Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Τι θα αγοράζατε από τους Έλληνες ;


Το αμερικανικό δίκτυο CNBC κάνει γκάλοπ μεταξύ των αναγνωστών του με το ερώτημα… «τι θα αγοράζατε από τους Έλληνες».

Μέχρι στιγμής όμως φαίνεται πώς η πλειοψηφία δεν θα… πλησίαζε καθώς δεν γνωρίζει τα της ελληνικής πραγματικότητας, ωστόσο σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν εκείνοι που θα προτιμούσαν να επενδύσουν σε κάποιο κομμάτι της ελληνικής περιουσίας.

Στην τρίτη θέση οι ελληνικές τράπεζες ενώ τελευταία και καταϊδρωμένα τα - όπως φαίνεται κάθε άλλο παρά ελκυστικά- ελληνικά ομόλογα.



πηγή: CNBC
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35% στην Ελλάδα της κρίσης


Μια ακόμα επιστημονική έρευνα έρχεται να καταδείξει τις συνέπειες της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. Ερευνητές από την Ελλάδα και τη Βρετανία ανέλυσαν τα διαθέσιμα στοιχεία και επισημαίνουν ότι κατά τα «μνημονιακά» έτη 2011 - 2012, υπήρξε αύξηση 35% στις αυτοκτονίες, σε σχέση με την περίοδο έως το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας και της απόγνωσης που αυτή προκαλεί. Πιο σοβαρές ήταν οι συνέπειες για τους εργαζόμενους άνδρες που έχασαν τη δουλειά τους σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ αύξηση αυτοκτονιών υπήρξε και μεταξύ των ηλικιωμένων συνταξιούχων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γεώργιο Ραχιώτη, επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», ανέλυσαν στοιχεία αυτοκτονιών για την περίοδο 2003 - 2012 και διαπίστωσαν ένα σημαντικό «άλμα» στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες μετά το 2010, έτος «ορόσημο» για την εφαρμογή του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας στην χώρα μας.

Ο δείκτης αυτοκτονιών στην Ελλάδα από 3,37 ανά 100.000 κατοίκους το 2010 αυξήθηκε σε 4,56 ανά 100.000 το 2012. Ενώ την περίοδο 2003 - 2010 ο μέσος δείκτης αυτοκτονιών ήταν 3,35 ανά 100.000, αυξήθηκε σε 4,42 ανά 100.000 κατά τη διετία 2011 - 2012.

Ανάμεσα στα δύο φύλα, χειρότερη αποδείχτηκε η κρίση για τους άνδρες, στους οποίους ο δείκτης αυτοκτονιών από 5,75/100.000 έως το 2010 ανέβηκε στο 7,43/100.000 στη συνέχεια. Στις γυναίκες υπήρξε επίσης αύξηση αυτοκτονιών, αλλά μικρότερη αναλογικά, από 1,17 πριν την κρίση, σε 1,55 μετά.

Οι θάνατοι από αυτοκτονίες αυξήθηκαν σε όλες ουσιαστικά τις ηλικιακές ομάδες (και των δύο φύλων), ιδίως όμως στους άνδρες παραγωγικής ηλικίας 20 έως 59 ετών, όπου η αύξηση ήταν 34% (από 6,58 σε 8,81 ανά 100.000 άτομα). Μικρότερη, περίπου 20%, ήταν η αύξηση στους άνδρες άνω των 60 ετών (από 8,58 σε 10,3). Σταθερές παρέμειναν οι αυτοκτονίες πριν και μετά την κρίση στους νέους έως 19 ετών. Αύξηση υπήρξε και στις γυναίκες 20 έως 59 ετών, από 1,37/100.000 προ κρίσης σε 1,84 κατά την περίοδο 2011 - 2012.

Σύμφωνα με την μελέτη, κάθε πρόσθετη ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας στην Ελλάδα (η οποία σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2010 - 2012) συσχετιζόταν κατά προσέγγιση με μια αύξηση του δείκτη αυτοκτονιών κατά 0,19 ανά 100.000 κατοίκους ή με 20 περισσότερους θανάτους από αυτοκτονία. Δεν υπήρξε αντίστοιχη συσχέτιση μεταξύ γυναικείας ανεργίας και αύξησης των αυτοκτονιών γυναικών.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ιστορικά τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, προ της κρίσης, υπήρξαν χαμηλά για τα διεθνή δεδομένα. Από την άλλη, οι ερευνητές επεσήμαναν πως έχουν εκφρασθεί ορισμένες αντιρρήσεις, ιδίως στην ίδια την Ελλάδα, αναφορικά με τον βαθμό στον οποίο η κρίση όντως ευθύνεται για την αύξηση των αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια.

