Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Εκλογές ζητά ο Σαμαράς και ρίχνει την ευθύνη για το ναυάγιο στον πρωθυπουργό


Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι αρχικά ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε την πρόταση αλλά εν συνεχεία την απέρριψε για να καλύψει το εσωτερικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο ΠΑΣΟΚ.



Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα ανέφερε στην δήλωσή του: «Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του και ο λαός μπορεί να κρίνει. Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια. Στη ΝΔ συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής. Και αλλαγή πλέον του ίδιου του πολιτικού σκηνικού. Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο ελληνικός λαός».

Αναφέρει ακόμη ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και ότι ο κ. Παπανδρέου αρχικά δέχθηκε και τελικά το απέρριψε. «Έτσι χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Όπως τόνισε απέρριψε τελικά την πρόταση του κ. Σαμαρά, καθώς αντιμετώπισε όπως είπε σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματός του για να καταλήξει ότι αυτό που έλεγε ο πρωθυπουργός ότι δεν τον ενδιαφέρει η καρέκλα, τελικά δεν αληθεύει. 



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τελικά κάτι ήξερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και έκανε υποχωρήσεις στο Μεσοπρόθεσμο

Τελικά η ιστορία και το διάγγελμα του πρωθυπουργού δικαίωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου αν και φαινόταν πως δεν είχε καμία ενημέρωση.


Την ώρα που το πολιτικό σκηνικό της χώρας είχε πάρει φωτιά με την πρόταση για Οικουμενική κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό, ο κ. Παπακωνσταντίνου βρισκόταν στο ΚΤΕ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και μία δήλωσή του προκάλεσε την έκπληξη των βουλευτών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πιθανότατα δεν γνώριζε καν τις εξελίξεις και απευθυνόμενος προς τον κ. Κεφαλογιάννη, τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της, φέρνει το νομοσχέδιο και ακολουθεί κανονικά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Όλα τα άλλα είναι δημοσιογραφικά κουτσομπολιά", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, τελικά τα πράγματα δεν ήταν έτσι ακριβώς καθώς όπως έδειξε η εξέλιξη των πραγμάτων ο κ. Παπακωνσταντίνου μάλλον ήξερε και δικαίως έλεγε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της.

Και με αφορμή αυτό και παρά την έκπληξη των βουλευτών, ο κ. Παπακωνσταντίνου συνέχιζε να παρουσιάζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κάνοντας όμως γενναίες υποχωρήσεις στα αρχικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε στην ΚΤΕ τα εξής:

Το αφορολόγητο αναφορικά με τον κεφαλικό φόρο παραμένει στις 12.000 ευρώ κι από κει και πέρα κλιμακώνεται ως εξής:

- Για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 η έκτακτη εισφορά θα είναι 1%.
- Για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 η έκτακτη εισφορά θα είναι 2%
- Για εισοδήματα από 50.000 και πάνω η έκτακτη εισφορά θα είναι 3%

Ακόμη διατηρείται το αφορολόγητο για κατοικία έως 200.000 ευρώ ανά άτομο. Επίσης, αναστέλλεται χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, η εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Καθιερώνεται έλεγχος πόθεν έσχες για όλους όσοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα και άρση τραπεζικού απορρήτου

Τέλος, θα φορολογηθούν όλα τα χρήματα που έχουν φύγει στο εξωτερικό τα τελευταία 5 – 10 χρόνια.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ναυάγησε η... κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας»


Ανασχηματισμός αύριο και μετά ψήφος εμπιστοσύνης

Ευθείες βολές προς την αξιωματική αντιπολίτευση απεύθυνε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι εδώ και 20 μήνες «η χώρα έχει μείνει όρθια».


Ο πρωθυπουργός μίλησε για «εθνικό και όχι κομματικό καθήκον» τονίζοντας ότι μετά από πολλές προσπάθειες σήμερα «επανήλθα με νέες προτάσεις συνεννόησης προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων».


Όπως τόνισε, όμως, «η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους εθνικής ευθύνης», διευκρινίζοντας ότι «τέθηκαν όροι που δεν γίνεται να γίνουν δεκτοί».


«Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των αποφάσεων μας», είπε τονίζοντας ότι «αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή».
Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση.

Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας.

Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων. Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας.

Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών. Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας.

Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό. Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση.

Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα. Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης.

Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.
Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες.
Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα.

Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον Ελληνικό λαό.

Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Είναι ώρα ευθύνης».



newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τι θα γίνει αν παραιτηθεί η κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας αναλαμβάνει ρόλο ρυθμιστή στην ανάδειξη νέας κυβέρνησης ή στη διαδικασία προσφυγής στις κάλπες, στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει να αποχωρήσει από τη θέση του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το άρθρο 38 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την κυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της, κατά το άρθρο 84.

Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός της παραιτούμενης κυβέρνησης είναι αρχηγός ή εκπρόσωπος κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών -όπως δηλαδή ισχύει και στην περίπτωση του κυβερνώντος κόμματος-, τότε η συνέχεια προβλέπεται από το άρθρο 37παράγραφος 3 εδάφιο γ’.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής.

Αν δεν τελεσφορήσει, ο πρόεδρος της Βουλής παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και, αν δεν τελεσφορήσει και αυτή, τότε απευθύνεται στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Σημειώνεται πως κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Εάν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και, σε περίπτωση αποτυχίας, αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Σε ένα δεύτερο σενάριο, που θα ήθελε την παραίτηση μόνο του πρωθυπουργού και όχι συνολικά της κυβέρνησης, τότε η συνέχεια καθορίζεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 38.

Αναλυτικά, αν ο πρωθυπουργός παραιτηθεί, ή αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος πρωθυπουργός, εφόσον αυτό διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Η πρόταση γίνεται το αργότερο σε τρεις ημέρες από την παραίτηση…



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έκτακτα δελτία για την Ελλάδα


Μιλούν για την κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας»

Το γύρο του κόσμου έκαναν σήμερα οι εξελίξεις στο Σύνταγμα, οι οποίες πλέον αντικαταστάθηκαν με έκτακτα δελτία για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ήδη το Reuters και το BBC ενημερώνουν με τηλεγραφήματα για την πιθανότητα εξόδου του Γιώργου Παπανδρέου από την κυβέρνηση, καθώς και για τα σενάρια κυβέρνησης «Εθνικής Σωτηρίας».

Το BBC υπογραμμίζει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Έχουνε γνώσιν οι φύλακες» ή περι «Αγανακτισμένων»


