Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Πρόταση σοκ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά πνίγονται στα χρέη, η Ανεξάρτητη Αρχή-Συνήγορος του Καταναλωτή προτείνει την διακοπή του Προγράμματος παροχής εξωδικαστικής συνδρομής σε υπερχρεωμένους καταναλωτές!
H εισήγηση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τις ενώσεις καταναλωτών να επισημαίνουν ότι ουσιαστικά οι πολίτες θα μείνουν αβοήθητοι, μην μπορώνταςνα υπερασπιστούν τον εαυτό τους χωρίς να φτάσουν στο δικαστήριο.
"Μόνο το 2010, ο Συνήγορος του Καταναλωτή μας στοίχισε 1.530.000 ευρώ για να επιλύσει 1.228 υποθέσεις καταναλωτών από τις 3.697 που έλαβε, ενώ οι 1.219 τελούν ακόμα υπό επεξεργασία, την ίδια στιγμή που πραγματοποίησε μόλις 148 συναντήσεις συμβιβασμού και εξέδωσε μόνο 54 συστάσεις-πορίσματα. Αντίθετα, το 2010, οι 36 πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών, επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό 227.000 ευρώ και επέλυσαν δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις προς όφελος του καταναλωτή'', υπογραμμίζουν 18 δευτεροβάθμιες ενώσεις καταναλωτών και μια πρωτοβάθμια, σε ανακοίνωσή τους.
Οι ενώσεις των καταναλωτών σημειώνουν ότι η παροχή βοήθειας στους υπερχρεωμένους καταναλωτές για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών τους, θα έπρεπε να είναι το κύριο μέλημα του Συνηγόρου του Καταναλωτή.
"Δυστυχώς, όμως ο Συνήγορος του Καταναλωτή, με την τελευταία του ανακοίνωση, αντί να επισημάνει, ως θεσμικό όργανο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, την ανάγκη νομοθετικής ενίσχυσης της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, προτείνει την διακοπή της'' αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Γιατί πρέπει να συνεχιστεί η υποστήριξη
Οι ενώσεις συμφωνούν ότι η στάση των τραπεζών στο στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι '' προκλητικά αρνητική'' και υπενθυμίζουν ότι γι' αυτόν ακριβώς το λόγο έχουν επανειλημμένως καταγγείλει την συμπεριφορά τους αυτή και έχουν αιτηθεί την νομοθετική του ενίσχυση από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Πιστεύουν δε, ότι η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης πρέπει να συνεχιστεί, επειδή:
*Είναι κοινωνικά αναγκαίο να αναπτυχθούν θεσμοί και κουλτούρα εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών καταναλωτών-προμηθευτών
*Είναι κοινωνική επιταγή να εισακούουν τα πιστωτικά ιδρύματα ειδικότερα αλλά και οι προμηθευτές γενικότερα, τα λογικά αιτήματα των καταναλωτών και να αποβάλλουν την αυθαιρεσία που τους διακρίνει
*Μέσω των Ενώσεων Καταναλωτών, πέραν της νομικής κάλυψης, προσφέρει σημαντική ψυχολογική υποστήριξη σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αδιέξοδο.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μόνιμο το τέλος ακινήτων


