Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Βάζουν ταφόπλακα στο σκάνδαλο της Siemens!

Οριστική ταφόπλακα μπαίνει στο σκάνδαλο της Siemens καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ συλλέγει υπογραφές προκειμένου να κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής επιστολή αναίρεσης της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη πράξη της διαγραφής του σκανδάλου στην Βουλή παίχθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες όταν η ολομέλεια καταψήφισε την πρόταση για παραπομπή της υπόθεσης στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.
Στα αξιοσημείωτα πάντως εντάσσεται το γεγονός ότι την διαδικασία συλλογής υπογραφών για την επιστολή που θα «καθαρίσει» τις όποιες ευθύνες για το συγκεκριμένο σκάνδαλο την εκτελεί ο κ. Σήφης Βαλυράκης ο οποίος ήταν πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που το ερεύνησε!.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Καθιερώνεται από το 2012 το ηλεκτρονικό τιμολόγιο


Από το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα αρχίσει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου, με το οποίο αναμένεται να προκύψει όφελος μεγαλύτερο του ενός δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ενώ το όφελος για τα έσοδα του δημοσίου θα ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς σε αυτό το ύψος ανέρχεται η ζημιά από εικονικά και πλαστά τιμολόγια που κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία εκτιμάται ότι θα εκλείψουν με την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Αυτά αναφέρθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου των συναρμόδιων υπουργείων, σχετικά με τα οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την καθιέρωση του ηλεκτρονικού τιμολογίου στις συναλλαγές των επιχειρήσεων, καταρχήν με το κράτος και στη συνέχεια και στις μεταξύ τους συναλλαγές.
Στόχος είναι το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων να γίνονται ηλεκτρονικά.
Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης "το ηλεκτρονικό τιμολόγιο χρησιμοποιείται και σήμερα αλλά δεν είναι διαδεδομένη η μορφή του και στόχος είναι να διευρυνθεί η χρήση του προκειμένου να απαλλαγούν σταδιακά οι επιχειρήσεις από το μεγάλο διοικητικό και οικονομικό βάρος των συναλλαγών σε χαρτί, μεταφέροντας όλη την οικονομική δραστηριότητα στο διαδίκτυο και σε ασφαλή πληροφοριακά συστήματα, απελευθερώνοντας έτσι σημαντικούς οικονομικούς πόρους προς άλλες πιο παραγωγικές δραστηριότητες".
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς κάθε χάρτινο τιμολόγιο που εκδίδει μια επιχείρηση κοστίζει από 7 έως 15 ευρώ, ενώ κάθε ηλεκτρονικό τιμολόγιο κοστίζει από 0,60 έως 4 ευρώ.
"Η διαφορά είναι κολοσσιαία, όπως αντιλαμβάνεστε, καθώς το ηλεκτρονικό τιμολόγιο μπορεί να είναι έως και 10 φορές φθηνότερο από το χάρτινο, αποφέροντας σημαντικές οικονομίες σε μια επιχείρηση. Αν λάβουμε υπόψη, μάλιστα, ότι ο ετήσιος αριθμός τιμολογίων που εκδίδονται στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 200 με 250 εκατ., τότε το μέγεθος του οικονομικού οφέλους, που θα μπορούσε να προκύψει για τις επιχειρήσεις συνολικά, με την εφαρμογή της πλήρους ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές τους, μπορεί να ανέλθει τουλάχιστον στο 1 δισ. ευρώ. Χρήματα δηλαδή που θα μπορούν να διοχετευθούν σε παραγωγικές δραστηριότητες και επενδύσεις, αντί να ξοδεύονται για να συντηρούν μια απαρχαιωμένη γραφειοκρατία", τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωστοποίησε τα βήματα της πιλοτικής εφαρμογής της δράσης που είναι τα εξής:
1) Έως τον Σεπτέμβριο 2011, η κοινή ομάδα εργασίας των συναρμόδιων υπουργείων και των φορέων της αγοράς θα έχει καταλήξει σε ένα ενιαίο πρότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου, το οποίο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το πολύ έως το Νοέμβριο, ώστε στις αρχές του επόμενου έτους να είναι έτοιμες οι επιχειρήσεις για την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού τιμολογίου.
