Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Πώς η κρίση αλλάζει τους Ελληνες καταναλωτές

Η οικονομική κρίση αλλάζει δραματικά τη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών και την ελληνική αγορά.
Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε η Βoston Consulting Group (BCG) για ένατη συνεχόμενη χρονιά. Η εφετινή έρευνα διεξήχθη τον Μάρτιο σε 21 χώρες όπου ερωτήθηκαν σχεδόν 25.000 καταναλωτές και για πρώτη φορά συμπεριλήφθη και η Ελλάδα με 800 συμμετέχοντες. Η έρευνα συγκρίνει τη συμπεριφορά του μέσου καταναλωτή στις συμμετέχουσες χώρες και υπογραμμίζει ενδιαφέρουσες ομοιότητες και σημαντικές διαφορές.

Από την έρευνα προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα όπως ότι το 74% των ελλήνων καταναλωτών δηλώνουν πως τους έχει επηρεάσει προσωπικά η διεθνής οικονομική κρίση, ποσοστό που είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις 21 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα.

Οπως σημειώνει ο επικεφαλής της BCG στην Αθήνα κ. Βασίλης Αντωνιάδης «στην Ελλάδα παρατηρείται περισσότερη αγωνία για το μέλλον, εργασιακή ανασφάλεια και μεγαλύτερη σχεδιαζόμενη μείωση δαπανών τους επόμενους 12 μήνες. Συνεπώς είναι λογικό συνακόλουθο των παραπάνω να επέλθουν αξιοσημείωτες αλλαγές στην αγοραστική μας συμπεριφορά και να αποκτούμε ολοένα αυξανόμενη καταναλωτική συνείδηση σε σχέση με το παρελθόν. Χαρακτηριστικό είναι πως το 79% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα αναβάλλει τις αγορές που μπορούν να περιμένουν, ενώ το 73% θα περιοριστεί στο να προμηθεύεται μόνο τα απολύτως απαραίτητα αγαθά, ποσοστά που είναι κατά πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών κρατών.».

Οι επιπτώσεις όμως της οικονομικής κρίσης δεν περιορίζονται μόνο στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών αλλά επεκτείνονται και στις αξίες που πλέον προβάλλονται ως σημαντικότερες σε σχέση με πριν δύο χρόνια. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η «αποταμίευση», η «υγεία», η «οι αγορές μου να αξίζουν τα χρήματα τους» (value for money), η «ευθυμία», η «ηρεμία», το «σπίτι μου». Ειδικότερα όμως, όσον αφορά τα είδη πολυτελείας, ναι μεν είναι στη τελευταία θέση αλλά με χαμηλότερη πτώση στην σημασία τους σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας πως οι Ελληνες τα αποχωρίζονται με περισσότερη δυσκολία.

Αυτό υπογραμμίζει και η Partner της BCG στην Αθήνα κυρία Καμίλ Εγκλόφ - Γκίκα «όλα αυτά αν τα συνδέσουμε με το γεγονός πως όταν οι Έλληνες νιώθουμε άγχος και πίεση βρίσκουμε καταφύγιο στην οικογένεια, στους φίλους και στο σπίτι μας, είναι φυσικό επακόλουθο να καταλήγει η έρευνα στο συμπέρασμα πως η οικιακή κατανάλωση σε αντίθεση με την κατανάλωση εκτός σπιτιού κερδίζει ραγδαία έδαφος. Παρά την οικονομική δυσπραγία, γεννούνται ευκαιρίες για όσους μπορέσουν να καλύψουν με επιτυχία αυτές τις νέες τάσεις.».
Κεντρικά διεθνή συμπεράσματα
Τέσσερεις ισχυρές τάσεις προκύπτουν από την έρευνα καθιερώνοντας νέα δεδομένα στη συμπεριφορά των καταναλωτών όσον αφορά τις δαπάνες τους:
1. Οι αναδυόμενες αγορές αναδεικνύονται σε κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας κατανάλωσης μιας και προβλέπεται πως τα επόμενα πέντε χρόνια περισσότερη από τη μισή παγκόσμια κατανάλωση θα προέλθει από αυτές.
2. Νέα δημογραφικά δεδομένα σχηματίζονται από την ολοένα αυξανόμενη επιρροή των γυναικών στον έλεγχο του οικογενειακού προϋπολογισμού, την ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων στη κατανάλωση και τη ραγδαία αύξηση των πληθυσμών που ζουν σε αστικά κέντρα.

3. Νέα κανάλια επικοινωνίας και αγορών δημιουργούνται από την εξάπλωση του διαδικτύου, τη διάδοση των έξυπνων κινητών και την αυξανόμενη χρήση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης θέτοντας με αυτόν τον τρόπο νέους κανόνες στο εμπόριο και την αγορά.

4. Νέες αξίες διαμορφώνονται στις κοινωνίες που δοκιμάστηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται η ευσυνείδητη κατανάλωση στα καθημερινά προϊόντα σε αντίθεση με την πιο χαλαρή έως υπερβολική κατανάλωση.

Αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει πως ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης έγινε πιο αισθητός στην Ελλάδα από ό,τι στις άλλες υπό εξέταση χώρες, παρατηρείται περισσότερη αγωνία για το μέλλον, εργασιακή ανασφάλεια και μεγαλύτερη μείωση δαπανών τους επόμενους 12 μήνες. Πιο συγκεκριμένα:

• Tο 74% των ερωτηθέντων δηλώνει πως επηρεάστηκε προσωπικά από την κρίση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία) είναι στο 47% ενώ στις ΗΠΑ είναι στο 57%.
• Το 77% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε πως αγωνιά για το μέλλον ενώ στις πέντε μεγάλες χώρες της ΕΕ είναι στο 53% και στις ΗΠΑ στο 52%.
• Στο ερώτημα «πόσο ασφαλής νιώθετε στην παρούσα εργασία σας;» σε ποσοστό 24% οι Ελληνες δηλώνουν πολύ ανασφαλείς/ανασφαλείς ενώ τα ποσοστά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι μικρότερα αφού στην Ισπανία είναι στο 19%, στην Ιταλία 18%, στη Γαλλία 17%. 

• Tο 60% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει πως μείωσε τις δαπάνες του το προηγούμενο έτος ενώ ένα επιπλέον 53% ισχυρίζεται πως θα μειώσει τις δαπάνες του περαιτέρω το 2011 (44% των ερωτηθέντων στις 5 μεγάλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους, τους επόμενους 12 μήνες).

• Οι τρεις βασικότεροι λόγοι κατά σειρά σημασίας για τους οποίους οι Ελληνες θα μειώσουν τις δαπάνες τους είναι οι εξής:
 - υπολογίζουν να έχουν χαμηλότερο εισόδημα από μισθούς/ωρομίσθια
 - ανησυχούν πως οι ίδιοι ή κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού τους θα χάσουν τη δουλειά τους
 - πρέπει να εξοφλήσουν τρέχουσες πιστώσεις

• Παράλληλα όμως, αν και οι Ελληνες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση, εντύπωση προκαλεί πως δηλώνουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι Ευρωπαίοι, ότι όταν η κρίση ξεπεραστεί θα αρχίσουν να ξοδεύουν όπως πρώτα.


Αύξηση και μείωση δαπανών ανά κατηγορία προϊόντων
Η έρευνα αναλύει διεξοδικά τα σχέδια των καταναλωτών για αύξηση, σταθεροποίηση ή μείωση των δαπανών τους επόμενους 12 μήνες, ανά 49 κατηγορίες προϊόντων που χωρίζονται σε τρόφιμα και μη-τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα:

• Το 58% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες του στα τρόφιμα έναντι του 7% που δηλώνει ότι θα τις αυξήσει. Το υπόλοιπο 35% ούτε θα τις μειώσει ούτε θα τις αυξήσει.
Ειδικότερα:
- οι κατηγορίες που φαίνεται πως θα πληγούν περισσότερο είναι τα οινοπνευματώδη και οι μπίρες όπου το 71% και 70% των καταναλωτών αντίστοιχα δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους.
-αντίθετα οι κατηγορίες στις οποίες παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών είναι τα φρέσκα φαγητά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπου το 17% των καταναλωτών δηλώνουν πως θα αυξήσουν τις δαπάνες τους.

• Το 65% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες του στα μη-τρόφιμα έναντι του 8% που δηλώνει ότι θα τις αυξήσει. Το υπόλοιπο 27% ούτε θα τις μειώσει ούτε θα τις αυξήσει.
Ειδικότερα:
- οι κατηγορίες που φαίνεται πως θα πληγούν περισσότερο είναι τα κοσμήματα-αξεσουάρ και τα fast food όπου το 76% και 71% των καταναλωτών αντίστοιχα δηλώνουν πως θα μειώσουν τις δαπάνες τους.
-αντίθετα οι κατηγορίες στις οποίες παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών είναι τα παιδικά ρούχα όπου το 16% των καταναλωτών αντίστοιχα δηλώνουν πως θα αυξήσουν τις δαπάνες τους.

• Τα φρέσκα φαγητά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η κατανάλωση στο σπίτι -σε αντιδιαστολή με την διασκέδαση και την κατανάλωση εκτός σπιτιού- είναι οι κατηγορίες οι οποίες φαίνεται πως ευνοούνται περισσότερο από την νέα, πιο συνειδητή-ορθολογική καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Αλλαγή αγοραστικής συμπεριφοράς
Οπως σε κάθε περίοδο όπου παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες και αγοραστικές συμπεριφορές, έτσι και τώρα με την οικονομική κρίση, δημιουργούνται ευκαιρίες και δυνατότητες για αυτούς που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν άμεσα στις σύγχρονες ανάγκες.

• Οι έλληνες καταναλωτές δηλώνουν πως θα αλλάξει η αγοραστική τους συμπεριφορά τους επόμενους 12 μήνες. Οι τρεις πιο σημαντικές αλλαγές κατά σειρά σημασίας είναι οι εξής:
  -θα αναβάλλουν μεγάλα έξοδα τα οποία μπορούν να περιμένουν
  -θα μειώσουν κατά πολύ τα έξοδα τους στα μη-απαραίτητα
  -θα δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για προσφορές και θα αγοράζουν περισσότερα προϊόντα που είναι σε προσφορά
• Οι Ελληνες όταν ψωνίζουν δηλώνουν πως ψάχνουν να εντοπίσουν κυρίως προϊόντα που έχουν σημαντικές τεχνικές διαφορές και προϊόντα που αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα και δίνουν μικρότερη σημασία στη μάρκα.

