Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Στον… πυρετό του χρυσού


Oταν νόμιμα και μη ανταλλακτήρια χρυσού συγκεντρώνουν τον χρυσό στην Ελλάδα – πληρώνοντας χαμηλότερη αξία στους κατόχους του-  στην παγκόσμια αγορά η  Κίνα, οι κεντρικές τράπεζες και τα ΕTF χρυσού στηρίζουν την ζήτηση του κίτρινου πυρετού, όπως συμπεραίνει το World Gold Council στην πιο πρόσφατη ανάλυση του ( μέσα Μαΐου). Συγκεκριμένα, στην Κίνα, η ζήτηση, είτε επενδυτική, είτε για τα κοσμήματα, σημείωσε αύξηση 10% φθάνοντας τους 255,5 τόνους χρυσού. Σ ότι αφορά τις κεντρικές Τράπεζες η ζήτηση οδηγείται από την Ρωσία και το Καζακστάν ( Πίνακας 2), αφού στο τρίμηνο Μαρτίου- Μαΐου στην Ρωσία έγιναν συναλλαγές αγοράς 32 τόνων, ενώ  η Κεντρική Τράπεζα του Μεξικό πραγματοποίησε μια ακόμη συναλλαγή αγοράς με 16 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council. Μεγάλος παράγοντας που επηρεάζει την ζήτηση χρυσού, είναι και τα Etf χρυσού ( κεφάλαια που επενδύουν σε μετοχές και ορυχεία χρυσού)  καθώς η ζήτηση γι΄ αυτά τα επενδυτικά προϊόντα ανήλθε σε 51,4 τόνους που αντιστοιχεί σε αξία ίση με 2,8 δισ. ευρώ.    
5% μικρή πτώση λόγω της Ινδίας συνολικά
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία η παγκόσμια ζήτηση χρυσού το πρώτο τρίμηνο του 2012 ανήλθε σε 1097,6 τόνους σημειώνοντας πτώση 5% από την υψηλή ζήτηση που εμφανίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2011 όταν η ζήτηση έχει φθάσει τους 1150 τόνους. Αυτή η μείωση αποδίδεται κυρίως στους φόρους που επιβλήθηκαν στην Ινδία και στις υψηλές τιμές χρυσού. Επιπλέον, στην Ινδία λόγω των φόρων η ζήτηση για χρυσού κοσμήματα, σημείωσε πτώση 19%. Πάντως, η μέση τιμή του χρυσού στο εξάμηνο ήταν 1690,5 δολάρια ( σήμερα κυμαίνεται στα 1580 δολάρια ), και όπως προαναφέρθηκε η τιμή επηρεάστηκε από την ζήτηση από την Κίνα, τις κεντρικές τράπεζες και τα ETF.
Κλοπή από τα ανταλλακτήρια – οι σύγχρονοι Σαράφηδες
Εδώ και δυο χρόνια σχεδόν, στην Αθήνα και σε όλη την επικράτεια ανοίγουν σωρηδόν τα κίτρινα ανταλλακτήρια που αγοράζουν χρυσό από τους πολίτες. Δυστυχώς, την ίδια δουλειά κάνουν και κάποιοι χρυσοχόοι. Κατά τεκμήριο, οι πολίτες που προσέρχονται δεν γνωρίζουν ούτε την αξία του χρυσού – όπως αυτή αποτιμάται καθημερινά στις αγορές, ούτε την ουγγιά. Το αποτέλεσμα είναι αντικείμενα αξίας να αλλάζουν χέρια σε χαμηλότερες τιμές από τις πραγματικές.    
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΧΡΥΣΟΥ – Διεθνή στατιστικά – Ιούλιος 2012 –Πηγή world council of gold
Τόνοι
1.    ΗΠΑ            8135,5
2.    Γερμανία        3396,3
3.    ΙΜF            2814
4.    Iταλία            2451
5.    Γαλλία            2435
6.    Κίνα            1054
7.    Ελβετία        1040
8.    Ρωσία            911,3
9.    Ιαπωνία        765,2
10.    Ολλανδία        612,5
*** Η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα κατέχει 502 τόνους *** Η Ελλάδα στον παραπάνω κατάλογο βρίσκεται στην 32η θέση κατέχοντας 111,7 τόνους χρυσού.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιος είναι ο μακελάρης του Ντένβερ


Διαβάστε το πρoφίλ του 24χρονου τελειόφοιτου νευροεπιστήμονα που σκόρπισε το θάνατο σε κινηματογράφο.

