Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Η Ελλάδα των 586 ευρώ: Οι κατώτατοι μισθοί και τα κατώτατα ωρομίσθια στην Ευρώπη

Με τις μηνιαίες αποδοχές να ανέρχονται στα 586 ευρώ, η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία και την Πολωνία κλείνουν τη λίστα των κατώτατων μισθών στην Ευρώπη.

Οι πιο ευνοημένοι είναι οι πολίτες του Λουξεμβούργου και του Βελγίου, με τις αποδοχές τους να ανέρχονται σε 1.921 και 1.502 ευρώ αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά το κατώτατο ωρομίσθιο, για την Ελλάδα ανέρχεται 2,85 ευρώ, αφήνοντας πίσω της δέκα χώρες, με το χαμηλότερο κατώτατο ωρομίσθιο να δίνεται στη Βουλγαρία και να ανέρχεται σε 0,95 ευρώ.

Μηνιαίες αποδοχές

Λουξεμβούργο 1.921 €

Βέλγιο 1.502 €

Ολλανδία 1.478 €

Ιρλανδία 1.462 €

Γαλλία 1.430 €

Βρετανία 1.190 €

Ισπανία 645 €

Ελλάδα 586 €

Πορτογαλία 485 €

Πολωνία 383 €

Τα κατώτατα ωρομίσθια

Λουξεμβούργο 11,10 €

Βέλγιο 9,10 €

Γαλλία 9,43 €

Ολλανδία 9,07 €

Ιρλανδία 8,65 €

Γερμανία 8,50 €

Βρετανία 7,78 €

Σλοβενία 4,53 €

Μάλτα 4,06 €

Ισπανία 3,91 €

Πορτογαλία 2,92 €

Ελλάδα 2,85 €

Κροατία 2,29 €

Πολωνία 2,21 €

Τσεχία 2,01 €

Ουγγαρία 1,97 €

Σλοβακία 1,94 €

Εσθονία 1,90 €

Λιθουανία 1,76 €

Λετονία 1,71 €

Ρουμανία 1,06 €

Βουλγαρία 0,95 €

* Ιταλία: Δεν υπάρχει νομικά κατοχυρωμένος κατώτατος μισθός



Πηγή: Τα Νέα
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χρυσάφι «φυτρώνει» στα δέντρα !

Όσοι πάντα ήθελαν να δουν χρήματα να πέφτουν από τα δέντρα όπως τα μήλα, θα νιώσουν δικαιωμένοι στο άκουσμα της πιο απρόσμενης επιστημονικής είδησης: δεν υπάρχουν μεν «χρηματιές», αλλά στα φύλλα μερικών δέντρων υπάρχει πραγματικό χρυσάφι!

Αυστραλοί ερευνητές, που έκαναν τη σχετική ανακάλυψη στα φύλλα ευκαλύπτων σε ύψος δέκα μέτρων πάνω από το έδαφος, όπου βρήκαν άφθονα σωματίδια χρυσού, δήλωσαν πως η παρουσία τους αποκαλύπτει την ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια, από όπου μέσω των ριζών ανεβαίνουν μέχρι τα φύλλα, αν και σε μικρές ποσότητες. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 500 τέτοια χρυσοφόρα δέντρα για να φτιαχτεί ένα χρυσό δαχτυλίδι. Όμως κάτω από τα «πολύτιμα» δέντρα, σε βάθος πάνω από 30 μέτρα, κρύβονται πολύ μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον γεωχημικό Μαλ Λίντερν του ερευνητικού κέντρου CSIRO της Αυστραλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο, το «Science» και το «New Scientist», πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους προσφέρει μια νέα μέθοδο εντοπισμού χρυσοφόρων κοιτασμάτων σε απρόσιτες τοποθεσίες.
Σημειωτέον ότι καθώς τα «εύκολα» κοιτάσματα έχουν σχεδόν όλα βρεθεί, η ανακάλυψη νέων έχει πέσει δραματικά κατά 45% την τελευταία δεκαετία, με συνέπεια η τιμή των προϊόντων χρυσού να κινείται έντονα ανοδικά μετά το 2000.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, πάνω από 174.000 τόνοι χρυσού έχουν συνολικά εξορυχθεί από τη Γη από την αρχή του πολιτισμού. Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμα αποθέματα περίπου 51.000 τόνων χρυσού στο υπέδαφος παγκοσμίως. Εκτός από τα κοσμήματα, ο χρυσός έχει πολλές άλλες εφαρμογές, όπως στην ηλεκτρονική βιομηχανία και την ιατρική τεχνολογία.

