Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

7,7 εκατ. ευρώ στα κόμματα για "έρευνα"


Το ποσό κατανέμεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 3.107.705 ευρώ, ΝΔ 2.429.469, ΚΚΕ 746.737, ΛΑΟΣ 622.748, ΣΥΡΙΖΑ 556.005, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 257.333.

Με 7.720.000 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τα πολιτικά κόμματα, στο πλαίσιο της τακτικής χρηματοδότησής τους και της οικονομικής ενίσχυσής τους, για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση και του υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

Bέβαια προκαλεί έκπληξη και πολλά ερωτήματα τα κόμματα τι ακριβώς θα ερευνήσουν και πώς θα επιμορφωθούν και χρειάζονται τόσα λεφτά, ενώ την ίδια ώρα, κάποια από αυτά τα κόμματα έχουν κόψει σε τέτοιο βαθμό τα εισοδήματα των πολιτών που όχι να ερευνήσουν δεν μπορούν, αλλά ούτε και να επιβιώσουν. 

Το ανωτέρω ποσό αντιστοιχεί, σύμφωνα με την απόφαση, στο ένα τέταρτο αυτών που καλύπτει το α' τρίμηνο του 2012. 

Αυτό σημαίνει όπως όλοι καταλαβαίνουν πως τα κόμματα θα πάρουν κι άλλα χρήματα για τους ίδιους λόγους.  Κι αν τα 7,7 εκατομμύρια είναι το ένα τέταρτο μπορεί να υπολογίσει ο καθένας πόσα είναι συνολικά τα χρήματα για αυτούς τους σκοπούς. 

newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σκέψεις επιστροφής στην ύπαιθρο «καλλιεργούν» όλο και περισσότεροι νέοι


Νέοι, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που αναζητούν ένα ποιοτικότερο μοντέλο ζωής- έστω κι αν χρειαστεί να συμβιβαστούν με μικρότερες οικονομικές απολαβές- σκέφτονται την επιστροφή στην ύπαιθρο και την ενασχόλησή τους με τον αγροτικό τομέα.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία σχετικής δημοσκόπησης της Καπα Research σε Αττική και Θεσσαλονίκη και η οποία είναι αποκαλυπτική των τάσεων που διαμορφώνονται την τελευταία διετία, φανερώνοντας τις βαθιές αλλαγές στα πρότυπα της ελληνικής κοινωνίας.

Υπολογίζεται μάλιστα, ότι περί το 1 με 1,5 εκατομμύριο άτομα, σχεδιάζουν την επιστροφή στην ύπαιθρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να φύγει, ενώ το 19,3% έχει κάνει ήδη συγκεκριμένες κινήσεις.

Περίπου οι μισοί από όσους επιθυμούν να φύγουν θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία), το 18,3% με τον τουρισμό- πολιτισμό, το 14,2% με την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες, το 11,8% με την εκπαίδευση, το 10,6% με την ενέργεια και τις ΑΠΕ, το 7% με το εμπόριο, το 6,7% με τον αγροτουρισμό και το 5,8% με τη μαζική εστίαση.

Τα 2/3 σχεδόν, όσων επιθυμούν να χτίσουν μια νέα ζωή στην επαρχία, έχουν υψηλή μόρφωση.

Ειδικότερα, το 25,4% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, το 43% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ, το 17,1% είναι απόφοιτοι επαγγελματικών σχολών, το 8,2% απόφοιτοι λυκείου και 1,2% γυμνασίου.

Πρόκειται για τις πιο δυναμικές επαγγελματικές ηλικίες, αφού το 10,6% είναι μεταξύ 25-29 ετών, το 21,2% μεταξύ 30 και 34 ετών, το 25,3% μεταξύ 35-39 ετών και το 12,9% μεταξύ 40-44 ετών.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι η δήλωση του 70,3% των ερωτηθέντων, πως θα έφευγε για το ίδιο ή μικρότερο εισόδημα, σε αντάλλαγμα μιας πιο ουσιαστικής και ποιοτικής ζωής.

Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται για τις παραδοσιακές καλλιέργειες όσο και για βιολογικά- εναλλακτικά προϊόντα.

Ειδικότερα, απ' όσους έχουν κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να φύγουν, το 51,5% ενδιαφέρεται για ελιά-ελαιόλαδο, το 51,5% για βιολογικά προϊόντα, το 33,3% για αρωματικά φυτά, το 31,8% για οπωρολαχανικά, το 30,3% για αμπέλι/κρασί, το 24,2% για μανιτάρια, το 21,2% για τρούφα, το 19,7% για ρόδια, το 13,6% για φρούτα, το 13,6% για στέβια, το 12,1% για βιοκαύσιμα και το 10,6% για ψυχανθή/όσπρια.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοιχείο πως η τάση επιστροφής στην ύπαιθρο θεωρείται θετική προοπτική για την οικονομία από το 75,9% των ερωτηθέντων, την οικογένεια για το 72,9%, το ίδιο το άτομο για το 70,6% και την αγορά εργασίας για το 64,2%.


in.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πάνω από δύο βαθμούς η υπερθέρμανση του πλανήτη


«Δεν μπορεί να επιτευχθεί» ο στόχος να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς, για τον οποίο δεσμεύτηκαν οι αρχηγοί κρατών κατά τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2009, δήλωσε σήμερα ο πρώην υπεύθυνος του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, Ίβο ντε Μπουρ.

