Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ο... ιός του Νείλου εξαπλώνεται παντού – Ο αραβικός κόσμος σε αναβρασμό


Η Τυνησία ήταν το πρώτο από τα κομμάτια του ντόμινο. Η Αίγυπτος, όμως, έδωσε τη συνέχεια. Και τώρα, η μια μετά την άλλη οι χώρες του αραβικού κόσμου, ξεσηκώνονται. 





Η εξέγερση στην Αίγυπτο παρομοιάστηκε με επανάσταση. Και ήταν ενάντια σε ένα καθεστώς που βρισκόταν στην εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια και έμοιαζε αδύνατον να γκρεμιστεί. Τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που βγήκαν στους δρόμους του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας, του Σουέζ, που «εγκαταστάθηκαν» επί 18 μέρες στην πλατεία Ταχρίρ, απέδειξαν πως πολλές φορές η πραγματικότητα είναι εικονική.

Και ο αραβικός κόσμος βρήκε το παράδειγμα και την ευκαιρία που έψαχνε. Και άπαντες εξεγέρθηκαν κατά των κυβερνήσεων, της διαφθοράς, της ποιότητας ζωής, αφού στις περισσότερες η μεσαία τάξη έχει πάψει να υφίσταται. Μετά την Αλγερία, την Τυνησία και την Αίγυπτο είχαν σειρά το Μπαχρέιν, η Λιβύη, το Ιράν, η Υεμένη, το Ιράκ, η Ιορδανία, το Σουδάν, το Ομάν. 

Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είτε κυβερνώνται πολλά χρόνια από το ίδιο πρόσωπο είτε βιώνουν τα τελευταία χρόνια εμφύλιες συγκρούσεις. Ο Μοαμάρ Καντάφι κρατά στα χέρια του τις τύχες της Λιβύης εδώ και 42 χρόνια. Τώρα, όμως, έρχεται αντιμέτωπος με βίαιες διαδηλώσεις, τόσο στην Τρίπολη όσο και στη Βεγγάζη. (Διαβάστε τη σχετική είδηση εδώ). 
Μπαχρέιν: "Μέχρι και τη Formula 1 θα σε βάλει να κόψεις" - ΦΩΤΟ REUTERSΜπαχρέιν: "Μέχρι και τη Formula 1 θα σε βάλει να κόψεις" - ΦΩΤΟ REUTERS
Εκτός ελέγχου μοιάζει και η κατάσταση στο Ιράν, όπου χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους κατά της καταπίεσης του καθεστώτος του Μοχάμεντ Αχμαντινετζάντ και των ισλαμιστών κληρικών. Καθημερινές οι διαδηλώσεις, οι συλλήψεις, οι τραυματισμοί, όμως αυτή τη φορά η αντιπολίτευση δε φαίνεται διατεθειμένη να φιμωθεί.
Ιράν: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους κατά του Αχμαντινευτζάντ - ΦΩΤΟ REUTERSΙράν: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους κατά του Αχμαντινευτζάντ - ΦΩΤΟ REUTERS
Στην κατάσταση στο Ιράν επενέβησαν, μάλλον άκομψα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κάνεις την «ωμή» παρέμβαση του Μπάρακ Ομπάμα, που κάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ τον ιρανικό λαό σε εξέγερση κατά του καθεστώτος. Η σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν είναι γνωστό πόσο... κακές είναι, με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αλλά η πρόσκληση από έναν ηγέτη κράτους προς έναν ολόκληρο λαό να εξεγερθεί, αν μη τι άλλο προκαλεί αίσθηση.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής θυμίζει «καζάνι που βράζει» και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία. Περισσότερο απ’ όλους, όμως, η κατάσταση ανησυχεί το Ισραήλ. Που είδε την Αίγυπτο, κράτος που κρατούσε τις ισορροπίες στην περιοχή, να αλλάζει σελίδα, άγνωστο όμως προς πια κατεύθυνση. Και κάνεις δε θέλει να σκέφτεται πως κινείται πως μια ισλαμική κυβέρνηση. 

Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γιαγιά γέννησε τον.. εγγονό της!


Ως παρένθετη μητέρα λειτούργησε μια 61χρονη γυναίκα από τις ΗΠΑ!

Η Kristine Casey , μια 61χρονη γιαγιά από το Ιλινόις των ΗΠΑ, έφερε στον κόσμο το ίδιο της το εγγονάκι στις 11 Φεβρουαρίου, λειτουργώντας ως παρένθετη μητέρα!

Η ίδια, αποφάσισε να βοηθήσει την 30χρονη κόρη της, Sara Connell, να φέρει στον κόσμο το παιδί, που τόσο επιθυμούσε, μιας και πολλά χρόνια προσπαθειών στο παρελθόν για να μείνει έγκυος, αποδείχθηκαν άκαρπα για εκείνη και χωρίς αποτελέσματα.

Έτσι, η 61χρονη, παρόλο που γέννησε το τελευταίο της παιδί 30 χρόνια πριν και αψηφώντας την προχωρημένη ηλικία της, δεν δίστασε να κυοφορήσει το έμβρυο, του οποίου βιολογικοί γονείς είναι η κόρη της και ο γαμπρός της.

''Όταν άκουσα το κλάμα του γιου μου μετά την καισαρική τα έχασα'', είπε η Connell που χαρακτήρισε ''θαύμα'' αυτό που συνέβη στη ζωή της. Η Kristine με τη σειρά της, ένιωσε πολύ περήφανη κι όπως δήλωσε στη συνέχεια χάρηκε πολύ, που κατάφερε να δώσει τόση χαρά και στην κόρη της.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: ''Οι πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου ήταν όταν γέννησα τις τρεις κόρες μου, αλλά και τώρα που βοήθησα την Sara''.

Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παγίδα έστησε η κυβέρνηση σε 500.000 που τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους - Επιβάλλει δύο νέα χαράτσια


- Τα δύο νέα χαράτσια θα επιβληθούν και μάλιστα αναδρομικά από την εφαρμογή του νόμου
- Το πρώτο αφορά τα τέλη ακίνητης περιουσίας που υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία
- Το δεύτερο αφορά τα τέλη των δήμων όπως για παράδειγμα φωτισμού και καθαριότητας
- Το υπουργείο Περιβάλλοντος διεμήνυε ότι δεν θα υπάρξει κανένα χαράτσι









Νέο χαράτσι περιμένει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έσπευσαν να πληρώσουν ένα σεβαστό ποσό, προκειμένου να τακτοποιήσουν για 40 χρόνια τους ημιυπαίθριους χώρους τους οποίους είχαν κλείσει παράνομα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Συγκεκριμένα τέλη ακίνητης περιουσίας και μάλιστα αναδρομικά από τις 28 Απριλίου θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έσπευσαν στις πολεοδομίες για να ρυθμίσουν τους ημιυπαίθριους χώρους που είχαν κλείσει παράνομα.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα δείχνει την απαράδεκτη κυβερνητική τακτική, καθώς οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί άνθρωποι δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα έπρεπε να πληρώσουν τέτοιου είδους χαράτσια και μάλιστα αναδρομικά.

Και μάλιστα από το υπουργείο Περιβάλλοντος διεμήνυαν τότε ότι δεν θα επιβληθεί αναδρομικά οποιοδήποτε χαράτσι, προσκαλώντας τον κόσμο να συρρεύσει στις πολεοδομίες, να ρυθμίσει τους ημιυπαίθριους και να γεμίσει τα ταμεία του κράτους. Μεταγενέστερα όμως και ενώ τους έχουν δηλώσει αρκετοί το υπουργείο Εσωτερικών σε μία πρωτοφανή ανάρμοστη ενέργεια έρχεται και με εγκύκλιο στην ουσία επιβάλλει δύο χαράτσια.

΄'Ετσι με αυτή την εγκύκλιο προς όλους τους δήμους, το τέλος ακίνητης περιουσίας που υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία ενός ακινήτου ή την τιμή ζώνης χρεώνεται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος και αποδίδεται ως έσοδο στους δήμους.

Στη συγκεκριμέν λοιπόν περίπτωση όσοι τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους, οι χώροι αυτοί πλέον αναγνωρίζονται ως κύριας χρήσης και συνυπολογίζονται με τους υπόλοιπους κύριους χώρους και άρα χρεώνονται με την καταβολή τέλους ακίνητης περιουσίας και μάλιστα αναδρομικά από την εφαρμογή του νόμου.

