Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Γήινα μικρόβια επιβιώνουν στις συνθήκες του Άρη


Μια ανακάλυψη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα δίνει νέα διάταση στις έρευνες για εξωγήινη ζωή.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, ο οποίος είναι προσομοιωμένος με τη χαμηλή πίεση και θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη Άρη, γήινα μικρόβια.

Για πρώτη φορά μικρόβια από τη Γη επιβίωσαν στις συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη.

Συγκεκριμένα το πρώτο μικρόβιο που εντόπισαν οι ερευνητές να επιβιώνει στις διαμορφωμένες συνθήκες ήταν το «Serratia liquefaciens». Το εντυπωσιακό όμως είναι πως το συγκεκριμένο μικρόβιο βρίσκεται συνήθως στο ανθρώπινο δέρμα, στις τρίχες, τους πνεύμονες, αλλά και στα ψάρια και τα φυτά. Επίσης αντέχει στο ακραίο κρύο, τις υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στη χαμηλή πίεση της αρειανής ατμόσφαιρας, η οποία δεν ξεπερνά τα 7 millibar.

Πάντως τα υπόλοιπα 25 μικρόβια που υποβλήθηκαν στην ίδια δοκιμασία δεν τα κατάφεραν. Όμως δεν το έβαλαν και εξέτασαν ακόμα 10.000 είδη μικροβίων που είχαν βρεθεί σε βάθος μερικών δεκάδων μέτρων μέσα στο μονίμως παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας. Έξι από αυτά, του γένους «Carnobacterium», όχι μόνο τα κατάφεραν αλλά αναπτύχθηκαν κιόλας.

Να σημειωθεί πως όλα τα μικρόβια δεν εκτέθηκαν στην υπεριώδη ακτινοβολία που υπάρχει στην επιφάνεια του Άρη.

Τα αποτελέσματα δίνουν μια εικόνα για τις μορφές μικροβίων που θα μπορούσαν να έζησαν ή να ζουν στον Άρη. Όλες οι απορίες πάντως, ειδικά για το αν ο «Κόκκινος Πλανήτς» είναι φιλόξενος, ενδέχεται να λυθούν από το ρομπότ Curiosity της NASA, το οποίο μελετά από τον περασμένο Αύγουστο τον αρχαίο Κρατήρα Γκέιλ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε  στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS και στην επιθεώρηση Astrobiology.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κλείνει μετά απο 19 χρόνια το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου


Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, λουκέτο μπαίνει στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ενω αναζητείται ρύθμιση για τους εργαζόμενους.Μετά από 19 χρόνια λειτουργίας το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου κλείνει, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση με το σκεπτικό ότι φορέας του έφτασε πλέον σε σημείο, που δεν επιτύγχανε τον στόχο του, και επίσης, ότι «δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να διασπάται η κρατική δράση σε δημόσια νομικά πρόσωπα και σε αυτόνομους θύλακες λήψης αποφάσεων, που μάλλον σύγχυση προκαλούν».

Απο δω και στο εξής, η κρατική πολιτική για το βιβλίο θα ασκείται από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για απολύσεις εργαζομένων αλλά αναζητείται η νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια σχέση εργασίας (π.χ. συμβάσεις αορίστου χρόνου) και να γίνει απορρόφησή τους από άλλους οργανισμούς.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ιδρύθηκε το 1994 από το υπουργείο Πολιτισμού ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είχε ως στόχο τον καθορισμό, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης και ως προτεραιότητες την ενίσχυση της ανάγνωσης στην Ελλάδα, την προβολή και προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και την καταγραφή των φαινομένων του χώρου (Παρατηρητήριο του Βιβλίου).



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

''Πόλεμος'' για την κατάκτηση του ελληνικού φυσικού αερίου


Οι Financial Times αποκαλύπτουν πως οι Ρώσοι παίρνουν θέσεις για το ελληνικό αέριο και γιατί οι Η.Π.Α προειδοποιούν για ενεργειακή ομηρία της χώρας μας.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Oι Ρώσοι παίρνουν θέσεις για το ελληνικό αέριο

Δύο Ρώσοι πλειοδότες έχουν αναδειχθεί σε φαβορί για μια καθοριστική πώληση που θα προσφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στην Αθήνα, αλλά δημιουργεί δίλλημα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αντεπεξέλθει στους στόχους ιδιωτικοποιήσεων που έχουν θέσει οι διεθνείς πιστωτές.