• Η εκρηκτική διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων είναι αξιοσημείωτη. Οι καταναλωτές επιλέγουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ως ένα τρόπο για να μειώσουν τις δαπάνες τους αναζητώντας καλύτερες τιμές για τις αγορές τους από τα σούπερ-μάρκετ.

• Οι Ελληνες δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο όσο οι Ευρωπαίοι καθώς μόνο το 54% δηλώνει πως εισέρχεται σε αυτό μέσω σταθερού υπολογιστή ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 76% των 5 μεγάλων χωρών της ΕΕ.

Ανάδειξη νέων καταναλωτικών αξιών
Ανάμεσα σε 29 καταναλωτικές αξίες στις πρώτες θέσεις για τον Έλληνα καταναλωτή βρίσκονται κατά σειρά:

• Η αποταμίευση, η υγεία, η σχέση αξίας-χρημάτων (value for money) και η ευθυμία. Σε αντίθεση με την πολυτέλεια και τον πλούτο που βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κλίμακας. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός πως οι Ελληνες αποχωρίζονται πιο δύσκολα σε σχέση με τους Ευρωπαίους τα είδη πολυτελείας γεγονός το οποίο φαίνεται και από την χαμηλότερη πτώση που είχε η σημασία της πολυτέλειας για τους Ελληνες.

• Οι έλληνες καταναλωτές δήλωσαν πως για να εκτονώσουν το άγχος τους προτιμούν να περνούν χρόνο με την οικογένεια τους και με τους φίλους τους.

tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ΔΝΤ μιλάει για επιλεκτική χρεοκοπία και η Κομισιόν ζητάει νέα μέτρα λιτότητας !

- Έκθεση ΔΝΤ: Η σταθερότητα διατηρείται λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ!
- ''Εαν αργήσουν ή δεν πετύχουν οι ιδιωτικοποιήσεις το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο''
- ''Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι υψηλότερη και θα διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο αναμενόταν αρχικά''
- Σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον Ε.Βενιζέλο και τραπεζίτες

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που δείχνουν πως η κατάσταση πλέον είναι οριακή.
Η επιλεκτική χρεοκοπία δεν μπορεί πια να αποκλειστεί, έστω και σε προσωρινή βάση, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, της οποίας η ύφεση θα είναι υψηλότερη και θα κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις.
 
Το ΔΝΤ διαπιστώνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί αλλά ακόμη δεν εφαρμόζονται και εδώ αρχίζουν εφιαλτικά σενάρια:''Το δημόσιο χρέος, προβλέπεται να εκτοξευθεί στο 172% του ΑΕΠ το 2012 και να υποχωρήσει στο 130% του ΑΕΠ το 2020, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει το εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.Ημιτελής δημοσιονομική προσαρμογή, αστοχίες στις ιδιωτικοποιήσεις ή καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσει το χρέος σε επίπεδα που δεν θα είναι βιώσιμο".
 
Σοκ και δέος όμως είναι οι λέξεις που περιγράφουν την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας.
 
Η Κομισιόν ξεχωρίζει την περίπτωση της Ελλάδας από τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης χαρακτηρίζοντας την «πιο περίπλοκη», λόγω του υψηλού χρέους και του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας, και ως λύση ζητάει νέα μέτρα λιτότητας:''Ενώ η Ελλάδα έχει εμφανίσει αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι στιγμής, το συνολικό πρόγραμμα είναι πιο περίπλοκο λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους της χώρας και του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της.Οι δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με ένταση''.
 
Στον απόηχο αυτών των ειδήσεων συζήτησαν τις εξελίξεις με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών Ε.Βενιζέλος και οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Β.Ράπανος και Α.Ταμβακάκης.

newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Δώστε πίσω το εφάπαξ και γυρίστε στη δουλειά"


