Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ανίκητη η διαφθορά στην Ελλάδα


Την ετήσια έκθεσή του για το 2010, παρέδωσε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 29 δημόσιοι υπάλληλοι τέθηκαν σε αργία, 398 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ διενεργήθηκαν 4.199 έλεγχοι από τα σώματα και τις υπηρεσίες Ελέγχου και Επιθεώρησης.
Ειδικότερα, το 2010 ο αριθμός των υποθέσεων που χειρίστηκε ο κ. Ρακιντζής ανήλθαν στις 1.437, σημειώνοντας αύξηση 46,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Οι σημαντικότερες υποθέσεις ανά κατηγορία είναι εκείνες που αφορούν:
* Στην οικονομική διαχείριση δημόσιων φορέων και υπηρεσιών (34,8%)
* Στην εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας (13,8%)
* Σε ζητήματα υγείας(9,8%)
* Σε περιβαλλοντικά θέματα (7,9)
Όπως και άλλες χρονιές έτσι και κατά το 2010, οι περισσότερες συνολικά υποθέσεις αφορούν στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, αν και φέτος ο στενός δημόσιος τομέας βρέθηκε στην πρώτη θέση παρουσιάζοντας άνοδο 23,3%.
Αιχμές για τη Δικαιοσύνη
Όσον αφορά στις πειθαρχικές αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το 2010 άσκησε ενστάσεις στις πειθαρχικές ποινές που υποβλήθηκαν σε δημόσιους υπαλλήλους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το 2010 κοινοποιήθηκαν στο γραφείο του 3.200 πειθαρχικές αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων. Από αυτές οι 1.602 αφορούσαν στο στενό δημόσιο τομέα και οι 1.598 στον ευρύτερο.
Ο κ. Ρακιντζής άσκησε 149 ενστάσεις, από τις οποίες οι 148 αφορούσαν στο στενό δημόσιο τομέα και μόνο η μία στον ευρύτερο. Οι λόγοι που επέβαλαν την άσκηση ενστάσεων από πλευράς του ήταν, κυρίως, οι επιεικείς ποινές, η ανεπαρκής αιτιολόγηση, η μη ορθή εκτίμηση αποδεικτικών στοιχείων και η εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου.
Αξίζει να σημειωθεί, πως από την παρακολούθηση εκθέσεων τακτικών επιθεωρήσεων ΔΟΥ, διαπιστώνεται ότι οι εφορίες όλης της Επικράτειας λειτουργούν με πολλές ελλείψεις και πολλαπλά προβλήματα, με αποτέλεσμα την υστέρηση δημοσίων εσόδων.
Επίσης, εκκρεμούν έλεγχοι επεξεργασίας δηλώσεων και βεβαιώσεων χρεών, εκκαθαρίσεις δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παλαιότερων ετών, καθώς και δηλώσεις ΕΤΑΚ.
Ο κ. Ρακιντζής προέβη στην επισήμανση ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να επιτελεί το έργο της, αφήνοντας αιχμές για καθυστερήσεις.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ντόμινο τρόμου σε όλη την Ευρώπη!

Ο πόλεμος μεταξύ των οίκων αξιολόγησης και της Ευρώπης έληξε σήμερα με νίκη των πρώτων, ύστερα από το χτεσινό «τρίξιμο» των δοντιών με την δραματική υποβάθμιση της Πορτογαλίας, καθώς ενώ οι αγορές περίμεναν μια λύση για την Ελλάδα, οι οίκοι αξιολόγησης αντεπιτέθηκαν στο εύκολο «θύμα» του Νότου...

Επί 20 μήνες, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εθελοτυφλούν σε μια ώρα που η κρίση πλησιάζει επικίνδυνα χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία.

Η συνέπεια ήταν η κατακόρυφη άνοδος των spread στην Περιφέρεια (κοντά στις 1000 μονάδες στην Πορτογαλία, στα επίπεδα των 1.370 μονάδων στην Ελλάδα ) και η έντονη αύξηση σε Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία.

Ειδικά στην τελευταία η εκτίναξη του κόστους δανεισμού πάνω από το 5% κυριολεκτικά τρομάζει αφού το χρέος της γειτονικής χώρας είναι της τάξης των 2,5 τρισ. ευρώ! Εξ ου και η στροφή 180 μοιρών από τον Επίτροπο Οικονομικών της Κομισιόν κ. Όλι Ρεν, ο οποίος άφησε …κατά μέρος τη γαλλική και τη γερμανική λύση για το ελληνικό χρέος και έβαλε και πάλι στο τραπέζι την προοπτική έκδοσης του ευρωομολόγου.

Σε μια Ευρώπη που αρχίζει να σπαράσσεται πλέον ο κοινωνικός ιστός – με πρώτη την Ελλάδα – οι απαντήσεις των Ευρωπαίων πολιτικών είναι λίγες εξ ου και η έντονη αντίδραση των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.
Από την άλλη πλευρά, η επίθεση εναντίον των οίκων αξιολόγησης από πολιτικούς – όπως ο υπουργός εξωτερικών κ. Λαμπρινίδης – είναι μάλλον άκαιρη από την πλευρά των πολιτικών...

Ύστερα από την κρίση του 2008, οι οίκοι αξιολόγησης άλλαξαν  τις διαδικασίες για τα ομόλογα. Και τώρα που εφαρμόζουν τους κανόνες κατηγορούνται και πάλι. Βέβαια, οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά καθώς σε περιπτώσεις όπως την Ισλανδία απέτυχαν να προβλέψουν – για να το πούμε κομψά.

Έντονες πιέσεις στην ελληνική αγορά
Το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε έντονα πτωτικά, ωστόσο οι μεγαλύτερες πιέσεις ξεκίνησαν μετά το μεσημέρι, όταν οι διάφορες δηλώσεις των ευρωπαίων είχαν μπερδέψει τις αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1265,75 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,75%. Κατάρρευση στην μετοχή της Αγροτικής  Τράπεζας με πτώση 15,6%. Στα 4,82 ευρώ η μετοχή της Εθνικής έχασε 4,55%. Πάνω από 4% η πτώση σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Πάνω από 3% οι απώλειες στις κυπριακές τράπεζες. Οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 77 εκατ. ευρώ, με πακέτα  1,7 εκατ. ευρώ .



