Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Συνωμοσίες και... τεχνοκρατικά πραξικοπήματα


Υπό τον τίτλο "Συνωμοσίες, πραξικοπήματα και ισοτιμίες", ο αρθρογράφος Ross Douthat των New York Times...
 
περιγράφει τη σκληρή και ιδιότυπη Ευρωπαϊκή πραγματικότητα υπό το μεγεθυντικό φακό των ΗΠΑ.
"Οι ψίθυροι πως ο Ομπάμα θα εκδιωκόταν από τον Λευκό Οίκο ξεκίνησαν στο Βερολίνο και το Πεκίνο. Αφού το κόμμα  του έχασε την μεσοπρόθεσμη ψήφο, υπάρχαν ενδείξεις πως θα επιβαλλόταν στην Αμερική μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, για να σώσει τη χώρα από τη κρίση χρέους και τον πλανήτη από ένα νέο κραχ.

Με τις διαπραγματεύσεις για το «ταβάνι» του χρέους να φτάνουν σε αδιέξοδο, ένας διεθνής συνασπισμός, με επικεφαλής τη Γερμανία, την Κίνα και το ΔΝΤ, ξέκινησαν παρασκηνιακές διαδικασίες για να απομακρύνουν με ομαλό τρόπο τον Ομπάμα από το Λευκό Οίκο. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής δυνατότητας της χώρας ήταν το τελειωτικό χτύπημα: ο Πρόεδρος είχε χάσει τη στήριξη από την παγκόσμια σκιώδη κυβέρνηση και η κυβέρνησή του δεν μπορούσε πλέον να επιβιώσει.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών και μετά από κάποιες περίτεχνες συνταγματικές μανούβρες, ο Ομπάμα παραιτήθηκε από την προεδρία και ο Μάικλ Μπλουμπεργκ κλήθηκε να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου. Με το Πεκίνο να εξαπολύει απειλές εναντίον του δολαρίου, το Κογκρέσο δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραδώσει την οικονομική διαχείριση της χώρας στην δικομματική ομάδα τεχνοκρατών, η οποία με τη σειρά της αποδέχτηκε την Κινεζική και Γερμανική «επίβλεψη» των διαπραγματεύσεων. Εν τω μεταξύ, υπήρχε μια όλο και αυξανόμενη τάση στην Ευρώπη και την Ασία πως μόνο μια πραγματική παγκόσμια υπερκυβέρνηση θα μπορούσε να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού του χρέους."

Για τους Αμερικανούς, το παραπάνω σενάριο είναι παρανοϊκή φαντασία, για ανθρώπους που τρέμουν μια σκιώδη Νέα Τάξη Πραγμάτων και βλέπουν εφιάλτες με μαύρα ελικόπτερα και έχουν εμμονές με την Τριμερή Επιτροπή.

Αλλά για τους κατοίκους της Ιταλίας και της Ελλάδας, που τον τελευταίο καιρό έχουν παρακολουθήσει τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις τους να ανατρέπονται από οικονομικά συμφέροντα και πιέσεις από δανειστές, από γραφειοκράτες της Ε.Ε. και προέδρους ξένων κρατών, αποτελεί απλά την σκληρή και ανελέητη πραγματικότητα της πολιτικής κατάστασης του 21ου αιώνα. Η Δημοκρατία είναι καλή στη θεωρία, αλλά σε στιγμές κρίσης, οι τεχνοκράτες είναι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις. Η εθνική κυριαρχία είναι μια όμορφη ιδέα, αλλά η επιβίωση του κοινού Ευρωπαϊκού νομίσματος έρχεται πρώτη.

Δεν υπήρξαν πολλά δάκρυα στην Ελλάδα και την Ιταλία για τον Παπανδρέου και τον Μπερλουσκόνι, η πτώση των οποίων σχεδιάστηκε από τον άξονα των Βρυξελλών-Βερολίνου-Παρισιού. Αλλά η αναγκαστική απομάκρυνσή τους, όσο καλοδεχούμενη κι αν ήταν, έδωσε μια ιδέα για το πώς είναι ένα πραγματικό Ευρωπαϊκό κράτος. Η Σταθερότητα είναι προτεραιότητα ακόμα και εις βάρος της Δημοκρατίας: οι κλασικές τελετουργίες της βουλής και των εκλογών μπορούν φυσικά να παραμείνουν, αλλά οι πραγματικές αποφάσεις θα παίρνονται από τις δυνάμεις που εκπροσωπούν το λεγόμενο «Γκρουπ της Φρανκφούρτης», με μέλη την Άντζελα Μέρκελ, το Νικολά Σαρκοζί, και μια ομήγυρη τραπεζιτών και αξιωματούχων της Ε.Ε., ενός γκρουπ που έχει πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους από τον Οκτώβριο.

