Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Με κάρτα όλες οι συναλλαγές άνω των 300 ευρώ


Κίνητρα για τη χρήση της πιστωτικής κάρτας εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.


Την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα επιδιώξει το υπουργείο Οικονομικών, που επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Στα πλαίσια αυτά, στην οδού Νίκης σχεδιάζουν την απαγόρευση του ρευστού χρήματος και την ενίσχυση του πλαστικού χρήματος.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την θέσπιση μέτρων που προβλέπουν μεταξύ άλλων τη μείωση του επιτρεπτού ορίου συναλλαγών με μετρητά από 1.500 ευρώ στα 300 ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προκαλέσουν πλήγμα στη φοροδιαφυγή, αφού με αυτές θα γίνεται αυτόματη καταγραφή των εσόδων των επιχειρήσεων και βεβαίωση των αναλογούντων φόρων, όπως ο ΦΠΑ.

Επίσης, στο νέο σχέδιο εξετάζεται η παροχή κινήτρων προς τους πολίτες, ώστε να πραγματοποιούν συναλλαγές μόνο με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Τα κίνητρα

Ένα από τα σενάρια προβλέπει έκπτωση 3% της δαπάνης από το φόρο εισοδήματος για όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα, ενώ μια άλλη πρόταση αφορά σε μείωση του ΦΠΑ κατά 1 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για συναλλαγές κυρίως κάτω των 300 ευρώ.

Επιστροφή χρημάτων

Ένα εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει την επιστροφή χρημάτων 1% για κάθε συναλλαγή με πλαστικό χρήμα με άμεση απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο από τις τράπεζες που μεσολαβούν για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.


newsbomb.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κόβουν την πίστωση και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας


Σε αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ΕΟΠΥΥ, από την 1η Σεπτεμβρίου, προχωρούν και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας.
Οι φαρμακοποιοί της Αττικής ζητούν την άμεση αποπληρωμή όλων των τρεχουσών οφειλών, ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος των πληρωμών μέχρι το τέλος του έτους, τακτοποίηση των οφειλών όλων των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα, και οι οποίες ανέρχονται σε ποσό άνω των 300 εκ. ευρώ, άμεση νομοθετική προώθηση του συμψηφισμού των υφισταμένων χρεών, καθώς και των όρων που αφορούν στην υπαγωγή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,7% του ΑΕΠ και άμεσα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, καθώς και είσπραξη από τους λοιπούς παρόχους υγείας των νομοθετημένων επιστροφών προς το ασφαλιστικό σύστημα (clawback) και εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τραπεζικό δανεισμό προς τους φαρμακοποιούς για βελτίωση της ρευστότητας.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της πορείας του κλάδου μας. Είναι προφανές ότι οι αλλεπάλληλες υποσχέσεις περί πληρωμών μας, δεν δύνανται να υλοποιηθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος.
Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της η φαρμακευτική εταιρεία « Novartis Hellas» γνωστοποιεί, ότι αναστέλλει την πίστωση για έξι φαρμακευτικά σκευάσματα, προς τον ΕΟΠΥΥ, λόγω υπέρογκου χρέους, ύψους 90 εκ. ευρώ. Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να τα προμηθεύονται από νοσοκομεία και ιδιωτικά φαρμακεία, όχι όμως και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα Myfortic, Certican, Sebivo, Tasigna, Glivec και Afinitor απευθύνονται σε ασθενείς με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις.

Τα Certican και Myfortic αφορούν σε μεταμοσχευμένους ασθενείς, το Sebivo απευθύνεται σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα B, ενώ τα Glivec, Tasigna, και Afinitor σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκους. Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 3.000 ασθενείς σε όλη την Ελλάδα λαμβάνουν τις παραπάνω θεραπείες.