Έως τώρα σωματίδια χρυσού είχαν εντοπιστεί στο χώμα γύρω από δέντρα όπως οι ευκάλυπτοι, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι το πολύτιμο μέταλλο «τρυπώνει» στα κλαδιά, στον κορμό και ιδίως στα φύλλα, όπου και μπορεί να ανιχνευθεί. Για να το πετύχουν αυτό, οι Αυστραλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν το σύγχροτρον, ένα μεγάλο επιστημονικό όργανο που «φωτογραφίζει» με ακτίνες-Χ την ύλη σε μεγάλη λεπτομέρεια. Έτσι, ανακάλυψαν σωματίδια χρυσού με διάμετρο οκτώ μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) μέσα στα φυτικά κύτταρα, που έφθαναν σε συγκέντρωση 80 έως 100 μερών ανά δισεκατομμύριο.

«Τα δέντρα λειτουργούν σαν υδραυλικές αντλίες. Μεταφέρουν προς τα πάνω νερό από τις ρίζες τους και, με αυτό τον τρόπο, εισρέουν στο εσωτερικό τους διαλυμένα στο νερό σωματίδια χρυσού, τα οποία φθάνουν μέχρι τα φύλλα» δήλωσε ο Λίντερν. Όπως είπε η τεχνική ανίχνευσης χρυσού στα φύλλα είναι πιο φιλική στο περιβάλλον, καθώς αρκεί να αναλυθεί ένα μικρό δείγμα και κλαδιών, χωρίς να γίνουν ανασκαφές. Οι ερευνητές θεωρούν ότι μια ανάλογη μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τον εντοπισμό στα δέντρα και άλλων μετάλλων, όπως σιδήρου, χαλκού, μολύβδου κ.α.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το κίνημα των... τεμπέληδων στην Ελβετία -Ζητούν αποδοχές 2.000 ευρώ για όλους χωρίς να δουλεύουν

Ένα κίνημα που ζητά να θεσπιστεί «άνευ όρων βασικό εισόδημα» -χωρίς να απαιτείται η παροχή υπηρεσιών- έχει ολοένα μεγαλύτερη απήχηση στην Ευρώπη. Η ελβετική πρωτοβουλία για ψηφοφορία, η οποία δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα, δεν αναφέρει πόσο μεγάλη θα ήταν η «δωρεάν» χρηματοδότηση, αλλά οι υποστηρικτές της έχουν κάνει λόγο για 2.500 ελβετικά φράγκα το μήνα, που είναι λίγο κάτω από 2.800 δολάρια και περίπου 2.000 ευρώ.

«Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια χώρα θα ψηφίσει στην πραγματικότητα για το αν θέλει ένα βασικό εισόδημα για όλους», λέει ο Stanislas Jourdan, «ακτιβιστής των media» στη Γαλλία που εργάζεται σε μια παρόμοια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Για να τεθεί προς ψήφιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η πρωτοβουλία απαιτεί 1 εκατομμύριο υπογραφές και έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 από την αρχή του 2013.

Ο Jourdan στην ερώτηση έαν το να δώσεις στους ανθρώπους χρήματα χωρίς όρους θα τους ωθήσει να είναι τεμπέληδες απαντάει «ο καθένας θέλει να κάνει κάτι στη ζωή του. Το ερώτημα είναι εάν εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους να το κάνουν αυτό ή πιστεύουμε ότι πρέπει να αναγκάσουμε τους ανθρώπους να κάνουν μια δουλειά», είπε. «Η ηθική της εργασίας ξεθωριάζει επειδή οι άνθρωποι μπορούν να δουν πως είτε εργάζονται είτε όχι, δεν ανταμείβονται ανάλογα με τις προσπάθειές τους».

Και προσθέτει: «Πολλοί υποστηρικτές του βασικού εισοδήματος λένε ότι είναι επίσης ένας τρόπος να κατανεμηθούν καλύτερα οι θέσεις εργασίας. Στη Γαλλία υπάρχουν 3 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν εργάζονται και 5 εκατομμύρια που εργάζονται πάρα πολύ. Σίγουρα μπορούμε να βρούμε μια καλύτερη αναλογία από αυτή».