Η ανέλιξη της Gazprom και της Sintez, ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου, σε πολύ ισχυρή θέση για την εξαγορά του κρατικού ομίλου φυσικού αερίου της Ελλάδας, έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που φοβούνται το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στα ρωσικά συμφέροντα.

«Δημιουργεί το ερώτημα: Τι γίνεται αν οι Ρώσοι μας κάνουν μια πρόταση που δεν μπορούμε να αρνηθούμε;» σχολίασε κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος, χρησιμοποιώντας την δημοφιλή φράση από την ταινία «Ο Νονός». «Μας πιέζουν από την τρόικα να αντλήσουμε όσα περισσότερα κεφάλαια μπορούμε από την ιδιωτικοποίηση».

Το συμβούλιο της υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ έχει αναβάλει δύο φορές την απόφαση για την επιλογή των τελικών υποψηφίων για την ΔΕΠΑ και την θυγατρική της ΔΕΣΦΑ, αλλά επιμένει ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει την συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

«Το χρονοδιάγραμμα τελειώνει γρήγορα… Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορεί η υπηρεσία να λάβει και να αποτιμήσει τις τελικές προσφορές, να επιλέξει τον προτιμώμενο πλειοδότη και να ολοκληρώσει τις συνομιλίες εντός διορίας», σχολίασε εκπρόσωπος ενός πλειοδότη.

Η πώληση της ΔΕΠΑ θεωρείται «ναυαρχίδα» στις ιδιωτικοποιήσεις που θα αναθερμάνουν το διετές πρόγραμμα πωλήσεων των 15 δισ. ευρώ το οποίο έχει στόχο να μειώσει το δανειακό βάρος της Ελλάδας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ωστόσο κανένας Ευρωπαίος, Ιάπωνας ή Κινέζος πάροχος δεν έχει εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ που έλαβε τις προσφορές των δυνητικών πλειοδοτών, γεγονός που καταδεικνύει τις ανησυχίες πολλών διεθνών επενδυτών για πιθανό “Grexit”, δηλαδή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι άλλοι τρεις πλειοδότες είναι η κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, η ελληνική συνεργασία M2M μεταξύ της MotorOil και της εταιρίας Μυτιληναίος, καθώς και η ελληνική κατασκευαστική και ενεργειακή ΓΕΚ Τέρνα, που ενδιαφέρεται για την εξαγορά μόνο της ΔΕΣΦΑ.

Η Gazprom καλύπτει ήδη το 90% των ελληνικών αναγκών σε φυσικό αέριο, μέσω αγωγού από την Βουλγαρία, ενώ η Socar προμηθεύει μια μικρή ποσότητα από αγωγό μέσω Τουρκίας. Η M2M έχει ένα μικρό πάτημα στην αγορα, καθώς μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο σε σταθμό κοντά στην Αθήνα.

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να καταστεί κέντρο διανομής αερίου για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Andrey Korolev, διευθύνοντα σύμβουλο της Sintez. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ «είναι μια ευκαιρία εισαγωγής στην ελληνική αγορά σε σχετικά χαμηλή τιμή λόγω της κρίσης… Θα κατασκευάσουμε αγωγούς με γειτονικές χώρες και θα κατασκευάσουμε δεύτερο σταθμό LNG,” δήλωσε ο κ. Korolev στους Financial Times.

Η Gazprom εκτιμάται ότι πλειοδοτεί μόνο για την ΔΕΠΑ, ευθυγραμμιζόμενη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαιτεί τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων παροχής από τις επιχειρήσεις διανομής.

Πρόσφατα απέκλεισε την κατασκευή κέντρου αγωγών μέσω της Ελλάδας και της Αδριατικής στην Ιταλία, στο πλαίσιο του έργου South Stream για την μεταφορά φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, σε μια κίνηση που δείχνει ότι είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, αν κερδίσει το ελληνικό συμβόλαιο.

