Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Έθιμα Χριστουγέννων από όλον τον κόσμο


Πολλές φορές βλέπουμε στα σπίτια, στους δρόμους ή στις καθολικές εκκλησίες να τοποθετείται μια φάτνη. Αυτό το παμπάλαιο έθιμο οφείλεται στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, ο οποίος ένα βράδυ οργάνωσε μια αναπαράσταση της γέννησης του Ιησού με τη βοήθεια των χωρικών και των ζώων τους. Αυτό το έθιμο διατηρήθηκε και από άλλους ιερείς και διαδόθηκε σε όλες τις εκκλησίες. Οι πραγματικοί άνθρωποι της αναπαράστασης αντικαταστάθηκαν σιγά - σιγά από αγαλματίδια, φτιαγμένα από κερί ή πηλό.

Οι Γάλλοι έχουν το ρεκόρ της μεγαλύτερης φάτνης. Κάθε χρόνο τη νύχτα των Χριστουγέννων στο Παρίσι μπροστά στο Δημαρχείο στήνεται η φάτνη, η οποία προέρχεται κάθε χρόνο από διαφορετική χώρα.


Το άχυρο

Εδώ και πολλά χρόνια, πριν από την καθιέρωση των χριστουγεννιάτικων γιορτών, πολλά σουηδικά έθιμα ήταν συνδεδεμένα με το άχυρο. Έστρωναν με άχυρο το πάτωμα του σπιτιού, για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Ετοίμαζαν τα κρεβάτια για την περίπτωση που οι νεκροί επέστρεφαν στη γη και τέλος η οικογένεια κοιμόταν στο πάτωμα. Το έθιμο αυτό συνεχίστηκε και μετά την καθιέρωση των γιορτών των Χριστουγέννων, αφού δεν έπρεπε οι πιστοί να κοιμούνται πιο άνετα από τον Χριστό.

Το Χριστουγεννιάτικο δένδρο

Ένα έθιμο το οποίο έχει ταυτιστεί απόλυτα με τα Χριστούγεννα είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι πρώτες περιγραφές έρχονται από την Αλσατία της Γερμανίας, όπου στόλιζαν έλατο στην κεντρική πλατεία της πόλης και την παραμονή τν Χριστουγέννων όλοι χόρευαν γύρω του. Το έθιμο αυτό διαδόθηκε και σε άλλες χώρες. Ανάλογα με τα έθιμα μιας χώρας το δένδρο αγοράζεται την παραμονή των Χριστουγέννων ή αρκετές μέρες νωρίτερα. Κάποιοι στολίζουν και ψεύτικο δένδρο κάθε χρόνο.

Στην αρχή το δένδρο στολιζόταν με φρούτα κυρίως μήλα. Μετά προστέθηκαν οι καραμέλες, τα γλυκά, οι γιρλάντες από μικρές σημαίες, οι πολύχρωμοι φιόγκοι.

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Άλλο ένα έθιμο είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο σε όλες τις χώρες είναι όμορφα στρωμένο και πλούσιο. Γιορτάζουμε με αυτό τη γέννηση του Χριστού. Στην Ελλάδα το χριστουγεννιάτικο δένδρο αποτελείται από γαλοπούλα με γέμιση και πατάτες, κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία υπάρχουν στρείδια , σολομός, άσπρα λουκάνικα, γεμιστή γαλοπούλα και κορμός. Στις ΗΠΑ υπάρχει καλαμπόκι, γεμιστή γαλοπούλα και κολοκυθόπιτα, που συνήθως συνοδεύεται από παγωτό βανίλια. Στην Ισπανία σούπα από αμύγδαλα, ψητή τσιπούρα, χήνα και γλυκά. Στην Ουγγαρία ψαρόσουπα, τηγανιτό ψάρι, γαρνιρισμένο με πατάτες και γλυκό ρολό. Στην Ιταλία γαλοπούλα με κάστανα και για γλυκό πανετόν. Στη Σουηδία ρέγκες μαρινάτες, μπιφτέκια, ψητό ζαμπόν σερβιρισμένο με λάχανο, πουρέ από ρύζι και μικρά γλυκά. Στην Αγγλία ζαμπόν, γεμιστή γαλοπούλαμε λαχανάκια βρυξελλών ή αρακά, ψητές πατάτες, πουτίγκα, τάρτα και ξερά φρούτα. Στην Πορτογαλία μπακαλιάρος μαγειρεμένος με διάφορους τρόπους, που συνοδεύεται με λάχανο και πατάτες, γαλοπούλα με κάστανα και γλυκό ψωμί. Στη Γερμανία σαλάτα με ρέγκα, χήνα με λάχανο, μήλα και ξερά δαμάσκηνα, γλυκά με μέλι, γλυκό ψωμί με μπαχαρικά, μπριός κ.α.


