Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Μυστικό μακροζωίας ο ελληνικός καφές


Η μακροζωία έχει διάφορα μυστικά και ένα από αυτά φαίνεται πως είναι τόσο απλό όσο ο ελληνικός καφές. Μια νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων, που εστιάστηκε ιδιαίτερα στα μυστικά της μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας, οι οποίοι φημίζονται διεθνώς για το μεγάλο προσδόκιμο ζωής τους (από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ κάθε πρωί παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των ηλικιωμένων του νησιού.

Οι ερευνητές από την πρώτη καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο και με τη συμμετοχή του καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Vascular Medicine".

Μόνο το 0,1% των Ευρωπαίων ζουν πάνω από τα 90, όμως στην Ικαρία το ποσοστό είναι περίπου 1%, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Μάλιστα, οι Ικαριώτες φημίζονται ότι δεν ζουν μόνο πολλά χρόνια, αλλά και με καλή υγεία.

Οι Έλληνες επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων. Το ενδοθήλιο επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα.

Οι ερευνητές έδωσαν έμφαση στον καφέ, επειδή άλλες πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει ελαφρά τον κίνδυνο παθήσεων της στεφανιαίας αρτηρίας, ενώ μπορεί και να λειτουργεί προστατευτικά για το ενδοθήλιο.

Περισσότερα οφέλη από άλλα είδη καφέ

Η μελέτη αφορούσε ένα δείγμα 71 ανδρών και 71 γυναικών σε σύνολο 673 μονίμων κατοίκων της Ικαρίας ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές κατέγραψαν την υγεία αυτών των 142 κατοίκων και τη συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, μεταξύ των οποίων η κατανάλωση καφέ.

Η μεγάλη πλειονότητα (87%) έπινε καθημερινά τον παραδοσιακό βραστό ελληνικό καφέ.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.

«Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και ο οποίος περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ», σύμφωνα με τον Γεράσιμο Σιάσο.

Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει μια ακόμα ψηφίδα στο «παζλ» διατροφής - υγείας καρδιάς, αν και, σύμφωνα με τους έλληνες ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο ελληνικός καφές ασκεί την προστατευτική δράση του για την καρδιαγγειακή υγεία.

Ο καφές προφυλάσσει από εγκεφαλικά και τροχαία

Δύο ακόμα νέες διεθνείς έρευνες αναδεικνύουν την αξία του καφέ (αν και όχι κατ' ανάγκη του ελληνικού). Η πρώτη, που έγινε από ιάπωνες ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Stroke" του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, βρήκε ότι ο καφές και το πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Η έρευνα -η μεγαλύτερη έως τώρα για το θέμα- έγινε σε πάνω από 83.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 74 ετών, τους οποίους παρακολούθησε επί 13 χρόνια.

Όσο περισσότερο καφέ και πράσινο τσάι έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Όσοι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχέση με όσους σπάνια έπιναν καφέ. Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, ενώ όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο.

Η δεύτερη έρευνα από Αυστραλούς ερευνητές, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, δείχνει ότι ο καφές παρέχει σημαντική προστασία στους οδηγούς φορτηγών, κρατώντας τους ξύπνιους στα μακρινά ταξίδια. Ο καφές βρέθηκε να μειώνει κατά 63% τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος για όσους οδηγούν επαγγελματικά οχήματα άνω των 12 τόνων.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Διαμεσολάβηση αντί δικαστηρίων


Εξωδικαστική επίλυση των διαφορών - αστικής και εμπορικής φύσεως - σε χρόνο μηδέν για τα δεδομένα των ελληνικών δικαστηρίων και με σχεδόν μηδενικό κόστος, εν μέσω οικονομικής κρίσης, προσφέρει μια εναλλακτική μορφή Δικαιοσύνης.

Η διαμεσολάβηση, όπως έχει «βαφτιστεί» ο θεσμός, μπορεί να εφαρμοστεί σε πάσης φύσεως ιδιωτικές διαφορές. «Στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μπορεί να αποτελέσει πιλοτική κίνηση, καθώς βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και τέτοιες υποθέσεις προσδιορίζονται για εκδίκαση στα ειρηνοδικεία το 2019 και το 2020. Με τον ίδιο θεσμό θα μπορούν να επιλύονται και μικροδιαφορές για τον επιχειρηματικό κόσμο».

