Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Η Σφαγή του Διστόμου


Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Το πρωί της 10ης Ιουνίου 1944 γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκίνησε από τη Λιβαδειά για την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις. Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μην απομακρυνθούν από το χωριό, μέχρι την επιστροφή των γερμανικών δυνάμεων.

Στη θέση Καταβόθρα οι Γερμανοί δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά από σύντομη, αλλά σφοδρή μάχη, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.

Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.

Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν.

Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.



sansimera.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ελβετική εφημερίδα τύπωσε ένα φύλλο της σε δυαδικό κώδικα


Η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung εξέδωσε στις 8 Ιουνίου ένα φύλλο της, όπου η πρώτη σελίδα είναι διαμορφωμένη σε δυαδικό κώδικα.

Με αυτόν τον τρόπο η έκδοση αποφάσισε να ανακοινώσει στους αναγνώστες της την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής έκδοσης της Neue Zurcher Zeitung, η οποία θα αναπαράγει πλήρως την έντυπη έκδοση.

Στην ουσία ο δυαδικός κώδικας στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας αποτελεί μια τυχαία επιλογή μηδενικών και μονάδων και όχι μετάφραση των λέξεων στο δυαδικό σύστημα. Τα μοναδικά στοιχεία, τα οποία έμειναν μη κωδικοποιημένα αναφέρουν την ημερομηνία έκδοσης της εφημερίδας, τον αριθμό του φύλλου, την τιμή, την ιστοσελίδα και τη διεύθυνση της έκδοσης.


prionokordela.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η Ευρώπη «τρέμει» τις ελληνικές εκλογές και οχυρώνεται


Έντονο σκεπτικισμό προκάλεσε στην Αθήνα τόσο το περιεχόμενο όσο και η διαδικασία που ακολούθησαν οι Ευρωπαίοι πριν καταλήξουν στην απόφαση στήριξης της Ισπανίας.

Όπως κι αν το «βαπτίσει» κανείς- διάσωση ή βοήθεια- η ουσία, σύμφωνα υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, είναι ότι πριν καλά- καλά διατυπωθεί επίσημο αίτημα από τη Μαδρίτη και κυρίως πριν καν ολοκληρωθεί το «ξεσκόνισμα» των ισπανικών τραπεζών όπως έγινε στην Ελλάδα από τη BLACKROCK, οι Ευρωπαίοι έστειλαν 100 δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς να επιβάλλουν όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας ανάλογους με αυτούς στο ελληνικό, στο ιρλανδικό ή στο πορτογαλικό πρόγραμμα.

Επί της ουσίας τρία είναι τα γεγονότα που έχουν θορυβήσει την Αθήνα και που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορούν να ερμηνευθούν ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευάζουν ταχέως «οχυρωματικά έργα» εν όψει των ελληνικών εκλογών.

Το πρώτο είναι ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για 100 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα κατευθύνονται στις ισπανικές τράπεζες και όχι στον ισπανικό Προϋπολογισμό.

Το δεύτερο είναι ότι, όπως τουλάχιστον φάνηκε στις συζητήσεις του Σαββάτου, οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν κι άλλα χρήματα από τον EFSF στην Ισπανία, καθώς εκτιμάται ότι εάν σταματήσουν οι πιέσεις στην Ισπανία, η «φωτιά» δεν θα μεταπηδήσει στην Ιταλία.

Το τρίτο και σημαντικότερο είναι ότι οι Γερμανοί δεν εξέφρασαν τη παραμικρή επιφύλαξη ούτε για τη διαδικασία ούτε για το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων στήριξης των ισπανικών τραπεζών.

Όλα τα παραπάνω, πολύ περισσότερο η στάση των Γερμανών που εμφανίζονται κατά τα άλλα υπέρμαχοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του δημοσιονομικού συμφώνου, ερμηνεύονται στην Αθήνα ως πρόθεση των Ευρωπαίων να «οχυρώσουν» το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από αναταράξεις που ενδέχεται να προκαλέσουν οι ελληνικές εκλογές, ενώ κάποιοι πηγαίνουν κι ένα βήμα παραπέρα θεωρώντας ότι η απόφαση στήριξης της Ισπανίας με αυτόν το τρόπο- μάλλον άρον άρον- αποτελεί ένδειξη ότι δεν μπλοφάρουν όταν επιμένουν να απειλούν την Ελλάδα με διακοπή της χρηματοδότησης εφόσον δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει...


iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το μετρό της Αθήνας αποκτά Wi - Fi


Σύμφωνα με το athenstransport.com οι σταθμοί οι οποίοι θα διαθέτουν δωρεάν, κατά πάσα πιθανότητα, internet για το κοινό θα είναι οι εξής: Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Δουκίσσης Πλακεντίας,