Αλαλούμ επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία ζητούν επιστροφή εφάπαξ από ασφαλισμένους που πήραν σύνταξη... κατά λάθος.
Μάλιστα φτάνουν στο σημείο να τους ζητούν να επιστρέψουν πίσω στη δουλειά ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί αφού ακόμα θολό είναι το τοπίο για το καθεστώς των πλασματικών ετών για ταχύτερη συνταξιοδότηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μισθωτής της ΔΕΗ, η οποία πήρε μειωμένη σύνταξη την 1η Μαρτίου 2011. Η γυναίκα ήταν τότε 59 ετών, 8 μηνών και 20 ημερών. Τα συντάξιμα χρόνια της ήταν 25 και 3 μήνες, ενώ εξαγόρασε τον πλασματικό χρόνο ανατροφής παιδιού ανεξαρτήτως ηλικίας.
Όμως όπως αναφέρει η εφημερίδα, τώρα της έστειλαν επιστολή να γυρίσει στη δουλειά και να επιστέψει το εφάπαξ, γιατί δεν μπορεί να φύγει με μειωμένη σύνταξη παρά μόνο όταν γίνει 61 ετών!
Όπως προκύπτει από σχετική αλληλογραφία με τις υπηρεσίες του ΙΚΑ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση (στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας) για τους όρους και τις προϋποθέσεις αναγνώρισης πλασματικού χρόνου παιδιών.
"Με τις διατάξεις του ν. 3655/2008 παρέχεται στις μητέρες ασφαλισμένες όλων των οργανισμών κύριας ασφάλισης (εκτός του ΟΓΑ) η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε παιδί και μέχρι τα τρία, που αποκτώνται από 1/1/2000 και εφεξής.
Ο πλασματικός αυτός χρόνος συνυπολογίζεται - υπό προϋποθέσεις - για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος ή για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Το δικαίωμα αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου ασκείται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για πλήρη σύνταξη γήρατος - και όχι για μειωμένη πλην κάποιων εξαιρέσεων όπως η 37ετία, οι 4.500 ημέρες ασφάλισης, για μητέρες ανηλίκων κ.ά....Το ίδιο έγγραφο του ΙΚΑ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πλασματικός χρόνος δεν συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος", τονίζεται χαρακτηριστικά.
Στον νέο νόμο παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς έως πέντε πλασματικών ετών για τη γέννηση παιδιών και στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, με τις αναγνωρίσεις πλασµατικών χρόνων, που το 2015 θα φτάνουν τα 7 στον ιδιωτικό τοµέα και τα 12 στον δηµόσιο, οι ασφαλισµένοι θα µπορούν να συνταξιοδοτηθούν µε χαµηλότερα όρια ηλικίας από αυτά που προβλέπουν οι τελευταίοι ασφαλιστικοί νόµοι.
Επισημαίνεται ότι τα νέα πλασματικά χρόνια μπορούν να τα αξιοποιήσουν όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/2011.
Έτσι από την 1η/1/2011 μπορούν να αναγνωρίσουν:
*Τέσσερα έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το 2011.
*Πέντε έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το 2012.
*Εξι έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το 2013.
*Επτά έτη, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν το 2014 και εφεξής.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

