Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Πώς μπορεί η χώρα να γίνει το νέο Ελντοράντο


Μπορεί η ιστορία των δυο ομογενών με τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια που ήθελαν να σώσουν την Ελλάδα, να ήταν φούσκα που έσκασε δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως η χώρα μπορεί να σωθεί εάν εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο.
Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα δημοσίευμα στο Bloomberg με τίτλο «Η Ελλάδα καλωσορίζει τους χρυσωρύχους για να γίνει πρώτη στην Ευρώπη» ανέφερε ότι: «η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί πρώτη χώρα παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη το 2016».
Χρυσός και φυσικό αέριο είναι- εκτός από το πετρέλαιο- οι δυο πηγές που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο.
Έλληνες καθηγητές και ερευνητές μίλησαν στο ΘΕΜΑ για τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο, δημιουργώντας θέσεις εργασίες και γεμίζοντας τα άδεια κρατικά ταμεία με ζεστό χρήμα. Ωστόσο το Bloomberg παρουσίασε εκτενώς και τα προβλήματα που παρουσιάζονται όλα αυτά τα χρόνια όπως η γραφειοκρατία, οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί που εμπόδιζαν την ανάπτυξη του τομέα.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΓΜΕ στη χώρα μας βρίσκεται ένα μικρό Ελντοράντο κάτω από το υπέδαφος. Με βάση τα αποθέματα σε χρυσό, άργυρο, χαλκό, μόλυβδο και ψευδάργυρο η Βόρεια Ελλάδα είναι από τις πλουσιότερες κοιτασματολογικές περιφέρειες της Ευρώπης και μπορεί να αποτελέσει σταθερή μεταλλευτική πηγή για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, σύμφωνα με το ΙΓΜΕ.
«Είναι σαφές πως η εξορυκτική δραστηριότητα χωρίς πρόσβαση σε νέα κοιτάσματα δεν μπορεί να υπάρξει. Για παράδειγμα η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων χρυσού, νικελίου αργυρού και άλλων μετάλλων στη Μακεδονία και στη Θράκη με βάση τις τρέχουσες τιμές μετάλλων ανέρχεται περίπου σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ κ. Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΓΜΕ η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ευρύτερο, πλούσιο κοιτασματοφόρο γεωγραφικό πλαίσιο το επονομαζόμενο βαλκανικό γεωλογικό τόξο που εκτείνεται από τη Ρουμανία ως και την Τουρκία με πλούσια κοιτάσματα που ήδη εκμεταλλεύονται από τις χώρες αυτές.
Σύμφωνα με τη μελέτη τα διαπιστωμένα κοιτάσματα χρυσού ανέρχονται σε 420 τόνους συνολικής αξίας 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα βεβαιωμένα ερευνημένα κοιτάσματα είναι στη Χαλκιδική (Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Φτερούδα, Βαρβάρα και Σκουριές) στο Κιλκίς (Ποντοκερασιά, Γερακαριό, Γαλλικός ποταμός) στη Ροδόπη (Σάππες, Φιλιούρης ποταμός) στον Έβρο (Πέραμα) στην Καβάλα (Γκαρίζο Λόφος παλαιάς Καβάλας, Γκιόλια παλαιάς Καβάλας, Θυμαριά, Κοκκινόχωμα) στις Σέρρες (Πότοκας Αγκίστρου, Νιγρίτα) και στη Δράμα (Λαγός- Κουρί).
Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο του ΙΓΜΕ προβλέπεται η εκμετάλλευση των 240 τόνων πολυμεταλλικού και πορφυρικού χρυσού, 1984 τόνων άργυρο, 1500000 τόνων μολύβδου και ψευδαργύρου και 800.000 τόνων χαλκού που φιλοξενούνται στα βεβαιωμένα αποθέματα των κοιτασμάτων Ολυμπιάδα, Στρατωνίου,  Σκουριών και στη Θράκη σε Πέραμα και Σάππες. Το οικονομικό σκέλος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία το 1 δισεκατομμύριο θα δαπανηθεί σε κατασκευαστικές ανάγκες ενώ 800.000 ευρώ θα δαπανηθούν στα σε μισθούς.
Εκτιμάται ότι ο ετήσιος τζίρος θα είναι της τάξης 300-400 εκατομμύρια ευρώ. Στην πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου θα απασχολούνται 2000 εργαζόμενοι στα μεταλλεία, στα εργοστάσια εμπλουτισμού και στη μονάδα μεταλλουργίας χρυσού, ενώ 8000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας, όπως εργολαβίες, προμήθειες και μεταφορές.