Καθώς οι ερευνητές της αστυνομίας και του FBI συγκεντρώνουν στοιχεία για το μακελειό σε μια από τις αίθουσες ενός κινηματογράφου στο Κολοράντο, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να ρίξουν φως στην εικόνα του φερόμενου ως δράστη: ενός 24χρονου τελειόφοιτου νευροεπιστήμονα, ονόματι Τζέιμς Χολμς.

Κάτοικοι της πλούσιας συνοικίας του Σαν Ντιέγκο όπου μεγάλωσε τον χαρακτήρισαν μοναχικό. Στην ομάδα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου που έπαιζε στο γυμνάσιο, στην οποία οι σχέσεις ήταν στενές, ουδείς θυμόταν πολλά γι’ αυτόν, κατά το ρεπορτάζ δημοσιογράφων του NBC.

Μια νεαρή γυναίκα που τον γνώριζε στο γυμνάσιο είπε πως ήταν “ωραίος τύπος”, αλλά της είχε φανεί παράξενο ότι ταυτιζόταν με τον “κακό” στις ταινίες δράσης.

Ήταν εξαίρετος μαθητής στο γυμνάσιο στο Σαν Ντιέγκο, ενώ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ, από το οποίο αποφοίτησε, είχε κορυφαίους βαθμούς.

Εγγράφηκε σε ένα διδακτορικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, όμως κάτι φαίνεται ότι του συνέβη πριν από περίπου δύο μήνες, όταν ξαφνικά οι βαθμοί του άρχισαν να επιδεινώνονται ραγδαία.

Η εφημερίδα The Washington Post ανέφερε ότι ένας καθηγητής στη σχολή του στο Κολοράντο είπε ότι σκέφτηκε αμέσως τον Χολμς όταν άκουσε πως ένας φοιτητής ήταν ύποπτος για τη σφαγή. Ήταν “πολύ ήσυχος, παράξενα ήσυχος στην τάξη”, και φαινόταν “κοινωνικά απομονωμένος”.

“Τον θεωρούσα πάντα λίγο παράξενο. Ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω τι ήταν ακριβώς αλλά κάτι μου έλεγε να μην τον πλησιάσω, γυναικεία ένστικτα υποθέτω”, είπε μια φοιτήτρια στο NBC.

Ο Χολμς χαρακτηρίζεται μεθοδικός, και αυτό σύμφωνα με τις αρχές φάνηκε στο σχεδιασμό της επίθεσής του. Μοιάζει να προσπάθησε να εξαφανίσει τα ίχνη του στο Διαδίκτυο. Οι αναζητήσεις για αυτόν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter κ.ά. ελάχιστα δεδομένα απέφεραν.

Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι ο Χολμς είχε “μεταμφιεστεί” σαν τον Τζόκερ, τον εχθρό του κινηματογραφικού Μπάτμαν, όταν έκανε την επίθεση. Είχε βάψει τα μαλλιά του πορτοκαλί. Ένας αστυνομικός είπε πως είχε μαζί του δυο πιστόλια, μια καραμπίνα κι ένα ημιαυτόματο, ενώ φορούσε ειδικό εξοπλισμό, αλεξίσφαιρο κι αντιασφυξιογόνο μάσκα. Σκότωσε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε 58.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο δράστης έμοιαζε εκπληκτικά ψύχραιμος καθώς πυροβολούσε–έριξε πάνω από εκατό φορές, χάρη σε ένα ειδικό τυμπανοειδή γεμιστήρα που είχε προσαρμόσει στο ημιαυτόματο τουφέκι του, μετατρέποντάς το σε ελαφρύ πολυβόλο–μέσα στη γεμάτη κόσμο αίθουσα, πριν βγει και παραδοθεί ήρεμα στην αστυνομία.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το διαμέρισμα του υπόπτου είναι παγιδευμένο με ένα περίπλοκο σύστημα καλωδίων, χημικών ουσιών κι εκρηκτικών που ίσως χρειαστούν ημέρες για να εξουδετερωθούν. Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι ίσως προχωρήσει σε ελεγχόμενες εκρήξεις τις επόμενες ώρες.



Newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Από τη συλλογή αποδείξεων, στις κάρτες με τα... δώρα


Νέο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με έμφαση στις συναλλαγές μέσω κάρτας και εγκατάλειψη του συστήματος συλλογής αποδείξεων, το οποίο κρίνεται αποτυχημένο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", το οικονομικό επιτελείο στοχεύει να υιοθετήσει το αμερικανικό μοντέλο φορολόγησης, με φορομπόνους, εκπτώσεις και συμμετοχή σε κληρώσεις με δώρα για όσους φορολογούμενους επιλέγουν να πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο αμερικανικό σύστημα ο φόρος εισοδήματος επιβάλλεται μόνο στο μέρος του εισοδήματος που δεν καταναλώνεται ή δεν επενδύεται. Έτσι, αν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα 40.000 ευρώ και στη διάρκεια του έτους έχει δαπανήσει 30.000, ο φόρος εισοδήματος θα επιβληθεί στη διαφορά των 10.000 ευρώ, με έναν χαμηλό συντελεστή της τάξεως του 10% ή ακόμα και χωρίς φόρο.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών
1. Ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί πολλές φορές, αυτή τη φορά το σύστημα είναι σχεδόν έτοιμο και εκτιμάται ότι από το φθινόπωρο
2. Φοροκίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος. Ο φορολογούμενος ο οποίος θα κάνει τις συναλλαγές του με πλαστικό χρήμα θα έχει μεγάλο μπόνους. Έτσι, όσοι βοηθούν στην αποτύπωση κάθε συναλλαγής, θα κερδίζουν μείωση ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%. Παράλληλα, με τον κωδικό απόδειξης θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών, με δώρα τα οποία θα μπορούσαν να είναι αυτοκίνητα, ταξίδια ή ακόμα και μετρητά.
3. Συμμετοχή των τραπεζών. Δεδομένου ότι στην περίπτωση πληρωμών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, τα χρήματα αποδίδονται από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις με τις οποίες έγινε η συναλλαγή, η ίδια η τράπεζα θα παρακρατεί τον ΦΠΑ και στη συνέχεια θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Στη συνέχεια, θα αποδίδει το ποσό της συναλλαγής πλην ΦΠΑ, στις επιχειρήσεις και έτσι θα κόβεται κάθε δυνατότητα να εισπράττουν οι επιχειρήσεις τον ΦΠΑ και να μην τον αποδίδουν στο Δημόσιο.
Το φιάσκο με τις αποδείξεις
Σύμφωνα με "Τα Νέα", το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το ισχύον σύστημα συλλογής αποδείξεων απέτυχε.
Όταν ίσχυε το μπόνους της επιστροφής φόρου για όσους μάζευαν περισσότερες αποδείξεις, οι επιστροφές φόρου εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Όταν κόπηκε το μπόνους, άρχισαν οι ανταλλαγές αποδείξεων και οι αποδείξεις μαϊμού.
Επίσης, το υπουργείο εκτιμά ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι, έχουν φουσκώσει στις δηλώσεις τους το ύψος των αποδείξεων που έχουν συλλέξει, καθώς είναι πρακτικά αδύνατον αν ελεγχθεί αν λένε την αλήθεια.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ το ραμαζάνι

 

Μετά από σύσκεψη των αρμόδιων υπουργείων, αποφασίστηκε να παραχωρηθούν δωρεάν για την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους, κατά την Μεγάλη Εορτή της Ισλαμικής Θρησκείας, της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Id al Fitr), σε όσους μουσουλμάνους της περιοχής της πρωτευούσης το επιλέξουν, δύο χώροι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.) και στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.).
Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία που επιθυμούν να κάνουν χρήση των χώρων αυτών, καλούνται να καταθέσουν εγγράφως στα Διοικητικά Συμβούλια του Σ.Ε.Φ. και του Ο.Α.Κ.Α. τις αιτήσεις τους μέχρι τις 10 Αυγούστου 2012.
Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία περιοχών της χώρας, όπου δεν έχουν προβλεφθεί χώροι προσευχής για Μουσουλμάνους, καλούνται να απευθυνθούν στους κατά τόπους Δήμους.

Πηγή enikos
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συνελήφθησαν 20 λαθρομετανάστες

 


Είκοσι άτομα που εισήλθαν λαθραία στην χώρα μας από το Πακιστάν και το Μπακλαντές εντόπισαν και συνέλαβαν σήμερα το πρωί στον Δομοκό άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας.
Οι αλλοδαποί διέμεναν σε δύο εγκαταλελειμμένες αποθήκες.
Μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κανένα νόμιμο έγγραφο επάνω τους.
Αυτή την ώρα κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που χρειάζονται για την απέλασή τους.
Πηγή: lamiastar.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...