Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Στους 700.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο


Από τους 699.658 εγγεγραμμένους άνεργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Ιούλιο, τα 288.961 είναι άνδρες (ποσοστό 41,30%) και 410.697 είναι γυναίκες (58,70%). Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 1,82% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 62,70% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 28,09% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,21%.
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 45,21% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 35,54%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 18,00% και στο εκπαιδευτικό πίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,25%.
Στους Έλληνες Υπηκόους αναλογεί το 93,05% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους Υπηκόους τρίτων χωρών το 5,68% και στους Υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,27%.
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 205.534 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 7.219 άτομα, ποσοστό 3,64% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 84,49% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 6,94% είναι Οικοδόμοι επιδοτούμενοι, το 3,76% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι, το 2,62% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι, και το 1,83% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι.
Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 81.773, μειωμένες κατά 19,86% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (102.032) και κατά 12,07% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 (92.996).
Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 23.988 (μειωμένες κατά 9,89% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά 11,17% σε σχέση με τον Ιούλιο 2010), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 31.532 (μειωμένες κατά 30,95% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά 11,22% σε σχέση με τον Ιούλιο 2010) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 25.510 (αυξημένες κατά 9,86% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά μειωμένες κατά 13,28% σε σχέση με τον Ιούλιο 2010).
Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 55.520, το 56,79% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά 23,20% από τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο (72.287) και μειωμένο κατά 11,20% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 (62.520).
Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 743 θέσεις εργασίας, έναντι 6.524 τον Ιούνιο και 1.059 τον Ιούλιο του 2010.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σκουπιδοπόλεμος αξίας 1,5 δισ. ευρώ για την Αττική

Mε ανοικτές τεχνολογίες συμπεριλαμβανομένης και της καύσης και εγγυημένα τα έσοδα προς τους εργολάβους με την πλάτη του δημοσίου θα δοθεί η μεγάλη μάχη για τα σκουπίδια της Αττικής που χθες προανήγγειλε στον διεθνή Τύπο και την ΕΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου και προβλέπει την διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, τα οποία θα αναλάβουν με την διαδικασία των ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου –ιδιωτικού τομέα) ιδιώτες για 20 έως 25 χρόνια. Ο εργολάβος θα αμείβεται με βάση τον όγκο των σκουπιδιών που θα επεξεργάζεται και συγκειμένους περιβαλλοντικούς στόχους που θα τεθούν (ανακύκλωση υλικών κ.α).

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την χώρα, όπου οι τράπεζες χρηματοδοτούν τα έργα με το σταγονόμετρο και αφορά τις μονάδες σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό.

Η κυβέρνηση και η αρμόδια διυπουργική επιτροπή που κατάρτισε το σχέδιο της προκαταρκτικής προκήρυξης του έργου, σχεδιάζουν να ξεπεράσουν τον σκόπελο της χρηματοδότησης, αναλαμβάνοντας «την αποπληρωμή της επένδυσης προς τον ανάδοχο του έργου και όλα τα αναγκαία θεσμικά και οικονομικά μέτρα για το σκοπό αυτό». Υπολογίζεται ότι οι εργολάβοι διεθνείς και εγχώριοι παίκτες θα εισπράξουν από την διαχείριση των απορριμμάτων μέσα στην επόμενη 20κοσαετία περίπου 1 έως 1,5 δισ. ευρώ. Επειδή όμως τα χρήματα αυτά θα βγουν από τους όχι και τόσο αξιόπιστους ΟΤΑ, η κυβέρνηση εγγυάται ότι οι ανάδοχοι θα πληρωθούν για τα έργο τους, υποσχόμενη την πιστή τήρηση των υποχρεώσεων των δήμων.

Το συνολικό κόστος των έργων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 430 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό έως 140 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος - επενδυτής. Από το ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι παράλληλα, ξεκινούν συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014. Με βάση την προκαταρκτική προκήρυξη που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες, ο διαγωνισμός θα είναι «διαφανής και ανοικτός σε όλες τις δόκιμες και περιβαλλοντικά συμβατές μεθόδους επεξεργασίας που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας».