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Διαλύστε τους πολίτες και όχι τους μπαχαλάκηδες»

Ο αντιστράτηγος, Λευτέρης Οικονόμου
Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Παρά τους ισχυρισμούς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, και εκείνους της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., όλα δείχνουν πως, το καυτό διήμερο της 28ης και 29ης Ιουνίου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου επέλεξε συνειδητά να διαλύσει τη συγκέντρωση των πολιτών στο Σύνταγμα και όχι να απομονώσει τους «μπαχαλάκηδες» οποιασδήποτε προέλευσης ή χρώματος. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα. Το χρονικό των γεγονότων αδιάψευστο και οι συγκεκριμένες οδηγίες που δόθηκαν στον Θάλαμο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. ξεκάθαρες.

Νωρίς το απομεσήμερο της Τετάρτης 29 Ιουνίου, την ώρα περίπου κατά την οποία αναμενόταν η διαδικασία ψηφοφορίας στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο, μία ομάδα 250 νεαρών αναλαμβάνει «δράση» στη γωνία Καραγεώργη Σερβίας και Σταδίου, με στόχο να επιτεθεί στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών. Στην επίθεση αυτή αντιδρούν οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται επί των οδών Βουλής και Νίκης. Δέχονται βροχή από πέτρες και μάρμαρα και οπισθοχωρούν.



Εκείνη την ώρα, ο έχων το γενικό πρόσταγμα επί του Θεάτρου Επιχειρήσεων ταξίαρχος Στέφανος Κοζιράκης και οι υφιστάμενοι του αξιωματικοί, που ελέγχουν τις αστυνομικές δυνάμεις, προτείνουν τη διενέργεια κίνησης απομόνωσης των 250 νεαρών «μπαχαλάκηδων» με την ενεργοποίηση των διμοιριών των ΜΑΤ, που βρίσκονται στην οδό Βουκουρεστίου, και άλλων εφεδρικών, που είναι τοποθετημένες εγγύς του σημείου Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας.
Η τακτική αυτή προτείνεται στους έχοντες το πρόσταγμα στον Θάλαμο Επιχειρήσεων, αντιστράτηγο Γρηγόρη Μπαλάκο, γενικό επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, και υποστράτηγο Ιωάννη Λιούκα, γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής. 

Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί εισηγούνται στον αρχηγό της Αστυνομίας Λευτέρη Οικονόμου να υλοποιηθεί άμεσα αυτό το σχέδιο τακτικής απομόνωσης των 250. Προς έκπληξη όλων όσων παρίστανται στον Θάλαμο Επιχειρήσεων, ο κ. Οικονόμου δίνει διαταγή να αντεπιτεθούν οι διμοιρίες επί της Βουλής και Νίκης με μαζική χρήση χημικών, ώστε οι 250 νεαροί με τις πέτρες να αναγκαστούν να καταφύγουν ψηλά επί της Βασιλέως Γεωργίου, μπροστά από τα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος.



Είναι προφανές το τι συνέβη. Ο κ. Οικονόμου αρνήθηκε να υιοθετήσει την άποψη των επιτελών του που βρίσκονταν επί τόπου, προκειμένου να απομονωθεί ο πυρήνας της πρόκλησης και να συλληφθούν οι «θερμόαιμοι», ώστε στη συνέχεια να μην υπάρξει «προβοκάτσια» στον κύριο όγκο της συγκέντρωσης των πολιτών. Ο κ. Οικονόμου, αντιθέτως με τη διαταγή του, έστειλε την ομάδα των 250 απευθείας στην καρδιά των διαδηλωτών με τις γνωστές συνέπειες. 



Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που διαθέτουν τουλάχιστον δύο γραμμάρια φαιάς ουσίας κατάλαβαν πως στο Σύνταγμα δεν παιζόταν το επιχειρησιακό στοίχημα «Να διασφαλιστεί η ΒΟΥΛΗ και η ασφάλεια των Πολιτών», όπως διατυμπάνισε ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής, με τον γνωστό στόμφο που τον διακρίνει.

Κατάλαβαν πως το επιχειρησιακό ζητούμενο ήταν η διασφάλιση της Βουλής και η πρόκληση ολοκληρωτικού μπάχαλου στο Σύνταγμα, ώστε να διαλυθεί η συγκέντρωση, να φοβηθούν οι πολίτες και να απαξιωθεί καταλυτικά η «υπόθεση Πλατεία».

Η εισήγηση των έμπειρων αξιωματικών, που απερρίφθη αμέσως και ασυζητητί, θα είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Πρυτάνευσε, ωστόσο, η πολιτική προτεραιότητα που είχε να κάνει με την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο. Τα χρονικά περιθώρια ήταν απολύτως συγκεκριμένα. Στόχος η αποφυγή μαζικής και άρα πολιτικά αξιόλογης λαϊκής πίεσης προς του βουλευτές. Ο κ. Οικονόμουεκτέλεσε κατά γράμμα αυτό που του ζήτησαν. Το Σύνταγμα κάηκε, η συγκέντρωση διαλύθηκε, η Βουλή διασφαλίστηκε, το Μεσοπρόθεσμο πέρασε και οι λίγοι έστω, έμπειροι και κυρίως δημοκρατικοί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έμειναν με την απορία. Για λίγο όμως, διότι αμέσως ένιωσαν την οσμή των χημικών, αλλά και μέτρησαν 2.860 δακρυγόνα που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Τα χημικά αυτά εισάγονται από τη Γερμανία επί πιστώσει. Στη Δημοκρατία τίποτε δεν γίνεται, ωστόσο, «επί πιστώσει». Όλα γίνονται και ερμηνεύονται «τοις μετρητοίς».



zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αιμοστατικά από χρυσάφι


Ενώ τα αιμοστατικά τζελ μπορεί κανείς να τα βρει σε τιμές κάτω των 40 ευρώ στο εξωτερικό, στα ελληνικά νοσοκομεία χρεώνονται με περισσότερα από 500 ευρώ.
Σε κάθε χειρουργική επέμβαση, χειρουργοί φέρονται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες του συγκεκριμένου υλικού, επιβαρύνοντας το νοσοκομείο και το Ταμείο με χιλιάδες ευρώ ανά επέμβαση.
Η σπατάλη μάλιστα στη χρήση υλικών χειρουργείου και ειδικά αιμοστατικών κάνει τη χρέωση για μια επέμβαση να ξεπεράσει τα 10.000 ευρώ σε έναν ασθενή, όπως προκύπτει από τις απαιτήσεις προμηθευτών προς τα νοσοκομεία.
Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγείας επιχειρεί να βάλει φρένο στη σπατάλη, αλλά ορισμένοι προμηθευτές έχουν πληρωθεί ή πρόκειται να πληρωθούν από τα νοσοκομεία για τεράστιες ποσότητες υλικού που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ ή έχει καταναλωθεί σε τεράστιες ποσότητες, με σκοπό να ωφεληθούν όσοι εμπλέκονται.
Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του "Έθνους", ερευνά καταγγελίες για περιπτώσεις πλαστών τιμολογίων για υγειονομικό υλικό, εικονικών χρεώσεων και υπερτιμολογήσεων υλικού μέσω υπεράκτιων εταιρειών (offshore).
Έχουν, επίσης, γίνει καταγγελίες για σύσταση εταιρειών, οι οποίες ανοίγουν και κλείνουν περιστασιακά, με σκοπό να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα που παίρνουν από το κράτος.
Ενδεικτική της κατάστασης, είναι λίστα χρέωσης χειρουργικού υλικού σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής. Σε μία ασθενή χρεώθηκαν την ίδια μέρα πέντε αιμοστατικά, έναντι 2.800 ευρώ, ενώ την ίδια μέρα και δύο ακόμη ασθενείς χρεώθηκαν από έξι αιμοστατικά αξίας 6.800 ευρώ.
Οι νοσοκομειακή από την πλευρά τους παραδέχονται το πρόβλημα, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα να χαρακτηρίζει την κατανάλωση ανεξέλεγκτη.
Σημειώνει ότι τα αιμοστατικά είναι μεν χρήσιμα υλικά στη διεκπεραίωση χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά πολλές φορές χρησιμοποιούνται εκτός ενδείξεων ή γίνεται υπερβολική κατανάλωσή τους.
"Η χρήση αιμοστατικών δεν μπορεί να ελεγχθεί, παρά μόνον εάν κανείς είναι παρών σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις" αναφέρει, εξηγώντας ότι "είναι πιο εφικτό να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες για τη χρήση τους με βάση τις ενδείξεις. Πρόκειται για θέμα ιατρικής ευθύνης και συναίσθησης του χειρουργού".

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Αυτή είναι βαρβαρότητα, δεν είναι Δημοκρατία»

Έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους διανοούμενους και τους πολίτες να διασφαλιστεί η «ανεμπόδιστη λειτουργία της δημοκρατίας» πραγματοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο υπουργικό και αναφερόμενος στις επιθέσεις κατά των πολιτικών προσώπων, τις οποίες χαρακτήρισε «υποκινούμενες». 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα ζητήσει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την προστασία των θεσμών αλλά και την καλύτερη οργάνωση των δημόσιων συναθροίσεων».

Όπως είπε «οι αποκλεισμοί, η βία, η ιδεολογική τρομοκρατία δεν έχουν θέση στη δημοκρατία, ούτε στις πλατείες, ούτε στις γειτονιές, ούτε στα ΜΜΕ».


Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «δεν είναι δημοκρατία η ελευθερία φανατικών να αυθαιρετούν, να κάνουν ότι θέλουν», κάλεσε τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πρόσθεσε: «Βιώνουμε φαινόμενα βίας στη χώρα μας σε βάρος εκλεγμένων εκπροσώπων. Αρκετές φορές στρέφονται κατά απλών πολιτών. Το εκκολαπτήριο της βίας δεν είναι απλά η κρίση. Οι βιαιοπραγίες κατά βουλευτών παροτρύνονται και υποκινούνται από ακραίες πολιτικές ομάδες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης που σιτίζονται από ΜΜΕ. Όλοι πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους».

«Αυτή είναι βαρβαρότητα, δεν είναι Δημοκρατία» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με τις επιθέσεις που δέχονται βουλευτές.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου «όποτε καλλιεργήθηκε ο αντικοινοβουλευτισμός δεν άργησε και η αντιδημοκρατική εκτροπή. Όσοι αναζητούν σωτήρες υπονομεύουν βασικά δικαιώματα του ελληνικού λαού».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στη συναίνεση και είπε: «παρά την αμηχανία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ξεφύγουν από κλασικές αντιδράσεις, να ξεφύγουν από το εγώ και να πάνε στο εμείς, οι πόρτες μας θα είναι ανοιχτές».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξηγεί τις πολιτικές της στους πολίτες και είναι περήφανη ενώ πρόσθεσε πως «όλοι χρειάζονται, τα κόμματα και τα κινήματα πολιτών».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων υπογράμμισε: «Η κοινωνία ζητά αλλαγές. Κάποιοι προσπαθούν να μας κρατήσουν πίσω γιατί βλέπουν να χάνονται με γοργούς ρυθμούς τα προνόμια τους. Πέρσι ανοίγαμε το επάγγελμα των φορτηγών. Προχωρήσαμε και το επάγγελμα άνοιξε. Αυτή είναι η δουλειά μας. Να φέρουμε σε πέρας τις αλλαγές όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα».

Επίσης αναφέρθηκε στις αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μιλώντας για «ιστορικές τομές».

"Η κυβέρνηση είναι μακριά νυχτωμένη"
Την άμεση αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, με το "προσκλητήριο διαλόγου" που απηύθυνε προς τα κόμματα, τους διανοουμένους και τους πολίτες, καθώς και την αναγγελία για σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα συζητήσει μέτρα και πολιτικές για τη διασφάλιση των θεσμών, τις κινητοποιήσεις και την αποτροπή φαινομένων βίας.

"Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι μακριά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι, αξιοποιώντας τις προβοκάτσιες και τις γελοίες «συγκρούσεις» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσουν να καταστείλουν το οργανωμένο ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα", σχολίασε το γραφείου Τύπου του ΚΚΕ. "Νόμος για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι το δίκιο τους και η πάλη για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους που η κυβέρνηση, η πλουτοκρατία και η ΕΕ τσακίζουν", προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση. 

real.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Η στιγμή της αλήθειας για την ευρωζώνη έφτασε»


Επιμένουν στα δυσοίωνα σενάρια οι Financial Times

«Η στιγμή της αλήθειας για την ευρωζώνη έφτασε», είναι ο δεικτικός τίτλος των Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα, φιλοξενώντας άρθρο του οικονομικού αναλυτή της Μάρτιν Γουόλφ, επιμένει ότι το μέλλον της ζώνης του ευρώ είναι ζοφερό. 