NYTimes: Από τον Γεώργιο στον Ανδρέα και μετά στον Γιώργο Παπανδρέου

Αφιέρωμα στη «δυναστεία» Παπανδρέου, από την οποία προήλθαν τρεις πρωθυπουργοί που κυριάρχησαν στη Μεταπολεμική Ελλάδα φιλοξενούν οι New York Times. Μάλιστα, τις διαφορές των Παπανδρέου και την αποστολή ενός εκάστου τις αναδεικνύει ο αδερφός του σημερινού πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου
Τρεις πρωθυπουργοί σε μία φωτογραφία
Ο νυν πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ένα από τα μεγαλύτερα έργα που καλείται να κάνει είναι να διαλύσει το ελληνικό κράτος πρόνοιας, που σε μεγάλο βαθμό έχει δημιουργηθεί από τον πατέρα του, Ανδρέα.
«Αυτή είναι η στιγμή του» δηλώνει ο Νίκος Παπανδρέου από το ηλιόλουστο γραφείο του στο ίδρυμα «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου» , διευκρινίζοντας βέβαια ότι η θητεία του αδελφού του εξελίσσεται στη χειρότερη στιγμή για την ελληνική ιστορία. Δίπλα στο γραφείο του, δεσπόζει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που δείχνει τις τρεις γενιές των πρωθυπουργών της οικογένειας.
Η φωτογραφία δείχνει τον πατριάρχη της οικογένειας, Γεώργιο Παπανδρέου, που πέθανε το 1968, τελώντας υπό στρατιωτική κράτηση. Δίπλα του, ο γιος του Ανδρέας, κρατώντας μια πίπα στο χέρι, ο «χαρισματικός αμερικανοτραφής οικονομολόγος», όπως αναφέρει η εφημερίδα.  
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε ήρωας όταν εξορίστηκε από την Ελλάδα από τη στρατιωτική Χούντα και ως πρωθυπουργός τη δεκαετία του 1980, πρωτοστάτησε στην ανακατανομή του πλούτου. Ωστόσο, αύξησε κατά πολύ το δημόσιο χρέος της χώρας, που το πήρε στο 20% του ΑΕΠ όταν ανέλαβε την εξουσία και το παρέδωσε φουσκωμένο σε ποσοστό πάνω από 80% στο τέλος της δεύτερης θητείας του, το 1989.
Στην ίδια φωτογραφία, υπάρχει κι ο Γιώργος Παπανδρέου, που τότε ήταν 10 ετών. «Σήμερα, ο 59χρονος πρωθυπουργός, που εξελέγη τον Οκτώβριο του 2009, αναγκάστηκε να επιβάλλει μέτρα λιτότητας που θα βάλουν τέλος σε πολλές από τις κοινωνικές παροχές του πατέρα του», σημειώνουν οι New York Times.  
Αμφιβολίες για τις ικανότητες του Γ. Παπανδρέου
Στην Ευρώπη, οι υπουργοί Οικονομικών, δεν κατάφεραν στο Eurogroup να επιλύσουν τα βασικά ζητήματα και να καταλήξουν στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα διερωτώνται αν ο σημερινός πρωθυπουργός έχει την ικανότητα και τις απαιτούμενες επικοινωνιακές δεξιότητες για να πείσει τους πολίτες ότι οι περικοπές που ζητούν οι Βρυξέλλες είναι επιβεβλημένες. Ωστόσο, ο Νίκος Παπανδρέου, υποστηρίζει ότι ο αδελφός του μπορεί να τα καταφέρει.
«Όπως εξελίσσονται τα γεγονότα, η ιστορία της οικογένειας Παπανδρέου θα μπορούσε να έχει γραφτεί από τον Σοφοκλή. Όπως στις καλύτερες τραγωδίες, οι Παπανδρέου είναι γεμάτοι από αντιφάσεις και ασάφειες».
Σοσιαλιστής ηγέτης ή δημαγωγός;
Ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, που πέθανε το 1996, έναςσοσιαλιστής ηγέτης που χρησιμοποίησε τις δημόσιες δαπάνες διευρύνοντας την αστική τάξη της Ελλάδας και δημιουργώντας στους Έλληνες αίσθημα υπερηφάνειας και εμπιστοσύνης; Ή ήταν έναςσκανδαλώδης δημαγωγός που επιβάρυνε δυσβάστακτα και δημιούργησε ένα τεράστιο κράτος, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση πτώχευσης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα.
«Περιέργως, η Αθήνα δεν έχει ούτε ένα άγαλμα ή μνημείο στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ το ίδρυμα «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου», που εποπτεύει ο γιος του, Νίκος, στηρίζεται στα κονδύλια της ΕΕ και τις ιδιωτικές εισφορές», αναφέρει το δημοσίευμα.
Μία από τις λίγες φορές που ο γιος του, Γιώργος αναφέρθηκε δημοσίως στον πατέρα του, ήταν για να υπενθυμίσει μια δήλωσή του, στις αρχές του 1990: «Ή θα εξαφανίσουμε το χρέος ή το χρέος θα εξαφανίσει τη χώρα».
Παρότι τα greek statistics, ο εκτοχιασμός του χρέους και το υπερβολικό έλλειμμα ήταν επιτεύγματα της προηγούμενης διακυβέρνησης, λίγοι αμφισβητούν ότι αυτή η έκρηξη δανεισμού της Ελλάδας ξεκίνησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Πάντως, ο γιος του Νίκος, έχει τη δική του άποψη για το ζήτημα. «Ναι, το χρέος ανέβηκε, αλλά υπήρξαν οφέλη. Φτιάχτηκαν νοσοκομεία και υπήρξε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Το εισόδημα αυξήθηκε και μαζί με τις ελπίδες των πολιτών».
Στα βιβλία του, ο Νίκος Παπανδρέου περιγράφει τον πατέρα του ως απόμακρο, συχνά απόντα, με έντονα συγκρουσιακά χαρακτηριστικά και πάθη.
Όμως, στη σημερινή Αθήνα, που έχει τυλιχθεί στις διαμαρτυρίες και στο φόβο, είναι πολλοί αυτοί που ρίχνουν το φταίξιμο για την κατάσταση στον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού.
«Ο Ανδρέα Παπανδρέου διέφθειρε τους Έλληνες και δημιούργησε μια κουλτούρα που στηρίχθηκε στην επιβίωσή τους, χωρίς να τους δίνει κίνητρα για να δουλέψουν ή να αναλάβουν κινδύνου», δήλωσε οΙάσωνας Μανωλόπουλος, επικεφαλής hedge fund.
«Στο παρελθόν ο Γιώργος δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός»
Από την άλλη πλευρά, αναφέρουν οι New York Times, ο σημερινός πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είναι μάλλον πιο άτολμος από τον πατέρα του, ούτε διαθέτει τις φιλοδοξίες του. «Μου έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός», υποστηρίζει ο Νίκος Παπανδρέου.
«Παιδί» της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα με τον Νίκο Παπανδρέου, ο σημερινός πρωθυπουργός είναι πιο ιδεαλιστής από τον πατέρα του και επιδιώξει τη συναίνεση, εκεί που ο Ανδρέας ζητούσε τις συγκρούσεις. Ωστόσο, ο Νίκος Παπανδρέου εμφανίζεται βέβαιος ότι ο αδερφός του μπορεί να κάνει αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα.
«Ο Ανδρέας μπορεί να το πουλούσε καλύτερα σε πρώτη φάση, όμως στη συνέχεια θα δίσταζε. Αλλά ο Γιώργος δεν θα υποχωρήσει μέχρι τέλους στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Νίκος Παπανδρέου.
Επιφυλακτικός και άτολμος ο Γιώργος
Πάντως η άποψή του δεν συναντά πολλούς υποστηρικτές, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, σε αντίθεση με τον πατέρα του, είναι επιφυλακτικός. Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν θέλει να εκτελέσει το Μνημόνιο, ενώ ορισμένοι αμφιβάλλουν για τις επικοινωνιακές του ικανότητες.
«Ο Αντρέας συγκινούσε το κοινό αίσθημα» δηλώνει στην εφημερίδα ηΛούκα Κατσέλη, σημειώνοντας ότι η παρούσα διακυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει στους πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει. Ένας παλαιός σύμβουλος του Αντρέα Παπανδρέου, ο Θεόδωρος Στάθηςαναφέρει ότι το μεγάλο λάθος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ του 1980 ήταν ότι έχτισαν ένα τεράστιο κράτος που δεν μπορούσε να καλύψει τα έξοδά του.
Ο κ. Στάθης εξακολουθεί ακόμη να κρατά επαφή με την οικογένεια Παπανδρέου που διαμένει στο Καστρί. Αναφερόμενος στις διαφορές του Ανδρέα και του Γιώργου Παπανδρέου, αναφέρει: «Ο Γιώργος είναι έντιμος και ηθικός χαρακτήρας. Αλλά έχασε χρόνο. Ο Ανδρέας θα το είχε δει νωρίτερα. Θα είχε κινηθεί γρηγορότερα και θα είχε πάρει πολύ πιο τολμηρά μέτρα.

newscode.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 13 Ιουλίου

1922: Αρχίζει η μεγάλη τουρκική αντεπίθεση στο μέτωπο Αφιόν Καραχισάρ - Εσκί Σεχίρ, που θα καταλήξει στη Μικρασιατική Καταστροφή.