Το δεύτερο χαράτσι έρχεται για όσους δεν είχαν δηλώσει τον ημιυπαίθριο χώρο τους στον δήμο θα κληθούν, όπως αναφέρει η εγκύκλιος να πληρώσουν αναδρομικά στους δήμους και τα ανταποδοτικά τέλη, όπως τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς στην περίπτωση αυτή αυτά τα δημοτικά τέλη υπολογίζονται σε οποιαδήποτε επιφάνεια έχει ένα ακίνητο.
Πηγη newsit .gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νίκησαν οι φιλόζωοι


Καρπούς απέφερε η πίεση που άσκησε η οικολογική οργάνωση Sea Shepherd στην Ιαπωνία για τη φαλαινοθηρία, και έτσι η αποστολή φαλαινοθηρικών της στην Ανταρκτική διεκόπη



Η Ιαπωνία διέκοψε την ετήσια επιχείρηση φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική έπειτα από τις πιέσεις οικολογική οργάνωσης.
Ακτιβιστές από την αμερικανική περιβαλλοντική οργάνωση Sea Shepherd καταδίωξαν με τα σκάφη τους τα φαλαινοθηρικά με αποτέλεσμα η ιαπωνική αποστολή να σταματήσει το κυνήγι της για λόγους ασφαλείας.
"Το φαλαινοθηρικό Nisshin Maru διέκοψε τις δραστηριότητές του στις 10 Φεβρουαρίου για λόγους ασφαλείας. Εξετάζουμε την κατάσταση και υπάρχει πιθανότητα να σταματήσουμε την επιχείρηση νωρίτερα", επισήμανε ο Τατσούγια Νακαόκου, από την Υπηρεσία Αλιείας. Δεκάδες ακτιβιστές με σκάφη της οργάνωσης είχαν φτάσει στην Ανταρκτική με στόχο να εμποδίσουν την φαλαινοθηρία.
Η Ιαπωνία είναι μια από τις τρεις χώρες που εξακολουθούν να αλιεύουν φάλαινες. Η ιαπωνική κυβέρνηση επιμένει πως είναι αναγκαίο καθώς είναι η πρακτική αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κουλτούρα της χώρας.
Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Φρίκη στην Τρίπολη

Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη της Τρίπολης μετά την αποκάλυψη για τον βιασμό δύο ανήλικων, από φίλο της οικογένειάς τους. "Δεν είχα σκοπό να τα βλάψω" δήλωσε ο δράστης. Ανατριχιαστική κατάθεση των παιδιών στην αστυνομία



Εφιαλτικές στιγμές στα χέρια ενός οικογενειακού φίλου πέρασαν δύο ανήλικα παιδιά ο οποίος τα αποπλάνησε. Ο άνδρας όταν οδηγήθηκε στον ανακριτή έκλαιγε, υποστηρίζοντας πως δεν είχε σκοπό να βλάψει τα δύο ανήλικα.
Ο άνδρας προφυλακίστηκε και οδηγήθηκε στο σωφρονιστικό ίδρυμα Τριπόλεως.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά πλέον είναι στην κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση για να καταθέσουν, γνωρίζοντας ότι δεν ήταν υπεύθυνα γι' αυτό που τους συνέβη.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Πατρίς" τα παιδιά αργότερα στην κατάθεσή τους, έδωσαν λεπτομέρειες για τις φριχτές στιγμές που πέρασαν στα χέρια του, οι οποίες προκαλούν αποτροπιασμό και φρίκη.
Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η συγκλονιστική μαρτυρία της μητέρας που ζει παρόλο που είναι κομμένη στα δυο!


Είναι κομμένη στη μέση μετά από τη δύσκολη εγχείρηση που έκανε και όμως καταφέρνει να ζει φυσιολογικά. 





Σαν από θαύμα επέζησε μετά από μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη εγχείρηση η 31χρονη Janis Ollson από το Καναδά. Πρόκειται για τη μοναδική γυναίκα στον κόσμο που επέζησε, παρόλο που είναι κομμένη στη “μέση”.

Μετά από ένα ατύχημα που είχε πριν από τρία χρόνια, η κοπέλα που ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της υπεβλήθει σε μια πολύ λεπτή εγχείρηση. Σήμερα, έχουν περάσει τρία χρόνια από την εγχείρησή της και η ίδια επέστρεψε στην καθημερινότητά της και προσπαθεί να ζει όσο πιο φυσιολογικά μπορεί. Η ίδια μιλώντας για το πρόβλημα της, αποκάλυψε πως προσπαθεί να ζει όσο πιο φυσιολογικά γίνεται.
 
“Ο πόνος ήταν αφόρητος και δεν ήξερα τι να κάνω. Είχε αρχίσει όταν έμεινα έγκυος και νόμιζα πως είναι πόνοι που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα”, είπε η 31χρονη γυναίκα.Δείτε το βιντεο .  <object width="420" height="245" id="msnbc21aad0" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" 


Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εκκλησία της Ελλάδος Αίτημα για αγιοποίηση του Οσίου Εφραίμ


Την αναγνώριση του Οσίου Εφραίμ και την ένταξη του στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ζητεί με επιστολή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Εξήντα χρόνια μετά την ανεύρεση των λειψάνων του Οσίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην επιστολή που απευθύνει - όπως απαιτείται - προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως μόνο αρμόδιο να προωθήσει το σχετικό αίτημα, σημειώνει:
«Κατόπιν του (...) εγγράφου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, αιτείται και συνηγορεί όπως διενεργηθώσι τα δέοντα κατά την εκκλησιαστικήν τάξιν δια την αναγραφήν εν ταις Αγιολογικαις Δέλτοις της Μητρός Εκκλησίας του εν Οσιότητι βιώσαντος και εν έτει 1436 εν τω Ορει των Αμώμων "Πεντελικώ" Αττικής μαρτυρήσαντος Εφραίμ του νέου, άτε πανθολογουμένης της αγιότητος και της ορθοδόξου βιοτής αυτού υπό του Χριστεπωνύμου πήρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, απεφάσισεν ίνα υποβάλη τη Υμετέρα Γεραρά Παναγιότητι τον συνημμένον φάκελον και παρακαλέση, όπως, κατά τα θέσμια της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, εκδοθή Πατριαρχική και Συνοδική Πράξις καταχωρίσεως του προμνημονευθέντος Οσιομάρτυρος Εφραιμ του νέου εν ταις Αγιολογικαίς Δέλτοις της Εκκλησίας, καθορισθή δε εν ταύτω και η ακριβής ημερομηνία της ετησίας μνήμης αυτού τη 5η Μαίου εκάστου έτους, ημέρας αθλήσεως αυτού, τη δε 3η Ιανουαρίου εορτάζηται η εύρεσις των ιερών λειψάνων αυτού(...)».
Αξίζει να σημειωθεί οτι πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια του κ. Ιερωνύμου - απο την ημέρα εκλογής του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο πριν απο τρία χρόνια - να αναγνωρίσει και να εντάξει ένα πρόσωπο στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Η έκθεση που στάλθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να υποστηρίξει το αίτημα αγιοποίησής του επικαλείται την αποδοχή που βρίσκει μεταξύ των πιστών ο Οσίος Εφραίμ. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «η προσέλευσης των προσκυνητών είναι αθρόα, σχεδόν καθημερινώς κατά δε τας Κυριακάς και εορτάς κατακλύζεται η Ι. Μονή υπό προσκυνητών εξ όλης της Ελλάδος (...). Η τιμή προς τον όσιον Εφραίμ τον Νέον είναι σαφώς διαδεδομένη ανά την Ελλάδα και το εξωτερικόν. (...) Υπάρχουν Ναοί προς τιμή του Αγίου», ακόμη και στη Σητεία και την Τήνο. «Οι εικόνες του οσίου προσκυνώνται σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Προσπάθειες για την ένταξη του Οσίου Εφραίμ είχαν καταβληθεί και κατά της διάρκεια της Αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Χριστοδούλου με την προτροπή και του τότε Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονος Μπεζενίτη, ο οποίος σε επιστολή του το 1997 τόνιζε οτι «κατά την τάξιν και την παράδοσιν, της Ορθοδόξου Εκκλησίας τους Αγίους ανακηρύσσει και καθιερώνει η συνείδησις του εκκλησιαστικού πληρώματος, η δε διοικητική Αρχή της Εκκλησίας επικυρώνει απλώς την πίστιν του ευσεβούς λαού και η απόφασις αυτής έχει διαπιστωτικόν χαρακτήρα». Μάλιστα ο κ. Παντελεήμων αναφερόταν στα θαύματα του Οσίου αλλά και στους χιλιάδες προσκυνητές που κατακλύζουν κάθε χρόνο το Μοναστήρι.
Ένα χρόνο αργότερα και ενώ η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε ζητήσει και πάλι απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο την ένταξη του Οσίου στο Αγιολόγιο το θέμα «πάγωσε» καθώς ξέσπασε μεγάλη σύγκρουση μεταξύ του Μητροπολίτη Αττικής και του Μοναστηριού.


Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στο φως η μυστική συνταγή της Coca-Cola;

Ισως δεν υπάρχει πιο διάσημος ήχος από τον «μαύρο καταρράκτη» της Coca-Cola όταν αγγίζει τα δροσερά παγάκια. Δεν υπάρχει όμως και πιο διάσημο μυστικό όσο εκείνο της κρυμμένης συνταγής της. Η αυθεντική «ρετσέτα» της φυλάσσεται από τις αρχές του 20ού αιώνα σε θυρίδα της τράπεζας Sun Τrust στην Ατλάντα. Και μόνο δύο άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, δύο διευθυντές της εταιρείας, τη γνωρίζουν από μνήμης. Βεβαίως οι «φύλακες» της φόρμουλας, για λόγους ασφαλείας, δεν μπορούν να ταξιδέψουν ποτέ μαζί.

Και όμως χθες εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη έμαθαν τη συνταγή, αν βεβαίως αυτή που δημοσιεύθηκε στον αμερικανικό ιστότοπο «Τhis Αmerican life» είναι η αληθινή. Οι συντάκτες του κειμένου μάλιστα αναφέρουν ότι όλα τα υλικά μπορούν να αγοραστούν online και ότι σε μερικές ημέρες θα δώσουν ακριβείς οδηγίες.

Πάντως η διευθύντρια Επικοινωνίας της Coca-Cola στην Ελλάδα κυρία Αναστασία Σιδέρη δήλωσε στο «Βήμα» σχετικά με τη χθεσινή δημοσίευση της συνταγής: «Δεν επιβεβαιώνουμεούτε διαψεύδουμε τίποτε. Αλλωστε, εκτός από δύο ανθρώπους της εταιρείας σε ολόκληρο τον κόσμο, κανένας άλλος δεν γνωρίζει ποια είναι η συνταγή. Πολλοί κατά καιρούςισχυρίζονται ότι έχουν βρει τη συνταγή, αλλά ως σήμερα κανένας τους δεν έχει καταφέρει να την παρασκευάσειγιατί υπάρχει μόνο μία CocaCola» .