Η προκήρυξη δεν ξεκαθαρίζει εάν θα γίνει ένας ή περισσότεροι διαγωνισμοί, αφήνει όμως ανοικτό να υπάρξει τμηματοποίηση του διαγωνισμού. Προβλέπει επίσης ότι οι υπάρχουσες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τα έργα απορριμμάτων θα μπορούν να αξιοποιηθούν και να επικαιροποιηθούν και με την προϋπόθεση ότι ο ανάδοχος θα προχωρήσει στην έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων, ανάλογα με την προτεινόμενη τεχνολογία.

Η διαβούλευση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου θα διατίθονται ηλεκτρονικά τα τεύχη δημοπράτησης των τεσσάρων εργοστασίων της Αττικής τα οποία αρχικά κατάρτισε ο ΕΣΔΚΝΑ και εν συνεχεία τροποποίησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Με την λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων, οι ανάδοχοι καλούνται να βρουν άμεσα εναλλακτικές λύσεις για την διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής λόγω του επικείμενου κορεσμού του υφιστάμενων χώρων υγειονομικής ταφής. Οι επιχειρηματίες του κλάδου κρούουν το καμπανάκι και προβλέπουν ότι η Φυλή, η μοναδική χωματερή σε λειτουργία έχει χρόνο ζωής λιγότερο από δύο χρόνια.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου

1617: Δημιουργείται ο πρώτος δρόμος μονής κατεύθυνσης στο Λονδίνο.

1793: Η επαναστατική Γαλλία εισάγει για πρώτη φορά την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, καλώντας στα όπλα όλους του Γάλλους, ηλικίας 18 έως 25 ετών.

1979: Ο σοβιετικός χορευτής Αλεξάντερ Γκοντούνοφ αυτομολεί στη Δύση.

1982: Η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίζεται με νόμο (Ν. 1285) που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου.

2004: Η Αθανασία Τσουμελέκα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 20.000 μ. βάδην, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Την ίδια μέρα, η Χρυσοπηγή Δεβετζή στέφεται αργυρή ολυμπιονίκης στο τριπλούν.

Γεννήσεις


1912: Τζιν Κέλι, αμερικανός χορευτής και τραγουδιστής. Πρωταγωνίστησε σε κλασσικές ταινίες, όπως «Τραγουδώντας στη Βροχή» και «Ένας Αμερικανός στο Παρίσι».

1949: Κατιάνα Μπαλανίκα, ηθοποιός και τραγουδίστρια.

1952: Γιώργος Μάγγας, βιρτουόζος του κλαρίνου.

Θάνατοι

1305: Γουίλιαμ Γουάλας, σκοτσέζος πατριώτης. Αποκεφαλίστηκε από τους Άγγλους σε φυλακή του Λονδίνου.

1926: Ροντόλφο Βαλεντίνο, κατά κόσμον Ροντόλφο Αλφόνσο Ραφαέλο Πιέτρο Φιλιμπέρτο Γκουλιέλμι ντι Βαλεντίνα Ντ' Αντογουόλα, ιταλός ηθοποιός και είδωλο του βωβού κινηματογράφου.

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Καταρρίφθηκαν οι κατηγορίες που βάραιναν τον Στρος Καν

Καταρρίφθηκαν όλες οι κατηγορίες που βάραιναν τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσαν οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την πολύκροτη υπόθεση. Στο συμπέρασμα κατέληξαν μετά από την κατάθεση της μηνύτριας καμαριέρας, η οποία, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, όχι μόνο δεν έπεισε κανέναν ότι υπέστη σεξουαλική επίθεση, αλλά τους έκανε να πουν πως τα ψέματα της είναι συντριπτικά.

Τελευταίο τηλεγράφημα μάλιστα, αναφέρει πως ο Στρος Καν και η Ντιαλό, είχαν σεξουαλική σχέση.

Στο μεταξύ, το σχετικό με τα συμπεράσματα των εισαγγελέων της Νέας Υόρκης έγγραφο, στάλθηκε σε δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, με τη σαφή και αποφασιστικής σημασίας επισήμανση: "Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, δεν έχουμε πεισθεί για την ενοχή του κατηγορούμενου".