«Είναι απίθανο η Ελλάδα να ανακτήσει πιστοληπτική φερεγγυότητα», υποστηρίζει ο κ. Γουόλφ. Συνεχίζοντας, αναλύει ότι υπάρχουν τρία ζητήματα για τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη. Το πρώτο αφορά το τι μέγεθος θα έχει η αναδιάρθρωση. Το δεύτερο σχετίζεται με το ποιος πρέπει να αναλάβει το κόστος. Το τρίτο αναφέρεται στο κατά πόσο η αναδιάρθρωση επαρκεί για τη διάσωση της ΟΝΕ. 

Σύμφωνα με το πρώτο ζήτημα ο κ. Γουόλφ κάνει την ακόλουθη ανάλυση:

Μέχρι το 2014 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα φτάσει το 180% του ΑΕΠ, της Ιρλανδίας το 145% του ΑΕΠ και της Πορτογαλίας το 135% του ΑΕΠ. Αυτά τα δεδομένα δημιουργούν έναν ασφυκτικό δημοσιονομικό κλοιό και αυξάνουν το κόστος δανεισμού. 

«Ας υποθέσουμε ότι οι χώρες αυτές θα μπορέσουν να δανειστούν σε λογική τιμή σε ιδιωτικές αγορές σε ένα δείκτη ακαθάριστου χρέους κατά 80% του ΑΕΠ. Ας υποθέσουμε, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εξασφαλίσουν ότι το ΔΝΤ δεν θα έχει απώλειες. Στη συνέχεια, η μείωση της αξίας του υπολοίπου του χρέους θα πρέπει να είναι όσο το 65% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, το 50% για την Ιρλανδία και το 45% για την Πορτογαλία. 

Το σύνολο του «κουρέματος» θα είναι της τάξης των 423 δισ. ευρώ: 224 δισ. για την Ελλάδα, 107 δισ. για την Ιρλανδία και 92 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία». Με βάση τα παραπάνω ο οικονομικός αναλυτής συμπεραίνει ότι χωρίς μία μεγάλη αναδιάρθρωση αυτές οι χώρες είναι αδύνατο να δανειστούν με ένα λογικό επιτόκιο. 

Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα, ο κ. Γουόλφ υποστηρίζει ότι αν το βάρος από την αναδιάρθρωση πέσει στους ιδιώτες, τότε θα υποστούν απώλειες 97% για τα ελληνικά ομόλογα, 63% για τα ιρλανδικά και 60% για τα πορτογαλικά. 
Δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα επιχειρήσουν να σώσουν τις τράπεζες, η ευρωζώνη θα μετατραπεί σε «ένωση μεταφοράς». Ακόμη όμως και αυτό δεν επαρκεί για να περιορίσει τη δυναμική του χρέους γιατί οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα. 

«Οι κίνδυνοι από την ελάφρυνση του χρέους είναι μεγάλοι. Αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας είναι κοντά στο μηδέν. Η μείωση των επιτοκίων ή η μείωση των ποσών δεν αμφισβητείται ότι πρέπει να γίνουν, αλλά το πότε», υποστηρίζει ο κ. Γουόλφ. «Η ιστορία των κρίσεων αυτών υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνει νωρίτερα και όχι αργότερα. Μόνο εάν το χρέος είναι διατηρήσιμο, είναι πιθανό η εμπιστοσύνη να επιστρέψει», συμπλήρωσε. 

Ο οικονομικός αναλυτής της βρετανικής εφημερίδας θεωρεί πιθανό οι ηγέτες να οδηγήσουν τις χώρες τους εκτός ευρωζώνης. «Είναι πολύ νωρίς για να το κάνουν. Αλλά αν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε πιθανότητα αποφυγής, απαιτείται ρεαλισμός. Σε κάποιο σημείο, η παρούσα αξία του χρέους πρέπει να μειωθεί δραστικά και να δοθεί ελπίδα στο λαό. Διαφορετικά η αποτυχία είναι βέβαια».
newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αγοράζουν 3 ελληνικά νησία οι Τούρκοι

Ο πρόεδρος της τουρκική κατασκευαστικής εταιρείας FİYAPI Φικρέτ Ινάν ανακοίνωσε οτι σκοπεύει να αγοράσει τουλάχιστον 3 ελληνικά νησιά που θα βγουν προς πώληση. Ο ίδιος με προκλητικό τρόπο δηλώνει πως " σε περίπτωση που μας τονίσουν οτι δεν θα πουλήσουν τα νησιά σε Τούρκους, τότε θα ιδρύσουμε εταιρεία στην Ελλάδα και θα τα αγοράσουμε". 
   Ο Ινάν τονίζει οτι ήδη έχει κάνει προεργασία για την αγορά νησιών και ήδη μέσω κτηματομεσιτών έχει επιλέξει 6 απ'αυτά. "Εχουμε ετοιμάσει ένα ποσό 20 εκατομμυρίων Ευρώ για την αγορά 3 νησιών και οι επενδύσεις μας σ'αυτά θα ξεπεράσουν τα 80 εκατομμύρια δολάρια" υποστηρίζει ο ίδιος. Ο ίδιος κατονομάζει τα νησιά που ενδιαφέρεται τα οποία είναι το Λυχνάρι, Καλτσονήσι, Μικρή Αμοργός, Ναυσικά, Βούβαλος, Καρδιώτισσα.

onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ανακάλυψαν στη Σαντορίνη εργαστήρια παραγωγής επικίνδυνου ναρκωτικού

Δυο εργαστήρια παραγωγής ναρκωτικού SKUNK εντόπισαν και κατέσχεσαν μέσα σε λίγες ημέρες οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Σαντορίνης. Πρόκειται για ένα ναρκωτικό που εξελίχθηκε την τελευταία πενταετία, από τη «χώρα της τουλίπας», ιδιαίτερα βαρύ και δραστικό και ουσιαστικά «μιλάμε» για μίξη ειδικής ποικιλίας χασίς με παραισθησιογόνες ουσίες που «χτυπά» αμέσως το χρήστη και δημιουργεί επικίνδυνες παρενέργειες στον οργανισμό.

Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης ουσίας και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι πληροφορίες λένε πως περίεργοι τύποι φορτωμένοι με το νέο ναρκωτικό θα πλημμυρίσουν τα νεανικά στέκια όλης της χώρας.

Περισσότερα από 20 κιλά SKUNK θα έδιναν τα συνολικά 64 φυτά που καλλιεργούσαν δυο «επιχειρηματίες» στα Φηρά και το Ημεροβίγλι και θα τα έριχναν στα νεανικά στέκια του νησιού τον Αύγουστο.