Χριστουγεννιάτικες κάρτες

Ένα άλλο έθιμο είναι οι κάρτες. Οι πρώτες χριστουγεννιάτικες κάρτες τυπώθηκαν στην Αγγλία. Πουλήθηκαν 1000 αντίτυπα και πάνω τους απεικονιζόταν μια οικογένεια με παιδιά , που εύχονταν καλά Χριστούγεννα. Στις ΗΠΑ οι κάρτες έχουν τεράστια ποικιλία και οι αμερικανοί τις στέλνουν με κάθε ευκαιρία. Σε πολλά σπίτια σε όλον τον κόσμο οι οικογένειες στολίζουν τα σπίτια, τους τοίχους, τα έπιπλα με τις κάρτες, που παίρνουν από συγγενείς και φίλους.

Ο Αϊ - Βασίλης


Στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Ελβετία, στη Γαλλία και στην Ολλανδία σύμφωνα με την παράδοση τα δώρα τα μοιράζει ο Αγιος Νικόλαος στις 6 Δεκεμβρίου. Στην Αυστρία ο Άγιος Νικόλαος συνδεύεται από τα "κράμπους" κάτι παράξενα πλάσματα, που τιμωρούν τα ανυπάκουα παιδιά. Στη Σλοβακία ο Άγιος Νικόλαος με τη βοήθεια των ανθρώπων, που φορούν μάσκες, διώχνει το θάνατο από τις πόλεις και τα χωριά. Το θάνατο παριστάνει ένας άνθρωπος ντυμένος φάντασμα με ένα δρεπάνι. Στις 5 Δεκεμβρίου σε ένα χωριό της Ελβετίας ο Άγιος Νικόλαος βγαίνει στους δρόμουςκαι τον συνοδεύουν άντρες ντυμένοι στα άσπρα με τεράστια κουδούνια.

ΟΆγιος Βασίλης σε όλες τις χώρες έχει περίπου το ίδιο όνομα: πατέρας των Χριστουγέννων. Στην Αγγλία "Father Christmas", στις ΗΠΑ "Santa Clause", στην Ιταλία "Μπάμπο Νατάλε", στη γερμανία "Βάιναχτσμαν", στη Σουηδία "Σουλ Τόμτε" που σημαίνει νάνος των Χριστουγέννων. Οι Αμερικανοί άλλαξαν την εικόνα του Αϊ-Βασίλη, τον έκαναν χοντρο, συμπαθητικό παππού, με φουσκωτά μάγουλα, ντυμένο στα κόκκινα, με μια άσπρη μακριά γενειάδα, που ανεμίζει στον αέρα. Ταξιδεύει καθισμένος πάνω στο έλκυθρο, που το σέρνουν τάρανδοι. Έτσι γεννήθηκε ο Αϊ-Βασίλης, που ξέρουμε σήμερα και μας φέρνει τα δώρα.

Τα Κάλαντα

Τα κάλαντα είναι ευχετικά και εγκωμιαστικά τραγούδια, που ψάλλονται κυρίως την παραμονή των Χριστουγέννων και άλλων μεγάλων γιορτών. Τα τραγουδούν συνήθως ομάδες παιδιών με τη συνοδεία σιδερένιου τριγώνου ή τυμπάνου ή φυσαρμόνικας. Σε πολλά χωριά αντί για φιλοδώρημα δίνουν στα παιδιά ξηρούς καρπούς ή γλυκίσματα. Τα κάλαντα παρουσιάζουν από τόπο σε τόπο μεγάλες παραλλαγές. Το έθιμο αυτό έχει πολύ παλιά καταγωγή. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις ΗΠΑ με το έθιμο του Χάλουιν, όταν τα παιδιά μεταμφιεσμένα ξεχύνονται στους δρόμους, χτυπούν τις πόρτες των σπιτιών και ζητούν γλυκά ή καραμέλες.