Η Novartis Hellas διευκρινίζει, ότι είναι πρόθυμη να επανεξετάσει την άρση αυτής της εμπορικής πολιτικής που υιοθετεί, εφόσον ο ΕΟΠΥΥ επιδείξει την φερεγγυότητα που αρμόζει σε έναν φορέα του μεγέθους του και ανταποκριθεί με συνέπεια στις υποχρεώσεις του.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δέκα βήματα για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας


Με δέκα παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων επιχειρεί την προσέλκυση επενδύσεων και την αναθέρμανση της αναπτυξιακής πορείας.

Μεταξύ των δράσεων που προωθεί το Υπουργείο είναι η επιτάχυνση ή επανέναρξη υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομών, μεταφορών και δικτύων, η επικαιροποίηση και εξορθολογισμός του πλαισίου για τους δανειολήπτες, αλλαγές στον επενδυτικό νόμο με ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές και η δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Αυτά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πακέτο των 10 προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη που παρουσίασε πριν από λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα το πακέτο των προτεραιοτήτων περιλαμβάνει το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών έργων όπως οι επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, οδικοί άξονες και λιμένες, αναδιάταξη του μηχανισμού ελέγχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να περιορισθεί 50% η μη καταβολή κομίστρου προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων που προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Επίσης προβλέπει τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών η τύχη των οποίων βρίσκεται στον «αέρα». Συγκεκριμένα ο υπουργός σημείωσε ότι θα ξεκινήσει η προετοιμασία σχετικών οικονομοτεχνικών μελετών που πρόκειται να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την έκβαση αυτής της μάχης διότι υπάρχουν αντιδράσεις από το εξωτερικό. Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι ΕΟΖ οι οποίες μπορεί να είναι θεματικές, δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά θα παρέχονται φορολογικά και διοικητικά κίνητρα.

Σε ότι αφορά στη δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ο υπουργός ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένονται τα συμπεράσματα ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί ήδη από την περασμένη Άνοιξη με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της KFW και του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
Σε ότι αφορά το σχεδιασμό για την επικαιροποίηση και τον εξορθολογισμό του πλαισίου για τους δανειολήπτες, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνεννόηση με την Τρόικα. Ο ίδιος αναγνώρισε το πρόβλημα που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, σημειώνοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια. «Η άσκηση είναι δύσκολη», ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι ο στόχος να γίνει το καλύτερο δυνατό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

1. Εκτέλεση μεγάλων οδικών έργων:

Πέρα από τα μεγάλα οδικά έργα στόχος του υπουργείου είναι να ξεμπλοκάρουν και άλλα σημαντικά έργα, όπως η επέκταση του ΜΕΤΡΟ, προς Ανθούπολη (με βάση το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τον Απρίλιο 2013), προς Ελληνικό (Ιούλιο 2013), Χαϊδάρι (Σεπτέμβριο 2013), ενώ επέκταση της γραμμής 3 Χαϊδάρι ? Πειραιάς (2017). Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει την επέκταση του Τράμ στον Πειραιά, (ξεκινά το Δεκέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015), καθώς και τα λιμάνια. Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει η Β’Φάση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2013 και η Γ’ Φάση τον Οκτώβριο του 2016. Για το λιμάνι της Πάτρας η ολοκλήρωση προβλέπεται τον Ιανουάριο του 2016, και του Λιμένα Λαυρίου αναμένεται να ενταχθεί το 2013. Επίσης το σχέδιο προβλέπει ολοκλήρωση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, των νέων διπλών σιδηροδρομικών γραμμών και κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Ροδοδάφνη- Ρίο.
Το σχέδιο προβλέπει διευθέτηση των προβλημάτων για το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, ενώ σε ότι αφορά στους οδικούς άξονες προχωρά μεταξύ των άλλων η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος ? Τρίπολη ? Καλαμάτα εντός Σεπτεμβρίου και του κλάδου Λεύκτρο. Σπάρτη εντός του 2014. Παράλληλα προωθείται η ολοκλήρωση συνδέσεων αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ με το λιμάνι της Πάτρας.
Βασική προτεραιότητα είναι και το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου το οποίο θα κατασκευασθεί με τη μέθοδο της παραχώρησης και θα επαναδημοπρατηθεί τους αμέσους επόμενους μήνες.