Στην σύγχρονη Αμερική όταν περιμένουν σημαντικές εξελίξεις συνήθως εμφανίζεται απ’ το πουθενά ο Κίσινγκερ και δίνει καμιά στημένη συνέντευξη ή κάνει ένα σχόλιο σε εθνικό δίκτυο, έτσι ώστε να πάρουν γραμμή τα ΜΜΕ για το τι θα ακολουθήσει … 40 χρόνια μάστορας έχει ψήσει …
Στην Ελλάδα το ρόλο του Κίσινγκερ έχει παίξει κατά καιρούς ο επίτιμος της ΝΔ (ο undead βρε) όταν κυβερνούσε η επάρατος, ενώ απ’την πλευρά του ΠΑΣΟΚ έχουμε πληθώρα δελφίνων : Πάγκαλος  (για τις δύσκολες αποστολές) , Σημίτης (παλαιότερα όταν ήταν στην απέξω) , Γιαννόπουλος (παρότι δεν του δίνανε σημασία του Βαγγέλα) και βεβαίως Σπράος (επι Σημίτη).
Επειδή ξεμείναμε όμως από Κίσινγκερ , στην Ελλάδα πρωτοτυπήσαμε και δώσαμε το αξίωμα απευθείας στα ΜΜΕ. Η κοινή γνώμη , καταφανέστατα τον τελευταίο χρόνο και σιγά σιγά τα τελευταία 10, βιάστηκε κατ’επανάληψη και όχι απλά διαμορφώθηκε αλλά μπήκε σε στενό καλούπι σιδερένιο από τα ΜΜΕ. Οι τηλεόραση, κατά κύριο λόγο αλλά και ραδιόφωνα, εφημερίδες δεν ψηλαφούν την κοινή γνώμη αλλά την καλουπώνουν, την γυψάρουν, την στοκάρουν και την σπατουλάρουν κατά το δοκούν για να την παραδώσουν έτοιμη, εύπεπτη στη ίδια την εξουσία …
Ο Κίσινγκερ των ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι καταφανέστατα ο Ι.Κ. Πρετεντέρης, ή αν θέλετε ο Μητσοτάκης του Γ.Α. Παπανδρέου. Όσα φοβούνται να πουν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ της κρίσης τα διατυπώνει ο άνθρωπος που έγραφε τους λόγους του Σημίτη και τα περνάει σε πανελλαδική εμβέλεια. Έτσι και με τους «αγανακτισμένους» , η αρχική αμηχανία από την άρχουσα τάξη ακολουθήθηκε από 2 άρθρα του επιφανούς δημοσιογράφου σε μεγάλα έντυπα. Το ένα έκανε λόγο για «κίνδυνο εκτροπής του πολιτεύματος» από τις διαδηλώσεις των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα και το άλλο αποδίδει και κάποια εύσημα στο πολύχρωμο, ακομμάτιστο (και άλλα γλυκανάλατα) κίνημα των αγανακτισμένων που είναι υγιές και αυθόρμητο κτλ, κάτι που άλλαξε και τη στάση του τηλεοπτικού σταθμού που εργάζεται απέναντι στους «Αγανακτισμένους»
Με το φτωχό μου το μυαλό, η μετάφραση της παραπολιτικής πένας σημαίνει 2 πράγματα : α) δεν πειράζουν αυτοί οι περίεργοι που κάθε μέρα στις 6 παρατάνε τα σπίτια τους και τρέχουν στις πλατείες, άστους θα κουραστούν που θα πάει και β) αν τολμήσουν και αρχίζουν να σοβαρεύουν τα πράγματα , μια προβοκάτσια είναι πολύ εύκολη.
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τις στοχεύσεις και τα αιτήματα των «Αγανακτισμένων», ενός ετερόκλητου πλήθους που αρχικά και μέχρι τώρα πραγματικά εκφράζει μόνο αγανάκτηση. Οι Ισπανικές ρίζες του κινήματος έχουν να κάνουν καθαρά με το ιστορικά ριζωμένο σε αυτό το λαό πατροπαράδωτο αναρχισμό της αμεσοδημοκρατίας και της συνεχούς ζήμωσης. Η έκφραση του στην Ελλάδα μέχρι τώρα είναι πιο μπερδεμένη και από τα χρώματα στα τζαμαϊκανά πανωφόρια, αλλά και η έλλειψη στόχευσης είναι βούτυρο στο ψωμί του συστήματος. Θα δούμε που θα οδηγήσει , γιατί είναι η μοναδική υγιής δομή που στήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά θα ήμουν πιο ικανοποιημένος , αν ο Κίσινγκερ μιλούσε αλλιώς για όλους εμάς τους «Αγανακτισμένους». Θα ήξερα ότι ήμασταν σε πιο σωστό δρόμο

Του Αντώνη Παπαδόπουλου
ειδικευόμενου ορθοπεδικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Και ξαφνικά αποκάλυψη για απόπειρα δολοφονίας Καραμανλή!!! Τυχαίο;


Μέσα στο κυκλώνα των πολιτικών ραγδαίων εξελίξεων,έρχεται στο φως και σενάριο που θέλει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή,να είναι στόχος δολοφονικής επίθεσης. Τυχαίο;



Το σενάριο δολοφονίας αποκαλύπτουν τα αυριανά ΕΠΙΚΑΙΡΑ,τα οποία επικαλούνται ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ το οποίο αναφέρεται σε έγγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) ,σύμφωνα με το οποίο ο Καραμανλής ήταν στόχος κύκλων που ήθελαν να “αναβάλουν ή να ματαιώσουν την ενεργειακή πολιτική” του,η οποία προσανατολιζόταν προς τη Μόσχα.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα δημοσιεύει το περιοδικό επικαλούμενο το έγγραφο της FSB:

•Ομάδα εργασίας της ρωσικής υπηρεσίας ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει επιχειρήσεις αντιπαρακολούθησης.
•Μεταξύ 20 και 25 Απριλίου 2008 η ομάδα αυτή ενεπλάκη με άτομα τα οποία παρακολουθούσαν τον πρώην πρωθυπουργό. Τα άτομα διέφυγαν αλλά στο όχημα που εγκατέλειψαν βρέθηκαν χάρτες με τις διαδρομές που ακολουθούσε ο Καραμανλής,πληροφορίες για τους άνδρες ασφαλείας του ,όπλα,κυάλια νυχτερινής οράσεως και εκρηκτικά!
•Το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας όπως υποστήριζαν οι Ρώσοι περιελέμβανε τέσσερα σημεία:
1.Πολιτική αποσταθεροποίηση η οποία υποτίθεται επιτεύχθηκε με το Βατοπαίδι
2.Επιχειρηματική αποσταθεροποίηση που υλοποιήθηκε με την υποβάθμιση της οικονομίας .
3.Κοινωνική αποσταθεροποίηση με κοινωνικές αναταραχές και τρομοκρατικές ενέργειες
4.Προβλήματα στην εξωτερική πολιτική.

Παρόλα αυτά το ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ επισημαίνει ότι η εγκυρότητα αυτών των πληροφοριών δεν μπορεί να ελεγχθεί και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για σκόπιμη παραπληροφόρηση.

Το ερώτημα είναι πόσο συμπτωματική είναι αυτή η αποκάλυψη αυτές τις ημέρες;



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μαζεύει μέτρα για να σωθεί ο Παπακωνσταντίνου

Την τελευταία, προφανώς, προσπάθεια διάσωσής του επιχειρεί, ενώπιον του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μαζεύοντας σε ένα βαθμό κάποια από τα άγρια μέτρα που έχουν αποφασισθεί για το Μεσοπρόθεσμο.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός στην ομιλία του, εξειδίκευσε κάποια πράγματα που ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα πήρε πίσω την εισφορά αλληλεγγύης, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.

Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ το ποσοστό της εισφοράς θα είναι 1%.

Από 20.000 έως 50.000 το ποσοστό της εισφοράς θα είναι 2% . Από 50.000 ευρώ και  μέχρι 100.000 θα είναι στο 3%.

Επίσης στην ομιλία του ανέφερε, ότι θα υπάρξει εισφορά στα ακίνητα από 200.000 ευρώ και πάνω, κατά άτομο. Επανέλαβε δε ότι θα πραγματοποιηθεί έλεγχος σε όλα τα πρόσωπα που είχαν σχέση με δημόσιο χρήμα τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι πληροφορίες θέλουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να έχουν ακονίσει τα μαχαίρια για τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένοι να ζητήσουν ευθέως την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.

Το κλίμα στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ είναι έκρυθμο, οι περισσότεροι βουλευτές ερχόμενοι στη Βουλή δέχθηκαν έντονες αποδοκιμασίες, με αποτέλεσμα να διογκωθεί η «κρίση συνείδησης» που τους ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις επαναλάμβανε πως δεν έχει πεισθεί για το μεσοπρόθεσμο, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την τελική του στάση στην ψηφοφορία, ενώ σημείωνε πως ορισμένοι υπουργοί δεν έχουν το πολιτικό βάρος για να ανταπεξέλθουν στις κρίσιμες στιγμές και πρέπει να φύγουν.

Πιο επικριτικός μάλιστα εμφανίζεται για τον κ. Παπακωνσταντίνου, θεωρώντας πως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση, τόσο στην κοινωνία όσο και στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ανήκει στον υπουργό Οικονομικών.