Διακόσμηση με φυτά

Το έθιμο της διακόσμησης του σπιτιού με πράσινες γιρλάντες είναι πολύ παλιό. Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι στόλιζαν το σπίτι τους, για να αποχαιρετίσουν τις μεγάλες χειμωνιάτικες νύχτες.Το ου με τα αγκαθωτά φύλλα του συμβολίζει το στεφάνι του Χριστού, ενώ οι κόκκινοι μικροί καρποί του θυμίζουν σταγόνες από αίμα. Το γκυ λέγεται πως φέρνει ευτυχία. Το δενδρολίβανο συμβολίζει τη φιλία και ο κισσός την αγάπη.




Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ήθη και έθιμα Χριστουγέννων στην Ελλάδα


Τα γιορτινά τους φορούν όλες οι πόλεις της Ελλάδας και ετοιμάζονται να υποδεχτούν τα Χριστούγεννα με έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο.

Τα Κάλαντα

Τα κάλαντα είναι ένα τραγούδι, μια παράδοση και μια χαρμόσυνη αναγγελία. Τα κάλαντα πήραν το όνομα τους από τις καλένδες του Ιανουαρίου. Οι καλένδες ήταν οι πρώτες ημέρες των Ρωμαϊκών μηνών και συγγενείς και φίλοι αντάλλασσαν επισκέψεις και δώρα, που ήταν μέλι, ξερά σύκα, χουρμάδες, χυλό και μικρά νομίσματα.

Τα κάλαντα είναι μίγμα θρησκευτικού και κοσμικού περιεχομένου. Στην αρχή εξαγγέλλεται και περιγράφεται το θρησκευτικό γεγονός και μετά ακολουθούν τα εγκώμια για τα διάφορα πρόσωπα της οικογένειας ανάλογα με τα χαρίσματα τους, την ηλικία τους, το επάγγελμα τους ή την κοινωνική τους θέση.

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι

Στα χωριά συνηθίζουν να κρεμάνε στους τοίχους και τις εξώπορτες ολόκληρες πλεξούδες από σκόρδα που πάνω τους καρφώνουν μοσχοκάρφια, δηλαδή γαριφαλάκια για να διώξουν την κακογλωσσιά που «καρφώνει» την ευτυχία του σπιτιού τους.

Διακοσμημένο με χριστουγεννιάτικα στολίδια, το στεφάνι από έλατο στην εξώπορτα, εκτός από το καλωσόρισμα στους καλεσμένους φέρνει τύχη στο σπίτι. Βασική η ύπαρξη του σκόρδου στο δέσιμό του που προφυλάσσει από το κακό μάτι.

Το χριστόψωμο στην Κρήτη

Το ζύμωμα του χριστόψωμου στη Κρήτη είναι έργο θείο και έθιμο καθαρά χριστιανικό. Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι το χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί αφού θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειας του.

Χρησιμοποιούν καλό αλεύρι και ακριβά υλικά, όπως ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα. Μαζεύονται οι γυναίκες του σπιτιού και μέχρι να γίνει το προζύμι, τραγουδούν, «ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει». Πλάθουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν σταυρό με λουρίδες από τη ζύμη και στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι που συμβολίζει τη γονιμότητα. Στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το πιρούνι για να βγάλουν το «κακό μάτι» και να «καρφώσουν» την κακογλωσσιά.

Ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όλους όσους παρευρίσκονται στο τραπέζι, σαν συμβολισμό της Θείας Κοινωνίας, που ο Χριστός έδωσε τον Άρτο της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένεια του.

Το «τάισμα» της βρύσης στην Κεντρική Ελλάδα

Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γίνεται το λεγόμενο «τάισμα της βρύσης», σε χωριά της Κεντρικής Ελλάδας. Οι κοπέλες τα χαράματα πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση για να κλέψουν το «άκραντο νερό», δηλαδή αμίλητο γιατί δεν βγάζουν λέξη σε όλη τη διαδρομή. Όταν πάρουν το νερό, αλείφουν τη βρύση με βούτυρο και μέλι με την ευχή, όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι, και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους.

Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φθάνουν εκεί, την ταΐζουν με διάφορα προϊόντα όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Έλεγαν μάλιστα ότι όποια κοπέλα πήγαινε πρώτη στη βρύση θα ήταν η πιο τυχερή όλο το χρόνο. Έπειτα έριχναν στη στάμνα που θα έφερναν το νερό, ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, κλέβουν το νερό από τη βρύση και γυρίζουν στο σπίτι τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το «άκραντο νερό». Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού και σκορπίζουν και τα τρία χαλίκια στο σπίτι. Στη λαϊκή μας παράδοση ο βάτος φέρνει αισιοδοξία και καλά μαντάτα και διώχνει τα ξόρκια.

«Πάντρεμα της φωτιάς»

Στα χωριά της Έδεσσας την παραμονή των Χριστουγέννων «παντρεύουν τη φωτιά», δηλαδή παίρνουν ένα ξύλο με θηλυκό όνομα, δηλαδή κερασιάς και ένα με αρσενικό όνομα, συνήθως από αγκαθωτά δέντρα, δηλ. από βάτο. Βάζουν τα ξύλα στο τζάκι να καούν και ανάλογα με τον κρότο ή τη φλόγα τους μπορούν να προβλέψουν τα μελλούμενα είτε για τον καιρό είτε για τη σοδειά τους. Η λαϊκή μας παράδοση θέλει τα αγκαθωτά δέντρα να απομακρύνουν τα δαιμονικά όντα, όπως τους καλικάντζαρους.

Στη Θεσσαλία, όταν τα κορίτσια επιστρέφουν από την εκκλησία, ανήμερα Χριστούγεννα, βάζουν δίπλα στο τζάκι κλαδιά κέδρου που τα ξεδιαλέγουν να είναι λυγερά, ενώ τα αγόρια βάζουν από αγριοκερασιά. Τα λυγερά αυτά κλαδιά αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες τους για μια όμορφη ζωή. Όποιο κλωνάρι καεί πρώτο αυτό είναι καλό σημάδι γιατί αυτός ο νέος ή η νέα θα παντρευτεί πρώτα.

Τα Χριστόξυλα

Σε πολλά χωριά της Μακεδονίας από τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού ψάχνει στα χωράφια και βρίσκει ένα μεγάλο χοντρό και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Η νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι αλλά με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμα και την καπνοδόχο, για να μην βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια όπως λένε στα χριστουγεννιάτικα παραμύθια και μαγαρίσουν το σπίτι. Βάζει λοιπόν το Χριστόξυλο στο τζάκι την παραμονή και το ανάβει αφήνοντας το να σιγοκαίει όλο το δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Στη λαϊκή παράδοση πίστευαν ότι η στάχτη αυτή προφύλασσε το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό και καθώς καίγεται, ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη.

Στη Σκιάθο, οι πιο παλιοί λένε ότι από την 1η Δεκεμβρίου οι καλικάντζαροι ετοιμάζουν το καράβι τους για να έρθουν στο νησί. Την παραμονή των Χριστουγέννων το ρίχνουν στο γιαλό και φθάνουν ανήμερα. Από τότε μέχρι τα Φώτα κανείς δεν τολμάει να βγει νύχτα από το σπίτι του γιατί θα τον βουβάνουν. Την παραμονή των Φώτων, όμως, οι καλικάντζαροι τα μαζεύουν γρήγορα και φεύγουν τρέχοντας μην τους προφτάσει ο παπάς με τον αγιασμό και τους ζεματίσει.

Οι Μωμόγεροι του νομού Δράμας

Η λαϊκή φαντασία οργιάζει με τις σκανταλιές των καλικάντζαρων που βρίσκουν την ευκαιρία να αλωνίσουν στον επάνω κόσμο, τότε που τα νερά είναι «αβάφτιστα». Η όψη τους τρομακτική και οι σκανταλιές τους απερίγραπτες, αλλά και ο τρόμος τους άλλος τόσος για τη φωτιά. Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί της Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων που προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες.

Η ονομασία τους προέρχεται από το μίμος ή το μώμος και το γέρος και συνδέεται με τις μιμητικές τους κινήσεις. Φοράνε τομάρια λύκων ή τράγων ή είναι ντυμένοι με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γέρων. Οι Μωμόγεροι προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες όλο το δωδεκαήμερο, ψάλλοντας τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους.