2. Ανάπτυξη Ευρυζωνικότητας - Ψηφιακές υπηρεσίες

Στόχος είναι η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων να στηριχθεί κυρίως σε ΣΔΙΤ και παράλληλα να ενθαρρυνθούν οι συνέργειες παροχών δικτύων μεταξύ τους αλλά και με άλλους φορείς ? διαχειριστές υποδομών.
Στόχος είναι η αξιοποίηση των ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ, του Jessica και του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνδέοντας την Ευρώπη. Ειδικότερα το υπουργείο στοχεύει στη διασύνδεση των αγροτικών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ. Παράλληλα προωθείται το έργο οπτική ίνα στο σπίτι (fiber to the home). Επίσης ο σχεδιασμός περιλαμβάνει κατάρτιση ενός πλάνου αποδοτικότητας και οικονομικής αξιοποίησης του ψηφιακού μερίσματος.

3. ΣΔΙΤ: Προωθούνται έργα 1 δισ. ευρώ

Για τη χρηματοδότηση των ΣΔΙΤ ενεργοποιείται παράλληλα με τους ιδιωτικούς πόρους την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την κάλυψη μέρους της αρχικής κεφαλαιακής επένδυσης των έργων καθώς και το πρόγραμμα Jessica (258 εκατ. ευρώ). Επί πλέον σε συνεργασία με την ΕΤΕπ το υπουργείο θα προχωρήσει στην αξιολόγηση και χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων καθώς και την ενεργοποίηση του Risk Sharing Instrument με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα προωθούνται έργα ύψους 1 δις. ευρώ που εντάσσονται στις εξής τέσσερις βασικές κατηγορίες: Έργα διαχείρισης απορριμμάτων, Έργα τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας, Επιλεγμένες κοινωνικές υποδομές και Αξιοποίηση δημόσιας και δημοτικής περιουσίας για την υλοποίηση αναπτυξιακών ανταποδοτικών έργων.

4. Εκσυγχρονισμός Αστικών Συγκοινωνιών

Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και μέσω των ΣΔΙΤ προωθούνται άμεσα διαγωνισμοί για την τηλεματική των αστικών συγκοινωνιών, για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, για την πιστοποίηση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών. Παράλληλα προωθείται η αναδιάταξη του μηχανισμού ελέγχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής που στερεί σημαντικούς πόρους με άμεσο στόχο μέχρι το τέλος του 2012 να έχει περιορισθεί κατά 50%.

5. Ενίσχυση ρευστότητας

Για να ενισχυθεί η ρευστότητα πρέπει να προχωρήσουν η ανακεφαλαιοποίηση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες,
Και τα τρία αυτά στοιχεία εξαρτώνται σε ένα βαθμό άμεσα η έμμεσα από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα οι οποίες όπως είπε ο υπουργός βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο ίδιος σημείωσε ότι η θετική έκβαση για τις διαπραγματεύσεις αυτές είναι σημαντική. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία με την ΕΤΕπ η οποία προβλέπει ότι θα χορηγήσει ως το τέλος του 2015 συνολικά 1,44 δις. ευρώ αλλά και στη συμφωνία που επετεύχθη για την υποστήριξη της ΕΤΕπ στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ και στη χρηματοδότηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Παράλληλα θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση του ΕΤΕΑΝ με την απεμπλοκή σχετικών κονδυλίων. Επίσης προωθούνται στοχευμένες αλλαγές στον επενδυτικό νόμο και δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους έτσι ώστε να δημιουργηθεί το Ταμείο με στήριξη και από ευρωπαϊκούς πόρους. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένονται τα συμπεράσματα ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί ήδη από την περασμένη Άνοιξη με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της KFW και του Γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

6. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες

Φορολογικά και διοικητικά κίνητρα θα παρέχουν στους επίδοξους επενδυτές οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες οι οποίες όπως σημείωσε ο υπουργός αποτελούν συμπληρωματικό μέτρο στις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές ενστάσεις από το εξωτερικό, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις, σημειώνοντας ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους Εταίρους προκειμένου να παρασχεθεί η πολιτική υποστήριξη. Πάντως το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η προετοιμασία σχετικών οικονομοτεχνικών μελετών που πρόκειται να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τον υπουργό πάντως να δηλώνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την έκβαση αυτής της μάχης.