Ομόνοια, Πειραιάς, και Νερατζιώτισσα.
Στη συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος, όπου θα εγκατασταθεί ασύρματο δίκτυο ίντερνετ σε όλους τους σταθμούς του Μετρό, του ΟΣΕ, και σε επιλεγμένους σταθμούς Λεωφορείων. Επίσης, θα τοποθετηθεί εξοπλισμός και εντός των συρμών του Μετρό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια χρήσης της διαδρομής.


newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μάχη ψήφο με ψήφο δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις


Εκλογικό ντέρμπι στις 17 Ιουνίου, με τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται και είναι σε γνώση των κομματικών επιτελείων να χαρακτηρίζουν αμφίρροπη τη μάχη ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.
Από τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τον "Τύπο της Κυριακής", προκύπτει ακόμα ότι η ψήφος επιλογής κερδίζει σταθερά έδαφος έναντι της ψήφου διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας που επικράτησε στις 6 Μαΐου και πως οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό θα ψηφίσουν με κριτήριο όχι την τιμωρία, αλλά τη συγκρότηση κυβέρνησης.
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχουν αποκτήσει μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα κόμματα και τα στοιχεία δείχνουν ότι ουδείς θα αποκτήσει διαφορά ασφαλείας μέχρι τη 17η Ιουνίου.
Με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, η εικόνα που επικράτησε στο τέλος της πρώτης εβδομάδας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όταν δηλαδή κόμματα και πολίτες άρχισαν να συνειδητοποιούν τις αλλαγές που επέφερε το εκλογικό αποτέλεσμα στο πολιτικό σκηνικό, δεν έχει αλλάξει δραματικά.
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας ενισχύθηκε και ενισχύεται μετά τις κινήσεις επανένωσης της κεντροδεξιάς παράταξης και ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται επίσης μετά τη δυναμική που απέκτησε στις 6 Μαΐου, κατοχυρώνοντας τη δεύτερη θέση και αποκτώντας προοπτική εξουσίας.
Επιπλέον, τα δύο κόμματα που οδηγούν την κούρσα έχουν σημαντική δεξαμενή βέβαιης ψήφου, με τη Νέα Δημοκρατία σε αυτή τη δεξαμενή να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα.
Από εκεί και πέρα, στην επίσης κρίσιμη δεξαμενή της πιθανής ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει μεγαλύτερα περιθώρια αύξησης των ποσοστών του από τη Νέα Δημοκρατία.
Η μικρή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη δεξαμενή, αυτή της βέβαιης ψήφου, σε συνδυασμό με την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη δεξαμενή της πιθανής ψήφου, δίνει την αμφίρροπη εικόνα που, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα διατηρηθεί ως το τέλος.
Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα κόμματα υπόκεινται σε σημαντική πίεση.
Το ΠΑΣΟΚ συμπιέζεται τόσο από τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας όσο και από τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί ερώτημα αν θα συγκρατήσει το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής του δύναμης με βάση την 6η Μαΐου όπως φαίνεται να τη συγκρατεί μέχρι στιγμής, έχοντας μια ελαφρά μείωση.
Σημειώνεται ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι με βάση το ότι ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ της 6ης Μαΐου δεν επικρατεί αντιμνημονιακή ψήφος, ενδεχόμενη νέα μετακίνηση, εφόσον υπάρξει, θα ενισχύσει περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία και λιγότερο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα κόμματα που φαίνεται ότι αντέχουν περισσότερο στην πίεση και σε γενικές γραμμές συγκρατούν τα ποσοστά τους είναι η Δημοκρατική Αριστερά και η Χρυσή Αυγή.
Ειδικά όμως σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ακόμα η καταγραφή κα η επιρροή στο εκλογικό σώμα της επίθεσης του βουλευτή και εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, εναντίον της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου.
Η ίδια σημείωση θα πρέπει να γίνει και για την εικόνα του ΚΚΕ, ότι δηλαδή η επίθεση εναντίον της κ. Κανέλλη ακόμα δεν έχει καταγραφεί από τις κυλιόμενες μετρήσεις, καθώς φαίνεται ότι από την 6η Μαΐου και μετά το ΚΚΕ χάνει δυνάμεις κυρίως υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεγάλη πίεση δέχονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Εμφανίζουν διαρροές τόσο προς τη Νέα Δημοκρατία όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι έχουν κατά τι αυξηθεί οι διαρροές των Ανεξάρτητων Ελλήνων προς τη Νέα Δημοκρατία.
Ισχυρή πίεση δέχονται και τα κόμματα που τέθηκαν εκτός Βουλής, ιδίως αυτά που βρέθηκαν στο όριο εισόδου στη Βουλή όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ δυνάμεις φαίνεται να χάνει και η Δημιουργία Ξανά.


news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...