Ομως, οι ερευνητές χαρακτηρίζουν «απροσδόκητες» και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση αυτές τις αμφιβολίες. Όπως τονίζουν, μάλιστα, έχει υποτιμηθεί η γενικότερη επίπτωση της κρίσης και της λιτότητας στην ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων.

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι στοιχεία και από άλλες χώρες δείχνουν την ίδια συσχέτιση ανάμεσα στην κρίση και στις αυτοκτονίες. Ετσι, μεταξύ 1989 - 1994, στην περίοδο του Μπόρις Γιέλτσιν, αυξήθηκαν κατά 39% οι αυτοκτονίες ανδρών στη Ρωσία μετά την εφαρμογή οικονομικών προγραμμάτων «σοκ» κατά την μετάβαση από την κατευθυνόμενη οικονομία στην ελεύθερη αγορά.

Οι ερευνητές, ανέφεραν επίσης, ότι υπάρχουν και παραδείγματα χωρών (Φινλανδία και Σουηδία) όπου στις αρχές της δεκαετίας του '90 η λήψη των κατάλληλων μέτρων τόνωσης της απασχόλησης περιόρισε αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και έτσι απέτρεψε την αύξηση στις αυτοκτονίες.

Στην έρευνα, συμμετείχαν επίσης, ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ντέηβιντ Στάκλερ, ο καθηγητής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου Μάρτιν Μακ Κι και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα επιστημόνων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που δημοσιεύθηκε επίσης στο περιοδικό «BMJ Οpen», με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Τσαρλς Μπράνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, μελέτησε την εξέλιξη των αυτοκτονιών σε βάθος 30ετίας, από το 1983 έως το 2012. Στο διάστημα αυτό στην Ελλάδα συνέβησαν συνολικά 11.505 αυτοκτονίες, 9.079 από άνδρες και 2.426 από γυναίκες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η υιοθέτηση των νέων μέτρων λιτότητας τον Ιούνιο του 2011 σηματοδότησε μια απότομη αύξηση στις αυτοκτονίες, οι οποίες έφθασαν στο αποκορύφωμά τους μέσα στο 2012 (έτος που υπάρχουν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία). Η αύξηση άγγιξε το 36%.

Αλλες περίοδοι αύξησης των αυτοκτονιών, ιδίως μεταξύ των ανδρών, ήταν μετά τον Οκτώβριο 2008, όταν άρχισε η ύφεση στην Ελλάδα. Αντίθετα, μετά την εισαγωγή του ευρώ τον Ιανουάριο του 2002 είχε καταγραφεί μια απότομη αλλά παροδική μείωση των αυτοκτονιών στη χώρα μας.

Αλλες πρόσφατες έρευνες προειδοποιούν ότι οι αυτοκτονίες δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου στον τομέα της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας λόγω της κρίσης και της λιτότητας. Τα περιστατικά κατάθλιψης και άγχους εμφανίζουν σημαντική αύξηση στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη.



topontiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Με μάστερ θα ισοδυναμούν τα πτυχία των Πολυτεχνείων


Με μάστερ θα ισοδυναμούν τα πτυχία που χορηγούν τα Πολυτεχνεία, οι Πολυτεχνικές και Γεωπονικές Σχολές ύστερα από ενιαίες και αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές, εφόσον περάσει διάταξη που μελετά το υπουργείο Παιδείας.

Η διάταξη πρόκειται να συμπεριληφθεί σε πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, σύμφωνα με Τα Νέα.

Η αναβάθμιση αποτελούσε πάγιο αίτημα των Πολυτεχνείων και του ΤΕΕ εδώ και δεκαετίες και την είχαν υποσχεθεί χωρίς να την πραγματοποιήσουν αρκετοί από τους προηγούμενους υπουργούς Παιδείας.

Για το θέμα αυτό ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, συναντήθηκε προ ημερών με την αντιπρόεδρο του ΤΕΕ και πρώην αντιπρύτανη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, Τώνια Μοροπούλου, η οποία επανέφερε το αίτημα των Πολυτεχνείων της χώρας, να θεσμοθετηθούν αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές που θα οδηγούν σε μάστερ πλάι στις διασπασμένες (σε τρία χρόνια για πτυχίο και 1-2 ακόμη για μάστερ) που παρέχουν αγγλοσαξονικές Σχολές Μηχανικών.