7. Πάταξη Παραεμπορίου

Συγκεκριμένες δράσεις για την πάταξη του παραεμπορίου οι οποίες περιλαμβάνουν και τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου όπου απαιτείται ενώ σε νέα βάση θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα με τις υπαίθριες αγορές λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές εισηγήσεις που θα γίνουν από όλους τους εμπλεκόμενους.

8. Προστασία Καταναλωτή

Το πακέτο πρωτοβουλιών για την προστασία του καταναλωτή περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων την απλοποίηση αγορανομικού κώδικα, ενίσχυση του μηχανισμού προστασίας με την επαναλειτουργία της γραμμής 1520. Παράλληλα ενσωματώνεται πρόσφατη Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών για τις συμβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος και τις εξ αποστάσεως συμβάσεις. Επίσης θα εισαχθούν στην ελληνικό δίκαιο διατάξεις που αξιοποιούν τις προτάσεις της ΕΕ σχετικά με τις αγωγές αποζημίωσης για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
Επίσης, ενοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που υπάρχουν στις Γενικές Γραμματείες του υπουργείου και η δημιουργία ενός Ενιαίου Κέντρου Ελέγχων στη ΓΓΚ. Παράλληλα το υπουργείο στοχεύει στην επικαιροποίηση και τον εξορθολογισμό του πλαισίου για τους δανειολήπτες σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καταναλωτικές οργανώσεις, με τους εμπλεκόμενους και σε συνεννόηση με την Τρόικα.

9. Καινοτομία

Αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων με απλοποίηση διαδικασιών και δημιουργία ενός μηχανισμού που θα δίνει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που προωθούν την καινοτομία. Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει χρησιμοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως είναι τα venture capital. Ήδη το ΤΑΝΕΟ έχει ήδη επενδύσει σε 50 επιχειρήσεις, ενώ με το συνολικό κεφάλαιο του Ταμείου Καινοτομίας του ΤΑΝΕΟ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

10. Διοικητική Ανασυγκρότηση Υπουργείου Φορέων

Δημιουργείται ένας ενιαίος φορέας ποιότητας ΕΛΟΤ, ΕΣΥΔ και ΕΙΜ, ενώ ενοποιείται η ΔΕΘ σε πρώτη φάση με την Helexpo και κατόπιν με τον ΟΠΕ.
Παράλληλα, προωθείται το πρόγραμμα μεταστέγασης και εξοικονόμησης πόρων του υπουργείου της τάξεως του 30%.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ γίνεται αρχιστράτηγος


Με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας επανέρχεται στην μόνιμη σύνθεση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).
Η είδηση είναι ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια απλώς «παρίστατο και χαιρέτιζε» τις αποφάσεις που λάμβαναν τα μέλη της εκάστοτε κυβέρνησης στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ, χωρίς να έχει ουσιαστικό λόγο, πλέον θα έχει και πάλι δικαίωμα ψήφου.
Αυτό προβλέπεται στην πράξη υπουργικού συμβουλίου με αριθμό ΠΥΣ 29, από 28.8.2012.

