Εγκλωβισμένη σε οδυνηρό αδιέξοδο βρίσκεται η Κύπρος. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης προσκρούουν στην άρνηση της τρόικας να μετακινηθεί από τις αποφάσεις του Eurogroup. Αισιοδοξία δεν εμπνέουν ούτε τα μηνύματα από τη Μόσχα, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαρρής, διαπραγματεύεται με το Κρεμλίνο.
Στον ορίζοντα πλανάται το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας. Στο Υπουργικό Συμβούλιο επανέρχεται το θέμα του «κουρέματος» των καταθέσεων σε μια ύστατη προσπάθεια να παρουσιαστεί στη Βουλή πρόταση αναμορφωμένη, ικανή να οδηγήσει στην έξοδο από τον λαβύρινθο.
Το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Κύπρος επιχειρεί να διαχειριστεί υπό όρους κατάστασης έκτακτης ανάγκης η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά όλες οι προσπάθειες χθες προσέκρουσαν στον «τοίχο» της τρόικας, που παρέπεμπε σταθερά στην απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής και απαιτούσε «κούρεμα» των καταθέσεων.
Η σκληρή γραμμή από την τρόικα, οι απειλητικές δηλώσεις από την ΕΚΤ, τα «συγκρατημένα» μηνύματα από τον υπουργό Οικονομικών Μ. Σαρρή από τη Μόσχα και οι σχεδόν οργισμένες δηλώσεις Μεντβέντεφ προσγείωσαν ανώμαλα τη Λευκωσία και ενέτειναν την αγωνία για την επικίνδυνη τροπή που έπαιρνε το ζήτημα της ρευστότητας των τραπεζών, με ορατό πλέον τον κίνδυνο για άτακτη χρεοκοπία.
Σήμερα το πρωί επρόκειτο να συνεδριάσει και πάλι το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Ν. Αναστασιάδη, σε μια προσπάθεια να γίνει τελική αποτίμηση των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής, που ουσιαστικά απέρριψε τη συμφωνία που είχε αποδεχθεί ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος δύο ήμερες νωρίτερα στη συνεδρίαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Χθες το βράδυ μπήκε και πάλι στο τραπέζι του Υπουργικού το θέμα του «κουρέματος» των καταθέσεων, με στόχο να παρουσιαστεί νέα πρόταση στην κυπριακή Βουλή, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να αποτραπεί η χρεοκοπία. Το ΑΚΕΛ φαίνεται να είναι αρνητικό, ενώ τα άλλα κόμματα επρόκειτο να συνεδριάσουν για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και την πρόταση που διαμορφώνεται, ώστε ένα μέρος των 5,8 δισ. να καλυφθεί με εναλλακτικούς τρόπους και το υπόλοιπο με «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 10.000 ευρώ (έτσι ώστε να είναι μικρότερη η επιβάρυνση των ρωσικών καταθέσεων).
Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται και τρόποι αποτελεσματικής «αποζημίωσης», ώστε να μετριαστεί το «αίσθημα» απώλειας για τους Ρώσους και άλλους μεγάλους καταθέτες. Από νωρίς το πρωί χθες υπήρχαν εντατικές διαβουλεύσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και στην Κεντρική Τράπεζα στη Λευκωσία, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης (κατόπιν εορτής) «Σχεδίου Β», το οποίο μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε πάρει τελική μορφή, καθώς δεν μπορούσε να καλυφθεί η τρύπα των 5,8 δισ. ευρώ με άλλους εναλλακτικούς τρόπους.
Συσκέψεις
Ομάδα τεχνοκρατών από κάθε κόμμα συμμετείχε σε διαρκείς συσκέψεις με την Κεντρική Τράπεζα, στις οποίες συμμετείχε και η επικεφαλής της τρόικας Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία συνοδευομένη από τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας συναντήθηκε στο Προεδρικό και με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, παρουσία του υπουργού Εργασίας Χάρη Γεωργιάδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Χ. Στυλιανίδη.
Η τρόικα μετέβη, όμως, και στη Βουλή, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους των κόμματων, κατά τη διάρκεια της οποίας αποσαφήνισε τις προθέσεις των δανειστών και ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχονται τίποτα λιγότερο από τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής, που προβλέπει «κούρεμα» των καταθέσεων.
Το Eurogroup στην ανακοίνωσή του την περασμένη Δευτέρα συνέστησε ξεκάθαρα να μην υπάρξει παράβαση της αρχής προστασίας των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, έχοντας αφήσει εκτεθειμένο τον Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος την επόμενη ημέρα κατέθεσε στη Βουλή τον νόμο ο οποίος και απορρίφθηκε και προέβλεπε επιβολή «κουρέματος» και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι από το πρωί ήταν εν αναμονή το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε τελικά το βράδυ, αλλά και η Βουλή για την περίπτωση που θα έπρεπε εσπευσμένα να εγκριθούν νομοσχέδια που θα ρύθμιζαν κυρίως το θέμα των τραπεζών αλλά και της εκροής κεφαλαίων. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Παρασκευή και θα ανοίξουν εκτός απροόπτου την επόμενη Τρίτη, λόγω της εορτής του Ευαγγελισμού.
Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη χθες και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη έθεσε στη διάθεση της κυβέρνησης όλη την περιουσία της Εκκλησιάς Κύπρου (που είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος γης στο νησί), η οποία, όμως, για να τιτλοποιηθεί και να εκδοθεί το σχετικό ομόλογο θα απαιτούσε ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα και πολύπλοκες διαδικασίες.
ethnos.gr