Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Στα όρια του λουκέτου το Πολυτεχνείο


Δραματικές χαρακτηρίζονται οι μειώσεις των δαπανών: στον τακτικό προϋπολογισμό από το 2009 στο 2010, η περικοπή έφτασε στο 35%, ενώ από το 2009 στο 2011 άγγιξε το 50%.


"Φωνή απόγνωσης" των εκπαιδευτικών για την λειτουργία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ίδρυμα είναι οριακή, από πλευράς εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς έχουν σταματήσει οι διορισμοί, ενώ έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης αρκετοί καθηγητές.

Ήδη η Αρχιτεκτονική Σχολή ανέστειλε τη λειτουργία της και σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρύτανης του ΕΜΠ Σ. Σιμόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «το Πολυτεχνείο λειτουργεί εκ των ενόντων και επί του παρόντος. Εξαντλούνται τα αποθέματά μας και, όπως λέμε οι μηχανολόγοι, είμαστε σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας».

Ο πρύτανης ανέφερε ενδεικτικά ότι σε τουλάχιστον 830 ανέρχονται οι καθηγητές που έχουν καταλάβει θέσεις, αλλά δεν διορίζονται. Μεγάλη, όμως, είναι και η χρονική καθυστέρηση στις εξελίξεις των μελών ΔΕΠ, ενώ υπάρχει "υποστελέχωση" της τάξης του 30% στο διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην Αρχιτεκτονική Σχολή ο Πρόεδρός της Σ. Ραυτόπουλος είπε:

"Ορισμένοι από τους διδάσκοντες φθάνουν τα 2 χρόνια αναμονής, ενώ η αναλογία καθηγητή /φοιτητών θα έπρεπε να είναι 1/14 και είναι 1/40 ή 50".

Ο Πρόεδρος των Μεταλλειολόγων Μηχανικών Δ. Καλιαμπάκος επισήμανε: "Στο σημείο που έχουμε φθάσει θα πρέπει ή να προσποιηθούμε ότι δουλεύουμε ή να πούμε την αλήθεια, ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο".-



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο Πάγκαλος θα «καθαρίσει» το κέντρο της Αθήνας !


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος, θα είναι ο συντονιστής των δράσεων για το κέντρο της Αθήνας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία ήταν επίσης παρόντες ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν ήταν:
  • Καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες, τις οποίες θα συνδράμουν και μέλη της δημοτικής αστυνομίας.
  • Στοχευμένες δράσεις της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ).
  • Μεγάλες επιχειρήσεις γενικευμένων αστυνομικών ελέγχων, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση.
  • Λειτουργία τριών μονάδων υποκατάστασης (χορήγηση μεθαδόνης) σε νοσοκομεία.
  • Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.
  • Μείωση αστικών αξιών στο κέντρο της Αθήνας.
  • Μετατροπή παλαιών ξενοδοχείων του κέντρου δε φοιτητικές εστίες.
tsantiri.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μήπως η λιβυκή έρημος κρύβει κάτι παραπάνω ;

Πολύ λόγος έχει γίνει για τον πόλεμο στην Λιβύη και για το πετρέλαιο που κρύβει η λιβυκή έρημος...

Μήπως όμως η απέραντη έρημος κρύβει τελικά κάτι πολύ περισσότερο;
Η αλήθεια είναι πως ναι! Η έρημος έχει αυξημένο δυναμικό παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά τόξα. Μιας ενέργειας που θα είναι ολοένα και πιο απαραίτητη στα επόμενα χρόνια

Άλωστε όπως είδαμε, το πετρέλαιο τελειώνει και η εξόρυξή του θα καθίστανται όλο και πιο δύσκολη. Και απαντώντας σε σχόλιο ενός αναγνώστη  για το πετρέλαιο της Αρκτικής, σας αναφέρω ότι σύμφωνα με μελέτες που έγιναν το κόστος εξόρυξης στον Αρκτικό κύκλο κυμαίνεται από 100 μέχρι 300 δολάρια. Και μιλάω αποκλειστικά για κόστος εξόρυξης, χωρίς να συνυπολογίζω τον παραμικρό φόρο. Επίσης η πιθανότητα εξόρυξης είναι 50%. Δηλ. μπορεί να βγάλουμε την ποσότητα που υπολογίζεται μπορεί και όχι. Έτσι απλά! Όπως καταλαβαίνετε είναι απαγορευτικό. Και αυτό χωρίς να υπολογίσουμε τη περιβαντολλόγική ζημιά ή τον κίνδυνο μιας καταστροφής ανάλογης αυτής του Deep Horizon στον κόλπο του Μεξικού.

Ας επιστρέψουμε όμως στην έρημο και ας δούμε τι σημαίνει αυξημένο δυναμικό.
Υπάρχει μια σταθερά που καλείται ηλιακή σταθερά και μετρά την πυκνότητα ρεύματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο όριο της ατμόσφαιρας. Η πυκνότητα ρεύματος δεν είναι τίποτε άλλο από ενέργεια στην μονάδα της επιφάνειας και στην μονάδα του χρόνου. Η τιμή της είναι 1,37 kW/m2.
Στην πραγματικότητα δεν είναι σταθερή αλλά μεταβάλλεται σε ποσοστό περίπου 6,9% στην διάρκεια του χρόνου.
Τώρα, το ποσό που φθάνει στην Σαχάρα, μετά από την σκέδαση και την απορρόφηση στην ατμόσφαιρα είναι κατά πολύ μικρότερο και ισούται με περίπου 83 W/m2, δηλ. το 6% της ποσότητας στο όριο της ατμόσφαιρα.
Ας δούμε τώρα την έκταση της ερήμου της Σαχάρας. Είναι 9,4 εκ. km2 ή αντίστοιχα 9,4 τρις m2. Σημειώνω ότι το 1 km2 ισούται 1 εκ. m2. Αν πολλαπλασιάσουμε με τα 83 W/m2 παίρνουμε συνολική ισχύ 780,2 TW (terawatt - τρις Watt). Και επειδή είναι ουτοπικό να λέμε ότι θα κλύψουμε όλη τη Σαχάρα με φωτοβολταϊκά τόξα, θα πάρω μόνο το 2% της συνολικής της έκτασης. Έχω λοιπόν ισχύ 15,604 TW.

