Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ύφεση και ανεργία-σοκ προβλέπει το ΔΝΤ

Καμία έξοδο από το τούνελ δεν βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2012. Αντίθετα στη φθινοπωρινή έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, έχει τη χώρα μας στις μαύρες σελίδες, προβλέποντας ύφεση και την επόμενη χρονιά και ανεργία σε επίπεδα σοκ.

Ειδικότερα η έκθεση αναφέρει ότι η χώρα μας θα παραμείνει στο τούνελ της ύφεσης και το 2012 με το ποσοστό της συρρίκνωσης να αγγίζει το 2,2%.

Όσο για τη σύγχρονη μάστιγα, την ανεργία, αυτή εκτιμάται ότι θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 18,5%, ενώ στους αριθμούς μας ξεπερνάει μόνο η Ισπανία όπου προβλέπεται ανεργία 19,7% για τον επόμενο χρόνο. Η ανεργία όμως αναμένεται να αυξηθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης το 2012.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΩΡΑ 13:10 Έβαλαν φωτιά στις έκτακτες εισφορές έξω από το υπουργείο Οικονομικών




Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ. Φτάνοντας μπροστά στο υπουργείο, οι δημόσιοι υπάλληλοι έβαλαν φωτιά στα εκκαθαριστικά με τις έκτακτες εισφορές! ΦΩΤΟ και VIDEO











Και αφού έκαψαν τα εκκαθαριστικά τους, έφυγαν από την οδό Νίκης και ξεκίνησαν πορεία προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οδό Πανεπιστημίου.
Έφτασαν στο Σύνταγμα μέσω της Σταδίου και από εκεί πορεύτηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, με την αντίδραση των ΜΑΤ να είναι άμεση, σχηματίζοντας "τείχος" μπροστά από την είσοδο του κτιρίου.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι ξεκίνησαν από την πλατεία Κλαυθμώνος και οδεύουν προς το υπουργείο Οικονομικών.
 
Διαμαρτύρονται για την εφεδρεία και τις επερχόμενες απολύσεις στο δημόσιο. Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει και 24ωρη απεργία στις 6 Οκτωβρίου και στάση εργασίας σε όλο το δημόσιο την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου. 


Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στις 31 Οκτωβρίου γινόμαστε 7 δισεκατομμύρια!

.



Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του ΟΗΕ την ημερομηνία αυτή θα γεννηθεί το βρέφος που θα είναι το νούμερο 7.000.000.000 κάτοικος του πλανήτη μας.













Επιστήμονες αναλύουν στους Financial Times πόσους ανθρώπους μπορεί να σηκώσει η γη και εαν ετοιμάζεται να ''σκάσει'' στις ημέρες μας η δημογραφική βόμβα.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο!''Η δημογραφική "βόμβα" των 7 δισεκατομμυρίων''


Στις 31 Οκτωβρίου θα γεννηθεί ο επτακοσιοστός δισεκατομμυριοστός κάτοικος του πλανήτη, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Φυσικά, οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο ακριβείς ώστε να μπορούν να προβλέψουν την γέννηση του ανθρώπου Νο 7 δισ. με προσέγγιση ημέρας –ούτε καν με προσέγγιση έτους- όμως η συμβολική χρονολογία που έχει δοθεί, προκαλεί μεγάλη αναθέρμανση στην συζήτηση για τον «υπερπληθυσμό» στην γη. Μια συζήτηση που έρχεται και φεύγει από το προσκήνιο κάθε τόσο μετά το 1798, που ο Thomas Malthus εξέδωσε την Εργασία επί της Αρχής του Πληθυσμού (Essay on the Principle of Population).

Σήμερα, η επικείμενη έλευση του βρέφους Νο 7.000.000.000 έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη έξαρση στις δημόσιες συζητήσεις διεθνώς για το θέμα, μετά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 (όταν ο πληθυσμός του πλανήτη ήταν ο μισός από σήμερα) που εφευρέθηκε ο όρος «δημογραφική βόμβα.»

Οι τόνοι που επικρατούν σήμερα είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο δραματικοί και αποκαλυπτικοί απ’όσο ήταν 40 χρόνια πριν. Όμως, η κεντρική ανησυχία εξακολουθεί να επικεντρώνεται γύρω από το πόσους ανθρώπους έχει την δυνατότητα να «κουβαλήσει» η Γη.