Οπως αναφέρει η ίδια, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του αναψυκτικού είναι γνωστά. Αλλωστε ο νόμος υποχρεώνει την αναγραφή τους στη συσκευασία.

Ωστόσο η κυρία Σιδέρη σημειώνει ότι η συνταγή και η εκτέλεσή της παραμένει μυστική. «Είναι όπως ακριβώς συμβαίνει και με την αγαπημένη συνταγή για κέικ της γιαγιάς μας. Ολοι μπορούμε να την εκτελέσουμε, αλλά το κέικ δεν έχει ποτέ την ίδια γεύση με το δικό της. Παίζουν ρόλο πόση ώρα ανακατεύεις δύο υλικά, πότε πρέπει να προσθέσεις τα αβγά. Παίζει ρόλο η δοσολογία, αλλά και η διαδικασία ανάμειξης που ακολουθείται. Ετσι και με την Coca-Cola, τ ο ακριβές μείγμα των εξωτικών συστατικών και φυτικών εκχυλισμάτων από διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς και η διαδικασία που ακολουθείται για να αναμειχθούν τα διάφορα συστατικά παραμένουν μοναδικά» επισημαίνει.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το... μυστικό της CocaCola «αποκαλύπτεται». Μια βόλτα στο Διαδίκτυο επιβεβαιώνει ότι η συνταγή της ίσως αποτελεί το πιο πολύτιμο μυστικό προς αναζήτηση.

Χιλιάδες δημοσιεύματα ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν το ακριβές περιεχόμενό της, ενώ και ο ανταγωνισμός στο παρελθόν έκανε τα πάντα για να το ανακαλύψει - δίχως επιτυχία καταπώς φαίνεται.
Η ιστορία της «ανακάλυψης»

Ο δρ Τζον Στιθ Ρέμπερτον, δημιουργός της συνταγής της Coca-Cola το 1886 στην Ατλάντα
Σύμφωνα με τον ιστότοπο «Τhis Αmerican life» η λίστα με τα υλικά είχε δημοσιευθεί χωρίς να δοθεί έμφαση το 1979 σε μια τοπική εφημερίδα στην έδρα της Coca-Cola στις ΗΠΑ, την Ατλάντα, αλλά κανένας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν συνειδητοποίησε τότε τη σημασία της. Το website Τhisamericanlife. org αναφέρει ότι το ηλικίας 32 ετών δημοσίευμα ήταν «θαμμένο» στη σελίδα 28 της εφημερίδας «Constitution» και συνοδευόταν από μια φωτογραφία της αυθεντικής συνταγής που είχε δημιουργήσει ο δρ Τζον Σμιθ Πέμπερτον.

Ο Πέμπερτον υπήρξε από τους πιο γνωστούς γιατρούς και φαρμακοποιούς που είχε ποτέ η πόλη της Ατλάντα. Στα μέσα του 19ου αιώνα άρχισε να αναζητεί στα λιμάνια της Σαβάνα, του επινείου της πόλης των ΗΠΑ, το ιδανικό μείγμα φρέσκων συστατικών από όλον τον κόσμοώσπου τελικά το βρήκε.

Τον Μάιο του 1886 στο εργαστήριό του, μέσα σε ένα μπρούντζινο τρίποδο δοχείο, «γεννήθηκε» η πρώτη σταγόνα τού πιο διάσημου προϊόντος στον κόσμο: της Coca-Cola. Ο Πέμπερτον αμέσως έδωσε το δημιούργημά του στον ιδιοκτήτη του φαρμακείου Jacobs να το δοκιμάσει.

Αυτός ενθουσιάστηκε και αποφάσισε να το πουλάει ως αναζωογονητικό για το μυαλό, ως ευεργετικό για τη χώνεψη, την αναπνοή και το μυϊκό σύστημα, καθώς και ως διεγερτικό.

Σύμφωνα με φήμες, ακόμη και τα ίδια τα παιδιά του Πέμπερτον δεν γνώριζαν τα ακριβή συστατικά της συνταγής. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι την εποχή εκείνη είχε παραγγείλει τεράστιες ποσότητες μπαχαρικών τις οποίες δεν χρησιμοποιούσε, μόνο και μόνο για να παραπλανεί τους ανταγωνιστές του.

Εμπνευστής του πιο διάσημου λογοτύπου στον κόσμο ήταν ο Φρανκ Ρόμπινσον, συνέταιρος και λογιστής του Πέμπερτον, ο οποίος πιστεύοντας ότι τα δύο συνεχόμενα «C» θα έδειχναν καλύτερα στη διαφήμιση πρότεινε το όνομα «Coca-Cola» και το σχεδίασε με τον χαρακτηριστικό γραφικό του χαρακτήρα.

Τον πρώτο χρόνο οι πωλήσεις έφθαναν κατά μέσο όρο τα εννέα ποτήρια ημερησίως.

Ο Πέμπερτον δεν συνειδητοποίησε ποτέ τη δύναμη του προϊόντος που είχε δημιουργήσει. Γι΄ αυτό πούλησε σταδιακά μέρος της επιχείρησής του σε διάφορους συνεργάτες του και λίγο πριν από τον θάνατό του, σε ηλικία 57 ετών, το 1888, πούλησε ό,τι του είχε απομείνει στον Αsa Candler, από την Ατλάντα, ο οποίος προχώρησε στην εξαγορά επιπλέον δικαιωμάτων, ως την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της εταιρείας.

Σήμερα το σιρόπι της CocaCola παρασκευάζεται στην Αμερική και από εκεί διανέμεται στα διάφορα εργοστάσιά της ανά τον κόσμο για εμφιάλωση.
 Πηγή  ΤΟ ΒΗΜΑ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=384816&dt=16/02/2011#ixzz1E7OzaYEe.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Υπόθεση Γκαλέμπ Ταλέμπ «Διεθνής τρομοκράτης» ή φτωχός λαθρομετανάστης;


Ενας επικίνδυνος διεθνής «τρομοκράτης» που σχεδίαζε _ σύμφωνα με ξένες μυστικές υπηρεσίες _ σύνθετες και αιματηρές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη ή ένας φτωχός λαθρομετανάστης που ζούσε σε ένα παράπηγμα στην Πεντέλη με την οικονομική βοήθεια γειτόνων του και από φιλανθρωπίες;
Το μυστήριο της παρουσίας του 32χρονου Παλαιστινίου Γκαλέμπ Ταλέμπ επιχειρούν να λύσουν οι αρχές ασφαλείας, ύστερα και από τη σύλληψή του το προηγούμενο Σάββατο το βράδυ, αφού είχε προηγηθεί δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Corriere Della Serra». Στο ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας που επικαλείται πληροφορίες ιταλών και αμερικανών αξιωματούχων ο Γκαλέμπ Ταλέμπ εμφανίζεται να είναι 23 ετών, με το ψευδώνυμο «Το αγόρι», και προετοίμαζε μπαράζ ένοπλων επιθέσεων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, ως υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης «Φατάχ Αλ Ισλάμ», η οποία θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές ο Γκαλέμπ Ταλέμπ είχε πακτωλό χρημάτων και άλλαζε συνεχώς σπίτια στο κέντρο της Αθήνας. Και όπως χαρακτηριστικά μνημονεύεται, «ο τρομοκράτης ξύρισε τα γένια του, ύστερα από σχετική άδεια που έλαβε από ιμάμη, και κάνει ό,τι μπορεί για να συνδυάσει το “επάγγελμα του τρομοκράτη” με μια άνετη και ευχάριστη ζωή».
Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Βήματος on line», τα δεδομένα της διαβίωσης του Ταλέμπ είναι διαφορετικά...
Ο Γκαλέμπ Ταλέμπ ζούσε σε ένα παράπηγμα, στην πάνω πλευρά του καταυλισμού Κούρδων, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αγίου Τρύφωνος 9, στην Πεντέλη. Οπως ανέφεραν Κούρδοι που γνώριζαν τον Παλαιστίνιο, «είχε έλθει στον καταυλισμό μας στις αρχές του 2009. Μαζί με άλλα δύο άτομα ήταν οι μόνοι Παλαιστίνιοι που μένουν στον καταυλισμό μας. Οπως μας είχε πει, δεν είχε χρήματα να πληρώνει ενοίκιο για να μένει σε σπίτι στην Αθήνα και έτσι σε πρώτη φάση τον φιλοξένησε ένας φίλος του σε ένα παράπηγμα κοντά στην είσοδο του καταυλισμού. Μετά το καλοκαίρι του 2009, όπου ένα μεγάλο μέρος των παραπηγμάτων καταστράφηκε σε μια δασική πυρκαγιά, άρχισε να φτιάχνει το δικό του μικρό οίκημα με λίγα οικοδομικά υλικά και με κόντρα πλακέ. Εκεί έμενε μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Τότε είδαμε περίπου δέκα πάνοπλους αστυνομικούς να μπαίνουν στον καταυλισμό από έναν γειτονικό χωματόδρομο και να κατευθύνονται προς το σπιτάκι του. Φάνηκε να προσπαθεί να φύγει. Ομως τον έπιασαν αμέσως...».
Οσον αφορά την «άνετη και ευχάριστη ζωή» που περιγράφουν αξιωματούχοι ξένων μυστικών υπηρεσιών, ίσως η πραγματικότητα τους διαψεύδει...
Οπως περιγράφει ένας από τους φίλους του, κουρδικής καταγωγής, «ο Γκαλέμπ έκανε τρία-τέσσερα μεροκάματα τον μήνα δουλεύοντας σε οικοδομές. Δεν είχε λεφτά και πολλές φορές τού δίναμε εμείς φαγητό. Ακόμη, πολλές φορές, του δίνανε φαγητά και ρούχα φιλανθρωπικές οργανώσεις που επισκέπτονταν τον καταυλισμό μας. Κυκλοφορούσε συνέχεια φτωχικά ντυμένος και δεν μιλούσε παρά μόνο στους συμπατριώτες του. Ενας από αυτούς ζούσε πουλώντας κάρτες τηλεφωνίας. Πήγαινε σε ένα μικρό σπιτάκι που έχουν σαν χώρο προσκυνήματος οι μουσουλμάνοι του καταυλισμού και ύστερα χανόταν στο παράπηγμά του. Από την αρχή που είχε έλθει μας έλεγε ότι ετοιμαζόταν να φύγει για την Ευρώπη. Ομως εδώ ήταν συνέχεια και δεν φαίνεται να είχε τις οικονομικές και άλλες δυνατότητες να αναχωρήσει για άλλη χώρα...».
Στις αναφορές και στις φωτογραφίες των ξένων διωκτικών υπηρεσιών που δημοσιοποιεί η ιταλική εφημερίδα, ο Γκαλέμπ Ταλέμπ εμφανίζεται σαν ένας κοντοκουρεμένος, διοπτροφόρος, εύσωμος και καλοξυρισμένος «ύστερα από εντολές του ιμάμη του», νεαρός. Ωστόσο ο Ταλέμπ που περιγράφουν οι άλλοι κάτοικοι του καταυλισμού είναι ένα άτομο μετρίου αναστήματος, με μαύρα μακριά μαλλιά και μικρή γενειάδα...
Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψή του αστυνομικοί με πολιτικά επιτηρούσαν τον χώρο του καταυλισμού και είχαν εστιάσει την προσοχή τους στο μικρό οίκημα όπου διέμενε ο Ταλέμπ.
Το μυστήριο για την «υπόθεση Ταλέμπ» διευρύνεται, σύμφωνα με όσα είπε στο «Βήμα on line» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οπως ανέφερε, «πράγματι οι συνθήκες ζωής του Γκαλέμπ Ταλέμπ ήταν κακές. Ομως μπορεί να υπάρχει η επιλογή αυτού του τρόπου ζωής για να μην κινούνται οι υποψίες των αρχών ασφαλείας. Και αυτό μάς έχουν δείξει πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο εξωτερικό. Πάντως είναι σαφές: από την παρακολούθησή του δεν προέκυψε ότι προχωρούσε σε οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια. Ομως προτού προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις έρευνές μας για να διαπιστώσουμε αν πρόκειται _ όπως μας έλεγαν οι ξένοι _ για “εν υπνώσει θύλακο” αραβικής οργάνωσης, το δημοσίευμα μας ανάγκασε να προχωρήσουμε στην προσαγωγή του. Και έτσι ίσως να μη μάθουμε ποτέ την αλήθεια...».
Αναφέρεται τέλος ότι στην κατοχή του Γκαλέμπ Ταλέμπ, στο παράπηγμά του, βρέθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής που ήδη εξετάζεται από τα εγκληματολογικά εργαστήρια


Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μόσιαλος: «Γνωστό μόνο το 15% της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου»


Mόλις το 15% της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι γνωστό και καταγεγραμμένο, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μόσιαλος είναι εντυπωσιακά αφού όπως είπε το 40% των ακινήτων έχει καταπατηθεί, ενώ για το 22% αυτών τα στοιχεία είναι ελλειπή.

Μιλώντας στον σταθμό, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις και πως πρέπει να μπει σε τάξη το πολύπαθο πρόβλημα της διαχείρισης των ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση μίας Γενικής Γραμματείας, που θα συντονίζει τις αρμοδιότητες των υπουργείων στο θέμα της δημόσιας περιουσίας.

Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ακόμα ότι ο στόχος της εξοικονόμησης 15 δισ. ευρώ, σε διάστημα διετίας, είναι εφικτός, αλλά στο πλαίσιο ευρύτερων μεταρρυθμίσεων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, και όχι μόνο μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.
Υποστήριξε, επίσης, ότι η αξιοποίηση δεν επιτυγχάνεται μόνο με την πώληση της δημόσιας γης, αλλά και με άλλους τρόπους, όπως η Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα και η χρόνια παραχώρηση.
Απαντώντας στις βολές κατά του ΙΣΤΑΜΕ ότι σε έκθεσή του προτείνει την πώληση βραχονησίδων, ο κ. Μόσιαλος κατηγόρησε τη ΝΔ για «πολιτικό αναλφαβητισμό».
Ουδέποτε το ΙΣΤΑΜΕ πρότεινε την πώλησή τους, υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι στην έκθεση καταγράφονται χαρτοφυλάκια προς αξιοποίηση
Πηγή TA NEA
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ρούχα από φωτοβολταϊκά



Την επανάσταση στην επιστήμη έφεραν φοιτητές του τμήματος Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. Παράγουν τα πρώτα έξυπνα υφάσματα, τα οποία θα τροφοδοτούν με ενέργεια νοικοκυριά και καταναλωτές, χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια

Το σακάκι σας, το μπουφάν, η φούστα, το παντελόνι σας εκτός από στυλ θα σας παρέχουν σε περίπου τρία χρόνια και ενεργειακή αυτονομία.
Καθηγητές και φοιτητές του τμήματος Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σχεδιάζουν και σύντομα πρόκειται να παράγουν τα πρώτα έξυπνα υφάσματα, τα οποία θα τροφοδοτούν με ενέργεια νοικοκυριά και καταναλωτές, χρησιμοποιώντας απλώς την ηλιακή ενέργεια.
Τα «έξυπνα υφάσματα» θα έχουν ενσωματωμένα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, που μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας θα παράγουν ενέργεια.
Κάθε είδους ενδύματα, όπως μπλούζες, σακάκια, μπουφάν, παντελόνια, που σήμερα μας προστατεύουν απλά από τις καιρικές συνθήκες, θα μετατραπούν σε ενεργειακούς δέκτες, που θα παρέχουν αυτονομία σε κινητά τηλέφωνα, ipod, γκάτζετ μουσικής, laptop, σε holder καρδιοπαθών και άλλες φορητές μικροσυσκευές.
Ήδη, τέσσερις γνωστές ελληνικές βιομηχανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο «Υφατρόνικ», την επιστημονική ευθύνη του οποίου έχει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Στέργιου Λογοθετίδη.
Τις μέρες αυτές, οι δύο πλευρές έθεσαν τις βάσεις της συνεργασίας τους, συζήτησαν τα πλάνα εργασίας και τις λεπτομέρειες, ώστε μέχρι τα τέλη του 2013 να παραχθούν τα πρώτα πρωτότυπα προϊόντα και αμέσως μετά να ακολουθήσει η μαζική παραγωγή για την ελληνική και ξένη αγορά.
Άλλες εφαρμογές των «έξυπνων υφασμάτων» είναι οι τέντες στα μπαλκόνια των σπιτιών, που βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένες στο ηλιακό φως και θα μπορούσαν να διοχετεύουν ενέργεια σε μικροσυσκευές του νοικοκυριού (τηλεόραση, ραδιόφωνο, μίξερ, ηλεκτρική σκούπα κ.α.).
Οι αισθητήρες, φυσικά, θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι, αφού θα φέρουν εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά. Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.
Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τουρκικό ρεύμα στα ελληνικά νησιά


Με ρεύμα θα μπορεί να προμηθεύει η Τουρκία τα ελληνικά νησιά καθώς με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο η τρόικα ζητά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στο ακριτικό Αιγαίο.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, με μια απλή αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όμιλοι από την γείτονα χώρα θα ζητούν άδεια λειτουργίας για να ανοίξουν τον διακόπτη για τουρκικό ρεύμα στα νησιά.
Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο, καθώς τον περασμένο Μάιο ο Ταγίπ Ερντογάν είχε θέσει το θέμα ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στη Μ. Ασία από τούρκικες εταιρίες αλλά η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη είχε αρνηθεί.
Ωστόσο η τρόικα τώρα έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα σπάζοντας το μονοπώλιο της ΔΕΗ, δίνοντας πράσινο φως στις τουρκικές εταιρείες να προμηθεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα τα μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά.
Μάλιστα η κ. Μπιρμπίλη έχει ήδη στα χέρια της σχετικό κείμενο-πρόταση για την ηλεκτροδότηση των νησιών μας από τουρκικές εταιρείες παραγωγής και εφόσον η πρόταση πληροί τις προϋποθέσεις η ΡΑΕ δεν θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί.
Με το άνοιγμα της αγοράς σε πρώτη φάση θα μπορούν να ηλεκτροδοτούνται από τη Τουρκία τα ακριτικά νησιά όπως η Χίος, η Σάμος, η Κως ή το Καστελόριζο.
Σημειώνεται ότι είναι κάτι ανάλογο με την αγορά τηλεφωνίας όπου εάν επιθυμούσε τώρα κάποια τουρκική εταιρεία να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας θα μπορούσε εάν δεν υπάρχουν βασικά κωλύματα με το υπ. Εθνικής άμυνας
Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Δεν πουλάμε τη δημόσια γη»

Ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να προτείνει νόμο στη Βουλή που θα απαγορεύει την εκποίηση δημόσιας περιουσίας

Ρελάνς του Πρωθυπουργού στη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε για την άντληση 50 δισ. ευρώ από τη δημόσια περιουσία. Προσερχόμενος στο συνέδριο του υπουργείου Παιδείας για τη Διά Βίου Μάθηση ο κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αποφάσισε να προτείνει νόμο στη Βουλή «που θα κατοχυρώνει μια για πάντα τη δημόσια γη. Και θα ζητήσω από όλα τα κόμματα της Βουλής να τον ψηφίσουνμετά από ουσιαστικό διάλογο που θα προηγηθεί. Στο πλαίσιο της αναθεώρησηςαυτή η ρήτρα θα πάρει συνταγματική ισχύ. Και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μόνο μετά από απόφαση της ίδιας της Βουλής, ακόμα και για μικρή ιδιοκτησία του Δημοσίου, θα μπορεί η Βουλή να έχει το δικαίωμα να άρει αυτή την απαγόρευση».