Οι περισσότεροι αναλυτές θα συμφωνήσουν πως αυτή είναι πιο ενδεδειγμένη λύση για όποια χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ και για να αποφευχθεί ένα παγκόσμιο οικονομικό ολοκαύτωμα.

Η παλιά και συμβατική σοφία έλεγε πως η ιδέα ενός κοινού νομίσματος στην Ευρώπη ήταν μια υπέροχη ιδέα και πως οι ευρω-σκεπτικιστές ήταν απλοί γραφικοί. Η νέα σοφία λέει πως ναι, εντάξει, ίσως να είχαν και κάποιο δίκιο σχετικά με τους κινδύνους του ευρώ, αλλά είναι πολύ αργά τώρα για να κάνουμε πίσω.

Η τουλάχιστον είναι πολύ αργά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αφού έχει περάσει η κρίση, θα υπάρχει χρόνος για να αντιστραφεί η διαφαινόμενη συγκέντρωση εξουσίας σε συγκεκριμένα κέντρα και να συζητήσουμε για την έλλειψη δημοκρατικότητας στην Ευρώπη.  Αλλά σήμερα, η Ε.Ε χρειάζεται μια ενιαία οικονομική πολιτική και μια κεντρική τράπεζα που θα λειτουργεί όπως η Federal Reserve Bankτων ΗΠΑ. Μόλις όμως το ευρώ σταθεροποιηθεί, τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ξεκινήσουν να ακούνε λίγο πιο προσεκτικά τις φωνές των λαών και να συζητάνε εναλλακτικές λύσεις.

Αυτά όμως ακούγονται σαν ευσεβείς πόθοι. Κάποιοι πολιτικοί προσανατολισμοί δεν ξε-γίνονται έτσι απλά και τείνουν να  αυτοενισχύονται. Τα τεχνοκρατικά πραξικοπήματα στην Ιταλία και την Ελλάδα αποκάλυψαν την δύναμη που έχουν οι επικεφαλείς της ΕΕ στην εσωτερική πολιτική των κρατών-μελών. Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι το Γκρουπ της Φρανκφούρτης θα θελήσει εθελοντικά να παραχωρήσει τη δύναμη αυτή.

Κάποιος μπορεί να πει πως οι Έλληνες και οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Ιρλανδοί, θα έπρεπε να ξέρουν τι ακριβώς συμπεριλάμβανε η ένταξη στην Ε.Ε και στο ευρώ. Αλλά η αλήθεια είναι πως το εγχείρημα της ΕΕ δεν είχε ποτέ βαθιά λαϊκή υποστήριξη. Οι υπέρμαχοί του έθεταν πάντα εκβιαστικά διλλήματα στα δημοψηφίσματα μέχρι να λάβουν την στήριξη που ήθελαν, ή σχεδίαζαν τις διεθνείς συνθήκες με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουν τελείως την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Οι Λαοί της Ευρώπης ήταν πάντα επιφυλακτικοί με την ανταλλαγή της εθνικής τους ανεξαρτησίας με μια όλο και μεγαλύτερη ένωση και τώρα βλέπουμε ακριβώς γιατί.

Από την προοπτική των Αμερικανών, μια πιο ενωποιημένη και λιγότερο δημοκρατική Ευρώπη είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από το ρίσκο ενός ακόμα παγκόσμιου κραχ. Για την παραπαίουσα παγκόσμια οικονομία, μια ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ θα ήταν καταστροφική.

