Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Οι μεγάλοι γράφουν τον πόνο τους στον Άγιο Βασίλη !


Στον ... Άη Βασίλη γράφουν τα παράπονα και τα προβλήματά τους οι μεγάλοι, εν μέσω οικονομικής κρίσης

Δεν είναι μόνο τα παιδιά που φέτος στέλνουν γράμματα στον Αη Βασίλη, αλλά και πολλοί μεγάλοι, που σε μια προσπάθεια να αποφορτιστούν από τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, εν μέσω κρίσης, απευθύνονται στον αγαπημένο τους άγιο, εναποθέτοντας σ’ αυτόν τις ελπίδες τους για κάποια λύση.
 
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ΕΛΤΑ, μέσα στα κόκκινα ειδικά γραμματοκιβώτια που έχουν τοποθετηθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου έξω από τα ταχυδρομικά υποκαταστήματα, υπάρχουν και αρκετά γράμματα από μεγαλύτερους φίλους του συμπαθούς αγίου.
 
Τα περισσότερα από αυτά είναι ανώνυμα, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να γράφουν για την ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα αλλά και ό,τι άλλο τους απασχολεί.
 
«Άγιε μου Βασίλη, είναι η πρώτη φορά που σου γράφω και ας κοντεύω τα 30. Το μόνο που θέλω από σένα είναι να μου δίνεις δύναμη και υγεία για να μπορώ να ζω τη ζωή μου έτσι, όπως θέλω, να μπορώ να είμαι ευτυχισμένος και να κάνω χαρούμενους τους ανθρώπους που αγαπώ. Επίσης, εάν δεν σου είναι δύσκολο να μου φέρεις πίσω τη μηχανή που μου κλέψανε. Σ’ ευχαριστώ παππούλη», αναφέρει το γράμμα ενός άνδρα.
 
«Καλέ μου Άγιε Βασίλη, κάνε να φωτιστεί ο νους του και να γυρίσει πίσω στο σπιτικό μας, στα παιδιά μας. Να απαλύνει ο πόνος της ψυχής και του μυαλού μας, που προκαλείται από τη στέρηση της παρουσίας του, λόγω που έχει φύγει και ζει με άλλη γυναίκα και τα παιδιά της», γράφει μια γυναίκα, υπογράφοντας: «Θα σου είμαι σε όλη την υπόλοιπη ζωή μου ευγνώμων!».
 
«Αγαπητέ μου Άη Βασίλη, σου γράφω για πρώτη φορά γράμμα και αντί για 12 είμαι 20 ετών. Αν και δεν πιστεύω στην ύπαρξη σου, ας κάνω τον κόπο. Δεν έχω να σου ζητήσω κάτι. Ό,τι θέλω το έχω (υλικά αγαθά). Όχι ότι τα ‘χα και περίσσια αλλά έχω και καλούς γονείς που γίνονται χίλια κομμάτια για μένα και τον αδελφό μου. Σχετικές με τις ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες, την ευχή σου και να ‘μαστε πάντα όλοι καλά. Φιλιά», αναφέρει κάποιο άλλο γράμμα προς τον Άη Βασίλη.
 
Τα γράμματα που στέλνουν κάθε χρόνο οι πολίτες στον αγαπημένο τους άγιο- ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά- ολοένα και αυξάνονται. Πρόκειται για χιλιάδες επιστολές, από τις οποίες κανένα δεν πετιέται. Όλα διαβάζονται (πολλές φορές η διαδικασία της αποδελτίωσης φτάνει ως την άνοιξη) και σε όσα γράμματα υπάρχει σαφής διεύθυνση αποστολέα και γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για παιδάκι, αποστέλλεται ένα μικρό δωράκι.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διαβήματα Τούρκων ότι τα δικά μας F-16 τους… παρενοχλούν !