Η παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση σε ισχύ (προσοχή δεν αναφέρομαι μόνο στην ηλεκτρική ενέργεια) είναι 13,5 TW.
Συνεπώς το 2% της Σαχάρας θα μπορούσε να καλύψει την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση. Για την Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 0,3%.
Όπως βλέπετε, είναι αλήθεια ότι μιλάμε για τεράστιο ενεργειακό δυναμικό. Φυσικά υπάρχουν κάποια πρακτικά προβλήματα, όπως η σκόνη που θα επικάθεται πάνω στα κάτοπτρα. Όμως λύσεις υπάρχουν με σωστό σχεδιασμό.
Ήδη από το 2009 έχει σχηματιστεί ένα κονσόρτιουμ από γερμανικές εταιρίες υπό την ονομασία Desertec Foundation με σκοπό την παραγωγή του 15% των ενεργειακών αναγκών της Δυτικής Ευρώπης στις ερήμους της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Το σλόγαν του είναι ότι οι ερήμοι του κόσμου δέχονται σε 6 ώρες περισσότερη ενέργεια απ΄αυτή που η ανθρωπότητα καταναλώνει σε 1 χρόνο.

Το σχέδιο έχει μεγάλο κόστος, υπολογίζεται σε περίπου 1,2 δις € το χρόνο μέχρι το 2050, αλλά πάλι η IEA (Internation Energy Administration) έχει αναφέρει ότι απαιτούνται 27 τρις € επενδύσεων σε ενέργεια. Επομένως στην πραγματικότητα, το κόστος της επένδυσης δεν είναι τόσο μεγάλο όσο φαίνεται.

http://24wro.blogspot.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Τορπίλη» HDW χτύπησε τα Ναυπηγεία


Η γερμανική εταιρεία HDW προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης υποκατασκευής, που είχε συνάψει με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για το πρόγραμμα «Ποσειδών», που περιλαμβάνει τη ναυπήγηση των δυο νέων υποβρυχίων τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της γερμανικής εταιρείας (σ.σ γνωστής από την υπόθεση των «αμαρτωλών» υποβρυχίων) ενημέρωσε για το θέμα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Το «Ποσειδών» προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό τριών παλαιών υποβρυχίων τύπου 209 και την ολοκλήρωση του σκάφους «Ωκεανός» ιδίου τύπου. Επίσης προέβλεπε την κατασκευή δυο υποβρυχίων τύπου 214.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστηρίζει ότι, η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη δεν συνδέεται με πράξεις ή παραλείψεις του ελληνικού δημοσίου, αλλά σε διαφωνίες μεταξύ της ιδιοκτησίας των ναυπηγείων και της γερμανικής εταιρείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, η καταγγελία αυτή, δεν θέτει εμπόδια στην παραλαβή των τριών υποβρυχίων τύπου 214, που βρίσκονται έτοιμα στα ναυπηγεία και έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.
Πάντως εκτιμάται ότι, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα στα Ναυπηγεία, η δραστηριότητα των οποίων απειλείται με δραματική συρρίκνωση με αρνητικότατες συνέπειες για τους εργαζόμενους.

newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Συνελήφθησαν υπάλληλοι το ΣΔΟΕ για χρηματισμό

Στη σύλληψη τριών υπαλλήλων του ΣΔΟΕ προχώρησε σήμερα η αστυνομία στην Αθήνα, ι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για χρηματισμό.

Η σύλληψη ήρθε μετά από καταγγελία επιχειρηματία, ο οποίος ανέφερε στην αστυνομία ότι οι εν λόγω υπάλληλοι του ζήτησαν χρήματα προκειμένου να μην δηλώσουν φορολογικές παραβάσεις που είχαν διαπιστώσει κατά την έρευνά τους στα βιβλία της επιχείρησης που διατηρούσε ο άνδρας.

Ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση, οι υπάλληλοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.



zougla.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Λεφτά για υποβρύχια ...πάντα θα υπάρχουν !

Από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Άμυνας καλούσε σε "επιστράτευση" τους πολίτες ,αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να αντιμετωπίσουμε τον "οικονομικό πόλεμο" στον οποίο βρισκόμαστε.

Στην Αθήνα,περίπου την ίδια ώρα υπήρχαν έντονες φήμες και πληροφορίες από έγκυρες πηγές ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΕΘΑ ,είναι έτοιμη να καταβάλει ακόμη 50 εκατομμύρια στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για το πρόγραμμα ναυπήγησης δύο ακόμη υποβρυχίων τύπου 214 (ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ),που όμως μέχρι στιγμής είναι έναπρόγραμμα-φάντασμα! Τίποτα δεν έχει γίνει και η ναυπήγηση των δύο υποβρυχίων όχι απλά δεν έχει προχωρήσει ,αλλά δεν έχει ξεκινήσει καν!

Αυτός ήταν και ο λόγος που τις τελευταίες δύο εβδομάδες το κλίμα που μεταδιδόταν από το ΥΕΘΑ αλλά και από το ΓΕΝ ήταν ότι άλλα λεφτά δεν θα δοθούν στον Σκαραμαγκά και στον ιδιοκτήτη του Ισκαντάρ Σάφα. Γινόταν μάλιστα και συγκρίσεις με την εποχή υπουργίας Μεϊμαράκη ,τότε που παρά τις αντίθετες εισηγήσεις του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών Β.Βασιλάκου ,είχαν δοθεί στους Γερμανούς ιδιοκτήτες περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Χθες το βράδυ όμως στελέχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που θεωρούνται και στενοί συνεργάτες του Ισκαντάρ Σάφα,εντοπίστηκαν σε ακριβή ψαροταβέρνα της Βουλιαγμένης ,σ΄ ένα δείπνο "εορταστικό". Το τηλεφώνημα του κ.Σάφα προς στενό του συνεργάτη μετέφερε πολύ αισιόδοξο μήνυμα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ,η δόση των 50 εκατομμυρίων ευρώ θα καταβληθεί ,ανεβάζοντας το ποσό που έχουμε επιβαρυνθεί για το πρόγραμμα των νέων υποβρυχίων στα 400 εκατομμύρια ευρώ. 300 δόθηκαν το 2010 και άλλα 100 -αν πράγματι δοθούν άλλα 50-  τώρα.

Το ερώτημα γιατί δίνουμε κι άλλα χρήματα τη στιγμή που αποδεδειγμένα δεν έχει προχωρήσει η ναυπήγηση των υποβρυχίων είναι εύλογο.Η σύμβαση που έχει υπογραφεί προβλέπει ότι οι όποιες πληρωμές θα πρέπει να συνοδεύονται από ανάλογα ποσοστά προόδου του έργου. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

'Οπως συνήθως το θέμα των 1200 εργαζομένων παρουσιάζεται ως βασική αιτιολογία για την λήψη αποφάσεων. Δεν είναι πια καθόλου βέβαιο ότι ακόμη κι αυτοί οι ίδιοι οι  εργαζόμενοι είναι υπέρ αυτών των λύσεων ,που θυμίζουν θεραπεία σε καρκινοπαθή ...με ασπιρίνη. Η λύση της συνεχούς "αιμοδοσίας" του Ναυπηγείου από το δημόσιο ταμείο δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη λύση για τους μονίμως αγωνιούντες εργαζόμενους . Επιπλέον ,όπως λένε ορθά κάποιοι απ΄ αυτούς, δεν γίνεται κατανοητό ,γιατί θα πρέπει να δώσουμε 1,3 δις ευρώ σ΄ έναν επιχειρηματία που ουσιαστικά με λεφτά του δημοσίου έχει αναλάβει να πληρώνει τους εργαζόμενους και δεν εξετάζουμε άλλες λύσεις για τη τυχη του Σκαραμαγκά.