2) Την ίδια περίοδο προγραμματίζονται, πάλι σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, δράσεις ενημέρωσης και διάδοσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, με πρώτο στόχο ένα πανελλήνιο φόρουμ για τον εντοπισμό και την άρση των εμποδίων στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, κυρίως για τις ΜΜΕ.
3) Θεσπίζεται σαν πρώτο βήμα έως το τέλος του χρόνου, η υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το δημόσιο (Business to Government - B2G), ξεκινώντας από το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και σχεδιάζοντας την πιλοτική εφαρμογή της από φορείς του δημοσίου.
4) Τέλος, σχεδιάζονται συγκεκριμένες δράσεις κρατικών ενισχύσεων μέσω του προγράμματος ψηφιακής σύγκλισης -ένα επιχειρηματικό κουπόνι, που θα δίνεται προς τις επιχειρήσεις, ώστε η μετάβαση και η προσαρμογή στο νέο σύστημα να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά, χωρίς προβλήματα και πρόσθετες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν το ηλεκτρονικό τιμολόγιο.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,Παντελής Οικονόμου, σημείωσε ότι υπάρχει πολύ σημαντικό θέμα με την επικοινωνία όλων των ηλεκτρονικών μητρώων του δημοσίου, προκειμένου να καταστεί δυνατόν αυτά να διασυνδεθούν και έφερε ως παράδειγμα τις σοβαρές ταμειακές επιπτώσεις που έχει η μη συνεργασία των μητρώων των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, αλλά τόνισε ότι το έργο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι ώριμο και προωθείται με διαδικασίες που θα φέρουν άμεσα αποτέλεσμα.
Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΠαντελής Τζωρτζάκης, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να γίνει διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών μητρώων του δημοσίου και αρχές Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί πως όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) θα υπογράφονται ηλεκτρονικά, ενώ σταδιακά αυτή η διαδικασία θα επεκταθεί σε όλη την ιεραρχία του δημοσίου ώστε το δημόσιο μεταξύ του να συναλλάσσεται ηλεκτρονικά.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον οικονομικό έλεγχο των επιχειρήσεων και αν κάτι αλλάζει με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, απάντησε ότι υπάρχουν πολλών ειδών έλεγχοι και είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζεται μαζί με τις υπόλοιπες παραμέτρους.
Ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γιάννης Καπελέρης τόνισε ότι θα δημιουργηθούν ''κόφτες'' (ασφαλιστικές δικλείδες) για την ενημερότητα των επιχειρήσεων, καθώς το σύστημα θα γνωρίζει άμεσα αν εκδόθηκαν στοιχεία και αν υπάρχουν εκκρεμότητες με το δημόσιο.
Όπως εξήγησε ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Ανάπτυξης, μέλος της Επιτροπής Πληροφορικής και Επικοινωνιών και πρόεδρος της ΟΔΙΣΕΕ Επιχειρηματικότητας, Αντώνης Μαρκόπουλος, το κόστος για τις επιχειρήσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο διότι ήδη έχουν μια βάση δεδομένων και απαιτείται μια παραμετροποίηση των συστημάτων που ήδη έχουν. Ωστόσο οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυτή την παραμετροποίηση είναι πάρα πολλές και ως εκ τούτου δεν έχει καθοριστεί ακόμη το ύψος της βοήθειας που θα λάβουν μέσω του ''επιχειρηματικού κουπονιού''. Επίσης ανέφερε ότι προωθείται και η απο-υλοποίηση φορολογικής σήμανσης για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.
Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και μέλος της Επιτροπής Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δ. Σπινέλλης τόνισε ότι οι υπάρχουσες υποδομές δεν έχουν κανένα πρόβλημα για να δεχθούν τον όγκο των δεδομένων που θα εισρέουν καθημερινά και σημείωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη δημιουργία νέου κέντρου πληροφοριακών συστημάτων και θα έχει πλήρως εγκατασταθεί μέσα στο προσεχές εξάμηνο.

ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συνεχίζεται η απεργία των ιδιοκτητών ταξί


Την απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους έλαβαν οι ιδιοκτήτες ταξί.
Μετά από μια συνεδρίαση, που κράτησε πάνω από δύο ώρες, στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν κατά διαστήματα και εντάσεις, οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι το Σάββατο.
Την ίδια μέρα θα συνέλθει το Κλαδικό Συμβούλιο, το οποίο θα εκτιμήσει εκ νέου την κατάσταση και τα δεδομένα που υπάρχουν, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν διαφορετικές προτάσεις, τόσο για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, κυρίως από την πλευρά του ΣΑΤΑ, όσο και για την αναστολή τους, από προέδρους συνδικάτων της επαρχίας, αλλά στο τέλος η απόφαση που ελήφθη ήταν για συνέχιση της απεργίας.
Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος έκανε ενημέρωση για τις επαφές που είχε το τελευταίο 48ωρο με πολιτικά πρόσωπα, όπως με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη, με εκπροσώπους των κομμάτων, με τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και άλλους, καθώς και για τις πρόσφατες, άκαρπες, συναντήσεις με τον υπουργό Υποδομών Γιάννη Ραγκούση, τον οποίο επέκρινε για τη στάση που τηρεί.
Σε ότι αφορά την πορεία και τη μορφή των κινητοποιήσεων, αυτό όπως γίνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της απεργίας, δεν ανακοινώνεται, προκειμένου να υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
Από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν υπήρξε, μέχρι στιγμής καμία αντίδραση.
Επίθεση ΝΔ στον πρωθυπουργό
Για προκλητική αδράνεια κατηγορεί η ΝΔ τον πρωθυπουργό όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των ταξί και μάλιστα, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της, στο κόμμα εκτιμούν πως η "ακατανόητη" συμπεριφορά του Υπουργού Μεταφορών υπηρετεί κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Σε δήλωσή του ο Γιάννης Μιχελάκης τονίζει πως όταν ακόμη και σχεδόν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει απερίφραστα τον κ. Ραγκούση για τα ταξί και ο πρωθυπουργός παραμένει απλώς θεατής, τότε η μόνη λογική εξήγηση είναι να επιθυμούν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
"Φαίνεται πως η κυβέρνηση, με την αναγόρευση του θέματος των ταξί σε κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα και σχεδόν αποκλειστικό θέμα της ειδησεογραφίας, έχει επιλέξει τη μέθοδο της απόσπασης της προσοχής των πολιτών από τα μεγάλα και καυτά προβλήματα του Τόπου", επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος εξαπολύει επίθεση κατά του πρωθυπουργού τον οποίο και κατηγορεί για προκλητική αδράνεια.
"Κάθε μέρα που περνά, η προκλητική αδράνεια του πρωθυπουργού να λύσει το πρόβλημα, ενισχύει τους φόβους και τις εκτιμήσεις μας", δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Δικογραφίες κατά των ιδιοκτητών
 Στις εκατό έχουν φθάσει οι δικογραφίες που έχουν σχηματισθεί εις βάρος ιδιοκτητών ταξί κατά το χρονικό διάστημα από 18-07-2011 έως 02-08-2011, σε πανελλαδικό επίπεδο, εξαιτίας των κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δικογραφίες αφορούν συνολικά 7.568 άτομα και σχετίζονται με παραβάσεις παρακώλυσης συγκοινωνιών και άλλα συναφή αδικήματα.
Οι τριάντα έξι έχουν υποβληθεί ήδη στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, στις οποίες εμπλέκονται 5.574 άτομα.
Επιπλέον, από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, έχουν διαβιβασθεί έγγραφα ενημέρωσης στις κατά τόπους γενικές γραμματείες περιφέρειας, για 6.080 περιπτώσεις, προκειμένου να εξεταστεί η επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δουλειά με μισθό και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για 75.000 ανέργους

Μισθό 625 ευρώ το μήνα και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη θα παρέχεται για 75.000 ανέργους μέσω προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας που αποφασίστηκε σήμερα από την κυβερνητική επιτροπή.

Θα ξεκινήσει από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και όσοι συμμετάσχουν σε αυτό θα απασχολούνται σε έργα κοινωφελούς χαρακτήρα με 5μηνες συμβάσεις απασχόλησης. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και ως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Αυτό που αποφασίστηκε επίσης είναι να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα και ένα τηλεφωνικό κέντρο όπου μέσω ενός 4ψηφιου αριθμού άνεργοι αλλά και επιχειρηματίες θα μπορούν να ενημερώνονται για όσα προγράμματα είναι σε εξέλιξη.

Αυτό που τονίστηκε είναι οτι λόγω ελλιπούς ενημέρωσης πολλά προγράμματα είναι ανενεργά με αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετα κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ.

Στην άρση των εμποδίων για την είσπραξη του ειδικού επιδόματος των μακροχρονίων ανέργων, που είχαν προκύψει με τον τελευταίο φορολογικό νόμο προχωρά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.  Δικαιούχοι του επιδόματος, είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 12 μήνες, ηλικίας από 45 έως 65 ετών, με ετήσιο οικογενειακό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ.

Όμως, σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική (τεκμαρτή) δαπάνη για κάθε φορολογούμενο ορίζεται σε 3.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, και 5.000 ευρώ, αν πρόκειται για ζευγάρι. Κατά συνέπεια, ένας μεγάλος αριθμός μακροχρονίων ανέργων δεν πληρούσε τα εισοδηματικά κριτήρια και έχανε το δικαίωμα λήψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, το ατομικό τεκμαρτό εισόδημα που πρέπει να έχει ο μακροχρόνια άνεργος αυξάνεται στα 10.000 ευρώ το χρόνο και στα 12.000 ευρώ αν πρόκειται για ζευγάρι, ενώ επεκτείνεται από 12 μήνες σε δυο χρόνια το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μακροχρόνιοι άνεργοι λαμβάνουν το επίδομα.

Και όλα αυτά την ώρα που γράφτηκαν τίτλοι τέλους για μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ - μάρκετ, τα ΑΤΛΑΝΤΙΚ που κήρυξαν οριστική πτώχευση με αποτέλεσμα να μείνουν εκατοντάδες άνθρωποι χωρίς δουλειά, αλλά και την ώρα που τα λουκέτα είναι καθημερινό φαινόμενο στην Θεσσαλονίκη.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ντόμινο του χρέους κτυπά τώρα και την Γαλλία!

Αν δανειζόταν σήμερα η Γαλλία, θα δανειζόταν με επιτόκιο – ρεκόρ από τότε που συστάθηκε η ΟΝΕ, καθώς η κρίση χρέους πιάνει πλέον και τα γαλλικά ομόλογα!

