεις ύποπτους, στους οποίους όμως ανοίγει την πόρτα της φοροδιαφυγής.

Ενώ και η ίδια αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή, ενώ έχει παραδεχθεί (με άλλες λέξεις αλλά το έχει παραδεχθεί) την πλήρη ανικανότητά της να την πατάξει, με κινήσεις πανικού για να εμφανίσει εφέτος έσοδα στον προϋπολογισμό παίρνει μέτρα που οδηγούν και τον πιο νόμιμο πολίτη στη μαύρη συναλλαγή.
Κανείς, μα κανείς φαίνεται δεν έχει σκεφτεί τα παρακάτω τρία παραδείγματα τα οποία αποδεικνύουν ότι το “κόψιμο” φοροαπαλλαγών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πρόσκαιρη αύξηση εσόδων, αλλά μακροχρόνια εκτίναξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Ένα απλό παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι ένας φορολογούμενος με μεικτά έσοδα 42.000 ευρώ το χρόνο (μισθωτός) φορολογείται με 9.160 ευρώ (με βάση όσα ξέρουμε σήμερα).

Αν ο ίδιος άνθρωπος έχει πληρώσει και στον οδοντίατρο 1.500 ευρώ για τα οποία έχει πάρει αποδείξεις. Αυτά τα χρήματα προσφέρουν φοροαπαλλαγή. Δηλαδή δεν θα φορολογηθεί για 42.000, αλλά για 40.500. Ο φόρος του δηλαδή αμέσως από τα 9.160 ευρώ ευρώ θα πάει στα 8.590 Το κέρδος του φορολογούμενου είναι αμέσως, αμέσως 570ευρώ φόρου.

Έτσι και ο φορολογούμενος έχει κάθε λόγο να πάρει απόδειξη από τον οδοντίατρο και το κράτος “βλέπει” πόσα έσοδα έχει ο οδοντίατρος.

Χωρίς φοροαπαλλαγή γιατί να μην γίνει συμφωνία μεταξύ φορολογούμενου και οδοντίατρου για μειωμένη τιμή χωρίς απόδειξη για να μπορέσει ο πολίτης να αντισταθμίσει τη ζημιά; Το κράτος έτσι δεν θα χάσει; Ο οδοντίατρος δεν θα συνεχίσει να φοροδιαφεύγει; Μήπως θα φοβηθεί κανείς είτε ο οδοντίατρος είτε ο πολίτης ότι θα τους “τσιμπήσει” η εφορία;

Άλλο ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι ο ίδιος φορολογούμενος πληρώνει ενοίκιο. Παίρνει απόδειξη και το δηλώνει. Έχει μια φοροαπαλλαγή περί τα 240 ευρώ. Παράλληλα όμως ο ιδιοκτήτης του σπιτιού φορολογείται για ένα εισόδημα περί τις 4.000 ευρώ και το κράτος έχει κέρδος από το φόρο.

Αν λοιπόν ο φορολογούμενος δεν έχει έστω αυτά τα 240 ευρώ κέρδος γιατί να μην συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη να μειώσουν την απόδειξη στο μίνιμουμ επιτρεπτό όριο με μια παράλληλη πραγματική μείωση της τιμής του ενοικίου και να βγουν και οι δύο κερδισμένοι με μόνο χαμένο το κράτος;

Άραγε με τη μείωση του αφορολόγητου θα είναι πολλοί εκείνοι που θα ζητούν απόδειξη στους ελεύθερους επαγγελματίες, στον υδραυλικό για παράδειγμα, αυξάνοντας την τιμή κατά 23%; Γιατί; Υπέρ... πατρίδος;



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μπαινοβγαίνουν στο «οικόπεδο 12» οι Τούρκοι


Στο οικόπεδο 12, δηλαδή στη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται οι κυπριακές έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου από την αμερικανική εταιρεία "Noble Energy International", μπαινοβγαίνουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις", συνοδευόμενο από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία!