Το δεύτερο  επιχείρημα που υπάρχει για τη συνέχιση της χρηματοδότησης  της "λύσης" Σάφα, είναι η ολοκλήρωση των τριών υποβρυχίων 214 που βρίσκονται στο Σκαραμαγκά,μισοτελειωμένα. Σε περίπτωση που ο κ.Σάφα αποφασίσει να φύγει από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ,τα υποβρύχια χάνονται.Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα.

Αργά τη νύχτα έγινε γνωστό πάντως ότι ο κ.Βενιζέλος εξακολουθεί να "προβληματίζεται για το τι θα γίνει με τη δόση των 50 εκατομμυρίων".

onalert.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δικηγόρο από την Ελλάδα ζήτησε η... γαλλίδα Αντωνία Ηλία


H πρώην πρωτοδίκης έδωσε μάλιστα το όνομα του σε δικηγόρο του δικαστηρίου. Το αίτημά της έγινε δεκτό.


Ειδικότερα, ζήτησε να μην εκπροσωπείται από τον Αγγλο δικηγόρο, που έχει ορίσει δωρεάν η αγγλική δικαιοσύνη και να της επιτρέψουν να φέρει τον δικό της δικηγόρο από την Ελλάδα. Ακολούθως, ζήτησε να την αφήσουν ελεύθερη με εγγύηση, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τον δικηγόρο της από την Ελλάδα για να συγκεντρώσει στοιχεία που θα βοηθήσουν την υπεράσπισή της και να ενημερωθεί, επίσης, για έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το αγγλικό δικαστήριο και αφορούν την υπόθεσή της.

Πρότεινε μάλιστα, προκειμένου να αφεθεί προσωρινά ελεύθερη, να καταβάλλει χρηματική εγγύηση χιλίων λιρών και να παρουσιάζεται κάθε ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της, στην πόλη Μπράιτον.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου δέχθηκε το αίτημά της, να εκπροσωπηθεί με δικηγόρο από την Ελλάδα με έξοδά της, απέρριψε όμως την πρότασή της να αφεθεί προσωρινά ελεύθερη, τονίζοντας ότι το δικαστήριο πιστεύει πως εάν αφεθεί ελεύθερη δεν πρόκειται να προσέλθει ξανά στο αγγλικό δικαστήριο.

Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, η πρόεδρος του δικαστηρίου όρισε νέα ημερομηνία, την 31 Μαΐου, να εμφανιστεί πάλι στο δικαστήριο η Αντωνία Ηλία, για να συζητηθεί πλέον το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοσή της στην Ελλάδα, το οποίο στη δεύτερη εμφάνισή της στο δικαστήριο του Γουέστμίνιστερ, δε συζητήθηκε!

Στην προηγούμενη εμφάνισή της στο δικαστήριο, η Αντωνία Ηλία είχε αρνηθεί την ταυτότητά της, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται περί πλάνης και η ίδια δεν είναι η Αντωνία Ηλία αλλά η Αντωνία Ζαμάν, Γαλλίδα υπήκοος.
Στα αιτήματά της, η πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε ότι τα στοιχεία, που έχει στη διάθεσή του το δικαστήριο κρίνονται επαρκή για να κλείσει το θέμα της ταυτότητας στο ότι είναι η Αντωνία Ηλία, Ελληνίδα υπήκοος.

Επιπλέον, η πρόεδρος απέρριψε το αίτημά της να αφεθεί ελεύθερη, δηλώνοντας ότι είναι βέβαιη πως αν την αφήσει ελεύθερη, δεν πρόκειται να εμφανιστεί ξανά στο αγγλικό δικαστήριο.

Της έδωσε, ωστόσο, μερικές ώρες προθεσμία, ώστε να ενημερωθεί για τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η αγγλική Δικαιοσύνη. Ως εκ τούτου, η ακροαματική διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί αργότερα, προκειμένου να αποφανθεί τελικά επί του αιτήματος των ελληνικών αρχών για την έκδοση της κατηγορούμενης στην Ελλάδα



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εντοπίστηκε κατοικήσιμος εξωπλανήτης !

Ένας από τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το αστέρι νάνος Γκλίζε 581 μπορεί να αποδειχθεί "κατοικήσιμος", με κλίμα που να επιτρέπει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή και την ύπαρξη ζωής, υποστηρίζει μια μελέτη που δημοσιεύεται από μια ομάδα μετεωρολόγων.

Οι αστρονόμοι εξετάζουν εδώ και καιρό αν κάποιοι από τους περίπου 500 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή.

Ο βραχώδης πλανήτης Γκλίζε 581d είναι επτά φορές μεγαλύτερος από τη Γη και "θα μπορούσε να είναι ο πρώτος δυνητικά κατοικήσιμος πλανήτης που έχει βρεθεί ποτέ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας.

Ο Γκλίζε 581d εντοπίστηκε το 2007 και απέχει 20 έτη φωτός (ή 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από το ηλιακό μας σύστημα. Τότε οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι είναι πολύ "ψυχρός" για να κριθεί "κατοικήσιμος", να έχει δηλαδή στην επιφάνειά του νερό σε υγρή μορφή.

Ο εξωπλανήτης περιστρέφεται γύρω από ένα ερυθρό νάνο, ένα αστέρι όχι ιδιαίτερα θερμό. Για το λόγο αυτό λαμβάνει τρεις φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τη Γη. Είναι επίσης πιθανό να δείχνει μονίμως τη μία πλευρά του στον αστέρα του και η άλλη να βρίσκεται πάντα στο σκοτάδι.

Παρά τα μειονεκτήματα αυτά, ο Γκλίζε 582d μπορεί να παρουσιάζει ένα "φαινόμενο του θερμοκηπίου" του να του επιτρέπει να έχει θερμό κλίμα, έτσι που να σχηματίζονται ωκεανοί, σύννεφα και βροχή, διευκρινίζει το CNRS. Η ακτινοβολία του άστρου Γκλίζε 581, αν και λιγότερο θερμή από αυτήν του Ήλιου, πιθανότατα διεισδύει βαθύτερα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και τον ζεσταίνει, ακόμη και στη "σκοτεινή" πλευρά του. Ο Γκλίζε 581d πιθανότατα είναι βυθισμένος σε ένα κοκκινωπό ημίφως και έχει πυκνή ατμόσφαιρα, με ένα λεπτό στρώμα νεφών.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Προφυλακίστηκε ο Ντομινίκ Στρος-Καν


Απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για εγγύηση 1 εκατ.