Στο μικροσκόπιο φαίνεται ότι μπαίνει η μακρά λίστα δαπανών έως το τέλος του Ιουνίου, ώστε να προσδιοριστούν πρόσθετα μέτρα περίπου 3% του ΑΕΠ και να διασφαλιστεί πως το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3% έως το 2014.
Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για να μην υπάρξουν αποκλίσεις, ενώ συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναλαμβάνει έναντι τις τρόικας και στο φορολογικό πεδίο.
Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι:
*Μόνιμο τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με στόχο την είσπραξη 1,667 δισ. ευρώ φέτος και αυξανόμενα έσοδα τα επόμενα χρόνια.
*Εξάλειψη όλων των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης επιχειρήσεων και ΦΠΑ.
Tο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέο "μαχαίρι" στις φοροαπαλλαγές που συνοδεύεται με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε μικρά ελληνικά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, κατάργηση εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά για τις επιχειρήσεις.
Επίσης, σχεδιάζονται περικοπές και καταργήσεις ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για μεταβιβάσεις περιουσίας. Θα περικοπούν φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων.
*Ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία.
*Εφαρμογή καθολικού πόθεν έσχες με ενιαία μεταχείριση των ατομικών εισοδημάτων κεφαλαίου.
Σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων πόθεν έσχες και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται.
*Απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ και αναθεώρηση του συστήματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.
*Κλείσιμο 200 εφοριών μέσα στο 2012 και εφαρμογή ενός νέου πληροφοριακού συστήματος που διασυνδέει όλες τις φορολογικές υπηρεσίες.
Στην έκθεση τίθενται από την τρόικα δέκα στόχοι για το υπουργείο Οικονομικών έως το τέλος του 2012:
*Εξονυχιστικός φορολογικός έλεγχος σε 75 υποθέσεις εισοδήματος και 225 υποθέσεις ΦΠΑ, υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος.
*Είσπραξη 300 εκατ. ευρώ μέχρι να κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός και 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012 από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
*Ολοκληρωμένοι φορολογικοί έλεγχοι σε 625 μεγάλους οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ έκαστος.
*Ολοκλήρωση του ελέγχου 400 περιπτώσεων επισφαλών φορολογούμενων ελευθέρων επαγγελματιών ή εισοδηματιών.
*Είσπραξη του 20% των βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέσα σε τρεις μήνες από τη βεβαίωση του φόρου και είσπραξη του 30% των φόρων και προστίμων, εντός εξαμήνου από την ημερομηνία βεβαίωσής τους.
*Ολοκλήρωση του ελέγχου σε 6.000 παλαιές υποθέσεις ΦΠΑ και άμεση ολοκλήρωση τουλάχιστον 1.000 ελέγχων που αφορούν σε νεώτερες οφειλές ΦΠ και αύξηση κατά τουλάχιστον 7% του αριθμού των υπόχρεων που υπόκεινται στην καταβολή ΦΠΑ.
*Ολοκλήρωση 1.700 ελέγχων επικίνδυνων φορολογικά υποθέσεων και φορολογούμενων υψηλού εισοδήματος μέχρι και το τέλος του 2012 και είσπραξη έως τα μέσα του 2012 τουλάχιστον του 5% από το σύνολο των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι αποδεδειγμένα εισπράξιμες και οι οποίες υπολογίζονται σε 8 δισ. ευρώ και θα έπρεπε να είχαν ήδη μπει στα ταμεία του Δημοσίου από εφέτος.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ίντερνετ, στρατό και Εκκλησία εμπιστεύονται οι Έλληνες


Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»,αυξημένο σε σχέση με το 2008 είναι το ποσοστό των πολιτών που εναποθέτει τις ελπίδες του στηνΕκκλησία, ενώ την ίδια στιγμή καμία εμπιστοσύνη δεν φαίνεται να έχει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ωστόσο, παρόλο που η σχέση τους με την Εκκλησία φαίνεται να γίνεται καλύτερη, το μήνυμα«αγαπάτε αλλήλους» απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς οι πολίτες αναφέρουν ότι είναι διστακτικοί με τους ανθρώπους δίπλα τους, ενώ έχουν πάντα τα μάτια τους «ανοιχτά».
Οι Έλληνες σερφάρουν στο Διαδίκτυο
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα 2.200 ατόμων οι Έλληνες έχουν βάλει το Internet καλά στη ζωή τους! Συγκεκριμένα, το ποσοστό σήμερα φθάνει το50,5%, τη στιγμή που τον Μάρτιο του 2006 δεν ξεπερνούσε τα 23%. Το 91,5% των νεαρών, ηλικίας από 18 έως 24 σερφάρουν στο internet, ενώ το 21,6% αφορά μεγαλύτερες ηλικίες. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι ο κόσμος του Διαδικτύου έχει προσελκήσει ακόμα και άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Οι Έλληνες παρακολουθούν ειδήσεις, αλλά όχι τις κινήσεις του... ΔΝΤ
Αγαπημένη δραστηριότητα των Ελλήνων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι η ανάγνωση ειδήσεων με ποσοστό που αγγίζει το 80,9%. Ωστόσο, παρόλο που το ΔΝΤ έχει καθημερινά πρωταγωνιστικό ρόλο στα δελτία ειδήσεων, φαίνεται πως δεν αφορά τους πολίτες, οι οποίοι δεν εμπιστεύονται αυτό τον θεσμό. Παράλληλα, στο ερώτημα ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο, ο στρατός είναι η επικρατέστερη απάντηση, παρότι «ψαλιδίστηκε» κατά 0,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2008. Πιστοί παραμένουν οι πολίτες στην Εκκλησία, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση στη λίστα αυτή. Μάλιστα, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η Ελλάδα κατέχει εδώ και χρόνια το χαμηλότερο ποσοστό άθεων στην Ευρώπη. Το 95% απάντησε πως είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ μόνο το 1,5% πιστεύει σε άλλη θρησκεία. Παράλληλα, το 23,3% ισχυρίζεται πως πηγαίνει στην Εκκλησία τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές το μήνα.
Την τρίτη θέση κατέχει η Αστυνομία, με 4,9% μονάδες σε αντίθεση με την Εκκλησία που το ποσοστό αγγίζει το 5,1%.
Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που επικρατούν στην κοινωνία κρατάνε το ενδιαφέρον των Ελλήνων στραμμένο στα ΜΜΕ, με την καθημερινή χρήση της τηλεόρασης ως μέσου ενημέρωσης να «αγγίζει» το 87,7%, παρουσιάζοντας ανοδική πορεία, σε αντίθεση με το ραδιόφωνο, που μειώνεται στο 34,9%.
Οι συνδικαλιστές χάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών
Από «φίλοι σε απλοί γνωστοί» φαίνεται να εξελίσσεται η σχέση μεταξύ των συνδικαλιστών και των πολιτών, με τους πρώτους να χάνουν όλο και περισσότερους οπαδούς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, οι πολίτες εμπιστεύονται λιγότερο τους συνδικαλιστές, οι οποίοι κατέχουν μία από τις τελευταίες θέσεις στη λίστα.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πόλεμος για τα «ιερά» φωτοβολταϊκά στο Πεντελικό


