Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΕΛ.ΑΣ: Ένα παιδί εξαφανίζεται κάθε μέρα στην Ελλάδα


Ένα παιδί εξαφανίζεται καθημερινά στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των εξαφανισμένων παιδιών να ανέρχεται σήμερα στα 97, ενώ 23 είναι τα ανήλικα θύματα αρπαγής, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ, τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο Ζάππειο.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 εξαφανίστηκαν 138 παιδιά, από τα οποία τα 90 έχουν βρεθεί.

Παρουσιάζοντας τα επίσημα στατιστικά στοιχεία εξαφανίσεων ανηλίκων, ο αστυνόμος Β' Αντώνης Παπαντώνης, από το Τμήμα Αναζητήσεων Προσώπων και το Γραφείο Εξαφανίσεων Ατόμων, τόνισε ότι ο μέσος όρος ανεύρεσης των ανηλίκων που έχουν εξαφανιστεί το 2012 και τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 ανέρχεται σε 78,4%, ποσοστό που κατά πάσα πιθανότητα είναι μεγαλύτερο.

Το ποσοστό εξαφανίσεων ανηλίκων στην περιφέρεια είναι μεγαλύτερο από ό,τι στην Αττική, σε αντίθεση με το παρελθόν, τόνισε ο κ. Παπαντώνης. Υπογράμμισε, δε, ότι στον κατάλογο με τα αίτια εξαφάνισης παιδιών πρώτα είναι τα οικογενειακά, ενώ επισήμανε ότι είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος ο αριθμός των κοριτσιών που εξαφανίζονται σε σχέση με τα αγόρια.

Το Χαμόγελο του Παιδιού

Αναφορικά με τη δράση του Χαμόγελου του Παιδιού, που παρουσίασε η Συντονίστρια Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000/Amber Alert Hellas, Ιωάννα Λαγουμιντζή, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013, μέσω της γραμμής 116000, ο σύλλογος δέχθηκε 41 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Το 80% αφορούσε φυγές εφήβων, το 5% γονικές αρπαγές, το 10% ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων και το 5% εξαφανισμένους ασυνόδευτους ανήλικους. Σε ποσοστό πάνω από 80% ήταν Ελληνόπουλα και ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 13 έως 18. Από τις 34 περιπτώσεις, στις οποίες το «Χαμόγελο του Παιδιού» παρείχε εξειδικευμένες υπηρεσίες βρέθηκαν και τα 34 παιδιά, δηλαδή επιτυχία 100%, ενώ βρέθηκε ακόμη ένα παιδί που είχε εξαφανιστεί το 2012. Στις αιτίες εξαφάνισης ανηλίκων, το 46% αφορά τις σχέσεις με την οικογένεια, το 30% σχέσεις με το άλλο φύλλο και ακολουθούν προβλήματα ψυχικής υγείας σε ποσοστό 14%, καθώς και άλλοι παράγοντες.

«Το "Χαμόγελο του Παιδιού" και η Ελλάδα πρωτοστατούν σε μία προσπάθεια για την ανεύρεση παιδιών και για την κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε φαινόμενα και προβλήματα εξαφάνισης παιδιών. Πραγματικά αποτελούμε πρότυπο για την Ευρώπη» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣ "Το Χαμόγελο του Παιδιού", Κώστας Γιαννόπουλος. Αναφερόμενος στο πρόβλημα των εξαφανίσεων ανηλίκων στην Ελλάδα, ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι είναι υπαρκτό αλλά δεν είναι μεγάλο. «Υπάρχουν εξαφανίσεις παιδιών αλλά όχι αυτό που διαδίδεται. Ούτε ισχύουν οι φήμες ότι παιδιά απαγάγονται, τους αλλάζουν τα ρούχα, μέσα σε πολυκαταστήματα. Δεν ισχύει. Μην τρομοκρατείται ο κόσμος. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλο. Έχουμε συντονιστεί όλοι μαζί, πολλοί φορείς. Κινητοποιούμαστε για την ανεύρεση ενός παιδιού. Παράλληλα, έχουμε ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει την κοινωνία. Όταν υπάρχει Amber Alert, υπάρχει κινητοποίηση» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γιαννόπουλος κάλεσε τους πολίτες να αναζητήσουν συμβουλές για το συγκεκριμένο θέμα στο site του Χαμόγελου του Παιδιού, www.hamogelo.gr.