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι 10 καλλιέργειες με τις υψηλότερες αποδόσεις

Οι καλλιέργειες νέων ειδών και η μεταστροφή στις παραδοσιακές ποικιλίες, που υπόσχονται πλέον υψηλές αποδόσεις, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τις προτιμήσεις των Ελλήνων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το ετήσιο εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας αποδόσεις έως και 2.500 ευρώ ανά στρέμμα, στην τιμή παραγωγού. Καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, βοτάνων και η παραγωγή αιθέριων ελαίων από φυτά, με τη δημιουργία μίας καθετοποιημένης μονάδας φαντάζει ως επενδυτική ευκαιρία με προοπτική εσόδων που προσεγγίσει τα 75.000 ευρώ, σε βάθος τριετίας για 10 στρέμματα καλλιέργειας. Οι δυνατότητες ανάπτυξης των «superfoods» και αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα μεταποίησης, είναι τεράστιες όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στην «ΗτΣ», υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πλεονεκτήματα στη συγκεκριμένη κατηγορία, σε σχέση με τα περισσότερα συμβατικά γεωργικά προϊόντα. Η ζήτηση στο ράφι του καταναλωτή αυξάνεται διαρκώς και οι παραγωγοί λαμβάνουν θέσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Μύρτιλο ή Μπλούμπερι
Μέση απόδοση 1.000 κιλά ανά στρέμμα


Το μύρτιλο ή αλλιώς μπλούμπερι, με την αγγλική του ονομασία βρίσκεται στη λίστα των εναλλακτικών καλλιεργειών που δείχνουν καλή προσαρμοστικότητα στα ελληνικά εδάφη και μπορεί να έχει καλές αποδόσεις. Η μέση απόδοσή του φτάνει τα 1.000 κιλά ανά στρέμμα, ενώ σε ένα στρέμμα μπαίνουν 200 φυτά. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 1,50-1,80 μ., προτιμά περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, εδάφη με πολύ χαμηλό pΗ. Ο καρπός του έχει μπλε χρώμα και χρησιμοποιείται μεταξύ των άλλων για την παρασκευή μαρμελάδας, ενώ πωλείται και ως αποξηραμένος. Το δενδρύλλιο δίνει παραγωγή από την πρώτη κιόλας χρονιά, ενώ μετά το τρίτο έτος αρχίζει να δίνει 3-4 κιλά το δένδρο και σε πλήρη παραγωγή φτάνει τα 5 κιλά. Με τιμή 5 ευρώ/κιλό κατά μέσο όρο, το καθαρό εισόδημα ανέρχεται στα 2.500 ευρώ/στρέμμα.

Βασιλικός
Παράδοση με... μεγάλα περιθώρια κέρδους
Οι 10 καλλιέργειες με τις υψηλότερες αποδόσεις

Ευδοκιμεί σε χωράφια μέσης σύστασης, πλούσια, σε ό,τι αφορά το κάλιο ποτιστικά με καλή αποστράγγιση. Ο βασιλικός είναι φυτό με μεγάλη βλαστητική ανάπτυξη γι' αυτό έχει συνέχεια ανάγκη από λιπαντικά (κομπόστα) στοιχεία και υγρασία στο έδαφος. Ο βασιλικός θέλει πολύ ήλιο, για να αποκτήσει το γνωστό, χαρακτηριστικό του άρωμα. Συλλέγεται λίγο πριν την ανθοφορία ή ξεραίνεται ολόκληρο σε μέρος δροσερό και αεριζόμενο. Η ζήτηση του βασιλικού από τη φαρμακευτική βιομηχανία είναι μεγάλη και τα έσοδα που δίνει στον παραγωγό σημαντικά. Η απόδοση φθάνει τα 400 κιλά αποξηραμένα φύλλα με καθαρά έσοδα για τον παραγωγό περίπου 800 ευρώ. Σε περίπτωση που πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια, τα έσοδα διπλασιάζονται και κυμαίνονται στα 1.500-2.000 ευρώ.