Όταν οι παρέες συναντηθούν κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή. Το ίδιο έθιμο με παραλλαγές γίνεται στην Κοζάνη και τη Καστοριά με την ονομασία Ραγκουτσάρια.





in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ιερώνυμος: Στη διάθεση νέων αγροτών η εκκλησιαστική γη

Την πρόθεσή της Εκκλησίας να άρει τα εμπόδια και να διαθέσει την έγγεια περιουσία της προς αγροτική αξιοποίηση, ανέδειξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για αλληλεγγύη.

Είναι καιρός νά αρθούν τα ἐμπόδια, ώστε αυτή ἡ λίγη περιουσία πού απέμεινε στήν Ἐκκλησία νά της ἐπιτραπεί νά τήν ἀξιοποιήσει πρός όφελος του λαού μας. Και όποιος ἐπιθυμεί νά ἐργαστεί στήν ἑλληνική γη, συμβάλλοντας στή διατροφική ἐπάρκεια της χώρας καί στήν ανάπτυξη σύγχρονων εξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας καί βοσκής, ας γνωρίζει ότι, όση λίγη γη ανήκει ακόμα στήν Εκκλησία, θά είναι στή διάθεσή του», σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμά του, το πλήρες κείμενο του οποίου έχει ως εξής.

«Χριστός γεννᾶται, δοξάσατε». «Ἰδών ὁ Κτίστης ὀλλύμενον, τόν ἄνθρωπον χερσίν, ὅν ἐποίησε, κλίνας οὐρανούς κατέρχεται»!

Ἀδελφοί μου καί τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

«Χριστός γεννᾶται, - χαρά στόν κόσμο» τραγουδᾶ τέτοιες μέρες, ἐδῶ καί αἰῶνες ὁ λαός μας, ἀκόμα καί σέ περιόδους θλιβερές καί δύσκολες στό διάβα τῆς Ἱστορίας.


«Χριστός γεννᾶται», καί λάμπει πάλι τό φῶς πού προσανατολίζει τά βήματά μας γιά νά συναντήσουμε τήν ἐλπίδα καί νά ἀποκτήσουν οἱ προσδοκίες μας ὑπόσταση, νόημα καί σκοπό.

«Χριστός γεννᾶται» σημαίνει πώς ἄμεσα καί ψηλαφητά γνωρίζουμε ὅτι ὁ Θεός γίνεται ἄνθρωπος καί βαδίζει τόν δρόμο τῆς ταπεινώσεως καί τῆς θυσίας, γιά νά βρεῖ ὁ ἄνθρωπος τήν ἀφετηρία μίας νέας ζωῆς. Γιά νά βρεῖ ὁ καθένας τόν τρόπο, τό δικαίωμα καί τή δυνατότητα νά ἀλλάξει τόν ἑαυτό του καί τόν κόσμο γύρω του. Ὁ δρόμος πού ἀνοίγει μπροστά μας ὁ Χριστός εἶναι ὁδός σωτηρίας, ἐλπίδας καί θετικῆς προσδοκίας. Καί, συνάμα, πρόσκληση ἐνεργοποιήσεως τῶν συνειδήσεων γιά νά γίνουν ἡ ζωή μας, ὁ κόσμος καί τό αὔριο καλύτερα καί φωτεινότερα.

Ἡ πατρίδα μας βιώνει κρίσιμες καί ὀδυνηρές στιγμές ἀγωνίας καί ἀβεβαιότητας γιά τόν ἐπιούσιο τοῦ λαοῦ της καί γιά τό αὔριο. Οἱ ὧρες πού ζοῦμε εἶναι ὧρες δοκιμασίας τῆς πίστης, τῶν χριστιανικῶν μας ἀξιῶν καί αἰσθημάτων, ἀλλά καί τῆς μέχρι τώρα βιοτῆς μας.