Με την απόφαση αυτή του κ. Σαμαρά, αναβαθμίζεται ο ρόλος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος πλέον θα είναι συνδιαμορφωτής των αποφάσεων της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η ωραιότερη πόλη του κόσμου


Ητο Ιούλιος. Οι ομοιότητες όμως με το ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου σταματούν εδώ, διότι δεν ήμουν «εις την οδόν των Φιλελλήνων», αλλά στη Βασιλίσσης Σοφίας, κατευθυνόμενος προς τη Βουλή. Κόντευε μεσημέρι και η Αθήνα ακόμη δεν είχε αδειάσει. Από την αντίθετη κατεύθυνση, στο ίδιο πεζοδρόμιο, ερχόταν ένας ευσταλής μυστακοφόρος πρεσβύτης. Ασπρομάλλης, γύρω στα εβδομήντα, με κοντομάνικο πουκάμισο ξεκούμπωτο σχεδόν μέχρι το στομάχι. Εδειχνε ήρεμος και αμέριμνος, ήταν ξυρισμένος και βημάτιζε με μια άνεση η οποία δεν είχε τίποτε που να σε προϊδεάζει για το τι επρόκειτο να συμβεί. Μας χώριζαν κάπου δέκα μέτρα, όταν ο κύριος αυτός γύρισε προς τον τοίχο της γαλλικής πρεσβείας, ξεκούμπωσε το παντελόνι του και από μέσα έβγαλε... Θεωρητικά, θα μπορούσε να έχει βγάλει πάρα πολλά: υπάρχουν ένα σωρό αθώα πράγματα τα οποία μπορούν να χωρέσουν μέσα στο βρακί ενός άνδρα. Εκείνος όμως έβγαλε αυτό που φαντασθήκατε και, σαν να μην υπήρχε κανείς γύρω του, άρχισε να κάνει την ανάγκη του επάνω στον τοίχο της πρεσβείας. Οσοι έτυχε να είμαστε εκεί, σοκαρισμένοι από το θράσος του, επιταχύναμε το βήμα για να απομακρυνθούμε όσο γινόταν περισσότερο. Οταν είχα διασχίσει πια τη διάβαση, από τη γωνία του υπουργείου Εξωτερικών είδα τον φρουρό της πρεσβείας -είχε αντιληφθεί το περιστατικό μέσω των καμερών που ελέγχουν τον περίβολο- να λογομαχεί με τον τύπο και να τον διώχνει. «Τι άλλο θα δούμε;» άκουσα μια κυρία δίπλα μου να λέει, γελώντας. «Πολλά ακόμη. Μόλις αρχίσαμε» σκέφθηκα να της πω, αλλά ο έμφυτος συντηρητισμός, που με εμποδίζει να ανοίγω κουβέντα με αγνώστους, είχε αγριέψει από το αποτρόπαιο θέαμα που είχα μόλις παρακολουθήσει και δεν είπα τίποτε.

Ηταν προφανές ότι, μολονότι η 14η Ιουλίου πλησίαζε, το κίνητρο του πρωταγωνιστή του περιστατικού δεν ήταν πολιτικό: ο άνθρωπος δεν έμοιαζε καθόλου με οπαδό των Βουρβόνων. Εκανε, απλώς, χρήση της ελευθερίας του, όπως την καταλαβαίνει, αλλά και όπως τη διδάσκει η πραγματικότητα που ανεχόμαστε. Το περιστατικό ήταν, βέβαια, τυχαίο· ήταν όμως και χαρακτηριστικό. Η μοναχική τρέλα του ενός για να εκδηλωθεί ελεύθερα χρειάζεται και την υποστήριξη του κοινωνικού περιβάλλοντος. Οταν μηχανάκια κινούνται ελεύθερα στα πεζοδρόμια, μπροστά στα μάτια αδιάφορων αστυνομικών, όταν αλήτες καταστρέφουν συστηματικά τη δημόσια περιουσία, καλυπτόμενοι πίσω από το ισχνό πρόσχημα κάποιας αντιεξουσιαστικής μανιέρας, όταν η επιθετική επαιτεία των ναρκομανών ασκείται ανεμπόδιστα στα σημεία της πόλης που υποτίθεται ότι είναι η βιτρίνα της, γιατί να μην κάνει και αυτός χρήση του φυσικού δικαιώματός του να τα αμολήσει όπου του αρέσει; Αν όλος αυτός «ο συρφετός ο δημοκρατικός», που λέει ο Σαββόπουλος, είναι η κατάκτηση μιας κοινωνίας με προοδευτικές αρχές, γιατί να μη νοείται ως πρόοδος του ανθρώπου η επιστροφή στη ζωώδη κατάσταση; Δεν παρακολούθησα τη σύντομη λογομαχία του πρωταγωνιστή της ωραίας σκηνής με τον φρουρό της πρεσβείας, αλλά δεν θα με εξέπληττε καθόλου αν δικαιολογούσε την πράξη του καταφερόμενος εναντίον των Ευρωπαίων δανειστών της χώρας· ούτε αν θεμελίωνε το «δικαίωμά» του με τον ισχυρισμό ότι οι πολιτικοί κλέβουν.