Νωρίτερα, στην Ολομέλεια της Βουλής είπε: «Εγώ είμαι βουλευτής της Αιτωλοακαρνανίας. Δεν είμαι γιος πρώην πρωθυπουργού όπως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε υιοθετημένος όπως ο κ. Δημήτρης Δρούτσας».

Πλέον, το κυρίαρχο αίτημα των περισσοτέρων είναι ο ανασχηματισμός και η τοποθέτηση νέου «τσάρου» στο Οικονομίας, ενώ παράλληλα πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να αναζητά το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας»


Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό απευθύνει η Ιερά Σύνοδος

Μήνυμα προς το λαό απευθύνει η Ιερά Σύνοδος, η οποία, όπως σημειώνει, παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, που συντελούνται στο εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι και οι οποίες καταπονούν τον ελληνικό λαό.


«Αυτήν την ώρα της ευθύνης», σημειώνουν οι ιεράρχες, «η Ιερά Σύνοδος αισθάνεται την υποχρέωση να απευθυνθεί με πατρική αγάπη προς τον ελληνικό λαό» για να τονίσει και να υπογραμμίσει ότι :


«1.Στην κλίμακα των αξιών της ζωής, δεσπόζουσα θέση έχει η αγάπη προς την Πατρίδα. Γι’ αυτό η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την αποδοκιμασία της προς όσους έδρασαν εναντίον των συμφερόντων της Πατρίδος και της ευημερίας του Λαού της, της εθνικής αξιοπρέπειας και του φιλοτίμου των πολιτών. H Εκκλησία δεν υπηρετεί κόμματα και παρατάξεις. Υπηρετεί με το πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της, το λαό, για τις ανάγκες του οποίου πάντοτε νοιαζόταν και τις οποίες και σήμερα, καθημερινά αγωνίζεται να ικανοποιήσει, στο μέτρο του δυνατού, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αυτήν την αξία της αγάπης προς την Πατρίδα πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι, για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προέκυψαν.


2.Ο λαός μας στο παρελθόν συμπεριφέρθηκε με θαυμαστή ωριμότητα, επιδεικνύοντας κοινωνική αλληλεγγύη, σε δύσκολες φάσεις της ιστορίας του. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουμε ανάγκη από αυτή την αλληλεγγύη για να στηριχθούν οι αδύναμοι, να ανακουφισθούν οι άνεργοι και να μην ολιγοψυχίσουν οι εμπερίστατοι και οι παντοειδώς πληττόμενοι από αυτή την πρωτοφανή κρίση και ιδίως οι νέοι.


3. Οφείλουμε να ατενίζουμε προς το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Όλοι όσοι έχουν ευθύνη και αρμοδιότητα, επιβάλλεται να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες, που θα δώσουν όραμα και ελπίδα για το μέλλον, με τις αρχές της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας και αξιοποιήσεως όλου του υλικού και πνευματικού πλούτου του τόπου».
newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παζάρι Παπανδρέου - Σαμαρά για Οικουμενική κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό - "Τσακώνονται" για το ποιός έκανε την πρόταση


- Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε συγκυβέρνηση από τον κ. Σαμαρά για τη σωτηρία της χώρας
- Ο Σαμαράς απάντησε ότι δέχεται μόνο Οικουμενική Κυβέρνηση χωρίς τον Παπανδρέου πρωθυπουργό
- Πρότεινε ο Σαμαράς πρωθυπουργό, πρόσωπο κοινής αποδοχής και όχι τον εαυτό του
- Κύκλοι του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι είναι δική τους η πρόταση και όχι της Ν.Δ


Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις τα τελευταία λεπτά μετά την επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά και όλα δείχνουν πως οι επόμενες ημέρες θα αλλάξουν για πάντα την πολιτική ζωή του τόπου όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Ο κ. Παπανδρέου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Α.Σαμαρά του ζήτησε συναίνεση και συγκυβέρνηση, μιας δηλαδή κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας κάτι όμως που δεν δέχθηκε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς του αντιπρότεινε πως για τη σωτηρία της χώρας είναι απαραίτητη μία Οικουμενική Κυβέρνηση αλλά όχι με τον ίδιο πρωθυπουργό, αλλά όχι και τον εαυτό του. Αντίθετα, του πρότεινε να αναλάβει πρωθυπουργός ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και φυσικά τα μέλη της κυβέρνησης να είναι πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση αυτή, γιατί έχει χάσει τόσο την εμπιστοσύνη των αγορών όσο και των πολιτών.

Ο Α.Σαμαράς του έθεσε ως απαράβατο όρο ότι η νέα κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί εκ νέου τους όρους του Μεσοπρόθεσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παπανδρέου άκουσε όλες τις προτάσεις του κ. Σαμαρά και δεν σχολίασε τίποτα.

Ωστόσο, μετά τη σύσκεψη που είχε ο κ. Παπανδρέου στη Βουλή με τους συνεργάτες του, ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι ότι η πρόταση για Οικουμενική κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό δεν ήταν του κ. Σαμαρά, αλλά του κ. Παπανδρέου τελικά.

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό πεδίο μέσω του διαγγέλματος που αναμένεται να κάνει και εν συνεχεία και ο κ. Σαμαράς θα κάνει διάγγελμα προς τους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε οποιαδήποτε μορφής συναίνεσης, τόσο ο κ. Καρατζαφέρης όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη έχουν δηλώσει ότι εάν ο κ. Σαμαράς αποδεχθεί, τότε και εκείνοι θα είναι παρόντες. 



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αρπακτικά ! ''Αφού η Ελλάδα χρεοκοπεί ας κονομήσουμε'

Το Μarketwatch.com προφητεύει πως η Ελλάδα πέφτει σε ύφεση σαν της δεκαετίας του 1930 και δίνει πέντε συμβουλές στους επενδυτές για να κερδίσουν από την ''επικείμενη χρεοκοπία''.

''Δεν χρειάζεται κανείς κρυστάλλινη σφαίρα για να δει ποιο θα είναι το μεγαλύτερο event των επόμενων 12 μηνών στις αγορές παγκοσμίως: η χρεοκοπία της Ελλάδας. Και μιας και είναι τόσο σίγουρο, όσο και το να πάει στον τελικό του Wimbledon ο Rafael Nadal φέτος, καλό είναι να δούμε και πως μπορεί να βγει κέρδος από την επικείμενη χρεοκοπία''.
 
Έτσι ξεκινάει το άρθρο του ο Matthew Lynn στο marketwatch.com και συνεχίζει γράφοντας πως ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν έχουμε χρεοκοπήσει ήδη είναι πως θέλουν ακόμα λίγο χρόνο οι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι για να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα και να θωρακίσουν τις τράπεζες τους ώστε να μην κλαίνε καμία καταστροφή τύπου-Lehman Brothers.
 
Αμέσως μετά η κυνικότητα του απογειώνεται όσο χρειάζεται για να καλέσει τα κοράκια και να τα συμβουλεύσει πως θα βγάλουν χρήματα.
 
''Αυτό που θα προκαλέσει μια ελληνική χρεοκοπία είναι να στρέψει το μυαλό όλων στο ενδεχόμενο διάσπασης του ευρώ. Επομένως, εάν το ευρώ δεν πρόκειται να υπάρχει σε πέντε χρόνια, πρέπει να τοποθετήσετε αναλόγως και το χαρτοφυλάκιό σας'' είναι ο πυρήνας των σκέψεων του κυρίου Lynn.
 
Βήμα πρώτο για τους επενδυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να είναι η αγορά γερμανικών ομολόγων και το ''σορτάρισμα'' στο γερμανικό δείκτη DAX γιατί: ''το νέο γερμανικό μάρκο που θα προκύψει από την κατάρρευση της ευρωζώνης θα είναι ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο. Θα είναι καλό για τα γερμανικά ομόλογα αλλά κακό για τους μεγάλους εξαγωγείς της χώρας''.
 