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς που έχει αναλάβει την υπόθεση, ζήτησε, με επιστολή του, προς το δικαστή Μάικλ Ομπους, να σταματήσει κάθε διαδικασία σε βάρος του Στρος Καν, με αποτέλεσμα ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ να του εκφράσει την "ευγνωμοσύνη" του.

Ο Στρος Καν αναμένει την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου σήμερα Τρίτη. Στην περίπτωση που τελικώς αθωωθεί ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ θα είναι αυτομάτως ελεύθερος να επιστρέψει άμεσα στη Γαλλία.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο στοιχειωμένος δρόμος


Στα τέλη του 1800 εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς μία γυναίκα και το μικρό της αγοράκι στο δρόμο αυτό,(Morrow Road), στοΜίσιγκαν των ΗΠΑ. Το αγοράκι εξαφανίστηκε πρώτο και η μητέρα πέθανε στην προσπάθειά της να το βρει κι έκτοτε στοιχειώνει το συγκεκριμένο δρόμο.
Πολλοί από τους κατοίκους υποστηρίζουν ότι έχουν δει το φάντασμα της μητέρας στην αιώνια αναζήτηση του γιου της μέχρι σήμερα.
Τα ερωτήματα πολλά. Τι συνέβη στο παιδί; Tι απέγινε η μητέρα; Πως εξαφανίστηκαν; Είδε κανείς μία γυναίκα με αιματοβαμμένα χέρια να περιφέρεται στο δάσος; Υπάρχει κάποιο τέρας; Ευσταθούν οι ισχυρισμοί των ντόπιων ότι ακούν το κλάμα ενός μωρού κοντά στη γέφυρα;
Υπάρχουν τουλάχιστον 10 διαφορετικές εκδοχές του θρύλου. Μία από αυτές κάνει λόγο για απαγωγή του αγοριού και πως η μητέρα απεγνωσμένη ψάχνοντας στο δάσος άφησε την τελευταία της πνοή. Άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως το παιδί πνίγηκε και η μητέρα δεν άντεξε και κρεμάστηκε. Κάποια άλλη κάνει λόγο για εισβολή ληστών στο σπίτι που κατέληξε στη δολοφονία της μητέρας και του παιδιού. Και οι θεωρίες δεν έχουν τέλος…
Κάποιοι άλλοι πιστεύουν μία πιο απλή εκδοχή. Το αγόρι δολοφονήθηκε και η μητέρα βγαίνοντας να το ψάξει έπεσε θύμα βιασμού και δολοφονίας.
Η θεωρία με τους περισσότερους υποστηρικτές είναι αυτή που λέει πως η μητέρα εγκατέλειψε το παιδί στη γέφυρα, όταν όμως μετάνιωσε και γύρισε για να το πάρει, το μωρό είχε εξαφανιστεί. Έτσι ξεκίνησε η αναζήτησή τηςπου κρατάει μέχρι σήμερα.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τραπεζίτες: παίρνουν εκατομμύρια, ενώ ο κόσμος πεινάει!