Η ερημιά των καλοκαιρινών μηνών, κυρίως του Αυγούστου, έκανε αισθητή περισσότερο από κάθε άλλη φορά την κατάντια της «ωραιότερης πόλης του κόσμου». Η απουσία του πλήθους από τους δρόμους της ξεγύμνωνε την αθλιότητά της. Η αμήχανη παρουσία των ελάχιστων τουριστών, στο βλέμμα των οποίων έβλεπες την απογοήτευση και τη σαστιμάρα, τόνιζε ακόμη παραπάνω την παρακμή της. Μόνον η παρουσία των επαιτών και των πρεζονιών -της μόνης πληθυσμιακής ομάδας που εκπροσωπείτο επαρκώς στους δρόμους της- ταίριαζε με την εικόνα της πόλης: ει μη τι άλλο, η όψη τους ταίριαζε απόλυτα με τη μοναδική για ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ρυπαρότητα των πεζοδρομίων της.

Η παρακμή της Αθήνας ξεκίνησε αμέσως μετά τον ψευδοθρίαμβό της: τους Ολυμπιακούς. Ξεκίνησε με τη συσσώρευση λαθρομεταναστών, που επέφερε τη σταδιακή γκετοποίηση τμημάτων της. «Επισημοποιήθηκε», δε, με τα Δεκεμβριανά του 2008. Τα γεγονότα εκείνων των ημερών ήταν η κρίσιμη καμπή, διότι μία δεξιά κυβέρνηση ήταν αυτή που με τη στάση της νομιμοποίησε το δικαίωμα του όχλου να «το κάψει» για να ξεδώσει. Ακόμη χειρότερα, με τη στάση της τότε, αναγνώρισε ηλιθίως το ιδεολογικό υπόβαθρο της «εξέγερσης»· δηλαδή, την ευκολία μιας ψευδώνυμης ευαισθησίας που πασάρεται ως ιδεολογία και ντύνεται με τα αφελή επιχειρήματα ενός ανθρωπισμού για χαζούς, που απορρίπτει την τιμωρία και διαχέει τις ευθύνες ώσπου δεν ανήκουν πια σε κανέναν - διότι όταν φταίμε όλοι, τότε δεν φταίει κανείς. Επειτα ήρθε η κρίση, φέρνοντας μαζί της οργή (δίκαιη και άδικη) και το κακό απόγινε.

Συγκρίνω την κατάστασή μας με την αντίδραση των Βρετανών στα γεγονότα του περυσινού καλοκαιριού στο Λονδίνο και απογοητεύομαι. Αφού είχε περάσει το σοκ των πρώτων 24 ωρών, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε περίπου 3.000 άτομα. Μετά την πλήρη καταστολή των επεισοδίων, οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών που είχαν πληγεί, με δική τους οργάνωση, χωρίς να περιμένουν κάποιο «κράτος», βγήκαν στους δρόμους για να αποκαταστήσουν την όψη της γειτονιάς τους. Η δε Δικαιοσύνη, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, είχε εκδικάσει το 90% των υποθέσεων. Επειδή για τα δεδομένα τους αυτή η επίδοση θεωρήθηκε αποτυχία, έναν χρόνο αργότερα, εν αναμονή των Ολυμπιακών, είχαν θεσπίσει ειδική νομοθεσία για τα λεγόμενα «ολυμπιακά αδικήματα» (χουλιγκανισμός, λεηλασία, καταστροφή περιουσιών κ.λπ.) και είχαν τα δικαστήρια έτοιμα να δικάζουν επί εικοσιτετραώρου βάσεως, με στόχο κάθε υπόθεση να εκδικάζεται εντός τριημέρου το πολύ.