Αμέσως μετά ο αρθρογράφος προτείνει την πώληση του ελβετικού φράγκου και την υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος του βελγικού χρηματιστηρίου.Προσέξτε με ποιό απαξιωτικό τρόπο για το Βέλγιο προτείνει την σκύλευση του:''οι Βρυξέλλες θα είναι ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να αγοράζει σοκολάτες ενώ θα αλλάζει τρένο για να μεταβεί σε άλλη τοποθεσία''.
 
Η τέταρτη συμβουλή του είναι η αγορά μετοχών ταξιδιωτικών εταιρειών γιατί:''μόλις φύγει το ευρώ, οι περιφερειακές χώρες θα δουν τα νομίσματά τους να υποχωρούν δραματικά, ενώ ο βασικός πυρήνας της Ευρώπης θα δει τα δικά του να ανατιμούνται. Μια από τις επιπτώσεις θα είναι ότι οι Βορειοευρωπαίοι θα μπορούν πολύ εύκολα να πάνε διακοπές στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία''.
 
Ως τούρτα στο κερασάκι προτείνει την πώληση αμερικανικών τραπεζών αλλά την αγορά του δολαρίου καθώς εκτιμά πως οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν ξεπλυθεί από τα ομόλογα μειώσει δραστικά τη συμμετοχή τους σε ελληνικό χρέος. «Ποιος αγόρασε αυτό το χρέος; Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί έχουν καταλήξει να διαθέτουν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Όπως και οι ασιατικές και οι τράπεζες της Μέσης Ανατολής. Όταν συμβεί η χρεοκοπία, αυτοί θα είναι που θα αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών».

newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Γιώργο, φύγε!» λένε οι πολιτικοί αρχηγοί

Τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού είχαν ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά.

Η επικοινωνία διήρκεσε 20 λεπτά, ενώ από τη ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως δεν θα κάνουν κανένα σχόλιο για το περιεχόμενό της πριν από τη δημόσια τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στα γραφεία της ΝΔ, ενώ από το πρωί βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους στενούς του συνεργάτες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς ζήτησε την παραίτηση του κ. Παπανδρέου και το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, που θα αναλάβει την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Προσφυγή σε εκλογές ζήτησε από τον πρωθυπουργό η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τετάρτη, με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, κατά τη συνομιλία ο πρωθυπουργός "έθεσε ζήτημα συναίνεσης στους όρους που θέτει η ΕΕ, προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα. Η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση και συναίνεση με τους όρους πτώχευσης του λαού και εξέφρασε για μια ακόμα φορά την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της ΕΕ".

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι "στους προβληματισμούς που έθεσε ο πρωθυπουργός για διενέργεια δημοψηφίσματος, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ζήτημα δεν είναι να τεθούν αποπροσανατολιστικά εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα, αλλά ο λαός να μιλήσει μέσω εκλογών".

Τηλεφωνική επικοινωνία και με Τσίπρα

Η κυβέρνηση  του ΠΑΣΟΚ δεν έχει να προσφέρει τίποτα, είπε κατά πληροφορίες ο  πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό, με τον οποίο συνομίλησε περίπου στις 14.30 το μεσημέρι, έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν ότι, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος του Συνασπισμού αποκόμισε  την εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου δεν προτίθεται να δρομολογήσει νέο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ούτε να ζητήσει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ούτε να προτείνει τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης και πολύ περισσότερο δεν σκέπτεται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Η εντύπωση που δημιουργήθηκε στον πρόεδρο του Συνασπισμού είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επιτύχει την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σύμφωνα με τον προγραμματισμό (δηλαδή προσπάθεια έγκρισής του από τη Βουλή περί τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου), αναλαμβάνοντας το ρίσκο να μην καταφέρει το περάσει το σχέδιό του από την πλειοψηφία της Βουλής.

«Μόνη λύση είναι οι εκλογές» επισήμανε κατά πληροφορίες ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, προειδοποιώντας παραλλήλως ότι οποιαδήποτε λύση ερήμην της λαϊκής ετυμηγορίας θα συνιστά εκτροπή.

Παπανδρέου με Μπακογιάννη 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, διάρκειας 15 λεπτών.

Ο πρωθυπουργός είπε προς την κυρία Μπακογιάννη πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, οι στιγμές ιδιαιτέρως κρίσιμες και πως είναι πρόθυμος να ακούσει τις προτάσεις της.

Η κυρία Μπακογιάννη, από την πλευρά της, επανέλαβε πως υπάρχει ανάγκη εθνικής συνεννόησης, διαφορετικά να διεξαχθούν εκλογές.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;


Πριν από περίπου έναν αιώνα ο μεγάλος μας ποιητής Γ.Σουρής, σύγχρονος Αριστοφάνης όπως τον χαρακτήρισαν, έζησε τη χρεοκοπία της χώρας και έγραψε αυτό το πιο επίκαιρο από ποτέ ποίημα.



Το ποίημα αυτό ο Γ.Σουρής το έγραψε κατά τη χρεοκοπία του 1893, επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη


Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ' όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;

Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά 'χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;

Νά 'χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;

Όλα σ' αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.

Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.

Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυό φορώντας τα πόδια που 'χει
στο 'να λουστρίνι, στ' άλλο τσαρούχι.

Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο,
ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.

Και ψωμοτύρι και για καφέ
το «δε βαρυέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
σαν πιάσει πόστο: δερβέναγάς.

Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι διαδηλωτές παραλύουν την Ελλάδα


Εκτενείς αναφορές των διεθνών μέσων στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Για έκρυθμη πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η πολιτική ρευστότητα κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του «Spiegel» «Οι διαδηλωτές θέλουν να παραλύσουν την Ελλάδα». Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για πρωτοφανές σε όγκο και αγανάκτηση συγκεντρώσεις που παραλύουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Τα προς ψήφιση νέα μέτρα λιτότητας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προκαλούν οργή και βγάζουν τον κόσμο στους δρόμους.

«Χιλιάδες Έλληνες διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από το κοινοβούλιο και οι εργαζόμενοι καλούν σε εθνική απεργία την Τετάρτη για να διαδηλώσουν ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εγκρίνει τα νέα μέτρα λιτότητας σε ένα κράτος της ευρωζώνης που έχει χτυπηθεί βαθιά από την κρίση», αναφέρει το πρακτορείο Reuters. «Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να περάσει ένα νέο πενταετές πρόγραμμα που περιλαμβάνει νέους φόρους, περιορισμό δαπανών και πώληση δημόσιας περιουσίας ώστε να λάβει τη βοήθεια από την Ε.Ε και το ΔΝΤ προκειμένου να μη χρεοκοπήσει» προσθέτει.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει η κυβέρνηση Παπανδρέου. «Είναι αντιμέτωπος όχι μόνο με τους διαδηλωτές και την αντίσταση της συντηρητικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται πλέον μπροστά από το σοσιαλιστικό κόμμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά βάλλεται και από την ίδια την κοινοβουλευτική του ομάδα η οποία απειλεί να καταψηφίσει το (μεσοπρόθεσμο) σχέδιο», αναφέρει το άρθρο.

Τα συνθήματα που ακούγονται κυρίως από τους αγανακτισμένους πολίτες είναι «Κλέφτες, Προδότες» και αναρωτιούνται «Που πήγαν τα λεφτά».

Εκτενή αναφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις γίνεται και από τη βρετανική εφημερίδα «Guardian». «Τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, τα λιμάνια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπολειτουργούν, τα τηλεοπτικά κανάλια είναι εκτός λειτουργίας», αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Μας ζητούν να δώσουμε περισσότερα», δήλωσε στην εφημερίδα ο Ηλίας Ηλιόπουλος, γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ. «Τώρα, ξανά, θα κόψουν τους μισθούς και τα μπόνους από τα λίγα που έχουν μείνει», είπε.