Καλούμαστε ὅλοι, ὁ καθένας μέ τίς γνώσεις, τίς ἱκανότητες καί τά χαρίσματά του, νά συμβάλουμε στή σωτηρία τοῦ τόπου μας καί νά σταθοῦμε στό πλευρό τοῦ δοκιμαζόμενου συνανθρώπου μας στή γειτονιά, στόν τόπο ἐργασίας του ἤ στόν δρόμο. Καί πρώτιστα καλούμαστε νά στηρίξουμε ἐκεῖνον πού δέν ἔχει ἐργασία καί στέγη. Ἐκεῖνον πού χρειάζεται ζεστασιά καί φαγητό. Σήμερα, ὅσο ποτέ στό πρόσφατο παρελθόν, εἶναι ἐπείγουσα ἀνάγκη νά συνεχίσουμε νά δείχνουμε γενναιοφροσύνη, ἀλληλεγγύη καί ἐθελοντική προσφορά. Ἤδη, μέ τίς φιλότιμες προσπάθειες ὅλων μας, ἡ ἀλληλεγγύη καί ἡ ἀλληλοϋποστήριξη παίρνουν σάρκα καί ὀστά μέ ἐντυπωσιακά ἀποτελέσματα, ἀναβιώνοντας τό πρωτοχριστιανικό βίωμα τῆς κοινωνίας τῆς ἀγάπης. Εἶναι καιρός νά ξαναανακαλύψουμε τήν Ἐκκλησία ὡς κοινωνία προσώπων πού ζοῦν μέ τήν ἀγάπη ὡς τρόπο ζωῆς.

«Χριστός γεννᾶται» ἀνάμεσά μας. Σέ ἕναν κόσμο πού μοιάζει νά καταρρέει καί ἀναζητᾶ ἕνα φῶς, ὅπως τοῦ ἀστέρα τῆς Βηθλεέμ, γιά νά τοῦ δείξει πῶς νά κάμει νέα ἀρχή καί πρός τά ποῦ νά πορευτεῖ. Ὁ λαός μας γνωρίζει νά ἐπιβιώνει σέ δύσκολους καιρούς καί ἔχει τήν ἱκανότητα νά ἀξιοποιεῖ τίς δυνατότητές του καί τόν πλοῦτο πού κρύβουν ἡ εὐλογημένη μας γῆ καί θάλασσα. Γνωρίζει νά συνθέτει καί νά γονιμοποιεῖ ἀποτελεσματικά τόν κόπο τῶν ἐργαζομένων, τή σοφία τῶν λογίων καί τή γνώση τῶν ἀνωτάτων ἐκπαιδευτικῶν ἱδρυμάτων καί ἐρευνητικῶν κέντρων μέ τρόπο ἐναρμόνιο καί καρποφόρο. Ἀρκεῖ νά ὑποστηριχτεῖ στόν ἀγώνα του καί νά ἔχει ὅραμα καί ἐλπίδα.

Καί αὐτό τό γνωρίζει καλά ἡ Ἐκκλησία μας. Γι αὐτό στήριξε καί θά στηρίζει πνευματικά καί ἔμπρακτα τήν προσπάθεια τοῦ λαοῦ μας γιά μιά νέα ἀρχή καί θά σταθεῖ ἀρωγός ὅπου μπορεῖ νά ἐνισχύσει τόν λαό μας. Εἶναι καιρός νά ἀρθοῦν τά ἐμπόδια, ὥστε αὐτή ἡ λίγη περιουσία πού ἀπέμεινε στήν Ἐκκλησία νά τῆς ἐπιτραπεῖ νά τήν ἀξιοποιήσει πρός ὄφελος τοῦ λαοῦ μας. Καί ὅποιος ἐπιθυμεῖ νά ἐργαστεῖ στήν ἑλληνική γῆ, συμβάλλοντας στή διατροφική ἐπάρκεια τῆς χώρας καί στήν ἀνάπτυξη σύγχρονων ἐξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας καί βοσκῆς, ἄς γνωρίζει ὅτι, ὅση λίγη γῆ ἀνήκει ἀκόμα στήν Ἐκκλησία, θά εἶναι στή διάθεσή του.