Το spread του 10ετούς γαλλικού ομολόγου αγγίζει πλέον τις 80 μονάδες βάσης σε σχέση με το γερμανικό bund – είναι οδυνηρό για τη γαλλική οικονομία να δανείζεται κατά 0,8% ακριβότερα από τη γερμανική - ενώ νωρίτερα ρεκόρ κατέγραφαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρη τα spreads και για τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα, ξεπερνώντας τις 370 και τις 400 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Από το μεσημέρι και μετά, πάντως, οι αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας παίρνουν κάποιες ανάσες (υποχώρηση spreads, γύρισμα των χρηματιστηρίων του Μιλάνου και της Μαδρίτης σε θετικό πρόσημο) με φόντο τη συνάντηση του προέδρου του Eurogroup Γιούνκερ με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τρεμόντι αλλά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι για το σχέδιο ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας.

Τα άλλα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν (περί το 0,6% το Παρίσι, πάνω από 1% η Φρανκφούρτη και το Λονδίνο) ενώ η διάλυση της Οδού Αθηνών συνεχίζεται. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί σχεδόν κατά 2,4% κάτω από τις 1.120 μονάδες και πάτος δεν φαίνεται πουθενά.  



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Εκλογικός μηχανισμός" τα επιδόματα


Όλοι όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις χορήγησης πλαστών προνοιακών επιδομάτων θα τιμωρηθούν ακόμη και εάν είναι εν ενεργεία τοπικοί άρχοντες, τόνισε σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης.
Αφορμή, η υπόθεση στη Ζάκυνθο, όπου από τους 35.000 κατοίκους του νησιού, οι 700 εμφανίζονταν επισήμως τυφλοί και λάμβαναν το σχετικό επίδομα αναπηρίας, που ανέρχεται σε 725 ευρώ τη διμηνία.
Ο κ. Μπόλαρης είπε ότι ανάλογα φαινόμενα έχουν εντοπιστεί και σε άλλους νομούς και πως το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας διενεργεί ελέγχους σε 13 νομούς της χώρας.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό υπάρχουν καταγγελίες αλλά και στοιχεία ότι πρώην νομαρχίες, όπου λειτουργούσαν οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές, "χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολλές φορές ως εκλογικός μηχανισμός, ως ρουσφετολογικός μηχανισμός".
Τέλος, ο κ. Μπόλαρης ανάφερε ότι τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος θα ανακοινώσει αλλαγές στο καθεστώς των επιδομάτων.
Σημείωσε πως "θα μπούμε σε μια τελείως διαφορετική διαχείριση του συστήματος των επιδομάτων που δίνονται από το ελληνικό κράτος, με μια πλατφόρμα όπου θα υπάρχει και διαφάνεια και έλεγχος ταυτόχρονα, χωρίς αμφισβήτηση από κανέναν".

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διακοπές στην πισίνα θα κάνει φέτος ο Γιώργος


Στην πισίνα του στο Καστρί θα βγάλει το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού ο πρωθυπουργός κ.Γιώργος Παπανδρέου.
Μετά από έναν ιδιαίτερα «θερμό» χειμώνα, που τον ακολουθεί «θερμότερος», θεωρήθηκε πρόκληση από το επικοινωνιακό του επιτελείο να επαναληφθεί το περσινό μπαράζ φωτογραφιών στον Τύπο μέσα στο κανό του ή κάνοντας μπάνιο στα ανοιχτά κάποιας θάλασσας.
Όσο και αν το Μαξίμου έδειξε κάποιες φορές πέρυσι να ενοχλείται από αυτού του είδους την προβολή, όλοι ήξεραν πως ο πρωθυπουργός κατά βάθος απολάμβανε να φωτογραφίζεται μέσα ή έξω στη θάλασσα.
Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε.
Παλιότερα είχε δώσει συνέντευξη σε παραλία και συγκεκριμένα στη δημοσιογράφο και μετέπειτα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Νατάσα Ράγιου, που είχε προβληθεί και σε εκπομπή της Σεμίνας Διγενή.
«Για μένα η γυμναστική είναι χρέος», λέει στη συνέντευξη ο μετέπειτα πρωθυπουργός. «Λειτουργώ καλύτερα όταν κάνω γυμναστική. Πιο καθαρό το μυαλό μου. Πιο υγιής. Και τελικά αποδίδω καλύτερα και στην πολιτική, τη δουλειά μου δηλαδή».
Ωστόσο οι άνθρωποι που απαρτίζουν το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού κατέληξαν πως σε αυτές τις δύσκολες εποχές, αν ο Παπανδρέου συνεχίσει να φωτογραφίζεται με μαγιό πάνω σε ένα κανό, θα κινδυνεύσει ναπεράσει στον κόσμο την εικόνα του «παραλία».
Έτσι ο πρωθυπουργός φροντίζει πια να πηγαίνει για κολύμπι στα πιο απομακρυσμένα μέρη με τη συνοδεία πάντα σκάφους του λιμενικού.
Τις περισσότερες φορές όμως περιορίζεται στην μικρών διαστάσεων πισίνα του, που πριν από χρόνια έχει κατασκευαστεί στο πατρικό του σπίτι στο Καστρί.
Εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου απολαμβάνει το νερό ακόμα και το χειμώνα, αφού είναι γνωστό άλλωστε πως τυγχάνει χειμερινός κολυμβητής.
Η απαγόρευση να μπορεί να επισκέπτεται όποια παραλία θέλει, φαίνεται ότι του έχει… στοιχήσει.
Αν σκεφτεί κανείς πως πέρυσι κάθε Σαββατοκύριακο βρισκόταν σε διαφορετικό νησί, με ιδιαίτερη προτίμηση στονΠόρο, τότε καταλαβαίνει κανείς πως ο ρόλος του πρωθυπουργού έχει «κόψει» ένα από τα αγαπημένα του χόμπι.
Είναι βέβαιο πως όταν τελειώσουν όλα αυτά θα μπορεί να επιστρέψει ξανά στην ανεμελιά των επιλογών του και τότε μόνο θα επισκεφτεί ξανά μια από τις πολύβουες παραλίες που έχει λατρέψει κατά καιρούς στον παρελθόν.
newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