Η κυβέρνηση χρειάζεται να περάσει ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας για το 2012 - 2015 ύψους 28 δις ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα στερηθεί το πακέτο χρηματοδότησης ύψους 110 δις ευρώ από τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ, αναφέρει η εφημερίδα.
newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΠΟΕΣΥ: Αναστολή απεργίας από τις 12μ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μπροστά στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση των εργαζόμενων και των αγανακτισμένων πολιτών του Συντάγματος η οποία προκαλεί κρίσιμες διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΠΤΥΜ και της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου αποφάσισαν την αναστολή, από τις 12 μ. σήμερα, της 24ωρης απεργίας για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί έγκυρα τις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν το μέλλον το δικό του και της χώρας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.

poesy.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η περίεργη ιστορία του Αγίου Γκαλκάνο και του Σπαθιού


Ο Ιππότης Γκαλκάνο γεννήθηκε στο Κιουσντάνο (Chiusdano) το 1148 και η παράδοση των Λατίνων λέει ότι του εμφανίστηκε 2 φορές ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην ηλικία των 20 ετών και του ζήτησε να αφήσει την κοσμική ζωή να αποσυρθεί και να γίνει ερημίτης. Ο Γκαλγκάνο ήταν Γιός ενός φεουδάρχη άρχοντα και πολλοί τον χαρακτήριζαν ατομιστή και αλαζόνα.

Μετά την εμφάνιση του Αρχάγγελου Μιχαήλ στον ύπνο του , ο Άγιος Γκαλγκάνο περνούσε σε ένα λόφο όταν έπεσε από το άλογό του και τότε είδε ένα άλλο όραμα στο οποίο ο Αρχάγγελος Μιχαήλ του υποδείκνυε να αφήσει την υλική ζωή. Έτσι ο Γκαλγκάνο μετατράπηκε σε ερημίτη γυρνώντας τα περίχωρα της Σιέννας και αποτραβήχτηκε από τα εγκόσμια.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΓΚΑΛΚΑΝΟ
Ο Γκαλκάνο αφού έγινε ερημίτης μοναχός θα κάνει το μοναδικό του θαύμα που ακόμα και σήμερα φαίνεται ,800 χρόνια αργότερα. Με μια κίνηση σφήνωσε το σπαθί του βαθιά στο βράχο (Φωτο). Αυτό πρακτικά είναι αδύνατο ο Ιππότης όμως Γκαλκάνο χάρη στην πίστη του στον θεό το κατάφερε.
ΘΑΥΜΑ Η ΑΠΑΤΗ ;
Μέχρι πρόσφατα το «θαύμα» ( δηλαδή το πώς σφήνωσε το σπαθί στον βράχο ) θεωρούνταν απάτη, αλλά η εξέταση που έγινε από τους επιστήμονες του
Πανεπιστημίου της Ιταλίας ανακάλυψαν ότι το μέταλλο του σπαθιού χρονολογείται από τον 12 αιώνα. Κοντά στο ιερό επίσης ανακαλύφθηκαν 2 μουμιοποιημένα χέρια τα οποία ανάγονται επίσης στον 12ο αιώνα. Ένα σπήλαιο που ανακαλύφτηκε κοντά στο ιερό (βράχο) και περιείχε μια εσοχή, που υποστηρίζονταν ότι ήταν ταφικός χώρος, όπου πιθανότατα είχε τοποθετηθεί το σώμα του ιππότη , έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων για την αυθεντικότητα του ξίφους του Αγίου Γκαλγκάνου.

Η ΕΠΙΒΑΙΒΕΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ;
Το έτος 1960 ένας βάνδαλος έσπασε το σπαθί στην προσπάθειά του να το εξάγει από τον βράχο. Κατόπιν κολλήθηκε ξανά στην θέση του με τσιμέντο. Επιστήμονες τρύπησαν το τσιμέντο με τρυπάνι, και έβαλαν βαθιά μέσα στον βράχο μια μικροκάμερα, για να δουν αν πράγματι το σπαθί συνέχιζε μέσα στον βράχο, αν είναι αυθεντικό ή απομίμηση ή αντίθετα, αν δεν υπήρχε κανένα πραγματικό σπαθί εκεί, παρά μόνο μια λαβή.
Επειδή το σπαθί φάνηκε τελικά ολόκληρο στην οθόνη τους, αποφασίσθηκε το σπάσιμο και η αφαίρεση του τσιμέντου με εργαλεία. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκαλυφθεί ότι ολόκληρο το αρχαίο σπαθί βρίσκονταν μέσα σε μια σχισμή ενός βράχου, μέσα στην οποία το 1920, είχε χυθεί ρευστός - λιωμένος μόλυβδος.
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
Ο Άγιος Γκαλκάνο πέθανε τις 3 Δεκεμβρίου του 1181 στην ηλικία των 33 χρονών , την ημέρα γεννήσεως του Αγίου Φραγκίσκου .

24wro.blogspot.com

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 15 Ιουνίου

1215: Η πρώτη εμβρυακή μορφή διακήρυξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ιωάννης ο Ακτήμων υπογράφει τη Magna Carta.

1383: Πέθανε ο Ιωάννης 6ος Καντακουζηνός, αυτοκράτωρ του Βυζαντίου. 

1667: Ο γιατρός του Λουδοβίκου του 14ου, Ζαν Μπατίστ Ντενίς, πραγματοποιεί την πρώτη μετάγγιση αίματος προβάτου σ' ένα 15χρονο αγόρι. Το αγόρι θα πεθάνει και ο γιατρός θα κατηγορηθεί για φόνο. Θεωρείται, πάντως, η πρώτη καταγεγραμμένη μετάγγιση αίματος.

1843: Γεννήθηκε ο Έντβαρντ Γκριγκ, νορβηγός συνθέτης. 

1878: Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το νησί.

1900: Φωτίζονται με φωταέριο οι οδοί Σταδίου, Ερμού, Αιόλου και Φιλελλήνων στην Αθήνα.

1917: Γεννήθηκε ο Μιχάλης Γενίτσαρης, ρεμπέτης. («Σαλταδόρος», «Εγώ μάγκας φαινόμουνα»)

1946: Γεννήθηκε ο Ντέμης Ρούσσος, τραγουδιστής, με σημαντική διεθνή καριέρα.

1954: Ιδρύεται στη Βασιλεία της Ελβετίας η UEFA, με πρωτοβουλία των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών Ιταλίας, Γαλλίας και Βελγίου.

1994: Πέθανε ο Μάνος Χατζιδάκις, συνθέτης. 

1995: Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει το Αίγιο, με αποτέλεσμα 31 άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματιστούν. Τα μισά σπίτια της πόλης κρίνονται ακατοίκητα.

1996: Πέθανε η Έλα Φιτζέραλντ, αμερικανίδα τραγουδίστρια. 

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η επιστολή του Λιάνη στον Παπανδρέου



Αθήνα 14 Ιουνίου 2011

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Με λύπη, ομολογουμένως με πάρα πολύ λύπη, πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από την κοινοβουλευτική μας ομάδα παραμένοντας βουλευτής Φλώρινας.

Είναι κυρίως θέμα συνείδησης.

Δεν πιστεύω πια στην οικονομική πολιτική που ακολουθούμε. Αποτύχαμε και έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό συνεχώς.

Ο χρόνος που πέρασε με το Μνημόνιο ήταν ένας μαρτυρικός χρόνος θυσιών που αποδείχτηκαν μάταιες για τους Έλληνες.

Μάταιες γιατί οδήγησαν στο μεσοπρόθεσμο που το βλέπω βραχυπρόθεσμο και μοιραία θα ακολουθήσει και άλλο χειρότερο…

Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο.

Ψήφισα το Μνημόνιο-1 γιατί πράγματι πίστευα ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και ότι χιλιάδες Έλληνες δεν θα είχαν να πληρωθούν μισθούς και συντάξεις.

Για την πράξη εκείνη ήθελε σιδερένια σπλάχνα.

