Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Το επικίνδυνο παιχνίδι της Γερμανίας


Την ώρα που στην Ελλάδα ακούγεται πλέον δυνατά το σενάριο της "επιλεκτικής" χρεοκοπίας και η Ιταλία έχει μπει στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, η Γερμανία εξακολουθεί να παίζει με τη φωτιά, κάνοντας παιχνίδι καθυστερήσεις.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε ότι υπάρχει σχέδιο για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.
Την Πέμπτη, Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν δηλώσει στο Reuters ότι πρόκειται να γίνει Σύνοδος Κορυφής στις 15 Ιουλίου λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Υπέρ της έκτακτης συνόδου τάσσεται και η Γαλλία ώστε να κατευναστούν οι αγορές.
Κριτική στη γερμανική κυβέρνηση άσκησε ο πρώην υπ. Οικονομικών Χανς Άιχελ για επιφυλακτική στάση στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
"Η γερμανική φωνή έχει τεράστιο βάρος αντίστοιχο με το οικονομικό μας βάρος", είπε ο κ. Άιχελ στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σημείωσε ότι "η Ευρώπη περιμένει την ανάληψη ηγετικής ευθύνης από τη Γερμανία, αλλά δυστυχώς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί".
Πρόταση για επαναγορά ομολόγων
Πρόγραμμα ευρείας επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα σε χαμηλή τιμή "ντάμπινγκ" με τη στήριξη της Ευρωζώνης είναι στο τραπέζι των συζητήσεων για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση της εφημερίδας Financial Times Deutschland.
Το υπό συζήτηση σχέδιο προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο θα επαναγοράσει στη δευτερογερνή αγορά ομόλογα στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Τα απαιτούμενα κεφάλαια θα διατεθούν στην Ελλάδα από τον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας EFSF.
Σύμφωνα με την 'FTD', μια μεγάλη πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν ότι ένα τέτοιο μέτρο για τα ελληνικά ομόλογα θα αξιολογηθεί ως "επιλεκτική πτώχευση".
Μπλέσιγκ: "Λύση η αναδιάρθρωση χρέους"
Ο πρόεδρος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ τάσσεται υπέρ της ταχείας αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.
"Η αβεβαιότητα και δυσπιστία των πιστωτών ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες, γι' αυτό και πρέπει να υπάρξει για την Ελλάδα διαφορετική λύση", είπε ο κ. Μπλέσινγκ στην εφημερίδα Bild.
Ο κ. Μπλέσινγκ θεωρεί μη ρεαλιστικά τα σχέδια για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
Την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είχε ζητήσει ο πρόεδρος Commerzbank και με χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter.
Ο κ. Μπλέσινγκ πρότεινε διαγραφή του 30% του ελληνικού χρέους και ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα τριακονταετούς διάρκειας με επιτόκιο 3,5%.
Τα νέα ομόλογα θα πρέπει να έχουν την εγγύηση της Ευρωζώνης και το μοντέλο θα πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να διευκολύνει, σε περίπτωση που χρειαστεί, και την Πορτογαλία και Ιρλανδία, υποστήριξε ο κ. Μπλέσινγκ.
Με τον τρόπο αυτό το συνολικό χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί από 250 δις στα 170 δις ευρώ. Ο κ. Μπλέσινγκ συνεκτιμά ότι αυτό το μέτρο θα εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως στάση πληρωμών (Default) εκ μέρους της Ελλάδας.

news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...