Αν αποκλειστεί ο ισχυρότερος παραγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας, υπάρχουν φόβοι ότι η Sintez, που πλειοδοτεί για την ΔΕΠΑ και το δίκτυο διανομής της ΔΕΣΦΑ, ίσως γίνει ο "πληρεξούσιος" της Gazprom στην κατάκτηση του ελέγχου της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου.

«Μαζί οι ρωσικές εταιρίες θα έχουν τον συντριπτικό έλεγχο σε μια αγορά στην οποία η ΔΕΠΑ πιθανότατα θα παραμείνει ο κυρίαρχος παίκτης», σχολίασε Αθηναίος αναλυτής.

Το ΤΑΙΠΕΔ έδειξε να αψηφά την προειδοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ποικίλες πηγές για την προσφορά φυσικού αερίου, ώστε «να μην μπορεί να κρατηθεί όμηρος».

«Προχωρούμε με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης με το σκεπτικό ότι οποιος αγοράσει την ΔΕΠΑ θα λειτουργεί σε μια ευρωπαϊκή αγορά και θα είναι υποχρεωμένος να συμβαδίσει πλήρως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», σχολίασε ένας αξιωματούχος.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι σκύλοι στην αρχαία Ελλάδα


Η φύση αποτέλεσε για του αρχαίους Έλληνες το πεδίο βάσης και εξέλιξης του ανθρώπου.

Παρατήρησαν με ματιά και νου οξυδερκή, ότι μέσα σε αυτήν ο άνθρωπος πάλεψε με τα στοιχεία της φύσης, έπαθε πολλά, έμαθε από τα λάθη του και τέλος φιλοσόφησε την ίδια του την ύπαρξη, δίνοντας μεγάλη σημασία και ερμηνεύοντας τα θαυμαστά της δημιουργήματα που τον περιτριγυρίζουν. Έτσι, αναπτύχθηκε μια άλλη, ξεχωριστή σχέση με τα ζώα, που συμπληρώνουν, μαζί με τον άνθρωπο, τις φανερές μορφές έμψυχης εκδήλωσης της φύσης. Το ζώο που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των όντων και έχει άμεση σχέση με την κοινωνική ζωή του ανθρώπου είναι ο σκύλος.

Υπάρχουν δύο μύθοι που εξηγούν το λόγο που ο σκύλος αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια τον πιο πιστό σύντροφο του ανθρώπου. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι λίγα είναι τα ζώα για τα οποία έχουν πλαστεί μύθοι από τους αρχαίους Έλληνες. Ο πρώτος μύθος, μας λέει πως ο κύνας ήταν δημιούργημα του θεού Ήφαιστου. Για το λόγο αυτό, απολάμβανε μεγάλης εκτίμησης σε σημείο σχεδόν ισότητας με τους ανθρώπους, σε αντίθεση με τους αρχαίους Αιγυπτίους που είχαν μια πιο απόμακρη σχέση με τα ζώα (τα λάτρευαν μεν αλλά χωρίς να έχουν καθημερινή επαφή μαζί τους).  Ο θεός Απόλλων εξημέρωσε το σκύλο και τον δώρισε στην αδερφή του θεά Άρτεμις, προκειμένου να τη συνοδεύει στο κυνήγι (κύναν άγω).

Επίσης, ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι ο σκύλος είναι αποτέλεσμα αναπαραγωγής του Κέρβερου (του σκύλου που φυλούσε τον Άδη), την οποία επέτυχε ο Μολοσσός, ο εγγονός του Αχιλλέα. Για την ιστορία, τον Κέρβερο τον αιχμαλώτισε ο Ηρακλής και τον πήγε στον Ευρυσθέα, από τον οποίο τον έκλεψε ο Μολοσσός.