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φάκελος Ασφαλιστικό: Ποιοι θα βγουν στη σύνταξη από 2 έως 5 χρόνια αργότερα


Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 ως 5 έτη φέρνουν οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο Ασφαλιστικό και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά, αρχής γενομένης από τις πρόωρες συντάξεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», από τις επικείμενες ρυθμίσεις δεν θα θιγούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου, ενώ είναι αμφίβολο αν θα διατηρηθούν όλα τα κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Οσοι δηλαδή έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ως το 2012 αλλά πιάνουν την ηλικία εξόδου σε 2 ως 5 χρόνια δεν είναι βέβαιο ότι θα διασωθούν και το πιθανότερο αν όχι βέβαιο είναι ότι θα επωμιστούν 2 ως και 5 έτη αύξηση του ορίου ηλικίας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας τοποθετούν τις αλλαγές μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ οι δανειστές πιέζουν να γίνουν άμεσα, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι. Πάντως, οι αλλαγές αναμένεται να συμπεριληφθούν στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα αποστείλει η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», κλειδί στις νέες ρυθμίσεις είναι ο χρόνος εφαρμογής τους, που σε καμία περίπτωση δεν θα πάει πέραν του 2016, είτε νομοθετηθούν οι αλλαγές με το ασφαλιστικό του Σεπτεμβρίου που θέλει η κυβέρνηση είτε νωρίτερα όπως ζητούν οι δανειστές.

Στο στόχαστρο και η σύνταξη στα 58 με 35ετια

Στο στόχαστρο δεν μπαίνουν μόνο τα όρια των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τα 50 αλλά και η έξοδος στα 58 με 35ετία.

Η ατζέντα των παρεμβάσεων είτε έρθει νέο ασφαλιστικό τον Ιούνιο, όπως ζητούν οι δανειστές, είτε τον Σεπτέμβριο, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 62.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», θεωρείται βέβαιο ότι όσοι απέχουν μέχρι 5 χρόνια από το 58ο έτος θα επηρεαστούν με αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 ως 4 έτη, δηλαδή αντί 58 η έξοδος θα έρθει στα 60 ή στα 62. Σημειώνεται ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι θα υλοποιήσει τώρα που είναι κυβέρνηση, υπάρχει ρητή αναφορά σε ενιαίο καθεστώς συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους στα 60 με 35ετία, αντί 62 με 40 έτη. Ακόμη και με αυτή την ήπια εκδοχή, δηλαδή, τα όρια για όσους είναι κάτω των 60 θα αυξηθούν.

Εξοδο στα 58 ή στα 59 μπορούν να κλειδώσουν σήμερα οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων πλην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ (αν πρόκειται για άνδρες).

Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ των Ειδικών Ταμείων (ΔΕΚΟ, τραπεζών και Τύπου), του Δημοσίου καθώς και οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ μπορούν να αποχωρήσουν στα 58 ή στα 59, αρκεί να έχουν συμπληρώσει μέχρι το 2012 τα 35 έτη ασφάλισης και μετά το 2012 να έχουν ασφαλιστεί για 1 ή 2 έτη επιπλέον.

Τι γίνεται με αυτούς που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα

Ενα από τα «σενάρια» που εξετάζονται είναι να διατηρηθούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της 35ετίας για ένα ή δυο ακόμη χρόνια. Δηλαδή όσοι είχαν μέχρι το 2012 την 35ετία να διατηρήσουν τη δυνατότητα εξόδου στη σύνταξη στα 58 ή στα 59 για ένα ή δύο ακόμη έτη.

Ετσι, όσοι θα έχουν μέσα στο 2016 ή το 2017 την ηλικία των 58 ή 59 θα μπορούν να αποχωρήσουν. Αν όμως ένας ασφαλισμένος γίνεται 59 το 2018, τότε είναι πιθανό να επηρεαστεί από τις αλλαγές.

Κλειδί τα πλασματικά έτη

Ενας τρόπος για να κατοχυρωθούν όσοι δεν έχουν συμπληρώσει την 35ετία ως το 2012 είναι να κάνουν αναγνωρίσεις πλασματικών ετών.