Όσον αφορά το ρόλο των τοπικών κοινωνιών η μελέτη αναφέρει ότι: «Στην Ελλάδα οι περισσότερες τοπικές κοινωνίες εγκλωβίζονται στα στενά συμφέροντα, στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στις στείρες αντιλήψεις, επιλογές και αντιδράσεις ομάδων μειοψηφίας που επιβάλλουν απόψεις και διαδικασίες με κάθε άλλο παρά δημοκρατικό τρόπο, εκφοβίζοντας συχνά και πολιτικούς παράγοντες. Η καθυστέρηση στην αξιοποίηση βιώσιμων πλουτοπαραγωγικών πηγών αφαιρούν την δυνατότητα της χώρας να αλλάξει ριζικά τα σημερινά δεδομένα εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».
Οι υδρογονάνθρακες της Κρήτης διέξοδος στην οικονομική κρίση;
Δεν είναι όμως μόνον ο χρυσός που μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε νέο Ελντοράντο. Γιατί υπάρχουν και οι υδρογονάνθρακες της Κρήτης που εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν στο κράτος μέχρι 1,3 τρισ. δολάρια.
Ο ερευνητής, κ. Ηλίας Κονοφάγος αποκαλύπτει στο protothema.gr τι αναφέρει στη μελέτη για την αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοικτά της Μεγαλονήσου, τονίζοντας πως μόνον η επιβεβαίωση της ύπαρξης φυσικού αερίου ή πετρελαίου στην Κρήτη θα άλλαζε το δυσμενές διεθνές κλίμα για την Ελλάδα.
Μιλώντας στο protothema.gr, ο κ. Κονοφάγος σημειώνει ότι με το πλέον απαισιόδοξο από τα σενάρια που έχει μελετήσει η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκομίσει 135 δισ. δολάρια  σε διάστημα  25 με 30 έτη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που εικάζεται ότι υπάρχουν και παραμένουν αναξιοποίητα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κρήτης.
Τρεις Έλληνες επιστήμονες που μελέτησαν τα αποθέματα ορυκτού πλούτου νότια της Κρήτης υποστηρίζουν ότι είναι τα πιο πλούσια σε κοιτάσματα απ’ ό,τι τα αντίστοιχα σε Ιόνιο και Αιγαίο και με την κατάλληλη εκμετάλλευση θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας ή ακόμη και να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, τουλάχιστον σε δευτερογενές επίπεδο. Η έρευνα των κυρίων Ηλία Κονοφάγου, Αντώνη Φώσκολου και Νίκου Λυγερού υπολογίζει ότι τα κρατικά έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν στο ύψος των 599 δισ. δολαρίων εντός της επόμενης 25ετίας. Ο κ. Κονοφάγος, όμως, απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις στο protothema.gr, κάνει λόγο για μια υπερβολικά αισιόδοξη πρόβλεψη η οποία βασίζεται στην εκτίμηση αναμενόμενων εσόδων με 10% πιθανότητα.
«Οι εκτιμήσεις μας για τη Νότια Κρήτη σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα είναι με 90% πιθανότητα 10 δισ. βαρέλια και με 50% πιθανότητα  20 δισ. βαρέλια. Παίρνοντας τη δεύτερη εκδοχή που αφορά μόνο στο Φυσικό Αέριο τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα φτάσουν μέσα στα επόμενα 25 με 30 χρόνια τα 270 δισ. δολάρια. Εάν στην πράξη αποδειχτεί ότι το 1/4 από τα παραπάνω αποθέματα είναι πετρέλαιο, τότε τα έσοδα των 30 επόμενων ετών θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τα 1,3 τρισ. δολάρια», λέει χαρακτηριστικά.
Εντούτοις, από μια τέτοια κίνηση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πιο ιδανικές προοπτικές ανακήρυξης ΑΟΖ  (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) στην Κρήτη, τα πρώτα ζεστά χρήματα θα μπουν στο ελληνικό Δημόσιο έπειτα από μια οκταετία.
«Η λύση για να βγούμε από την κρίση είναι η εξόρυξη, γιατί προεξοφλείται στο Χρηματιστήριο. Ξέρετε πώς είναι οι δανειστές. Κανονικά εμείς θα έπρεπε να είμαστε οι δανειστές, αν είχαμε βγάλει ορυκτό πλούτο. Επειδή δεν το σκεφτήκαμε, καταντήσαμε εδώ που καταντήσαμε. Για είκοσι χρόνια τουλάχιστον θα είμαστε δυστυχώς εξαρτημένοι, αλλά το μεγαλύτερο ποσό από την εξόρυξη θα το λαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο. Περίπου το 65% με 70% θα το εκμεταλλεύεται η Ελλάδα», τονίζει ο κ. Κονοφάγος.
