Σε αγώνα δρόμου για να γίνουν πράξη οι στόχοι του επικαιροποιημένου Μνημονίου έχει αποδυθεί ο υπουργός Οικονομικών.
Το πρωί θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να ζητήσει την στήριξη στον αγώνα που δίνει η χώρα για να βγει από την κρίση.
Αφού λάβει την "ευλογία" της Εκκλησίας, θα αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου το βράδυ θα συναντήσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε. Το κυρίως "πιάτο" στο δείπνο Σόιμπλε-Βενιζέλου, θα περιλαμβάνει τα σκληρά μέτρα που επιβάλλει το μεσοπρόθεσμο, καθώς επίσης ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης και το "μπλόκο" αυτοί έχουν στήσει στις προσπάθειες διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Την σκυτάλη θα πάρει μετά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών που μία μέρα, την Πέμπτη, θα έχει άλλο ένα τετ-α-τετ, με τον διάδοχο της Κριστίν Λαγκάρντ, νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουά, με θέμα και πάλι την Ελλάδα. Στο Παρίσι εν συνεχεία θα παιχτεί και το μεγάλο παζάρι των κυβερνήσεων με τις τράπεζες, για τους όρους και τις εναλλακτικές υπό τις οποίες θα συμμετάσχουν εθελοντικά στο rollover του ελληνικού χρέους.
Μία αλλαγή κάθε βδομάδα
Επιστρέφοντας στην Αθήνα όμως, ο κ.Βενιζέλος και συνολικά η κυβέρνηση καλούνται να δώσουν μάχη με το χρόνο.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο που «συνοδεύει» την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου της τρόικας ύψους 12 δισ. ευρώ, προβλέπει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
Στο "μίνι υπουργικό" που συγκάλεσε την Τρίτη, ο κ.Βενιζέλος ζήτησε από όλους τους υπουργούς να προωθήσουν άμεσα μέτρα στους τομείς ευθύνης τους και να βγουν οι στόχοι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να περάσουν μέτρα και αποφάσεις σε συνολικά 15 τομείς, μεταξύ των οποίων η αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού, ο έλεγχος των δαπανών του κράτους, οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση (ενιαίο μισθολόγιο κλπ.), η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, το συνταξιοδοτικό σύστημα, η αγορά εργασίας, η υγεία, οι κρατικές συμβάσεις και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.
Μέχρι τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν γίνει οι μεγάλες αλλαγές:
1. Αποκρατικοποιήσεις: την Παρασκευή στις 11 Ιουλίου ο κ.Βενιζέλος θα πρέπει να ανακοινώσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ποιον προτίθεται η κυβέρνηση να ορίσει επικεφαλής στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεις. Το Ταμείο πρέπει να συσταθεί τάχιστα, για να ξεκινήσουν αποκρατικοποιήσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ μέσα στο 2011. τα κράτη μέλη και η Τρόικα θα ορίσουν «παρατηρητές» στη διοίκηση του Ταμείου.
2. Ακίνητη Περιουσία: μέσα στο μήνα πρέπει να έχει συσταθεί η Γενική Γραμματεία Real Estate Development. Τον Αύγουστο να υιοθετηθεί το πλάνο για τον τουριστικό τομέα (τουριστική κατοικία), με νομοσχέδιο για τις χρήσεις γης των ακινήτων της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Ως το φθινόπωρο θα είναι έτοιμο το νομικό πλαίσιο για την γρήγορη παραχώρηση γης και την ταχύτερη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.
3. ΔΕΚΟ: Τον Ιούλιο η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάσει νομοσχέδιο για συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Στο τρίτο τρίμηνο προβλέπεται η κατάργηση των πρώτων οργανισμών. Τότε πρέπει να είναι έτοιμο και το σχέδιο για νέες μειώσεις μισθολογικών και άλλων δαπανών και επανεξέταση των τιμολογίων, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχει μηδενίσει το έλλειμμα της και να κατατεθεί η έκθεση για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ.
4. Φορολογικό σύστημα: κοσμογονικές αλλαγές έρχονται στις εφορίες. Το καλοκαίρι καταργούνται οι 200 από τις 280. Παράλληλα ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.
5. Κρατικές δαπάνες: Τον Ιούλιο η κυβέρνηση πρέπει να ορίσει τα προσόντα και τις υποχρεώσεις των ελεγκτών που θα μπουν στα υπουργεία και να τους τοποθετήσει. Ως το Σεπτέμβριο θα δημιουργηθούν ειδικές διευθύνσεις για οικονομικές υποθέσεις σε όλα τα υπουργεία.
6. Δημόσια Διοίκηση: Αλλάζουν τα πάντα στο σύστημα μισθολογικής και υπηρεσιακής εξέλιξης στο δημόσιο. Τον Σεπτέμβριο θα ισχύσει το νέο μισθολόγιο. Τον Ιούλιο η κυβέρνηση θέτει νέο πλαίσιο για μείωση του προσωπικού έως το 2015, καθώς και σύστημα παρακολούθησης, σε μηνιαία βάση, των στοιχείων εισόδου-εξόδου και μετατάξεων στο Δημόσιο.
7. Δημόσιες Συμβάσεις: εντός του Ιουλίου θα συσταθεί Αρχή που θα διαχειρίζεται όλες τις προμήθειες στο Δημόσιο και θα στελεχωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
8. Κοινωνικές Μεταβιβάσεις: μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών και επιδομάτων.
9. Συντάξεις: ως το Σεπτέμβριο πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες σε όλα τα επικουρικά ταμεία για να μειωθούν όπου είναι αναγκαίο οι συντάξεις. Τέλη Αυγούστου θα έχει αναθεωρηθεί και το καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων.
10. Υγεία: Το τρίτο τρίμηνο θα είναι έτοιμη η έκθεση για την ανακατάταξη του προσωπικού στον χώρο της υγείας, και θα έχουν εγκατασταθεί ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία.
11. Τράπεζες : τον Ιούλιο η ΤτΕ μεταφέρει εξειδικευμένο προσωπικό στα τμήματα ελέγχου των τραπεζών. Επανδρώνεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μέχρι το Σεπτέμβριο η ΤτΕ θα αναλάβει δράση να πιέσει τις τράπεζες που έχουν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας, για να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και αναδιαρθρώσεις.
12. Απασχόληση: Αλλάζει τον Ιούλιο η νομοθεσία για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Τέλος Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί μελέτη με την επίδραση που είχε το άνοιγμα των επαγγελμάτων στην ανταγωνιστικότητα και τις τιμές και να ετοιμασθεί προσχέδιο νόμου το οποίο τροποποιεί την νομοθεσία για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
13. Ανάπτυξη: Τον Ιούλιο παραδίδεται έκθεση για τη συνεισφορά του τουριστικού τομέα και του εμπορίου στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Έρχεται και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις εξαγωγές.
14. Ενέργεια: με νόμο ανατίθεται η διαχείριση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων σε ανεξάρτητη αρχή.
15. Τεχνική Βοήθεια: μέσα στο γ΄τρίμηνο ξεκινά η παροχή τεχνικής βοήθειας από την Τρόικα.
protothema.gr