Αλλά είναι εύκολο για εμάς να σχολιάζουμε και να μιλάμε. Δεν είναι η δική μας αυτοδιακυβέρνηση που κινδυνεύει.



epikaira.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

H Ευρώπη σε κρίση: Ποιος χρωστάει σε ποιόν;


Ειδικό ένθετο στην ιστοσελίδα του BBC προσπαθεί να αποσαφηνίσει βασικά ζητήματα ώστε να τα κατανοήσει ο πολίτης, της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής πραγματικότητος.
Στα γραφήματα που ακολουθούν έχουν τοποθετηθεί οι "βασικοί παίκτες" της Ευρωζώνης, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας- Η.Π.Α, Ιαπωνία-. Μέσα από "βέλη" παρατηρούμε σε ποιας χώρας τις τράπεζες οφείλει το κάθε κράτος.
Τα βέλη βάσει πάχους καθορίζουν το μέγεθος της οφειλής και κατευθύνονται από τον οφειλέτη προς τον πιστωτή. Το χρώμα κάθε χώρας υποδηλώνει το σε πόσο κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η κάθε οικονομία. Τέλος το γράφημα είναι δομημένο βάσει των στοιχείων μέχρι τον Ιούνιο του 2011.
Το γραφήματα είναι μια προσπάθεια να καταλάβουμε την δίνη της κρίσης. Πρώτα Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, και πλέον η Ιταλία, αντιμετωπίζουν τον υπαρκτό κίνδυνο της χρεωκοπίας. Καθώς οι δανεισμοί των χωρών γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα, καμία «δύσκολη οικονομική κατάσταση» δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι λοιπόν ποιος χρωστάει σε ποιόν;
Ελλάδα
ΑΕΠ: 0,2 τρισ. ευρώ
Χρέος: 0,4 τρις. ευρώ
Χρέος ανά κάτοικο: 38.073 ευρώ
 
Η Ελλάδα είναι βαρέως χρεωμένη στις χώρες της Ευρωζώνης, και είναι μία από τις τρεις άλλες χώρες που έλαβαν πακέτα βοήθειας. Αν και η ελληνική οικονομία είναι μικρή και υπάρχει το ενδεχόμενο χρεωκοπίας ίσως να μην δημιουργούσε προβλήματα καθώς θα απορροφάται από την ίδια την Ευρωζώνη, ωστόσο η Ευρώπη φοβάται πιθανή «επιδημία» και οικονομική καταστροφή της ευρωζώνης μέσω της μετάδοσης του προβλήματος σε μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία.
Ιρλανδία
ΑΕΠ: 0,7 τρισ.ευρώ
Χρέος: 1,7 τρισ.ευρώ
Χρέος ανά κάτοικο: 391.000 ευρώ
 
Και η Ιρλανδία έχει λάβει πακέτο βοήθειας. Έχει συστήσει μέτρα λιτότητος, και η οικονομία της από πρόσφατα έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Μετά το 2008 έπεσε σε βαθιά ύφεση ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης. Αν και μικρή χώρα, έχει έναν μεγάλο χρηματοπιστωτικό τομέα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ιρλανδίας.
Ιταλία
ΑΕΠ: 1,2 τρισ.ευρώ
Χρέος: 2 τρισ.ευρώ
Χρέος ανά κάτοικο: 32.875 ευρώ
 
Η Ιταλία έχει συσσωρευμένο χρέος αλλά είναι μία σχετικά πλούσια χώρα συγκρινόμενη με την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Ωστόσο υπάρχουν φοβίες σχετικά με την ηγεσία της Ιταλίας, και φόβοι πως το χρέος της θα μεγαλώσει πολύ πιο γρήγορα απ' όσο η οικονομία της μπορεί να αντέξει. Πιο εκτεθειμένη χώρα στο χρέος της Ιταλίας είναι η Γαλλία.
Πορτογαλία
ΑΕΠ: 0,2 τρισ.ευρώ
Χρέος: 0,4 τρισ.ευρώ
Χρέος ανά κάτοικο: 38.081 ευρώ
 
Η Πορτογαλία είναι η τρίτη χώρα που έλαβε πακέτα βοήθειας, και βρίσκεται μέχρι αυτήν την στιγμή (Ιούνιος 2011) σε βαθιά ύφεση. Και αυτή έχει αρχίσει να επιβάλλει μέτρα λιτότητας, και έχει δρομολογήσει ιδιωτικοποιήσεις.
Ισπανία
ΑΕΠ: 0,7τρισ.ευρώ
Χρέος: 1,9 τρισ.ευρώ
Χρέος ανά κάτοικο: 47.366 ευρώ
 