«Ιερός πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και δήμων του Πεντελικού με αφορμή το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η Εκκλησία της Ελλάδος σε έκταση 3.500 στρεμμάτων της Μονής Πεντέλης. Στο έργο περιλαμβάνεται και η αναδάσωση περίπου 19.500 στρεμμάτων.
Η κίνηση της Αρχιεπισκοπής βρίσκει απέναντι της όχι μόνο την αντιπολίτευση του Δήμου Πεντέλης αλλά και πολλών άλλων όμορων δήμων. Η διαφωνία τους έγκειται στο ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάζεται να γίνει «εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Ορους» και σε περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.
Η μεγάλη έκταση του πάρκου – είναι ίση με τον αστικό ιστό της Νέας Πεντέλης– θα αλλάξει η φυσιογνωμία της περιοχής, υποστηρίζουν προτάσσοντας την απειλή εξαφάνισης της χλωρίδας και της πανίδας καθώς και αύξησης της θερμοκρασίας.
«Δεν θέλουμε να γίνει το πάρκο των φωτοβολταϊκών. Πρόκειται για δημόσια δασική έκταση κηρυγμένη αναδασωτέα» τονίζει στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» ένας από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, ο Αντώνης Φειδοπιάστης. «Δεν είμαστε αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαστε αντίθετοι όμως σε κάτι που γίνεται χωρίς πρόγραμμα. Το μόνο αντιστασταθμιστικό όφελος του βουνού είναι το πράσινο. Δεν θέλουμε να δούμε την Πεντέλη γεμάτη φωτοβολταϊκά όπως είναι σήμερα ο Υμηττός γεμάτος κεραίες».
Παρόμοιες απόψεις διατυπώνουν και αρκετοί δήμαρχοι που είναι μέλη του Συνδέσμου Ανάπλασης και Προστασίας του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Σε συνεδρίαση πριν από λίγες ημέρες για το θέμα οι περισσότεροι τάχθηκαν κατά της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών. Δηλώνουν μάλιστα έτοιμοι και για νομικές ενέργειες. Η δημοτική αρχή αυτό το διάστημα προσπαθεί να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο προτού φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης. Προ ημερών ο δήμαρχος Πεντέλης Δ. Στεργίου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στελέχη της Αρχιεπισκοπής στη Μονή Πετράκη για να ενημερωθεί.
Η Αρχιεπισκοπή απαντά από την πλευρά της ότι το έργο όταν υλοποιηθεί θα έχει τριπλό στόχο.
  • αύξηση των εσόδων της Εκκλησίας μέσα από το ενοίκιο που θα καταβάλλει η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο. Τα χρήματα αυτά θα ενισχύσουν το προνοιακό και φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής, καθώς σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους αυτή είναι η φιλοσοφία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
  • δημιουργία θέσεων εργασίας, κάτι που η Αρχιεπισκοπή αντιμετωπίζει ως προτεραιότητα λόγω της παρούσας οικονομικής δυσπραγίας.
  • περιβαλλοντική αναβάθμιση, αφού μέσω του έργου θα αποκατασταθεί μια μεγάλη καμμένη έκταση 19.500 στρεμμάτων, η οποία αυτή τη στιγμή είναι βραχώδης και άγονη. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός μεγάλου περιαστικού- δασικού πάρκου που θα αναβαθμίσει την περιοχή.

Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή η Αρχιεπισκοπή δεν έχει καταλήξει στο ακριβές σημείο εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κλέβουν εκτάσεις μέσω Κτηματολογίου


Έρευνες της Εισαγγελίας Αθηνών για τον εντοπισμό κυκλωμάτων που βάζει στο χέρι εκτάσεις και ακίνητα ιδιωτών και Δημοσίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας πρόσβαση στις έρευνες κτηματογράφησης και τα στοιχεία του Κτηματολογίου.
Οι επιτήδειοι εντοπίζουν ακίνητα που εμφανίζονται να έχουν άγνωστο ιδιοκτήτη και με επίκληση έκτακτης χρησικτησίας αποκτούν μέσω του Κτηματολογίου την κυριότητά τους.
Συγκεκριμένα, αφού εντοπίσουν ποιο ακίνητο και ποια έκταση είναι αδήλωτα, καταθέτουν αίτηση χρησικτησίας, προσκομίζοντας ένορκες ψευδείς βεβαιώσεις προκειμένου να αποδείξουν την 20ετή νομή και κατοχή του ακινήτου.
Η καταπατούμενη έκταση ή το ακίνητο καταχωρίζονται με τον τρόπο αυτό στο όνομα των επιτήδειων με συνοπτικές διαδικασίες και με καθ' όλα νόμιμη διαδικασία.
Οι νόμιμοι δικαιούχοι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", αντιλαμβάνονται σε ορισμένες περιπτώσεις με καθυστέρηση τι ακριβώς έχει συμβεί και καταφεύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να δικαιωθούν.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μόνο κορίνες και διόδια στους αυτοκινητόδρομους !

Μάχη με το χρόνο, τα παρατημένα εργοτάξια και τις  διάσπαρτες κορίνες σε όλη την ελληνική επικράτεια του οδικού δικτύου δίνει η κυβέρνηση, ποντάροντας στο μόνο σίγουρο «άλογο» για να διασωθούν τα έργα, που είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.  

Η τελευταία  φαντάζει η μόνη ασφαλής λύση για  την επαναχρηματοδότηση των πέντε μεγάλων οδικών αξόνων αφού η συζήτηση με τις πάνω από 80 εμπορικές ελληνικές και ξένες τράπεζες δεν έχει καταλήξει πουθενά εδώ και μήνες. Η μόνη αλλαγή είναι ότι εσχάτως στο θέμα των διαπραγματεύσεων έχει εμπλακεί και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα καρπωθεί με σκοπό να εκμεταλλευτεί τα μελλοντικά έσοδα των διοδίων από τα έργα.  

Στο αρμόδιο  υπουργείο Υποδομών συνεχίζει να επικρατεί πλήρες αλαλούμ και  χωρίς να παραγνωρίζεται η δυσκολία του εγχειρήματος και των διεκδικήσεων, τα έργα φαίνεται να αποτελούν θύμα και των απανωτών πολιτικών προϊσταμένων που άλλαξαν τους τελευταίους μήνες.  

Ενώ η κυβέρνηση  έως πρότινος μιλούσε για εντατικές  διαπραγματεύσεις με τις συμβαλλόμενες  πλευρές, τις προηγούμενες μέρες  ο νέος υπουργός Υποδομών κ. Μάκης  Βορίδης δήλωνε ότι πρόσφατα ξεκίνησε και πάλι ο διάλογος από την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση με εντολή και του νέου Πρωθυπουργού.  

Έκπληξη μάλιστα  αποτέλεσε η αναφορά του κ. Βορίδη για πιθανότητα άμεσης ενεργοποίησης  ενός εκ των πέντε οδικών αξόνων που στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι εννοούσε τον Μορέα (Κόρινθος-Τρίπολη –Καλαμάτα). Το μόνο έργο που ως σήμερα το υπουργείο αλλά και οι εργολάβοι διατείνονταν ότι δούλευε κανονικά!  

Πληροφορίες αναφέρουν  όμως ότι ακόμη και εκεί, όπου έχει κατασκευαστεί το 70% της παραχώρησης, έχουν απολυθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα και τα εργοτάξια υπολειτουργούν, αντιμετωπίζοντας προβλήματα απαλλοτριώσεων.     

Πήρε  την κρυάδα στη  Βουλή ο Βορίδης  

Η εικόνα που  παρουσιάζουν τα έργα, επικρίθηκε πρόσφατα και στη βουλή όπου ο κ. Βορίδης αν και νεόφερτος στο υπουργείο Υποδομών άκουσε τα… σχολιανά του. Δεν έλειψαν μάλιστα οι προτροπές να δείξει την ίδια μαχητικότητα που επιδείκνυε ως βουλευτής.   

Η εμφάνιση στην αρμόδια Οικονομική Επιτροπή σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας προκειμένου να ενημερώσει για την πορεία των συγχρηματαδοτούμενων έργων κατέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι πέντε συμβάσεις παραχώρησης εξακολουθούν να βρίσκονται σχεδόν στο σημείο μηδέν και να ταλαιπωρούνται από τις ίδιες αρρώστιες (της έλλειψης χρηματοδότησης και της αδιαλλαξίας των εμπορικών τραπεζών να τις χρηματοδοτήσουν), όπως συνέβαινε και πριν από ένα χρόνο!  

Τα καταιγιστικά πυρά του έριξε ο κ. Αθανάσιος  Παπαδόπουλος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχαϊας. Ο ίδιος έκανε λόγο για παράνομη είσπραξη διοδίων και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την Ολυμπία Οδό (κατασκευάζει την Κορίνθου-Πατρών) που όπως ανέφερε, έχει πάψει να εκτελείται τους τελευταίους επτά μήνες.  