Με την επίκληση των δύο αυτών παραδειγμάτων ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης (στη φωτογραφία με τον Χορστ Ράιχενμπαχ) επιχείρησε χθες να καταδείξει τα οφέλη για τους πολίτες που θα έχει η εφαρμογή του θεσμού της διαμεσολάβησης. Ενός μέτρου που έχει μεν νομοθετηθεί
από το 2010, αλλά επί του παρόντος δεν έχει εφαρμοστεί.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης, οι πρώτοι 90 συνάδελφοί του έχουν λάβει την αναγκαία πιστοποίηση, ενώ υπάρχουν και 8 εκπαιδευτές που ετοιμάζονται να προσφέρουν γνώσεις και εμπειρία σε δικηγόρους και άλλων συλλόγων.

Με το σύνθημα «Φτάνεις σε λύση πριν φτάσεις στα δικαστήρια», έγινε χθες η επίσημη πρώτη παρουσίαση του θεσμού στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τη συνεργασία της Ομάδας Δράσης στη χώρα μας.

Στις θετικές επιπτώσεις που θα έχει το μοντέλο της διαμεσολάβησης στα υπερφορτωμένα πινάκια των ελληνικών δικαστηρίων και στους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Υπέρ του θεσμού τάχθηκε και η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου. «Ακούγεται περίεργο - τόνισε - ένας δικαστής να υπερασπίζεται τον θεσμό της εξώδικης επίλυσης. Δεν είναι όμως, ανταγωνιστικός στον ρόλο της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα μπορεί να συνεισφέρει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων».

Τα πλεονεκτήματα

- Είναι γρήγορη, άμεση και σημαντικά πιο οικονομική διαδικασία από την προσφυγή στα δικαστήρια

- Η τελική συμφωνία αποτελεί προϊόν ελεύθερης βούλησης των ίδιων των μερών, τα οποία έχουν ενεργό ρόλο στην τελική συμφωνία που είναι δεσμευτική και παράγει έννομα αποτελέσματα

- Εξοικονομούνται χρόνος και χρήμα που μπορούν να επενδυθούν σε προσοδοφόρες δραστηριότητες αντί σε χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες

- Η φιλική διευθέτηση των υποθέσεων φέρνει αποσυμφόρηση στα πινάκια των δικαστηρίων



tanea.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας του θανάτου!


Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 1942 μεταξύ μιας ομάδας Σοβιετικών αιχμαλώτων και των Γερμανών κατακτητών θεωρείται ως ο συγκλονιστικότερος αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου, γνωστός ως «αγώνας του θανάτου» («The death match»). Λόγω της γερμανικής εισβολής στην ΕΣΣΔ το 1941, πολλοί ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου κατατάχθηκαν στο στρατό. Μετά από την κατάληψη του Κιέβου, πολλοί παίκτες οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο τερματοφύλακας της Ντιναμό Mykola Trusevich προσπάθησε να βρει πρώην συμπαίκτες του για να φτιάξει μια νέα ομάδα. Τις επόμενες εβδομάδες δημιουργήθηκε η ομάδα FC Start, αποτελούμενη από οκτώ παίκτες της Ντιναμό και 3 της Λοκομοτίβ Κιέβου. Στις 7 Ιουνίου 1942 η FC Start έδωσε τον πρώτο της αγώνα. Ακολούθησαν και άλλοι… Στις 6 Αυγούστου 1942 η FC Start νίκησε την Flakelf με 5-1, η οποία ήταν η ποδοσφαιρική ομάδα της Luftwaffe, δηλαδή της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά από την ήττα η Flakelf αποφάσισε να οργανώσει έναν επαναληπτικό αγώνα για να πάρει την εκδίκησή της.


Οι Γερμανοί στρατιωτικοί έβλεπαν την αναμέτρηση FC Start – Flakelf σαν αναμέτρηση του ναζισμού με τον κομμουνισμό. Ο αγώνας ήταν στημένος από τους Γερμανούς στρατιωτικούς ώστε η αντίπαλη ομάδα να έχει ελάχιστες πιθανότητες να νικήσει. Παράλληλα, απείλησαν τους παίκτες της FC Start πως αν δεν κάθονταν να ηττηθούν θα το μετάνιωναν. Διαιτητής ορίστηκε ένας αξιωματικός των SS, ο οποίος μεροληπτούσε διαρκώς και απροκάλυπτα υπέρ της γερμανικής ομάδας, μετατρέποντας τον αγωνιστικό χώρο σε… ρινγκ!