Απορρίφθηκε πριν από μερικά λεπτά το αίτημα της υπεράσπισης του Ντομινίκ Στρος-Καν για εγγύηση ενός εκατ. δολαρίου, καθώς η δικαστής της έδρας δέχτηκε τελικά το αίτημα του εισαγγελέα και όχι της υπεράσπισης του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελία της Νέας Υόρκης ζήτησε την κράτησή του με την αιτιολογία ότι σε περίπτωση που ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαφύγει στη Γαλλία, τότε οι αμερικανικές αρχές δε θα έχουν καμία δικαιοδοσία να του ζητήσουν να επιστρέψει.

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι ερευνούν και άλλη παρόμοια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης, με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ υποστήριξαν ότι τα πρώτα στοιχεία επαληθεύουν τους ισχυρισμούς της 32χρονης καμαριέρας.

Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 20 Μαΐου.

Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, η καμαριέρα μπήκε στο δωμάτιο γύρω στο μεσημέρι, ενώ ο Ντομινίκ Στρος Καν έκανε τις διατυπώσεις για να αφήσει το δωμάτιό του στο Sofitel γύρω στις 12:30, δηλώνει ξενοδοχειακή πηγή.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν ολοκλήρωσε το Σάββατο τις απαιτούμενες διατυπώσεις για να αφήσει το δωμάτιό του στο Sofitel της Νέας Υόρκης μεταξύ 12:28 και 12:38 τοπική ώρα, και η καμαριέρα που τον κατηγορεί μπήκε στο δωμάτιο γύρω στο μεσημέρι, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του ξενοδοχειακού ομίλου Accor.

«Η καμαριέρα μπήκε στο δωμάτιο γύρω στο μεσημέρι. Και εκείνος έκανε τις διατυπώσεις στη ρεσεψιόν μεταξύ 12:28 και 12:38», δήλωσε η πηγή, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Ο όμιλος Accor, στον οποίο ανήκει το Sofitel, έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), είχε ανακοινώσει την αναχώρησή του στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν ήταν τακτικός πελάτης του ξενοδοχείου, ούτε για πόσο χρονικό διάστημα αναμενόταν να παραμείνει εκεί.

Μια πηγή του ομίλου, δήλωσε ότι μόλις οι διατυπώσεις εξόδου ολοκληρώθηκαν, ήταν αδύνατο να επιστρέψει στο δωμάτιο, καθώς η κάρτα πρόσβασης είχε απομαγνητιστεί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ντομινίκ Στρος Καν είχε μείνει έξι φορές σε δεκαοχτώ μήνες στο ξενοδοχείο αυτό της Νέας Υόρκης, καθώς και πέντε φορές το 2010. Ήταν η πρώτη του παραμονή στο ξενοδοχείο φέτος.

Αρχικά, δεν προβλεπόταν να μείνει σε αυτή τη σουίτα, αλλά τελικά έμεινε σε αυτήν, που ήταν πολύ υψηλότερου επιπέδου, επειδή δεν ήταν κατειλημμένη, διευκρίνισε η πηγή.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν «δεν ήταν τακτικός πελάτης αυτής της σουίτας», ούτε όμως και η καμαριέρα τακτοποιούσε το εσωτερικό της συχνά, πρόσθεσε.

Η εσωτερική διαμόρφωση της σουίτας 2806, στην οποία έμεινε ο DSK, «δεν είναι πολύ πρακτική» και μπορεί να εξηγήσει το γεγονός ότι «δεν ακούγεται καθόλου μια υπάλληλος που εισέρχεται στο δωμάτιο», δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πολ Ντιμπρίλ, συνιδρυτής του Accor.

«Το μπάνιο βρίσκεται στο βάθος της σουίτας, μετά από μια γωνία των τοίχων», δήλωσε ο κ. Ντιμπρίλ που έχει μείνει πολλές φορές στην σουίτα αυτή.

Η ίδια ξενοδοχειακή πηγή προσέθεσε ότι το ποσό που κατέβαλε ο Στρος-Καν για την παραμονή του στη σουίτα 2806 ήταν 525 δολάρια.
newsbeast.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επέκτεινε τη συνεργασία της με τη UNICEF η Μπαρτσελόνα

Σε συμφωνία για επέκταση της συνεργασίας τους ήρθαν UNICEF και Μπαρτσελόνα. Οι δύο πλευρές, που είχαν συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα συνεχίσουν μαζί και τη σεζόν 2011-2012. Αυτό σημαίνει ότι το λογότυπο της UNICEF θα παραμείνει στη φανέλα των «μπλαουγκράνα», μόνο που θα αλλάξει θέση και θα βρίσκεται στο πίσω μέρος της καθώς μπροστά θα τοποθετηθεί το λογότυπο του νέου χορηγού του συλλόγου, Qatar Foundation.
Η FC Barcelona, υποστηρικτής της UNICEF για σειρά ετών προς όφελος των παιδιών, έκανε την παρακάτω δήλωση, εν όψει της συνέχισης της συνεργασίας της με τη UNICEF:
«Η UNICEF και η FC Barcelona έχουν συμφωνήσει να επεκτείνουν τη συνεργασία τους πέρα από την παρούσα συμφωνία η οποία λήγει τον Ιούνιο του 2011. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το λογότυπο της UNICEF θα παραμείνει στην επίσημη φανέλα της FC Barcelona για τη σεζόν 2011-2012, τοποθετημένο κάτω από τον αριθμό των παικτών.
Για τα τελευταία πέντε χρόνια η FC Barcelona υποστήριξε τη UNICEF για να βελτιώσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών και να παρέχει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα του ονόματος της UNICEF. Η επόμενη φάση της συνεργασίας που βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τα κοινωνικά αγαθά του σωματείου για την υποστήριξη ενός παγκόσμιου κινήματος για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό, που θα αποφέρει απτά αποτελέσματα για τα παιδιά.
Η UNICEF και η FC Barcelona προσβλέπουν να φέρουν αυτή την πρωτοποριακή συνεργασία στην επόμενη φάση για να βελτιώσουν τη ζωή των ευάλωτων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Θα ανακοινώσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες τον Ιούνιο.»

unisef.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

H περιπέτεια του Στρος - Καν μπλοκάρει την 5η δόση του δανείου; - Άρον άρον εγκατέλειψαν την Ελλάδα οι ελεγκτές της τρόϊκας




Οι τεχνοκράτες της τρόικας έφυγαν εσπευσμένα, δύο ημέρες νωρίτερα από το πρόγραμμά τους, αφού από τα αποτελέσματα των ελέγχων τους δεν μπορούν να δώσουν το ok για την εκταμίευση της 5ης δόσης.
 