«Σταμάτησαν τα εργοτάξια, έκλεισαν, απολύθηκε όλο το προσωπικό, 4.500 εργαζόμενοι. Στη συντήρηση του δρόμου δεν υπάρχει εργοτάξιο ανοικτό. Ένα-δύο αυτοκίνητα περιφέρονται πάνω-κάτω. Αυτά στοιχίζουν 5 με 6 εκατομμύρια ευρώ το μήνα που εισπράττουμε από τα διόδια;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι «ούτε τα τοκοχρεολύσια αλλά ούτε και η συντήρηση και η φύλαξη του δρόμου δικαιολογούν το ποσό των 5 με 6 εκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει να προβληματιστούμε, αν κάποια στιγμή ελεγχθούμε και για το θέμα αυτό» είπε. 

Επικριτική ήταν και η κυρία Σοφία Γιαννακά, βουλευτής  Αιτωλοακαρνανίας. Δήλωσε έκπληξη για την πολύμηνη εμπλοκή των διαπραγματεύσεων και ουσιαστικά κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου ότι προσήλθε στη βουλή, επαναλαμβάνοντας όλα όσα δήλωνε πριν οκτώ μήνες.  

Πιεστικές υπήρξαν  οι τοποθετήσεις και άλλων βουλευτών, επικεντρώνοντας τις εισηγήσεις τους στο «κούρεμα» της Ολυμπίας Οδού στην Πελοπόννησο αλλά και στις αλλαγές στο τεχνικό αντικείμενο και άλλων έργων (πχ Ε65). 

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Βορίδης επέμεινε μονότονα στην πολυπλοκότητα των συμβάσεων και των όρων που έχουν τεθεί προς αναθεώρηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από όλες τις πλευρές, αποφεύγοντας να δώσει χρονοδιαγράμματα.      

Yπάρχει plan B;   

Η ηγεσία του  υπουργείου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της χρηματοδότησης τις επόμενες μέρες όπου καταφτάνουν στην χώρα μας ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάνες Χαν και ο επικεφαλής της ομάδας δράσης για την Ελλάδα κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ. Και οι δύο έχουν τεθεί επικεφαλής για να συντονίσουν με την ΕΕ το plan B για την διάσωση των έργων.  

Σύμφωνα με τον  υφυπουργό Υποδομών  κ. Γιάννη Μαγκριώτη οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι «βοηθούν από το Σεπτέμβρη, να ενεργοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως συνολική εναλλακτική λύση χρηματοδότησης των έργων, με σκοπό να υποκαταστήσει τις ιδιωτικές τράπεζες με χαμηλά επιτόκια, ή να τις υποστηρίξει».  

Το σχέδιο προβλέπει  την δημιουργία ενός ταμείο εγγυοδοσίας  από το ΕΣΠΑ, το οποίο θα προικιστεί με πόρους ύψους 1,5 δις. ώστε το ποσό αυτό να μπει «εγγυητής» για την χορήγηση μαμούθ δανείου που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάκαμψη των οδικών αξόνων αλλά και άλλων αναπτυξιακών έργων της χώρας. 




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εκδόθηκε στον Παναμά ο Νοριέγκα


Στην πατρίδα του, τον Παναμά, βρίσκεται από χθες ο πρώην δικτάτορας, Μανουέλ Νοριέγκα, μετά την έκδοσή του από την Γαλλία.
Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Παναμά, έχει περάσει πάνω από 20 χρόνια σε αμερικανικές και γαλλικές φυλακές για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και του απομένουν ακόμη έως και 60 χρόνια κάθειρξης. 
Επίσης, ο 77χρονος Νοριέγκα, έχει καταδικαστεί για τις δολοφονίες αντιφρονούντων και αντικαθεστωτικών επί των ημερών του. 
 
Σημειώνεται ότι ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, αρχικά υπήρξε πράκτορας και προστατευμένος της CIA, ωστόσο οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν στην πορεία, εξαιτίας των σχέσεών του με Κολομβιανούς βαρόνους των ναρκωτικών. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα για πραξικόπημα εναντίων του, οι ΗΠΑ εισέβαλαν στον Παναμά και τον ανέτρεψαν, στα τέλη του 1989. 
 
Ανοικτό παραμένει το ερώτημα, τώρα που εκδόθηκε στην πατρίδα του, το εάν θα ρίξει φως σε υποθέσεις που παραμένουν ανεξιχνίαστες. Μεταξύ αυτών είναι οι δολοφονίες και εξαφανίσεις περίπου 100 ανθρώπων κατά την περίοδο της δικτατορίας του (1968 – 1989). 
 