Ιπποφαές
Εξασφαλισμένο συμβόλαιο με σίγουρες αποδόσεις
Οι 10 καλλιέργειες με τις υψηλότερες αποδόσεις

Εισόδημα που φθάνει τις 2.000 ευρώ ανά στρέμμα μπορεί να αποφέρει η καλλιέργεια του ιπποφαούς με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας που εξασφαλίζει τη διάθεση της παραγωγής. Σημαντικό πλεονέκτημα της καλλιέργειας του ιπποφαούς που συγκαταλέγεται στην κατηγορία των λεγόμενων υπερτροφών (super foods) είναι ότι -σύμφωνα με τους γνώστες- έχει ελάχιστες απαιτήσεις καλλιεργητικής φροντίδας, προσαρμόζεται ακόμη και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες ξηρασίας και παγετού, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε άγονα εδάφη. Εχει κατά μέσο όρο απόδοση 6-7 κιλά καρπό ανά δένδρο, κάτι που σημαίνει ότι φυτεύοντας κάποιος 150 θηλυκά δένδρα ανά στρέμμα παίρνει 900-1.000 κιλά κατά μέσο όρο τον χρόνο. Με τιμή παραγωγού 3 ευρώ/κιλό, προκύπτουν ακαθάριστα έσοδα 3.000?3.500 ευρώ τον χρόνο και αφαιρώντας τα έξοδα, απομένουν 2.000 ευρώ καθαρό εισόδημα.

Αλόη
Χρυσωρυχείο η καλλιέργεια στην Ελλάδα
Οι 10 καλλιέργειες με τις υψηλότερες αποδόσεις

Η αλόη θεωρείται το «βότανο της αθανασίας» και όχι άδικα, αν λάβουμε υπόψη τα σημαντικά συστατικά που περιέχουν τα φύλλα της και τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Παράλληλα, η καλλιέργεια της αλόης είναι και μία μεγάλη επαγγελματική ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς, αφού το τζελ αλόης έχει τεράστια ζήτηση, αλλά μικρή εγχώρια παραγωγή. Το κάθε φυτό μπορεί να δώσει τουλάχιστον 4 φύλλα από τρεις ώς τέσσερις φορές τον χρόνο. Μετά τον 4ο χρόνο το στρέμμα μπορεί να δώσει ως και 13.000 φύλλα. Το κάθε φύλλο έχει βάρος 400 με 800 γραμμάρια, που σημαίνει ότι το ένα στρέμμα αποδίδει 7.000 κιλά φύλλων, τα οποία εμπεριέχουν περίπου 70%-80% gel.

Ρόδι
Ο κόκκινος «χρυσός» από την αρχαιότητα
Οι 10 καλλιέργειες με τις υψηλότερες αποδόσεις

Εναλλακτική πρόταση σε νέους και παλιούς αγρότες προσφέρει η συμβολαιακή καλλιέργεια της ροδιάς, που φτάνει να αποδίδει εισόδημα της τάξης έως και 1.200 ευρώ ανά στρέμμα. Η ροδιά είναι ανθεκτικό φυλλοβόλο δένδρο που σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3-4 μ. Οι κόκκινοι χυμώδεις καρποί του ροδιού έχουν λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε σάκχαρα, βιταμίνες A, B, C, καθώς και σε μέταλλα όπως κάλλιο και πολυφαινόλες. Σε αυτά οφείλει το ρόδι την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του. Οι αποδόσεις ανά στρέμμα κυμαίνονται σε 2,5-3 τόνους εμπορεύσιμο ρόδι, ενώ το κόστος εγκατάστασης ανά στρέμμα ανέρχεται σε περίπου 540 ευρώ.

Αρώνια
Καλλιέργεια super food με super προοπτικές
Οι 10 καλλιέργειες με τις υψηλότερες αποδόσεις

Ευχάριστες εκπλήξεις κρύβουν ακόμα οι εναλλακτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η αρώνια, που δεν είναι πολύ γνωστή, έχει κατά κάποιο τρόπο «επισκιαστεί» από άλλες πιο γνωστές καλλιέργειες. Η αρώνια είναι φαρμακευτικό φυτό και χάρη στη χημική σύσταση των καρπών της προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καρπός της περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K και συγκεντρώνει υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών, που είναι πολύ σημαντικά για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους. Η καλλιέργειά είναι εξαιρετικά αποδοτική. Δύο με τρία χρόνια μετά τη φύτευση, φτάνει τα 1.300-1.800 κιλά στρεμματική απόδοση και αποδίδει εισόδημα περίπου 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Δενδρολίβανο
Αρωματίζει, απαλύνει ξεκουράζει και τονώνει... οικονομικά
Οι 10 καλλιέργειες με τις υψηλότερες αποδόσεις

Πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο εισόδημα συνιστά η καλλιέργεια του αρωματικού φυτού, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για πωλήσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Το δενδρολίβανο υπόσχεται πολύ καλές αποδόσεις και παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια του φυτού στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται ένα νέο σχετικά πεδίο δράσης για τον ελλαδικό χώρο προσφέροντας μια εναλλακτική δυναμική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, ενώ δίνει ώθηση και στον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης. Αποτελεί ελκυστική καλλιέργεια χάρη στο χαμηλό κόστος εγκατάστασης (350-400 ευρώ ανά στρέμμα), στην εξαιρετική απόδοσή του που είναι 250-350 κιλά αποξηραμένα φύλλα και στο εισόδημα που μπορεί να φτάσει τα 500-700 ευρώ το στρέμμα για συμβατικές καλλιέργειες και τα 1.500-1.800 ευρώ για τις βιολογικές.

Κρανιά
Προσοδοφόρα, αξιοποιώντας τις ορεινές εκτάσεις

Οι 10 καλλιέργειες με τις υψηλότερες αποδόσεις

Μπορεί να αξιοποιήσει εγκαταλελειμμένες ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσφέροντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο συμπλήρωμα στο οικογενειακό εισόδημα. Πρόκειται για αυτόχθονο, μακρόβιο δέντρο, γνωστό από την αρχαιότητα για τον καρπό του καθώς και για το ιδιαίτερα σκληρό του ξύλο. Με στρεμματική απόδοση 1.000 κιλά ανά στρέμμα, το κράνο μπορεί να αποφέρει περίπου 800-1.300 ευρώ καθαρά έσοδα στον παραγωγό. Επίσης, το ξύλο της κρανιάς χρησιμοποιείται στην κατασκευή διαφόρων μικροκατασκευών και εργαλείων (μπαστούνια, γκλίτσες, βέργες, πίπες κ.λπ.). Από τον φλοιό προέρχεται κόκκινη βαφή με την οποία παλαιότερα βάφονταν δέρματα, ενώ με τους καρπούς έβαφαν αβγά. Επίσης παράγεται ένα παραδοσιακό λικέρ. Το μόνο που ζητεί είναι νερό. Ειδικά όταν το δέντρο είναι νεαρό, χρειάζεται άφθονο νερό και το σωστό είναι να αρδεύεται κάθε 10-15 ημέρες κατά τη θερινή, άνομβρη περίοδο.

Στέβια
Κερδίζει έδαφος στους Ελληνες παραγωγούς
Οι 10 καλλιέργειες με τις υψηλότερες αποδόσεις

Η στέβια είναι μια από τις λίγες συμβολαιακές καλλιέργειες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Η Ελλάδα θεωρείται «προνομιούχος» χώρα για την εν λόγω καλλιέργεια, αφού η φωτοπερίοδος ευνοεί την ανάπτυξη του φυτού, δίνοντας εξαιρετικά μεγάλες παραγωγές σε σχέση με άλλες χώρες, όπου το φυτό έχει το μισό ή και λιγότερο τελικό ύψος πριν την περίοδο της κοπής. Η ανάπτυξη της στέβιας απαιτεί μικρές ποσότητες νερού και λιπασμάτων. Η τιμή των ξερών φύλλων είναι 1-2,5 ευρώ και η απόδοση ανά στρέμμα 100-150 κιλά. Υπό ιδανικές συνθήκες, η παραγωγή ανά στρέμμα μπορεί να φτάσει τα 400-450 κιλά και τα έσοδα να αγγίξουν τα 1.000 ευρώ το στρέμμα. Η προέλευση του φυτού υποδεικνύει τις οικολογικές συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να ευδοκιμήσει και να αποτελέσει μια παραγωγική καλλιέργεια.