Παρόλο που η γερμανική Flakelf έπαιζε βρώμικα και σκληρά η FC Start κατάφερε να νικήσει στο τέλος με σκορ 5-3, αλλά στη συνέχεια πλήρωσε τη νίκη της με αίμα. Μετά το τέλος του αγώνα, ορισμένοι από τους Ρώσους παίκτες συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από την Γκεστάπο, ενώ οι υπόλοιποι στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν μέσα στον επόμενο χρόνο,ανάμεσά τους και ο «ηρωικός» τερματοφύλακας της ρωσικής ομάδας Mykola Trusevich. Στον «αγώνα του θανάτου» ο νικητής κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις αντίξοες συνθήκες και να κερδίσει. Γι’ αυτήν τη νίκη του, όμως, δεν πήρε κάποιο κύπελλο ως έπαθλο. Αντιθέτως, τιμωρήθηκε με εκτέλεση…




perierga.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σφίγγει τη θηλιά η Ευρώπη


Εγκλωβισμένη σε οδυνηρό αδιέξοδο βρίσκεται η Κύπρος. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης προσκρούουν στην άρνηση της τρόικας να μετακινηθεί από τις αποφάσεις του Eurogroup. Αισιοδοξία δεν εμπνέουν ούτε τα μηνύματα από τη Μόσχα, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαρρής, διαπραγματεύεται με το Κρεμλίνο.

Στον ορίζοντα πλανάται το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας. Στο Υπουργικό Συμβούλιο επανέρχεται το θέμα του «κουρέματος» των καταθέσεων σε μια ύστατη προσπάθεια να παρουσιαστεί στη Βουλή πρόταση αναμορφωμένη, ικανή να οδηγήσει στην έξοδο από τον λαβύρινθο.

Το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Κύπρος επιχειρεί να διαχειριστεί υπό όρους κατάστασης έκτακτης ανάγκης η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά όλες οι προσπάθειες χθες προσέκρουσαν στον «τοίχο» της τρόικας, που παρέπεμπε σταθερά στην απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής και απαιτούσε «κούρεμα» των καταθέσεων.

Η σκληρή γραμμή από την τρόικα, οι απειλητικές δηλώσεις από την ΕΚΤ, τα «συγκρατημένα» μηνύματα από τον υπουργό Οικονομικών Μ. Σαρρή από τη Μόσχα και οι σχεδόν οργισμένες δηλώσεις Μεντβέντεφ προσγείωσαν ανώμαλα τη Λευκωσία και ενέτειναν την αγωνία για την επικίνδυνη τροπή που έπαιρνε το ζήτημα της ρευστότητας των τραπεζών, με ορατό πλέον τον κίνδυνο για άτακτη χρεοκοπία.

Σήμερα το πρωί επρόκειτο να συνεδριάσει και πάλι το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Ν. Αναστασιάδη, σε μια προσπάθεια να γίνει τελική αποτίμηση των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής, που ουσιαστικά απέρριψε τη συμφωνία που είχε αποδεχθεί ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος δύο ήμερες νωρίτερα στη συνεδρίαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Χθες το βράδυ μπήκε και πάλι στο τραπέζι του Υπουργικού το θέμα του «κουρέματος» των καταθέσεων, με στόχο να παρουσιαστεί νέα πρόταση στην κυπριακή Βουλή, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να αποτραπεί η χρεοκοπία. Το ΑΚΕΛ φαίνεται να είναι αρνητικό, ενώ τα άλλα κόμματα επρόκειτο να συνεδριάσουν για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και την πρόταση που διαμορφώνεται, ώστε ένα μέρος των 5,8 δισ. να καλυφθεί με εναλλακτικούς τρόπους και το υπόλοιπο με «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 10.000 ευρώ (έτσι ώστε να είναι μικρότερη η επιβάρυνση των ρωσικών καταθέσεων).

Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται και τρόποι αποτελεσματικής «αποζημίωσης», ώστε να μετριαστεί το «αίσθημα» απώλειας για τους Ρώσους και άλλους μεγάλους καταθέτες. Από νωρίς το πρωί χθες υπήρχαν εντατικές διαβουλεύσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και στην Κεντρική Τράπεζα στη Λευκωσία, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης (κατόπιν εορτής) «Σχεδίου Β», το οποίο μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε πάρει τελική μορφή, καθώς δεν μπορούσε να καλυφθεί η τρύπα των 5,8 δισ. ευρώ με άλλους εναλλακτικούς τρόπους.