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος καταργεί την ελευθεροτυπία.

1930: Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ξεκινά στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης με τον αγώνα Γαλλίας - Μεξικού (4-1). Ο γάλλος Λισιέν Λοράν πετυχαίνει το πρώτο γκολ στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων.

1939: Ο Φρανκ Σινάτρα κάνει το ντεμπούτο του στη δισκογραφία.

1942: Γεννήθηκε ο Χάρισον Φορντ, αμερικανός ηθοποιός.

1942: Γεννήθηκε ο Ρότζερ ΜακΓκουίν, αμερικανός κιθαρίστας, ηγετική φυσιογνωμία των «Byrds».

1944: Γεννήθηκε ο Έρνε Ρούμπικ, ούγγορς γλύπτης και καθηγητής αρχιτεκτονικής, γνωστός για το παζλ του «Κύβος του Ρούμπικ».

1965: Πέθανε ο Φώτης Κόντογλου, αγιογράφος και λογοτέχνης από τις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας.

1985: Διεξάγεται ταυτόχρονα στη Φιλαδέλφεια και το Λονδίνο το κοντσέρτο με την επωνυμία «Live Aid», που ως σκοπό έχει να συγκεντρώσει την προσοχή του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και χρήματα, για τους λιμοκτονούντες κατοίκους της Αφρικής. Εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, ο Μικ Τζάγκερ, η Τίνα Τάρνερ, η Μαντόνα, ο Μπομπ Nτίλαν και ο Πολ ΜακΚάρτεϊ. Ψυχής της εκδήλωσης είναι ο τραγουδιστής των «Boomtown Rats» Μπομπ Γκέλντοφ.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΜΟΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ...

Μια καλά σχεδιασμένη Συνταξιοδότηση

Έξω από το Bristol Zoo της Αγγλίας υπάρχει ένα πάρκινγκ για 150 αυτοκίνητα και 8 λεωφορεία. Για 35 χρόνια, τα τέλη στάθμευσης του διαχειριζόταν ένας πολύ ευχάριστος υπάλληλος. Τα τέλη αυτά ήταν: £1 για τα αυτοκίνητα ($ 1,40), £5 για λεωφορεία (περίπου $ 7). Μια μέρα, μετά από 35 χρόνια στα οποία ποτέ δεν έλειψε, ούτε για μια ημέρα, από την εργασία του, πολύ απλά δεν ξαναεμφανίστηκε. Έτσι η Διαχείριση του ζωολογικού κήπου κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε να τους στείλουνε άλλον υπάλληλο στάθμευσης. Το Συμβούλιο έκανε κάποια έρευνα και απάντησαν ότι το πάρκινγκ ήταν ευθύνη του ίδιου του ζωολογικού κήπου. Ο ζωολογικός κήπος ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι ο υπάλληλος ήταν υπάλληλος του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο απάντησε, ότι ο υπάλληλος δεν υπήρξε ποτέ στην κατάσταση μισθοδοσίας του Δήμου. Εν τω μεταξύ, αραγμένος στη βίλα του, κάπου στις ακτές της Ισπανίας ήταν ο άνθρωπος που είχε προφανώς εγκαταστήσει ένα μηχάνημα εισιτήριων εντελώς μόνος του και που απλώς άρχισε να εμφανίζεται κάθε μέρα, μαζεύοντας τα τέλη στάθμευσης, υπολογίζεται περίπου 560 δολάρια την ημέρα - για 35 χρόνια. Υποθέτοντας 7 ημέρες την εβδομάδα, το ποσό αυτό ανέρχεται σε πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια! Και κανείς δεν γνωρίζει καν το όνομά του............


ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΟΥΒΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΛΕΒΑ....!!!!!!!!!!!

Από e-mail αναγνώστη μας
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ψέμα - ψέμα μας πήγε στη χρεοκοπία και ποιεί τη νήσσαν !

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του προϋπολογισμού στο α' εξάμηνο του 2011 αναδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο το απίστευτο έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου!

Σχεδόν κατά 50% διευρύνθηκε η «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, μέσα σε ένα μόλις μήνα: από 3,2 δισ. ευρώ το Μάιο σε 4,53 δισ. τον Ιούνιο! Η απόκλιση αυτή αναδεικνύει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο το γεγονός ότι οι βασικές παραδοχές του προϋπολογισμού που συνέταξε ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν πλασματικές.

Έτσι, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έπληξαν το σύνολο των συνεπών φορολογουμένων από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα, τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα! Καθίζηση σημείωσαν συνολικά στο α' εξάμηνο οι εισπράξεις του Δημοσίου. Στα κρατικά ταμεία, τα καθαρά δημόσια έσοδα που μπήκαν (από φόρους κλπ) ήταν 3,26 δισ. ευρώ λιγότερα από το στόχο.