Γκότζι μπέρι
Υψηλά κέρδη και ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης
Οι 10 καλλιέργειες με τις υψηλότερες αποδόσεις

Μπορεί να μην εντάσσεται στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, ανήκοντας όμως στην κατηγορία των super foods αρχίζει ήδη να γνωρίζει ζήτηση από τις βιομηχανίες μεταποίησης και σε συνδυασμό με τις ικανοποιητικές αποδόσεις, σκαρφαλώνει ψηλά στη λίστα με τις πλέον προσοδοφόρες εναλλακτικές καλλιέργειες. Το γκότζι μπέρι, ένα ξενόφερτο φρούτο που πριν από μερικά χρόνια το αγνοούσαμε στην Ελλάδα, αυξάνει διαρκώς τις «μετοχές» του και αρχίζει να γίνεται αρεστό από καταναλωτές και βιομηχανίες, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης για την καλλιέργεια του στη χώρα μας. Το φυλλοβόλο φυτό αντέχει τόσο σε υψηλές θερμοκρασίες έως 40° C όσο και σε χαμηλές (όπως στους -30° C). Εντυπωσιακή είναι και η στρεμματική απόδοση που φτάνει σε 1,5 τόνο νωπών καρπών, 700-800 αποξηραμένων. Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται σε 6-7 ευρώ το κιλό αποξηραμένου καρπού, δίνοντας καθαρά έσοδα περίπου 2.000 ευρώ.



patrisnews.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Eπανέρχεται η δέσμευση για αγροτική σύνταξη στα 62

Διάταξη σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 62ο έτος της ηλικίας τους όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν 40 χρόνια ασφάλισης θα συμπεριληφθεί στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Aυτό διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης τον βουλευτή Πέλλας της ΝΔ, Ιορδάνη Τζαμτζή ύστερα από συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου.

Bέβαια, η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί κυβερνητική δέσμευση από τον… Δεκέμβριο του 2012 κι έκτοτε βρίσκεται στο στάδιο της προεργασίας κι ένταξης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο δεν έχει έρθει ακόμα στη Βουλή…

Η καθυστέρηση αυτή φαίνεται ότι έδωσε και το έναυσμα στον κ. Τζαμτζή να καταθέσει σχετική επίκαιρης ερώτηση στη Βουλή.

Όπως σημειώνει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του, από το 2000 ζητά συνεχώς να μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης των αγροτών με ομιλίες,  ερωτήσεις, επιστολές, και παρεμβάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς.

Ακόμη, ο κ. Τζαμτζής ζήτησε από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να δοθεί λύση στο πρόβλημα της συνταξιοδότησης που αντιμετωπίζουν 50 περίπου εργαζόμενοι των  κλωστοϋφαντουργιών  της Πέλλας και Ημαθίας που έχουν κλείσει (ΛΑΝΑΡΑΣ).

Για το θέμα αυτό ο κ. Βρούτσης ζήτησε από τον κ. Τζαμτζή πίστωση χρόνου για να εξεταστεί το θέμα διεξοδικότερα.

agronews.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το πρώτο διαδικτυακό sex shop στην Τουρκία

Το πρώτο διαδικτυακό sex shop της Τουρκίας προσκαλεί γυναίκες και άνδρες να προμηθευτούν τα προϊόντα του, τα οποία επιτρέπονται από τον ισλαμικό νόμο.

Το helalsexshop.com περιγράφει ότι όλα τα προϊόντα είναι απολύτως ασφαλή, ενώ ο επισκέπτης της ιστοσελίδας καλείται να επιλέξει τι επιθυμεί να αγοράσει σύμφωνα με το φύλο του.

Ετσι, στην αρχική σελίδα του ιστότοπου ο επίδοξος αγοραστής πρέπει να διαλέξει να θέλει να «σερφάρει» στο ανδρικό ή το γυναικείο τμήμα, όπου θα βρει τα ιδανικά αντικείμενα, κρέμες και σπρέι αποκλειστικά για την ερωτική πράξη.

Οι άνδρες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε προφυλακτικά, σπρέι για το ανδρικό μόριο, κρέμες για επιμήκυνση πέους, ροφήματα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής ανικανότητας, χάπια που υπόσχονται ότι ρυθμίζουν την πρόωρη εκσπερμάτιση και άλλα.

Οι γυναίκες, από την άλλη, μπορούν να αγοράσουν αρώματα, υγρά για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής, σταγόνες που αυξάνουν την σεξουαλική επιθυμία, κρέμες για πολλαπλούς οργασμούς, ακόμα και δονούμενα δαχτυλίδια.