Η Ισπανία ανησυχεί περισσότερο για το ενδεχόμενο πορτογαλικής χρεωκοπίας, καθώς της έχει δανείσει δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ισπανία χρωστά μεγάλα ποσά σε Γερμανία και Γαλλία, και προσπαθεί και η ίδια να ελέγξει το χρέος της μόνη της.
Γαλλία
ΑΕΠ: 1,8 τρισ. ευρώ
Χρέος: 4,2 τρισ.ευρώ
Χρέος ανά κάτοικο: 66.508 ευρώ
 
Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, και είναι εκτεθειμένη λόγω των προβλημάτων των οφειλετών της. Οι τράπεζές της κατέχουν ομόλογα της Ελλάδας, της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας.
ΗΠΑ
ΑΕΠ: 10,8 τρισ.ευρώ
Χρέος: 10,9 τρισ.ευρώ
Χρέος ανά κάτοικο: 35.156 ευρώ
 
Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και το χρέος της ισούται σχεδόν με το ΑΕΠ της, θεωρείται ασφαλής οικονομία. Ωστόσο υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική της ικανότητα. Κίνα και Ιαπωνία κρατούν σε μεγάλο ποσοστό ομόλογα του χρέους των ΗΠΑ, ύστερα έρχεται η Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε συμβεί στην Ευρωζώνη, θα έχει αντίκτυπο και τις ΗΠΑ, και στο τραπεζικό τους σύστημα.
Ηνωμένο Βασίλειο
ΑΕΠ: 1,7 τρισ.ευρώ
Χρέος: 7,3 τρισ.ευρώ
Χρέος ανά κάτοικο: 117.580 ευρώ
 
Το μεγαλύτερο χρέος της Βρετανίας προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα. Η χώρα είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένη στο ιρλανδικό, το πορτογαλικό, καθώς και το ιταλικό χρέος. Το Ηνωμένο Βασίλειο με τη σειρά του οφείλει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στη Γερμανία και την Ισπανία.
Γερμανία
ΑΕΠ: 2,4 τρισ.ευρώ
Χρέος: 4,2 τρισ.ευρώ
Χρέος ανά κάτοικο: 50.659 ευρώ
 
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, κατέχει ομόλογα, τόσο της Ελλάδος, όσο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, αλλά περισσότερο της Ισπανίας. Εάν μία από αυτές της χώρες χρεοκοπήσει, η Γερμανία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, ενώ η οικονομία της επιβραδύνεται. Ως η βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης, όσο περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζει η Γερμανία, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη η ίδια, αλλά και το παγκόσμιοο οικονομικό σύστημα.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συσσίτια και για τους στρατιωτικούς !

Τα συσσίτια στο στρατό δεν είναι είδηση. Όταν όμως αυτοί που σιτίζονται δεν είναι φαντάροι, αλλά υπαξιωματικοί και αξιωματικοί, υπάρχει θέμα.

Σε μια εποχή που η κρίση χτυπά τις πόρτες όλων των Ελλήνων, ολοένα και περισσότεροι στρατιωτικοί έχουν δυσκολίες να τα φέρουν βόλτα. Αν σκεφτεί κανείς ότι σε πολλές περιπτώσεις οι στρατιωτικοί είναι υποχρεωμένοι να συντηρούν δύο ή και περισσότερα σπίτια (επειδή η οικογένεια παραμένει στον τόπο καταγωγής και εκείνοι υπηρετούν σε άλλη περιοχή) και κυρίως το γεγονός ότι οι -ούτως ή άλλως χαμηλοί- μισθοί των ενστόλων έχουν μειωθεί όπως και των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, αντιλαμβάνεται εύκολα την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Εδώ και μερικές μέρες, με διαταγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου υλοποιείται το σχέδιο που είχε καταρτιστεί το προηγούμενο διάστημα για διευκόλυνση των στρατιωτικών, κυρίως υπαξιωματικών και επαγγελματιών οπλιτών, οι οποίοι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμη και το καθημερινό φαγητό τους.