Ο Νοριέγκα, ο οποίος συνήθιζε να κραδαίνει μια ματσέτα στις ομιλίες του, έχει καταδικαστεί ερήμην για τρεις υποθέσεις δολοφονιών με 11 θύματα, περιλαμβανομένου του αποκεφαλισμού ενός γιατρού, του Ούγο Σπανταφόρα, που είχε απειλήσει να αποκαλύψει τις σχέσεις του με λαθρέμπορους ναρκωτικών (1985), καθώς και των εκτελέσεων εννέα αξιωματικών που είχε αποπειραθεί να προβούν σε πραξικόπημα (1989). Επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες για την δολοφονία ενός συνδικαλιστή το 1970, του Ελιόντορο Πορτουγκάλ.


enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ενα «δείπνο με τον Μπαράκ»


Με στόχο τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ γευματίζει με ψηφοφόρους που επιλέγονται κατόπιν διαγωνισμού. Απαντά στα ερωτήματά τους και δίνει λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή
Στο ίδιο τραπέζι με απλούς Αμερικανούς πολίτες κάθεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, απαντώντας στα ερωτήματά τους κατά τη διάρκεια του γεύματος που μοιράζονται και δίνοντας λεπτομέρειες από την προσωπική του ζωή.
Ο διαγωνισμός «Δείπνο με τον Μπαράκ» είχε ξαναχρησιμοποιηθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές του 2008, όμως το τελευταίο διάστημα γίνεται αρκετά συχνά, φωτίζοντας το προφίλ του απλού ανθρώπου που θέλει να περάσει στους ψηφοφόρους του ο πρόεδρος Ομπάμα.
Σε ένα βίντεο που έχει ανέβει στην ίδια την ιστοσελίδα της εκστρατείας επανεκλογής του Αμερικανού προέδρου και έχει αναπαραχθεί από πολλές άλλες ιστοσελίδες, εμφανίζεται ο Μπαράκ Ομπάμα να συντρώγει με έναν ταχυδρόμο, δύο συνταξιούχους εκπαιδευτικούς και έναν μικροεπιχειρηματία.
Οι τέσσερίς τους ήταν οι νικητές του διαγωνισμού «Δείπνο με τον Μπαράκ», στον οποίο όσοι ήθελαν να συμμετάσχουν κλήθηκαν να πληρώσουν 5 δολάρια για να μπουν στην κλήρωση.
Στις διαδικτυακές φόρμες που συμπληρώνει όποιος θέλει να συμμετέχει στον διαγωνισμό για ένα δείπνο με τον Αμερικανό πρόεδρο, αναφέρεται ρητά ότι οι άνθρωποι του προέδρου καλύπτουν τα έξοδα μεταφοράς και φυσικά κερνούν το δείπνο.
Μάλιστα, στον ιστότοπο υπάρχει και μια άλλη φόρμα που συμπληρώνει όποιος θέλει να δειπνήσει με τον Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του Μισέλ. Σε αυτή την περίπτωση ο χρηματοδότης μπορεί να φέρει και κάποιον δικό του προσκεκλημένο επίσης με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
Βίντεο
Στο βίντεο από το τελευταίο δείπνο του Αμερικανού προέδρου πάντως με τους τέσσερις ψηφοφόρους του, ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ιδιαίτερα χαλαρός και μιλάει για την καθημερινότητα του στον Λευκό Οίκο, την οικογενειακή του ζωή, αλλά και για τις δυσκολίες στη ζωή του προέδρου των ΗΠΑ που αναγκάζεται να ξυπνάει αργά τη νύχτα εξαιτίας διαφόρων συμβάντων, όπως ήταν το ατύχημα της Φουκουσίμα!
Επιπλέον ο Ομπάμα μίλησε και για τις αναμνήσεις του από τον πατέρα του, καθώς και για την απουσία του από τη ζωή του, η οποία έκανε τον Αμερικανό πρόεδρο καλύτερο πατέρα για τις δύο κόρες του.
Ντιμπέιτ Ρεπουμπλικάνων
Ατόπημα για τους Παλαιστίνιους
Με τον προπορευόμενο στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Νιούιτ Γκίνριτς να κερδίζει τις εντυπώσεις παρά την επιμονή του ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι ένας «επινοημένος λαός» και τον πολυεκατομμυριούχο Μιτ Ρόμνι να κάνει τεράστια γκάφα προκαλώντας σε στοίχημα 10.000 τον Ρίκ Πέρι, έκλεισε το ντιμπέιτ στην Αϊόβα το Σάββατο. Ο Γκίνριτς, παρότι δέχθηκε τα πυρά όλων των υπόλοιπων συμμετεχόντων του ντιμπέιτ και προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων αξιωματούχων για τις ανιστόρητες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες «έχουμε έναν επινοημένο παλαιστινιακό λαό που είναι ουσιαστικά Αραβες», διατήρησε το προβάδισμά του με 33%.