Ωστόσο αστυνομικοί της Ασφάλειας Σαντορίνης με επικεφαλής τον αστυνόμο Α΄ Δημήτρη Παντελή κατάφεραν να πληροφορηθούν τα σχέδια των δυο ανδρών και να κάνουν έφοδο στα δυο μυστικά εργαστήρια. Όπως φαίνεται και από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, οι δυο «επιχειρηματίες» είχαν στήσει πολύ καλά το κόλπο και πλέον οι αρχές ψάχνουν για τους συνδέσμους τους τόσο σε Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. 



Πανάκριβο και δραστικό 

Τα τελευταία έξι χρόνια κυρίως στην Ολλανδία ξεκίνησε ένας νέος τρόπος καλλιέργειας διαφόρων φυτών που ονομάζεται υδροπονική. Το γεγονός πως το έδαφος της χώρας ήταν μολυσμένο, έκανε τους επιστήμονες να προχωρήσουν στην κατασκευή «τεχνητού χώματος» και μέσα σε ειδικούς τρόπους, με ειδικό φωτισμό να καλλιεργούν τα φυτά. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουν καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα χωρίς μάλιστα να είναι μολυσμένοι οι καρποί των φυτών.

Τη συγκεκριμένη μέθοδο φαίνεται πως αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν και οι μεγαλέμποροι για να φτιάξουν μια ειδική ποικιλία χασίς με υδροπονική καλλιέργεια την οποία ωστόσο ενισχύουν με παραισθησιογόνες ουσίες έτσι ώστε είναι πιο δυνατή η επίδραση. Στα μέσα του 2004 το SKUNK εντοπίζεται για πρώτη φορά στο εξωτερικό ενώ πιθανότατα την ίδια περίοδο αρχίζει να κάνει δειλά- δειλά και την εμφάνιση του στη χώρα μας.

Αν και είναι ιδιαίτερα ακριβό και η τιμή του, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη λιανική ξεπερνά ακόμη και αυτή της κοκαΐνης, η ζήτηση είναι μεγάλη... Και αυτό γιατί αποτελεί τη νέα μόδα, δημιουργεί έντονες παραισθήσεις και η δράση του διαρκεί πολύ περισσότερο από ότι τα...απλά ναρκωτικά. 



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα 6 Ιουλίου

1785: Οι Αμερικανοί επιλέγουν το δολάριο ως τη νομισματική τους μονάδα.

1827: Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη «Συνθήκη του Λονδίνου», με την οποία αναγνωρίζουν την αυτονομία της Ελλάδος ως φόρου υποτελής στον Σουλτάνο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία απορρίπτει τη συνθήκη.

1837: Γεννήθηκε ο Βασίλι Λέφσκι, βούλγαρος επαναστάτης. 

1850: Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από το βρετανικό στόλο, μετά την ικανοποίηση μέρους των απαιτήσεων των Βρετανών στην υπόθεση Πατσίφικο.

1892: Μεγάλη απεργία στο χαλυβουργείο Κάρνεγκι στο Χόμστιντ της Πενσυλβάνιας πνίγεται στο αίμα από τους ιδιωτικούς αστυνομικούς του γραφείου Πίνκερτον. 10 οι νεκροί.

1907: Κατασκευάζεται στο Μπρούκλαντς της Αγγλίας η πρώτη τεχνητή πίστα αγώνων αυτοκινήτου, επειδή απαγορεύονταν οι αγώνες δρόμου στους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας.

1907: Γεννήθηκε η Φρίντα Κάλο, μεξικανή ζωγράφος, σύζυγος του επίσης ζωγράφου Ντιέγκο Ριβέρα. 

1925: Γεννήθηκε ο Μπιλ Χάλεϊ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον, αμερικανός ρόκερ. («Rock Around Clock») 

1962: Πέθανε ο Ουίλιαμ Φόκνερ, αμερικανός συγγραφέας και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ. («Η βουή και το Πάθος»

1995: Πέθανε ο Αζίζ Νεσίν, τούρκος συγγραφέας.

sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι επίορκοι υπάλληλοι, η Λαμποργκίνι και τα λαθραία τσιγάρα