1843: Στην Αθήνα, οι επαναστάτες με επικεφαλής το συνταγματάρχη Καλέργη υποχρεώνουν τον Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.

1940:Γεννήθηκε ο Αντώνης Καλογιάννης, λαϊκός τραγουδιστής.

1949: Δημιουργείται το πρωτάθλημα μπάσκετ του ΝΒΑ.

1953: Ο κομμουνιστής Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται δυο φορές σε θάνατο για κατασκοπεία και οδηγείται στο εκτελεστικό.

1971: Ένα χρόνο μετά τη διάλυση των Beatles, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ανακοινώνει το σχηματισμό του νέου του συγκροτήματος που ονομάζεται «The Wings».

1972: Πέθανε ο Γιάννης Παπαϊωάννου, λαϊκορεμπέτης συνθέτης.

1973:Πέθανε ο  Ηλίας Βενέζης, συγγραφέας και ακαδημαϊκός.

1977: Πέθανε ο Μακάριος Γ', Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Κύπρου.

1994: Πέθανε ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, ζωγράφος.

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Κάτω από τη βάση" η ελληνική εκπαίδευση


Αρκετά αρνητικά ρεκόρ και δυσλειτουργίες ανάμεσα στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, παρουσιάζει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως διαπιστώνεται σε έκθεση του ΟΟΣΑ που παρέδωσε σήμερα στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία.
Στην έκθεση διαπιστώνεται κατ' αρχάς ότι η Ελλάδα εμφανίζεται να υστερεί στο διεθνές πρόγραμμα μαθητικής αξιολόγησης PISA σε σχέση με χώρες που έχουν την ίδια ή και χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, ενώ την τελευταία δεκαετία χώρες που ξοδεύουν το ίδιο ή και χαμηλότερο ποσό ανά μαθητή, σε σχέση με την Ελλάδα, εμφανίζουν μεγαλύτερη πρόοδο στις μαθητικές επιδόσεις. Αντίθετα, η πρόοδος των Ελλήνων μαθητών κινείται με πιο αργούς ρυθμούς.
Επισημαίνεται ακόμη ότι ο λόγος εκπαιδευτικός/μαθητές, καθώς και ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, ενώ οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν τις λιγότερες ώρες την εβδομάδα σε σχέση με όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.
Από την έρευνα των ειδικών του ΟΟΣΑ, πάντως, προκύπτει ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα είναι χαμηλότεροι από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, όμως, ο μέσος μισθός σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών ξεπερνάει τον μέσο όρο των χωρών - μελών του Οργανισμού.
Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης, όπου απουσιάζει ένα σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του έργου τους όπως και αξιόπιστοι δείκτες μέτρησης της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος.
Αιώνιοι φοιτητές τα Ελληνόπουλα
Αν και αναγνωρίζεται η θεαματική αύξηση του αριθμού των μαθητών που ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συνεχίζουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα κατέχει το μικρότερο ποσοστό των φοιτητών ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης.
Αναφέρεται, επίσης, ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένα από τα πλέον συγκεντρωτικά στην Ευρώπη, την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες υπήρξε θεαματική αποκέντρωση με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να αντεπεξέρχονται με επιτυχία στις ανάγκες των μαθητών και των φοιτητών, αλλά και να βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού και των ερευνητών.
Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν, τέλος, ακόμη ότι η μορφολογία του εδάφους, με τις πολλές μικρές ορεινές κοινότητες και τα μικρά νησιά, αποτελεί μια επιπλέον πρόκληση για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, προσθέτοντας ότι η εμπειρία από πολλές χώρες του ΟΟΣΑ αποδεικνύει ότι η αυτή η πρόκληση μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και τη διοικητική δομή του εκπαιδευτικού συστήματος. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον θεσμό του νέου σχολείου και το νόμο - πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως επισημαίνεται, οι μεταρρυθμίσεις αυτές κινούνται στο πνεύμα των "καλύτερων πρακτικών που έχουν υιοθετηθεί στις χώρες του ΟΟΣΑ".
Ανάγκη για αποκέντρωση
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το μεγάλο στοίχημα για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται στην αποκέντρωση, γεγονός που επισήμανε και στις δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού. "Χρειάζεται αποκέντρωση γιατί το σύστημα είναι κεντρικό και αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση" τόνισε ο κ. Γκουρία προσθέτοντας ότι "στην ανώτατη εκπαίδευση υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εγγραφές και τις αποφοιτήσεις, τη σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας".
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για "ένα σύνολο εξαιρετικά σημαντικών συστάσεων και προτάσεων, τις οποίες πήραμε και παίρνουμε υπ' όψιν σε όλη την προσπάθεια των αλλαγών στην Παιδεία" και πρόσθεσε: "Η συνεργασία θα συνεχιστεί, γιατί χρειαζόμαστε τους καλύτερους από όλο τον κόσμο, όπως και τα καλύτερα παραδείγματα από όλο τον κόσμο".