Αντιθέτως, οι δαπάνες ξέφυγαν και ξεπέρασαν το στόχο κατά 1,27 δισ. ευρώ.

Συνολικά, η «μαύρη τρύπα» που άνοιξε στο εξάμηνο έφτασε έτσι στα 4,53 δισ. ευρώ, έναντι 3,2 δισ. στο πεντάμηνο.

Την τραγική ανικανότητα του κ. Παπακωνσταντίνου πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες με τα οδυνηρά μέτρα που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο.

Κι όμως, αυτός ο άνθρωπος είναι ακόμη στην κυβέρνηση…



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το επικίνδυνο παιχνίδι της Γερμανίας


Την ώρα που στην Ελλάδα ακούγεται πλέον δυνατά το σενάριο της "επιλεκτικής" χρεοκοπίας και η Ιταλία έχει μπει στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, η Γερμανία εξακολουθεί να παίζει με τη φωτιά, κάνοντας παιχνίδι καθυστερήσεις.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε ότι υπάρχει σχέδιο για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.
Την Πέμπτη, Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν δηλώσει στο Reuters ότι πρόκειται να γίνει Σύνοδος Κορυφής στις 15 Ιουλίου λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Υπέρ της έκτακτης συνόδου τάσσεται και η Γαλλία ώστε να κατευναστούν οι αγορές.
Κριτική στη γερμανική κυβέρνηση άσκησε ο πρώην υπ. Οικονομικών Χανς Άιχελ για επιφυλακτική στάση στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
"Η γερμανική φωνή έχει τεράστιο βάρος αντίστοιχο με το οικονομικό μας βάρος", είπε ο κ. Άιχελ στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σημείωσε ότι "η Ευρώπη περιμένει την ανάληψη ηγετικής ευθύνης από τη Γερμανία, αλλά δυστυχώς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί".
Πρόταση για επαναγορά ομολόγων
Πρόγραμμα ευρείας επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα σε χαμηλή τιμή "ντάμπινγκ" με τη στήριξη της Ευρωζώνης είναι στο τραπέζι των συζητήσεων για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση της εφημερίδας Financial Times Deutschland.
Το υπό συζήτηση σχέδιο προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο θα επαναγοράσει στη δευτερογερνή αγορά ομόλογα στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Τα απαιτούμενα κεφάλαια θα διατεθούν στην Ελλάδα από τον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας EFSF.
Σύμφωνα με την 'FTD', μια μεγάλη πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν ότι ένα τέτοιο μέτρο για τα ελληνικά ομόλογα θα αξιολογηθεί ως "επιλεκτική πτώχευση".
Μπλέσιγκ: "Λύση η αναδιάρθρωση χρέους"
Ο πρόεδρος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ τάσσεται υπέρ της ταχείας αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.
"Η αβεβαιότητα και δυσπιστία των πιστωτών ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες, γι' αυτό και πρέπει να υπάρξει για την Ελλάδα διαφορετική λύση", είπε ο κ. Μπλέσινγκ στην εφημερίδα Bild.
Ο κ. Μπλέσινγκ θεωρεί μη ρεαλιστικά τα σχέδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
Την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είχε ζητήσει ο πρόεδρος Commerzbank και με χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter.
Ο κ. Μπλέσινγκ πρότεινε διαγραφή του 30% του ελληνικού χρέους και ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα τριακονταετούς διάρκειας με επιτόκιο 3,5%.
Τα νέα ομόλογα θα πρέπει να έχουν την εγγύηση της Ευρωζώνης και το μοντέλο θα πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να διευκολύνει, σε περίπτωση που χρειαστεί, και την Πορτογαλία και Ιρλανδία, υποστήριξε ο κ. Μπλέσινγκ.
Με τον τρόπο αυτό το συνολικό χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί από 250 δις στα 170 δις ευρώ. Ο κ. Μπλέσινγκ συνεκτιμά ότι αυτό το μέτρο θα εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως στάση πληρωμών (Default) εκ μέρους της Ελλάδας.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Όταν η Αρχαία Ολυμπία χτυπήθηκε από δυνατό τσουνάμι !