Να θολώσουν τα νερά στο Αιγαίο και να μπερδέψουν τους Ευρωπαίους για τις προκλήσεις τους σε βάρος της Ελλάδας επιχειρούν οι Τούρκοι, υποστηρίζοντας ότι  τους… παραβιάζουμε εμείς, αλλά και καταθέτοντας διπλό διάβημα!
Όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, τα ελληνικά F-16 από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και χθες παρενόχλησαν 9 φορές επί 22 λεπτά συνολικά τα τουρκικά F-16, τα οποία πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις ξεχωριστά ΝΔ της Λέσβου, δυτικά της Χίου και νότια αυτής στο «διεθνή» εναέριο χώρο. Κατά τις παρενοχλήσεις τα «κλείδωσαν» 7 φορές στα ραντάρ- δηλαδή ότι τους στοχεύουν με τους πυραύλους τους.
Μια άλλη σοβαρή παρενόχληση έγινε, λέει,  την περασμένη Τρίτη στο διεθνή εναέριο χώρο βόρεια της Χίου από ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Λήμνο. Πέραν αυτών κατά την τελευταία εβδομάδα οι Έλληνες παραβίασαν τρεις φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο.
Κατά τη Χουριέτ, στις «νότες» (διαβήματα)  που επιδόθηκαν στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και στο Υπ. Εξωτερικών στην Αθήνα έγινε διαμαρτυρία για την συμπεριφορά των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών που χαλάει, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα,  την ατμόσφαιρα ειρήνης στο Αιγαίο και επισημάνθηκε πως σημειώνονται με ανησυχία οι παρενοχλήσεις που γίνονται.
Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα η Άγκυρα παρουσιάζει διάφορα συμβάντα παραποιημένα και κάνει λόγο για  »παρενοχλήσεις», τη στιγμή που ξέρει ότι επί της ουσίας τα ελληνικά αεροσκάφη δεν κάνουν τίποτα άλλο από  αναχαιτίσεις και αναγνωρίσεις των τουρκικών αεροσκαφών που μπαίνουν χωρίς  σχέδια πτήσεως στο FIR Αθήνας, ενώ  παραβιάζουν και τον εθνικό εναέριο χώρο. Κάτι που το κάνουν πιο συχνά μάλιστα τελευταία.


prionokordela.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο σε κλοιό κακοποιών


Σοβαρότατες καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο ίδρυμα αλλά και στους δρόμους γύρω από αυτό κάνουν οι διδάσκοντες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) που καλούν τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα πριν χυθεί αίμα.Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «η εγκληματικότητα τυλίγει πια ασφυκτικά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι δράστες αποθρασύνονται».
«Τελευταίο κρούσμα είναι η ένοπλη ληστεία με μαχαίρι σε βάρος διδακτορικού φοιτητή του Πανεπιστημίου μας, το μεσημέρι της Τετάρτης, στην πύλη του Πανεπιστημίου επί της οδού Μαυροματαίων. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό έλαβε χώρα παρόμοιο περιστατικό σε χώρο εργαστηρίου εντός του Πανεπιστημίου» αναφέρουν οι καθηγητές.
Οι διδάσκοντες καταγγέλλουν επίσης, ότι Ελληνες και αλλοδαποί παράνομοι μικροπωλητές έχουν εγκατασταθεί γύρω από το Ίδρυμα  και το έχουν μετατρέψει σε «ένα άθλιο τριτοκοσμικό παζάρι», ενώ «οι ληστρικές επιθέσεις, οι παρενοχλήσεις και η εξαθλίωση, έγιναν για πολύ καιρό ανεκτά από την πολιτεία».
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό αλλά έχει λάβει χαρακτήρα μόνιμο. Στο παρελθόν έχουν γίνει αποσπασματικές επιχειρήσεις των ΜΑΤ αλλά οι μικροπωλητές είχαν βρει καταφύγιο στο άσυλο του Ιδρύματος, που όμως πλέον δεν ισχύει.
«Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν θυμίζει πια πανεπιστήμιο, η δημόσια εικόνα του είναι αποκρουστική, έχει παραδοθεί στον φόβο και στην εγκληματικότητα, διώχνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μακριά και απελπίζει τους εργαζόμενους» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Και καταλήγει με τη φράση: «Δεν είναι ανάγκη να χυθεί πρώτα αίμα για να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι το εκρηκτικό πρόβλημα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σχεδιάζουν να πουλήσουν το 12% του Ελληνικού για κατοικίες

Μια ενιαία  έκταση 6.200 στρεμμάτων στην οποία  θα περιληφθεί και το παράκτιο  φιλέτο του Αγίου Κοσμά με  την ακτογραμμή των 3,5 χιλιομέτρων  θα προσφερθεί σε ιδιώτες επενδυτές  για την εκμετάλλευση του Ελληνικού.

Από χθες άνοιξε και  τυπικά η διαδικασία για την πρόσκληση  ενδιαφέροντος, η οποία όμως περιλαμβάνει δύο στάδια και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2012.