Το μεσοπρόθεσμο σημαίνει επιπρόσθετα απίστευτα βάρη για τους αδύναμους και τους μη έχοντες. Σημαίνει τριπλή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, αύξηση του φόρου, καθιέρωση πρόσθετου τέλους κι έκτακτη εισφορά. Δηλαδή επιδρομή στα εισοδήματα αναδρομικά και για μία πενταετία. Αυτά τα μέτρα θέλουν σπλάχνα τίγρης για να τα ψηφίσεις. Κι αυτά δεν τα διαθέτω.

Στον ένα χρόνο που πέρασε επλήγησαν οι μικροί, οι δημιουργικοί, οι παραγωγικοί και έμειναν άθικτοι οι μεγάλοι και οι αντιπαραγωγικοί.

Αυτά τα μέτρα δεν μας τα ζητάει η Τρόικα, που είχε δηλώσει ότι τα όρια φορολόγησης έχουν εξαντληθεί. Αυτά τα μέτρα τα επιβάλουμε μόνοι μας.

Αν η Ελλάδα βρίσκεται όντως στο χείλος της καταστροφής όπως και πάλι λέγεται, και τη σώζει μόνο το Μνημόνιο-2, αυτό πρέπει να είναι μία απόφαση με πανεθνική συστράτευση όλων των κομμάτων και όλων των Ελλήνων.

Κύριε Πρόεδρε,

Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά η ευθύνη για να σωθεί η Ελλάδα να μετακυλίεται στους ώμους των βουλευτών που αν τολμήσουν να έχουν διαφορετική γνώμη τότε θυα πέσει το κεφάλι τους από την κομματική γκιλοτίνα.

Η υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ναυάγησε. Πιστεύετε αλήθεια ότι η τύχη της χώρας δεν κρίθηκε στο αποτέλεσμα εκείνης της συνάντησης και κρίνεται κάθε φορά από λίγους βουλευτές που τους αναγκάζουμε να γίνουν «εθελοντές» αυτοκτονίας;

Θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε πράγματι 3-4 βουλευτές κάθε φορά να σώζουμε την χώρα. Αλλά το υπέροχο απέχει ένα βήμα από το γελοίο.

Δεν δέχομαι να μπω και πάλι στην ίδια καταναγκαστική διαδικασία. Η ελευθερία μου που την ορίζει το Σύνταγμα της χώρας είναι απεριόριστη και «απλώνει και την ελευθερία των άλλων μέχρι το άπειρο» για να θυμηθούμε το Μάη του ’68.

Οι ψηφοφορίες αυτές είναι πιθαναγκαστικές και μόνο τέτοιες δεν έπρεπε να είναι. Δεν μπορώ να κουβαλάω πια το βάρος που μας φορτώνετε και ενώ γινόμαστε Σίσυφοι μας βαφτίζετε σωτήρες της χώρας. Αυτό είναι υποκρισία και φαρισαϊσμός.

Όλοι παραδέχονται πλέον ότι η οικονομική μας πολιτική ήταν λανθασμένη. Μένει να παραδεχτούμε το λάθος μας. Μένει να ζητήσουμε την συγνώμη που αρμόζει από τον Ελληνικό λαό. Και τέλος να προχωρήσουμε σε μία αλλαγή της οικονομικής μας πολιτικής, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.

Κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να σας θυμίσω ότι προ τετραμήνου στην ομιλία μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στην αίθουσα της Γερουσίας, στις 26 Ιανουαρίου, σας είχα πει πράγματα που δυστυχώς επαληθεύτηκαν πολύ γρήγορα.

Ενώ ο λαός περίμενε παραδειγματικές τιμωρίες όσων εξ ημών αμάρτησαν, του προσφέραμε 4 εξεταστικές επιτροπές και στο τέλος συγκρουόμενα πορίσματα που τα χαρακτήρισε «κουκούλωμα» γιατί δεν τιμωρήθηκε κανείς
Το «όλα στο φως» δεν έγινε πράξη
Σας είχα αναφέρει ότι μοιάζει να απουσιάζει από τον κώδικά μας η λέξη συνείδηση. Συνείδηση δεν είναι μόνο η επίγνωση των ευθυνών μας για τις δικές μας πράξεις, αλλά και το μέτρο της ευθύνης για τις πράξεις των άλλων…
Οι λόγοι συνείδησης που σας ανέφερα στην αρχή έχουν να κάνουν όμως και με τη Φλώρινα, που τίποτε δεν αγάπησα περισσότερο από αυτή στη ζωή μου. Χαρακτήρισα τα σύνορά μας ανοχύρωτα. Τα σύνορα οχυρώνονται με ανάπτυξη.
Η Φλώρινα έχει την μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ένας στους δύο νέους είναι άνεργος
Η Φλώρινα δεν έχει τρένο πια! Δεν χαρακτηρίσθηκε «άγονη γραμμή» η γραμμή Θεσσαλονίκης – Φλώρινας και δόθηκαν 50 εκ. ευρώ για «άγονες γραμμές» χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η πιο «άγονη γραμμή» της χώρας. Αυτό είναι ο ορισμός του σκανδάλου.
Η Φλώρινα «δεν έχει οδό». Η Εγνατία δεν περνά από κει, την Πρέσπα την καρπούνται άλλοι εξ αυτού… Οι κάθετοι άξονες ούτε καν ξεκίνησαν για γίνουν…
Τα ΤΕΙ εξουενώθηκαν, δύο τμήματα έκλεισαν και μετράμε 2.000 σπουδαστές λιγότερους! Δικαίως ίσως… Όμως σε διπλανούς νομούς αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων.
Σχολεία σε υψόμετρο 1.200 μέτρων με ολικό παγετό για τρεις μήνες δεν θεωρήθηκαν ούτε ορεινά ούτε επικίνδυνα για τη ζωή των μαθητών και τους υποχρεώνουν να πάνε μακριά σε άλλα σχολεία σε άλλα χωριά.
Τα ενεργειακά ζητήματα βάλτωσαν. Διαγωνισμοί μένουν σε εκκρεμότητα εδώ και μία δεκαετία.
Τα λιγνιτωρυχεία είναι κλειστά με 200 οικογένειες λιγνιτωρύχων να λιμοκτονούν απλήρωτες για δέκα χρόνια και άλλες 200 ακτημόνων να μην έχουν αποζημιωθεί ακόμα!
Η πιο σύγχρονη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της χώρας μας, η Μελίτη-1» κινδυνεύει να κλείσει γιατί δεν είναι ανοιχτά όλα τα ορυχεία και θα αναγκαστούμε να χρυσοπληρώνουμε λιγνίτη που θα τον φέρουμε από τα Σκόπια και την Βουλγαρία!
Σας είχα πει ότι έχουμε ψυχροπολεμικά σύνορα με τα Σκόπια. Ότι οι Φλωρινιώτες πηγαίνουν στο Μοναστήρι (Bitola) ακόμα και για να βάλουν βενζίνη, να αγοράσουν παπούτσια και να φτιάξουν τα δόντια τους!... Κάποια στιγμή που δεν είχαμε γυναικολόγο στο νοσοκομείο μερικές γυναίκες πήγαν εκεί για να ξεγεννήσουν…
Η αγορά της πόλης μας έχει νεκρώσει. Οι τράπεζες έγιναν θυρίδες. Τα ταχυδρομεία στα χωριά έκλεισαν.
Το μοναδικό αναπτυξιακό έργο που ήταν σε εξέλιξη στο νομό, το φράγμα της Τριανταφυλλιάς, που θα κάλυπτε τα ανάγκες άρδευσης 10 χωριών στο Βίτσι και ύδρευση της πόλης της Φλώρινας, σταμάτησε ενώ είχαν εκτελεστεί τα 2/3 του έργου. Υπολείπονταν να δοθούν 12 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί. Δεν δόθηκαν. Το έργο σταμάτησε. Περιέργως όμως ενετάχθη από την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής» αντίστοιχο φράγμα στην Καστοριά κόστους 55 εκατομμυρίων ευρώ. Μήπως μιλάμε για δύο κατηγορίες συνόρων;
Σας είχα επιστήσει τέλος την προσοχή στο σοβαρότερο. Ότι η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης είναι η χαριστική βολή για τους ακρίτες της Φλώρινας.