Παγκόσμια μάστιγα

Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία για εξαφανισμένα παιδιά, 800.000 εξαφανίσεις παιδιών δηλώνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, δηλαδή 2.000 παιδιά την ημέρα, 100.000 παιδιά αναζητούνται κάθε χρόνο στη Γερμανία, 20.000 παιδιά δηλώνονται εξαφανισμένα κάθε χρόνο στην Αυστραλία και 45.000 παιδιά στη Βραζιλία. Το 2012 εξαφανίστηκαν 13.455 παιδιά στη Ρωσία, με τα 1.382 να αναζητούνται ακόμη.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης που ονομάστηκε «Κώστας Μακρής» στη μνήμη ενός εκ των ιδρυτών της, στελέχους του Λιμενικού Σώματος. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία Notfound. Εάν κάποιος κατεβάσει την εφαρμογή, η εικόνα ενός εξαφανισμένου παιδιού θα δημοσιεύεται αυτόματα σε κάθε «σελίδα σφάλματος 404» της ιστοσελίδας του. Επίσης, παρουσιάστηκε video με την εκπαίδευση για την αναζήτηση εξαφανισμένων παιδιών, που πραγματοποιήθηκε από το «Εθνικό Κέντρο για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά» με κεντρικό εισηγητή τον Alain Remue, επικεφαλής του τμήματος Εξαφανισθέντων Ατόμων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου.

Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίδειξη των Κυνοφιλικών Ομάδων του «Χαμόγελου του Παιδιού» στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου.




news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αμερικανικό «know how» από τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα


Το αμερικανικό «know how» στις ρίψεις προσωπικού και φορτίων σε ξηρά και θάλασσα, σε συνθήκες τόσο ημέρας όσο και νύχτας, καθώς και στις καταδύσεις, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας, που συμμετείχαν σε κοινή άσκηση με Αμερικανούς συναδέλφους τους.

Στη διμερή άσκηση, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 10 έως 23 Μαΐου σε περιοχές των Μεγάρων και του Αργοσαρωνικού, συμμετείχε:

- Από ελληνικής πλευράς, η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), με στελέχη από το ΕΤΑ, τη ΔΥΚ, τη Ζ' ΜΑΚ, τη 31 ΜΕΕΔ, τη 2α ΜΑΛ, το 575 Τ/ΠΝ, τη ΣΧΑΛ και το 865 ΤΕΝΕΦ
- από αμερικανικής πλευράς, προσωπικό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ, η συνεκπαίδευση, η οποία είναι συνέχεια προηγούμενων συνεκπαιδεύσεων, συνέβαλε σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ελληνικών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα εδραίωσε τις καλές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των Τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η τελική ρύθμιση για τα χρέη στην Εφορία


Μέχρι τις 28 Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Προαπαιτούμενα αποτελούν, πέραν του «πόθεν έσχες», η προφανής οικονομική αδυναμία και η επίδειξη συνέπειας στις τυπικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Με μετρητή την εισοδηματική και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, η Εφορία θα προσδιορίζει τον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα και τελευταία ρύθμιση.

Για την υπαγωγή στην τμηματική καταβολή των οφειλών, πέραν του πόθεν έσχες, ο οφειλέτης θα πρέπει να αποδείξει ότι βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία για να καταβάλει εφάπαξ τα χρωστούμενα, να είναι «τύπος και υπογραμμός» με τις πάσης φύσεως φορολογικές του υποχρεώσεις, όπως η υποβολή δηλώσεων, ακόμα και αναδρομικά σε βάθος πενταετίας, και να μην έχει εκκρεμείς οφειλές εντός του 2013.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η αίτηση για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέχρι τις 28/6/2013 και η πληρωμή της πρώτης δόσης να έχει γίνει το αργότερο μέχρι τις 31/7/2013 με πάγια εντολή στις τράπεζες.

Οι δόσεις φθάνουν μέχρι τις 48, ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του φορολογουμένου, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις για φυσικά πρόσωπα, μη ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες αυξάνονται στις 100, ενώ το ελάχιστο μηνιαίο ποσό ορίζεται ως ποσοστό των αποδοχών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 15 ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους που βεβαιώνονται και «γεννιούνται» από την 1η/1/2013 μπορούν ύστερα από ηλεκτρονική αίτηση του οφειλέτη να υπαχθούν στη λεγόμενη πάγια ρύθμιση, που προβλέπει ότι η εξόφληση του χρέους μπορεί να γίνει σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για οφειλές από έκτακτη αιτία, ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φτάσει και τις 24.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου και τα χρέη τους

2.548.071 φυσικά πρόσωπα είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη 20,4 δισ. € στο τέλος του 2012
148.658 επιχειρήσεις χρωστούσαν στο ίδιο διάστημα 35,3 δισ. €
2.300.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ ο καθένας
1.500 οφειλέτες έχουν χρέη πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ ο καθένας



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...