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Point system εξόφλησης λογαριασμών της ΔΕΗ προτείνει η ΡΑΕ


Την κατάταξη των καταναλωτών βάσει τιμολογιακής συμπεριφοράς προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη ΔΕΗ με την καθιέρωση ενός μοντέλου με πόντους, με στόχο τον περιορισμό των ανεξόφλητων οφειλών (υπολογίζονται στα 423 εκατ. ευρώ) που προκαλούν μείζον ταμειακό πρόβλημα στην επιχείρηση.
Το νέο σύστημα, που βρίσκεται υπό μελέτη προς το παρόν, θα προβλέπει την κατανομή των πελατών σε συνολικά έξι κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό συνέπειάς τους στην αποπληρωμή των λογαριασμών κατά τον προηγούμενο χρόνο:
1. Συνεπής χωρίς διακανονισμούς.
2. Συνεπής σε πληρωμές και διακανονισμούς.
3. Περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους λογαριασμούς ή και μία αθέτηση διακανονισμού.
4. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.
5. Παραβίαση μετρητή ύστερα από διακοπή λόγω χρέους.
6. Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή έπειτα από διακοπή ή και ρευματοκλοπή.
Σε κάθε κατηγορία θα αντιστοιχούν οι ανάλογες διευκολύνσεις αλλά και οι ανάλογες ποινές.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την πρώτη κατηγορία θα προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης του ληξιπρόθεσμου λογαριασμού έως και σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις, με ανάλογες κλιμακώσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Ειδική κατηγορία θα αποτελέσουν οι πελάτες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (άτομα με χαμηλά εισοδήματα και άνεργοι, ηλικιωμένοι, πολύτεκνοι, άτομα με μηχανική υποστήριξη). Προβλέπονται περισσότερες δόσεις και χαμηλότερες προκαταβολές, ενώ σε περίπτωση μη αποπληρωμής του λογαριασμού δεν θα κόβεται το ρεύμα κατά τους χειμερινούς και καλοκαιρινούς μήνες.
Για επιχειρήσεις και κράτος
Προβλέψεις διακανονισμών, υπό προϋποθέσεις, θα υπάρξουν ωστόσο και για τις υπόλοιπες κατηγορίες πελατών, όπως τις επιχειρήσεις και τους φορείς του Δημοσίου.
Η δημιουργία αυτού τού point system για τους οφειλέτες αποτελεί μέρος δέσμης μέτρων που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του τελικού σχεδίου του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Μεταξύ άλλων προτείνεται για την πρόληψη και την αποφυγή δημιουργίας χρέους έναντι της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας το δικαίωμα άρνησης υποβολής προσφοράς προμήθειας εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές, η πληρωμή λογαριασμών με πάγια εντολή, προκειμένου να δίνεται κίνητρο στους καταναλωτές (ενδεχομένως με τη μορφή μιας μικρής έκπτωσης) για την επιλογή πληρωμής με άμεση χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού τους, η εγκατάσταση μετρητών προπληρωμής ή έξυπνων μετρητών. *

enet.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

STOP σε αφορολόγητο, χαμηλό ΦΠΑ, μονιμότητα στο Δημόσιο!

Για τον κίνδυνο  να καταστεί αναγκαία η λήψη και νέων "έκτακτων μέτρων" προειδοποιεί ο  Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην έκθεση για την πορεία της ελληνική οικονομίας.

Ο ΟΟΣΑ συστήνει στην κυβέρνηση να βρίσκεται σε ετοιμότητα να λάβει μέτρα, στην  περίπτωση που τα επόμενα χρόνια τα επιτόκια δανεισμού αυξηθούν κατά 2%, σε μία εξέλιξη που θα επιβαρύνει άμεσα κατά 570 εκατ. ευρώ το δημόσιο έλλειμμα.