Ο Πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για τη συμπεριφορά της τρόικας λέγοντας: «Αλλάζουμε την Ελλάδα με δική μας πρωτοβουλία. Ζητάμε όχι ελεημοσύνηαλλά σεβασμό για την προσπάθειά μας. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να θίξει την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».

Η αναγγελία του νέου νόμου από τον κ. Παπανδρέου προκάλεσε αμηχανία στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Ορισμένοι μίλησαν για κίνηση που φανερώνει πανικό, έλλειψη σχεδίου και σύγχυση, καθώς στέλνει το εκκρεμές της κυβερνητικής πολιτικής από το ένα άκρο στο άλλο. Αλλοι ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις αγορές και στους υποψήφιους επενδυτές η εντύπωση μιας περίπλοκης διαδικασίας που θα τελεί υπό την έγκριση της Βουλής, παρ΄ ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού αφορά μόνο την απαγόρευση πώλησης δημόσιας γης και όχι την αξιοποίησή της με άλλους τρόπους.

Πηγές από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου έλεγαν ότι η ιδέα για τη θέσπιση του συγκεκριμένου νόμου ήταν μια προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού την οποία ανακοίνωσε στους στενούς συνεργάτες του χωρίς να τη συζητήσει προηγουμένως. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι στη λήψη αυτής της απόφασης ενδεχομένως να βάρυναν οι κατηγορίες περί ξεπουλήματος της δημόσιας γης και ότι ο κ. Παπανδρέου πιθανώς να επιθυμούσε να αφαιρέσει κάθε τέτοιο επιχείρημα από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση αυτή θα περιληφθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, με πιθανότερο το φορολογικό.

«Εχουμε υποχρέωση να κατοχυρώσουμε τη δημόσια περιουσία από τη στιγμή που ξεκίνησε και η καταγραφή της. Είναι σημαντικό αυτό που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να μην υπάρχει και καμία αμφισβήτηση» δήλωσε ο κ. Γ. Πεταλωτής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι για τις τεχνικές λεπτομέρειες της νομοθετικής ρύθμισης, αλλά και της συνταγματικής πρότασης που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός, υπάρχουν πολλές εκδοχές, πολλών ειδών ακίνητα, και ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα τα ξεδιαλύνουν όλα. Επίσης προσδιόρισε ότι οι κακόπιστοι, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι όσοι διακινούν ότι η αξιοποίηση είναι πώληση και οι οποίοι ακόμη και σήμερα προσπαθούν ψευδεπίγραφα, όπως είπε, να ταυτίσουν την αξιοποίηση με εκποίηση και με χαριστικές εκποιήσεις της ελληνικής δημόσιας γης.

Ο κ. Πεταλωτής επιτέθηκε στη ΝΔ σημειώνοντας ότι έρχεται μέσα σε ένα πολύ θολό τοπίο να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι πουλά δημόσια περιουσία, όταν η ίδια μιλούσε για άντληση 50 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια. «Και σήμερα αμφισβητεί και ζητά να αναλογισθούμε πού θα βρούμε εμείς τα 50 δισ. μέσα σε 5 χρόνια» δήλωσε.

Από την πλευρά της η ΝΔ μίλησε για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης. Επιπλέον θεωρεί ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου για τη θέσπιση νόμου που θα απαγορεύει την πώληση της δημόσιας γης αποτελεί εμπαιγμό και απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών. Και θέτει το ερώτημα για το ποιος υπέγραψε και ποιος ψήφισε τις εξαρτήσεις, τις δουλείες και τα μνημόνια.

«Ο Πρωθυπουργός στη δανειακή σύμβαση της χώρας, στο άρθρο 14 παράγραφος 5, αναγνωρίζει στους δανειστές μας το δικαίωμα να προχωρούν σε κατάσχεση όχι μόνο της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και της κρατικής περιουσίας που είναι ταγμένη στην εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού. Ο κ. Παπανδρέου είναι αποκλειστικά υπαίτιος για όσα μόλις τώρα προσποιείται ότι τον ενοχλούν. Δεν είναι καταγγέλλων, αλλά καταγγελλόμενος» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης . 
Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

1821: Βρίζοντας και πολεμώντας

Η λαλιά, η καθημερινή ομιλία του ’21, δεν είναι εύκολο να μας είναι γνωστή στη φυσικότητα της. Οι αδροί και αμόρφωτοι χωρικοί που κράτησαν στους ώμους τους τον Αγώνα δεν είχαν τρόπο να αποτυπώσουν σε χαρτί την υφή και τη ροή του λόγου τους. Τα κείμενα και οι προκηρύξεις της Επανάστασης, τα Συντάγματα και οι αποφάσεις της συντάχθηκαν από άτομα υψηλής μόρφωσης, Φαναριώτες και προύχοντες, σε μια γλώσσα αποκαθαρμένη, πλούσια και επιμελημένη. Η αλληλογραφία των οπλαρχηγών, που θα μπορούσε, από την πλευρά αυτή, να μας μεταφέρει την υφή του απλού λόγου των αμόρφωτων η ελάχιστα μορφωμένων αυτών ανθρώπων, δεν Βοηθά, συχνά, ούτε κι αυτή, καθώς τη σύνταξη των μηνυμάτων και των επιστολών τους αναλάμβαναν οι «γραμματιζούμενοι» γραμματικοί τους. Αν το πρόβλημα αυτό για την ελληνική γλώσσα είναι μεγάλο, γίνεται αξεπέραστο και πελώριο όταν πρόκειται για τη γλώσσα των πολυάριθμων εκείνων αγωνιστών που ήταν αλλόγλωσσοι ή δίγλωσσοι, και μάλιστα σε γλώσσες προφορικές και όχι γραπτές, όπως συνέβαινε με τους Βλάχους και τους Αρβανίτες. Σπάνια από τα κείμενα-πηγές του Αγώνα μπορούμε να αντλήσουμε έστω μνεία γι’ αυτές: έτσι π.χ., ο Ν. Κασομούλης στα απομνημονεύματά του, τα τόσο πολύτιμα και λεπτομερή, αναφερόμενος σ’ ένα περιστατικό που αφορά τον -ως Υδραίο- αρβανιτόφωνο Κουντουριώτη, καταγράφει την παροιμία που αυτός ανεφώνησε εις άπταιστον αλβανικήν «βάτε με κάλε, έρδε με γκομάρ» (που θα πει «πήγε με άλογο, γύρισε με γαϊδούρι»). Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Κ. Μεταξάς στα απομνημονεύματά του, αναφερόμενος σε μια ομιλία του Μάρκου Μπότσαρη προς τους συμπολεμιστές του Σουλιώτες, αρκείται να σημειώσει: «τους ελάλησεν εις την γλώσσαν των, αλβανιστί, οι δε λόγοι του ήσαν πλήρεις ενθουσιασμού και πατριωτισμού…». Το ότι οι αγωνιστές του ’21 -είτε ελληνόφωνοι είτε αλλόφωνοι είτε δίγλωσσοι- βωμολοχούσαν και έβριζαν είναι περισσότερο από βέβαιο. Οι βωμολοχίες αυτές μόνο σε λίγες περιπτώσεις καταγράφτηκαν κι έφτασαν ως εμάς· η ευπρέπεια που υποβάλλει ο γραπτός λόγος, καθώς και η επιδίωξη λόγιου λόγου που επέλεξαν οι περισσότεροι από τους αγωνιστές όταν αργότερα, μετά τον Αγώνα, έγραφαν τα απομνημονεύματα τους, δεν επέτρεψαν να γνωρίζουμε πολλά για το θέμα αυτό. Γνωρίζουμε ότι πριν από τις μάχες οι αντίπαλοι συνομιλούσαν κατ’ αρχάς ήρεμα, για να καταλήξουν -συνήθως αλβανιστί- σε ύβρεις αισχρές ο ένας για τη θρησκεία του άλλου, ύβρεις που από μόνες τους έδιναν το σύνθημα της μάχης και περιέγραφαν το μίσος και το πάθος. «Τούρκε, γαμώ την πίστη σου και το συκώτι σου», κραύγαζαν οι Έλληνες της Νάουσας, όταν κατά την εξέγερση τους έσφαζαν τους παλιούς τους φίλους Τούρκους συντοπίτες τους, όπως με φρίκη καταγράφει ο Κασομούλης στα απομνημονεύματα του. Οι «φιλοφρονήσεις», όμως, δεν λείπουν και μεταξύ συναγωνιστών και ομοφύλων: «σκατόβλαχο» αποκαλεί ο προύχοντας της Πελοποννήσου Κανέλλος Δεληγιάννης τον Κολοκοτρώνη, «αλιτήριο» και «εξωλέστατο» τον ιερωμένο Παπαφλέσσα ο επίσης ιερωμένος Π. Π. Γερμανός, «κερατοκαλόγερο» ο Μακρυγιάννης έναν καλόγερο, φίλο των Κολοκοτρωναίων.