Ένα από τα μεγάλα αγκάθια της παραχώρησης παραμένει  το περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής αλλά και το γεγονός  ότι ο Άγιος Κοσμάς μαζί με τις  αθλητικές εγκαταστάσεις και  την μαρίνα δεν έχουν περιέλθει  ακόμη στην Ελληνικό ΑΕ καθώς πρόκειται  για ολυμπιακή εγκατάσταση που  έχει μισθωθεί για 25 χρόνια από την  εταιρεία Σείριος του κ. Παναγιώτη  Πανούση.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι οποίοι φυσικά δεν αποκλείεται  να ανατραπούν μέχρι να οριστικοποιηθούν τα σχέδια σε συνεργασία με τους επενδυτές, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής  Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο  οποίο έχει περάσει το σύνολο της  έκτασης και θα χειριστεί τον  διαγωνισμό είναι διατεθειμένο σύμφωνα  με πληροφορίες να πουλήσει έως και 12% της έκτασης για κατοικίες  ενώ το υπόλοιπο θα παραχωρηθεί με μακροχρόνια μίσθωση έως και 50 χρόνια.

Το ποσοστό κάλυψης  του Ελληνικού θα είναι 50% ενώ  ο συντελεστής δόμησης θα είναι  στα επίπεδα του 0,4, ίσως και μεγαλύτερος  και θα καθοριστεί με νόμο στη βουλή.

Από τα 480 κτήρια που  περιλαμβάνει το πρώην αεροδρόμιο τα περισσότερα σύμφωνα με την πρόσκληση  ενδιαφέροντος θα μπορούν να κατεδαφιστούν  από τους επενδυτές ενώ διατηρητέα κρίνονται μόνο τέσσερα: το δημιούργημα  του διάσημου αρχιτέκτονα Eero Saarinen που φιλοξενεί το κτίριο του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου και τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή  στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικό ΑΕ μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης, με σκοπό να έχει μερίδιο από την  υπεραξία που θα προκύψει από την  αξιοποίηση της έκτασης.

Στις προτεινόμενες  χρήσεις γης που έχουν σχεδιαστεί και οι οποίες είναι φανερό ότι  θα υποστούν τις πινελιές για να μην πούμε τις ριζικές αλλαγές  των επενδυτών περιλαμβάνονται  κατοικίες, τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία κ.α), εμπορικά καταστήματα, επιχειρηματικά πάρκα και γραφεία, κέντρα αναψυχής και περίθαλψης.

Επιπροσθέτως, αναμένεται να επιτραπεί στους επενδυτές  να εξετάσουν και ορισμένες άλλες  χρήσεις κατά την εκπόνηση του  επιχειρηματικού σχεδίου όπως κεντρικό πάρκο εμπλουτισμένο με σχετικές δραστηριότητες, κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου και άλλους εξωτερικούς  χώρους (π.χ. δρόμους, εξωραϊσμούς ιδιωτικών  χώρων), περιορισμένα κτίρια και εγκαταστάσεις  για χρήση από δημόσιες υπηρεσίες  μετά την ολοκλήρωσή τους (π.χ. διοικητικά γραφεία για δημόσιους/κοινωνικούς  φορείς/υπηρεσίες, δημόσια σχολεία, εκκλησία κλπ.), κοινόχρηστες υποδομές (δρόμους, πεζοδρόμια, δίκτυα αποχέτευσης, παροχές κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνιακά και συναφή δίκτυα κ.ά.).

Η πρώτη φάση της  διαδικασίας, προβλέπει ότι οι ενδιαφέρονται  θα πρέπει να εκφράσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους έως την 30η Μαρτίου 2012. Το Ταμείο θα επιλέξει τους υποψήφιους που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής  και θα τους προσκαλέσει να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας  πώλησης. Στη φάση αυτή, η πρόσκληση  υποβολής προσφοράς θα καθορίζει  τα κριτήρια για την επιλογή του  τελικού επενδυτή.

Μετά την υποβολή  των προσφορών, το Ταμείο θα εξετάσει τα υποβληθέντα επιχειρηματικά σχέδια μαζί με τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις των επενδυτών και θα τα αξιολογήσει.

Στη διαδικασία αξιολόγησης  ενδέχεται να συμμετέχουν και  οι αρμόδιες πολεοδομικές αρχές. Ο επενδυτής  θα πρέπει να έχει τεχνογνωσία σε έργα αξιοποίησης με παρόμοιο μέγεθος  και χαρακτηριστικά με του Ελληνικού. Από το Ταμείο εκτιμούν ότι η δεύτερη  φάση θα διαρκέσει 5 με 7 μήνες, από την  αποστολή της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς.




protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σκηνικό κρίσης με Σαμαρά στήνουν τα Σκόπια

Το πρακτορείο «ΜΙΑ» των Σκοπίων – και στην ιστοσελίδα του – είχε ως πρώτο θέμα την άρνηση του Προέδρου της ΝΔ να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι με σαφείς υπαινιγμούς για τον τρόπο που θα κινηθεί ο κ. Σαμαράς εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Μάλιστα στο ρεπορτάζ του «ΜΙΑ» αναφέρεται ότι ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε τη συνάντηση επικαλούμενο το βεβαρημένο πρόγραμμα που είχε με τις επαφές που είχε προγραμματίσει στο περιθώριο της Συνόδου ενώ προστίθεται πως αυτή η κίνηση είναι ένα δείγμα τις σκληρής θέσης που κρατά η Ελλάδα με το erga omnes –τη μία ονομασία έναντι όλων. 