Επανερχόμενος στα δικά μας, αναρωτιέμαι τώρα από πού μπορεί να ξεκινήσει κανείς για να αναστραφεί η παρακμή της πόλης ή μήπως είναι σοφότερο να την αφήσουμε να κάνει τον κύκλο της και να ξεθυμάνει. Για ένα, πάντως, είμαι βέβαιος: για τη ματαιότητα των εργασιών αποκατάστασης της αθηναϊκής τριλογίας, που γίνονται τούτες τις ημέρες. Προς τι ο κόπος και τα έξοδα; Αφού είναι βέβαιο ότι, μόλις θα έχουν φύγει οι σκαλωσιές, τα υποκείμενα που ανάγουν τα κόμπλεξ τους σε υψηλές ιδέες θα σπεύσουν να τα μαγαρίσουν με συνθήματα και γκράφιτι. Κανείς δεν θα υπάρχει να τους εμποδίσει...


Tου Στεφανου Κασιματη



kathimerini.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΕΛΑΣ και ΕΥΠ παρακολουθούν τα τηλέφωνα περισσότερων από 50.000 πολιτών


Κατά 70% αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο οι επίσημες παρακολουθήσεις τηλεφώνων, με επίκληση θεμάτων "κρατικής ασφάλειας". Επιπλέον, επτά εταιρείες επικοινωνιών κατέθεσαν αναφορές ότι υπήρχαν προβλήματα ασφαλείας του δικτύου τους.

Σύμφωνα με το "Βήμα", επικαλούμενο έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα περισσότερων από 50.000 πολιτών!
Τα στοιχεία της ΑΔΑΕ αναφέρουν ότι οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων από τα συστήματα "νομίμων συνακροάσεων" της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αυξάνονται σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο. Οπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση το 2011 εκδόθηκαν 3.472 διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης επικοινωνιών για λόγους «εθνικής ασφάλειας» (υποθέσεις τρομοκρατίας και κατασκοπίας) έναντι 2.281το 2010.

Επίσης το 2011 εκδόθηκαν 4.061 εισαγγελικές παραγγελίες με τις οποίες παρατείνονταν προγενέστερες διατάξεις, έναντι 2.950 παραγγελιών το 2010. Αυτό σημαίνει ότι σ΄αυτές τις περιπτώσεις συνεχιζόταν η παρακολούθηση τηλεφώνων. Ακόμη το 2011 εκδόθηκαν 1.743 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων, έναντι 1.169 το 2010, για την διακρίβωση εγκλημάτων όπως φόνοι, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών κλ.π.

Δηλαδή, αθροιστικά στην διάρκεια του 2011 εκδόθηκαν συνολικά 9.276 δικαστικές αποφάσεις για παρακολούθηση τηλεφώνων έναντι 6.400 το 2010 (αύξηση μεγαλύτερη από 69%). Αν συνυπολογισθεί ότι σε κάθε μία από αυτές τις αποφάσεις περιλαμβάνεται η παρακολούθηση τουλάχιστον πέντε σταθερών ή κινητών τηλεφώνων, ο αριθμός των παρακολουθούμενων πολιτών από τον...Μεγάλο Αδελφό της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ είναι τεράστιος.
Εντύπωση προκαλεί, σημειώνει το δημοσίευμα, ότι η ΑΔΑΕ εμφανίζεται να έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την συγκεκριμένη διαδικασία παρακολούθησης τηλεφώνων, ενώ έχει ανακαλύψει παρατυπίες και "μαύρες τρύπες" στην όλη διαδικασία.