Μάλιστα σε ειδική ενότητα υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης για θέματα γύρω από το σεξ, πάντα σύμφωνα με όσα επιτρέπει ή απαγορεύει το Ισλάμ.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Aνεργία κοντά στο 30% «βλέπει» για το 2014 το ΚΕΠΕ

Μηδενική ανάπτυξη, και ανεργία κοντά στο 30%, προβλέπει για το 2014 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στην τριμηνιαία του έκθεση.

Αν και εκτιμά ότι η ύφεση το 2013 θα διαμορφωθεί στο 3,55%, πολύ χαμηλότερα από το 4% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η μείωση του δείκτη πληθωρισμού κατά 0,28% φέτος και κατά 0,31% του χρόνου, το ΚΕΠΕ εκφράζει φόβους ότι η ανεργία θα διατηρηθεί σε δραματικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση «Οικονομικές Εξελίξεις», το 2014 η ανάπτυξη εκτιμάται πως θα είναι σχεδόν μηδενική (0,004%), ενώ η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 29,3% από το 27,6% φέτος. Το ΚΕΠΕ αναφέρει πως η διατήρηση της ανεργίας οφείλεται τόσο στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, όσο και στην αδυναμία ταχείας αναδιάρθρωσης και προσαρμογής των οικονομικών δομών σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο.

Όσον αφορά στο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το ΚΕΠΕ εκτιμά πως από 0,91% του ΑΕΠ φέτος θα διαμορφωθεί σε 3,42% του ΑΕΠ το 2014.

Τέλος, για το δημόσιο χρέος αναφέρει πως αν και παρουσίασε μια αύξηση το τελευταίο τρίμηνο, η οποία φαίνεται να είναι συγκυριακή λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού. Εκτιμάται δε ότι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου χρέους.



patrisnews.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις 350.000 «παλαιών» ασφαλισμένων σε ΔΕΚΟ, Δημόσιο και τράπεζες!

«Μπλόκο» στη συνταξιοδότηση πριν από το 62ο έτος, περίπου 350.000 εργαζομένων «παλαιών» (μέχρι 31/12/1992) ασφαλισμένων στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.ά.) προσανατολίζεται να βάλει η κυβέρνηση για να «καλύψει» το χρηματοδοτικό κενό των 2,1 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση.

Μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος προανήγγειλε την κατάργηση των κοστοβόρων εξαιρέσεων στο Ασφαλιστικό από τους γενικούς κανόνες -χωρίζοντας μάλιστα τους ασφαλισμένους σε πατρικίους και πληβείους- και ύστερα από τον «θόρυβο» τον οποίο προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για επικείμενες περικοπές στις (υψηλότερες) συντάξεις των «ευγενών» ταμείων και του ΤΕΒΕ, χθες, κύκλοι του υπουργού αποσαφήνισαν ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται παρεμβάσεις μόνο για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις».



Και δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Το συγκεκριμένο μέτρο αποκλείστηκε καθώς δεν είναι «άμεσης απόδοσης» για τα δημοσιονομικά, ενώ δεν θα έφερνε τα προσδοκόμενα έσοδα στα Ταμεία και στην εφορία.

Για παράδειγμα ασφαλισμένος στον ΟΤΕ με 35 έτη ασφάλισης και μισθό 2.500 ευρώ, με το καταστατικό του ΤΑΠ-ΟΤΕ λαμβάνει μεικτή σύνταξη 1.975 ευρώ, προ φόρων και κρατήσεων, ενώ με καθεστώς ΙΚΑ θα ελάμβανε 1.660 ευρώ (-16%) και μετά την παρακράτηση των εισφορών, τα ποσά περιορίζονται στα 1.422 ευρώ και στα 1.387 ευρώ, αντίστοιχα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επαναβεβαίωσε χθες ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί φόρος 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων ούτε να μειωθούν οι συντάξεις του ΤΕΒΕ, αφήνοντας «ανοικτό» το ενδεχόμενο ασφάλισης στον ΟΑΕΕ όσων εξαιρούνται και ασφαλίζονται είτε στον ΟΓΑ είτε στο ΙΚΑ, όπως πρώτη έγραψε η «Η».

Το υπουργείο Οικονομικών δεν ανακοίνωσε αν το «μπλόκο» στις «πρόωρες» θα μπει μέσω της επιβολής μεγαλύτερης «ποινής» (μείωση της σύνταξης για κάθε έτος το οποίο υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των νέων γενικών ορίων των 62 και 67 ετών που θεσπίστηκαν) ή με την επέκταση των ορίων αυτών και στους παλαιούς ασφαλισμένους.