Εφ' όσον το επιθυμούν, οι χαμηλόβαθμοι στρατιωτικοί μπορούν να παίρνουν το μεσημεριανό τους μέσα στη μονάδα τους, όπως δηλαδή συμβαίνει με τους οπλίτες θητείας. Αφού ολοκληρώσουν το καθημερινό τους πρόγραμμα, προτού φύγουν για το σπίτι τους οι υπαξιωματικοί και Επ.Οπ. έχουν το δικαίωμα να σιτίζονται μέσα στο στρατόπεδο δωρεάν. Μοναδική προϋπόθεση να έχουν ενημερώσει τους σιτιστές της μονάδας από την προηγούμενη μέρα ώστε να προβλεφθούν οι αντίστοιχες μερίδες.

Με διαταγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, η απόφαση για παροχή μιας δωρεάν μερίδας φαγητού σε όσους χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς το επιθυμούν -εκτός από τον στρατό ξηράς- θα εφαρμοστεί επίσης στο πολεμικό ναυτικό και στην πολεμική αεροπορία.

Μέχρι σήμερα, η "υπηρεσία" δεν είχε υποχρέωση να προσφέρει γεύμα στους στρατιωτικούς εκείνους που το μεσημέρι ολοκλήρωναν το ωράριό τους και έβγαιναν από την μονάδα τους. 
 
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, υπό εξέταση είναι το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν κατοικίες -από τα θέρετρα όπου περνούν μερικές ημέρες από την θερινή τους άδεια οι αξιωματικοί- σε στρατιωτικούς που αντιμετωπίζουν πιεστικά οικονομικά προβλήματα. Οι λεπτομέρειες για τγην εφαρμογή του μέτρου δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, αφού θα πρέπει να καταγραφεί πόσα διαμερίσματα έχουν θέρμανση (αφού πρόκειται για θερινά καταλύματα), πόσα είναι διαθέσιμα και πώς ακριβώς θα καθοριστούν οι όροι για τους δικαιούχους που θα πρέπει να έχουν οικονομικά προβλήματα αποδεδειγμένα.








protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η χλιδή πριν από τον εφιάλτη του ΔΝΤ