Η αναχώρηση των ελεγκτών της τρόικας ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 18 Μαίου όμως αυτοί εσπευσμένα εγκατέλειψαν τη χώρα μας και σπεύδουν να ενημερώσουν τους προισταμένους τους που θα πάρουν την απόφαση για το τι θα γίνει από εδώ και μπρος με την 5η δόση.
 
Η τρόϊκα πίεζε αφόρητα την Κυβέρνηση για σκληρά μέτρα εδώ και τώρα που φτάνουν μέχρι και την «εκχώρηση» περιουσιακών μας στοιχείων ως ..υποθήκη, απειλώντας ότι θα «παγώσουν» την 5η δόση ύψους 12 δισ. €, που κανονικά θα πρέπει να εκταμιευτεί στα μέσα Ιουνίου.
Οι πιέσεις των ελεγκτών είχαν φτάσει στο απροχώρητο και οι ίδιοι έφυγαν αφού κατάλαβαν πως το πρόβλημα ξεφεύγει πλέον των αρμοδιοτήτων τους, μεταθέτοντας το στις πολιτικές ηγεσίες.
 
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η δόση των 12 δισ. € να κριθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις αρχές Ιουλίου, για αυτό και ίσως εκταμιευτεί με μία ή δύο εβδομάδες καθυστέρηση, προκειμένου να δώσουν οι ίδιοι οι αρχηγοί των Κρατών Μελών το «πράσινο φως».
 
Έτσι παίρνουν δραματική μορφή τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης Eurogroup και Ecofin που γίνονται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
 
Η τραγική τροπή όμως που λαμβάνει η αξιολόγηση προόδου του οικονομικού προγράμματος, η «κόκκινη κάρτα» των ελεγκτών για τις αστοχίες ή τα πισωγυρίσματα στους τομείς των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και η πολιτικοοικονομική ρευστότητα που κυριαρχεί σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ (μετά την αρνητική δημοσιότητα που συσσωρεύεται γύρω από το πρόσωπο του κ. Ντομινίκ Στρος Καν) έχουν «δέσει» τα χέρια των απεσταλμένων των δανειστών, οι οποίοι φαίνεται πως εναποθέτουν πλέον τις αποφάσεις στα χέρια των πολιτικών προϊσταμένων τους.
Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Έρχονται ταξί – λιμουζίνες και βανάκια!





Νέο μέτωπο αυτή τη φορά με τον κλάδο αυτοκινητιστών δημόσιας χρήσης, ανοίγει ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας, δρομολογώντας τις τελικές ρυθμίσεις που θα νοικοκυρέψουν την αγορά των ταξί και θα θέσουν νέο πλαίσιο στον τρόπο λειτουργία τους.

Πληροφορίες αναφέρουν  ότι το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας στις πρόσφατες συναντήσεις τους με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου ζήτησε να υπάρξει άμεση επιτάχυνση και στην ρύθμιση του επαγγέλματος των Ταξί στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών αγορών και πίεσε ο κλάδος να ενταχθεί στο μνημόνιο.

Στο υπουργείο Υποδομών όμως ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να τον εξαιρέσουν ώστε να υπάρξει όλος ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνει ουσιαστικός διάλογος.
Η κυβέρνηση, έχοντας ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στους άλλους επαγγελματικούς φορείς και οργανισμούς (φορτηγά, ΟΣΕ, αστικές συγκοινωνίες) ετοιμάζει νέα νομοθετική ρύθμιση για τα ταξί, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για έναν κλάδο που δεν θεωρείται, μεν, κλειστός (υπάρχουν σε όλη τη χώρα περί τις 30.000 άδειες) αλλά και που οι άδειες έως σήμερα δεν δίνονται με διαφάνεια, πωλούνται από το υφιστάμενο απόθεμα και μέσω ιδιοκτητών ή μαντράδων και με χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών.

Διαφωνούν οι ταξιτζήδες   


Στο υπουργείο «ξεσκονίζουν» τους τελευταίους μήνες το καθεστώς λειτουργίας των ταξί στις αγορές του Παρισιού, της Ρώμης της Μαδρίτης και του Βερολίνου με στόχο νέες μορφές οργάνωσης του κλάδου που θα φέρουν και αναβάθμιση υπηρεσιών σε μια τουριστική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα.
Επί του παρόντος πάντως και… αθόρυβα οι επαγγελματίες του κλάδου χαρακτηρίζουν ασαφείς και αόριστες τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και ετοιμάζονται να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις εντός των επομένων ημερών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν, είναι το μπέρδεμα με τα διοικητικά όρια, μέσα στα οποία θα κυκλοφορούν τα οχήματα στην επαρχία. Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι το θέμα παραμένει ανοικτό καθώς οι αυτοκινητιστές ζητούν να μην αλλάξουν έδρα τα ταξί της περιφέρειας αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη που θέλει τα οχήματα να έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετούν και πιο τουριστικές περιοχές έξω από τα χωριά και τους δήμους τους.
Στις ρυθμίσεις  που επεξεργάζεται το υπουργείο Υποδομών και αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά από διάλογο με τους επαγγελματίες είναι:

Μισθωμένα οχήματα χωρίς  ταξίμετρο


Στα πρότυπα των  αγορών του εξωτερικού το υπουργείο  δημιουργεί τις προϋποθέσεις για  την διατήρηση των συμβατικών ταξί αλλά και τη δημιουργία μισθωμένων χωρίς ταξίμετρο. Τα οχήματα αυτά μπορεί να είναι λιμουζίνες ή βαν εννέα θέσεων που θα μισθώνεται με προσυμφωνημένο τίμημα.

Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών αναφέρουν ότι η αλλαγή κατηγορίας σε πιο prive οχήματα δημόσιας χρήσης, θα γίνει από τις υφιστάμενες άδειες αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Όπως τονίζουν η χώρα μας είναι ανάγκη να δανειστεί εμπειρία και μορφές οργάνωσης από την ευρωπαϊκή αγορά και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον τουρισμό της.
«Δεν μπορεί ένας τουρίστας  να επισκέπτεται την Ελλάδα και να μην μπορεί να μισθώσει ένα ταξί για κάποιες ώρες η μέρες ή μία παρέα να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα πολυθέσιο όχημα (βαν) και να χρειάζεται στις εξόδους της να πάρει δύο ή τρία ταξί», αναφέρουν.
Έκδοση  νέων αδειών

Μέχρι σήμερα οι άδειες δίνονταν από το απόθεμα των υφιστάμενων  ταξί και πωλούνταν με ένα τίμημα της τάξης των 100.000, το οποίο τις καλές εποχές ήταν και διπλάσιο.