Με την επιβολή μεγαλύτερης «ποινής», οι παλαιοί ασφαλισμένοι και οι παλαιές ασφαλισμένες που βρίσκονται 1-3 έτη πριν από τη συνταξιοδότησή τους, γιατί δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, κινδυνεύουν να λάβουν συντάξεις-βοηθήματα αν το «πέναλτι» για την πρόωρη έξοδο αυξηθεί από 4,5% για κάθε χρόνο που είναι γι' αυτές τις κατηγορίες σε πάνω από 6% (είναι η ποινή η οποία ισχύει για τους νεώτερους) και υπολογιστεί έως το 62ο έτος.

Με την επέκταση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης θα εγερθούν νομικά ζητήματα (δεν εθίγησαν από τις προηγούμενες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό λόγω ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ενώ μεγάλη μερίδα έχει θεμελιώσει και αναμένει μόνο τη συμπλήρωση της ηλικίας, όπως προβλέπεται σε πολλά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου του ΙΚΑ για τις μητέρες ανηλίκων). Τυχόν επέκταση θα τίναζε στον αέρα και τα προγράμματα μείωσης προσωπικού σε Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ.

Διαφορά έως και 12 έτη

Το ισχύον Ασφαλιστικό επιτρέπει σε συγκεκριμένες κατηγορίες «παλαιών» ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν έως και 12 χρόνια νωρίτερα από το 62ο έτος.

Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που απειλούνται με άμεσο (μέσω της αύξησης ορίων) ή έμμεσο «μπλόκο» (πολύ χαμηλές συντάξεις) είναι:

1. Οι μητέρες ανηλίκων που, ανάλογα με τα έτη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 5.500 ένσημα στο ΙΚΑ ή 25 έτη στο Δημόσιο και τα ειδικά Ταμεία σε ηλικίες από τα 50 (το 2010) έως τα 60 (το 2013).

2. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Δημόσιο με 25ετία που μπορούσαν είτε να αποχωρήσουν συμπληρώνοντας το 60ό έτος είτε και χωρίς όριο ηλικίας (οι ασφαλισμένοι πριν από το '83).

3. Ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά που συμπληρώνοντας 10.500 ημέρες από τις οποίες τις 7.500 στα βαρέα έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες από 55 για πλήρη ή 53 για μειωμένη (έως το 2010, καθώς από το 2011 και μετά αυξάνονται κάθε χρόνο τα όρια κατά 9 και 6 μήνες αντίστοιχα).



imerisia.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πού «ανοίγουν» 28.000 θέσεις εργασίας για ανέργους

Επιπλέον 28.000 θέσεις 5μηνης απασχόλησης για άνεργους - εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ «ανοίγουν» μέσα στον Νοέμβριο σε δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, ΚΕΠ, δικαστήρια, μουσεία κ.ά. στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ξεκίνησε τον Οκτώβριο με τις πρώτες 10.000 θέσεις (για τις οποίες υποβλήθηκαν πάνω από 160.000 αιτήσεις).

Το τελικό σχέδιο της προκήρυξης που οριστικοποίησαν η Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων του υπουργείου Εργασίας, ο ΟΑΕΔ και το συναρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει να διατεθούν 105 εκατ ευρώ για την 5μηνη απασχόληση 28.000 άνεργων ως εξής: 14.000 άνεργοι σε φορείς της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, 1.000 άνεργοι σε ασφαλιστικά ταμεία, 1.000 άνεργοι σε ιερές μητροπόλεις και άλλοι 12.000 άνεργοι σε ΚΕΠ, δημοτολόγια, στον ΕΟΠΥΥ, σε σωφρονιστικά καταστήματα και ειρηνοδικεία, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (με έναρξη απασχόλησης ταυτόχρονα με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε) και σε προνοιακά ιδρύματα εποπτείας του υπουργείου Εργασίας.

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας προσφέρει αμοιβές 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 490 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 427 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους κάτω των 25 ετών ενώ ο ΟΑΕΔ καταβάλλει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη (για τους άνω των 25 ετών μέχρι 258 ευρώ τον μήνα και για τους άνεργους κάτω των 25 ετών έως 225 ευρώ).



imerisia.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...