«Πιστεύω ότι οι δύο βαθμοί δεν μπορούν να επιτευχθούν», σημείωσε ο Ντε Μπουρ, πρώην εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC) στο περιθώριο διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Λονδίνο για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του OHE για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Ζανέιρο (Rio+20) τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τα 195 μέλη της UNFCCC δεσμεύτηκαν στην Κοπεγχάγη να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου, έπειτα από μια μαραθώνια σύνοδο για το κλίμα. Η δέσμευση αυτή είχε διαμορφωθεί ένα χρόνο αργότερα στο Κανκούν του Μεξικού.

«Οι δύο βαθμοί χάθηκαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατά την άποψή μου ότι θα πρέπει να τους ξεχάσουμε (...) επειδή ο στόχος αυτός αναφέρεται σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ένας κάποιος αριθμός συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο ντε Μπουρ απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Θα πρέπει επομένως τώρα να δούμε πως μπορούμε να προσεγγίσουμε όσο περισσότερο γίνεται τους 2 βαθμούς και να μην πούμε ότι πρέπει να ξαναρχίσουμε για όλα από το μηδέν για να διαμορφώσουμε ένα νέο στόχο», είπε.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δεκάδες τα στρατόπεδα για μετανάστες στην Ευρώπη


Δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο. Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. Για πολλές ευρωπαϊκές χώρες η δημιουργία οργανωμένων χώρων για παράνομους μετανάστες είναι μάλλον ο κανόνας.

Τα σύνορα της Ε.Ε. είτε προς τα ανατολικά είτε προς τα νότια είναι κυριολεκτικά ... σπαρμένα από στρατόπεδα και κέντρα κράτησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μάλτα είναι... εξαφανισμένη από τον χάρτη καθώς έχουν σημειωθεί δύο στρατόπεδα για μετανάστες που περιμένουν τη νόμιμη είσοδο στη χώρα και άλλα δύο για μετανάστες που πρόκειται να απελαθούν.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της πλούσιας Ελβετίας. Η χώρα σε όλα τα σύνορά της έχει δημιουργήσει πέντε στρατόπεδα για μετανάστες που πρόκειται να απελαθούν.
Μια ματιά στον χάρτη δείχνει πως σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία τα στρατόπεδα βρίσκονται κατα κύριο λόγο στα παράλια (σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία εκείνα που “βλέπουν” Αφρική και στην Πορτογαλία για τον ίδιο λόγο προς τη μεριά του Ατλαντικού), αλλά και γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ειδικά στο Παρίσι υπάρχουν εννιά κέντρα για μετανάστες.

Πολύ χαρακτηριστική είναι και η εικόνα σε Πολωνία, Αυστρία και Γερμανία (ειδικά όμως στην Πολωνία) με δεκάδες ανοιχτά κέντρα μεταναστών, αλλά και περίπου τριάντα κλειστά στρατόπεδα για μετανάστες που πρόκειται να απελαθούν ή να νομιμοποιηθούν.

Δυο πρωτεύουσες, το Παρίσι και η Ρώμη, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, η Πάτρα διεκδικούν μια όχι και τόσο θετική πρωτιά. Διαθέτουν χώρους στα προάστια όπου υπάρχει άναρχη εγκατάσταση μεταναστών.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βροχή αποβολών μετά την "επίσημη" μούντζα


Οργή αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση της διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου Γαλατσίου, η οποία μη μπορώντας να "αντέξει" το βάρος του "φασκελώματος" των μαθητών του σχολείου της προς την εξέδρα των επισήμων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, αποφάσισε να πάρει δραστικές αποφάσεις.
Έτσι έδωσε τριήμερη αποβολή σε έξι συνολικά μαθητές.
Μια απόφαση που πήρε μάλιστα μόνη της, χωρίς να συζητηθεί καν το θέμα με το σύλλογο διαδασκόντων.
Το θέμα προκάλεσε την οργή των γονέων, του συλλόγου και εκπροσώπων της ΕΛΜΕ, οι οποίοι μετά το άκουσμα τηες είδησης της αποβολής κατέφθασαν στο 2ο Γυμνάσιο, ζητώντας από την Διευθύντρια να ανακαλέσει τις αποβολές
Σήμερα Τρίτη πάντως συνεδριάζουν οι καθηγητές παρουσία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ενώ οι μαθητές ετοιμάζονται να απαντήσουν κατάληψη.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...