Οι Σκοπιανοί αναφέρουν επίσης ότι η ΝΔ συμμετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα στον οποίο μάλιστα επιχειρούν να «χρεώσουν» μία μάλλον μετριοπαθή έως και θετική στάση μετά από την απόφαση της Χάγης. 

«Πάνω από το πτώμα μου θα υπάρξει απόφαση για τα Σκόπια στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ» ακούστηκε να λέει ο ίδιος ο κ. Δήμας σε μία από τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες στη βελγική πρωτεύουσα πριν οι Βρυξέλλες και η Συμμαχία δείξουν την «κόκκινη κάρτα» στους γείτονες: Χωρίς επίλυση του θέματος της ονομασίας δεν ξεκινά καμία συζήτηση για την ένταξή τους στους ευρωπαϊκούς ή ευρωατλαντικούς θεσμούς. 

Σκληρή γραμμή στην εξωτερική πολιτική 
Με τις τελευταίες του κινήσεις ο κ. Σαμαράς δίνει ένα σαφές στίγμα προθέσεων για το πως θα κινηθεί στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής αφού επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων «παγωμένες» υποθέσεις όπως το ζήτημα της ακύρωσης της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα με την Αλβανία το οποίο έθεσε στον Σαλί Μερίσα στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ. 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ μέσα σε διάστημα δυο ημερών:
-Από το βήμα της βουλής επέμεινε στην κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια. Και στη σύνοδο του ΕΛΚ η ΝΔ «πέρασε» πρόταση με την οποία τα κράτη-μέλη παροτρύνονται να προχωρήσουν σε συμφωνίες για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών.

-Μίλησε για την «επιτυχία του Βουκουρεστίου» σε ότι αφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

-Επανέλαβε ότι πρώτη προτεραιότητά του παραμένει η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ πέτυχε να ενταχθεί στο ψήφισμα του ΕΛΚ πρότασή της που τα κράτη – μέλη ενθαρρύνονται να προχωρούν στην άσκηση των σχετικών κυριαρχικών δικαιωμάτων τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. 

-Επανέφερε το ζήτημα της συμφωνίας της κυβέρνησης Καραμανλή το 2009 με την Αλβανία για την υφαλοκρηπίδα.

-Ζήτησε από τον κ. Μπερίσα την απάλειψη της εθνικότητας και του θρησκεύματος από τα κρατικά έγγραφα και την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας των Βορειοηπειρωτών. 

Την προσεχή εβδομάδα ο κ. Σαμαράς έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Ισραήλ το οποίο εδώ και μήνες βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Τουρκία ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια από το επιτελείο του να «κλειδώσει» και το ταξίδι στη Μόσχα για το οποίο έχει ήδη γίνει η προεργασία από τον υπουργό Άμυνας και αντιπρόεδρο της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλο και τον βουλευτή Σίμο Κεδίκογλου όταν στα τέλη Οκτωβρίου βρέθηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα για το συνέδριο του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντιμίρ Πούτιν. 





real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανεξήγητα σημάδια στην «υπόγεια» Ιερουσαλήμ


Σε πρόσφατη ανασκαφή στο παλαιό τμήμα της πόλης ήρθαν στο φως τρία σημάδια σχήματος V, το ένα δίπλα στο άλλο, που ήταν χαραγμένα στο ασβεστολιθικό πάτωμα υπογείων δωματίων.
Τα σχήματα έχουν μήκος μισού μέτρου, ενώ το βάθος του χαράγματος στην πέτρα είναι 5 εκατοστών.
Οι αρχαιολόγοι έχουν μείνει χωρίς εξηγήσεις μπροστά στο εύρημα, ενώ δεν μπορούν να κάνουν ούτε καν υποθέσεις.
Ο ένας εκ των δύο υπευθύνων της ανασκαφής, αρχαιολόγος Έλι Σούκρον, λέει: «Τα σημάδια είναι πολύ περίεργα και πολύ ενδιαφέροντα. Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο».
Η ανασκαφή κάτω από την παλαιστινιακή γειτονιά Σίλουαν αποκάλυψε μια σειρά δωματίων. Στο πάτωμα ενός δωματίου βρέθηκαν τα σημάδια των οποίων η δημιουργία υπολογίζεται τουλάχιστον 2.800 χρόνια πριν.
Η μόνη αναφορά παρόμοιων συμβόλων υπάρχει στο χάρτη που είχε κατασκευάσει έναςΒρετανός εξερευνητής, μεταξύ του 1909 και 1911. Ο Montague Parker έψαχνε τους χαμένους θησαυρούς του Ναού του Σολομώντα, ο οποίος τοποθετείται στο παλαιό τμήμα της Ιερουσαλήμ. Ο Βρετανός είχε τοποθετήσει το σχήμα V σε κάποια υπόγεια κανάλια, όχι μακριά από την ανακάλυψη των αρχαιολόγων. Ωστόσο, η υπόγεια περιοχή που περιγράφει ο Parker δεν έχει εντοπιστεί ακόμα.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επιταγή από Λιόν για Ζάγκρεμπ !