Το "Πίρι Ρέις" ακολουθούν από κοντά η τουρκική φρεγάτα "Giresun" και η τουρκική κορβετα "Bartin".

Αυτή την ώρα τα σκάφη κινούνται στα όρια του οικοπέδου 12 επιδιδόμενα σε έναν πόλεμο νεύρων.

Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται επίσης πολεμικά πλοία των Ηνωμενων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, περίπου 100 μίλια από την εξέδρα που γίνονται οι έρευνες πλέει η αμερικανική φρεγάτα "Monterey", ενώ στην ευρύτερη περιοχή κινούνται ένα βρετανικό και ένα ρωσικό πολεμικά πλοία.

Με την παρουσία πολεμικών τους πλοίων νοτιως της Κύπρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανια και η Ρωσία αποδεικνύουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για την εξέλιξη των κυπριακων ερευνών, αλλά και να παρακολουθήσουν με ίδια μέσα τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Πληροφορίες περί πτήσης αμερικανικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας στην περιοχή γύρω από την πλατφόρμα που γίνονται οι γεωτρήσεις για τη διαπίστωση της ποσότητας και ποιότητας φυσικού αερίου δεν επιβεβαιώνονται.

Πάντως είναι προφανές ότι με την «εισβολή» τους αυτή, εφ' όσον αρχίσουν τη διεξαγωγή ερευνών, τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το Πίρι Ρέις παραβιάζουν την κυριαρχία της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη που η Λευκωσία έχει ορίσει με το Ισραήλ και τα άλλα γειτονικά της κράτη.

Περίπου στις 11 το πρωί της Τρίτης, η τουρκική φρεγάτα "Giresun", η κορβέτα "Bartin" και το Πίρι Ρέις έπλεαν σε απόσταση περίπου 25 μίλια βορειοδυτικά από την εξέδρα "Homer Ferrington" που γίνονται οι γεωτρήσεις στον υποθαλάσσιο βυθό της Κύπρου.

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νέα μέτρα προανήγγειλε ο Βενιζέλος


Πρέπει να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και να λάβουμε σκληρότερα μέτρα ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση, τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου για τις επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο ρευστό διεθνές κλίμα, που, όπως επισήμανε, διαμορφώνει ένα «πλαίσιο μη παραγωγικό για τις δικές μας προτεραιότητες».
Ανέφερε επίσης ότι μετά την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων, των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου και του προϋπολογισμού του 2012 ως το τέλος του 2011, το πρωτογενές έλλειμμα μπορεί να μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ του ΑΕΠ, ώστε από το νέο έτος ο προϋπολογισμός να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Έχουμε επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος κατά 10% σε δύο χρόνια, είπε, καθώς το 2009 το έλλειμμα είχε ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ.
"Είναι άδικο να μην πέφτει το φως της δημοσιότητας στα επιτεύγματα της χώρας τα δυο τελευταία χρόνια" είπε.
"Πρέπει να κάνουμε μια υπερπροσπάθεια για να μπούμε σε έναν ενάρετο κύκλο ώστε να ανακόψουμε την ύφεση. Εάν χάσουμε τον πόλεμο θα έχει επέλεθει καταστροφή μιας πολεμικής ήττας με αξαίρεση την απώλεια ανθρώπινων ζωών" τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη περικοπής της δημόσιας δαπάνης, επισημαίνοντας πως αυτή αφορά στο 90% μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.
Μόνο το 10% είναι η λειτουργική δαπάνη και αυτή έχει περικοπεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος στο ειδικό τέλος για τα ακίνητα, υποστήριξε ότι αποτελεί ένα ασφάλιστρο κινδύνου για τις περιουσίες η αξία των ακινήτων είναι 1 τρισ. ευρώ, υπάρχει όμως και μεγάλο προϊόν παραοικονομίας και φοροδιαφυγής.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε ένα φαύλο κύκλο, καθώς οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής ήταν υψηλοί και η ύφεση της οικονομίας μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δημαγωγικές. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα έκθετη, δημιουργούμε στο εξωτερικό καχυποψία, λόγω της έλλειψης συναίνεσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην 6η δόση του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι η εκταμίευση της «θα γίνει και θα γίνει εγκαίρως», εντός του Οκτωβρίου, καθώς «η τρόικα γνωρίζει τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας».
«Το θέμα δεν είναι μία δόση για να πορευτούμε για ένα μικρό διάστημα, αλλά να εφαρμοστεί όλη η δέσμη των μέτρων που αποφασίστηκαν», τόνισε.
Ερωτηθείς για τα σενάρια χρεοκοπίας, επανέλαβε ότι είναι επιβλαβή, «καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα μεμονωμένο και επισφαλές».
«Τα σενάρια χρεοκοπίας κάνουν ζημιά στον Έλληνα πολίτη και στη χώρα», είπε και τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο αλλαγών στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και διέψευσε εκ νέου τα σχετικά σενάρια.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην επιστολή προς το ΔΝΤ, λέγοντας ότι θα είναι διπλή, δηλαδή θα αποτελείται από μία επιστολή του πρωθυπουργού με πολιτικές δεσμεύσεις και μία δικιά του με το περιεχόμενο των μέτρων.
Οι επιστολές θα αποσταλούν εντός της ημέρας.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα απαντήσει στη Βουλή επικαλούμενος τον «υψηλό τόνο» της δημοσιογράφου που του απηύθυνε την ερώτηση.