Τα πλασματικά έτη μπορούν να αναγνωριστούν και με την αίτηση συνταξιοδότησης και να προστεθούν στο έτος που θέλει ο ασφαλισμένος να συμπληρώσει την 35ετία, ενώ υπάρχει και η επιλογή της αναγνώρισης πλασματικού χρόνου μόνο για κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Με τα σημερινά δεδομένα, η αναγνώριση πλασματικού χρόνου συμφέρει να γίνει για να συμπληρωθεί η 35ετία τα έτη 2011 και 2012. Οσοι θέλουν να συμπληρώσουν την 35ετία το 2010 για σύνταξη στα 58 μπορούν να αναγνωρίσουν μόνο χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας ή και ασθένειας εντός της τελευταίας 10ετίας. Στο Δημόσιο αναγνωρίζεται και η στρατιωτική θητεία.

Οσοι αξιοποιήσουν τις διατάξεις των πλασματικών ετών έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν 4 πλασματικά έτη από σπουδές, παιδιά, κενά ασφάλισης ανεργία κ.λπ. και να τα κολλήσουν στο 2011, για να συμπληρώσουν 35ετία εκείνη τη χρονιά, ενώ για να συμπληρώσουν την 35ετία το 2012 αναγνωρίζουν ως 5 πλασματικά έτη. Η διαφορά είναι ότι με 35ετία το 2011 αποχωρούν στα 58 αφού έχουν 1 επιπλέον έτος ασφάλισης, δηλαδή 36 συνολικά, ενώ με 35ετία το 2012 αποχωρούν στα 59 εφόσον έχουν -μετά το 2012- άλλα 2 έτη ασφάλισης, δηλαδή 37 σύνολο.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η ιστορία της Θερινής Ώρας


Η θερινή ώρα (Day Time Saving ή Summer Time στα αγγλικά) είναι ένα μέτρο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον 20ο αιώνα για την καλύτερη αξιοποίηση του ηλιακού φωτός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τη συνακόλουθη εξοικονόμηση ενέργειας. Μετά την πετρελαϊκή κρίση των αρχών της δεκαετίας του ‘70 απόκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα και εφαρμόστηκε και στη χώρα μας. Το μέτρο συνίσταται στην τοποθέτηση των ρολογιών κατά μία ώρα μπροστά συνήθως κατά το διάστημα ανάμεσα στην τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Η πρακτική αυτή προτάθηκε για πρώτη φορά από τον πολυπράγμονα Βενιαμίν Φραγκλίνο (1705-1790), έναν από τους Ιδρυτές - Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το 1784, όταν υπηρετούσε ως πρεσβευτής στο Παρίσι, έβλεπε τους Παριζιάνους να ξυπνούν νωρίς για να κάνουν οικονομία στα κεριά και να αξιοποιούν καλύτερα το φως της ημέρας. Η ιδέα τού άρεσε και την πρότεινε στους συμπατριώτες του σε μία επιστολή του. Ήταν άλλωστε συμβατή με το δόγμα του «Το να κοιμάσαι νωρίς και να ξυπνά νωρίς, σε κάνει υγιή, πλούσιο και σοφό».

Η καθιέρωση της θερινής ώρας οφείλεται εν πολλοίς στις προσπάθειες του Νεοζηλανδού εντομολόγου Τζορτζ Βέρνον Χάντσον (1867-1946) και του άγγλου οικοδομικού επιχειρηματία Γουίλιαμ Γουίλετ (1856-1915). Το 1908 η πρόταση του Γουίλετ απορρίφθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά το 1916, μεσούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, υιοθετήθηκε από τις εμπόλεμες Γερμανία και Αυστροουγγαρία για να εξοικονομήσουν καύσιμα.

Στην Ελλάδα, η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1932, στο διάστημα από 6 Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο τα ρολόγια τέθηκαν μία ώρα μπροστά. Εγκαταλείφθηκε, όμως, στη συνέχεια, για να επανέλθει το 1952 (1 Ιουλίου - 2 Νοεμβρίου), αλλά να εγκαταληφθεί εκ νέου, επειδή δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών - Πειραιώς (νυν ΔΕΗ). Η θερινή ώρα ήρθε για να μείνει στις 13 Απριλίου 1975, εν μέσω της Α' Πετρελαϊκής Κρίσης, και από τότε εφαρμόζεται συνεχώς μέχρι σήμερα.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...