Οι ισχυροί σεισμοί σε συνδιασμό με τις πλημμύρες του ποταμού Κλαδέου και την καθίζηση του εδάφους από τις πλαγιές του Κρονίου λόφου, ήταν μέχρι σήμερα οι αιτίες για τις καταστροφές του αρχαίου λατρευτικού χώρου της Ολυμπίας που είχαν σαν αποτέλεσμα να θαφτεί το ιερό αρκετά μέτρα κάτω από τη γη.
Τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την καταστροφή της Αρχαίας Ολυμπίας
Σύμφωνα ωστόσο με ο, τι γνωρίζαμε ως σήμερα η αιτία της οριστικής καταστροφής του ιερού ήταν δύο μεγάλοι σεισμοί, που έγιναν το 522 και το 551 μ. Χ. και είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των οικοδομημάτων, μεταξύ των οποίων και του ναού του Δία. Η συνέχεια της θεωρίας θέλει το χώρο να καλύπτεται από τους πλημμυρισμένους ποταμούς Αλφειό και Κλαδέο αλλά και από τις κατολισθήσεις του Κρονίου λόφου.
Ο τόπος όλος, μαζί και τα ερείπια, καλύφθηκε τότε από επίχωση, που έφθανε τα επτά μέτρα. Αυτά ως τις πρώτες ανασκαφές, που έγιναν το 1829 από τη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στην Πελοπόννησο, με επικεφαλής το στρατηγό Μεζόν, που αποκάλυψε τμήματα του ναού, πολλά από τα οποία μάλιστα μεταφέρθηκαν στο Λούβρο.
Η έρευνα που ανατρέπει τα δεδομένα
Ο δρ Αντρεας Βετ, μέλος του Γεωγραφικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου «Johannes Gutenberg» του Μάιντς, έρχεται τώρα να δώσει μία νέα εκδοχή. Μετά από γεωμορφολογικές και γεωαρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή της Ολυμπίας, οδηγήθηκε στην υπόθεση ότι αιτία της καταστροφής του λατρευτικού χώρου δεν ήταν ένας ή περισσότεροι σεισμοί, αλλά μια σειρά από τσουνάμι.
Με βασικό ερευνητικό αντικείμενο τα παλαιοτσουνάμι των τελευταίων 11.000 ετών στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου, ο δρ Βετ συμπεριέλαβε στην τελευταία του έρευνα και τη μελέτη του υπεδάφους της αρχαίας Ολυμπίας.
Τα συμπεράσματά του, εντυπωσιακά! Σύμφωνα με αυτά, η σύνθεση των ιζημάτων στην περιοχή δεν ταιριάζει γεωμορφολογικά στον ποταμό Κλαδέο. Τμήματα κοχυλιών και κελύφη μικροοργανισμών που βρέθηκαν , καθώς και ίχνη πρωτόζωων που εντοπίζονται σε ιζήματα και η μελέτη τους επιτρέπει την ανασύσταση των αρχαίων θαλασσών και παλαιοπεριβαλλόντων, αποτελούν ενδείξεις θαλάσσιας προέλευσης της καταστροφής του ιερού.
Το τσουνάμι του 6ου αι. μ.Χ!
Συγκεκριμένα, ο Βετ πιστεύει ότι ένα τσουνάμι τον 6ο αι. μ.Χ., αφού είχαν προηγηθεί άλλα κατά τα προηγούμενα 7.000 χρόνια, έφτασε στην Ολυμπία, παρά τη θέση της σε ύψος 33 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, πλημμύρισε τη στενή κοιλάδα του Αλφειού, όπου και οι εκβολές του ποταμού Κλαδέου, και το ιερό της Ολυμπίας. «Η Ολυμπία κατά τους αρχαίους χρόνους δεν απείχε 22 χιλιόμετρα από τη θάλασσα όπως σήμερα, αλλά η ακτή ήταν οκτώ, ίσως και περισσότερα χιλιόμετρα, πιο βαθιά στην ενδοχώρα», υποστηρίζει ο καθηγητής.
Οι σωριασμένοι κίονες κρύβουν το μυστικό;
Οπως διαπίστωσε, η σύνθεση των αποθέσεων γύρω από την Ολυμπία ταυτίζεται με εκείνη των αποθέσεων παλαιο- τσουνάμι στην κοιλάδα του Αλφειού. Αποκλείει το ενδεχόμενο ένας σεισμός να κατέστρεψε την αρχαία Ολυμπία, γιατί σε αυτή την περίπτωση οι σπόνδυλοι των κιόνων του Ναού του Διός που είναι σωριασμένοι στο έδαφος (στη φωτογραφία), θα έπρεπε να βρίσκονται ο ένας επάνω στον άλλο.
Τα αποτελέσματα διαφόρων ιζηματολογικών, γεωχημικών, γεωμορφολογικών και γεωαρχαιολογικών αναλύσεών του υποστηρίζουν τη νέα υπόθεση για το τσουνάμι της Ολυμπίας. Αναλύσεις που αφορούν την προέλευση και την ηλικία των μικροοργανισμών καθώς και οι χρονολογήσεις των ιζημάτων συνεχίζονται, ενώ ο Αντρεας Βετ θα παρουσιάσει τη θέση του σε διεθνή επιστημονικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Κόρινθο τον Σεπτέμβριο του 2011, σχετικά με τις ενεργές τεκτονικές πλάκες, τους σεισμούς και τη γεωλογία, την αρχαιολογία και τη μηχανική.
H άποψη των ελλήνων επιστημόνων για την νέα θεωρία
Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Μαριολάκος, μιλώντας στο «Βήμα» δήλωσε ότι κρατά επί του παρόντος, και ώσπου να πληροφορηθεί όλα τα στοιχεία της μελέτης, στάση αναμονής. «Εχουν γίνει τσουνάμι στο Ιόνιο εξ αιτίας μεγάλων σεισμών στη θάλασσα, στα νότια της Πελοποννήσου μάλιστα στην Ελαφόνησο συγκεκριμένα, έχω παρατηρήσει ίχνη από τέτοιο φαινόμενο, αλλά για την Ολυμπία που βρίσκεται τόσο βαθιά στην ξηρά, διατηρώ επιφυλάξεις», λέει.
Οσο για το επιχείρημα, που διατυπώνει ο γερμανός καθηγητής για τον τρόπο πτώσης των σπόνδυλων του ναού, πιστεύει ότι αν υπήρξε τσουνάμι, θα έπρεπε να έχουν πέσει με διαφορετική φορά.
pyles.tv
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...