Στην πραγματικότητα όμως τα μεγαλύτερο ποσό δινόταν κάτω από το τραπέζι, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα. Οι νέες άδειες ταξί θα δίνονται με αντικειμενικά κριτήρια κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, πιθανότατα  βάσει εισοδηματικών, τουριστικών (αριθμός διανυκτερεύσεων) και πληθυσμιακών κριτηρίων ή εάν η περιοχή είναι λιμάνι.
Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα να αποφασίζει η κάθε περιφέρεια ξεχωριστά για τον  αριθμό των αδειών που θα χορηγήσει. Μελετούνται διάφορα μοντέλα του εξωτερικού που υπολογίζουν τις άδειες ανά 1.000 κατοίκους, από το υπουργείο όμως αναφέρουν ότι το αρχικό σενάριο για 2 άδειες για κάθε 1.000 κατοίκους δεν μπορεί να περπατήσει στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) που είναι τουριστικά και διαμετακομιστικά κέντρα.

Γκρουπάρισμα  αδειών και συνεταιρισμοί
Η νομοθετική ρύθμιση  που πρότεινε στους επαγγελματίες το υπουργείο προέβλεπε την δημιουργία οργανωμένων εταιρειών ΑΕ ή ΕΠΕ και συνεταιρισμών για την εκμετάλλευση των αδειών, στις οποίες οι μέτοχοι εκτός από μετρητά θα μπορούν να εισφέρουν και άδειες οχημάτων.
Στο θέμα εμφανίζονται να αντιδρούν οι επαγγελματίες, οι οποίοι ζητούν οργάνωση στα πρότυπα των ράδιο ταξί και των συνεταιρισμών. Η τελική πρόταση θα διαμορφωθεί από την πορεία των συζητήσεων αν και στην Ευρώπη οι εταιρείες αυτές είναι θεσμός.  

Πλαφόν  στις άδειες  

Για να αποτραπεί καθεστώς ολιγοπωλίου στις άδειες, προτείνεται η απαγόρευση της απόκτησης από ένα πρόσωπο πάνω από ένα συγκεκριμένο αριθμό αδειών.
Δεν έχει οριστικοποιηθεί  η λήψη μέτρων όμως το υπουργείο  έχει προτείνει να μην υπερβαίνει το 10% του συνόλου των αδειών κυκλοφορίας εντός μιας μεγάλης περιφερειακής πόλης όπως είναι π.χ ο Βόλος και το 5%  μίας κεντρικής διοικητικής μονάδας όπως είναι η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη.
 
Πηγή     PROTO THEMA
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οκτακόσιοι νεκροί μέσα σε τρεις μέρες!

Οκτακόσιοι νεκροί μέσα σε τρεις μέρες!


Αιματοχυσία στη Νιγηρία

Τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρεις ημέρες, στις ταραχές που ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα στη Νιγηρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

«Τα αιματηρά βίαια επεισόδια μεταξύ των κοινοτήτων που σημειώθηκαν μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Απριλίου 2011 στη βόρεια Νιγηρία προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 800 ανθρώπων», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολλοί πολίτες στον μουσουλμανικό βορρά συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής του χριστιανού από το νότο Γκούντλακ Τζόναθαν με 57% των ψήφων.

Κατά τον Ερυθρό Σταυρό υπήρξαν πάνω από 74.000 άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η κυβέρνηση δεν έδωσε στην δημοσιότητα απολογισμό, επίσημα για να μην συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης.
Πηγή newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πετρέλαιο στο Αιγαίο «Η Ελλάδα γιατί δεν τολμά;»





Αμερικανικές, βρετανικές, γαλλικές, ακόμα και κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες επιδίδονται…
ήδη σε έναν άτυπο διαγκωνισμό για το ποιες θα είναι εκείνες που θα «βάλουν χέρι» στον ορυκτό πλούτο του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου. Κι αυτό παρότι η κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως πληροφορούνται τα «Επίκαιρα», δείχνει ήδη την προτίμησή της προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού…Οι καρχαρίες δεν βλέπουν, αλλά, όταν μυρίζουν αίμα, τους είναι αδύνατο να μην επιτεθούν! Μέσες άκρες αυτή είναι η τακτική που ακολουθούν και οι πολυεθνικές εταιρείες του πετρελαίου:

Μπορεί να μην βλέπουν, ακόμα τουλάχιστον, το «μαύρο χρυσό» σε κάποιο σημείο του πλανήτη, αλλά, όταν «μυρίζονται» πως αυτός υπάρχει, και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα, ενεργοποιούνται για να εισέλθουν στο παιχνίδι. Όπως στα δοκιμαστικά της Formula 1, όπου οι οδηγοί προσπαθούν να επιτύχουν όσο το δυνατό καλύτερο χρόνο για να ξεκινήσουν από ευνοϊκή pale position στον αγώνα της επόμενης ημέρας, έτσι και οι «πετρελαιάδες» επιδιώκουν να αποκτήσουν το απόλυτο πλεονέκτημα για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου, παρότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να τη μεταθέτει για μετά το 2012.