Συνέχεια στη… φημολογία περί στησίματος του αγώνα Ντιναμό-Λιόν δίνει η ιστοσελίδα «index.hr», που βγάζει στο φως επιταγή από τράπεζα της Λιόν με παραλήπτη την κροατική ομάδα! 

Η εν λόγω επιταγή έχει ημερομηνία έκδοσης 3 Δεκεμβρίου 2012 και είναι ύψους 2,1 εκατομμυρίων λιρών (2,5 εκατομμυρίων ευρώ), χωρίς πάντως να μπορεί να διαπιστωθεί η αυθεντικότητά της. 

Ωστόσο, μετά και τις θεωρίες συνομωσίας που αφορούσαν τον Ντόμαγκοχ Βίντα, to «index.hr» βάζει ακόμη περισσότερες υποψίες σχετικά με το πόσο «καθαρό» ήταν το 7-1 που έδωσε την πρόκριση στη Λιόν στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. 

Δείτε την και σεις και τα συμπεράσματα δικά σας…




sport-fm.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Απαγορευμένο το ηλεκτρονικό τσιγάρο


Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπαίνει στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του αρμόδιου υπουργείου Υγείας, καθώς, όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή του ΕΟΦ, το συγκεκριμένο προϊόν εμπεριέχει επιβλαβείς ουσίες για τον οργανισμό.
Έτσι, αναμένεται να ξεκινήσουν από το υπουργείο σύντομα έλεγχοι για τους τρόπους πώλησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ όσο αφορά στους καταστηματάρχες οι οποίοι και το πωλούν στα μαγαζιά τους, αυτοί πλέον κινδυνεύουν με βαριά χρηματικά πρόστιμα.
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, η απαγόρευση προκύπτει έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για αύξηση κατά 20% στην τιμή των τσιγάρων, που θα αφορά και την πώληση των στριφτών τσιγάρων, των οποίων η κατανάλωση έχει αυξηθεί καθώς είναι φθηνότερα.
Επίσης, το υπουργείο Υγείας προχωρά και στην απαγόρευση της χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αφού θεωρεί ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία.
Έρχεται νέα αύξηση στην τιμή
Η τιμή των προϊόντων καπνού είναι ένα αποφασιστικό εργαλείο στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, είπε ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, προσθέτοντας ότι η βελτίωση που υπάρχει έως σήμερα από την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική, γι' αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε και οικονομικά μέτρα.
Η αύξηση της τιμής ελαττώνει την κατανάλωση, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, είπε ο κ. Κυριόπουλος, εκτιμώντας ότι μια αύξηση της τάξης των 2 ευρώ στην τιμή του πακέτου, θα είχε ως αποτέλεσμα 460.000 λιγότερους καπνιστές, 150.000 λιγότερους νέους που θα ξεκινούσαν το κάπνισμα, και 440 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα. Διακόσια δισ. ευρώ είναι το κόστος του καπνίσματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.
Τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση μέσα στην κρίση δίνει στον εαυτό του ένας καπνιστής που κόβει το τσιγάρο, τόνισε ο κ Μπεχράκης, καθώς χρειάζεται περίπου 80 με 90 ευρώ το μήνα για την αγορά τους, δηλαδή ένα μηνιάτικο περίπου το χρόνο.
Θέμα παιδείας η μείωση των καπνιστών
Πρέπει να βάλουμε φραγμό στην εφηβική ηλικία για να σταματήσει να καπνίζει, είπε ο κ. Μπεχράκης, δίνοντας και το στίγμα του 2ου πανελληνίου συνεδρίου για τον έλεγχο του καπνίσματος που ξεκίνησε σήμερα, με θέμα "Παιδεία, για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα".
"Τοποθετούμε την παιδεία σε κεντρικό σημείο, σε κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος", είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι πενήντα χιλιάδες Ελληνόπουλα κάθε χρόνο "προσδένονται στη χρήση του 3ου σκληρού ναρκωτικού μετά από την ηρωίνη και την κοκαΐνη που είναι η νικοτίνη".
Δύο γενιές παιδιών αν εκπαιδεύσουμε να μην καπνίζουν, το κάπνισμα μπορεί να εκριζωθεί, υπογράμμισε ο κ. Μπεχράκης.
Ο στόχος είναι, είπε ο καθηγητής, το 2040 να έχουμε κάτω από 5% καπνίζοντες στην Ευρώπη και αυτό είναι υλοποιήσιμη στόχευση. Πρέπει και η Ελλάδα να προσδεθεί σ' αυτή τη διαδικασία και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως κοινωνία, προκειμένου να σώσουμε τα παιδιά μας από τη διαδικασία του καπνίσματος.
Θετικά στοιχεία τους τελευταίους μήνες
Κοινή εκτίμηση των ειδικών, πάντως, είναι ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκε μείωση του ποσοστού των συστηματικών καπνιστών κατά 4,1% και κατά 15% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων.
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τις ηλικίες 18-24 ετών καθώς εκεί παρατηρείται μείωση που φτάνει μέχρι 8% στα πέντε τελευταία χρόνια.
Η προσέλευση των ανθρώπων στα ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος έχει αρχίσει να αυξάνει σημαντικά, αλλά σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο δεν μελετάται, προς το παρόν, η κάλυψη από τα ταμεία των φαρμάκων που χορηγούνται για τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ παράλληλα έχει μειωθεί και η ρύπανση στους κλειστούς δημόσιους χώρους, παρά τη μη πιστή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Άρωμα Χριστουγέννων στο Σύνταγμα