Αύξηση κατά... 101,8% παρουσίασαν εφέτος οι καταγγελίες πολιτών για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Οι καταγγελίες που αφορούν αστυνομικούς παρουσιάζουν αύξηση 78,26%. Από τις καταγγελίες αυτές η ειδική αυτή υπηρεσία της Αστυνομίας, «έβγαλε λαβράκια», πράγμα που σημαίνει ότι παρά την οικονομική κρίση η διαφθορά στον δημόσιο τομέα καλά ακόμα κρατεί.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα:
1. Εξαρθρώθηκε κύκλωμα επίορκων υπαλλήλων του δημοσίου (Νομαρχίας ΟΤΑ Πολεοδομίας και Τοπικής Αστυνομικής Υπηρεσίας) στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Η Πολεοδομία είχε «παγώσει» 157 υποθέσεις αυθαιρέτων (σε νησιά) που είχαν τελεσιδικήσει, αλλά τα πρόστιμα δεν είχαν βεβαιωθεί στις κατά τόπους ΔΟΥ ώστε να εισπραχθούν. Επίσης από την έρευνα προέκυψε ότι κανένα από τα σταλθέντα «σήματα» που αφορούσαν πολεοδομικές αυθαιρεσίες δεν είχε καταγραφεί στα βιβλία του οικείου αστυνομικού τμήματος, ούτε είχε πάρει αριθμό πρωτοκόλλου. Η ζημιά που προξενήθηκε στο Δημόσιο - όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο - «είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας».
2. Συνελήφθη ιατρός διευθυντής χειρουργικής κλινικής δημοσίου νοσοκομείου για παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση. Ο ιατρός είχε απαιτήσει το ποσό των 1.200 ευρώ από την κόρη του ασθενούς του, τον οποίο είχε χειρουργήσει.
3. Συνελήφθησαν δύο ιατροί πλαστικής χειρουργικής δημοσίου νοσοκομείου για παθητική δωροδοκία, εκβίαση και παράβαση του νόμου περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι δύο ιατροί είχαν απαιτήσει από ασθενή, προκειμένου να χειρουργηθεί, το ποσό των 2.400 ευρώ.
4. Συνελήφθη υπάλληλος υποκαταστήματος ΙΚΑ για παθητική δωροδοκία. Ο υπάλληλος του ΙΚΑ, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «απαιτούσε εκβιαστικά από επιχειρηματία της περιοχής που δραστηριοποιούνταν σε συστήματα ξηράς δόμησης κουφωμάτων, να του καταβάλει το χρηματικό ποσό 5.700 ευρώ προκειμένου να μην κατασχεθεί επιχείρησή του, για υπολειπόμενο χρέος που όφειλε στο ΙΚΑ».
4. Συνελήφθη δημοτικός υπάλληλος επαρχιακής πόλης, αρμόδιος Τμήματος Μελετών και Επίβλεψης Έργων, ο οποίος απαιτούσε εκβιαστικά από ιδιώτη, να του καταβάλει περιοδικά διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να αναθέτει στην εταιρία του εργασίας καθαριότητας σε κοινόχρηστους χώρους.
5. Συνελήφθη τελωνειακός υπάλληλος, προϊστάμενος του δικαστικού τμήματος, ο οποίος κατηγορείται για εκβίαση, κατάχρηση εξουσίας και παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση. Ο εν λόγω τελωνειακός υπάλληλος απαιτούσε εκβιαστικά από επιχειρηματία «υψηλό χρηματικό ποσό» προκειμένου να καθυστερήσει για δύο χρόνια τον έλεγχο 300 πολυτελών αυτοκινήτων, (ανάμεσά τους Λαμποργκίνι, Αστον Μάρτιν, Φερράρι και Πόρσε) που η εταιρία του ιδιώτη- επιχειρηματία είχε εισαγάγει και πουλήσει στην Ελλάδα. Λόγω του ότι ο επιχειρηματίας δεν είχε παραλάβει το διεθνές ΑΦΜ (το οποίο απαιτεί η ελληνική νομοθεσία), ο τελωνειακός υπάλληλος απαίτησε μεγάλο χρηματικό ποσό για να μην επιβάλει πολλαπλό τέλος σε υποτιμολογήσεις εισαγομένων πολυτελών αυτοκινήτων. Από αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο εν λόγω τελωνειακός είχε απαιτήσει και στο παρελθόν εκβιαστικά ανάλογα χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία αυτοκινήτων.
6. Συνελήφθη υπάλληλος του ΣΔΟΕ Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων, μετά από συνδυασμένες ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, να λαμβάνει χρηματικό ποσό 30.000 ευρώ για τακτοποίηση φορολογικής υπόθεσης ιδιοκτήτη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Συγκατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση είναι ένας ακόμα υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.
7. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 15 αστυνομικών που υπηρετούσαν ή υπηρετούν σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων, στα οποία διενεργούνταν παράνομα ηλεκτρονικά παίγνια («φρουτάκια»). Σε βάρος των αστυνομικών αυτών ασκήθηκε ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παθητική δωροδοκία. Πρόκειται για 4 αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και 11 αστυνομικούς.
8. Συνελήφθησαν δύο αξιωματικοί της Αστυνομίας και ένας δημόσιος υπάλληλος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων. Οι δύο αυτοί αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο διέθεταν ποσότητες ναρκωτικών σε πληροφοριοδότες τους με αντάλλαγμα την παροχή πληροφοριών για διακινητές ναρκωτικών ουσιών.
9. Συνελήφθη γυναίκα ιατρός δημόσιου νοσοκομείου για απάτη κατ΄ εξακολούθηση. Η ιατρός είχε διαβεβαιώσει ψευδώς ζευγάρι ιδιωτών ότι στο νοσοκομείο που εργάζεται διενεργούνται εξειδικευμένες εξετάσεις, ενημερώνοντάς τους ότι το κόστος των εξετάσεων ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ. Στη συνέχεια έλαβε τμηματικά διάφορα ποσά (ως προκαταβολή), ενώ τους παρέδωσε απαντήσεις των εξετάσεων, οι οποίες ήταν ξενόγλωσσες και φέρονται να έχουν εκδοθεί από εργαστήριο αλλοδαπής.
10. Συνελήφθησαν ένας ημεδαπός και μία ημεδαπή φίλη του κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών. Ο συλληφθείς παρίστανε και τον Αστυνομικό με γνωριμίες στις εισαγγελικές αρχές, που μπορούσε να μεσολαβήσει για έκδοση θετικής δικαστικής απόφασης επιμέλειας του ανήλικου τέκνου ενός εν διαστάσει πατέρα. Για την δήθεν μεσολάβησε απέσπασε 8.000 ευρώ.
11. Συνελήφθη δημόσιος υπάλληλος Νομαρχίας κατηγορούμενος παθητική δωροδοκία, ο οποίος απαιτούσε εκβιαστικά από ιδιώτη επιχειρηματία το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου να προβεί στη μεταβίβαση άδειας καταστήματος αρτοποιείου στο όνομα του επιχειρηματία.
12. Συνελήφθη υπάλληλος, πολιτικός μηχανικός του Οργανισμού Εργατικής κατοικίας κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία. Απαιτούσε εκβιαστικά από γυναίκα 10.000 ευρώ για να διενεργήσει αυτοψία σε οικία που προτίθετο να αγοράσει, μέσω δανειοδοτικού προγράμματος του Οργανισμού.
13. Συνελήφθη προϊστάμενος Δασικής Υπηρεσίας για δωροδοκία και εκβιασμό. Απαιτούσε από ιδιώτη μεγάλο χρηματικό ποσό για να του χορηγήσει βεβαιώσεις χαρακτηρισμού αγροτεμαχίων ιδιοκτησίας του.
14. Συνελήφθη συνταξιούχος του ΟΓΑ που διατηρούσε γραφείο διεκπεραίωσης αυτοκινητιστικών υποθέσεων, για πλαστογραφία ιατρικών πιστοποιητικών, για χρήση ναρκωτικών και για πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων.
15. Συνελήφθησαν δύο υπάλληλοι του υπουργείου περιβάλλοντος για παθητική δωροδοκία. Οι συλληφθέντες με την ιδιότητα των υπαλλήλων του υπουργείου ως αρμόδιοι του Τμήματος Θορύβου απαίτησαν 2,500 ευρώ από ιδιοκτήτρια εστιατορίου για να μην καταλογίσουν εις βάρος της παραβάσεις.
16. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 3 υπαλλήλων τελωνείου της Αττικής για υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση κτλ. Ο ένας εκ των κατηγορουμένων είχε παραλάβει από το ΣΔΟΕ 860.390 πακέτα λαθραία τσιγάρα σε 1.712 χαρτοκιβώτια τα οποία προορίζονταν για καταστροφή. Οι κατηγορούμενοι ιδιοποιήθηκαν μεγάλη ποσότητα τσιγάρων, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες καταστράφηκε ελάχιστη ποσότητα τσιγάρων.
17. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος αστυνομικού διευθυντή Υγειονομικού Αξιωματικού σχετικά με παράνομες συνταγογραφήσεις σε ατομικά βιβλιάρια υγείας αστυνομικών (ύψος ποσού συνταγογραφήσεων 150.000 ευρώ). Ο εν λόγω ιατρός υγειονομικός χρησιμοποιούσε τα ατομικά βιβλιάρια αστυνομικών ασθενών, κατά τις επισκέψεις τους στο υπηρεσιακό ιατρείο και αφαιρούσε σελίδες των βιβλιαρίων (εντολών υγειονομικής περίθαλψης) προκειμένου να αναγράφει ιατρικές εξετάσεις σε τρίτους ή να ιδιοποιείται εντολές υγειονομικής περίθαλψης με σκοπό την απόκτηση οφέλους.
Οι περιπτώσεις αυτές είναι ενδεικτικές της διαφθοράς που αποκάλυψαν τα αρμόδια όργανα σε δημόσιες υπηρεσίες και οι έρευνες συνεχίζονται.

tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γεννήθηκε ο άνθρωπος που θα ζήσει 150 χρόνια

Μια συνταρακτική αποκάλυψη ενός Βρετανού επιστήμονα έρχεται να ταράξει τα νερά της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης και ειδικότερα της Γενετικής Μηχανικής. Εάν οι προβλέψεις του Aubrey de Grey επαληθευτούν, τότε ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει για να δει τα 150α γενέθλιά του, έχει ήδη γεννηθεί.

Και μάλιστα, ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει για μία χιλιετία θα είναι κατά μόλις 20 χρόνια νεώτερός του!
Ο ιατρός-γεροντολόγος και επικεφαλής ενός επιστημονικού ιδρύματος, αφιερωμένου στην έρευνα για τη μακροζωία, δόκτωρ de Grey, εκτιμά ότι οι γιατροί της εποχής του θα έχουν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία, προκειμένου να «θεραπεύσουν» τη γήρανση, εξαλείφοντας ασθένειες που έρχονται ως συνέπεια αυτής και επεκτείνοντας το προσδόκιμο ζωής επ’ αόριστον.



«Θα έλεγα ότι έχουμε 50-50 πιθανότητες να φέρουμε τη γήρανση σε ένα, όπως θα το αποκαλούσα, αποφασιστικό επίπεδο ιατρικού ελέγχου μέσα στα επόμενα 25 περίπου χρόνια», δηλώνει ο δρ. de Grey κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, λίγο προτού πραγματοποιήσει μια διάλεξη στο Βασιλικό Ινστιτούτο Επιστήμης της Βρετανίας.

«Και αυτό που εννοώ είναι ο ίδιος ακριβώς τύπος ιατρικού ελέγχου που έχουμε ενάντια στις πιο μολυσματικές ασθένειες της εποχής μας», προσθέτει ο Βρετανός καθηγητής.