Την ώρα που ο ελληνικός λαός περνάει τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση, με μισθούς και συντάξεις πείνας, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και το μέλλον μας ως κράτος είναι αβέβαιο… μισθούς "μαμούθ" απολαμβάνουν οι 'Ελληνες τραπεζίτες. Αποδοχές χιλιάδων αλλά και εκατομμυρίων ευρώ το μήνα παίρνουν οι κύριοι που καθημερινά οδηγούν έναν ολόκληρο λαό στην εξαθλίωση. Ντροπή τους! Τη στιγμή, μάλιστα, που οι –υπό τη διοίκησή τους- ελληνικές τράπεζες δεν είναι καν σε θέση να σταθούν μόνες τους στα πόδια τους και παίρνουν δισεκατομμύρια κρατικές επιχορηγήσεις για την επιβίωσή τους.
Ας δούμε όμως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ποιές είναι οι απολαβές των κορυφαίων τραπεζικών στελεχών:
Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, προκύπτει ότι o Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος απολαμβάνει πολύ υψηλότερες αμοιβές από τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ κ. Μπεν Μπερνάνκε!
Ο μισθός του κ. Γ. Προβόπουλου; Αγγίζει τα 4.051.049 ευρώ το χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στους ετήσιους μισθούς 8.000 ανέργων. Μάλιστα, καλά διαβάσατε.
Την ίδια ώρα στην Εθνική δόθηκαν υπό τη μορφή των bonus περίπου 48 με 50 εκατ. ευρώ. Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Απ. Ταμβακάκης, λαμβάνει 270 χιλιάδες ως καθαρή αμοιβή και 370 χιλιάδες υπό την μορφή bonus δηλαδή 640 χιλιάδες ευρώ. Οι απολαβές του αντιπροέδρου ανέρχονται σε 230 χιλιάδες και μαζί με το bonus στις 600 χιλιάδες ευρώ.
Οι γενικοί διευθυντές κ.κ. Τουρκολιάς, Λεόπουλος, Χριστοδούλου κ.ά. λαμβάνουν βασικές απολαβές 250, 170 και 180 χιλιάδες αντίστοιχα ενώ μαζί με τα bonus θα φθάσουν τις 350 με 400 χιλιάδες ευρώ. Τα συνολικά bonus σε 16 άτομα αγγίζουν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα πληρώνονται ασφάλιστρα στην διοίκηση τον χρόνο από 5 χιλιάδες ευρώ έως 28 χιλιάδες ευρώ (στην περίπτωση του κ. Τουρκολιά).
Περίπου στα 3 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι βασικές απολαβές του ΔΣ της Alpha Bank ωστόσο κατά καιρούς διανέμονται πολλά stock options (περί τα 2,9 εκατ μετοχές, οι οποίες μοιράζονται σε 245 στελέχη). Με δεδομένο ότι στο παρελθόν είχαν ασκηθεί δικαιώματα 1,8 εκατ μετοχών σε τιμή 20,6, δηλαδή περίπου 30 εκατ. ευρώ, είναι προφανές ότι λόγω της κρίσης και του νόμου δεν θα διατεθούν stock options.
Στην Eurobank ο πρόεδρος Ξ. Νικήτας λαμβάνει 164 χιλιάδες ευρώ και bonus 250 χιλιάδων ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος Ν. Νανόπουλος 135 χιλιάδες ευρώ βασικές αποδοχές και bonus 770 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι Μπαλλής, Κολακίδης και Καραμούζης εμφανίζουν βασικές αποδοχές 135 χιλιάδες και bonus 650 χιλιάδες.
Στους γενικούς διευθυντές τα bonus φθάνουν τις 150 με 180 χιλιάδες ευρώ. Επίσης έχουν δοθεί και stock options 456 χιλιάδες μετοχές στον Ν. Νανόπουλο και 354 χιλιάδες σε κάθε ένα από τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους.
Στην Πειραιώς ο πρόεδρος Μ Σάλλας λαμβάνει 1,98 εκατ. ευρώ το χρόνο βασικό μισθό και 1,15 εκατ. έκτακτα, δηλαδή σύνολο περίπου 3,2 εκατ ευρώ. Επίσης διαθέτει και πρόγραμμα συνταξιοδότησης 22 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των υπόλοιπων στελεχών της κορυφής της διοικητικής πυραμίδας, ο κ. Θ Πανταλάκης λαμβάνει βασικές αποδοχές 870 χιλιάδες ευρώ και bonus 530 χιλιάδες ευρώ.
Στην Citibank o επικεφαλής λαμβάνει 20 χιλιάδες ευρώ ή 300 χιλιάδες ευρώ ετησίως και στην Aspis περίπου 600 χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι οι προαναφερθέντες μισθοί προκαλούν το κοινό αίσθημα, σε μια εποχή που ο κόσμος έχει φτάσει στο αμήν. Και, μάλιστα, την ώρα που οι ίδιες τράπεζες, με τη διοίκηση των καλοπληρωμένων στελεχών τους, δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και απαιτούν κρατικά δεκανίκια. Με άλλα λόγα, την ώρα που τους παχυλούς μισθούς τους πληρώνει ο φορολογούμενος, ο οποίος πεινάει.
Μπορεί, λοιπόν, να μας ενημερώσει επίσημα η κυβέρνηση ή η Τράπεζα της Ελλάδος, ότι δεν ισχύουν τα παραπάνω; Εμείς απλά ρωτάμε!