Με ανακούφιση πληροφορηθήκαμε από την κα Βάρτζελη ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Πάντως, όποτε κι αν γίνει, α γίνει, δεν θα παύει να είναι ένα ολέθριο μέτρο για τα σύνορα. Γιατί θα σήμαινε επιβάρυνση 3.000 ευρώ ετησίως ανά οικογένεια!

Για να συνοψίσω. Επιτεύγματα 25ετίας –που έγιναν και με τη δική σας συμβολή- άλλα συρρικνώνονται και άλλα «βγαίνουν στο σφυρί». Θα μου πείτε το Εθνικό υπερισχύει του μερικού. Όμως εγώ έχω ταυτίσει μέσα μου το Εθνικό με τα σύνορα και δεν μπορώ να το δω διαφορετικά.

Κύριε Πρόεδρε,

Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον Ελληνικό λαό. Έναν λαό υπερήφανο, αγωνιστή, εργατικό και φιλότιμο. Γι αυτό και οι Έλληνες μας ταπεινώνουν.

Ταπεινώσαμε, πονέσαμε κα αδικήσαμε την Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες. Νοιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από τους Έλληνες και τους συμπατριώτες μου. Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Κύριε Πρόεδρε,

Τέλος θα σας εξομολογηθώ κάτι. Για να μπορώ να λειτουργώ ελεύθερα σαν βουλευτής χρειάστηκε, όσο κι αν σας ξενίζει αυτό, να αποφασίσω πρώτα ότι δεν πρόκειται να είμαι ξανά υποψήφιος βουλευτής! Για πρώτη φορά αισθάνομαι πιο ελεύθερος και για πρώτη φορά κάνω αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα κι αυτό που επιτάσσει ο εθνικός μας ποιητής: «συλλογάται καλά όποιος συλλογάται ελεύθερα». Ό,τι καλύτερο είχα μέσα μου ήταν η ελεύθερη και αδέσμευτη φωνή μου από τα χρόνια της δημοσιογραφίας. Τη φωνή αυτή μερικές φορές την έπνιξα.


Το γιατί δεν παραιτούμαι από βουλευτής Φλώρινας το έχω εξηγήσει εδώ και εννέα μήνες πλειστάκις. Δεν ταιριάζει ούτε στα προσωπικά μου πιστεύω ούτε στο φρόνημα των ακριτών κατοίκων της Φλώρινας να ορίσω εγώ το νέο βουλευτή της Φλώρινας. Αυτό θα γίνει στις προσεχείς εκλογές, όποτε κα αν γίνουν αυτές από το λαό της Φλώρινας.

Κύριε Πρόεδρε,

Θα γυρίσω στη δημοσιογραφία και πιστεύω ότι από εκεί θα βοηθήσω και την Ελλάδα και την πατρίδα μου περισσότερο.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και το λέω αυτό με συγκίνηση μετά από συνοδοιπορία είκοσι δύο ολόκληρων χρόνων.

Γιώργος Λιάνης
Βουλευτής Φλώρινας
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ελλάδα, η υπερδύναμη της κρίσης