Η Noble Energy
Ως πιο ισχυροί «παίκτες» τη δεδομένη χρονική στιγμή παρουσιάζονται η αμερικανική, εβραϊκών συμφερόντων, Noble Energy, καθώς και η βρετανική Shell. Όποιος κι αν αναδειχτεί νικητής σε αυτή την «κούρσα» αναμένεται να καρπωθεί σχεδόν το 50% του ετήσιου τζίρου της αξιοποίησης του ελληνικού ορυκτού πλούτου, πιθανότητα που ήδη κάνει πολλούς να μιλούν για «ακονισμένα μαχαίρια» των πολυεθνικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Noble, με έδρα τη Νέα Υόρκη, θεωρείται φαβορί για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου και της Κύπρου, μέσω της ισραηλινής θυγατρικής της Delek. Στελέχη της, μάλιστα, είχαν βρεθεί την προηγούμενη εβδομάδα στη Μεγαλόνησο για διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Χριστόφια. Διπλωματικοί κύκλοι εκμυστηρεύονται, μάλιστα, στα «Επίκαιρα» πως δεν αποκλείεται οι σχετικές έρευνες στη συμπεφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου με το Ισραήλ να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τη Noble για πιθανή συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο περίφημο «Οικόπεδο Δώδεκα». Στο λιμάνι της Λεμεσού, μάλιστα, έχουν εμφανιστεί οι πλατφόρμες από τις οποίες θα διεξάγονται οι εργασίες ανόρυξης, οι οποίες θα μεταφερθούν προς το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος υπέγραψε με το ισραηλινό κράτος μια πρώτη συμφωνία για την εκμετάλλευση της ΑΟΖ, ενώ οι δύο χώρες θα υπογράψουν και ειδική συμφωνία καταμερισμού των εσόδων, καθώς και δευτερεύουσες συμπληρωματικές συμφωνίες και ρήτρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, εντάσσουν πολλοί τη συχνή παρουσία στην Ελλάδα εκπροσώπων του εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ, σε υψηλότατο μάλιστα επίπεδο, για επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Δεν έχουν περάσει πολλές εβδομάδες, άλλωστε, από τότε που ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην πρώτη διάσκεψη των προέδρων των οργανισμών οι οποίοι απαρτίζουν το αμερικανικό εβραϊκό λόμπι που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.
Τα «Επίκαιρα», πάντως, είναι σε θέση να γνωρίζουν πως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει δώσει εντολή στον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και στον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δόλλη να δημοσιοποιούν μόνο τις συμφωνίες «χαμηλής» πολιτικής με το Ισραήλ, για να μην προκαλούνται οι Τούρκοι αλλά και οι Άραβες.
Σύμφωνα, εξάλλου, με την πληροφόρηση που αντλούμε από την ιστοσελίδα της Noble (www.nobleenergyinc.com), η εταιρεία έχει σχεδιάσει ένα παγκόσμιο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 2,7 δις δολαρίων για το 2011. Σημειώνεται ότι, πέρα από τις ΗΠΑ και την Ανατολική Μεσόγειο, οι δραστηριό τητες της Noble επεκτείνονται τόσο στον Κόλπο του Μεξικού όσο και στη Δυτική Αφρική. Το πρόγραμμα της εταιρείας για το τρέχον έτος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αγγίζει τα 650 εκατ. δολάρια. Το μεγαλύτερο ποσό θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου της Ταμάρ, ανοιχτά του Ισραήλ, ενώ σχέδια γεωτρή σεων υπάρχουν και για τον περίφημο «Λεβιάθαν», το γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου.

Η Shell
Το «ματς», ωστόσο, δεν αναμένεται να κερδηθεί εύκολα από τη Noble, αφού υπάρχουν ευμετάβλητοι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να χρίσουν νικητές τα βρετανικά συμφέροντα της Shell, τα οποία ήδη έχουν καταθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση στην κυπριακή κυβέρνηση. Πρωτοστάτης στην επιλογή Shell φέρεται να είναι ο διευθυντής της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου Κύπρου κ. Στέλιος Στυλιανού.
Τα «Επίκαιρα» είναι σε θέση να γνωρίζουν πως το κυπριακό ζήτημα εισέρχεται σε μια περίοδο έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, οι οποίες είναι σφόδρα πιθανό να καταλήξουν σε ένα σχέδιο επίλυσής του τύπου Ανάν.
Αυτό σημαίνει πως τόσο η κυπριακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τη βρετανική πλευρά, η οποία, πέρα από τους ιστορικούς αποικιοκρατικούς δεσμούς της με τη νήσο, διατηρεί ακόμα βάσεις εκεί. Ένα μέσο για να επιτευχθεί αυτή η προσέγγιση είναι και η σύναψη συμφωνιών για την εκμετάλλευση του ελληνικού και κυπριακού ορυκτού πλούτου από τη Shell. Η, επίσης βρετανικών συμφερόντων, BP φαίνεται να αποκλείεται εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, για την οποία θεωρείται αποκλειστικά υπεύθυνη.

Τα… αουτσάιντερ της κούρσας
Την ίδια ώρα, τα κοιτάσματα του Αιγαίου και του Ιονίου «γλυκοκοιτάζουν» και οι Γάλλοι της Total. Όσοι μπορούν να βλέπουν πίσω από τις θολές «γραμμές» της επικαιρότητας αντιλαμβάνονται πως οι αμυντικές συμφωνίες της κυβέρνησης Σαρκοζί, τόσο με την κυπριακή όσο και με την ελληνική κυβέρνηση, υποκρύπτουν τη βαθύτερη επιθυμία του Παρισιού για ενεργότερη ανάμειξη στα ενεργειακά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Υπενθυμίζουμε ότι η Γαλλία χρησιμοποιεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Μεγαλόνησο, την οποία, σημειωτέον, δεν χρησιμοποίησε ποτέ η Ελλάδα, ενώ στη χώρα μας βρέθηκε ξανά το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» για κοινές ασκήσεις με την ελληνική αεροπορία.
Στο μεταξύ, αν η ανάμειξη ρωσικών ή άλλης «εθνικότητας» ευρωπαϊκών εταιρειών θεωρείται μάλλον δύσκολη, δεν ισχύει το ίδιο και για τις κινεζικές.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σε αυτό το ενδεχόμενο είχε αναφερθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «Επίκαιρα» και ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ κ. Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου.
Η Κίνα, άλλωστε, διαθέτει και την κατάλληλη τεχνογνωσία και την απαραίτητη εμπειρία, αφού, πέρα από όλα τα άλλα πλεονεκτήματά της, πρόκειται για χώρα με ορυκτό πλούτο.