ethnos.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εκατομμύρια ευρώ διεκδικούν 117 πρώην βουλευτές


Την ώρα που ο ελληνικός λαός δίνει την καθημερινή μάχη της επιβίωσης, μετά από αλλεπάλληλα πακέτα λιτότητας, πρώην βουλευτές δίνουν τη δική τους μάχη, διεκδικώντας αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη.
Τα πρώτα "πακέτα" αγωγών που έχουν καταθέσει 117 πρώην βουλευτές και συνταξιούχοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ ήδη η συζήτηση μερικών αγωγών αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα για τον Φεβρουάριο του 2012.
Παράλληλα, ανάλογος μικρός αριθμός αγωγών βουλευτών εκκρεμούν και στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενώ πολύ μεγαλύτερος αριθμός αγωγών έχουν "παγώσει" στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Από τους 117 , οι 62 είναι πρώην βουλευτές της ΝΔ και 52 πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ .
 
Μεταξύ αυτών που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη (Διοικητικά Δικαστήρια) διεκδικώντας διαφορές αποδοχών είναι ηχηρά ονόματα πρώην βουλευτών που κυριάρχησαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην πολιτική σκηνή της χώρας και διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου, όπως είναι οι 'Ακης ΤσοχατζόπουλοςΤάσος ΜαντέληςΓ. ΑνωμερίτηςΓ. ΔρυςΕλισάβετ Παπαζώη, Πέτρ. Δούκας,Ελ. ΖαγορίτηςΑν. ΚαραμάριοςΘ. ΚασίμηςΝ. ΚατσαρόςΠέτρ. ΤατούληςΑντ. Φούσας κ.ά.
Για τρία χρόνια, ζητά 240.000 ευρώ...
 
Το ακριβές ποσό που ζητούν οι 117 πρώην βουλευτές μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς οι διεκδικήσεις κυμαίνονται ανάλογα με τα χρόνια που διετέλεσε ο καθένας βουλευτής.
Για παράδειγμα: Κάποιος ο οποίος διετέλεσε βουλευτής 37 μήνες (τρία χρόνια και κάτι) διεκδικεί διαφορές βουλευτικής αποζημίωσης ύψους 240.196 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Επιπλέον, όλοι σχεδόν διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο και χρηματική ικανοποίηση ύψους 10.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, από τη μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους.
Ορισμένοι μάλιστα έχουν καταθέσει και δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους. Αναλυτικότερα, διπλές αγωγές έχουν καταθέσει οι Ι. Βαϊνάς, Μυρσίνη Ζορμπά, Εμμ. Λουκάκης και Σωτ. Στολίδης.
Ωστόσο, παραιτήθηκαν από τις αγωγές τους ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης δύο πρώην βουλευτές, οι Μιχ. Λιάπης και Λεων. Τζανής, καθώς και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη.
Ήδη όμως έχουν εκδοθεί και τρεις αποφάσεις από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Δύο από αυτές τις αγωγές έγιναν μερικά δεκτές και μία τρίτη απορρίφθηκε, ενώ το δημόσιο άσκησε ήδη έφεση επί των δύο αυτών αγωγών που έγιναν μερικά δεκτές.
Οι πρώην βουλευτές διεκδικούν τις διαφορές των αποδοχών τους που "παράνομα", όπως ισχυρίζονται, δεν τους χορηγήθηκαν μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.
Η απόφαση-πιλότος
Όπως είναι γνωστό, το 2006 με απόφαση του Μισθοδικείου (πρόεδρος ο τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμ. Κεδίκογλου) οι αποδοχές των προέδρων των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου) εξομοιώθηκαν με τις αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) που ανέρχονταν τότε περίπου στα 9.500 ευρώ (και από 1.5.2000 αυξήθηκαν οι αποδοχές του προέδρου στα 10.271 ευρώ και του αντιπροέδρου στα 7.190 ευρώ).
Με την απόφαση του Μισθοδικείου στους δικαστές δόθηκαν αναδρομικές διαφορές της πενταετίας 2000-2005. Ακολουθώντας τον κανόνα της "πυραμίδας", μετά την επίμαχη απόφαση του Μισθοδικείου, αυξήθηκαν ανάλογα και οι αποδοχές των υπολοίπων ιεραρχικά δικαστών.
Οι πρώην βουλευτές διεκδικούν τις διαφορές των αποδοχών τους σε βάθος χρόνου προς τα πίσω και πριν την επίμαχη απόφαση του Μισθοδικείου και αφού προηγουμένως τις εξισώνουν πάντα με αυτές του προέδρου της Ε.Ε.Τ.Τ.
Επικαλούνται άρθρα του Συντάγματος
Να σημειωθεί ότι και πριν την επίμαχη απόφαση του Μισθοδικείου του 2006 υπήρξαν και άλλες δικαστικές αποφάσεις (Συμβουλίου Επικρατείας) που χορηγήσαν αυξήσεις (αναπροσαρμογές) στις αποδοχές των δικαστών.
Ακόμη, τονίζουν ότι η εξίσωση των αποδοχών των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τις αποδοχές του προέδρου της Ε.Ε.Τ.Τ. επέφερε αυτοδίκαια, κατά τις συνταγματικές επιταγές, άμεση αντίστοιχη μεταβολή και στη βουλευτική αποζημίωση.
Υπογραμμίζουν επίσης οι πρώην βουλευτές ότι οι αποδοχές τους ήταν <<ουσιωδώς υποδεέστερες>> από εκείνες που ελάμβανε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Τ.Τ.
Στις αγωγές τους επικαλούνται τα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος, σύμφωνα με τα οποία καθιερώνεται η αρχή της διάκρισης των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), οι οποίες μεταξύ τους είναι ισοδύναμες και ισότιμες.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των πρώην βουλευτών, παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές στην περίπτωση κατά την οποία σε μία από τις τρεις λειτουργίες χορηγούνται αποδοχές μεγαλύτερες από τις δύο άλλες.
Η διαφορά αυτή στις αποδοχές των τριών λειτουργιών δημιουργεί ευθύνη του Δημοσίου για αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν (σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα) οι πρώην βουλευτές, καθώς παρέλειψε η νομοθετική εξουσία να θεσπίσει ρύθμιση εξίσωσης των αποδοχών των προέδρων Ανωτάτων Δικαστηρίων με αυτές των βουλευτών.
Οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν αγωγές
 