Ο Άτλας, κατά την εκδοχή του Ησιόδου, ήταν γιος του Ιαπετού και της Κλυμένης, αδελφός του Προμηθέα, του Επιμηθέα και του Μενοίτιου. Στην Τιτανομαχία, ως γνωστόν, ο Άτλας έχασε και ο Δίας τον καταδίκασε να φέρει για πάντα στους ώμους του τον ουράνιο θόλο. Υποθέτουμε ότι για να έχει αυτή την ικανότητα θα ήταν τεράστιος, αλλά οπωσδήποτε ασήμαντος σε σχέση με το μέγεθος του ουράνιου θόλου. Άρα, ήταν κυρίως υπόθεση δύναμης -υπερδύναμης για την ακρίβεια- και όχι όγκου αυτό το επίτευγμα. Άλλωστε, ο πολύ μικρότερος το δέμας Ηρακλής, που τον φανταζόμαστε στις διαστάσεις κανονικού ανθρώπου, κατάφερε κι αυτός να σηκώσει για λίγο την ουράνια σφαίρα, μέχρι να πεταχτεί ο Άτλας να του φέρει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων
Η Ελλάδαδεν είναι φυσικά ένας Άτλας. Το ειδικό της βάρος με όρους οικονομίας και δημογραφίας είναι ασήμαντο στον πλανήτη. Τα 11 εκατομμύρια κατοίκων της αντιστοιχούν μόλις στο 0,17% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το ελληνικό ΑΕΠ αντιστοιχεί στο 0,45% του παγκοσμίου. Το χρέος της είναι κατά τι μικρότερο από το 0,8% του παγκόσμιου χρέους, που στο τέλος του χρόνου θα φτάσει τα ιλιγγιώδη 43 τρισ. δολάρια. Το ελληνικό χρέος αντιστοιχεί επίσης περίπου στο 2,5% των 16 τρισ. δημοσίου χρέους όλης της Ε.Ε. και στο 5,5% του χρέους που συσσωρεύουν τρεις από τους στυλοβάτες της Ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία (περίπου 7 τρισ.). Τέλος, το ελληνικό χρέος μοιάζει απλώς με έναν μικρό λεκέ μπροστά στο δυσθεώρητο αμερικανικό χρέος των 10 τρισ. δολαρίων, σχεδόν το 20% του παγκόσμιου.
Επομένως, με τίποτα η Ελλάδα δεν είναι ο Άτλας που κουβαλά στους ώμους της την (αν)ισορροπία του παγκόσμιου χρέους. Κι όμως, έτσι ακριβώς αντιμετωπίζεται από όλες τις δυνάμεις της διεθνούς πολιτικής ελίτ, της πλουτονομίας και της χρεοκρατίας. Όταν ο πλανητάρχης Ομπάμα ισχυρίζεται ενώπιον της ηγεμόνος της Ευρωζώνης Μέρκελ ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι ζωτική για τη διατήρηση της διεθνούς και της αμερικανικής ανάκαμψης, τότε κάτι σοβαρό τρέχει εδώ. Όταν η γερμανική ηγεσία απευθύνει έκκληση στην ΕΚΤ για ένα «γενναίο πακέτο διάσωσης με συμμετοχή των ιδιωτών», κάτι μεγάλο παίζεται. Όταν ο άρχων του ευρώ, ο Τρισέ, στυλώνει τα πόδια φωνάζοντας πως δεν δέχεται μια καταναγκαστική επιμήκυνση ή μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων, κάτι υπονοείται για το πραγματικό πρόβλημα και τους ώμους που το σηκώνουν σ’ αυτή την παγκόσμια ισορροπία τρόμου.
Ποια είναι η τρομακτική υπερδύναμη που κάνει τον Ομπάμα να φοβάται; Ποια είναι καταστροφική υπερδύναμη που κάνει τη Μέρκελ να ξεχνά την προτεσταντική της εγκράτεια και να πιέζει με κάθε μέσο τους βουλευτές της να βάλουν νερό στο κρασί τους; Μήπως είναι η ίδια η Ελλάδα η υπερδύναμη αυτή; Εκ πρώτης όψεως, όχι. Ιδιαίτερα αν πάρει κανείς υπόψη τα στοιχεία, που τόση βαρύτητα έχουν για τους ιεροψάλτες της δημοσιονομικής ορθοδοξίας.
Μήπως είναι τα μυστηριώδη CDS και οι βαμμένοι με χρώματα του πολέμου «παίκτες» τους η δύναμη αυτή; Εν μέρει, ναι. Τα «ανοικτά» συμβόλαια CDS που ποντάρουν στην ελληνική χρεοκοπία έχουν επενδύσει κάτι παραπάνω από 5 δισ. δολάρια, σε ένα «στοίχημα» αξίας 78 δισ. δολαρίων. Τόσα προσδοκούν να πάρουν τα αρπακτικά αυτής της αρύθμιστης αγοράς από ένα «πιστωτικό γεγονός» επί των ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι μάλλον ασήμαντο μπροστά στα 100 δισ. δολάρια που έχουν στοιχηματίσει οι ίδιοι «κακοί» για κάποια ανάλογα «πιστωτικά γεγονότα» στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την ίδια την κραταιά Γερμανία. Και, γι’ αυτές το διακύβευμα είναι πάνω από 800 δισ. δολάρια! Γιατί, λοιπόν, δεν στοχοποιήθηκε κάποια από τις χώρες που η χρεοκοπία της θα απέφερε πολλαπλάσια κέρδη;
Τα CDS είναι προφανώς μέρος του προβλήματος, αλλά το όλο πρόβλημα, στον πυρήνα του, είναι η ίδια η μηχανή παραγωγής χρήματος: το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η τραπεζοκρατία, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του ’70 και μετά, οπότε οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν το νομισματικό σύστημα του Μπρέτον Γουντς, για να πλημμυρίζουν τον κόσμο με δολάρια κατά βούληση, εξελίχθηκε σε σχεδόν αποκλειστικό «παραγωγό» χρήματος, στις άπειρες οβιδιακές μορφές του, που μοναδική τους ουσία έχουν το ίδιο το χρέος, ιδιωτικό ή δημόσιο. Η φούσκα του χρέους που εκτρέφεται αδιαλείπτως εδώ και τέσσερις δεκαετίες φτάνει τώρα στα όριά της. Όχι γιατί έχει προσβάλει αδύναμες, παραγωγικά ισχνές, χώρες, όπως η Ελλάδα. Αλλά γιατί πλήττει τον σκληρό πυρήνα του ιστορικού καπιταλισμού, τις ατμομηχανές αναπαραγωγής του, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία ή την Ιαπωνία.
Οι πολιτικές ηγεσίες μόλις τώρα συνειδητοποιούν ότι έχουν παραδώσει στη Διεθνή της τοκογλυφίας αυτήν την τρομακτική δύναμη. Αλλά δεν έχουν καμία απολύτως βούληση να την τιθασεύσουν. Συνειδητοποιούν ότι έχουν εμπιστευθεί στους banksters (κατά έναν ευφυή συνδυασμό των bankers και των gangsters) ένα όπλο μαζικής καταστροφής, αλλά ευελπιστούν ότι θα κρατήσουν την καταστροφική του ενέργεια μακριά από τις γραμμές Μαζινό, στην περιφέρεια του διεθνούς καπιταλισμού. Αντιλαμβάνονται ότι, αργά ή γρήγορα, η λύση μπορεί να δοθεί με δύο τρόπους: ή ένα παγκόσμιο deal για την απαλοιφή μέρους ή του όλου χρέους, αλλά με όλα τα στοιχεία αναπαραγωγής του ανέπαφα, ή με έναν γενικευμένο πόλεμο χρεών, όπου θα ισχύει μόνο το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Το πιθανότερο είναι ότι θα ζήσουμε ένα συνδυασμό και των δύο. Και χρεοπόλεμο και μια «συνθήκη ειρήνης» για όσους επιζήσουν από τον πρώτο. Προς το παρόν, οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ επιχειρούν να στήσουν αναχώματα – και η Ελλάδα είναι το έσχατο ανάχωμα σ’ αυτή την προσπάθεια, στην οποία χρησιμοποιούνται ως οχυρωματικά υλικά όλα τα κεκτημένα της μεταπολεμικής ευημερίας: το κοινωνικό κράτος, οι ελάχιστες εγγυήσεις εισοδήματος, η κοινωνική διαπραγμάτευση για τον μισθό, το ασφαλιστικό σύστημα, τα δημόσια αγαθά, ο δημόσιος πλούτος, η εθνική κυριαρχία και, τελικά, η ίδια η κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Από την άποψη αυτή, η Ελλάδα είναι όντως η πραγματική υπερδύναμη αυτής της κρίσης. Έχει στα χέρια της ένα τρομακτικό πλεονέκτημα, ένα απίστευτης ισχύος διαπραγματευτικό χαρτί. Από τη στιγμή που, τυχαία ή εσκεμμένα, επελέγη ως ο άξονας του παγκόσμιου παιγνίου για το χρέος, έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να εκβιάσει όχι απλά τη διάσωσή της, αλλά τη ριζική αλλαγή των κανόνων. Την αποφασιστική αφαίρεση της ισχύος από τη χρηματοπιστωτική δικτατορία. Την ανάκτηση της πολιτικής δύναμης από την πολιτική και τελικά από την ίδια τη δημοκρατία. Τη δημοκρατία που ανακτά το κοινωνικό της περιεχόμενο στο τρίπτυχο των «Αγανακτισμένων»: ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια.
Ακούγεται ουτοπικό; Όχι και τόσο, αν σκεφτεί κανείς ότι, αν η Ελλάδα εξαπολύσει τα πυρά της από το μοναδικό όπλο που έχει στα χέρια της, θα ακολουθήσει ένα ασύλληπτο ντόμινο καταρρεύσεων, ένας συστημικός Αρμαγεδδών, που είναι απίθανο να διακρίνει «αθώους» και «ενόχους», ισχυρούς και ανίσχυρους. Το δίλημμα που θα θέσει είναι απλούστατο: «Θέλετε να δοκιμάσουμε το κακό σενάριο;». Υποθέτω ότι τώρα πια λίγοι είναι αυτοί που θα πουν «ναι».
Η Ελλάδα είναι, λοιπόν, η υπερδύναμη της κρίσης. Αλλά όχι γιατί το πολιτικό της σύστημα είναι ικανό και έτοιμο χειριστεί το όπλο της, ασκώντας επιδέξιους «εκβιασμούς» στη διεθνή τραπεζοκρατία ή στους πολιτικούς ντίλερ της. Ίσα ίσα, το πολιτικό σύστημα εξελίσσεται πιθανότατα στο μεγαλύτερο θύμα της κρίσης αυτής, με τον διαδραματιζόμενο μπροστά στα μάτια μας αργό θάνατό του. Από τον οποίο φαίνεται απίθανο να γλιτώσει, όσους τόνους πολιτικής συναίνεσης κι αν επιστρατεύσει. Η κοινωνική συναίνεση μοιάζει να έχει χαθεί διά παντός, και η ανάκτησή της θα απαιτούσε μια ταχύτατη, ταχυδακτυλουργική ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, άφθαρτους «σωτήρες». Αλλά ο χρόνος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο και η πρώτη ύλη -σε πρόσωπα και μηχανισμούς- μοιάζει να έχει εξαντληθεί. Φυσικά, υπάρχει και η εναλλακτική της αυταρχικής εκτροπής, αλλά ποιος τη ρισκάρει με μια κοινωνία σε κατάσταση παροξυσμού;
Κι αυτός ο κοινωνικός παροξυσμός, ακατέργαστος, πολιτικά θολός, ιδεολογικά ανάμεικτος, είναι τελικά η υπερδύναμη της κρίσης. Αν γλιτώσει από τη φθορά, την κόπωση, την πατρωνία, την κολακεία, αν τα θυμωμένα «όχι» βρουν τη συνέχειά τους σε μερικά αποφασιστικά «ναι», σε μια συντεταγμένη διεκδίκηση μιας ευρύτατης οικονομικής και πολιτικής αλλαγής, αν η ελληνική κοινωνία πετύχει να μεταδώσει τον ιό της οργής σε όλη την Ευρώπη, τότε μπορεί να γίνει μια απροσδόκητη υπερδύναμη του κόσμου μας. Όχι ως ο Άτλας που σηκώνει καρτερικά στους ώμους το οικονομικό μας σύμπαν. Αλλά ως θυμωμένος Ηρακλής που τον αφήνει να πέσει, αδιαφορώντας για τα μήλα εξ Εσπερίας. Και Γαία -και ουρανός- πυρί μειχθήτω…

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...