Άρωμα Χριστουγέννων στο Σύνταγμα




Φωτίζεται το απόγευμα το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Η Αθήνα γιορτάζει και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης θα δώσει στις 6 το απόγευμα το σύνθημα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου στον κλεινόν άστυ.

Από τις 11 το πρωί οι μικροί Αθηναίοι δημότες θα στολίσουν τα φυσικά δέντρα της πλατείας Συντάγματος με στολίδια που θα φτιάξουν οι ίδιοι. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα ανάψει ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης στις 6 το απόγευμα, οπότε και θα δώσει το σύνθημα για να αρχίσει η γιορτή της πόλης.

Στην πλατεία θα υπάρχει επίσης εικαστική εγκατάσταση από ανακυκλώσιμα υλικά, δημιουργία των φοιτητών της ΑΚΤΟ, εμπνευσμένη από την ιδέα του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Στην πόλη θα λειτουργήσουν δέκα θεματικά φεστιβάλ τα οποία θα δώσουν τον παλμό των γιορτών για 30 ημέρες και νύχτες, με επίκεντρο τις πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος και Κοτζιά, ενώ η γιορτή θα απλώνεται στο Ζάππειο και σε 17 γειτονιές.

Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την εορταστική περίοδο στην πρωτεύουσα θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 700 καλλιτέχνες, μουσικοί, συγκροτήματα, τραγουδιστές, χορευτές, εικαστικοί, ηθοποιοί, ζογκλέρ.

Με σύνθημα «Η Αθήνα ΓιορτάΖΕΙ», στόχος του δήμου Αθηναίων ήταν να επικρατήσει εορταστικό κλίμα παρά την κρίση.

Μερικές από τις εκδηλώσεις που θα δούμε στην Αθήνα:

* Οι «Μουσικές του Κόσμου» (16-18/12, πλατεία Κλαυθμώνος)

* Η «Μαγική Πλατεία των Παιδιών» (17-31/12, πλατεία Συντάγματος)

* Οι «Μέρες Παντομίμας – Νύχτες Μαγείας» (19-21/12, πλατεία Συντάγματος και πλατεία Κοτζιά)

* Οι «Πιο Μικρές Μέρες» (20-21/12, «Τεχνόπολις», Ζάππειο και Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών)

* Το «Jazzy Christmas» (22-24/12, πλατεία Κλαυθμώνος)

* Το «Φεστιβάλ Χορωδιών» (23/12, πλατεία Κοτζιά)

* Το φεστιβάλ juggling στη «Γειτονιά των Παιχνιδιών» (27-29/12, πλατεία Συντάγματος και Κλειστό Γυμναστήριο Ρουφ)»

* Η «Νέα Μουσική Σκηνή» (27-29/12, πλατεία Κλαυθμώνος)

* Το «Φεστιβάλ Κλασικής Ορχήστρας» (28-31/12, πλατεία Κοτζιά)

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η υποδοχή του νέου χρόνου θα γίνει στην πλατεία Κοτζιά, με πολλή μουσική.