Πέραν όμως, από τους μύθους, οι αρχαίοι Έλληνες ασχολήθηκαν με τα ζώα και στο επιστημονικό πεδίο. Ο πανεπιστήμονας και φιλόσοφος Αριστοτέλης, στο έργο του «περί ζώων ιστορία», κάνει μια λεπτομερή μελέτη γύρω από τα είδη και τη φύση των σκύλων δείχνοντας έτσι τη σημασία που έδιναν οι αρχαίοι στο ζώο αυτό. Συγκεκριμένα, κατατάσσει του Μολοττικούς κύνες και τους Ινδικούς κύνες στην κατηγορία βραχυκεφάλων κυνών. (Υπενθυμίζω εδώ ότι η λέξη Μολοσσός είναι η αρχαία ονομασία της Ηπείρου). Ακόμα και στην καθημερινή ζωή των μεγάλων ανδρών ο κύνας έπαιξε σημαντικό ρόλο. Ο Μέγας Αλέξανδρος ως μαθητής του Αριστοτέλη, ήταν κυνόφιλος. Όσο ήταν στην Πέλλα είχε μια θηλυκή σκυλίτσα (Μολοττικός κύων) και αργότερα στην Περσία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του κατά του Πέρση Δαρείου, αγόρασε έναν αρσενικό σκύλο (Ινδικός κύων) και μάλιστα έναντι αδρής αμοιβής, ονόματι Περίττα. Αργότερα, έδωσε το όνομά του σε μια πόλη που ίδρυσε εκεί.

Άλλα δύο στοιχεία δείχνουν την όμορφη σχέση των αρχαίων Ελλήνων με τους σκύλους. Πριν από χρόνια, ανακαλύφθηκε στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας στην Ελεύθερνα της Κρήτης ένα μεγάλο πιθάρι μέσα στο οποίο βρισκόταν ένας σκελετός, πιθανότατα ενός 15χρονου και έξω ακριβώς από το πιθάρι ένας σκελετός σκύλου. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο σκύλος θα πέθανε από τη λύπη του, καθώς δε μπορούσε να έρθει σε επαφή με τον 15χρονο. Το στόμιο του πιθαριού ήταν γερμένο προς τον βράχο και δεν υπήρχε πρόσβαση. Οι σκελετοί χρονολογούνται μεταξύ 900 και 680 π.Χ. Τέλος, στην Οδύσσεια (ραψωδία ρ΄300-309), ο Όμηρος περιγράφει το γνωστό και συγκινητικό περιστατικό του θανάτου του σκύλου του Οδυσσέα (ονόματι Άργος) τη στιγμή που αναγνωρίζει τον αφέντη του ντυμένο ζητιάνο, που γύρισε μετά από 10 έτη απουσίας.

Σχέση μοναδική. Συντροφικότητα που προκαλεί συγκίνηση. Ένα άλογο ον, ο κατάκοιτος σκύλος Άργος, παρ’ όλα τα χρόνια απουσίας του αφέντη του, μπόρεσε να τον αναγνωρίσει αφήνοντας σε εμάς, όπως και στον Οδυσσέα το δάκρυ να κυλήσει και να αγγίξει την καρδιά μας. Αβίαστα ερωτήματα έρχονται στο νου μας: Τι δέσιμο είχαν ο αφέντης με το σκύλο του, κάνοντας τον πολυταξιδεμένο και σκληρό από τις κακουχίες Οδυσσέα να δακρύσει; Τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει ένα άλογο ον να δεθεί συγκινησιακά με ένα λογικό; Μήπως η επικοινωνία αυτή δηλώνει την ύπαρξη της ψυχής; Μήπως, ως άνθρωποι πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στη ψυχή μας και στην επικοινωνία με τη φύση, στην οποία άλλως τε είμαστε συγκάτοικοι με τα άλλα ζώα;

Οι αρχαίοι Έλληνες αντιλήφθηκαν από πολύ νωρίς τη διαφορετική σχέση που έχει ο σκύλος με τον άνθρωπο. Σχέση φιλική, σχέση συνεργασίας. Σχέση πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνης, όπως επίσης και φιλοσοφικής συντροφιάς. Πριν από τον μεγάλο φιλόσοφο Σωκράτη, που άλλαξε τα δεδομένα της σκέψης πάνω σε βαθειά και αιώνια προβλήματα τη ανθρωπότητας, υπήρχαν οι λεγόμενοι κυνικοί φιλόσοφοι. Αυτοί, γύριζαν στους δρόμους των πόλεων και μιμούνταν τη ζωή των σκύλων. Ζούσαν σε πιθάρια ή σε βράχους προκειμένου να ταπεινωθούν και να φιλοσοφήσουν. Άλλως τε, μη ξεχνάμε την εικόνα που μας έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό με τον μεγάλο αρχαίο φιλόσοφο Διογένη να περιφέρεται μέρα μεσημέρι στους δρόμους της Αθήνας κρατώντας φανάρι και έχοντας συντροφιά έναν σκύλο, αναζητώντας άνθρωπο, όπως έλεγε, υπονοώντας την ποιοτική έννοια της λέξης.