«Η Ελλάδα γιατί δεν τολμά;»
«Η μικρή, ημικατεχόμενη Κύπρος τολμά, παρότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη στρατιωτική δύναμη για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ερευνών και των γεωτρήσεων. Η Ελλάδα, όμως, τι κάνει;» αναρωτιέται στα «Επίκαιρα» ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων (ΕΛΚΕΔΑ) κ. Σταύρος Καρκαλέτσης. Κατά τον ίδιο, ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να αποφύγει την «καυτή πατάτα» της αξιοποίησης των εθνικών μας ενεργεια κών αποθεμάτων και να την «κληροδοτήσει» σε όποια κυβέρνηση τον διαδεχτεί. «Οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου μπορεί να αφιερώνουν τρία 24ωρα για να συζητούν με λαθρομετανάστες-καταληψίες πανεπιστημίων, όμως στο κεφάλαιο “ενέργεια” παραμένουν προσηλωμένοι στον… αστερισμό της αδράνειας. Την ίδια ώρα, το “Πίρι Ρέις” ετοιμάζεται για “τσάρκα” στο Καστελόριζο», συμπληρώνει αιχμηρά ο κ. Καρκαλέτσης.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στα «Επίκαιρα» ο κ. Μάνος Καραγιάννης, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η σύμπλευση των ελληνικών και των ισραηλινών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, η υψηλή τιμή του πετρελαίου και η επιτυχημένη οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ είναι παράγοντες που θα επιτρέψουν στην Αθήνα να διεκδικήσει πιο αποφασιστικά τα δικαιώματά της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Θάλασσας. 
Ετοιμοπόλεμοι και οι Έλληνες…Ελλάδας και εξωτερικού!!!
Όποια κι αν είναι η ξένη εταιρεία –ή οι εταιρείες– που θα κληθεί να εξορύξει και να εκμεταλλευτεί τα πλούσια ελληνικά κοιτάσματα, θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί τη συνδρομή και αντίστοιχων ελληνικών εταιρειών πετρελαιοειδών. Φαβορί για άμεση ανάμειξη είναι η Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), στα οποία είναι συνέταιροι το Ελληνικό Δημόσιο και η οικογένεια Λάτση. Τόσο η Motor Oil, άλλωστε, όσο και τα ΕΛΠΕ γνωρίζουν την ελληνική αγορά καλύτερα από τον καθένα.
Στο μεταξύ, τα «Επίκαιρα» ενημερώνονται και για το έντονο ενδιαφέρον ελληνικών εφοπλιστικών κύκλων του City του Λονδίνου, κυρίως για τη μεταφορά του ισραηλινοκυπριακού πετρελαίου από την Κύπρο στην Ελλάδα και από εδώ στην Ευρώπη. Η παρουσία των δεξαμενόπλοιών τους αναμένεται έντονη, αν ληφθεί υπόψη πως δεν προβλέπεται η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει το «μαύρο χρυσό» από την Κύπρο προς τη χώρα μας και από εκεί στην υπόλοιπη «Γηραιά Ήπειρο».

Αμερικανική «χυλόπιτα» στην Τουρκία!
Είναι γνωστό ότι Ελλάδα και Τουρκία διεξάγουν διερευνητικές επαφές με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς είναι ο κ. Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης επί τιμή και πρώην διοικητής της ΕΥΠ, ενώ της τουρκικής ο κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου, υφυπουργός Εξωτερικών της γείτονος. Αληθεύει, όπως πληροφορούνται τα «Επίκαιρα», πως οι Τούρκοι απείλησαν, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, με αποχώρηση, αν η Ελλάδα «τολμούσε» να συνάψει συμφωνία με την Κύπρο για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τους; Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα προσέφερε την άτυπη δέσμευσή της πως δεν θα το κάνει;
Επιπλέον, είναι αληθείς οι πληροφορίες των «Επίκαιρων» ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διαμήνυσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου –αποκλείοντας το Καστελόριζο– αποτελεί δική της ΑΟΖ και πως η θαλάσσια περιοχή περιμετρικά της Κύπρου δεν ανήκει αποκλειστικά στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά εξ ημισείας με τους Τουρκοκύπριους; Ανταποκρίνεται, επίσης, στην πραγματικότητα πως η στάση των Αμερικανών αξιωματούχων, ελέω αμερικανοεβραϊκών πιέσεων, ήταν αρνητική έως και ψυχρή απέναντι στους τουρκικούς ισχυρισμούς;…


του Γιάννη Συμεωνίδη – Περιοδικό: ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ηλεία: Πρώην αστυνομικός κακοποίησε μέχρι θανάτου, άλογο που εγκυμονούσε!


Στο εδώλιο θα καθίσει πρώην αστυνομικός που έσυρε επί δύο χιλιόμετρα το άλογό του με το αυτοκίνητό του...









τον Ιανουάριο του 2010 στο χωριό Πλάτανος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Δικηγόροι μέλη φιλοζωικών σωματείων και φιλόζωοι πίεσαν επί ένα χρόνο ώστε να μην ξεχαστεί το θέμα και να προχωρήσει η δίκη του δράστη.
Σύμφωνα με το dete.gr, στις 3 Ιανουαρίου του 2010, ο ιδιοκτήτης του άτυχου ζώου το έδεσε στο αυτοκίνητό του και το έσυρε στην άσφαλτο. Αν και το άτυχο ζώο έπεσε, ο οδηγός του αυτοκινήτου συνέχισε να αναπτύσσει ταχύτητα επί 2 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα το άλογο να σπάσει τα δύο μπροστινά του πόδια, το δέρμα του να φύγει από τη μία πλευρά του, να αιμορραγεί ακατάσχετα από μια μεγάλη τρύπα στην κοιλιά του από όπου φαίνονταν τα εντόσθιά του.
Ο ιδιοκτήτης, μετά την αποτρόπαια πράξη του, σταμάτησε το αυτοκίνητο, έλυσε το άλογο, το πέταξε σε χαντάκι δίπλα στον δρόμο σοβαρά χτυπημένο αλλά ζωντανό και έφυγε.
Το άλογο παρέμεινε εκεί ζωντανό επί ένα 24ωρο, έχοντας φρικτούς πόνους και βγάζοντας κραυγές. Η τοπική κτηνίατρος που κλήθηκε από τους κατοίκους αποφάσισε, λόγω των βαρύτατων τραυμάτων, την άμεση ευθανασία του για να το απαλλάξει από το μαρτύριό του.
Μάλιστα, σύμφωνα με την οργάνωση ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. το θηλυκό άλογο εγκυμονούσε! Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων κατέθεσε άμεσα μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του δράστη και είχε δηλώσει τότε: ''Καταδικάζουμε κάθε είδους βάναυση πράξη κακοποίησης ζώων και απαιτούμε την άμεση κατάθεση νέου σχεδίου νόμου, όπου θα προβλέπονται αυστηρές ποινές για την κακοποίηση των ζώων.

Η θεσμοθέτηση νέου νόμου για την προστασία των ζώων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, είναι επιβεβλημένη και πρέπει να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον πώς θα εξηγήσει ο συνταξιούχος αστυνομικός στους δικαστές, πως...''δεν κατάλαβε'' ότι έσερνε άλογο 400 κιλών για δύο και παραπάνω χιλιόμετρα''.


Πηγή newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

15χρονος κατηγορείται για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας





Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής, που συνέλαβε επτά άτομα και συγκεκριμένα έξι Έλληνες και έναν αλλοδαπό, υπήκοο Πολωνίας, στην Αθήνα και στην Εύβοια για πορνογραφία μέσω διαδικτύου.
Οι συλλήψεις έγιναν μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της αστυνομίας, για την πάταξη του φαινομένου και αφού ταυτοποιήθηκαν ψηφιακά οι επτά χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι είχαν διακινήσει σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους, κατασχέθηκαν 12 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένα μόντεμ, τα οποία ερευνώνται στη Διεύθυνση Εγκληματικών Ερευνών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Εύβοιας.
Πηγή news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...