newsbomb.gr
 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Δοξάστε με»


«ΕΙΜΑΙ ο καλύτερος τεχνικός στον κόσμο και ένας υπερήφανος Πορτογάλος». Αν για κάτι φημίζεται ο Ζοσέ Μουρίνιο, πέρα από τις προπονητικές του ικανότητες, είναι η... μετριοφροσύνη του!
Ο Πορτογάλος τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης πρωταγωνιστεί εσχάτως σε διαφημιστική καμπάνια τράπεζας της πατρίδας του, όπου διαφημίζει παράλληλα και τον... εαυτό του. «Εχω κερδίσει το Champions League δύο φορές, το πρωτάθλημα Πορτογαλίας δύο φορές, το Κύπελλο Ισπανίας μία φορά, το πρωτάθλημα Αγγλίας δύο φορές και το ιταλικό πρωτάθλημα δύο φορές», αναφέρει στο σποτ ο Μουρίνιο και συμπληρώνει: «Η κριτική επικεντρώνεται σε μένα, όπως επίσης και η προσοχή. Είμαι ο καλύτερος. Πιστεύω στη χώρα μου παρά τις τωρινές δυσκολίες, επειδή έχουμε ανθρώπους με ταλέντο και αποφασιστικότητα. Δείξτε και εσείς την υπερηφάνειά σας».



enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Μπαμπά, γιατί με χτύπησε;»

«Μπαμπά, γιατί με χτύπησε;»