Ο de Grey φαντάζεται μια εποχή, όταν ο άνθρωπος θα επισκέπτεται τον θεράποντα γιατρό του για μια τακτική «συντήρηση», η οποία, μέχρι τότε, θα περιλαμβάνει γονιδιακές και βλαστοκυτταρικές θεραπείες, αναζωογόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος και μια σειρά από άλλες προηγμένες ιατρικές τεχνικές που θα τον διατηρούν σε καλή φόρμα.
Ο καθηγητής ζει κοντά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου κέρδισε τον διδακτορικό του τίτλο το 2000 και είναι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος SENS (Strategies for Engineered Negligible Senescence – σ.σ. Στρατηγικές για τη Μηχανική Απαλλαγή του Γήρατος), του οποίου είναι συνιδρυτής από το 2009.
Ο ίδιος περιγράφει τη γήρανση ως μια μακροχρόνια συσσώρευση μοριακών και κυτταρικών καταστροφών σε ολόκληρο το ανθρώπινο  σώμα.
«Η ιδέα είναι να εφαρμόσει κανείς αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε προληπτική γηριατρική, κατά την οποία μπορούμε να επιδιορθώνουμε κατά περιόδους αυτή τη μοριακή και κυτταρική ζημιά, προτού να φτάσει στο επίπεδο της αφθονίας, που είναι παθογόνο», εξηγεί.
Η πρόκληση
Ο δόκτωρ Aubrey de Grey
Ο δόκτωρ Aubrey de Grey
Το πόσο μακριά αλλά και το πόσο γρήγορα μπορεί το προσδόκιμο ζωής να αυξηθεί στο μέλλον αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, αλλά η γενικότερη τάση του είναι ξεκάθαρη. Τουλάχιστον τρεις μήνες κατά μέσο όρο προστίθενται ετησίως στο προσδόκιμο ζωής, και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον εκατονταετείς άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη έως το 2030.
Στις μέρες μας, ο μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωπος έζησε μέχρι την ηλικία των 122 ετών στην Ιαπωνία, ενώ, μόνο το 2010, υπήρχαν περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι που είχαν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.
Ωστόσο, κάποιοι ερευνητές λένε ότι η τάση προς την επέκταση της μακροζωίας ενδέχεται να καταρρεύσει, εξαιτίας μιας επιδημίας της παχυσαρκίας που πλέον εξαπλώνεται από τις αναπτυγμένες χώρες προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Οι ιδέες του de Grey μπορεί να μοιάζουν παρατραβηγμένες. Εντούτοις, τα 20.000 δολάρια που πρόσφερε το 2005 η Επιστημονική Επιθεώρηση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), προκειμένου οποιοσδήποτε μοριακός βιολόγος να αποδείξει ότι η θεωρία του de Grey σχετικά με τις Στρατηγικές για τη Μηχανική Απαλλαγή του Γήρατος (SENS) είναι τόσο λανθασμένες, ώστε να είναι και ανάξιες λόγου, δεν τα κέρδισε κανείς ποτέ.
Οι κριτές σε αυτό το ερευνητικό πάνελ παρακινήθηκαν να υποβιβάσουν την επιστημονική θεωρία του de Grey, μέσω μιας ομάδας εννέα επιστημόνων, οι οποίοι απέρριψαν την εργασία του, χαρακτηρίζοντάς την ως «ψευδο-επιστήμη».
Κατέληξαν ότι αυτός χαρακτηρισμός δεν είναι δίκαιος, διατεινόμενοι ότι «οι SENS ενυπάρχουν σε ένα μέσο επίπεδο νέων ιδεών που πρέπει να επαληθευτούν, τις οποίες κάποιοι ίσως βρίσκουν ενδιαφέρουσες, ωστόσο άλλοι είναι ελεύθεροι να τις αμφισβητήσουν».
Θεραπεία κυττάρων
Για μερικούς, η προοπτική του να ζήσουν για εκατοντάδες χρόνια δεν μοιάζει και τόσο ελκυστική, καθώς παραπέμπει σε μια εικόνα γενεών με άρρωστους, αδύναμους, γέρους ανθρώπους αλλά και σε κοινωνίες, οι οποίες αδυνατούν ολοένα και περισσότερο να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Ωστόσο, ο δόκτωρ de Grey επισημαίνει πως δεν είναι αυτό το αντικείμενο της εργασίας του. Πρωταρχικός στόχος του παραμένει η εξάλειψη των θανατηφόρων ασθενειών.
«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για τη προσπάθεια να κρατήσουμε έναν άνθρωπο ζωντανό αλλά με κακή υγεία», υπογραμμίζει, μιλώντας στο Reuters. «Το ζήτημα είναι να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να αρρωσταίνουν εξαιτίας του γήρατος. Οι συγκεκριμένες θεραπείες, πάνω στις οποίες εργαζόμαστε, θα προσδώσουν μακροζωία μόνον όταν καλυτερεύσουμε τις συνθήκες υγείας».
Ο de Grey διαχωρίζει τη βλάβη που προκαλείται εξαιτίας του γήρατος σε επτά κύριες κατηγορίες, από τις οποίες οι τεχνικές επιδιόρθωσης πρέπει να αναπτυχθούν, εφόσον, όμως, επαληθευτεί η θεωρία του περί συνεχούς συντήρησης.
Επισημαίνει ότι ενώ για κάποιες κατηγορίες, η επιστήμη παραμένει σε πρώιμο στάδιο, υπάρχουν άλλοι τομείς, στους οποίους έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
Λεπτομέρεια βλαστοκυττάρων
Λεπτομέρεια βλαστοκυττάρων
«Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία. Είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναστρέφει κάθε τύπο βλάβης, κυρίως την απώλεια κυττάρων, όταν αυτά πεθαίνουν και δεν αποκαθίστανται αυτόματα, και ήδη πραγματοποιούνται κλινικές δοκιμές (σε ανθρώπους)», είπε.
Στις μέρες μας, οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα δοκιμάζονται  σε άτομα με τραύματα στη σπονδυλική στήλη, και ο de Grey αλλά και οι άλλοι λένε ότι κάποια μέρα ενδέχεται να βρεθούν τρόποι θεραπείας για ασθένειες που προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο και την καρδιά.
Η ηλικία δεν έχει όρια…
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι εκείνες που συνδέονται κατά κύριο λόγο με το γήρας και ο de Grey υποστηρίζει ότι οι επιστήμονες έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διαβούν, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ποιο μονοπάτι πρέπει να ακολουθήσουν.
Οι ασθένειες που προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια, εμφράγματα και εγκεφαλικά προκαλούνται από τη συσσώρευση ορισμένων τύπων, τους οποίους ο Βρετανός επιστήμονας αποκαλεί «μοριακά σκουπίδια» - υποπροϊόντα των διαδικασιών του μεταβολισμού στον ανθρώπινο οργανισμό – τα οποία το σώμα μας δεν μπορεί να τα εξαλείψει ή να τα αποβάλει.
«Αυτά τα σκουπίδια συσσωρεύονται μέσα στο κύτταρο και εντέλει μπλοκάρουν τις κυτταρικές διεργασίες», είπε.
Ο de Grey συνεργάζεται με τους συναδέλφους τους στις Η.Π.Α. προκειμένου να ταυτοποιήσει ένζυμα σε άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να καταστρέφουν τα σκουπίδια αυτά και να καθαρίζουν τα κύτταρα – ο στόχος, επομένως, είναι να βρεθούν οι γενετικές θεραπείες, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα αυτή στον άνθρωπο.
«Εάν μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό στην περίπτωση ορισμένων διαφοροποιημένων δομών χοληστερόλης, οι οποίες συσσωρεύονται στα κύτταρα του αρτηριακού τοιχώματος, τότε πολύ απλά δεν θα φτάναμε στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων», προσθέτει.
Ο δόκτωρ de Grey διστάζει, μολαταύτα, να κάνει ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με το πόσο θα επεκταθεί το προσδόκιμο της ζωής στο μέλλον, αλλά επιμένει ότι μαζί με κάθε μεγάλη τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της μακροζωίας, οι επιστήμονες θα χρειάζονται ολοένα και περισσότερο χρόνο προκείμενο να προχωρήσουν παρακάτω.
Κατά την άποψή του, τούτο συνεπάγεται ότι ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει έως τα 1.000 του χρόνια είναι πιθανό να γεννηθεί σε λιγότερο από 20 χρόνια, αφού γεννηθεί ο πρώτος άνθρωπος που θα συμπληρώσει τα 150α του γενέθλια.
«Η μακροζωία ξεφεύγει από την ταχύτητα. Έτσι το αποκαλώ. Όταν, δηλαδή, έχουμε ένα επαρκές και κατανοητό πλαίσιο θεραπειών ικανών να περιορίσουν με την αρρώστια στα ηλικιωμένα άτομα γρηγορότερα σε σχέση με τον χρόνο. Και με αυτό τον τρόπο κερδίζουμε περισσότερο χρόνο, προκειμένου να αναπτύξουμε κι άλλες θεραπείες, καθώς ο καιρός περνά», λέει ο καθηγητής.
Στην πραγματικότητα, αυτό που μπορούμε να προβλέψουμε με όρους μακροημέρευσης δεν είναι απολύτως τίποτα, επειδή αυτό θα καθορίζεται από τον κίνδυνο του θανάτου, που προκαλείται από άλλες αιτίες, όπως τα δυστυχήματα», προσθέτει.
«Ωστόσο», καταλήγει ο καθηγητής, «δεν πρέπει να τίθεται κανένας φραγμός βάσει του πότε γεννήθηκε κάποιος. Το όλο θέμα με τη συντήρηση είναι ότι λειτουργεί επ’ αόριστον».

zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...