Αίσθηση προκαλεί το ότι ενώ οδεύαμε προς το ΔΝΤ, ταξίδια χλιδής στο εξωτερικό για τον πρωθυπουργό και αντιπροσωπείας κυβερνητικών και υπηρεσιακών στελεχών καλύπτονταν από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών
Ζήτημα παράβασης σωρείας διαδικασιών του υπουργείου Εξωτερικών ως προς τους σκοπούς και τα παραστατικά πιστοποίησης των απόρρητων πιστώσεων φέρνει στο φως η εφημερίδα "Δημοκρατία".
Λίγες μόνο ημέρες μετά την αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ενώ ετοιμαζόταν να υποβάλει σε αδιέξοδες θυσίες την ελληνική κοινωνία, περνούσε τριήμερα χλιδής στο εξωτερικό με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και υπό άκρα μυστικότητα.
Εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμα και οι οδηγοί που μετέφεραν αυτόν και τη συνοδεία του απαγορευόταν να γνωρίζουν ελληνικά, οπότε τα ερωτήματα για το αντικείμενο αυτών των ταξιδιών μεγαλώνουν.
Οι άνθρωποι που άνοιξαν τα... χαρτιά τους εστιάζουν σε πρώτη φάση στο ταξίδι του τέως πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, του τότε υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, και πολυμελούς αντιπροσωπείας κυβερνητικών και υπηρεσιακών στελεχών στην Ουάσιγκτον από τη Δευτέρα 8 έως και την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010.
Δεύτερο ζήτημα ανοίγει από τα ταξίδια του άτυπου συμβούλου του τέως πρωθυπουργού σε χώρες της ΝΑ Μεσογείου.
Ανοιχτό παραμένει άλλωστε και το γενικότερο θέμα διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων κατά την προηγούμενη διετία, για το οποίο, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις στη Βουλή, τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και οι δύο διατελέσαντες υπουργοί Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας και Σταύρος Λαμπρινίδης, δεν έχουν δώσει ακόμα ικανοποιητικές και εξηγήσεις.
Το πρώτο ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται περίπου ένα μήνα μετά το Συνέδριο του Νταβός, όπου δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες προσφυγής στο ΔΝΤ και περίπου 15 μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που οριστικοποίησε το τριμερές σχήμα δανεισμού της Ελλάδας, την τρόικα.
Πριν από την Ουάσιγκτον, την Παρασκευή 5 Μαρτίου, ο τότε πρωθυπουργός και οι βασικοί υπουργοί του επισκέπτονται στο Βερολίνο την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και την Κυριακή 7 Μαρτίου στο Παρίσι τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. Η ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνει απευθείας από τη γαλλική πρωτεύουσα στην Ουάσιγκτον.
Οι επίσημες συναντήσεις στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ διαρκούν από τη Δευτέρα έως το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ορισμένοι στενοί συνεργάτες του “χάνονται” από τους δημοσιογράφους έως το απόγευμα της Πέμπτης 11 Μαρτίου.
Ο τότε πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα το πρωί της Παρασκευής 12 Μαρτίου, οπότε και έσπευσε τελευταία στιγμή στη Βουλή για την ορκωμοσία της δεύτερης θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Δημοκρατία, δεν έλαβαν ποτέ τα ΧΕΠ (Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής) ούτε και την έκθεση λογιστικής τακτοποίησης για την απόδοση δαπανών του συγκεκριμένου ταξιδιού του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αποστολής.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι τα εισιτήρια και όλα τα άλλα έξοδα της αποστολής εξοφλήθηκαν από τα μυστικά κονδύλια, ενώ οι σχετικοί νόμοι και οι εσωτερικές διαδικασίες του υπουργείου Εξωτερικών απαγορεύουν την κάλυψη τέτοιων δαπανών από τις απόρρητες πιστώσεις.
Από τη στιγμή που δεν υφίστανται ΧΕΠ και λογιστική τακτοποίηση, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια ποσά πληρώθηκαν και σε ποιους από τα μυστικά κονδύλια.
Η χλιδή, κατά το συγκεκριμένο ταξίδι στην Ουάσιγκτον, ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ενοικιάστηκαν λιμουζίνες από εξειδικευμένη εταιρία, με την πρόσθετη υπόμνηση ότι οι οδηγοί τους δεν θα πρέπει να μιλούν ελληνικά.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γερμανία εναντίον όλων!-Γιατί η Γερμανία «δεν θέλει» να κοπεί χρήμα;

Γερμανία εναντίον όλων!-Γιατί η Γερμανία «δεν θέλει» να κοπεί χρήμα;