Ξεπερνώντας ακόμα  και το Μνημόνιο, στην έκθεση που  παρουσίασε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ ζητά από την κυβέρνηση, μεγαλύτερη αποφασιστικότητα  στη μάχη των μεταρρυθμίσεων, αλλά και «δίκαια μέτρα» για να πείσει το λαό για την αναγκαιότητά τους.

Και προτείνει: 

- δημοσιοποίηση  ονομάτων και διαπόμπευση φοροφυγάδων  και οφειλετών

- κατάργηση χαριστικών  φορολογικών ρυθμίσεων και περαιώσεων.

- κατάργηση των  χαμηλών και διαφορετικών συντελεστών  ΦΠΑ που ισχύουν για βασικά  είδη ή σε ακριτικές περιοχές  και νησιά της χώρας μας.

- κατάργηση φοροαπαλλαγών  και υποκατάστασή τους με απευθείας  ενισχύσεις στους οικονομικά  ασθενέστερους.

- ακόμα και  μείωση κάτω και από τα 8.000 ευρώ ή και πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου…

Την ίδια στιγμή όμως συστήνει και:

-          αρση μονιμότητας  στο Δημόσιο και εφαρμογή συμβάσεις αορίστου χρόνου,

-          κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ,

-          αύξηση  του ορίου συνταξιοδότησης κατά  2 επιπλέον χρόνια

-          διεύρυνση της χρήσης των πιστοποιητικών φορολογικής ενημερότητας (πχ για πρόσληψη στο δημόσιο, για ίδρυση εταιρείας, για δάνειο ή για ασφάλιση),

-          κατάργηση απαλλαγών στα καύσιμα για γεωργική χρήση,

Όπως τόνισε ο  Άνχελ Γκουρία, "οι ελληνικές αρχές  έχουν τώρα το χρόνο αλλά και την  υποχρέωση να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να υιοθετήσουν επιτυχώς βασικές οικονομικές προσαρμογές. Πρέπει επίσης να πληροφορήσουν και  να πείσουν τον ελληνικό λαό για  την ανάγκη αλλά και τα μακροπρόθεσμα οφέλη της επαναφοράς των δημόσιων οικονομικών της χώρας σε βιώσιμη πορεία".

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει  πως τα επόμενα έτη το χρέος  θα κινηθεί αυξητικά. Η Ελλάδα θα πρέπει από το 2015 και μετά να επιτυγχάνει  πρωτογενές πλεόνασμα 5 - 6%.

Πρόκειται για  φιλόδοξο στόχο, αναφέρει, που όμως τον έχουν πετύχει στο παρελθόν το Βέλγιο, η Δανία και η Φινλανδία, αλλά σε παλαιότερες και καλύτερες  εποχές.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εξωγήινοι ήρθαν στη Γη αλλά προσγειώθηκαν στον ...ωκεανό!


Οι εξωγήινοι έφτασαν μέχρι τη γη …αλλά φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά και …πνίγηκαν! Μπορεί να ακούγεται απίστευτο και όμως σύμφωνα με επιστήμονες ίσως και να είναι αληθινό!
Στον πυθμένα του ωκεανού μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας βρέθηκε ένας μυστηριώδης κύκλος και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ιπτάμενο δίσκο. Μάλιστα θεωρούν ότι ίσως είναι και η μοναδική απόδειξη πως UFO επισκέφτηκαν κάποια στιγμή τον πλανήτη μας!
Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα θαλάσσιων ερευνών έψαχνε σε εκείνη την περιοχή ένα παλιό ναυάγιο. Αντί όμως για αυτό, εντόπισαν ένα στρογγυλό αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο που αμέσως τους προκάλεσε το ενδιαφέρον.
Η ομάδα εξερεύνησης των ωκεανών ισχυρίζεται ότι το σημείο γύρω από το σκάφος έχει στιγματιστεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει προσπαθήσει να κινηθεί προκειμένου πιθανότατα να σωθούν οι επιβαίνοντες σε αυτό. Αποτέλεσμα; Να πιστεύουν κάποιοι ότι επρόκειτο για εξωγήινους που έπεσαν στο νερό με αυτόν τον "δίσκο", έστω και αν δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος τους.
Η ανακάλυψη αυτή αμέσως προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων των Μέσων Ενημέρωσης στη Σουηδία αλλά και τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες. Η είδηση είναι πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της χώρας, ενώ τα κανάλια μεταδίδουν ρεπορτάζ για τις έρευνες στην θαλάσσια αυτή περιοχή.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας κ. Lindberg αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχω δει πολλά περίεργα πράγματα σε αυτή τη δουλειά, αλλά κατά τη διάρκεια 18 χρόνων ως επαγγελματίας δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο. Το σχήμα είναι απολύτως στρογγυλό».
Ο ίδιος δεν αποκλείει ο δίσκος αυτός που βρέθηκε στον πάτο της θάλασσας να είναι ιπτάμενος και... εξωγήινος, ωστόσο επισημαίνει ότι δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα μέσα στην ομάδα του για να μπορέσει να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνες! Δεν αποκλείεται πάντως να σπεύσουν τις αμέσως επόμενες ώρες στην περιοχή αξιωματούχοι της NASA, ίσως και ο περίφημος πράκτορας Μόλντερ των X-Files...
 