«Μπαμπά, γιατί με χτύπησε ο κύριος;» αναρωτήθηκε, σοκαρισμένη ακόμα, η οκτάχρονη Μελίνα. «Δεν καταλαβαίνω γιατί». Λίγο μετά το χτύπημα της μικρής από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον παιδικό τρόμο και η φωτογραφία της, γαντζωμένη στην αγκαλιά του πατέρα της, δημοσιεύθηκε στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Ε» προκαλώντας αίσθηση.
Το όνομά της Μελίνα. Πρόκειται για την οκτάχρονη που χτυπήθηκε την Κυριακή από δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ η φωτογραφία της, στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Ε» γαντζωμένη στην αγκαλιά του πατέρα της, προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων και πολλές αναδημοσιεύσεις στο Διαδίκτυο
Στις εύλογες απορίες της κόρης του, ο μπαμπάς της προσπάθησε να εξηγήσει τα… ανεξήγητα. Σίγουρα, ένας κύριος δεν χτυπάει ποτέ, τουλάχιστον ένα μικρό παιδί. Στη συνέχεια, πως «ήρθαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για κάποιες αποφάσεις που παίρνουν εκεί μέσα (σ.σ. Βουλή) και που κάθε μέρα μειώνουν τα λεφτά που παίρνει ο μπαμπάς και η μαμά». Και ενώ η ειρηνική διαμαρτυρία τους στο Σύνταγμα την περασμένη Κυριακή δεν είχε καν αρχίσει, οι «κύριοι» με τα πράσινα τους επιτέθηκαν αναίτια, ενώ ένας από αυτούς, με την ασπίδα που πάνω γράφει «Αστυνομία/Police», χτύπησε τη μικρή Μελίνα δυνατά στο πρόσωπο.
Ο πατέρας της, ο Ηλίας Βρεττάκος, μπορεί να είναι αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, όμως στο Σύνταγμα την Κυριακή βρέθηκε χωρίς τη συνδικαλιστική του ιδιότητα. «Ηρθαμε οικογενειακά». Αφορμή για την αναίτια επίθεση που δέχτηκαν ήταν «απλά ότι βρισκόμασταν εκεί», όπως καταγγέλλουν και τα μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» που διοργάνωναν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
«Τα ΜΑΤ θέλανε να φύγουμε από το πεζοδρόμιο» συνεχίζει ο κ. Βρεττάκος. «Να μας διώξουν. Ετρεξαν κατά πάνω μας. Μας φώναζαν, έβριζαν και με τις ασπίδες τους άρχισαν να μας σπρώχνουν βίαια. Χτύπησαν την κόρη μου με την ασπίδα στη γνάθο. Αυτή άρχισε να κλαίει. Την πήρα στην αγκαλιά μου και προσπάθησα να φύγω. Ετρεμε ολόκληρη. Με έσφιγγε δυνατά και δεν με άφηνε. Εγώ ήμουν εξοργισμένος και η κόρη μου φοβισμένη». Λίγο αργότερα, μόλις η μικρή ηρέμησε, την είδε ένας φίλος γιατρός που βρισκόταν εκεί και τον καθησύχασε.
«Γιατί τέτοια βαναυσότητα σήμερα στο μικρό παιδί μου; Γιατί τέτοια βαναυσότητα απέναντι σε τόσο κόσμο»; αναρωτιέται ο Ηλίας Βρεττάκος, προσπαθώντας τώρα ο ίδιος να εξηγήσει τα ανεξήγητα. «Θέλουν να μας τρομοκρατήσουν. Να μη διαμαρτύρεται κανείς. Να υποταχθούν όλοι. Γι’ αυτό γίνεται τέτοια προσπάθεια άγριας καταστολής». Στην κόρη του βέβαια, που τον ρώτησε λίγο μετά το χτύπημα που δέχτηκε από τις δυνάμεις καταστολής, «μπαμπά, τι θα γίνει άμα χτυπήσουν όλα τα παιδάκια;» προσπαθεί να βρει απαντήσεις ανάλογες της ηλικίας της. Προσπαθεί να της εξηγήσει πως οι άνθρωποι στη συγκεκριμένη συγκυρία βγάζουν το χειρότερό τους εαυτό.
«Εμείς δώσαμε αγώνες για να βελτιωθεί η ζωή μας. Στην κόρη μου κάθε βράδυ διηγούμαι αυτές τις ιστορίες. Για τους κοινωνικούς αγώνες, τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν και πως η Βουλή είναι ο ναός της Δημοκρατίας. Τώρα όμως έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Ο κόσμος της έχει γυρίσει ανάποδα παρ’ όλο που δεν είναι σε ηλικία να έχει συνείδηση των πραγμάτων. Είναι λες και ζούμε στις μαύρες εποχές της χούντας. Να σε τσαλαπατάνε όπως τσαλαπατάνε την ελευθερία σου και τη δημοκρατία»
ΠΗΓΗ: enet.gr (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ)
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...