«Χριστός γεννᾶται» καί τό νόημα τῶν Χριστουγέννων μᾶς δίνει τό δικαίωμα νά παρακαλέσουμε τό Ἑλληνικό κράτος νά σκύψει πάνω ἀπό τούς συνανθρώπους μας καί σέ αὐτές τίς δύσκολες ὧρες πού διέρχεται ὁ τόπος νά ἀφήσουμε πίσω πολιτικές ἐπιλογές πού στηρίζουν τούς λίγους σέ βάρος τῶν πολλῶν. Μᾶς δίνει, ἐπίσης, τό δικαίωμα νά καλέσουμε ὅσους διαθέτουν πλοῦτο νά τόν θέσουν στήν ὑπηρεσία τῶν συνανθρώπων μας. Χρειάζεται ἐπειγόντως νά δείξουμε ὅλοι ἀλληλεγγύη, ἀνθρωπιά, ἀγάπη καί εὐαισθησία καί εἶναι ζωτικῆς σημασίας νά στηριχθοῦν μέ κάθε τρόπο ἡ περίθαλψη, ἡ μόρφωση καί ἡ ἐπιβίωση τῶν Ἑλλήνων.

Τό λοιπόν, «δεῦτε ἴδωμεν πιστοί, ποῦ ἐγεννήθη ὁ Χριστός» καί ἄς γίνουν τά φετινά Χριστούγεννα ἀφετηρία μίας νέας ἀρχῆς καί μίας πορείας ἀνοδικῆς γιά τόν τόπο μας καί γιά τόν καθένα προσωπικά. Ἄς μήν ξεχνᾶμε ὅτι «μέθ' ἡμῶν ὁ Θεός» καί παλαιότερα καί τώρα καί πάντοτε.

Καλά καί εὐλογημένα Χριστούγεννα.




ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ιταλία: Τα «μεγαλύτερα» Χριστούγεννα του κόσμου


Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις άλλες των χριστιανικών χωρών. Αρχίζει από τις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου ημέρα των Θεοφανίων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα σπίτια διακοσμούνται με Αλεξανδρινά, χριστουγεννιάτικα δένδρα τη παραδοσιακή Φάτνη και άλλα πολύχρωμα διακοσμητικά στολίδια. Κάποιοι συνηθίζουν να νηστεύουν στις 23 και 24 Δεκεμβρίου και κατόπιν εορτάζουν με ένα παραδοσιακό γεύμα αμέσως μετά τη Λειτουργία. Στις 25 Δεκεμβρίου μετά το παραδοσιακό μεσημεριανό γεύμα, τα παιδιά συνηθίζουν να απαγγέλλουν ποιήματα στην οικογένεια και στους συγγενείς τους και ανταμείβονται με μικρά χρηματικά δώρα.

Μια άλλη σημαντική ημερομηνία των εορτών είναι η 6η Ιανουαρίου κατά την οποία καταφθάνει τη νύκτα (μεταξύ 5-6 Ιανουαρίου) η διάσημη Befana η παλιά καλή και φτωχή μάγισσα, έρχεται και τρώει καρύδια και μπισκότα που της άφησαν τα παιδιά και πριν πετάξει μακριά, τους αφήνει δώρα μέσα στις κάλτσες των δώρων , κάρβουνα για τα άτακτα παιδιά και γλυκά και παιχνίδια για τα φρόνιμα. Εκτός από το χριστουγεννιάτικο δένδρο, σημαντικό σύμβολο των Ιταλών στον εορτασμό των Χριστουγέννων αποτελεί και η Φάτνη της Γεννήσεως που υπενθυμίζει τον Φραγκίσκο της Ασίζης, που ήταν ο πρώτος που δημιούργησε αναπαράσταση της ιστορίας των Χριστουγέννων με αγαλματίδια.

Όλοι οι χαρακτήρες εκτός από το Θείο Βρέφος τοποθετούνται στη φάτνη από τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ το νεογέννητο τοποθετείται αμέσως μετά τα μεσάνυκτα της 24ης Δεκεμβρίου. Επίσης τα κάλαντα της Ιταλίας είναι διάφορα και τα τραγουδούν συνήθως μαζί με μουσικά όργανα.




newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έθιμα Χριστουγέννων στη Ισπανία


Η Χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινάει στην Ισπανία με τη μεγάλη κλήρωση της 22ης Δεκεμβρίου.

Για τους Ισπανούς τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική εορτή του χρόνου και ακολουθείται από την Πρωτοχρονιά, η οποία ονομάζεται «Noche Vieja», και την 6η Ιανουαρίου την «Dia de Reyes». Η παραμονή των Χριστουγέννων ή αλλιώς «Noche Buena» είναι το βράδυ που μαζεύεται όλη η οικογένεια .

