Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

«Το χρέος θα φτάσει το 170%»

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει τη λήψη νέας οικονομικής βοήθειας και παράλληλα πρέπει να προβεί σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους τηςεκτιμά η Ernst & Young στην έκθεσή της Summer Eurozone Forecast - EEF.
Η πρόβλεψη της Ernst & Young αναμένει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αυξηθεί και θα πλησιάσει το 170% του ΑΕΠ, με τις καταβολές των τόκων να ανέρχονται σε περισσότερο από 20% των κρατικών εσόδων.
Σε συνδυασμό με το πρόσθετο πακέτο διάσωσης, η πρόβλεψη της Ernst & Young θεωρεί ότι μια μετριοπαθής και ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους, παρότι δεν θα αποτελέσει πανάκεια, θα παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση ανακούφιση έως ένα βαθμό ενώ θα καταβάλλονται προσπάθειες να αποφευχθεί η αβεβαιότητα στους χρηματοοικονομικούς και τραπεζικούς κλάδους της Ευρωζώνης.
Η έκθεση αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα κλιμακώθηκε η δημοσιονομική κρίση, εντείνοντας τις ανησυχίες για αναδιάρθρωση χρέους. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν ραγδαία πτώση, ενώ τα αξιόγραφα βραχυπρόθεσμης λήξης έχουν πλέον απόδοση έως 25%, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές εκτιμούν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο εγγύς μέλλον.
Η Ελλάδα με το πρώτο πακέτο των 110 δισ. ευρώ εξασφάλισε τις ανάγκες της για το 2011, αλλά αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο οικονομικού χάσματος το 2012, αν δεν επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό, κάτι που μοιάζει απίθανο υπό τις παρούσες συνθήκες. Αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα ψήφισε και ενέκρινε το Μεσοπρόθεσμο, για να λάβει νέο δάνειο, με αντάλλαγμα την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και νέα φορολογικά μέτρα.
Για την πιθανότητα "ήπιας αναδιάρθρωσης" ή "αναδιάταξης" χρέους, ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής, η έκθεση αναφέρει ότι θα μπορούσε να μειώσει τις απαιτήσεις χρηματοδότησης της χώρας μετά τη λήξη των δανείων διάσωσής της. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να διευκολυνθεί η διευθέτηση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει.
Εάν όμως δεν είναι εξ ολοκλήρου "εθελοντική", μπορεί να θεωρηθεί ως πτώχευση από νομικής πλευράς, με σοβαρές συνέπειες όσον αφορά το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα.
Η τελευταία επιλογή της Κυβέρνησης περιλαμβάνει τη διαγραφή του ελληνικού χρέους σε ποσοστό πιθανώς μέχρι και 40-50%, προκειμένου το ελληνικό χρέος να μειωθεί σε διαχειρίσιμο επίπεδο.
Οι συνέπειες θα ήταν καταστρεπτικές, εκτιμά η έκθεση, καθώς ο τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να κάνει σημαντικές διαγραφές ενεργητικού, ενώ θα αποκλειόταν η χώρα από τις αγορές για σημαντικό διάστημα.

ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...