Ο Μακρυγιάννης είναι στ’ αλήθεια πολύτιμη πηγή απτού, αμέσου και πηγαίου λόγου της εποχής, Ο πληθωρικός αυτός άνθρωπος γράφει ειλικρινά και παρορμητικά τα απομνημονεύματά του με τα λίγα γράμματα που μόλις έμαθε. Δεν γνωρίζει από ψευτοσυστολές και επιτηδεύσεις, γι’ αυτό κανείς μπορεί να βρει σ’ αυτόν λαγαρές φράσεις, όπως αυτές που χρησιμοποιεί για να περιγράψει την ανυποχώρητη αντίσταση που συνάντησαν οι Έλληνες εκ μέρους των αμυνόμενων Τούρκων, όταν επιχείρησαν να ανακαταλάβουν το κάστρο του Ακροκορίνθου, ένα κάστρο που λίγο πριν, από πανικό και φόβο, παρέδωσε στους επιτιθέμενους Τούρκους ο Έλληνας υπερασπιστής του Αχιλλέας, παρ’ ότι είχε επαρκή κάλυψη από άντρες, τρόφιμα και πολεμοφόδια, «…Οι Τούρκοι μας έβαλαν εις το κανόνι οπού δεν είδαμε πούθε να κάμωμε. Δεν ήταν ο Αχιλλέας, ο φρούραρχος της Διοίκησης, οπού τ’ αφήνει εφοδιασμένο και φεύγει· είναι Τούρκος, πολεμάγει δια την πίστη του. Ο Τούρκος έτρωγε ποντίκια και μας γάμησε το κέρατο με τα κανονιά και τις μπόμπες. Ο Αχιλλέας, αρνιά και κριάρια μέσα, τ’ αφήνει όλα και πάει ναύβρη τούς συντρόφους του οπού τον διορίσαν…».

Εκείνος, όμως, από τούς αρχηγούς του ’21 που χαρακτηριζόταν περισσότερο απ’ όλους για την ανεξέλεγκτη γλώσσα του ήταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ορεσίβιος και αδρός, άνθρωπος που έζησε μέχρι τέλους της ζωής του τη φτηνή ειρωνεία όσων ήθελαν να θυμούνται πως ήταν «ο μούλος» «γιος της καλογριάς», βρήκε διέξοδο, για να ξεπεράσει την οργή του και να επιβληθεί σ’ ένα δύσκολο γι’ αυτόν κοινωνικό περιβάλλον, στον παραληρηματικό Βωμολοχικό λόγο. Η Βωμολοχία του ήταν τόσο συνεχής και έντονη που οι συναγωνιστές του χρειάστηκε να αποδεχθούν το ελάττωμα του αυτό ως «χούι», προκειμένου να μπορέσουν να συνυπάρχουν και να συμπολεμούν μαζί του.
Η αυτοσυγκράτηση αυτή δεν επιτυγχανόταν, πάντως, απ’ όλους τούς συμπολεμιστές του και σ’ όλες τις περιστάσεις. Να πώς απαντά ο Καραϊσκάκης στην πρόταση συμφιλίωσης που του στέλνει στα 1824 με επιστολή ο οπλαρχηγός της Ρούμελης Ν. Στορνάρης: «Γενναιότατε αδελφέ καπ. Νικόλα, …είδα όσα με γράφεις. Έχει και τουμπλέκια [τουρκικά όργανα του ιππικού] ο πούτζος μου, έχει και τρουμπέτες [ελληνικά όργανα]. Όποια θέλω από τα δυο θα μεταχειρισθώ…». Η ανταπάντηση ήρθε στο ίδιο κλίμα: «Επειδή έχεις και τουμπλέκια και τρουμπέτες βάστα, λοιπόν, διότι ο πούτζος μας και με τουμπλέκια και με τρουμπέτες θέλει σε κυνηγήσει…».
Πραγματικό, όμως, ρεσιτάλ ύβρεων απίστευτης σύλληψης και γλαφυρότητας περίμενε τους Οθωμανούς συνομιλητές του, όταν αυτοί έρχονταν σε επαφές μαζί του σε περιόδους που ο Καραϊσκάκης δεν βρισκόταν στις συνηθισμένες μέχρι το 1825 γι’ αυτόν συνδιαλλαγές μαζί τους για να κρατήσει το αρματολίκι των Αγράφων. Έτσι, στα 1823 ο Καραϊσκάκης λέει απευθυνόμενος στον απεσταλμένο του αρχηγού του τουρκικού στρατεύματος των Τρικάλων Σιλιχτάρ Μπόδα: «Έλα, σκατότουρκε… έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους· έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας, -γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες… Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “από ημάς” συνθήκην με “έναν” κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα!».
Οι ύβρεις του Καραϊσκάκη, διαλεγμένες μία μία, επιδιώκουν να καταδείξουν στον άτυχο Τούρκο συνομιλητή του τη νέα τάξη πραγμάτων, τις και νούργιες κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες που η Επανάσταση έφερε, και τη θέση, πια, που έχει ο Καραϊσκάκης μεταξύ των Ελλήνων· των Ελλήνων που, λίγο παρακάτω, προσδιορίζονται και πάλι από τον Καραϊσκάκη με το γνωστό του τρόπο ποιοι είναι: «Ιδού οι Έλληνες! Αυτοί σας χέζουν και τώρα και πάντα».
Ο Καραϊσκάκης ήταν, βέβαια, κάτι πολύ περισσότερο από αυτή τη ζωώδη βωμολοχία. Αυτός ο παλιός κλέφτης, με τους βάναυσους τρόπους και την ασαφή κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια του Αγώνα εθνική συνειδητοποίηση και στάση, θα εξελιχθεί μαζί με την Επανάσταση και θα την υπερασπίσει με την ίδια του τη ζωή, σε μια ευγενή τελική πορεία που ανέδειξε τη μαχητικότητα, την ευφυΐα, το πείσμα, την αντοχή, τη στρατηγικότητα και την παλικαριά του.
Εδώ τελειώνει το άρθρο, προσθέτω εγώ κάμποσα. Ένα διάσημο ξέσπασμα του Καραϊσκάκη για τον Μαυροκορδάτο και τους άλλους πολιτικούς, που το καταγράφει ο Κασομούλης χωρίς να το ωραιοποιήσει ή να το συμμορφώσει γλωσσικά: «Ποια Κυβέρνησις, καπιτάν Νότη; Το τζιογλάνι του Ρεΐζ εφέντη, ο τεσσερομάτης; Εγώ και άλλοι δεν τον γνωρίζομεν! Ή σύναξεν δέκα ανόητους, και τον υπέγραψαν δια τας ιδιοτελείας των; Ιδού ποιοί τον υπέγραψαν. Πρώτον εσύ, οπού όλα τα πράματα θέλεις να έρχονται με το ζουρνά. Ο Σκαλτσάς, όπου δεν είναι άλλο παρά καμπάνα μπαγκ-μπαγκ. Ο Μακρής ο μακρολαίμης, ο κρεμασμένος, οπού μόνον το κεφάλι ηξεύρει να ταράζει, ο Μήτζιος Κοντογιάννης, η πουτάνα, όπου αν ήτον γυναίκα δεν εχόρταινεν με 80.000 φορές  την ώραν, ο ξυνόγαλο-Γιώργος Τζιόγκας οπού στραβώνει τα χείλια με το τζιμπούκι και δεν ηξεύρει τι του γίνεται, και ο αδελφός μου ο Στορνάρης, ο ψεύτης. Δεν τον υπέγραψεν ο πούτζος μου, και να ιδώ την εκστρατείαν σας!»
Ένα επίσης γνωστό απόσπασμα του Μακρυγιάννη: Διορίζεται ο Κουντουργιώτης, διορίζει και τον Σκούρτη το Νυδραίον αρχιστράτηγόν του, κι’ όσο ήξερε ο ένας ήξερε κι’ ο άλλος από πόλεμον. Τότε μπήκαν σε δυσαρέσκεια όλοι οι σημαντικοί αρχηγοί οπού ’ταν εκεί, οπού είδανε το Σκούρτη αρχιστράτηγον απάνου– εις τον Καρατάσιον, εις τον Καραϊσκάκη, εις τον Χατζηχρήστο, εις τον Τζαβέλα και εις τους άλλους. Ο Κουντουριώτης, κουτός, αφού είδε οπού ’ναι αυτός αμαθής από αυτά, αντίς να βάλη αρχηγόν να σώση την πατρίδα κι’ αυτός να δοξαστή, κατά δυστυχίαν από το «όμως» δεν ξέρει άλλο, και έβαλε τον Σκούρτη να διοικήση και να οδηγήση και τους αρχηγούς της ξηράς ο θαλασσινός, απλός αξιωματικός – ούτε και της θάλασσας τον πόλεμον δεν τον γνώριζε καλά. Έλεγε των στεργιανών, «Όρτσα, πότζα!» Εκείνοι έλεγαν «Τι λέγει αυτός, γαμώ το καυλί τ’;» Τέλος πάντων ο πατριωτισμός όλων αυτεινών και της συντροφιάς τους, η ψύχωση της φατρίας και η διαίρεση κι’ ο ενφύλιος πόλεμος και η διχόνοια των μεγαλοκέφαλων Κωλέτη και Μαυροκορδάτου, δια να μην δοξαστή ο ένας και χάση ο άλλος, και το «όμως» του Σκούρτη και το «καυλί» των Ρουμελιώτων – ο Μπραΐμης μπήκε στη Πελοπόννησο και την έκαμε γη Μαδιάμ όχι από την παληκαριά των Αράπηδων, αλλά από αυτά οπού λέγω. Δεκάξι χιλιάδες ασκέρια, το άνθος των Ελλήνων, Ρουμελιώτες, Πελοποννήσιοι – ύστερα βγάλαν και τους αρχηγούς τους από τη Νύδρα – Σπαρτιάτες κι’ απ’ άλλα μέρη, όλοι αυτείνοι κάθονταν εις τις Χώρες και εις τ’ άλλα χωριά και τρώγαν αρνιά και κόττες, κι’ ο Αράπης όταν τους εύρισκε τους ξεποδάριαζε κυνηγώντας. Αυτά κάνει η διαίρεση και η διχόνοια.
Εκτός από τον Μακρυγιάννη, τα αποσπάσματα αυθεντικής λαϊκής λαλιάς που έχουν διασωθεί από το 1821 είναι ελάχιστα. Για παράδειγμα, όλα τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στα «Ελληνικά Χρονικά», την εφημερίδα του Μεσολογγιού, μόνο τέσσερα είναι σε κάπως λαϊκή γλώσσα. Ένα το παραθέτει ολόκληρο ο Κ. Σιμόπουλος στο βιβλίο του Η γλώσσα και το Εικοσιένα, γράμμα του Σουλιώτη Λάμπρου Βέικου προς τον διοικητή του αλβανικού σώματος των πολιορκητών, τον Ταΐρ Αμπαζή, που ήταν προσωπικός του φίλος. Βέβαια κι αυτό δεν είναι εντελώς αυθόρμητος λόγος, αφού μάλιστα στάλθηκε με τη συγκατάθεση όλων των καπεταναίων:
Ενδοξότατε Ταΐραγα.
Ημείς είμασθεν φίλοι και οι περίστασες της θρησκείας το έφεραν να πολεμήσομεν, όμως πάντοτες η φιλία μας ας τρέχει. Φίλε μου, οπού έχεις δύο φορές οπού ήλθες εις αντάμωσιν διά να μεσιτεύσεις να παραδοθεί το Μεσολόγγι, ακόμη βλέπω οπού ο Ρούμελης μας ζητεί δυο τάμπιες διά να βάλει ανθρώπους του. Ηξεύρετε πολύ καλά ότι τον Θεόν τον έχομεν μαζί και η ελπίδα μας κρέμεται από εκεί, όθεν ως φίλον σε αφήνω να στοχασθείς ότι ένα κάστρο με τζεμπιχανέδες, με ζαϊρέν, με νερό και καθεξής όλα τα χρειαζούμενα, εις αυτόν τον καιρόν και ημείς εδώ μέσα, να το παραδώσομεν θα έχομεν πρώτον την συνείδησιν του Θεού, και δεύτερον την κατηγορίαν όλου του κόσμου, και ξεχωριστά εσένα τον φίλον μας, οπού εις αυτό είμεθα βέβαιοι ότι όχι μόνον δεν θα εύρομεν εις το εξής τόπον να ζήσομεν, παρά ούτε διά το όνομά μας θα ερωτήσει κανένας, τόσον μισητοί θα είμασθεν, όσον από τον Θεόν, τόσον και από την ανθρωπότητα, μπιλμέμ και από τους ιδίους εδικούς μας φίλους μας· όθεν του Ρούμελη χώρισέ του το παστρικά καθώς μας γνωρίζει, ότι να ηξεύρει καλά, χωρίς να κάμει γιουρούσι να έμβει με το σπαθί του Μεσολόγγι δεν παίρνει.
Ταύτα και μένω ο φίλος σου Λάμπρος Βέικος
Προς τούτοις λάβε τέσσερες μποτίλιες ρούμι να τες δώσεις τους μπαϊρακτάρηδές σου όταν θα κάμουν το γιουρούσι
Το κακό το κάναν, όπως λέει και πιο πάνω το άρθρο, οι γραμματικοί, που ακόμα κι όταν μεταδίναν κουβέντες των αγωνιστών τις αποστείρωναν γλωσσικά. Μερικοί τουλάχιστον έγραψαν αναμνήσεις για τα όσα έζησαν. Άλλοι ελάχιστα έγραψαν ή καθόλου. Ο Γ. Γαζής, γραμματικός του Καραϊσκάκη, έγραψε οχτώ σελίδες όλες κι όλες (ο άλλος γραμματικός του όμως, ο Αινιάν, ευτυχώς έγραψε πολλά). Ο Βασ. Γούδας, γραμματικός του Μαρκομπότσαρη, δεν έγραψε αράδα. Ο γραμματικός του Μιαούλη, ένας σοφολογιότατος από τη Σμύρνη με το καταπληχτικό όνομα Ικέσιος Λάτρης, έγραψε πολύ για πολλά –όχι όμως για τον ναυτικό πόλεμο και τον Μιαούλη. Ο Σιμόπουλος δίνει το εξής ανέκδοτο. Ο Μιαούλης του είχε ζητήσει να γράψει στην Ύδρα να του στείλουν καραβόσκοινο. «Παρακαλούμεν όπως μεριμνήσητε δι’ αποστολήν καμίλου», γράφει ο Ι. Λάτρης και πάει το χαρτί στον ναύαρχο για υπογραφή. «Τι γκαμήλα γράφεις μωρέ; Γούμενα γράψε!»
Κι άλλο ένα σχετικό, με τον Κολοκοτρώνη, που διάταξε τον γραμματικό του να ζητήσει τυρί από ένα μοναστήρι. Έγραφε κι απόγραφε αυτός, γέμιζε σελίδες. Οπότε τις παίρνει ο Κολοκοτρώνης, τις σκίζει και γράφει: «Γούμενε τυρί. Κολοκοτρώνης».