Συσκέψεις

Ομάδα τεχνοκρατών από κάθε κόμμα συμμετείχε σε διαρκείς συσκέψεις με την Κεντρική Τράπεζα, στις οποίες συμμετείχε και η επικεφαλής της τρόικας Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία συνοδευομένη από τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας συναντήθηκε στο Προεδρικό και με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, παρουσία του υπουργού Εργασίας Χάρη Γεωργιάδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Χ. Στυλιανίδη.

Η τρόικα μετέβη, όμως, και στη Βουλή, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους των κόμματων, κατά τη διάρκεια της οποίας αποσαφήνισε τις προθέσεις των δανειστών και ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχονται τίποτα λιγότερο από τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής, που προβλέπει «κούρεμα» των καταθέσεων.

Το Eurogroup στην ανακοίνωσή του την περασμένη Δευτέρα συνέστησε ξεκάθαρα να μην υπάρξει παράβαση της αρχής προστασίας των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, έχοντας αφήσει εκτεθειμένο τον Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος την επόμενη ημέρα κατέθεσε στη Βουλή τον νόμο ο οποίος και απορρίφθηκε και προέβλεπε επιβολή «κουρέματος» και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι από το πρωί ήταν εν αναμονή το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε τελικά το βράδυ, αλλά και η Βουλή για την περίπτωση που θα έπρεπε εσπευσμένα να εγκριθούν νομοσχέδια που θα ρύθμιζαν κυρίως το θέμα των τραπεζών αλλά και της εκροής κεφαλαίων. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Παρασκευή και θα ανοίξουν εκτός απροόπτου την επόμενη Τρίτη, λόγω της εορτής του Ευαγγελισμού.

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη χθες και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη έθεσε στη διάθεση της κυβέρνησης όλη την περιουσία της Εκκλησιάς Κύπρου (που είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος γης στο νησί), η οποία, όμως, για να τιτλοποιηθεί και να εκδοθεί το σχετικό ομόλογο θα απαιτούσε ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα και πολύπλοκες διαδικασίες.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γερμανοί Κροίσοι βγάζουν τα λεφτά τους στον Παναμά


Την ίδια ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανιζόταν επικριτικός έως ... λάβρος κατά των καταθετών που εμπιστεύονται τα χρήματά τους σε τράπεζες που προσφέρουν υψηλότερα του μέσου όρου επιτόκια, ή σε φορολογικούς παραδείσους, όπως μέχρι πρότινος η Κύπρος, η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung “άδειαζε” τον υπουργό και την κυβέρνηση του Βερολίνου, αναδημοσιεύοντας στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι πλουσιότεροι Γερμανοί βγάζουν τα λεφτά τους σε offshore εταιρείες στον Παναμά! (δείτε εδώ: www.sueddeutsche.de)

Το δημοσίευμα επικαλείται κρατικά αρχεία του Παναμά που καταδεικνύουν πως πάνω από το 50% των ξένων επενδύσεων στη χώρα τελεί σε αφορολόγητο καθεστώς, μέσω offshore εταιρειών, που ανήκουν σε Γερμανούς Κροίσους όπως οι οικογένειες Piëch και Porsche, ιδιοκτήτες της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και του Ομίλου Volkswagen, ο Hubert Burda των γνωστών εκδόσεων, η κυρία Quandt, που θεωρείται ως η πλουσιότερη γυναίκα στη Γερμανία, αλλά και τα μέλη της δυναστείας του καφέ Jacobs.

Μαζί τους ακόμα και η οικογένεια von Finck, απόγονοι του ιδρυτή των ασφαλιστικών κολοσσών Munich Re και Allianz και της ιδιωτικής τράπεζας Merck Finck & Co.

Πάντως τόσο οι οικογένειες Πόρσε και Πίεχ , όσο και ο Χούμπερτ Μπούρντα και η Σίλβια Κουάντ δήλωσαν άγνοια για το θέμα και αρνήθηκαν πως διατηρούν οικονομικές σχέσεις με τον Παναμά...



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...