Η ΑΔΑΕ, όπως αναφέρεται στην έκθεση, έχει αποστείλει επιστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου "με προτάσεις και παρατηρήσεις που προκύπτουν από τα βουλεύματα και τις διατάξεις που κοινοποιούνται στη Αρχή". Ακόμη έχει επισημάνει "την ανάγκη της απαρέγκλιτης τήρησης της προβλεπομενης διαδικασίας άρσης του απορρήτου με σκοπό να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας κατά τη διαχείριση των σχετικών υποθέσεων...".

Στην έκθεση της ΑΔΑΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έλαβε 37 καταγγελίες παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών (οι 13 αφορούσαν συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, 14 σταθερής, δύο για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δύο για συνδέσεις μέσω Ιντερνετ κ.λπ) χωρίς όμως να προσδιορίζεται πού κατεληξε η σχετική έρευνα. Ακόμη δεν παρέχεται καμμιά διευκρίνιση για τα «προβλήματα ασφαλείας» που εμφάνισαν εταιρείες επικοινωνιών κι αν βεβαίως αυτά επιλύθηκαν...


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 


Με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις «υποδέχεται» το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την πανσέληνο στις 31 Αυγούστου, τη δεύτερη μέσα στον μήνα.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την αυγουστιάτικη πανσέληνο, που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 μμ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα με τις παρακάτω δράσεις:

Νυχτερινή ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός» από αρχαιολόγους του Μουσείου. Ώρα έναρξης 8.30 μμ.


Μουσική παράσταση στο ειδυλλιακό αίθριο από το Guitarte Esemble. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποσπάσματα αρχαίας ελληνικής μουσικής, καθώς και μουσική των Μάνου Χατζιδάκι και Φίλιππου Τσαλαχούρη από παραστάσεις του αρχαίου δράματος. Ώρα έναρξης 9.30 μμ.


Στο αίθριο λειτουργεί αναψυκτήριο, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πηγή newsit 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανακαλύφθηκαν ναυάγια της ελληνιστικής και οθωμανικής περιόδου

 

Δυο ναυάγια πλοίων, ένα της ελληνιστικής περιόδου και ένα της περιόδου της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ανακάλυψε το αμερικανικό ερευνητικό σκάφος «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» στην περιοχή του υποθαλάσσιου βουνού Ερατοσθένης ανοικτά της Πάφου.
Ειδικά για το πλοίο της ελληνιστικής περιόδου εικάζεται ότι μετέφερε προϊόντα από την Ελλάδα προς την Κύπρο ή και αντίστροφα, καθώς στον βυθό εντοπίστηκαν αμφορείς της περιόδου αυτής.

Στο σκάφος «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» επέβαιναν 50 επιστήμονες, ανάμεσα τους και ο Αμερικανός Ρόμπερτ Μπάλαρτ, ο οποίος έγινε διεθνώς γνωστός για την ανακάλυψη του ναυαγίου του «Τιτανικού».

Στο σκάφος επέβαινε και Κύπριος επιστήμονας, λειτουργός του τμήματος γεωλογικής επισκόπησης, ο οποίος θα διαβιβάσει αρμοδίως όλα τα ευρήματα των ερευνών που διήρκησαν δυο εβδομάδες.

Τον «ΝΑΥΤΙΛΟ» επισκέφθηκε σήμερα ο δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας, ο οποίος ξεναγήθηκε στο σκάφος και συνεχάρη τα μέλη του πληρώματος και τους επιστήμονες για το έργο που επιτελούν. Ο Ρόμπερτ Μπάλαρτ ανέφερε πως τα ευρήματα των ερευνών θα δοθούν στις κυπριακές αρχές, όπως έγινε και το 2010, που είχαν ξαναερευνήσει την ίδια περιοχή.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι έλαβαν δείγματα για βιολογικούς και γεωλογικούς σκοπούς και οτιδήποτε άλλο έχει λεχθεί για αναζήτηση ουρανίου ή σκάφους που μετέφερε χρυσό κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...