Πηγή newsbeast
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ναυάγιο στη Σύνοδο, ρήγμα στην Ευρώπη- “Όχι” Βρετανών-Οργή Γάλλων και Γερμανών




Σαρκοζί: απαράδεκτοι οι όροι των Βρετανών
- 17+6 "πρόθυμοι" συμφώνησαν, σε περιπέτειες το ευρώ
- Ούτε ... κουβέντα από την ελληνική πλευρά, καμία αντίδραση ως τώρα
- "Τελεσίγραφο" στις αδύναμες χώρες να πουν "ναι" θέλουν δεν θέλουν
- Νωρίτερα ο μηχανισμός, αλλά προτείνονται μέτρα-φωτιά για τις χώρες με μεγάλο έλλειμμα












Επί δέκα ώρες συζητούσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μην καταφέρουν τελικά να πάρουν μια απόφαση που θα δώσει απάντηση στην κρίση χρέους αλλά και στις αγορές που περιμένουν στη γωνία.

Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, οι ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσιυν στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισ. ευρώ.

Όμως το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί το Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.
Συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 200 €, για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της Ευρώπης.

Στόχος των συνομιλιών είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο των « 27 », με αλλαγή των Συνθηκών, προκειμένου να εφαρμοστούν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε "συμφωνία 17 χωρών" της ευρωζώνης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία και όσες ακόμη χώρες το επιθυμούν.

Οι αλλαγές των συνθηκών ωστόσο έπεσαν στον τοίχο που έστησε το Λονδίνο. Το όχι των Βρετανών ουσιαστικά οδήγησε σε ναυάγιο.

Η απάντηση από τη Γερμανία ήταν ... “οκ, θα πάμε μόνοι μας οι 17” και έτσι επί της ουσίας μιλάμε για την πρώτη σοβαρή διάσταση μπροστά στην κρίση που θα έχει άγνωστα αποτελέσματα, σίγουρα όχι προς το καλύτερο...
Όπως είπε μάλιστα ο Νικολά Σαρκοζί, εκτός των Βρετανών Ουγγαρία, Τσεχία και Σουηδία θα περάσουν τη συμφωνία από τα Κοινοβούλια τους, οι υπόλοιποι 23 φαίνεται πως είπαν το “ναι”

Η μάχη της... Μάγχης.

Αυτό που έγινε χθες δείχνει ότι οι Βρετανοί δεν θέλουν να... μπλέξουν με τα προβλήματα του ευρώ, σαν να μην τους αφορά. Όπως είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον “Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή.”

Αυτό και μόνο ήταν αρκετό να βγάλει “εκτός εαυτού τον Νικολά Σαρκοζί που δήλωσε χωρίς να κρύβει τον εκνευρισμό του πως είναι “απαράδεκτοι” οι όροι που έθεσε η Βρετανία και συμπλήρωσε ότι η νέα συμφωνία θα επικεντρωθεί στα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μέχρι το Μάρτιο του 2012.
“Θα σώσουμε μόνοι μας το Ευρώ” είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν οι εξελίξεις τελικά οδηγούν σε ΕΕ δύο ταχυτήτων, ο Σαρκοζί απάντησε επίσης εκνευρισμένος: «Εμείς απλά προσπαθήσαμε να σώσουμε το νόμισμά μας».

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αρκέστηκε να πει ότι οι αποφάσεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα ήταν ένα «θετικό αποτελέσμα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι η νέα συμφωνία στην οποία έχουν καταρχήν καταλήξει οι ηγέτες θα περιλαμβάνει τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τις 6 υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Η Γερμανία επιμένει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να κατοχυρωθεί μέσω των κοινοτικών συνθηκών.

Αν σας λείπει κάτι από το κάδρο, αυτό σίγουρα είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής, ώρες μετά τη λήξη των εργασιών δεν ακούστηκε η παραμικρή επίσημη θέση, κανένα σχόλιο. Η ελληνική πλευρά απλά λέει ότι θα υπάρξει πρώτα σύσκεψη για να εκτιμηθεί η κατάσταση

“Η έκβαση είναι θετική για τη ζώνη του ευρώ”, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, “το νέο δημοσιονομικό πακέτο μια καλή βάση για μια πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική στη ζώνη του ευρώ”, συνέχισε όμως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά “μένει να αποδειχθεί”

Φτάνοντας στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, φάνηκε ικανοποιημένη από τις πρώτες συμφωνίες, ωστόσο συμπλήρωσε πως “υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, θα πρέπει αυτή να είναι συντονισμένη, να είναι αποφασιστική”

Έλλειμμα ως 0,5% αν υπάρχει χρέος άνω του 60%

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο συμπερασμάτων προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη της Ενωσης θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.