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σάλος από νομοσχέδιο που προβλέπει στείρωση στους Ρομά!


«Στειρώστε τις Τσιγγάνες, κάνουν πολλά παιδιά»: το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σλοβακίας προκαλεί σοκ. Προβλέπει δωρεάν στειρώσεις για τους φτωχούς, προτείνοντάς τους ως κίνητρο επιδοτήσεις. Ομως στην περίπτωση της Σλοβακίας οι φτωχοί στη μεγάλη ανήκουν κυρίως στη μειονότητα των Ρομά, μια από τις πιο περιθωριοποιημένες της Ευρώπης. Στην πράξη αυτούς είναι που αφορά κυρίως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας. Ο υπουργός είναι μέλος του υπερσυντηρητικού κόμματος Ελευθερία και Αλληλεγγύη που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μπρατισλάβας.
 
Βεβαίως ξέσπασαν αντιδράσεις, όμως η πρόταση νόμου επιβεβαιώνει τραγικά τον ρατσιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Ρομά στη Γηραιά Ηπειρο. Στη Γαλλία απελαύνονται μαζικά από τον Σαρκοζί, στην Ουγγαρία υποβάλλονται σε πογκρόμ από τους ακροδεξιούς της Μαγυάρικης Φρουράς. Ακόμη και στη σταθερή γερμανική δημοκρατία, οι Ρομά που κατέφυγαν εκεί ως πρόσφυγες των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας δεν έχουν πλήρες καθεστώς ασύλου. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της χώρας, οι Ρομά είναι η μειονότητα που έχει τη χειρότερη μεταχείριση σε όλη την ΕΕ.
 
Το σλοβακικό νομοσχέδιο επικαλείται τις καλύτερες προθέσεις: να δοθεί στους φτωχούς που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ανατροφή πολλών παιδιών η επιλογή να μην κάνουν άλλα. Οχι με χάπι ή με προφυλακτικό, αλλά με δωρεάν στείρωση, που θα επιβραβεύεται με επιδοτήσεις σε ευρώ. Ομως στην Μπρατισλάβα έχει ξεσπάσει πολεμική. Οι Χριστιανο-Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα δέχονται κατηγορίες για προγραμματισμένη εξόντωση και συγκρίνονται με τους Ναζί που στείρωναν όσους δεν ήταν Αριοι ή έπασχαν από αναπηρίες.
 
Η αλήθεια είναι πως το κόμμα Ελευθερία και Αλληλεγύη δεν αναφέρει ως στόχο του τους Ρομά. Ομως όλοι ξέρουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των λίγων φτωχών Σλοβάκων αποτελείται απ' αυτούς: είναι από 200 έως 400 χιλιάδες μέσα σε 5,5 εκατομμύρια. «Αν δει κανείς τα κριτήρια στο νομοσχέδιο, μπορεί να συμπεράνει πως οι προτάσεις αυτές απευθύνονται ειδικά στους Ρομά», καταγγέλλει η κοινωνιολόγος Ελενα Γκριγκλέροβα Γκαλόβα.

newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ακριβότερο το φαγητό για τους Έλληνες


Στο 23% ο συντελεστής φορολόγησης στην εστίαση από την 1η Σεπτέμβρη

Φθηνότερα θα κοστίζει το φαγητό για τον τουρίστα που θα φοράει... βραχιολάκι, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ενισχύσει τον τουρισμό εισαγωγής, ενώ βάζει τέλος στα σενάρια αναβίωσης των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών.

Ο αυξημένος συντελεστής φορολόγησης 23% από 13% στην εστίαση θα ισχύσει κανονικά από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, βάζοντας τέλος στα όποια σενάρια περί μη εφαρμογής του μέτρου, που είχαν διαρρεύσει τελευταία από την ίδια την κυβέρνηση.