Οι 52 πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν αγωγές και διεκδικούν αναδρομικά διαφορές αποδοχών είναι οι: Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαίνας, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα - Νόρα Κατσέλη - Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής - Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.
Οι βουλευτές της ΝΔ που κατέθεσαν αγωγές
 
Από την πλευρά της ΝΔ οι 62 πρώην βουλευτές που κατέθεσαν αγωγές είναι οι: Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα - Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Θεόφ. Λεονταρίδης, Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, 'Αρια Μανούσου-Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου - Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης.
Ακόμη, αγωγή έχει καταθέσει η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του Συνασπισμού (΅89-'93) και του ΚΚΕ ('93-'04), Ιουλία Κοσιώνη και ο τέως ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Εμμ. Μπακόπουλος.
Επίσης, έχει καταθέσει αγωγή και ο πρώην βουλευτής Γεώργιος Παπαγεωργίου, για τον οποίο όμως δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ανήκει, καθώς τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ υπήρξαν βουλευτές με το ίδιο ονοματεπώνυμο.
Εκκρεμούν και στο Ελεγκτικό Συνέδριο αγωγές
Υπενθυμίζεται ότι μεγάλος αριθμός ανάλογων βουλευτικών αγωγών εκκρεμούν και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Συγκεκριμένα, το αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει δικαιώσει συνταξιούχους βουλευτές, κρίνοντας ότι με βάση το Ζ' Ψήφισμα της Βουλής του 1975, οι αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών συμπαρασύρουν και τις αποδοχές των βουλευτών.
Οι σύμβουλοι του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκριναν ότι "η σύνδεση της βουλευτικής αποζημίωσης με τις συνολικές αποδοχές του ανώτατου δικαστικού λειτουργού έχει ως συνέπεια ότι κάθε μεταβολή των συνολικών μηνιαίων αποδοχών αυτού επιφέρει αυτοδίκαια την άμεση αντίστοιχη μεταβολή του ύψους της βουλευτικής αποζημίωσης, που αποτελεί και τη βάση προσδιορισμού της βουλευτικής σύνταξης".
Στην απόφαση αυτή έχει αντιδράσει το υπουργείο Οικονομικών καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Ολομέλεια έχει αναπέμψει και πάλι την υπόθεση στο Τμήμα το οποίο όμως έχει "παγώσει" το όλο θέμα.
Ήδη, από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν δικαιωθεί οι τέως βουλευτές Β. Μπρακατσούλας (ΠΑΣΟΚ), Αγ. Αγγελούσης και Καλλιόπη Μπουρδάρα (ΝΔ) οι υποθέσεις των οποίων έχουν παραπεμφθεί στο αρμόδιο Τμήμα, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί η εκδίκασή τους.
Επίσης εκκρεμούν προς εκδίκαση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι αγωγές των κληρονόμων του Γιαν. Σκουλαρίκη (ΠΑΣΟΚ) του Αντ. Ντετιδάκη (ΠΑΣΟΚ), Ε. Ανθόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και Ν. Παπαηλία (ανεξέρτητος).
Να σημειωθεί πάντως, ότι παραιτήθηκε από την αγωγή που είχε καταθέσει ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η χήρα του βουλευτή του Σπ. Πλασκοβίτη.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...