Είναι εντυπωσιακό ότι τόσες πηγές «ενημερωσης» και τόσοι αναλυτές στα επίσημα ΜΜΕ μιλούν για την άρνηση-μουλάρωμα της Γερμανίας  στο θέμα του ευρωομολόγου και της ανάγκης τυπωσης χρήματος, χωρίς κανένας να αγγίζει τον πραγματικό λόγο που οι Γερμανοί μένουν μόνιμα στο ΟΧΙ.
Υπάρχει άραγε αμφιβολία σε οποιονδήποτε από τους ηγέτες της Ευρωζώνης οτι πρέπει να κοπεί χρημα και μάλιστα άφθονο; Φυσικά και όχι. Τότε γιατί όλη αυτή η αντίδραση;
Ακούω όλες της Γερμανικές δικαιολογίες όπως ο φόβος πληθωρισμού, η «ανάγκη να δοθούν εγγυήσεις από τα κράτη που θα ευνοηθούν», το ότι δεν είναι δυνατόν να μοιρασθούν εξ ίσου τα βαρη των χρεών κλπ.
Η βασική αιτία όμως είναι η παρακάτω.
Η Γερμανία και η κ. Μέρκελ φυσικά ξέρει ότι πρέπει να τυπωθεί χρήμα για να κλείσουν οι τρύπεςκι ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο χειροτερεύει η κατάσταση. Κι αν ακόμη δεν το ήξεραν τους το φωνάζουν όλοι. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.
Το τύπωμα όμως απαιτεί έκδοση ομολόγου από την ΕΕ που να εγγυηθεί η ΕΚΤ. Ενα τόσο ισχυρό ομόλογο όμως θα ήταν μια σπουδαία εναλακτική επενδυτική λύση, ένα »επενδυτικό καταφύγιο» δηλαδή, για τους επενδυτές ομολόγων,  που τώρα πουλάνε όλα τα άλλα ομόλογα Ευρωπαικών κρατών και αγοράζουν Γερμανικά ή το πολύ Αμερικανικά αφού και όλες οι άλλες λύσεις (νομίσματα, προιόντα, μετοχες) έχουν μεγάλες αβεβαιότητες.
Αυτός είναι και ο λόγος που το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας είναι στα καλύτερά του (1,8%), τη στιγμή που όλοι οι άλλοι εταίροι κυριολεκτικά βουλιάζουν. Αυτό λοιπόν που τρομαζει όλη την Ευρώπη -η κριση στην αγορά ομολόγων – βραχυπρόθεσμα βολεύει τη Γερμανία που από σπόντα βρίσκει φθηνό χρήμα για να συντηρεί το χρεος της, που δεν είναι καθόλου μικρό στο88-90% του ΑΕΠ της (περίπου 2,5 τρις Ευρώ).
Αν εκδοθεί ένα αξιόπιστο Ευρωομόλογο τότε τα ομόλογα της Γερμανιας θα βρεθούν στη θέση αυτών της Γαλλιας και η Γερμανία θα μπεί κι αυτή στην αλυσίδα των «υπό μόλυνση» κρατών που «πέφτουν» αυτές τις μέρες ένα-ένα σαν κίτρινα φύλλα στο πρώτο φύσημα καποιας αρνητικής είδησης ή φημολογίας.
Φυσικά κάτι τέτοιο ούτε αρεσει στην κ.Μερκελ αλλα και ούτε θα είχε  τρόπο να το δικαιολογήσει στους Γερμανούς εργαζομενους που έχουν γαλουχηθεί με την προπαγάνδα «εμείς οι αξιότεροι όλων» μετά την συμπίεση μισθών μάλιστα στην οποία έχουν υποβληθεί.
Έτσι προτιμούν να επιβιώνουν προσωρινά στέλνοντας στον Καιάδα όλους τους άλλους, και μαζί βεβαια την ευρωπαική τους πελατεία, τους καταναλωτές που αγοράζουν Γερμανικά προιόντα.Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να γίνεται δεκτό από τους άλλους Ευρωπαίους κι αυτό δεν χρειάζεται εξηγήσεις.
Είναι βέβαια εντυπωσιακό το πως αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι την λεγόμενη Ενωσή τους όταν πια καθε κράτος (και ο καπιταλισμός του) προσπαθεί να επιβιώσει εξαθλιώνοντας όλους τους  άλλους εταίρους του. Ηταν για γέλια χτες η κ.Μέρκελ που τολμούσε να διαβεβαιώνει «ξεκάθαρα» πως «η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη», με τον Κάμερον δίπλα της να ακούει με σφιγμένα δόντια.
Αυτό που θα επιχειρηθεί λοιπόν είναι οτι με διαδικασίες εξπρές θα προσπαθήσουν να αρπάξουν ότι μπορούν από τις περιφερειακές χώρες προκειμένου να «παραχωρήσουν» το ευρωομόλογο-και να πείσουν το Γερμανικό λαό-, και την δια τύπωσης χρήματος χρηματοδότηση του χρεους των χωρών της ΕΕ που χτυπάει κόκκινο.
Κυρίως όμως θα απαιτήσουν με άγριο τρόπο τον έλεγχο των οικονομιών της Ευρώπης κι όταν λέμε έλεγχο οικονομιών μιλάμε απ’ ευθείας για το Ταμείο.
Θα επιχειρήσουν εκβιαστικά δηλαδή την πανισχυροποίηση της Γερμανιας έναντι των άλλων και την απόλυτη Γερμανοποίηση της Ευρώπης πετώντας και μερικά ξεροκόματα σς επιλεγμένους εταίρους ανάλογα με τη δύναμή τους ή τον ρόλο που μπορούν να παίξουν μεσα στα πλαίσια των Γερμανικων σχεδίων.
Ειναι μια διαδικασία στα πλαίσια του εκτός ορίων καπιταλιστικού ανταγωνισμού όπου η κ. Μερκελ και οι γύρω της δεν μπορούν να κανουν πίσω από την υποστήριξη των συμφερόντων των Γερμανικών κεφαλαίων που τους έφεραν και τους συντηρουν στην εξουσία. Ανάλογες «υποχρεωσεις» όμως έχουν και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Ένας οικονομικός πόλεμος λοιπόν είναι επι θύραις ή μάλλον έχει ηδη ξεκινήσει. Η διέξοδος που φαίνεται για το μεγάλο Ευρωπαικό κεφάλαιο είναι η συμμαχία εναντίον των λαών και η προώθηση λύσης αναθεώρησης των συνθηκών στα πλαίσια μιας «οικονομικής ενοποίησης» που σημαίνει για μας ρίξιμο και των τελευταίων φύλων συκής και ολοκληρωτική παραχώρηση όχι μόνον γενικά της Εθνικης Ανεξαρτησίας αλλά και των κλειδιών του Ταμειου του κράτους.
Σε κάτι τέτοιο βεβαια δεν είναι δυνατόν να υπάρχει το παραμικρό θετικό στοιχείο.
Μιλάμε για μόνιμη και δια νόμου υποδούλωση στην οποία μάλιστα απαιτουν τη συναινεσή μας!
ΠΗΓΗ: giorgossarris
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πουλάνε ακόμη.. και τα νυφικά τους