Ποιος είναι ο αριθμός που καθορίζει το πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν άνετα στον πλανήτη; Πώς μπορεί να τραφεί ένας πληθυσμός που αναπτύσσεται κατά 76 εκατομμύρια τον χρόνο και θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια το 2050; Μήπως πράγματι το ανθρώπινο βάρος στην γη θα προκαλέσει εντέλει καταστροφή και ανεπανορθωτη περιβαλλοντική ζημιά;

Δυστυχώς, οι επιστήμονες εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το να συμφωνήσουν σε κάποιες απαντήσεις. «Οι εκτιμήσεις για το πόσους ανθρώπους αντέχει ο πλανήτης κυμαίνονται από το ένα δισεκατομμύριο στο ένα τρισεκατομμύριο,» αναφέρει ο κ. Joel Cohen, επικεφαλής του Laboratory of Populations στο Rockefeller University της Νέας Υόρκη. «Αυτοί οι αριθμοί είναι στην ουσία πολιτικοί αριθμοί και όχι επιστημονικοί, σχεδιασμένοι για να στηρίξουν συγκεκριμένες απόψεις.»

Ωστόσο, ο Sir John Sulston στο University of Manchester, που ηγείται έρευνας για τον παγκόσμιο πληθυσμό στην Royal Society της Βρετανίας, σημειώνει ότι ο στόχος δεν θα πρέπει να είναι να συνωστιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη. «Θα πρέπει να δούμε το πώς θα μπορέσει η ανθρωπότητα να ακμάσει… Θέλουμε να έχουμε στόχο υψηλή ποιότητα ζωής, όχι να υπάρχουμε απλώς.»

Βεβαίως, δεν θεωρούν όλοι πρόβλημα τον υπερπληθυσμό. Οι «αισιόδοξοι» απαντούν στους «απαισιόδοξους» ότι η ανάπτυξη του πληθυσμού έχει την δυνατότητα να φέρει ευμάρεια χωρίς περιβαλλοντικές θυσίες.

Αν δεν έρθει ο κατακλυσμός, ο αριθμός των ανθρώπων επί γης θα ξεπεράσει τους 8 δισεκατομμύρια μέσα σε περίπου 15 χρόνια. Και «αισιόδοξοι» και «απαισιόδοξοι» θα συνεχίζουν και τότε να συζητούν κατά πόσον υπάρχει υπερπληθυσμός στον πλανήτη ή όχι…

Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έγκαιρη διάγνωση-πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ



Το ειδικό διαγνωστικό εγκεφαλικό τεστ, που θα προβλέπει δέκα χρόνια πριν την εκδήλωση της νόσου Alzheimer, θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο και θα ενταχθεί στις εξετάσεις του ετήσιου ελέγχου, στα νοσοκομεία.













Η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου υγειών ανθρώπων ενδέχεται να μπορεί να αποκαλύψει συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ περίπου μία δεκαετία προτού διαγνωστεί κλινικά η ασθένεια μέσω της καταγραφής της συρρίκνωσης τμημάτων του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου.

Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σε όλο τον κόσμο από άνοια και το τεστ αυτό θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής αυτής πάθησης.

Το τεστ, βασίζεται στην τεχνική της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET) και μπορεί να εντοπίσει και να αναλύσει μια πρωτεΐνη, το βήτα αμυλοειδές, που παρατηρείται στη νόσο Alzheimer. Την αποτελεσματικότητα του PET στη διάγνωση Alzheimer αποδεικνύουν τρεις μελέτες από τα πανεπιστήμια της Μελβούρνης και του Τέξας.

Η ομάδα ελέγχου της αμερικανικής έρευνας αποτελούνταν από 65 άτομα άνω των 70 ετών που δεν είχαν ενδείξεις εμφάνισης της νόσου και βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για μια χρονική περίοδο 10 ετών. Υποβάλλονταν σε τακτικές μαγνητικές εξετάσεις του εγκεφάλου και εκείνοι που παρουσίασαν συρρίκνωση σε συγκεκριμένα τμήματά του, που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ, εμφάνισαν την ασθένεια τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Πηγη newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 20 Σεπτεμβρίου

490 π.Χ: Έλληνες και Πέρσες συγκρούονται στο Μαραθώνα. Οι Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή 14 Αυγούστου.

356 π.Χ: Γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, μακεδόνας στρατηλάτης.

1821: Οι Οθωμανοί του Ομέρ Βρυώνη ανακαταλαμβάνουν την Αθήνα.

1863: Πέθανε ο Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ, γερμανός παραμυθάς, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ.