Από αναγνώστη του blog
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τρεις γυναίκες θα δικάσουν τον Σίλβιο..ωχ...

Από τρεις γυναίκες θα κριθεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τις κατηγορίες της εκµετάλλευσης εκπόρνευσης ανηλίκου και κατάχρησης εξουσίας σχετικά µε το σκάνδαλο Ρούµπιγκεϊτ. Το πράσινο φως για την πραγµατοποίηση της δίκης στις 6 Απριλίου άναψε χθες µια άλλη δικαστικός, η Κριστίνα ντι Τσένσο. «Στο µυαλόέρχεται αµέσως η Νέµεσις. Εσύ, Μπερλουσκόνι, χρησιµοποίησες τις γυναίκες µεάσχηµο τρόπο· οι γυναίκες θα αποδώσουν δικαιοσύνη», επισηµαίνεται σε άρθρο που εµφανίστηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του καθολικού περιοδικού «Φαµίλια Κριστιάνα». Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας του περιοδικού δεν έχουν καµία αµφιβολία γιατο ποια πρέπει να είναι η επόµενη κίνηση του ιταλού πρωθυπουργού: σε σχετικό ερώτηµα, το 98,5% απάντησε ότι ο Μπερλουσκόνι πρέπει να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.

η ΆΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ζήτησε σύσσωµη την παραίτησή του. «Ζητώ πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο ηγέτης του ∆ηµοκρατικού ΚόµµατοςΠιερ Λουίτζι Μπερσάνι. Ο συνήθως λαλίστατος Μπερλουσκόνι απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Στην Κατάνια, όπου βρισκόταν µε αφορµή την υπόθεση της αθρόας εισροής µεταναστών από την Τυνησία, ο ιταλός πρωθυπουργός ακύρωσεπρογραµµατισµένη συνέντευξη Τύπου και επέστρεψε εσπευσµένα στη Ρώµη. Σιγή ιχθύος τήρησε – τουλάχιστον έως χθες το βράδυ – και η Λέγκα του Βορρά, κυβερνητικός εταίρος του Λαού των Ελευθεριών.

η ΣΤΡΆΤΗΓΙΚΗ που θα επιλέξει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα αποφασιστεί σε συνάρτηση µε τιςσυµβουλές των δικηγόρων του. Θεωρείται βέβαιο ότι οι νοµικοίτου σύµβουλοι θα επιχειρήσουν να µπλοκάρουν τη δίκη µε το επιχείρηµα ότι τακτικά δικαστήρια είναι αναρµόδια για να δικάσουν τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, ο Καβαλιέρε βρίσκεται – ίσως για πρώτη φορά – σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Εάν κριθεί ένοχος από τις τρεις δικαστίνες, µπορεί να καταδικαστεί ακόµη και σε 15 χρόνια κάθειρξη – τρία για την εκµετάλλευση εκπόρνευσης ανηλίκου και δώδεκα για την κατάχρηση εξουσίας. Και στις δυο κατηγορίες πρόσωπο - κλειδί είναι η Μαροκινή Καρίµα Ελ Μαχρούµπ, γνωστή στην Ιταλία και τον υπόλοιπο κόσµοως «Ρούµπι η καρδιοκατακτήτρια».Η Ρούµπι συµµετείχε στα πάρτι του Καβαλιέρε όταν ήταν ακόµη ανήλικη. Εάν αποδειχθεί ότι ο Μπερλουσκόνι είχε συνευρεθεί ερωτικά µαζί της, θα στοιχειοθετηθεί η πρώτη κατηγορία. Η δεύτερηκατηγορία, της κατάχρησης εξουσίας, αφορά το τηλεφώνηµα που έκανε ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι σε αστυνοµικό τµήµα του Μιλάνου για να αφεθεί ελεύθερη η Ρούµπι, µε το επιχείρηµα ότι ήταν ανιψιά του Χόσνι Μουµπάρακ. Για να πείσει τον διοικητή του τµήµατος, ο Μπερλουσκόνι φέρεται να είχε ισχυριστεί ότι η σύλληψή της θα µπορούσε να προκαλέσει διπλωµατικό επεισόδιο µε την Αίγυπτο. ∆εν είναι η πρώτηφορά που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έρχεται αντιµέτωπος µε τη ∆ικαιοσύνη. Οπως όµως σχολίαζε χθες η εφηµερίδα «Λα Ρεπούµπλικα», «είναι η πρώτη φοράπου ένας πρωθυπουργός αντιµετωπίζει τέτοιου είδους κατηγορίες». Στο παρελθόν ο Καβαλιέρε κατάφερνε να ξεγλιστρήσει ακόµη και εάν χρειαζόταν να προωθήσει φωτογραφικούς νόµους. Ο τελευταίος από αυτούς έδινε το δικαίωµαστον πρωθυπουργό να επικαλεστεί «εύλογο κώλυµα» για να µπλοκάρει τη δίκη. Τον περασµένο µήνα, το Συνταγµατικό ∆ικαστήριο αναίρεσε εν µέρει τον νόµο, ανοίγοντας τον δρόµο στους δικαστές να αποφασίζουν κατά περίπτωση. Στην περίπτωση του Ρούµπιγκεϊτ η δικαστίνα Κριστίνα ντι Τσένσο αποφάσισε ότι δεν υφίσταται «εύλογο κώλυµα»…