Πουλάνε ακόμη.. και τα νυφικά τους


Κειμήλια, παιδικά ρούχα και νυφικά, καναρίνια και ξιφολόγχες, γόβες και ζώνες, τοστιέρες και καρέκλες σε «τιμή ευκαιρίας».
Το ξεφύλλισμα των μικρών αγγελιών προβάλλει ανάγλυφα το οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδων Ελλήνων προκαλώντας θλίψη. Όχι, δεν υπάρχει αντικείμενο σε ελληνικά νοικοκυριά που να μην «πωλείται».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, «Καθημερινή», πάνω-πάνω στη λίστα των αγγελιών βρίσκονται έπιπλα. Αυτά που εάν δεν χρησιμοποιούνταν θα στοιβάζονταν σε μια αποθήκη ή θα δωρίζονταν σε κάποιο φίλο, σήμερα πωλούνται από τους ιδιοκτήτες τους «για λόγους έκτακτης ανάγκης». Και δεν θα βρούμε μόνον «ακριβά» και «βαριά» έπιπλα αλλά και «συναρμολογούμενα» χαμηλού κόστους.
Μεταξύ αυτών, φιγουράρουν και πιο «φαντεζί» επιλογές, όπως ένα άγαλμα «με μια γυναίκα που κρατάει λουλούδια» αλλά και ελεφαντόδοντα, για όσους θέλουν να δώσουν μια νότα «έθνικ» στον χώρο τους.
Στις αγγελίες υπάρχει χώρος και για νυφικά. «Είναι αφόρετο» διαβεβαιώνει η κυρία που το πωλεί – «αυτός ο γάμος δεν έγινε ποτέ και δεν υπάρχει λόγος να μένει στη ντουλάπα μου».Άλλα νυφικά που συνδέθηκαν με «βίον ανθόσπαρτον», δίδονται σε τιμές – έκπληξη. «Το είχα πάρει τότε από το Κολωνάκι 1.300 ευρώ και σας το δίνω 250», λέει με πειστικό τρόπο η κυρία που το πουλάει. Και πιο ταπεινά όμως ρούχα και αξεσουάρ, δίνονται σε τιμές «ευκαιρία»: μπότες, γόβες, μπουφάν, ζακέτες και ζώνες.
Ηλεκτρονικά είδη και ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες λόγω χαμηλών τιμών-προσφορών αγοράστηκαν κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, μεταπωλούνται τώρα μαζικά.
Αντίστοιχα, οι γονείς παρά το συναισθηματικό φορτίο, βάζουν αγγελίες για πολλά βρεφικά είδη: το καρότσι του μωρού, τη στράτα, το λίκνο, την αλλαξιέρα και τον αποστειρωτή, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι οι τιμές όλων των προϊόντων που σχετίζονται με παιδιά παραμένουν «τσιμπημένες».
ΠΗΓH: seleo.gr 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...