Πηγή: 24wro.blogspot
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αποποινικοποιούνται τα ναρκωτικά για τους χρήστες

Το πρώτο μεγάλο βήμα για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών ουσιών έκανε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, ανέφερε ότι «αποποινικοποιείται πλήρως για πρώτη φορά η χρήση ναρκωτικών ουσιών ως συμπεριφορά ενέχουσα αποκλειστικά και μόνο αυτοπροσβολή του ίδιου του χρήστη».

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε ότι διατηρείται για τους χρήστες πάντα, το αξιόποινο της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών ως και η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης.

Ωστόσο, τα αδικήματα αυτά θα θεωρούνται πταίσματα, εφόσον δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του χρήστη. Ο υπ. Δικαιοσύνης δικαιολόγησε την αλλαγή αυτή λόγω της «μικρής επικινδυνότητας που ενέχει για τρίτους» μια τέτοια συμπεριφορά, αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεγκτική δραστηριότητα των αρχών για τη διερεύνηση σοβαρότερων εγκλημάτων.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της διάγνωσης της εξάρτησης ώστε ο χρήστης να αντιμετωπιστεί ποινικά με επιεικέστερο τρόπο, ο κ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε ότι «καθιερώνεται πληρέστερο σύστημα απόδειξης».

Όπως είπε το δικαστήριο το Δικαστήριο θα συνεκτιμά υποχρεωτικά, εκτός από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης – που συχνότατα είναι ατελής, λόγω ελλείψεων δημόσιων υποδομών -  και άλλα αποδεικτικά μέσα, όπως έγγραφα που αφορούν την παρακολούθηση συμβουλευτικών ή θεραπευτικών προγραμμάτων, ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων, ή την ύπαρξη ιατρικού ιστορικού ασθενειών συνδεόμενων με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό η «αντιμετώπιση του εξαρτημένου δράστη έχει ως βασική αφετηρία τη θεραπευτική προσέγγιση, με τη συναίνεσή του». Παράλληλα, το νομοσχέδιο κατοχυρώνει το δικαίωμα στην πλήρη θεραπεία, δηλαδή στην απεξάρτηση, παντός εξαρτημένου δράστη αξιόποινης πράξης, είτε πρόκειται για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (πλην των ιδιαίτερα σοβαρών πράξεων διακίνησης), είτε για άλλα εγκλήματα που φέρονται ότι τελέστηκαν για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών (με την εξαίρεση ορισμένων ρητά αναφερόμενων ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα κα).

Ο χρήστης θα εισάγεται σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, θα υποβάλλεται σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και θα παρακολουθεί συμβουλευτικό πρόγραμμα ψυχολογικής απεξάρτησης μέσα στη φυλακή.

Επίσης ο χρήστης θα μπορεί:
-    Να αποφυλακίζεται υπό όρους για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης.
-    Να έχει δικαίωμα αναβολής άσκησης δίωξης εναντίον του ή να αναστέλλεται η ισχύς εντάλματος για τη σύλληψή του.
-    Να αναστέλλει την εκτέλεση της ποινής του.
-    Να έχει αναβολή στράτευσης  και αναβολή της δίκης.
Σε περίπτωση δε που ολοκληρώσει θεραπευτικό πρόγραμμα θα αναστέλλεται οριστικά η δίωξη εναντίον του όπως και η ποινή ενώ θα του αναγνωρίζονται και ελαφρυντικά.

Εξορθολογισμός ποινών για διακίνηση ναρκωτικών
Βασικό έγκλημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος θεωρείται η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Καθορίζονται όμως κριτήρια για την διάκριση ελαφρύτερων, βαρύτερων, και ιδιαίτερα σοβαρών περιπτώσεων διακίνησης, με αντίστοιχη κλιμάκωση των ποινών, ούτως ώστε:
α) Να επιτυγχάνεται δικαιότερη μεταχείριση των μικροδιακινητών, ιδιαίτερα των εξαρτημένων, ανάλογη με το μέτρο της απαξίας της πράξης τους, τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε και της ιδιότητάς τους ως εξαρτημένων από τις ναρκωτικές ουσίες ή μη.
β) Να μην εμφανίζονται φαινόμενα επιβολής δυσανάλογα μεγάλων ή δυσανάλογα μικρών ποινών για τις ίδιες πράξεις.
γ) Να μη διαφεύγουν πλέον της απειλής επιβολής της σοβαρότερης κύρωσης (ισόβιας κάθειρξης) διακινητές που τελούν ιδιαίτερα βαρείες πράξεις διακίνησης.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...