Η επιβολή των κυρώσεων στα απείθαρχα κράτη θα αποφασίζεται με ειδική πλειοψηφία. Προβλέπεται μάλιστα ότι δεν θα είναι δυνατό μία χώρα να αποφύγει τις κυρώσεις, παρά μόνο εάν την στηρίξουν τα τρία τέταρτα των άλλων χωρών μελών, δηλαδή πάνω από 20 χώρες.

“Οι προϋπολογισμοί οφείλουν κατ' αρχάς να είναι ισοσκελισμένοι. Τα κράτη μέλη μπορεί να παρουσιάζουν ελλείμματα μόνο λόγω της επίδρασης του οικονομικού κύκλου ή σε περίπτωση έκτακτων οικονομικών συνθηκών”, ανέφερε το προσχέδιο.

Από τον Ιούλιο ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης

Ο ESM, έρχεται έξι μήνες νωρίτερα, από τον Ιούλιο του 2012, αντί για μετά το 2013. Ο μηχανισμός θα έχει στη διάθεσή του κεφάλαια 500 δισ. ευρώ, έναντι των 250 δισ. ευρώ του EFSF.

Θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως τράπεζα, παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εώς τα μέσα του 2013.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ESM θα έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ και θα μπορεί να συμμετέχει απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε περιπτώσεις ανάγκης μιας έκτακτης χρηματοδότησης από τον ESM, εώς το 2013, η απόφαση θα λαμβάνεται επίσης με ειδική πλειοψηφία.

Οι Γερμανοί πάντως εδώ “πατάνε πόδι”, δεν θέλουν να λειτουργεί ο ESM ως τράπεζα και να αγοράζει απευθείας ομόλογα των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τηλεμαραθώνιος αγάπης για τα υποσιτισμένα παιδιά του κόσμου

Τηλεμαραθώνιος αγάπης για τα υποσιτισμένα παιδιά του κόσμου


Στις 12 Δεκεμβρίου

«Για την καταπολέμηση της φτώχειας και του υποσιτισμού των παιδιών», η UNISEF θα πραγματοποιήσει και φέτος τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, τον μεγάλο τηλεμαραθώνιο αγάπης. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με την ΕΡΤ και τη συμμετοχή δεκάδων ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNISEF, Λάμπρος Κανελλόπουλος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του τηλεμαραθωνίου, αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία για τη φτώχια και τον υποσιτισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μίλησε και για τις διαπιστώσεις μελετών για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα και τις μεγάλες ανισότητες που οδηγούν κάποια παιδιά από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στο περιθώριο και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο κ. Κανελλόπουλος κάλεσε όλους να συστρατευτούν για την υποστήριξη των παιδιών που έχουν ανάγκη και ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τους δήμους στο Ίλιον, το Πέραμα και την Αγ. Βαρβαρα θα γίνει εμβολιασμός των παιδιών κοινωνικών ομάδων, που ζουν στην φτώχεια.

Ο τηλεμαραθώνιος αγάπης θα ξεκινήσει στις 16.00 από τη ΕΤ1, θα μεταδίδεται από την ΕΤ World, ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή της ΕΤ3. Κατά τη διάρκεια του ζωντανού προγράμματος θα γίνονται συνδέσεις με δεκάδες ραδιόφωνα, τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

Τα έσοδα του τηλεμαραθωνίου θα ενισχύσουν σημαντικά τα προγράμματα της UNISEF, που αφορούν την δημιουργία κέντρων θεραπευτικής διατροφής για υποσιτισμένα παιδιά, την παροχή βιταμινών, θρεπτικών ιχνοστοιχείων και ενισχυμένων θεραπευτικών τροφών.

Κατά την παρουσίασης της εκδήλωσης, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, βρέθηκαν και ένωσαν τη φωνή τους για τα παιδιά, εκπρόσωποι της ΕΡΤ, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλλιτέχνες και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κωπηλασίας. Επίσης, οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου Σχολής παρουσίασαν το ιστολόγιο, που δημιούργησαν για την υποστήριξη των παιδιών όλου του κόσμου μέσω του τηλεμαραθωνίου, ενώ οι μαθητές του Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης θα στείλουν το δικό τους μήνυμα μέσα από τη συμμετοχή του διαδικτυακού τους Ραδιοφωνικού Σταθμού. 
Πηγή newsbeast
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...