Τα δωμάτια διακοσμούνται με κλαδιά από πεύκα, μπεζ και κόκκινα αλεξανδρινά και αναμμένα κεριά δίνοντας μια κατάνυξη και ένα χρώμα στην ατμόσφαιρα. Μετά το τραπέζι των Χριστουγέννων στο οποίο προσφέρονται τοπικές σπεσιαλιτέ, ακολουθεί η Λειτουργία των Χριστουγέννων.

Ο διάσημος πετεινός Misa del Gallo υπενθυμίζει τον αλέκτορα που σύμφωνα με τη παράδοση, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Ιησού.

Η εορταστική περίοδος ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου την μέρα των Θεοφανίων κατά τη διάρκεια της οποίας οι Τρεις Μάγοι φέρνουν τα δώρα στα παιδιά, πάντα σύμφωνα με την παράδοση. Στις 5 Ιανουαρίου στη διάρκεια μιας μεγάλης παρέλασης της «Cabalgata de Reyes» άνθρωποι ντυμένοι σαν τους Τρεις Μάγους και άλλες μορφές της Θρησκείας πετάνε γλυκά στα παιδιά.



newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τους οδηγεί το αστέρι της Βηθλεέμ


Πολλές χιλιάδες πιστοί απ όλο τον πλανήτη συγκλίνουν το τρέχον 24ωρο για τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ, τη γεννέτειρα σύμφωνα με τη βιβλική περιγραφή του Ιησού Χριστού.Ξεπερνούν τις 15 χιλιάδες, αναφέρουν οι τοπικές παλαιστινιακές αρχές ενώ άλλοι 25 χιλιάδες, όπως ενημερώνουν οι ισραηλινές αρχές, διανυκτερεύουν στο Ισραήλ.

Με ηχητικό φόντο τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, στην πλατεία μπροστά απ τον Ναό της Γέννησης είναι εδώ και ώρα κατάμεστη από τους προσκυνητές πιστούς, με συμμετοχή πολλών μουσικών, αλλά και χωρωδών νεαρής ηλικίας. Πολλοί επισκέπτες έχουν ντυθεί Αη Βασίληδες.

Εχει επίσης στηθεί η Φάτνη, σε μέγεθος φυσικό. Σε διάκοσμο υπάρχει ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Στη λειτουργία απόψε που θα ψαλεί στα αραβικά, το πρόσταγμα θα έχει ο Ιορδανός ιερωμένος Τουάλ, 72 ετών.

Στο μήνυμά του ο ιεράρχης τόνισε ότι αν και μειοψηφούν, ανάμεσα στους Αραβες, "όμως οι Χριστιανοί είναι πιό πολύ απ ένα απλό μέλος της κοινότητας. Επίσης, στα κράτη όπου είναι εγκατεστημένοι ας αναλάβουν, τώρα, τις ιστορικές ευθύνες τους, να εγκολπωθούν την αρχή της μη-βίας, να προσηλωθούν στον διεκκλησιαστικό διάλογο, Εμείς, κρίνουμε ότι η Συρία επισκίασε τα φετινά Χριστούγεννα. Θυμίζω ότι στην Ιορδανία είναι εγκατεστημένοι 250 χιλιάδες σύροι πρόσφυγες".

Εξάλλου, ο ίδιος εξέφρασε την "ικανοποίησή" του, τώρα που η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποκτήσει στον ΟΗΕ το καθεστώς του παρατηρητή. Πρέπει, είπε, η δεύτερη θητεία του Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ να συνδυαστεί με διάλογο με στόχο τη διπλωματική λύση, που είναι η ειρηνική συνύπαρξη δύο γειτονικών ανεξάρτητων κρατών.

Αναμένεται (τηρώντας μία παράδοση που ξεκίνησε ο Γιάσερ Αραφάτ) στο Ναό της Γέννησης να δώσει το παρών ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Στο μακρυνό παρελθόν, οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί, στη Βηθλεέμ, έφθαναν και το 90% του τοπικού πληθυσμού.Σήμερα, όμως, μειοψηφούν. Πολλοί μουσουλμάνοι διαλέγουν να επισκεφθούν, αυτήν τη χρονική περίοδο, τη γεννέτειρα του Ιησού Χριστού.



capital.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...