Εάν κριθεί ένοχος ο Καβαλιέρε, µπορεί να καταδικαστεί ακόµη και σε 15 χρόνια κάθειρξη
ΟΙ «ΜΠΕΛΑΔΕΣ» ΤΟΥ ΚΑΒΑΛΙΕΡΕ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΝΕΣ

κάρµεν ντ’ ελία (φωτό). Η 49χρονη δικαστικός από τον Τάραντα είναι παλιά «γνώριµη» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς το 2003 ήταν στη σύνθεση του δικαστηρίου του Μιλάνου που καταδίκασε σε πέντε χρόνια κάθειρξη τον δικηγόρο του ιταλού πρωθυπουργού Τζέζαρε Πρεβίτι για την εµπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς. Στην ίδια δίκη ο Μπερλουσκόνι είχε αθωωθεί.











Τζούλια Τούρι. Στις 6 απριλίου θα καθήσει στη θέση του προέδρου της έδρας. «Γνώριµη» όχι µόνο στον πρωθυπουργό αλλά και στο περιβάλλον του: ήταν η ανακρίτρια στην υπόθεση «Vallettopoli», στο επίκεντρο του οποίου ήταν διάφορες γλάστρες της τηλεόρασης.




 


 Στην υπόθεση είχε εµπλακεί ο Λέλε Μόρα, τηλεοπτικός παραγωγός αλλά και ο άνθρωπος που φέρεται να προµήθευε µε επίδοξες τηλεπαρουσιάστριες τα πάρτι του Καβαλιέρε στη ρώµη και το Μιλάνο. Το 2008 είχε ασκήσει δίωξη κατά ενός άλλου δικηγόρου του Μπερλουσκόνι σε υπόθεση της Mediaset. ορσολα ντε κριστοφάρο. Η λιγότερο γνωστή, έως σήµερα δεν έχει εµπλακεί σε καµία υπόθεση του Καβαλιέρε. 
Πηγή TA NEA
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Είμαι εθισμένος στο Ιντερνετ»

Ο Νίκος, ο Γιώργος κι ο Πάνος απείλησαν να βάλουν τέρµα στη ζωή τους ότανέχασαν πόντους στο παιχνίδι που έπαιζαν στο Ιντερνετ. ΟΓιάννης είχε ήδη προσπαθήσει µια φορά να αυτοκτονήσει µε χάπια όταν το παιχνίδι τον «απέβαλε» για 2 ώρες και ετοιµαζόταν να επαναλάβει την απόπειρα µε ακόµη περισσότερα χάπια όταν για δεύτερη φορά βρέθηκε εκτός παιχνιδιού. Ταδύοτελευταία χρόνια η ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος έχεικαταφέρει να εντοπίσει έξι εφήβους και νέους ηλικίας από 13 έως 22 ετών που απείλησαν να βάλουν τέρµα στη ζωή τους επειδή µαράθηκαν τα διαδικτυακά τους φυτά, έχασαν το εικονικό τους ξίφος ή άδειασε το ηλεκτρονικό τους θησαυροφυλάκιο. «Για πολλούς ανθρώπους τα διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων αποτελούν τρόπο ζωής. Τασυναισθήµατα και η ψυχολογία τους αλλάζουν αναλόγως µε την εξέλιξη του παιχνιδιού. Ορισµένοι από αυτούς φτάνουν στο σηµείο να επιθυµούν ακόµη και να βάλουν τέρµα στη ζωή τους αν χάσουν κάποιους πόντους ή χάσουν ένα αντικείµενο του χαρακτήρα τους στο παιχνίδι», λέει στα «ΝΕΑ» ο προϊστάµενος της υποδιεύθυνσης ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, Μάνος Σφακιανάκης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις άλλοι χρήστες του Ιντερνετ που διάβασαν τα µηνύµατα των επίδοξων αυτοχείρων είναι αυτοί που ειδοποίησαν την Αστυνοµία.

Σε αυξηµένο όµως συναγερµό βρίσκονται πλέον και οι εταιρείες που διαχειρίζονται διάσηµα διαδικτυακά παιχνίδια όπως το Second Life, το Lineage, το Warcraft και το Farmville. Σε χώρες της Ασίας καιτης Βόρειας Ευρώπης έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αυτοκτονιών νεαρών ατόµων όταν έχασαν πόντους από το παιχνίδι που έπαιζαν. Πριν από µερικές εβδοµάδες νεαρή µητέρα στη Νότια Κορέα σκότωσε το παιδί της διότι τη διέκοπτεαπό το παιχνίδι ρόλων που έπαιζε.

«Για την περίπτωση ενός παιδιού που απείλησε πως θα αυτοκτονούσε όταν ο διαχειριστής τον απέβαλε για δύο ώρες από το παιχνίδι δεχτήκαµε τηλεφώνηµα από τη Γαλλία. Εκείνοι έκριναν το µήνυµα ως ιδιαίτερα σοβαρό, και µας έδωσαν τη διεύθυνση ΙΡ του παιδιού. Σε σύντοµο χρονικό διάστηµα βρεθήκαµε στα ίχνη του και στη συνέχεια ψυχολόγοι, όπως συµβαίνει και σε όλες τις περιπτώσεις που επεµβαίνουµε, ήρθαν σε επαφή µε τον νεαρό και τους γονείς του», αναφέρει ο κ. Σφακιανάκης.

ά∆ΙΆΦΟΡΙά. Μιαπερίπτωση ωστόσο έχειµείνει βαθιάχαραγµένη στους αστυνοµικούς της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος. Είχε χρειαστεί να εντοπίσουν τους γονείς ενός 15χρονου στα νότια προάστια της Αθήνας ο οποίος απειλούσε πως θα αυτοκτονήσει γιατί έχασε πόντους στοπαιχνίδι Lineage. «Μην ασχολείστε. Εχει προσπαθήσει και άλλη φορά να αυτοκτονήσει το παιδί επειδή έχανε στο παιχνίδι. Θα πάρει ένα χάπι και θα του περάσει», είπε στους εµβρόντητους αστυνοµικούς η µητέρα η οποία έπαιζε την ώρα εκείνη µπιρίµπαµε φίλες της και δήλωσε στουςαστυνοµικούς πως όταν θα τελείωνε το δικό της παιχνίδι, θα πήγαινε να µιλήσει στο παιδί της!
Τα ΚΡΟΎΣΜΑΤΑ
ΕΧΑΣΕ 130.000 ΕΥΡΩ
 Ο Γιώργος είχε αρχίσει να παίζει καζίνο στο ίντερνετ από τα 13 του. Για δύο µήνες περνούσε το µεγαλύτερο µέρος της ηµέρας του παίζοντας την e-ρουλέτα. οταν αποφάσισε να σταµατήσει το παιχνίδι έλαβε µήνυµα πως χρωστούσε 130.000 ευρώ στην εταιρεία.

Στην οικογένειά του άφησε ένα χειρόγραφο σηµείωµα µε το οποίο ζητούσε συγγνώµη για το ποσό που τους επιβάρυνε και ανέφερε πως θα έβαζε τέλος στη ζωή του. οι αστυνοµικοί κατάφεραν να τον εντοπίσουν από το κινητό του τηλέφωνο.

οπως αποδείχθηκε, το ποσό που χρωστούσε ήταν εικονικό και δεν ανταποκρινόταν στην πραγµατικότητα.
ΑΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ...
Ο 13χρονος βασίλης και ο 17χρονος Νίκος απείλησαν πως θα βάλουν τέρµα στη ζωή τους όταν έχασαν πόντους στο Lineage. ενας άλλος 15χρονος που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει µία φορά όταν έχασε πόντους στο παιχνίδι, επανέλαβε την απόπειρα όταν ο διαχειριστής του παιχνιδιού τον απέβαλε λόγω «ανάρµοστης συµπεριφοράς» για δύο ώρες.
Η ΠΡΏΤΗ ΜΗΝΥΣΗ
Πριν από λίγες ηµέρες κατατέθηκε στην ελλάδα και η πρώτη µήνυση για κλοπή «διαδικτυακού» ξίφους και χρυσών λιρών από χρήστη online παιχνιδιού! ο «κλέφτης» εντοπίστηκε, αλλά το δικαστήριο δήλωσε αναρµόδιο να εκδικάσει κλοπή άυλου αντικειµένου.
ΠΗΓΗ: Τµήµα ∆ίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήµατος ασφάλειας αττικής


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...