Μετά την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και την έναρξη ερευνών και στη συνέχεια γεωτρήσεων στην περιοχή νότια της Κρήτης, ο κ. Κονοφάγος υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα κι ότι θα μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας.
«Η μόνη ελπίδα για την οικονομική κρίση είναι να δημιουργήσουμε δικό μας πλούτο. Δε χρειάζεται να περιμένουμε το πρώτο ευρώ που θα βγάλουμε από την εξόρυξη, κάτι που θα γίνει σε οκτώ χρόνια το γρηγορότερο, γιατί από τη γεώτρηση θα δημιουργηθούν ανά κοίτασμα 100.000 με 200.000 θέσεις εργασίας. Αυτό θα αλλάξει την εικόνα της χώρας μας στο Εξωτερικό», προσθέτει ο κ. Κονοφάγος.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στην Ακαδημία Αθηνών και κατατέθηκε στην κυβέρνηση, ενώ ατύπως ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς.
«Είναι ένας αισιόδοξος πολιτικός. Πιστεύει ότι έχουμε δικό μας ορυκτό πλούτο. Όπου και αν πήγε του είπαν “Δε φαντάζεστε πόσο πλούτο έχετε”», λέει για τον κ. Σαμαρά ο κ. Κονοφάγος.
Ανατροφοδοτώντας τα σενάρια συνωμοσιολογίας, ο κ. Κονοφάγος αναφέρεται στο γεγονός ότι οι ξένοι γνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία πιστεύει ότι δυνητικά μπορεί να αξιοποιηθούν, ενισχύοντας με ζεστό χρήμα τα δημόσια ταμεία. «Είναι ένα πρόβλημα αυτό. Το γεγονός ότι το λένε και οι ξένοι μού κάνει μεγάλη εντύπωση. Διερωτώμαι γιατί στην Ελλάδα δεν έχουν σκεφτεί ακόμη ότι είμαστε πλούσιοι σε φυσικό ορυκτό πλούτο και αν το έχουν κάνει, γιατί δεν έχουν πράξει κάτι για αυτό. Το πρόβλημά μας είναι το κόστος εξόρυξης και το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευθεί. Ένα άλλο θέμα είναι ότι τα κοιτάσματα βρίσκονται πολύ βαθιά, όμως, αναμφίβολα υπάρχει πλούτος», μάς λέει ο χημικός μηχανικός που στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος Επικρατείας με τη ΝΔ.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υδροηλεκτρική ενέργεια στην Αφρική


Η «καθαρή» ενέργεια θα αντικαταστήσει παλιούς ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτρικού, θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, και θα στηρίξει την οικονομία μιας χώρας που γιόρτασε πρόσφατα την 50η επέτειο της ανεξαρτησίας της.
Ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Bujagali κυρίως, θα ανακουφίσει τους κατοίκους αρκετών περιοχών της Ουγκάντα, οι οποίοι βιώνουν σε μόνιμη βάση, περιοδικά μπλακ άουτ, απο 12 έως 24 ώρες, γιατί δεν υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικού για όλους.
Κοντά στις πηγές του Νείλου, στην πόλη Jinja, το υδροηλεκτρικό έργο θα δώσει λύση στο έντονο πρόβλημα της ηλεκτροδότησης και θα παράγει ενέργεια χωρίς να μολύνει το περιβάλλον.
Οι παλιοί σταθμοί με τα συμβατικά καύσιμα, βενζίνη και πετρέλαιο, παρήγαγαν ακριβή ενέργεια με συνέπειες στα ευαίσθητα οικοσυστήματα της χώρας.
Κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου, θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας αλλά θα συμβάλλουν περαιτέρω στην οικονομική ζωή της Ουγκάντα.
Πολύ σύντομα θα βελτιωθούν τόσο η παροχή καθαρού νερού και η υγιεινή αρκετών κατοίκων σε αρκετά χωριά της ευρύτερης περιοχής που θα κατασκευαστεί το έργο.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν εκπέμπει  CO2 και θα βοηθήσει σημαντικά στην μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και της Κλιματικής Αλλαγής, που στην Αφρικανική Ηπειρο, είναι ήδη αισθητή.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...