Ο σκύλος λοιπόν, τιμήθηκε από όλους τους Έλληνες της αρχαίας εποχής, τοποθετώντας τον ακόμα και στο σύμπαν (αστερισμός του κυνός), εκφράζοντας έτσι την υπέρτατη αγάπη τους για το ζώο. Το γεγονός αυτό αν μη τι άλλο, δείχνει ότι ο σκύλος αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας της ζωής τους. Η καθημερινότητα δεν άλλαξε στο πέρασμα των αιώνων και ο σκύλος παραμένει γύρω μας, δίπλα μας. Είναι ανάγκη να δούμε μέσα από την παρουσία του τη σταθερή κοινωνική σχέση του με τον άνθρωπο, καταδικάζοντας και αποτρέποντας την κακοποίησή τους από μερίδα συνανθρώπων μας.

Εξ’ άλλου, όσοι δεν το γνωρίζουν, ως και ο Μέγας Αλέξανδρος, που ενδιαφερόταν για μεγάλα και σημαντικά πράγματα, θέσπισε νόμο για την προστασία των ζώων. Κοιτάζοντας λοιπόν, στα μάτια ενός ποιμενικού ελληνικού Μολοττικού σκύλου (Hellenic Epir Molossus), μπορούμε να τρέξουμε πίσω στο χρόνο και να αισθανθούμε τη συντροφιά, όχι απλά ενός κύνα αλλά ενός αρχαίου «Έλληνα» φίλου και προστάτη της ζωής μας.



stardogs.gr



Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συναλλαγές μόνο με κάρτα για αγορές άνω των 500€


Την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ και την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να... μπλοκάρει τη φοροδιαφυγή.

Τα νέα μέτρα, που έρχονται με το «μεγάλο» φορολογικό νομοσχέδιο την άνοιξη, προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τη θέσπιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και την ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο του υπουργείου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προβλέπει:

Ολες οι συναλλαγές θα γίνονται με τραπεζικές επιταγές, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το υπουργείο εξετάζει «την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής για μια ευρύτατη γκάμα συναλλαγών και για ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να περιορίσουμε τις συναλλαγές με μετρητά και την ευνοούμενη από αυτές φοροδιαφυγή». Σήμερα το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή πληρωμή μέσω τραπεζών ανέρχεται στα 1.500 ευρώ και αναμένεται να πέσει στα 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα, φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 500 ευρώ, που εκδίδονται από επιτηδευματίες για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά:
μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών/λήπτη των υπηρεσιών
μέσω τραπεζικού λογαριασμού
με επιταγές.

Ταυτόχρονα το υπουργείο αναζητά κίνητρα για τους φορολογούμενους ώστε να απαιτούν την έκδοση αποδείξεων.

Υπουργός Οικονομικών
Πρόσκληση σε γερμανικές εταιρείες για επενδύσεις

Κάλεσμα σε γερμανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση για ισοσκελισμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί και οι επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. «Αυτό μπορεί να αλλάξει» είπε και αναφέρθηκε στους ακόλουθους τομείς:

Η γερμανική τεχνογνωσία στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να συνδυαστεί με τους αυξημένους φυσικούς πόρους της χώρας μας.

Η γερμανική εμπειρία στην περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση απορριμμάτων μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του σχεδίου της χώρας για αλλαγή της διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων της.

Η αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου της χώρας μπορεί να ευνοήσει τις γερμανικές εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών έναντι των καταναλωτικών αγαθών, των οποίων η ζήτηση υποχωρεί.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...