1912: Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό παραλαμβάνει τέσσερα νέα αντιτορπιλικά: «Λέων», «Πάνθηρ», «Αετός» και «Ιέραξ».

1934: Γεννήθηκε η Σοφία Λόρεν, ιταλίδα ηθοποιός.

1946: Ξεκινά το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών.

1971: Πέθανε ο Γιώργος Σεφέρης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Σεφεριάδη, νομπελίστας ποιητής.

1983: Ο υπουργός Παιδείας, Απόστολος Κακλαμάνης, καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο για την κατάργηση των ΚΑΤΕΕ και την ίδρυση των ΤΕΙ.

1989: Η Βουλή, με ψήφους 169 υπέρ, 2 κατά και 2 αποχές, και χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, παραπέμπει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση των υποκλοπών.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα "τσούγκρισαν" τρόικα και κυβέρνηση για το Δημόσιο - Μέχρι και 100.000 απολύσεις ζητά η τρόικα εδώ και τώρα


- Συζητήθηκε στη τηλεδιάσκεψη και νέα μείωση του αφορολόγητου
- Πιθανότατα στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη να καταλήξουν στις οριστικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα
- Η τρόικα θεωρεί ότι το χαράτσι στα ακίνητα δεν θα αποδώσει
- Το χειρότερο σενάριο αναφέρει πέρα από τις απολύσεις και 50.000 υπάλληλοι σε εφεδρεία

Τα «τσούγκρισαν» στο πρώτο «ραντεβού» τους, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και οι εκπρόσωποι της τρόϊκα.. Σημείο τριβής, τι άλλο; Η επιμονή της Κυβέρνησης να «φτιάξει ομελέτα, χωρίς να σπάσει αυγά» στο δημόσιο..

Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε στους εκπροσώπους των δανειστών μας, Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ ότι η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα θα επιτευχθεί μέσω της εργασιακής εφεδρείας, που όπως είναι γνωστό οδηγεί σε ..απολύσεις και αν, έπειτα από ένα χρόνο.. Η τρόϊκα όμως επέμεινε πως απολύσεις πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, πέρα βεβαίως από την εφαρμογή και αξιοποίηση του θεσμού της εφεδρείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι, η αγωνία παρατείνεται δεδομένου ότι στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη δεν φαίνεται να βρέθηκε ικανοποιητική λύση για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χρονική διάρκεια της τηλεδιάσκεψης καταδεικνύει και τη δυσκολία στην τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα δημοσιονομικά μέτρα, τόσο για το τρέχον έτος, όσο και το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός οικονομικών υπεραμύνθηκε την λύσης της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο την ώρα που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιμένουν ότι στο μέτρο αυτό πρέπει να προστεθούν και απολύσεις. Η τρόικα απαιτεί μεταξύ άλλων να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι.

Όπως και να έχει τα νέα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν και στον περαιτέρω δραστικό περιορισμό των δαπανών (συμπεριλαμβανομένων, της εργασιακής εφεδρείας - που αναμένεται να επεκταθεί και στον στενό δημόσιο τομέα -, της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, των καταργήσεων φορέων, κ.λπ.).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται, αφενός τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα αλλά και πρόσθετα μέτρα, 1,5-2 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν εφόσον ο νέος φόρος στα ακίνητα, μέσω της ΔΕΗ δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. Οι δανειστές, εκτιμούν ότι το ειδικό τέλος στα ακίνητα θα φέρει εφέτος 1 δισ. ευρώ λιγότερα από τα 2-2,6 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών και ζητούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι "όλες οι ειδικότερες αποφάσεις, οι οποίες κινούνται, ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και ισχύει ως νόμος του κράτους, θα ανακοινωθούν μετά και την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα".

Κατά πληροφορίες, στο τραπέζι της τηλεδιάσκεψης βρίσκονται προτάσεις που αφορούν σε:

- Απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου και στον στενό δημόσιο τομέα
- Αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία
- Μείωση συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 60 και λαμβάνουν πάνω από 1.500 ευρώ
- Νέα μείωση αφορολόγητου
- Εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, στην τηλεδιάσκεψη μετέχουν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ηλίας Πλασκοβίτης.

Σήμερα το πρωί, οι τεχνικές ομάδες που θα βρίσκονται στην Αθήνα θα επεξεργαστούν περαιτέρω όλα τα θέμα και η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί στις 7 το απόγευμα.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...