Θα υπάρξουν όμως δύο εξαιρέσεις:

1. Παραμένει στο 13% ο ΦΠΑ για το φαγητό που συμπεριλαμβάνεται στα πακέτα «all inclusive», που κλείνουν οι tour operators από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα. Αφορά ουσιαστικά τους ξένους, αλλά και τους Έλληνες τουρίστες που κλείνουν μέσω ξένου τουριστικού πρακτορείου πακέτα διακοπών, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες: διαμονή (εντάσσεται σε ΦΠΑ 6,5%), φαγητό, ποτό (ΦΠΑ 23%) κλπ.

Πρόκειται για τους γνωστούς τουρίστες με τα βραχιολάκια που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια σε τουριστικές μονάδες. Το φαγητό των πακέτων αυτών θα συνεχίσει να υπόκειται σε ΦΠΑ 13%. Το μέτρο, πάντως, εκτιμάται ότι θα θίξει τα ελληνικά τουριστικά γραφεία, τα οποία δεν θα απολαύουν της ίδιας ευνοϊκής μεταχείρισης, καθώς και τους Έλληνες που χωρίς τα βραχιολάκια θα αρχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23% για το φαγητό τους από την 1η Σεπτεμβρίου.

2. Διατήρηση στο 13% και για τα μικτά καταστήματα, όπου κυριαρχεί η πώληση συσκευασμένων τροφίμων. Δηλαδή, αν σε ένα κατάστημα πωλούνται συσκευασμένα τρόφιμα και μαγειρεμένα τρόφιμα, όταν ο τζίρος του καταστήματος κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά την πώληση των πρώτων, τότε θα επιβάλλεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%.

Εντούτοις, τα εστιατόρια, όπως αναφέρει σήμερα η Ελευθεροτυπία, είτε για επιτόπια κατανάλωση είτε για ντελίβερι, θα πωλούν τα μαγειρεμένα τρόφιμα με 23% ΦΠΑ από την 1η Σεπτεμβρίου έναντι 13% μέχρι 31 Αυγούστου. Η διαδικασία καθορισμού των περίπου 137 μικτών δραστηριοτήτων που θα συνεχίσουν να υπάγονται στο 13% βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ΦΠΑ που εντέλει θα ισχύσει θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Είναι προφανές ότι τα δύο μέτρα και σταθμά για το ΦΠΑ στην εστίαση θα προκαλέσουν αλαλούμ στην αγορά, πέρα από το ότι θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά για ορισμένους κλάδους του τουρισμού εντός Ελλάδας. Αν και χθες το βράδυ παράγοντες του υπουργείου επιχείρησαν να μαζέψουν το όλο θέμα, λέγοντας πως ο ΦΠΑ 13% θα παραμείνει για διατροφή που συνοδεύει το δωμάτιο ξενοδοχείου, χωρίς όμως να δώσουν και πάλι σαφείς εξηγήσεις.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι μπορεί τα πάντα να συζητούνται, αλλά «τίποτα δεν αναστέλλεται και δεν ανακόπτεται» ως προς τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου όσο διεξάγεται η συζήτηση για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα νομοθετηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Οι «3» διευκρινίσεις που έδωσε αφορούν:

1. Βάζει τέλος στα όποια σενάρια αναβίωσης των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, που ανέκυψαν τις τελευταίες ημέρες. Και παραπέμπει τους επιτηδευματίες στο φορολογικό έλεγχο που θα γίνει αυστηρότερος και θα εντατικοποιηθεί μέσω του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες, της καταγραφής της περιουσίας, του ηλεκτρονικού χρήματος και των μηχανισμών είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ.

2. Συζητά μείωση του ΦΠΑ, με πιθανότατο το σενάριο περιορισμού του στο 20% και 10% από 23% και 13% αντίστοιχα, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τις επιχειρήσεις σε πρακτική και εφαρμόσιμη λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσής του.

3. Αναστολή του πόθεν έσχες και σε άλλες, πλην των ακινήτων, παραγωγικές -όπως τις χαρακτήρισε- επενδύσεις, για να αναφερθεί στον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Επίσης, έθεσε και το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας πως θα το εξετάσουν συνδυαστικά με τους φόρους, δεδομένου ότι η μείωση των εισφορών προκαλεί αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων.

newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...